Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

niedziela, 24 maja 2015

chłodnik z ogórka i koperku z wędzoną rybą

Jak zawsze o tej porze roku coraz chętniej sięgamy po chłodniki lub zimne zupy.Tak naprawdę w ogóle zdrowiej jest jeść chłodne lub letnie dania.Często podajemy na stół "parujące" i zjadamy je w pośpiechu "puki gorące" a wcale to nie jest wskazane dla naszego układu trawiennego.Podane gorące na stół może sobie bez problemu lekko wystygnąć.Mówi się,że właściwa tmp. dania jest wtedy kiedy nie parzy w wewnętrzną część ust.A ileż to razy poparzyliśmy się w nawet w język który jest dużo bardziej odporny na gorąco niż usta.

Nie mniej dzisiaj zdrowy i lekki chłodnik ze świeżych ogórków w zbilansowanej proporcji-węglowodany:tłuszcze:białka.Jeden ziemniaczek lekko ją zagęszcza i dostarcza małej porcji węglowodanów.Tłuszcz musi być czy chcemy tego czy nie chcemy bo jest potrzebny do zdrowego funkcjonowania naszego mózgu.Ciekawostka-sam mózg w 60% swojej suchej masy składa się z tłuszczu właśnie.I spora ilość białka.Porcja wynosi ok.360 Kcal które strawimy maksymalnie w ciągu 4 godzin lub szybciej.

Wędzonego pstrąga można zastąpić wędzonym łososiem lub "chudszymi" malutkimi krewetkami holenderskimi ewent. koktajlowymi.

Do garniszu można dodać kapary lub suszone pomidory odsączone z zalewy.

chłodnik z ogórka i koperku z wędzoną rybą

SKŁADNIKI:

  • 50 g oliwy lub dobrego oleju rzepakowego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ogórki wężowe pokr. w kostkę
  • 1 ziemniak pokr. w kostkę
  • 1,5 łyżki mąki
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 125 g gęstej kwaśnej śmietany lu crème fraîche
  • 2 wędzone pstrągi
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju
  2. Do cebulki dodać kostki ziemniaka,zamieszać i rozsypać po tym mąkę
  3. Wszystko podsmażać ok. 1-2 minuty
  4. Dodać kostki ogórka i zamieszać
  5. Dolać bulion i doprawić solą i pieprzem
  6. Gotować pod przykrywką na wolnym ogniu przez ok. 15 min
  7. Zdjąć ognia i wystudzić
  8. Dodać do wystudzonej zupy sok cytrynowy,mleko,połowę koperku i wszystko zblendować na puree
  9. Wmieszać następnie ręcznie kwaśną śmietanę lub crème fraîche i odstawić do lodówki pod przykryciem do schłodzenia.Zupę można przygotować dzień wcześniej i schładzać przez noc.
  10. Przed podaniem pokroić w cienkie krążki szczypiorek i wmieszać do zupy.Nie robić tego wcześniej jeśli zupa postoi kilka godzin w lodówce.Wiadomo-cebulowe tak mają,że lubią zakwaszać.
  11. W miseczkach lub na talerzach rozmieścić kawałeczki pstrąga i napełnić zupą.
  12. Posypać resztą koperku.

bron:emte

Nowalijki w kuchni

wtorek, 05 maja 2015

Zupa Soto -indonezyjski rosół z kiełkami i jajkiem

Soto sup to aromatyczny i pyszny azjatycki rosół kuchni indonezyjskiej.Zajadąć się nim można bez końca.

Dodawane są do niego też często cienkie nudle ryżowe i podprażone z cebulką na krucho cieniutko pokrojone w słupki ziemniaczki.Zamiast nudli jak w mojej proponowanej wersji zastepuje się je gotowym mixem Soto z prażonych nudli ryżowych,słupków ziemniaczanych i prażonej cebulki.Do kupienia w sklepie Toko z azjatycką żywnością.

soto mix

SKŁADNIKI na 4-6 porcji:

  • 1,2 kg kurczaka :udka lub tuszka na rosół
  • 3 l zimnej wody
  • 1 duża cebula w całości
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1-2 cm kawalek imbiru (oskrobany i pokrojony w plasterki)
  • 1-2 suszonych papryczek chili
  • 2-3 cm kawałek korzenia laos (pokrojony w plasterki)
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 5 listków salam (azjatycki liść laurowy) lub zwykłych
  • 5 listków limonki (mogą byc suszone) -opcjonalnie
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku

dodatkowo:

  • 250 g kiełków soi
  • biała część pora pokrojona w cienkie długie pasemka
  • 6 łyżek mixu do Soto
  • garstka posiekanej kolendry
  • 3 jajka na twardo

Zupa Soto -indonezyjski rosół z kiełkami i jajkiem

Wykonanie:

  1. Kurczaka pokroić na mniejsze części a cełe udka na pół,oczyścić z ewentualnych resztek piórek i włosków a nastepnie dokładnie upłukać pod bierzącą wodą.
  2. Do dużego garnka na zupę wlać 3 litry zimnej wody i umieścić w niej kawałki kurczka.
  3. Garnek postawić na najmniejszym palniku i najmniejszym jego ogniu bez pokrywki.Rosół będzie dochodził powoli i długo.
  4. W międzyczasie obrać cebulę nie przekrawając jej na pół i opiec ją bezpośrednio nad ogniem innego palnika by nabrała z każdej strony czarnych plamek dzięki czemu cebula nabierze aromat pieczenia.
  5. Całą podpieczoną cebulę wrzucić do garnka z mięsem.
  6. Trawę cytrynową rozkroić wzdłuż i w kilku miejsca uderzyć moco górną nieostrą stroną noża po przeciętej stronie by puściła olejki eteryczne.Wrzucić ją w całości do garnka.
  7. Dodać też pokrojony w plasterki imbir,pokrojony w plasterki laos,papryczki chili w całości,zmiażdżone lekko ząbki czosnku,ziarna pieprzu,listki salam (lub laurowe)
  8. Pozostawić tak nastawiony garnek na rosół bez pokrywki na ok. 50 min do godziny.Woda nie może absolutnie się gotować a tylko "dochodzić i naciągać".
  9. W trakcie "dochodzenia" usuwać regularnie zbierającą sie pianę na powierzchni wody.Nie mieszać!
  10. Gdy mięso jest miękkie wyłączyc ogień pod garnkiem i nie wyjmując mięsa wystudzić je w rosole.Pozostanie soczyste w taki sposób.Teraz można nakryć garnek pokrywką.
  11. Wyłowić wystudzone mięso,usunąc z niego skórę i odzielić od kości.Mięso rozdrobnić dłońmi rozdzielając włukna od siebie na cienkie pasemka.
  12. Rosół przecedzić i podgrzać do gorąca.Nie zagotowywać.
  13. serwowanie: na dno pustej czarki do zup talerza ułożyć po porcji mixu Soto,kiełków sojowych i pasemka pora.Dodac też połówke lub 2 ćwiartki jajka na twardo.
  14. Każdą wypełnioną dodatkami czarkę,miseczkę czy talerz dopełnić rosołem i posypać posiekaną kolendrą.

 

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS