Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

czwartek, 28 maja 2015

Nacho zapiekanka z pieca dla prawdziwego hombre

Tacos to potrawa dla prawdziwych mężczyzn bo jest piekielnie ostra,niezbyt elegancka w jedzeniu i do tego kaloryczna.Proponuję zapiekankę zamiast tradycyjnego meksykańskiego tacos.Inna forma,smak jednak jest ten sam.

Idealne zagrywka dla pań- podanie jej ukochanemu pod piwko gdy on z napięciem obserwuje podanie Lewandowskiego na bramkę.W każdej innej podbramkowej sytuacji też może się sprawdzic na przykład by go udobruchać i nie wylądować na ławce karnych :)

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 500 g mielonego z wołowiny
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 małe puszki fasolki Flageolet (nazywana flażoletką) lub mrożony młody bób
  • 1 paczka chipsów tortilla (nacho)
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju arachidowego lub oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chili
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • mały pęczek świeżej kolendry-posiekany

na sałatkę:

  • 1 awokado pokrojone w kawałki
  • ok. 125 g gęstej kwaśnej śmietany

oraz:

  • kilka listków sałaty lodowej poszarpanych na mniejsze kawałki
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 małego ogórka pokrojonego w plasterki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:

  1. Rozgrzać 3 łyżki oleju w głębokiej patelni i wrzucić na niego posiekaną cebulę,czosnek.Zamieszać i delikatnie zeszklić uważając by czosnek się nie przypalił.
  2. Dorzucić seler naciowy,paprykę i przyprawy czyli ostrą paprykę,kumin i oregano.Zamieszać i podduszać przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
  3. Rozkruszając blok mielonego mięsa w palcach na luźniejszą masę i dorzucić na patelnię.Ważne by mięso wcześniej rozkruszyć bo kiedy zetną się na patelni duże grudy mięsa trudniej będzie je rozdzielić.
  4. Wszystko podsmażać przez kilka minut aby mięso lekko nabrało koloru.
  5. Nastawić nagrzewanie piekarnik z funkcją grilla
  6. Do mięsa dodać na koniec połowę posiekanej kolendry i odsączoną fasolkę.W razie gdy mamy mrożonkę musi być wcześniej odmrożona.
  7. Zamieszać mięso z warzywami i ostatnią chwilę jeszcze podduszać by wszystko nabrało jednakowej temperatury.
  8. Powstałą masę przełożyć do niskiej formy do zapiekania.
  9. Na powierzchni rozłożyć chipsy tortilli lekko wciskając je w masę.
  10. Na koniec posypać przygotowaną zapiekankę startym serem
  11. Wstawić na krótką chwilę pod grilla by ser roztopił się po powierzchni.
  12. na sałatkę: wymieszać oliwę z octem balsamicznym
  13. W dużej misce wymieszać sałatę,kukurydzę,ogórek i resztę posikanej kolendry a następnie zalać oliwą z octem balsamicznym i wymieszać.
  14. Kawałki awokado wymieszać z sokiem z cytryny oraz  posolić i popieprzyć do smaku.Ułożyć w salaterce.
  15. Kwaśną śmietanę również podać w salaterce by można było ją urzywać jako dipu do sałatki i awokado.
  16. Zapiekankę podać na gorąco prosto z pieca ze schłodzonymi awokado,śmietaną i sałatką

Nacho zapiekanka z pieca dla prawdziwego hombre

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

 

czwartek, 21 maja 2015

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Pewnie dla niektórych take połączenie może wydawać się co najmniej dziwne.Ale pozory mylą i odwieczne truskawki w śmietanie z cukrem niech odejdą do lamusa bo w takiej wersji nic wielkiego nie dostarczają a głównie tłuszczu i cukru.

Od dawna jest wiadomo,że naturalną słodycz w tym owoców podnosi odrobina soli lub wytrawny winegret słodko-słono-kwaskowy.Dodając do tego kawałek sera,zdrowe nowalijki czy zioła i zdrowy lunch czy przystawka lub deser gotowy.

Poprzednim razem do truskawek sięgnęłam po ser Brie a tym razem po francuski niebieski ser pleśniowy Rochebaron.Jest to z jeden z bardzo niewielu serów pleśniowych który będą już dojrzałym wciąż ma lekko płynną konsystencję i apetycznie się "ulewa".Mmmm pyszności.

Smakując ten ser przed kupieniem i będąc na czczo wyczułam cudowny grzybowy smak i kremową konsystencję.Leśny grzybowy odjazd.Zupełnie inaczej reagują kubki smakowe gdy degustując ser jesteśmy po innym posiłku.Dochodzę dlatego do wniosku,że sery powinno się degustować zawsze na czczo bo smakują wtedy dużo bardziej wykwintnie i dużo lepiej.Tak już będę robić.

SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 250 g (pojemnik) truskawek
  • 100-150 g niebieskiego sera pleśniowego (u mnie Rochebaron)
  • ok. 80 g rukoli
  • 1-2 łyżki oliwy lub rzepaku nierafinowanego

na karmel:

  • 2-3 łyżki białego cukru
  • 50 g pistacji bez łupin
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej

na zredukowane balsamico:

  • 50-60 ml ciemnego balsamico
  • 1 łyżka brązowego cukru -najlepiej palmowego lub trzcinowego
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Wykonanie:

  1. Pistacje ułożyć obok siebie na papierze do pieczenia.Obok przygotować kryształki soli morskiej
  2. Na karmel: na suchej patelni rozsypać cienka warstwę cukru,postawić na ogniu i czekać aż cukier zacznie się topić i nabierze konsystencji syropu.Topniejącego cukru pod żadnym pozorem nie wolno mieszać bo spowoduje to wtórną krystalizację i zbryli się.Gotowy odstawić na potem.
  3. Truskawki i rukolę wymieszać w 1-2 łyżkach oliwy dla połysku.
  4. Przygotować talerze układając na nich rukolę,kawałki truskawek i ser.
  5. Na zredukowane balsamico: cukier brązowy,sól i pieprz,listek laurowy i ocet balsamiczny podgrzać w rondlu i podgrzewać do momentu aż stanie się gęsty.Usunąć listek laurowy.
  6. Gęstym zredukowanym octem balsamicznym polać truskawki i ser.
  7. Posypać pokruszonymi pistacjami w karmelu

karmel z solą i pistacjami

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Sałatki na grilla  Wiosenne słodkości!Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

 

sa?atka z ?ososiem i zeekraal

 sa?atka z ?ososiem i zeekraal

Sałatka z makaronem i łososiem na lunch też może być lekka i szybko strawna czego uzasadnienie umieściłam pod tym przepisem.Może to okazać się odkrywcze zważywszy,że dookoła doradza się jeść na śniadanie płatki owsiane czy musli z mlekiem.Może to po to by od śniadania czuć pełny żołądek.

SK?ADNIKI NA 2 porcje:

  • 400 g ugotowanego makaronu kokardki (lub więcej)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 200 g wędzonego w całym kawałku łososia (lub w plastrach)
  • 2-3 łyżki owoców granatu
  • 100 g pędów solirodka (zeekraal)
  • 1/2 ogórka pokrojony w cienkie długie paseczki

winegret:

  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1-2 łyżeczki jasnego sosu ostrygowego lub rybnego
  • 4 łyżki greckiego gęstego jogurtu (na piankę)
  • odrobina mleka lub wody

sa?atka z ?ososiem i zeekraal

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy by nabrał ładnego żółtego koloru.
  2. Oliwę,sok z limonki i jasny sos ostrygowy wymieszać razem na gładką emulsję.Jasny sos wybrałam po to by winegret pozostał jasny i przejrzysty nie zabarwiając sałatki na ciemny kolor jaki by stało się od ciemnego sosu rybnego.
  3. Makaron wymieszać w powstałym winegrecie i odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 1/2 godz lub dłużej aby się zamarynował.
  4. Zamarynowany makaron rozłożyć na talerzach przetykając kawałkami wędzonego łososia i pędami solirodka.Posypać ziarenkami owocu granatu.Z boku utworzyć kopczyk z paseczków ogórka.
  5. Całość polać pozostałym z marynowania makaronu winegretem.
  6. Jogurt zmiksować lub mocno utrzepać ze szczypta soli do smaku i dwoma lub trzema łykami wody lub mleka.Zebrać piankę i umieścić na kopczyku z ogórka.
  7. Celowo nie podaję ilości wody lub mleka bo gęstość jogurtu jest różna zależnie od producenta.Po zmiksowaniu jogurtu konsystencja powinna być półpłynna a na powierzchni pojawi się pianka.

Sam jogurt również można wykorzystać do polania sałatki choć ja staram się łączyć węglowodany z jak najmniejszą ilością produktów białkowych.Takie połączenie powoduje,że posiłek dłużej się trawi z powodu różnych reakcji chemicznych jakie zachodzą w żołądku.Węglowodany potrzebują do bycia szybko strawionymi środowiska zasadowego a białka kwaśnego.Oba jednocześnie utrudniają sobie szybką przemianę i zalegają żołądek.

sa?atka z ?ososiem i zeekraal

Sałatki na grilla 

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

piątek, 15 maja 2015

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

Taka przystawka/ sałatka z truskawek marynowanych w winegrecie na bazie octu balsamicznego będzie ucztą dla podniebienia dla smakoszy truskawek i miłośników wyrafinowanego smaku.Również wizualnie pieści oko.Specjalnie dodałam ciutkę czerwonego barwnika do winegretu aby zmienić jego brązowy kolor na czerwony i nie zepsuć nim czerwieni truskawek.Nie jest to oczywiście konieczne.

Celowo wybrałam bazylię tajską a nie nasza rodzimą.Tajska bazylia jest delikatniejsza w smaku i ma dodatkowo bardzo delikatny smak anyżkowy.Co prawda nie przepadam zbytnio za anyżkiem ale od razu dodaję,że to złudna obawa przed tym smakiem.W połączeniu z serem Brie i winegretem wszystko tak cudownie tworzy nowy smak,że o anyżu ani śladu.Jestem po raz kolejny pod wrażeniem jak łączenie smaków może nas zaskoczyć i stworzyć coś nowego i wyjątkowego.

Bardzo wyrafinowana przystawka

SKŁADNIKI na 2-4 przystawki:

  • pojemnik truskawek
  • kilka gałązek tajskiej bazylii
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych
  • 4 plastry sera Brie

winegret:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki dobrej jakości ciemnego octu balsamicznego (di Modena)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 2 szczypty pieprzu
  • (opcjonalnie) 1 łyżka syropu z granatów
  • 2 krople czerwonego Cocopandan (czerwony barwnik chiński)

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

Wykonanie:

  1. Truskawki pokroić w dość grube plasterki.To się uda gdy mamy duże truskawki.Jeśli są małe pokroić je w połówki.
  2. Wszystkie składniki na winegret połączyć razem utrzepując widelcem na gładką emulsję.
  3. Zalać nim truskawki,przykryć i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  4. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni.
  5. Zabalsamowane truskawki układać na talerzach przekładając listkami bazylii
  6. Na środku (lub z boku) ułożyć kawałki przekrojonego na pół plastra sera Brie
  7. Posypać orzeszkami piniowymi
  8. Polać winegretem
  9. Dla kontrastu koloru dodałam kwiat ogórecznika.
  10. Teraz oddaj się delektacji :)

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

Sałatki na grilla

Wiosenne słodkości!

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS