Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Drób - Chicken and poultry

czwartek, 07 maja 2015

red curry z bambusem

red curry z bambusem

Jest to bardzo szybka i bardzo łatwa wersja Red Curry z dodatkiem mleczka kokosowego,pędów bambusa i kurczaka.Podać można z osobno ugotowanym białym ryżem.

SKŁADNIKI NA 4 porcje:

  • 100-150 g pasty red curry
  • 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki)
  • 1 puszka plasterków bambusa
  • 1/2 piersi drobiowej pokrojonej w kostkę
  • 1 tarwa cytrynowa lub 4-5 listków limonki lub (mogą być suszone)
  • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego
  • 2 łyżki sosu jasnego rybnego/ostrygowego (u mnie tajski-Nam Pla)
  • kilka listków kolendry a najlepiej tajskiej lub zwykłej bazylii.
  1. Red curry podgrzać razem z połową mleczka kokosowego.
  2. Potłuc przekrojoną wzdłuż trawę cytrynową tempą stroną noża i zawiązac z niej supły.Dodać do curry.Jesli stosujemy listki limonki to zgnieść je w dłoniach i dodać od razu.
  3. Gotować na średnim ogniu ok 10-15 minut.
  4. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać sos rybny,kawałki kurczaka,plasterki bambusa i cukier dla zbilansowania ostrości.
  5. W ostatniej chwili dorzucić listki bazylii i wyłączyć ogień.Ja tym razem miałam tylko kolendrę.
  6. Sos nie powinien byc zbyt płynny ale też nie nazbyt gęsty.
  7. Podawać z czarką białego ryżu.

red curry z bambusem

red curry z bambusem

 

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS