Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Drób - Chicken and poultry

wtorek, 03 maja 2016

Kulki drobiowe dietetyczne

Zrobiło się cieplej, czas zadbać o to by po zimie nieco wysmukleć.

Jakie mięso jest najchudsze? Oczywiście pierś z kurczaka. 

Stąd dzisiaj kuleczki z mielonego mięsa z piersi kurczaka z dodatkiem suszonej mięty i innych przypraw. Zamiast tradycyjnej bułki dodałam Bryntę. Nie wiem czy jest powszechnie dostępna, za to bardzo zdrowa.

A co to jest Brynta? To zmielone bardzo miałko otręby z 7 zbóż. Baza to otręby pszenne i min. owsiane, żytnie, z kaszy jaglanej, jęczmienne, kukurydziane i ryżowe. Jest bardzo bogata we włókna. Pożywne więc a jednocześnie lekkostrawne bo jak wiadomo włókien nasz organizm nie trawi i całkowicie pozbywa się ich.

Brynta

Mieszkający w Holandii na pewno ją znają bo stamtąd pochodzi. Normalnie Bryntę jada się na śniadanie, zalewając zimnym lub ciepłym mlekiem. Od razu gęstnieje i jest to najszybsze zdrowe śniadanie dla dzieci i dorosłych. Dodać można do gotowej Brynty: orzechy, rodzynki lub owoce. Zamiast mleka można do Brynty wlać sok owocowy lub mleko/sok (pół na pół).

 

SKŁADNIKI:

  • ok. 150 g mielonego mięsa z piersi drobiowej
  • 2 białka z jaj lub ostatecznie 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 zmiażdżony na papkę ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • ok. 2 łyżki Brynty (miałko zmielone otręby owsiane)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

kuleczki drobiowe dietetyczne


  1. Połączyć razem wszystkie składniki dokładnie mieszając.
  2. W rondlu (najlepiej z długim uchwytem) zagotować ok. 1 litra wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli.
  3. Z mięsa tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je talerzu posypanym Bryntą lub zwykłą mąką.
  4. Gdy wszystkie kulki są gotowe opruszyć je od góry Bryntą i mąką.
  5. Każdą kulkę obturlać w dłoniach by były ładnie okrągłe i wrzucać na wrzącek, za każym razem przechylając rondelek by kulki nie przywarły do dna. Dlatego włąśnie wygodny jest do tego rondelek z długim uchwytem. Można kulki przemieszać też delikatnie łyżką. Obtoczone w mace lub Bryncie kuleczki mięsne nie przywrą w trakcie gotowania do dna.
  6. Obgotowywać je na przez ok. 5 minut i wyłowić łyżką cedzakową.
  7. Polać nietłustym sosem i podawać. Najlepiej zrobić sos samemu zamiast sięgać po sos z torebki. Mój sosik zrobiłam na bazie podpieczonej i rozgotowanej cebuli i czosnku.

Kulki drobiowe dietetyczne

kuleczki drobiowe dietetyczne

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS