Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

poniedziałek, 21 maja 2018

wiejskie majowkowe masło cytrynowe z polnymi kwatami

Lista niektórych jadalnych kwiatów: tutaj

Do masełka najlepiej pasują małe kwiatuszki. płatkach tych większych można poszarpać w palcach. Absolutnie nie siekać ich metalowym nożem.

SKŁADNIKI:

Wykonanie:

  1. Śmietanę wlać do miksera i na średnich obrotach ubijać aż tłuszcz w śmietanie połączy się na masło. 
  2. Jeśli nie masz miksera można śmietanę wlać do bardzo dużego słoja. Powinno jej być w słoju najwyżej do połowy. Potrząsać słojem utrzepując śmietanę do połączenia się w masło. To mozolna praca, ale opłaca się.
  3. Wymieszać masło z otartą skórką cytryny
  4. Zerwać polne kwiaty w ostatniej chwili, w razie potrzeby od razu opłukać, dokładnie osuszyć, oberwać z kwiatów kolorowe płatki.
  5. Masło umieścić w miseczce na którym je podamy, posypać płatkami kwiatów i delikatnie przemieszać łyżeczką. To wiejska aranżacja wiec nie dbamy o kształt masła. Może być pomieszane we wszystkie strony. Tak mi się podoba najbardziej - naturalnie.
  6. Na koniec posypać jeszcze szczyptą kolorowych płatków i podać z krakersami, chrupiącymi bułeczkami i herbatką do śniadanka pod gruszą. Lub przy każdej innej okazji. Może być jak najbardziej do grilla
wtorek, 08 maja 2018

Tosty z mocarellą, skórką cytrynową i fiołkami

Tosty z mocarellą i skórką cytrynową są wymyślone na majówkę i wręcz idealnie smakują w majowe słoneczne dni. Zaskoczą dorosłych swoim świeżym smakiem a dzieci będą je uwielbiać.

Fiołki jak wiadomo (może nie każdemu) są jadalnymi kwiatkami i z powodu, że kwitną dookoła powinny być dodatkiem nie tylko do tortów czy innych ciast ale bez wątpienia powinno się je dodać do majówkowych sałatek, tostów, kanapek i masełka. Są po prostu śliczne.

Do tostów dodałam też dla zdrowia i smaku trochę pokrojonych w mniejsze kawałeczki borówek czerwonych (cranberry) i orzechy włoskie. Dodatek skórki cytrynowej zwala z nóg.

Tosty majówkowe z mocrellą, skórką cytrynową i fiołkami

SKŁADNIKI na 2 osoby:

  • 4 kromki chleba lub 8 kromek bagietki lub 8 połówek bułeczek kajzerek
  • 2 kulki sera mozarella
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka cranberry
  • otarta skórka z cytryny
  • garstka fiołków

Wykonanie:

  1. Ser mozarella zetrzeć na tarce o dużych otworach
  2. Cranberry pokroić na połówki
  3. Orzech pokruszyć na małe kawwałki
  4. Ser wymieszać z cranberry i orzechami
  5. Rozłozyć ser na kromkach chleba lub bułkach i ułożyć na górnaj kratce grilla lub w piekarniku nagrzanym do 180*C.
  6. Zapiekać w piekarniku lub na grillu kilka minut do czasu aż ser się stopi i pojawią się na nim brązowe plamki przypieczenia.
  7. Zdjąc z grilla lub piekarnika, posypać skórką cytrynową i ułożyć na nich po 2-3 fiołki. Podawać od razu gdy ser jest jeszcze miękki i ciągnący lub na zimno.
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych
Skopiuj CSS