Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

wtorek, 11 czerwca 2013

SKŁADNIKI:

  • 300 g srebrnego ryżu- najlepiej krótkoziarnistego
  • 1 dynia
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 75 g ziaren sezamu
  • 1 pomarańcza
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tamari lub japońskiego sosu sojowego
  • kwaty,pączki i listki nasturcji

WYKONANIE:

  1. Na suchej patelni uprażyć na złoto-brązowo ziarenka sezamu-odstawić.
  2. Ryż zalać zimną wodą na kilka godzin do napęcznienia.Nie trzeba tego koniecznie robić,to skróci tylko czas gotowania.
  3. Odkroić z dyni górną i dolną część,ustawić przecięciem na stolie i całego dużym nożem pokroić wzdłuż na 8-10 części.Usunąć pestki
  4. Teraz nie usuwając skórki pokroić każdy kawałek na podłużne plastry grubości kilku milimetrów (niezbyt grubo-najwyżej 4 mm)
  5. Rozgrzać średnio oliwę w dużej pataelni lub woku,dodać plastry dyni,ziarna kolendry i nieco soli do smaku a następnie przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez ok.20 min.W trakcie duszenia wstrząsnąć kilka razy patelnią,ale nie zdejmować z patelni pokrywki.
  6. Ryż:W międzyczasie nastawić z wodą ryż do ugotowania.Jeśli ryż nie był moczony i nie jest jakimś szybkogotującym się wynalazkiem stosuję ogólną zasadę-dodaję wody do rondelka na taką samą wysokość jaką zajmuje sam ryż.Doprowadzam do zawrzenia wody,dodaję soli do smaku,zmniejszam ogień do minimum na najmniejszym palniku i przykrywam dokładnie pokrywką.Gotuję do miękkości ryżu i całkowitego wyparowania wody.
  7. Ząbek czosnku owinąć w folię plastyczną do mikrofalówki lub papier do pieczenia i wstawić na 30 sek do 1 min. do mikrofalówki.Czas zależy od rodzaju mikrofalówki.Ząbek ma nieco zmięknąc i stracić swój ostry smak.
  8. W moździeżu rozgnieść ząbek czosnku z uprażonymi ziarnami sezamu nie zapominając odłożyć 2 łyżki sezamu do posypania gotowej potrawy.
  9. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem,zetrzeć skórkę na drobnej tarce lub specjalnym przyżądem do okrawania cytrusów.
  10. Wycisnąć sok z pomarańczy,połączyćz otartą skórką,z tamari lub japońskim sosem sojowym,dodać do utartego czosnku z sezamem a całośc wymieszać na gładki sos.
  11. Dynię zdjąć z patelni,ułożyć na talerzach,polać zimnym sosem pomarańczowym,udekorować kwiatami,pączkami i listkami nasturcji i na koniec posypać suchym,uprażonym sezamem.

Więcej jadalnych kwiatów znajdziesz tutaj

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS