Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

niedziela, 15 czerwca 2014

 Liliowa sałatka z łososiem i surimi

Sałatka owocowa z lilią do łososia i surimi

 

Przystawka w formie sałatki nie musi być mieszaniną (czyt.mamałygą) kilku składników upacianych majonezem lub innym śmietanowym sosem wrzuconych do szklanej misy.

To może być artystyczna kompozycja,to może być nasza kulinarna sztuka.Każdy składnik na talerzu może być jak maźnięcie pędzla.

Już chyba mało kto uważa,że potrawy i w ogóle jedzenie powinno być przede wszystkim smaczne.Uczta dla oka jest tak samo ważna jak uczta dla zmysłu smaku.Potrawa podana w wyjątkowy sposób smakuje o niebo lepiej nawet jeśli ktoś nie przepada za czymś co podajemy.

Spróbuj zabawić się i wykorzystaj do sałatek również jadalne kwiaty z twojego ogrodu lub zebrane na łące.Jadalne kwiaty maja ostatnio coraz więcej zwolenników.Nawet jeśli nie jesteś do końca przekonana(y) do ich jedzenia to udekorowanie nimi talerza jest latem zupełnie fajną odmianą.

sałatka z lilią z łososiem i surimi

Sałatka z lilią łososiem i surimi

SKŁADNIKI:

  • kwiat lilii jednego dnia (inne gatunki lilii nie są jadalne)
  • wędzony łosoś posiekany w kawałeczki
  • 4 paluszki surimi posiekane drobno
  • kilka zielonych winogron bez pestek
  • kilka czarnych winogron bez pestek
  • kawałek arbuza pokrojony a podłużne pałeczki
  • kilka półplasterków owocu pataya
  • plasterek kiwi
  • kilka plasterków rzodkiewki
  • kawałek awokado posiekany w kosteczkę
  • kilka listków rukoli
  • 2 małe gałązki koperki
  • kilka listków szczawnika (małe ciemnozielone listki w kształcie serduszek)
  • 2 kawałki chrupkiego pieczywa
  • na winegret: sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka serka śmietankowego do zagęszczenia surimi

Sałatka owocowa z lilią łososiem i surimi

Wykonanie:

  1. Łososia kupiłam podwędzanego w całości i takiego najlepiej posiekać.Jednak wędzone cienkie plastry również można do tego wykorzystać.Po posiekaniu nie doprawiałam niczym.Pozostawiłam jego naturalny lekko słonawy smak z wędzenia.
  2. Paluszki surimi pokroić w 1 cm kawałki lub ciut mniejsze i rozdrobnić palcami.W miseczce wymieszać dla kleistości z serkiem śmietankowym i doprawić do smaku solą i pieprzem.Można dodać też kropelkę maggi.
  3. Arbuza pokroić w podłużne kawałki (ale to indywidualnie jaką kto chce stworzyć kompozycję).
  4. Z soku z limonek,miodu,oleju i soli z pieprzem do smaku zrobić winegret i zamarynować w nim arbuza i winogrona (w całości).Nie nasiąkną winegretem ale skórka nabierze szklistości winegretu.Można w zasadzie zamarynować również patayę która sama z siebie jest też bardzo delikatna w smaku.
  5. Awokado posiekać w drobną kostkę i wymieszać z solą pieprzem i kilkoma kroplami winegretu.
  6. Teraz czas na stworzenie kompozycji na talerzu.Najlepiej zrobić to na bardzo dużym talerzu lub nawet tacy byleby była biała.Taki kolor jest najlepszym neutralnym tłem dla pięknych kolorów składników do przystawki.
  7. Układać wszystkie przygotowane składniki podobnie jak widać na moich zdjęciach lub stworzyć swoją własną fantazję.
  8. Na koniec uwieńczeniem tej kompozycji jest świeżo zerwany kwiat lilii jednego dnia.Każdy pojedynczy kwiat takiej lilii kwitnie tylko jeden dzień stąd jej nazwa.Inne gatunki lilii absolutnie nie są jadalne.
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS