Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

czwartek, 18 czerwca 2015

chłodnik z zielonym curry z ogórkiem

Lato to pora roku kiedy zaczyna się chcieć żyć ale nie koniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa w formie chłodnika mniej je będą "parzyć" w podniebienie.

Poza tym chłodnik nawet dla zabieganych jest bardziej przyjazny.Do termosa na kawę zamiast kawy wlej dobrze schłodzony i taki pozostanie do lunchu.Dobrze zblendowany nawt w biegu łatwiej jest go nawet "wciągnąć" przez słomkę czy co tam... "pociągnąć" z butelki.Sałatka natomiast ... jest mi dość ciężko sobie wyobrazić kogoś "wiosłującego" widelczykiem w metrze lub na przejściu dla pieszych.Już nawet konsumowanie kanapki stało się jakby mało taktowne czy nawet mało eleganckie w miejscu publicznym jeśli nie jest z jednej ze znnych sieciówek.Popijanie czegoś zdrowego i owszem nie razi.

Tym razem inaczej bo chłodnik jest dość egzotyczny i po prostu przepyszny.Nie jest na jogurcie a na kremie kokosowym doprawionym tajskim zielonym curry w skład którego wchodzi kilka składników o wyrazistym cytrusowym aromacie czyli:trawa cytrynowa,zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek,cebula i chili.Czy może być bardziej odświeżająco?

Chłodnik wzbogacić można o kilka krewetek z patelni lub z grilla.

1 porcja zawiera:

212 Kcal

SKŁADNIKI NA 4 porcje:

  • 1 ogórek wężowy
  • 15 g świeżej kolendry
  • 200 g odmrożonych liści szpinaku
  • 2 i ½ łyżki tajskiego zielonego curry w proszku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru (oskrobany ze skórki)
  • 2 puszki (230 g) gęstego cremu kokosowego (nie mylić z mleczkiem)
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki soku z cytryny

garnisz:

  • 125 g kiełków fasoli mung  (taugè)
  • kilka krążków papryczki chili
  • listki azjatyckiego zioła Atsina cress
  • (opcjonalnie) krewetki z patelni lub grillowane
  1. Kolendrę opłukać,osączyć z wody,oberwać ok. połowy listków od łodyżek a te drobno posiekać i odłożyć.Resztę posiekać razem z łodyżkami.
  2. Imbir oskrobać ze skórki co super szybko i najygodniej robi się brzegiem małej łyżeczki
  3. Ogórek cienko obrać i pokroić w kostkę
  4. Wrzucić do malaksera pokrojony ogórek,kolendrę posiekana z łodyżkami,crem kokosowy,puder zielonego curry,odmrożony szpinak,sos rybny i dopełnić 250 ml zimnej wody.Wszystko razem zblendować na gładką zupę.
  5. Doprawić zupę sokiem z cytryny i umieścić co najmniej na godzinę w lodówce so schłodzenia.
  6. Schłodzoną już zupę rozlać do czarek i do każdej dodać kopczyk świeżych korzonków fasoli mung.

 chłodnik z zielonym curry i ogórkiem

 Nowalijki w kuchni

bron:emte

Uczta pod gołym niebem

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS