Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

czwartek, 25 czerwca 2015

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

 

Potrawy z grilla lub do grilla nie powinny być skomplikowane i składać się z nazbyt wielu składników.W zasadzie z 3 głównych składników (bez dodatków) powinno udać się skomponować smaczna potrawę.Grillowanie powinno sprawiać przyjemność,być szybkie i nie skomplikowane.Chodzi przecież o wspólnie spędzony czas przy jedzeniu na wolnym powietrzu a nie marnowanie go na tworzenie skomplikowanych kreacji kulinarnych.

Tak też dokładnie sprawdza się grillowany bakłażan.Prosto z grilla jest pyszny sam w sobie a z dodatkiem prostego a jakże wyjątkowego w smaku farszu zadowoli każdego amatora grillowania.Podprażone ziarna czarnuszki wymieszane z serem feta nadają całej potrawie jakiś taki mediteranowy klimat.Nic więcej nie potrzeba.Ot ser feta i czarnuszka to wszystko.No może jeszcze szczypta soli do smaku jeśli feta nie była oryginalnie w słonawej zalewie.

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszkąJa często stosuję turecki ser typu feta Peynir który sprzedawany jest w puszkach w lekko słonej zalewie jako okrągłe rolki.To jest dokładnie taki sam ser jak Feta ale ta nazwa jest zastrzeżona tylko dla greckich serów.Więc pochodzący z Turcji nazywa się Peynir a np. indyjski Paneer.Ten z zalewy jest dużo mniej suchy,mniej się kruszy i stosowany do farszy łatwo się wiąże sam z siebie bez dodawania śmietany czy czegoś podobnego.

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Dla mnie te pyszne rolki podane nawet bez mięsa na kolorowej komosie ryżowej czyli quinoi z jakimś sosem do grilla satysfakcjonuje mnie kompletnie.Mogą być jednak dodatkiem do mięsa i podane do kiełbaski z grilla czy innego mięsiwa a nawet ryby.

SKŁADNIKI:

  • 2-3 bakłażany
  • krążek twardego sera feta lub paneer
  • 2-3 łyżeczki ziaren czarnuszki podprażonej na suchej patelni
  • garść korzonków (u mnie korzonki rzodkiewki)
  • oliwa lub olej do natarcia
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • mix żółtej,czerwonej i czarnej komosy ryżowej
  • dowolny sos grillowy na pomidorach lub ketchup

Wykonanie:

  1. Oberżynę obrać pozostawiając jednak gdzie nie gdzie paski skórki.To nie spowoduje,że oberżyna w trakcie rolowanie "rozejdzie się"
  2. Posypać oberżynę solą z obu stron i odłożyć.W ciągu kilku chwil na jej powierzchni pokażą się kropelki wody.Można je usunąć papierowym ręcznikiem bo zawiera się w niej delikatna goryczka którą bakłażan zawiera.Jednak miłośnikom bakłażana ona zupełnie nie przeszkadza i tego nie robią.
  3. Natrzeć bakłażany z obu stron oliwą a także oprószyć teraz z obu stron najlepiej świeżo zmielonym pieprzem
  4. Natrzeć też oliwą ruszt na grillu.Tak samo można zresztą przygotować bakłażana na ruszcie w piekarniku.
  5. Ułożyć bakłażana na ruszcie tuż nad żarem i pozostawić w spokoju na ok.5 minut.W tym momencie węgiel na grillu powinien być mocno nagrzany z białym nalotem i nie powinno być widać buchającego do góry ognia.
  6. Po kilku minutach plastry bakłażana obrócić.Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką
  7. W między czasie rozkruszyć ser feta i dodać. do niego podprażoną czarnuszkę.Wszystko dokładnie wymieszać widelcem na dość gładką masę ale nie zupełną papkę.
  8. Na ugrillowanych plastrach bakłażana układać farsz z fety,garstkę korzonków i rolować.
  9. Podawać na ugotowanej na sypko komosie ryżowej.Wybrałam mix 3 kolorów aby ładnie komponowała się z kolorem rollek.Do tego dla mięsożerców kawałek steaka lub pospolita kiełbaska.

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Warzywa i owoce z grilla 

Warzywa i owoce z grilla

Uczta pod gołym niebem

niedziela, 21 czerwca 2015

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

Uwielbiam sushi i szczerze mówiąc zamiast robić je sama wolę je jeść gdy przygotował je dla mnie kto inny.A kto inny może to byc oczywiście tylko dobry japoński shef kuchni.

I co prawda moja dzisiejsza propozycja nie ma z prawdziwym sushi nic wspólnego,przynajmniej jeśli chodzi o składniki to wizualnie bardzo je przypomina.Brutalnie zaporzyczyłam sobie te nazwę tylko i wyłacznie dlatego,że na pierwszy rzut oka można pomyśleć,że to jest sushi właśnie.To alternatywa dla tych wyjątków którzy za sushi nie przepadają.

Jedna porcja zawiera dość mało kalorii (70 Kcal) więc będąc na diecie można sprawiać wrażenie,że bierze się na przyjęciu wraz z innymi czynny udział w konsumcji.Porównując:jedno jabłko ma +/- 50 Kcal.

Do tej przystawki idealnie pasuje wytrawne białe sherry Manzanila lub białe wino np.Muscadet

Jeden kawałek fenkułowego sushi wynosi tylko:

70 Kcal

białko 4g, tłuszcz 5g, węglowodany 1g

SKŁADNIKI:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 100 ml dobrego wytrawnego wina
  • 6 ziaren pieprzu
  • pęczek koperku
  • 4 gwiazdki anyżku
  • 1 listek laurowy
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 3 podwójne filety oryginalnych holenderskich matjasów-maatjesharing (nie są z octu)
  • 100 ml śmietanki
  • 2 białka
  • 2 płatki żelatyny
  • 25 g prawdziwego masła
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 1 łyżka wina anyżkowego Pernod (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 sałata

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

Przygotowanie produktów:

  1. Fenkuł oczyścić usuwając wszystko co zielone czyli zieloną część liści i koper oraz spodnią część i twardy trzon.
  2. Pokroić go w plastry,umieścić w rondlu razem z winem,ziarnami pieprzu,listkiem laurowym i gwiazdkami anyżku i szalotką.Dopełnić wodą by wszystko było nią zakryte i ustawić na ogniu doprowadzając do zagotowania.
  3. Wtedy zmniejszyć ogień przykryć uchyloną pokrywką i obgotowywać fenkuł jeszcze ok. 10 minut do czasu aż będzie miękki ale wciąż jędrny (nie rozgotowany).
  4. Ugotowany przecedzić na sicie usuwając przyprawy.
  5. Śledzie matjasy pokroić w kawałki wysokości metalowych obręczy
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  7. Śmietankę ubić na prawie sztywno
  8. Białko ubić na sztywną pianę

wykonanie

  1. Rozgrzać lekko masło na najlepiej teflonowej lub ceramicznej patelni i obsmażyć na nim przez 2-4 minuty odsączone plastry fenkułu.
  2. Dodać creme fraiche,wino Pernod i gwiazdkę anyżku.Podduszać razem jeszcze 2 minuty
  3. Usunąć gwiazdkę a całość wciąż gorące zmiksować na gładkie puree doprawiając na koniec solą i pieprzem.
  4. Do gorącego puree dodać odciśnięte płatki żelatyny i mieszając równomiernie rozpuścić je w puree
  5. Następnie dodać do puree prawie na sztywno ubitą śmietanę i wymieszać a na koniec ubite na sztywno białka.Masę delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  6. Metalowe obręcze ustawić na metalowych podstawkach a jeśli ich nie macie choćby na tacy tak by można było je przenieść po napełnieniu do lodówki.
  7. W każdej metalowej obręczy umieścić po środku podwójny kawałek śledzia a przestrzeń wokół wypełnić musem z fenkułu.Przykryć każdy kawałkiem folii i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki by mus zastygł.
  8. Liście sałaty przeciąć nożyczkami przez środek usuwając środkowy nerw.
  9. W dużym garnku zagotować wodę,pasy sałaty umieścić na sicie a te zanurzyć we wrzątku.Blanszować góra 10 sekund a po tym czasie wyjąć i zanurzyć w misce z zimna wodą by się zahartowały.
  10. Wyciąć ze zblanszowanych i zahartowanych liści pasy szerokości metalowych obręczy.
  11. Mus wyjąć z lodówki,usunąć metalowe obręcze a pasy sałaty owinąć dookoła rolek.
  12. Każdą rolkę przeciąć na pół i ułóż na talerzu.Podawać od razu lub przechowywać pod przykryciem (np.owinięte w folię) w lodówce.

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS