Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

BBQ- grill i camping

poniedziałek, 20 czerwca 2016

 zapiekane pomidory San Marzano z oliwą i czosnkiem

Nie mogę nie wspomnieć zupełnie oddzielnie o towarzyszącym dziś głównemu daniu- zapiekanym w oliwie z czosnkiem pomidorkom San Marzano. Stały się one gwoździem programu i przyćmiły na wstępie same żeberka do których je podałam. Wszyscy rwali bagietkę rękami na strzępy i zanim zabrali się na poważnie do żeberek, maczali jej kawałki w ciepłej aromatycznej oliwie i miękkich upieczonych pomidorkach. Takie proste a tak przepyszne.

Rozgniecione upieczone pomidorki kawałkiem ciabatty czy bagietki w ciepłej słonawej oliwie, dostarczyły wszystkim więc mega rozkoszy dla podniebienia. Tak proste a tak genialnie smaczne. Taka jest kuchnia włoska, grecka, hiszpańska czy portugalska- prosta, ale z najlepszej jakości produktów. Smak ukryty jest w smaku pomidorów San Marzano jest wyjątkowy i nie umywa się do smaku zwykłych pomidorów.

zapiekane pomidory San Marzano z oliwą i czosnkiem

Gatunek pomidorów San Marzano ocenia się na najsmaczniejsze pomidory hodowane na ziemi. Naprawdę maja taką opinię. Hodowane obecnie w Południowych części Włoch, gdzie jest słońce marzeń i wyjątkowa wulkaniczna ziemia. W Polsce bardziej znane pomidory Roma, nie dorastają im choć są najlepszą alternatywą. Są zresztą zuepełnie do nich podobne, jak nie praktycznie identyczne. Obie odmiany są nie duże i owalne, jednak w smaku różnią się bardzo. San Marzano mają ponad to mniej pestek, są bardziej mięsiste i przede wszystkim są słodkie bez kwaśnego akcentu.

Ich smak jest intensywnie pomidorowy i słodkawy, bez jakiejkolwiek kwaśności. Są droższe od pospolitych odmian, ale warte grzechu gdy chcemy podać je na ciepło. Do tego warto zainwestować w dobrej jakości oliwę tłoczoną na zimno. Nie uzyskamy tego smaku stosując produkty z "niższej" półki.

Pomidorki San Marzano poszukać warto w np. Lidlu, gdzie można je kupić w gronach, wiszące jeszcze na szypułkach. Roma zresztą podobnie. Najlepiej w ogóle wszystkie gatunki pomidorów kupować z szypułkami. Zachowują wtedy aromat i najlepiej sie przechowują.

zapiekane pomidory San Marzano z oliwą i czosnkiem

Z tej odmiany- San Marzano właśnie, we Włoszech przygotowuje się bazę sosu pomidorowego  Sugo od którego powstają wszystkie inne odmiany i rodzaje włoskich sosów pomidorowych. Kupując na sos nawet konserwowe pomidory w puszce, wybieraj jedynie konserwowane w całości.  Warto poszukać tej odmiany właśnie- San Marzano, ale sprawdź autentyczność na opakowaniu. Sprawdź czy mają znaczek unijnej autentyczności.

No i same żeberka, równie pyszne, lekko pikantne, przystępnie dla każdego. Nie wiele na żeberkach zazwyczaj mięsiwa. Jest to potrawa raczej dla "ogryzaczy" i lubiących biesiady przy stole.

 SKŁADNIKI na 4 osoby:

  • kiść (grono) pomidorków San Marzano (ok. 14-16 sztuk)
  • 4 do 8 łyżek dobrej oliwy hiszpańskiej lub włoskiej
  • 1 płaska łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 2-4 ząbki czosnku

tutaj przepis na żeberka

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 200*C lub grilla
  2. Pomidorki delikatnie umieścić w podłużnym kamionkowym, szklanym naczyniu lub aluminiowej podłużnej foremce.
  3. Polać pomidorki oliwą i posypać gruboziarnistą solą
  4. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć bokiem noża i wrzucić w oliwę do pomidorków.
  5. Wstawić na 20 min przed podaniem głównej potrawy do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min. lub przykryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej i ustawić na grillu nad źródłem żaru i zapiekać 15 do 20 min. (zależnie od grilla i odległości rusztu od żaru). Pomidorki powinny być jedynie podpieczone tak by się sparzyły, ale wciąż były w całości. Po naciśnięciu będą miękkie a skórka łatwo zejdzie.
  6. Podawać gorące z chrupiącą ciabattą, bagietką lub domowym chlebem z chrupiąca skórką.
  7. Najlepiej smakuje gdy kawałkiem pieczywa rozgniata się kolejno pomidorki, macza w ciepłej oliwie nabierając całą tą dobroć by zaraz potem zniknąć w buzi.

zapiekane pomidory San Marzano z oliwą i czosnkiem

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS