Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

środa, 21 czerwca 2017

Okroshka - Cłodnik na kefirze i bulionie wołowym

chłodnik na kefirze Okroshka

Jak jest gorąco to nie chce się obfitych gorących obiadów, ale taki zimny chłodnik na kefirze, aromatycznym koperku i chrupiącą rzodkiewką i ogórkami to ukojenie.

Okroshka (окрошка) to ruski chłodnik do którego dodaje się by był dodatkowo odżywczy: jajka na twardo i wołowe lub cielęce ugotowane mięso pokrojone w drobną kostkę lub bez mięsa za to w zamian odtłuszczony zimny bulion wołowy. Można taki kupić w sklepie pod nazwą Beef Fond. Sam w sobie nie ma wielkiego wpływu na smak chłodnika, ale podnosi jego wartości w minerały i witaminy.

Lubię chłodnik odstawić na  1 a najlepiej 2 dni. Zyskuje wtedy aromat ogórków małosolnych. Nie dodaję jednak czosnku, bo w upalne dni lepiej go omijać żeby nie odstraszać otoczenia czosnkowym zapachem skóry, która będzie go intensywnie wypacać.

okroshka окрошка -ruski chłodnik

chokroshka окрошка -ruski chłodnik

SKŁADNIKI:

  • 1 litr kefiru
  • 250 ml Fond z wołowiny (naturalny bulion wołowy do kupienia w słoiku)
  • pęczek koperku
  • 3 średnie ogórki gruntowe lub 1 wężowy
  • 1 awokado (opcjonalnie)
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek cebulek dymek ze szczypiorkiem
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z jednej średniej cytryny
  • 1-2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie!!)

Wykonanie:

  1. Jajka, ogórki, rzodkiewki i awokado pokroić w drobną kosteczkę
  2. Szczypior wraz z cebulkami i koper drobno pokroić
  3. W dużej misie wymieszać kefir z bulionem wołowym, dodać sok cytrynowy i ocet a następnie dodać wszystkie pokrojone składniki
  4. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
  5. Schłodzić w lodówce przed podaniem a najlepiej odstawić na noc do lodówki.
  6. Mi najbardziej ten chłodnik smakuje po 2 dniach odstania. Zyskuje wtedy posmak ogórków małosolnych.
sobota, 10 czerwca 2017

krupnik polski z grzybkiem

krupnik polski z grzybkiem - drobiowy

SKŁADNIKI:

  • 100-120 g kaszy perłowej grubej
  • ok. 500 g żołądków drobiowych
  • garstka suszonych grzybków (u mnie podpieńki)
  • 3-4 kostki rosołowe drobiowe (licząc, że 1 kostka jest na 1/2 litra wody)
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 2 marchewki starte na grubych oczkach (ok. 4 łyżek)
  • kawałek selera startego na grubych oczkach (ok. 4 łyżek)
  • 2-3 ząbki czosnku - zmiażdżone
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • siekana natka pietruszki do posypania

Krupnik polski z grzybkiem

Wykonanie:

  1. Żołądki obgotować na wrzątku, przecedzić i ponownie umieścić w czystej wodzie. Na 1/2 kg żołądków ok. 2 litry wody.
  2. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem regularnie zbierając jeszcze pojawiająca się na powierzchni pianę.
  3. Gdy piana się już nie zbiera dodać do żołądków listki laurowe i ziele angielskie i kostki rosołowe. Dalej gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu. To może potrwać ok. godzinę albo nieco dłużej.
  4. W międzyczasie zeszklić na patelni na łyżce oleju posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.
  5. Gdy żołądki są prawie miękkie dodać kaszę, zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz suszone grzybki. Ja ich nie namaczam wcześniej.
  6. Gdy kasza jest już miękka zdjąć zupę z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem i dopiero teraz dodać startą marchewkę i seler. Zawsze starte warzywa dodaję już do gotowej zupy na końcu by niepotrzebnie nie wygotowywać ich witamin i by zachowały jędrność. Starte i tak zmiękną nieco od samej wysokiej temperatury zupy. Takie warzywa (nie papkowate) są najsmaczniejsze dzieci jedzą najchętniej.
  7. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i wtedy wlać ją do garnka z zupą nieco ją zabielając.
  8. Na talerzu posypać siekana natką pietruszki
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS