Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Drób - Chicken and poultry

piątek, 09 czerwca 2017

Potrawka z żołądków w śmietanie z kostką podsmażonego selera

Ostatnio mocno naszło mnie na podroby a dokładnie mówiąc na żołądki drobiowe. To już drugi raz w tym tygodniu jak je przygotowuję. Za pierwszym razem powędrowały na polski krupnik z grzybkiem - zobacz, mmmm był pyszny. Lubię zrobić krupnik kilka godzin wcześniej niż będzie podawany. Kasza jest wtedy taka jaką lubię: mocno napęczniała, zupa jest lekko gęsta a smaki dokładnie połączone.

Drugie podejście czyli dzisiejsze to potrawka z żołądków, czyli żołądki w śmietanie z przepyszną kostką z podsmażanego na złoto selera. Po odstaniu smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po zrobieniu. A może to tylko złudzenie, chociaż dałabym głowę, że odstanie potrawie robionej na żołądkach dobrze robi.

Podać do kaszy lub z chlebem z chrupiącą skórką.

Potrawka z żołądków w śmietanie z kostką podsmażonego selera

Mocno zachęcam do dodania kostki z podsmażonego na maśle selera. Podkręca smak i wzbogaca tę skromną potrawkę.

Dla koloru właściwie dodałąm oliwę zabarwioną chili i zieloną natkę dla koloru i zdrowia.

potrawka z żołądków w mietanie

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1/2 kg żołądków drobiowych
  • 6 porządnych łyżek gęstej śmietany !8%
  • 3 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek pokrojonego w kostkę 1x1 cm selera
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy zabarwionej na czerwono 2-3 kroplami pasty z czyli np. sambal

Wykonanie:

  1. Żołądki wrzucić do wrzątku, obgotować aż pojawi się piana, odcedzić i ponownie zagotować w czystej wodzie w dużym garnku. W miarę powstawania na powierzchni piany usuwać ją łyżką lub cedzakiem.
  2. Żołądki gotować na małym ogniu pod przykryciem minimum godzinę do miękkości.
  3. W międzyczasie podsmażyć na łyżce oleju lub oliwy posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Uważać by cebula się tylko zeszkliła i leciutko zbrązowiała.
  4. Gdy żołądki są już miękkie wyłowić je cedzakiem, przestudzić i pokroić w cienkie paseczki.
  5. Kilka łyżek śmietany i przestudzonego wywaru wymieszać z łyżką maki, tą emulsję wymieszać z resztą śmietany i dodać ją do wywaru z żołądków.
  6. Do wywaru z żołądków dodać też podsmażoną cebulę z czosnkiem, plasterki żołądków i doprawić solą i pieprzem
  7. Zagotować na średnim ogniu i zdjąć z ognia.
  8. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim kostkę selera posypując 1/4 kostki drobiowej. Mieszać kostkę od czasu do czasu aby nabrała złotego koloru z wszystkich stron.
  9. Potrawkę podać w misie lub saganku posypaną kostką z podsmażonego selera i posypać siekana natką pietruszki.
  10. Finalnie dla koloru polać oliwą zabarwioną na czerwono kilkoma kroplami pasty chili np. sambal.
  11. Podać do kaszy np. pęczaku lub perłowej albo z chlebem z chrupiącą skórką.
poniedziałek, 05 czerwca 2017

skrzydelka pieczone - łagodne dla dzieci

skrzydelka pieczone - łagodne dla dzieci

Te pieczone łagodne skrzydełka są idealne dla dzieci. Można zabrać je dla dzieci na piknik, na łąkę, nad jezioro lub zwyczajnie do ogrodu.

Piecze się je bez oleju (na ich własnym tłuszczu) a w smaku są są łagodne bo pieczone naturalnie bez marynowania. Jedyne przyprawy to sól, odrobina pieprzu i czosnku do smaku. To wszystko.

Mięsko po upieczeniu jest mięciutkie, lepkie od własnego kalogenu i dosłownie samo ześlizguje się z kostek.

Skrzydełka nie mają chrupiącej skórki a jedynie przypieczoną. Każde dziecko będzie zachwycone takimi skrzydełkowymi przekąskami. Do skrzydełek trzeba podać im baaardzo dużo papierowych serwetek bo skrzydełka są soczyste i smakowicie lepkie.

Co prawda nazwałam je skrzydełkami dla dzieci, ale nie będzie chyba dorosłego miłośnika skrzydełek, który przeszedłby obok nich obojętnie.

SKŁADNIKI na 4 dzieci:

  • 1/2 kg skrzydełek (u mnie tylko środkowa część skrzydełek)
  • 1 ząbek czosnku lub szczypta suszonego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Skrzydełka opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami. To ważne aby skrzydełka były osuszone.
  2. W razie potrzeby opalić brzegi skrzydełek nad gazem opalając wszelkie "włoski" z piórek.
  3. Rozgrzać na sucho (bez dodawania oleju)  dużą patelnię. Najlepiej z mojego doświadczenia sprawdza się tu patelnia z powłoką ceramiczną. Powłoka jest jasna (w przeciwieństwie do teflonu) i widać dokładnie stopień przypiekania się mięsa do powłoki.
  4. Na rozgrzaną suchą patelnię układać ściśle obok siebie kawałki skrzydełek.
  5. Zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić skrzydełka w spokoju. Nie przesuwać, nie podnosić, nie odklejać od dna. Skrzydełka na początku "przywrą" do dna patelni, ale gdy na skórce skrzydełka utworzy się podpieczona skórka mięso "puści" i będzie je można z łatwością obrócić na drugą stronę.
  6. Tak więc nie mieszając czy przesuwając zaczekać ok. 10-15 minut do powstania podpieczonej skórki i dopiero wtedy skrzydełka przewrócić.
  7. Po drugiej stronie dokładnie tak samo podpiekać skrzydełka przez ok. 10 min.
  8. Po tym czasie przykryć skrzydełka pokrywką wciąż na najmniejszym ogniu dalej dusić.
  9. Po jakimś czasie sprawdzić czy skrzydełka są równomiernie przypieczone ze wszystkich stron i w razie potrzeby obrócić je tak by dać wszystkim jasnym miejscom możliwość podpieczenia się.
  10. Podpiekać cały czas pod przykrywką.
  11. W tym czasie skrzydełka będą się "rozklejać" czyli puszczać swój żelisty sok - kolagen.
  12. W razie potrzeby gdyby skrzydełka zbyt szybko przypiekały się dolać kilka łyżek gorącej wody i przykryć pokrywką. Zapobiegnie to przywarciu kalogenu ze skrzydełek do patelni. Trudno byłoby wtedy zdjąć skrzydełka z patelni bez poszarpania ich przypieczonej skórki.
  13. Gdy mięso samo odchodzi a wręcz zsuwa się z kostek skrzydełka są gotowe.
  14. Podawać gorące z chipsami lub doritos i ewentualnie dipem z awokado, serowym lub pomidorową salsą.

skrzydełka pieczone łagodne dla dzieci

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS