Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

wtorek, 17 lipca 2012

Bekonowe koszyczki z kozim serkiem i gruszką

SKŁADNIKI NA OK. 16 KOSZYCZKÓW:

16 plastrów bekonu

1 duża lub 2 małe gruszki (obrane i pozbawione środka)

1 łyżka soku z cytryny

ok.120 g łagodnego serka koziego (kremowego)

1 łyżka świeżych listków tymianku

1-2 łyżki miodu do smaku i dekoracji

 

WYKONANIE:

1-Bekonowe koszyczki wykonać według tego przepisu

2-W trakcie pieczenia gruszki pokroić w cienkie plasterki lub kostkę,można też zetrzeć na grubej tarce,wymieszać z sokiem z cytryny by nie ściemniały i odstawić.

3-Wystudzone i osączone na papierowych ręcznikach koszyczki napełnić gruszkami.

4-Utartry (by był gładki) ser wycisnąć rękawem cukierniczym na gruszki.Można też zwyczajnie łyżką umieścić kopczyk.

5-Serek posypać listkami tymianku.Podawać od razu jako przekąskę.

środa, 11 lipca 2012

Bekonowe koszyczki

Koszyczki czy kubeczki które idealnie nadają się do napełniania sałatkami,surówkami czy innymi gęstymi smakowitościami.Można je zrobić większe i podać jako przystawkę na talerzu lub mniejsze,wielkości jednego kęsa jako zakąskę na szwedzki stół,którą można wziąć w palce i jednym kęsem skosztować.

Bekon to najlepszego gatunku rodzaj boczku.Jest też od niego droższy.Pochodzi z trochę bardziej górnej części tuszy niż zwykły boczek.Jest mniej poprzerastany tłuszczem,czyli chudszy a samo mięso pochodzi od polędwicy.

Koszyczki można zrobić mniej lub bardziej chrupiące.Jednak naprawdę mega chrupiące mozna zrobić tylko z bekonu,boczek (nawet cienko krojony) nie nadaje się.

WYKONANIE:

1-Blaszkę na muffinki położyć na stole dnem do góry.Każdą owinąć ściśle folią aluminiową.Jeśli wgłębienia są zbyt blisko owinąć co drugą.

2-Teraz owinąć wokół folii plastry bekonu.Jak chcemy-na krzyż czy dookoła,byleby powstały dno i ścianki.

3-Teraz formą wstawiamy do nagrzanego piekarnika-180*C i pieczemy do zrumienienia się i wytopienia części tłuszczu-ok.15 min ale najlepiej obserwować.

4-Wyjąć z piekarnika,wystudzić nie zdejmując z folii.Gdy wystygną chrupiace koszyczki sa gotowe do zdjęcia i napełniania.

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS