Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

piątek, 19 lipca 2013

Chlodnik ogorkowy z kokosem

SKLADNIKI na 4 porcje:

1 porcja = 50 kCal

  • 2 nie obrane dokladnie umyte dlugie ogorki
  • 2 cebulki ze szczypiorem
  • 2 duze galazki miety
  • 2-3 lyzki greckiego,tureckiego lub bulgarskiego gestego jogurtu
  • 5-6 lyzek mleczka kokosowego
  • sok z 1/2 limonki lub z 1 malej i sparzona,otarta skorka
  • 1 zabek czosnku-przecisniety
  • sol i swiezo zmielony pieprz

WYKONANIE:

  1. Ogorki przeciac na pol wzdluz i czubkiem lyzeczki wydrazyc nasiona
  2. Pol ogorka odstawic na potem a reszte pokroic w kostke
  3. Z galazek miety oberwac listki,gole lodyzki nie beda potrzebne a cebulki pokroic ze szcypiorkiem na kawalki.
  4. Do blendera wrzucic ogorki,listki miety,cebulki ze szczypiorem,jogurt sok i skorke z limonki,mleczko kokosowe i czosnek.
  5. Wszystko dokladnie zblendowac,w razie gdyby bylo zbyt geste dodac 1-2 lyzki wody.
  6. Doprawic do smaku sola i pieprzem.Wstawic do lodowki na co najmniej godzine do schlodzenia.
  7. Pozostala polowke ogorka pokroic w dlugie paski i podac je wraz ze schlodzonym chlodnikiem,udekorowac listkiem miety.

 

bron;Emte

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS