Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

piątek, 31 lipca 2015

czarka schodniego zdrowia -zupa udon

Zupa jest na wodzie i nie ma w tym nic dziwnego bo pasta miso to koncentrat mega zdrowego bulionu sam w sobie.Japoński synonim zdrowia.Wszystkie składniki  tej zupie są wyjątkowo zdrowe i to w dosłownym tego słowa znaczeniu.No może nudle są skromnym dodatkiem dostarczającym bądź co bądź potrzenych w małych ilościach węglowodanów.

Po ymienione składniki warto wybrać sie do orientalnego sklepu Toko.Warte zachodu.

czarka schodniego zdrowia -zupa udon

Inną zupą którą uwielbiam jestrównie zdrowa zupa z miso z płynnym jajkiem indonezyjska zupa soto (drobiowa)

SKŁADNIKI na 4 porcje:

 czarka wschodniego zdrowia -zupa udon

czarka wschodniego zdrowia -zupa udon

 

Przygotować wszystkie składniki:

  1. Namoczone w gorącej wodzie grzyby mun pokroić w szerokie paski.
  2. Namoczoną w gorącej wodzie skórkę sojową pokroić w kawałki (lubię przy robieniu podobnych zup kroić wszystko nożyczkami.Świeże grzyby kroje nożem)
  3. Świeże grzyby shitake oczyścić jak pieczarki nie namaczając ich w wodzie.Mniejsze shitake pozostawić w całości a większe pokroić na połówki lub ćwiartki.Pieczarki pokroić w plastry.
  4. Odciąć spodnią część grzybni grzybków enokitake i pozostaić w całości
  5. Szpinak wodny:liście pokroić w duże kawałki a łodyżki w 2-3 cm.
  6. Dymki nie siekać a tylko pokroić w 3-4 spore kawałki.
  7. Cebulę pokroić w ósemki lub jeszcze mniejsze kawałki.
  8. Imbir obrać i zetrzeć.
  9. Czosnek zmiażdżyć nożem.
  10. Nastawić wodę w dużym rondlu na ogień a gdy się zagotuje wrzucić na nią skórki sojowe,kawałki cebuli i czosnek oraz paczkę nudli bez rozrywania ich.W gorącej wodzie same się rozdzielą.Dodać też sos sojowy i rybny.
  11. Po kilku minutach nudle będą gotowe.Wrzucić wtedy do niej marchewkę,pieczarki i tylko łodygi szpinaku i tylko białą część cebuli dymki aby się zblanszowały.Wszystkie inne składniki dodajemy do zupy po zdjęciu rondla z ognia.Są zbyt delikatne i po dłuższym przebywaniu w gorącej wodzie straciłyby kruchość,shitake i enokitake stałyby się gumowe a liście szpinaku zwiędłyby.
  12. Pastę miso rozpuścić z kilkoma łyżkami wody ale nie zalewać jej wrzątkiem.Wrzątek zabiłby żywe kulury w niej zawarte i stanie się mętna.Dodać też oliwę z oliwek.
  13. Po zdjęciu rondla z ognia dodać teraz starty imbir,grzybki shitake i rozpuszczoną pastę miso z oliwą.
  14. Rozlać zupę do czarek lub miseczek czy też zwyczajnie talerzy i teraz dopiero dokładamy do każdej z nich najdelikatniejsze składniki czyli po porcji kiełków,grzybków enokitake,liście szpinaku i szczypior.Nie mieszać.
  15. Podać i delektować się wschodnim zdrowiem w każdym składniku.No może nudle są uzupełnieniem węglowodanów.

czarka schodniego zdrowia -zupa udon

 

 

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS