Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Dania z Wieprzowiny -Pork

środa, 25 sierpnia 2010

SKŁAD:

6 kawałków żeberek wołowych lub wieprzowych z dużą ilością mięsa

3 średnie limonki-sok i skórka

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka ostrej papryki Chipotle lub Jalapeño (odmiana mexykańskiej ciemno-zielonej papryki pieczonej czy inaczej suszonej w piekarniku)

1 łyżka soli morskiej

1 łyżka czosnku w proszku

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Nagrzac piekarnik do tmp.180*C.Włóż mięso do torby z zip zamknięciem.

2-Zetrzec skórkę z limonek i połączyc w miseczce z sokiem z limonek.

3-Do limonek dodac oliwę,paprykę,czosnek i sól.

4-Wymieszac dokładnie marynatę i wlac ją do torby z mięsem.Wymieszac by marynata dobrze obtoczyła mięso.

5-Żeberka wyłożyc na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Najprawdopodobniej zostanie w torbie jeszcze częśc marynaty ze starta skórką.Należy więc ją recznie rozłożyc na kawałkach mięsa bo nie może się zmarnowac.

6-Wsadzic blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec w 180*C przez ok.1 godzinę.Czas jest zależny od "mięskości" żeberek :)

7-Smacznego oczywiście

:)))))))))))))))))))))))))))

 

niedziela, 22 sierpnia 2010

    SKŁAD:

    • 1-1 1/2 kg żeberek z dużą ilością mięsa
    • 5 łyżek masła
    • 2 łyżki alkoholu-whisky lub szkocka
    • sól morska i świeżo mielony pieprz czarny-do smaku
    • 1 łyżka czosnku w pudrze
    • 1 szklanka świeżych całych żurawin
    • 1 łyżka posiekanej szałwii

     PRZYGOTOWANIE:

    1. 1-Nagrzej piekarnikdo tmp.180*C
    2. 2-Masło ugnieśc widelcem,dodac alkohol i dalej ucierac aż masło całkowicie go wchłonie.Może to potrwac nawet kilka minut.Masło jest gotowe gdy jest gładkie.
    3. 3-Nabierac dłonią małe ilości utartego masła i obsmarowac nim każdy kawałek mięsa.Ułożyc pionowo je w brytfannie o wymiarach ok.13 x 9 cm

    4-Odstawic mięso na czas zajmowania się borówkami.

    5-Borówki opłukac i każdy owoc przekroic na pół.To nie kosztuje aż tyle pracy na ile się wydaje.

    6-Borówki rozsypac równomiernie pomiędzy i po samym mięsie.Następnie całośc posypac posiekaną szałwią.

    7-Wstaw brytfannę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 do 1 1/2 godziny.Jest to zależne od ilości mięsa na żeberkach.Wstępnie po godzinie można sprawdzic stan mięsa.

    8-Niezależnie jednak od czasu pieczenia należy co 15-20 minut oblewac żeberka masełkiem zebranym z dna brytfanny.Najprostszy sposób to  nieco przechylic brytfanne i zlac masło do jej rogu.Zebrac na łyżkę płynne masło polac nim każdy kawałek mięsa.

    9-Mięso jest gotowe gdy ma kolor złoto-brązowy a mięso łatwo odchodzi od kości


     

    sobota, 21 sierpnia 2010

    SKŁAD:

    1 kg żeberek wieprzowych

    1 szklanka powideł z fig -np.doskonałej jakości francuskie powidła marki "Bonne Maman"

    1 łyżka imbiru w proszku

    1 łyżka cydru jabłkowego-napój o niskiej zawartości alkoholu z odfermentowanego cukru jabłkowego

    1 łyżeczka soli morskiej

    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

     

    PRZYGOTOWANIE:

    1-Nagrzej piekarnik do tmp.180*C

    2-Z 2/3 szklanki powideł,imbiru cydru i soli przygotowac marynatę dokładnie mieszając te składniki aby nie było imbirowych grudek.Kilka łyżek powideł odłożyc na pużniej.

    3-Marynatę wlac do torby z zamknięciem zib dodac do niej żeberka.Zamkąc torbę i wmasowac dokładnie marynatę.Odstawic do lodówki na conajmniej 2 godz.

    4-Zamarynowane żeberka ułożyc obok siebie na blaszce do pieczenia,posmarowac każdy kawałek odłożonymi wcześniej powidłami i posypac suszoną pietruszką uważając by nie rozsypac na blaszkę.

    5-Wstaw blaszkę z żeberkami do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.godzinę aż nabiorą złotawo-brązowego koloru a mięso będzie lużno trzymac się kości.ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss



    SKŁAD:

    1 kg żeberek wieprzonych pokrojonych na części

    1/2 szklanki dżemu brzoskiniowego

    1 limonka ze skórką

    1 łyżka grubo zmielonej chili (średnio ostej) np.Aleppo pepper

    1 łyżka sosu sojowego "Mushroom soy sauce"-ma posmak grzybów

    3 ząbki czosnku-zmiażdżonego

     

    1-nagrzac piekarnik do tmp.180 *C

    2-Dżem umieścic w średnio dużej misce.Zetrzec s kórkę z limonki

    3-Do dżemu dodac startą skórkę,wyciśnięty sok z limonki,sos soyowy,suszona papryczkę i czosnek.Wymieszac widelcem dokładnie wszystkie składniki.

    4-Przełożyc marynatę do torby plastikowej z zamknięciem zip i do tego wrzucic kawałki żeberek.Wymieszaj dłońmi całą zawartośc torby wmasując marynatę w mięso.Odłożyc do lodówki na conajmniej 2 godz do zamarynowania.

    5-Żeberka wyjąc z marynaty,ułożyc na blaszce do pieczenia wyścieloną folią aluminiową,resztę marynaty rozsmarowac po mięsie starając się by jaknajmniej marynaty spłynęło,aby w trakcie pieczenia stworzyła apetyczna skórkę.

    6-Zamknąc w nagrzanym piekarniku w 180*C i piec przez ok.godzine.

    7-Po upieczeniu mięso powinno łatwo odchodzic od kości a na powierzchni powinna powstac ładna brązowa chrupiąca skórka

    środa, 18 sierpnia 2010

    żebarka po chińsku

    SKŁAD:

    1 1/2-2 kg żeberek

    1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich (do posypania)

    sól morska

    oliwa

    NA AZJATYCKĄ MARYNATĘ:

    1 łyżka obranego świeżego imbiru w kawałkach

    1 łyżka posiekanego czosnku

    5 całych gożdzików

    1/4 łyżki mielonego anyżku

    ok.250 likieru pomarańczowego 40% "Triple Sec" (to likier na wielu rodzajach skórek pomarańczowych)

    ok.50 ml czarnego sosu sojowego( najlepiej Mushroom Dark Soy sauce-ma posmak chińskich grzybów)

    1 1/2 ciemnego syropu klonowego

    8-10 kropli tabasco

    8-10 kropli liquid smoke-(opcjonalnie)-jest to jaknajbardziej naturalny produkt i mówiąc prosto-skondensowany  dym drzewny idealny do grillowania

    3 łyżki oleju sezamowego                                                                                                                             

    ŚREDNIO PIKANTNA MIESZANKA PRZYPRAW AZJATYCKICH:

    1 łyżka cebuli w proszku

    1 1/2 łyżki czosnu w proszku

    3/4 łyżeczki soli czosnkowej

    3/4 łyżeczki białego lub czarnego pieprzu

    3/4 łyżeczki imbiru w proszku

    1 łyka suszonego selera

    3/4 łyżeczki suszonego oregano

    1 łyżka anyżku w proszku

    3/4 łyżeczki gożdzików w proszku

    1 łyżka ostrej suszonej papryczki chili np.jalapeno

    3/4 łyżeczki suszonej wedzonej słodkiej papryki(osatecznie może byc zwykła)

    3/4 łyżeczki suszonej grubo mielonej papryczki chili

    1 1/2 łyżki pieprzu cayenne


     

    PRZYGOTOWANIE:

    1-Posiekany czosnek,imbir w kawałkach gożdziki w całości i zmielony anyż    umieścic w torbie plastikowej z zaciskiem i dokładnie wymieszac potrząsając nią.

    2-Zmieszac pozostałe płynne składniki i dodac je do suchych przypraw w torbie.Zacisnąc ją i potrząsając dobrze wymieszac ze sobą całą marynatę.

    3-Teraz umieścic w niej podzielone na części żeberka,dokładnie torbę zamknąc i wyciskając pomiędzmi dłońmi dobrze wmasowac martnatę w mięso.Na koniec ścisnąc całośc by usunąc z wnętrza nadmiar powietrza.

    4-Marynowac trzeba nie mniej niż 2 godziny ale najlepiej jest pozostawic torbę na noc w lodówce.

     

    5-Teraz pora na mieszanke przypraw które ucieramy w makutrze by uwolnic wszystkie aromaty i olejki eteryczne.Możemy je też ostatecznie zemlec w młynku do kawy lub innym mikserze.Ucierając więszą ilośc na inne okazje,bez problemu możemy je przechowac w szczelnym słoiku.

    6-Nagrzac piekarnik do tmp.250*C.Gdy mięso wystarczajaco długo marynowało się należy je wyjąc z torby i osuszyc dokładnie papierowymi ręcznikami.Ściskac żeberka przez papier wyciskając płyn z mięsa.Nie należy bac się,że wyciśniemy cały smak.Przyprawy z zalewy zrobiły już swoje.Trzeba zwrócic szczególnie uwagę by usunąc wszystkie cząsteczki czosnku,który stanie sie gorzki pod wpływem przypieczenia.

    7-Teraz każdy kawałek żeberek należy obtoczyc dokładnie w suszonych,utartych przyprawach.Każdy kawałek uciskac w dłoniach by jaknajwięcej przyprawprzywarło do mięsa.

    8-Brytfannę posmarowac małą ilością oliwy lub oleju,ułożyc w niej żeberka. Brytfannę wstawic do nagrzanego piekarnika do tmp.250*C na 13 minut.

    Po tych 13 minutach zmniejszyc tmp.do

    160*C i piec dalej przez jeszcze 30 minut.W trakcie tego pieczenia powinna powstawac powoli cudowna chrupiąca skórka.

    9-Posiekac orzechy włoskie.Po 30 minutach pieczenia w 160*C wysunąc żeberka,obsypac je solą morską i orzechami i ponownie wstawic do piekarnika do pieczenia na następne 30 min. w tej samej tmp.

     

     

     

    10-Upieczone żeberka powinny miec ciemno-brązową chrupiącą skórkę.Wyjąc je z brytfanny,zebrac kawałki orzechów z dna brytfanny,obsypac nimi żeberka i gotowe.SMACZNEGO! :)

    piątek, 13 sierpnia 2010

    zeberka w piwie

    Irlandzkie Piwo Guinness to Porter o ciemnym kolorze prawie czarnym,uzyskiwane jest ze skarmwlizowanego słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego o wyrazistym gorzko-słodkawym smaku.Daltego w przepisie nie można zastąpic go zwykłym jasnym piwem.

     

    SKŁAD:

    1-1 1/2 kg wołowych żeberek przeciętych na pół (poprosisc o ile można o ich przepołowienie by były krótkie)

    2 piwa Guinness

    1 łodyga selera naciowego

    1 duża cebula

    3 liście laurowe (najlepiej świeże)

    1 łyżka czosnku w proszku

    sól do smaku (najlepiej morska)

    świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    2-3 łyzki oliwy do smażenia

     

    PRZYGOTOWANIE:

    1-Rozgrzac oliwę w żeliwnym rondlu lub z grubym dnem.Obsmażyc na gorącej oliwie żeberka z obu stron tak by stały sie brązowe.

    2-Posolic.

    3-Dodac teraz pocięte w kostkę seler naciowy i cebulę.Wymieszac i lekko podsmarzyc warzywa.

    4-Zalac mięso piwem i łopatką rozlużnic wszystko co przywarło do dna.

    5-Dodac liście laurowe,czosnek i pieprz.Doprowadzic do wrzenia.

    6-Zmniejszyc ogień i przykryc pokrywką.Sprawdzic po 15 min.Płyn nie może sie gotowac lecz tylko lekko "migac",wiec w razie potrzeby zmniejszyc ogień.

    7-Dusic przez 3 godziny.Po tym czasie mięso powinno byc miękkie i lużno trzymac sie kości

    8-Zależnie od tłustości żeberek na powierzchni płynu może znajdowac się warstwa wytopionego tłuszczu.Nalerzy go usunąc zbierając łyżką.

    9-Podajemy w głębokich miseczkach z płynem z duszenia i pieczywem.Posypac przed podaniem siekną pietruszką



    wtorek, 10 sierpnia 2010

    szynka w coli

    Coca-Cola w tym przepisie nie stanowi przyprawy i nie ma wpływu na smak,natomiast kwas fosforowy zawarty w coli (wystepuje również w proszku do pieczenia) wpływa na miękkośc i soczystośc mięsa.

     

    ZALEWA:

    2-3 kg grubego boczku weprzowego ze skórą-(koniecznie)-może byc oczywiście szynka ze skórą i najlepiej z kością

    1 duża butelka orginalnej coca-coli

    1 litr soku jabłkowego

    2 łyżki ziela angielskiego

    1 duż cebula

    sól do natarcia,najlepiej peklowa (kilka łyżek)

    GLAZURA:

    2 łyżeczki musztardy w proszku lub gorczycy mielonej

    2 łyżki brązowego cukru

    1 łyżka melasy stołowej lub miodu

    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

    ok.30 szt. gożdzików

     

    PRZYGOTOWANIE:

    1-Zalac boczek w garnku całkowicie wodą,zagotowac,opłukac z powstałej szumowiny i umyc garnek.

    2-Boczek ponownie całkowicie zalac w garnku,lecz tym razem sokiem jabłkowym i coca colą.

    3-Doprowadzic do wrzenia i dalej gotowac pod lekko uchyloną przykrywką na najmniejszym ogniu ok. 4 godzin.Płyn koniecznie uzupełniac w miarę odparowywania.Najlepiej colą i sokiem,ostatecznie gorącą wodą.

    4-Nagrzac piekarnik do 220 *C.

    5-Miękki boczek wyjąc z płynu,ostudzic i ostrym nożem odkrawac skórę koniecznie pozostawiając ok. 1/2 cm warstwę tłuszczu.

    6-Całą warstwę tłuszczu nacinamy ukośnie ostrym nożem we wzór caro.

    7-W każde przecinające sie nacięcie wciskamy gożdzik.

    8-Wszystkie składniki na glazurę podgrzac w rondelku i zagotowac.Konsystencja musi byc dośc gęsta i lepka by nie spływała z mięsa w trakcie pieczenia.

    9-Brytfannę wyłożyc folią aluminiową (ułatwi to mycie brytfanny).Posmarowac boczek glazurą zwracając uwagę by wniknęła w każde nacięcie.

    10-Piec ok. 15-20 min w tmp. 220*C

    11-Jeśli boczek po ugotowaniu przechowywaliśmy w lodówce musimy podpiec go wstępnie bez glazury przez ok.20 min w tmp.180*C (aby nie był w środku zbyt zimny)a dopiero potem wraz z glazura w tmp.220*C przez 10-15 min.
    Jesli pieczemy boczek który jest cienki czas gotowania i pieczenia musimy odpowiednio skrócic.




     

    szynka w glazurze

    "Szynkę w glazurze" obgotowuję przed pieczeniem dokładnie tak samo jak "boczek pieczony obgotowany w coca-coli i soku jabłkowym"

     

    Do natarcia szynki- sól (najlepiej peklowa)


    Na zalewę:

    Szynka wieprzowa ze skórą i kością-ok 1-2 kg

    Duża butelka coca-coli

    1 litr soku jabłkowego

    2 łyżki ziela angielskiego w całości

    1 duża cebula pokrojona w cwiartki

     

    Glazura do pieczenia:

    4 łyżki sosu żurawinowego lub dżemu żurawinowego

    1 łyżeczka cynamonu mielonego

    2 łyżki brązowego cukru

    1 łyżka melasy stołowej,miodu lub syropu glukozowego

    2 łyżeczki musztardy w proszku lub mielonej gorczycy

    ok.30 szt.gożdzików

     

    Glazura do garniszu:

    6 łyżek sosu żurawinowego lub dżemu żurawinowego

    łyżka soku z grenadiny lub łyżeczka octu winnego

    1 łyżeczka posiekanego imbiru marynowanego imbiru

    szczypta chilli

    szczypta pieprzu

     

    PRZYGOTOWANIE:

    1- Szynkę zalac całkowicie wodą w obszernym garnku,zagotowac,wyjąc mięso i opłukac z powstałej szumowiny.Wodę wylac i umyc garnek.

    2-Szynkę ponownie zalac tym razem coca-colą i sokiem jabłkowym,wrzycic kilka gożdzików i doprowadzic do wrzenia a następnie przykryc garnek pokrywką lekko ją uchylając i gotowac dalej na najmniejszym ogniu przez ok.4 godziny.Płyn koniecznie uzupełniac w miarę jak sie wygotowuje.Ostatecznie można dolac wody.

    3-Miękki boczek wyjąc z płynu,ostrym nożem odkrawac skórę pamiętając by pozostawic warstwę tłuszczu ok. 1/2 cm grubości.Tę warstwę tłuszczu nacinamy ukośnie ostrym nożem we wzór caro.W każde łączenie nacięcia wbic gożdzik.

    4.Nagrzac piekarnik do tmp.220*C

    5-Wszystkie składniki na glazure do pieczenia wymieszac w rondelku,zagotowac i odczekac aż konsystęcja będzie gładka i lepka.Nie może spływac z mięsa w trakcie smarowania.

    6-Brytfannę wyłożyc folia aluminiową,włożyc szynkę i posmarowac dokładnie glazurą zwracając uwagę by wniknęła w każde nacięcie.

    7-Piec ok.20-25 min w tmp.220*C.

    8-Po tym czasie pieczeń wyjąc i dac jej "odpocząc" przed jakimkolwiek krojeniem.

    9-W międzyczasie wymieszac na zimno składniki na glazurę do garniszu.Udekorowac nią pieczeń a resztę podac osobno jako "chutney".

     




    żeberka w coli

    SKŁADNIKI:

    • 1 kg żeberek wieprzowych
    • szklanka coca-coli
    • 1/4 szklanki vinegretu(octu) jabłkowo-cydrowego ew.tylko jabłowego
    • 1 1/2 szklanki brązowego miałkiego cukru
    • łyżeczka ostrej siekanej papryczki (może byc sambal itp)
    • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

    Wykonanie:

    1. Nagrzać piekarnik do tmp.165 *C z termo-obiegiem.Może być sam grill jeśli nie mamy termo-obiegu.
    2. Glazura: colę,ocet,cukier i papryczkę zagotować na mocnym ogniu,zmniejszyć go a o połowę a następnie gotując przez ok.10 min. zredukować objętość płynu.Przykryć i odstawić utrzymując w cieple do użycia.
    3. Żeberka natrzeć solą i pieprzem z obu stron.
    4. Natrzeć żeberka glazurą,wstawić do gorącego piekarnika w brytfance i piec przez ok.30 min.W trakcie pieczenia od czasu do czasu ponownie smarować żeberka glazurą.
    5. Żeberka przewrócić na drugą stronę i piec przez następne 30 min. i jak wcześniej od czasu do czasu smarując glazurą.
    6. Po 60 min. pieczenia gdy żeberka są już miękkie i luźno trzymają się kości zmieniamy funkcję na grillowanie w 180*C.
    7. Zebrać glazurę z brytfanny i pokryć żeberka jej połową.Karmelizować je na brązowy kolor.Potrwać to może od 2 do 7 minut więc ważne jest aby pozostać przy piekarniku i obserwowac glazurę by się nie spaliła.
    8. Żeberka ponownie przewrócić,posmarować pozostałą glazurą i ponownie karmelizowac przez 2 do 7 minut.
    9. Podawać od razu gorące z dużą ilością serwetek :)



    O autorze
    Tagi
    blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
    zBLOGowani.pl
    Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
    Baza przepisów kulinarnych
    Skopiuj CSS