Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

czwartek, 25 sierpnia 2011

Szachownica sałatkowa

W tym wypadku są to sałatki z owocami morza i kawiorem,ale można do szachownicy użyć każdego rodzaju sałatek.Z kurczaka czy tylko warzywnych.

Taka szachownica stanie się ozdobą każdego wykwintnego stołu i atrakcją imprezy.

Jest dość spora i można zrobić ją tylko z czterech kratek dla każdego gościa indywidualnie.

Znakomicie nadaje się na przystawkę lub czekadełko.

SKŁADNIKI:

  1. 10 równych podłużnych plastrów chleba tostowego ciętych wzdłuż chleba

masa szprotkowo-makrelowa:

  • 1 tubka pasty piklingowej lub makrelowej ewent. wykonać samemu ze szprotek,makreli,gęstej śmietany albo serka śmietankowego.
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • sól i pieprz do smaku

masa krewetkowa:

  • 225 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub gęstej śmietany
  • 225 g majonezu
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

  • 100 g kawioru (na jaki nam finanse pozwalają
  • 1 cytryna lub limonka pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 opakowanie krewetek  lub mięsa raczków
  • kilka gałązek koperku
  • plasterki ogórka
  • majonez

Wykonanie:

  1. Kromki chleba równo przyciąć jeśli sami je wycinamy.Jeśli mamy niezbyt długie kromki możemy zrobić szachownicę tylko z 9 kratek.Załużmy jednak,żę mamy długie bochenki.Można podpiec je na chrupko w piekarniku z obu stron.Dzięki czemu będą bardziej stabilne i bardziej odporne na mięknięcie.
  2. Naciąć tylko do połowy w 3 równych odstępach 6 kromek (powstaną 4 kwadraciki) .Ja zamrażam wcześniej plastry.Łatwiej jest wtedy uformować nacięcia,chleb jest jednak bardziej kruchy.Od razu na tacy z naciętych plastrów utworzyć kratkę wsuwając nacięcie w nacięcie.Z pozostałych 4 kromek utworzyć zewnętrzne ścianki używając majonezu jako kleju.Majonez może nam służyć do wszystkich ewentualnych reperacji.
  3. Na masę piklingową lub makrelową: jeśli nie mamy gotowej,zmieszać garść oczyszczonych małych wędzonych śledzików ze śmietaną i majonezem.Zamiast śmietany możemy zastosować serek śmietankowy czy dobry gęsty jogurt.Szprotki możemy zastąpić wędzona makrelą czy łososiem.Doprawić pieprzem i solą.
  4. Na masę krewetkową:Krewetki posiekać nieco drobniej i zmieszać ze śmietaną (ew.serkiem śmietankowym) i majonezem.Doprawić do smaku sola i pieprzem
  5. Powstałymi masami napełniac na zmianę kwadraciki szachownicy 2/3 wysokiści.
  6. Każdy kwadracik ze szprotkami posypać drobno posiekaną cebulką,a każdy z krewetkami udekorować czarnym kawiorem.
  7. Majonezem lub majonezem utartym z serkiem śmietankowym posmarować cienką warstwą wszystkie ścianki szachownicy.Udekorować plasterkami ogórka,plasterkami cytryny i koperkiem tak jak nam fantazja podpowiada.
  8. Skropić całość lekko sokiem z limonek lub cytryny.

Takie niby wszystkim znane sałatki a podane w ten niekonwencjonalny sposób sprawią z pewnością wielkie wow!!!!

To jest tak proste,że panowie serwując to cudeńko zarobią podwójny bonus :))))

 Składniki też mogą być różne (sałatka curry doda żółtości czrnemu kawiorowi)..,ale lepiej pozostać przy góra 3 różnych sałatkach

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS