Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

sobota, 11 sierpnia 2012

Bekonowe koszyczki z kozim serkiem i jajkiem

Te koszyczki ze względu na wykorzystanie surowego jajka przygotowujemy w nieco inny sposób.Nie podpiekamy bekonu bez nadzienia (owiniętyod spodu na foremkach do muffinek czy innych filiżankach (zobacz ten sposób) ,lecz wykładamy bekonem wnętrze foremek.

Składniki na 4 porcje:

4 długie plastry bekonu

4 jajka

4 łyżki sera koziego (ew.ser krowi cheddar)

2 kromki chleba tostowego

troszkę siekanej natki lub kolendry ew. szczypiorku

sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

1-Bekon obsmażyć na teflonowej patelni z obu stron by nabrał chrupkości i aby wytopić nieco tłuszcz.Trwa to 10-12 min. po ok.5 min.z jednej strony,ale bekon musi pozostać na tyle miękki aby można go było zrolować.Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik.Rolując bekon wykonać w foremkach ścianki koszyczków.

2-W kromkach chleba wyciąć szklaneczką 2 okręgi wielkości dna foremek.Można ostatecznie przeciąć kromki na pół.Tymi kawałkami chleba wyłożyć dno foremek.Nie jest to istotne.Ja lubię jednak perfekcję.

3-W każdej foremce umieścić łyżkę sera koziego.

4-Na warstwę sera wbić surowe jajko uważając by nie zniszczyć żółtka.

5-Doprawić sola i pieprzem.

6-Wstawić formę z do nagrzanego piekarnika do 200*C i piec koszyczki ok.15 min. lub do czasu aż białko jest już ścięte ale żółtko pozostaje jeszcze płynne.

7-Gotowe koszyczki posypać świeżą siekaną pietruszką,szczypiorkiem lub kolendrą.

8-Podawać gorące.


O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS