Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

wtorek, 13 sierpnia 2013

Praliny z łososia z kremem chrzanowym

SKŁADNIKI na 8 pralin:

  • 400 g wędzonego łososia w cienkich płatach
  • 1 mały pęczek młodego szczypiorku
  • 175 g serka śmietankowego naturalnego tupu Philadelphia
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki chrzanu
  • 50 g creme Fraiche
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

  • roszponka,rukola lub ewent. sałata
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

WYKONANIE:

płaty łososia na praliny1-Posiekać drobno 75 g najbrzydszych i najciemniejszych kawałków wędzonego łososia.

2-Szczypiorek drobniutko posiekać.

3-Serek śmietankowy wymieszać razem z sokiem z cytryny,posiekanymi ścinkami łososia,cremem Fraiche,chrzanem i posiekanym szczypiorkiem.Doprawić solą i pieprzem.

Pralina z łososia z serkiem chrzanowym4-Resztę łososia poukładac na 8 kawałkach plastikowej folii tak by powstało 8 równych kwadratów,mniej więcej 4x4 cm.Gotowe praliny powinny być wielkości orzecha włoskiego.

5-Na każdy kwadrat łososia położyć jeszcze jeden kawałek plastiku i obciążyć lekko deseczką lub szerokim nożem aby płaty bardziej się skleiły i stały się płaskie.

6-Na każdym kwadracie ułożyć teraz na środku 8 równych kopczyków z kremu śmietankowego.

pralina z łososia z serkiem chrzanowym7-Zbierając rogi folii do góry zamknąć łososiowe kwadraty wokół kremu a następnie kręcić folię wokół powstałej kulki jak na lizaku.

 

pralina z łososia z serkiem chrzanowym

pralina z łososia z serkiem chrzanowym8-Tak powstałe praliny odłożyc na co najmniej godzine do lodówki aby stężały.

 

pralina z łososia9-Z umytej roszponki,rukoli lub sałaty ułożyć okrąg wokół rantu dużego białego talerza a łososiowe praliny ułożyć po środku.Można podać je również pojedynczo w foremkach do pralin oczywiście.Po odwinięciu ich z foli dla ładnego efektu można w dloniach nadać im bładką powierzchnię kulki.

10-Dla dekoracji upuścić pomiędzy pralinami kilka żółtych kropel oliwy i czarnych kropel octu balsamicznego....lub wykonać inne zygzaki.

piątek, 09 sierpnia 2013

Pralina z łososia z ogórkowo-kremowym musem

SKLADNIKI na 4 porcje:

  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 młody ogórek
  • 1 opakowanie serka śmietankowego np.Boursin z ziołami
  • 1 mały pęczek świeżego koperku lub młodego szczypiorku
  • 1 zielone jabłko Granny Smith
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Ogórek i jablko umyć i pokroić oba w drobną kosteczkę-5 mm to max!
  2. Koperek drobno posiekać i w sporej misce połączyć z serkiem śmietankowym i posiekanym ogórkiem i jabłkiem.
  3. Na 4 kawałkach folii plastikowej ułożyć 4 plastry wędzonego boczku przycinając brzegi tak by dosztukowując je z innej strony powstały pełne kwadraty.
  4. Na środku każdek rozdzielić po równo mus śmietankowy.
  5. Zebrać wszystkie rogi folii do góry tak by brzegi łososia okryły dokładnie farsz tworząc kulkę.
  6. Skręcić folię na lososiu jak na lizaku tworząc pralinę.
  7. Odstawić do lodówki do stężenia na godzinkę.
  8. Pralinę podawać odwiniętą z folii i odwróconą łaczeniem do dołu.
  9. W tej wersjii pralina podana jest na plastrach ogórka (ewent.kabaczka) leciutko posolonymi sola morską i  posypanymi rzeżuchą oraz skropionymi prostym vinegretem zmieszanym z łyżeczki cytryny lub limonki i łyżeczką oliwy.
czwartek, 08 sierpnia 2013

Pralina z lososia z porzeczkowym vinegretem

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 250 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 100 g świeżego łososia w filecie
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 75 ml śmietany
  • świeżo zmielony biały pieprz

vinegret:

  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijion
  • 150 ml oliwy rxtra vergine
  • 2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek
  • szczypta soli morskiej

extra (opcjonalnie):

  • 8 roodkiewek
  • 150 g młodych listków szpinaku

WYKONANIE:

  1. pralina: jeśli na wędzonym łososiu znajdują się brązowe skrawki usunąć je.200 g z wędzonego łososia odlożyć.
  2. świeżego łososia pokrojonego w kawałki umieścic w malakserze,dodać 50 g wędzonego łososia (mogą w to wchodzic odcięte ciemne skrawki).
  3. łososia lekko zmiksowac,dodać rosół i ponownie zmiksować.Na koniec dodać śmietanę i wszystko zmiksowac na gładka masę.Doprawić pieprzem.
  4. na 4 kawałkach folii plastikowej ułożyć plastry wędzonego boczku tak by nie było między nimi przeswitów tworząc pełne kwadraty.
  5. na każdym położyć nowy kawałek folii plastikowej i szerokim nożem lub deseczką ucisnąć każdy kwadrat łososia by wyrównać i aby dobrze sie skleiły.
  6. zdjąć górną folię i na każdym kwadracie po środku rozdzielić po równo kupkę farszu.
  7. unieść do góry rogi spodniej folii zawijając kwadraty łososia wokół farszu.
  8. folię zebrać razem i zakręcić ściśle wokół łososiowej kulki jak wokół lizaka tworząc pralinę.Odłozyć do lodówki wszystkie cztery.
  9. vinegret: roztrzepać razem czerwony ocet winny z musztardą i odrobina morskiej soli.Sól dodać przed oliwą bo ta źle rozpuszcza się w oliwie właśnie.
  10. Wciąż roztrzepując dodawać oliwę cieniutkim strumieniem,wręcz niteczką.
  11. Dopiero na samym końcu wtrzepać konfiturę z czarnej porzeczki.Odstawić.Nie musi być oziebiona w lodówce.
  12. podać gotową pralinę z łososia podać np. jak w tutaj sugeruję na listkach młodego szpinaku dodając młode listki z pęczka rzodkiewek.Same rzodkiewki pokroić lub zetrzeć cieniutko w prawie przeźroczyste plasterki i rozłożyć je na zielonych listkach.Pralinę umieścić na środku talerza a vinegret polać dekoracyjnie dookoła po listakach szpinaku i rzodkiewkach.

 Tatar z łososia z cytrusami i dressingiem

To odświeżająca i elegancka przystawka z surowego łososia z cytrusami i musztardowo-miodowym dresingiem z koperkiem.

SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI:

  • 2 świeże filety z łososia po 150-200 g każdy
  • sok 1/2 limonki i otarta sparzona skórka.
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 2 cytryny
  • 100 g wody
  • 100 g cukru
  • 30 g octu
  • trybula ogrodowa (umyte listki)
  • 1 łyżka oliwy

dressing:

WYKONANIE:

  1. Zagotować 100 g wody,100 g cukru i 30 g octu aby cukier się rozpuścił.Odstawić do przestygnięcia.
  2. Cytrusy obrać ze skórki a następnie wycinać nożykiem poszczególne partie miąższu spomiędzy błonek.Muszą być zupełnie pozbawione białych błonek dzielących poszczególne ząbki.
  3. Każdy rodzaj owocu umieścić w osobnym pojemniku,zalać przestudzonym syropem cukrowym i odstawić zamknięte conajmniej na 3 godziny do lodówki.
  4. dressing: połaczyć wszystkie składniki na dressing razem dodając łyżkę syropu cukrowego z zalanych owoców.
  5. A same owoce odcedzic na drobnym sitku.
  6. Łososia posiekać na tatara ostrym nożem,ale nie za drobno i nie za grubo.
  7. Umieścic mięso w miseczce i wymieszac z sokiem cytrynowym i łyzką dressingu.Doprawić ciut solą i pieprzem w razie potrzeby.Odstwawić do lodówki na conajmniej godzinę do schłodzenia.
  8. W dużej misce umieścić łyżkę oliwy,dodać szczyptę drobnej soli i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.Do miski dodać listki trybuli którą wymieszać by listki pokryły sie warstewką oliwy.
  9. Mięso łososia przecisnąć przez obręcz na środek talerza tworząc okrągły wałeczek,na nim umieścić kopczyk z trybuli.Dookoła wałeczka ułożyć cząstki owoców a całą potrawę skropić dekoracyjnie dressingiem.

 

bron:CulinairAtelierid

niedziela, 04 sierpnia 2013

Bruschetta

SKŁADNIKI NA OK. 10 PORCJI:

  • 1 bagietka
  • 4 dojrzałe twarde pomidory (najlepiej mięsne bo mają mało wody)
  • 1 cebula posiekana w drobna kostkę
  • 2 zabki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra virgine
  • 1 łyzka ciemnego octu balsamicznego
  • 50 g fety pokrojonej w kostkę lub pokruszonej w kawałeczki
  • 10 czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w krążki
  • kilka listków bazylii do 10 sztuk
  • czarny pieprz i sól morska

WYKONANIE:

  1. Pomidory pokroić w ósemki,usunąć gniazda z pestkami i pokroić miąższ pomidorów w kosteczkę.1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę,dodać do pomidorów i odstawić pod przykryciem.Pomidory można pokroić z pół godziny wcześniej by przeszły aromatem czosnku.
  2. Zmieszać nastepnie pomidory z cebulką,dodać oliwki i 2 łyżki oliwy,ocet balsamiczny i ser feta.Wymieszać wszystko delikatnie.Doprawić solą morska i pieprzem.
  3. Nagrzać  bbq lub grilla w piekarniku lub patelnię żeliwną karbowaną.
  4. Bagietke pokroić lekko ukośnie w kromeczki.Przeciąć 2-gi ząbek czosnku wzdłuż na pół i natrzeć nim kromki bagietki i posmarować oliwą czyli 2 łyżkami oliwy które pozostały.
  5. Położyć kromki na grillu,obsmażyć z jednej strony a nastepnie obrucić i na każdej ułożyć kopczyk z sałatki pomidorowej.Na każdej ułozyć kilka skrawków listków bazylii.
  6. Zaserwować gorące na goracym talerzu lub na samym grillu jeśli to rodzaj blatu do grillowania

 

Delimaliciouse

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS