Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

piątek, 28 sierpnia 2015

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

W zasadzie jest to przystawka czy też zakąska składająca się z prostych składników, a jednak w całej swojej prostocie niesamowicie smakowita. Cały sekret w tego typu potrawach zawiera się w umiejętnym łączeniu składników, ich smaku i faktury.

Śledzik dobrze doprawiony pieprzem w tym i ziołowym to klasyka nadająca ostrość delikatnej rybce. Za to moment gdy kubki smakowe trafią na delikatność i kremową konsystencję awokado, wzmaga doznanie oczywistego jakże smakowitego kontrastu. Takie samo zadanie ma serek śmietankowy w połączeniu ze słonawym smakiem kawioru. Ryż jest podstawą spełniającą też rolę neutralnego przerywnika pomiędzy zdecydowanymi smakami.

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

 

SKŁADNIKI na 2 wieżyczki:

  • 2 podwójne płaty oryginalnych holenderskich Matjasów
  • 1/2 łyżeczki grubo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (u mnie ryż na sushi)
  • 1 awokado
  • 100 g gęstego serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki kawioru (u mnie z pstrąga)

dodatkowo do garniszu:

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

Wykonanie:

  1. Płaty śledziowe Matjas pokroić w kostkę i posiekać je następnie jeszcze drobniej lecz nie nazbyt gładką papkę.
  2. Drobno posiekaną w kostkę cebulę połączyć z posiekanym śledziem, dodać oliwę oraz czarny i ziołowy pieprz.
  3. Dwie z rzodkiewek pokroić w plasterki i zachować 8-10 najładniejszych plasterków. Resztę posiekać i dodać do śledzia. Wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.
  4. Ryż ugotować według wskazań na opakowaniu. Nie rozgotować. Wystudzić a wystudzony wymieszać z chrzanem.
  5. Metalową obręcz do układania wieżyczek ustawić bezpośrednio na talerzu na którym podamy tatara lub na podkładce z której łatwo będzie można później zsunąć wieżyczkę.
  6. Proporcje są na 2 wieżyczki więc składniki podzielić na pół.
  7. Na początek przykleić plasterki rzodkiewki wewnątrz ścianek obręczy, ustawić ją na tależu i na dnie umieścić porcję ryżu dociskając go (w komplecie z obręczą jest specjalny do tego krążek)  by utworzył ścisłą warstwę.
  8. Na warstwie ryżu umieścić połowę tatara i ponownie docisnąć.
  9. Na warstwie tatara umieścić plasterki z połowy awokado najbardziej zieloną częścią na zewnątrz tworząc okrąg. Mniejszymi kawałkami wypełnić środek (patrz foto ↑)
  10. Na warstwie awokado umieścić resztę tatara.
  11. Dopełnić serkiem śmietankowym tworząc ostatnią warstwę.
  12. Ostrożnie dociskając krążkiem w dół usuwając metalową obręcz ściągając ją do góry. Metalowy krążek zsunąć z wieżyczki przesuwając ostrożnie w bok. Zsunąć a nie podnieść, bo łatwo można wtedy podnieść go z przyklejoną warstwą serka a to zepsuje efekt.
  13. Pozostaje udekorowanie góry wieżyczki kawiorem i kwiatami ogórecznika, a na talerzu ziarnami pieprzu, ryżu i pozostałych elementami garniszu.
  14. Przed ustawieniem wieżyczki na talerzu przetarłam jego powierzchnię aromatyczną oliwą dla połysku.
  15. Tak samo postąpić z drugą połową składników tworząc drugą wieżyczkę.
  16. Schłodzić przed podaniem.Jeśli mamy zamiar przechować wieżyczki w lodówce dłużej, kwiaty ogórecznika najlepiej zerwać później i dodać dopiero tuż przed podaniem, inaczej zwiędną.
  17. Idealna zakąska do mocno zmrożonej wódeczki

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka 

wtorek, 25 sierpnia 2015

sałatka sushi z łososiem z patelni

sałatka sushi z łososiem z patelni

Smak sushi w tej sałatce niezaprzeczalny a jak szybko w ten sposób i łatwo sprawić sobie tę wyrafinowana przyjemność.

Uwielbiam sushi i to nie podlega dyskusji.Samo przygotowywanie sushi w domu zabiera bardzo dużo czasu a do tego jeśli się już je robi to siłą rzeczy trzeba przygotować więcej niż można zjeść.Zwłaszcza jeśli mamy ochotę na dwa różne smaki.Stąd też właśnie pomyślałam,że alternatywą będzie sałatka sushi zamiast tradycyjnych rolek.

Na sushi składa się nie odmiennie kilka podstawowych składników,które nadają smak.Są to oczywiście ryż,nori,jakaś ryba,sos sojowy i wasabi.Dodatkowo w sałatce można wykorzystać kilka innych składników,które wzbogacą danie.I tak wykorzystałam wszystkie te podstawowe składniki a zamiast tuńczyka lub wędzonego czy surowego łososia wykorzystałam lekko podsmażone kawałki świeżego łososia.Dodałam również pędy solirodka i kiełki buraka czerwonego,które nadały sałatce pięknego koloru.Dopełnieniem były ziarna podprażonego sezamu i czarne ziarna czarnuszki.

Smak sushi niezaprzeczalny w ekspresowym tempie i bez zbytecznych ceregieli przy zwijaniu.Idealna alternatywa dla niewprawnych kucharzy by elegancko przyjąć gości.

Oczywiście obok sałatki sushi zrobiłam również klasyczne rolki typu maki.

sałatka sushi z łososiem z patelni

SKŁADNIKI na 2 osoby:

  • 400 g świeżego łososia bez skóry
  • 150-200 g nieugotowanego ryżu na sushi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1-1.5 płata nori
  • 1/2 awokado
  • garstka solirodka
  • garstka kiełków czerwonego buraka
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • 1 łyżka soku z cytryny ewent. octu ryżowego do skropienia awokado by nie ściemniało

dodatkowo:

  • sól do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • pasta wasabi lub rodzimy tarty chrzan do smaku

sałatka sushi z łososiem z patelni

sałatka sushi z łososiem z patelni

Wykonanie:

  1. Łososia oprószyć z obu stron solą i pokroić w kostkę wielkości ok 2x2 cm.
  2. Płat nori pociąć w 3-4 pasy a te złożone razem w poprzeczne słupki.Najlepiej to zrobić nożyczkami.
  3. Ziarna czarnuszki i ziarna sezamu podprażyć oddzielnie na suchej patelni przez kilka minut.Uważać by nie przypalić głównie czarnuszki.
  4. Rozsypać oba rodzaje ziaren obok siebie na blacie lub na talerzykach i kawałki ryby przykładać do czarnuszki lub do sezamu by przykleiły się do jednej ze ścianek.Odłożyć.
  5. Ryż ugotować według wskazań na opakowaniu do miękkości ze niewielką ilością soli.Ważna jest odpowiednia ilość wody by ryż nie ugotował się na papkę.
  6. Gdy ryż jest gotowy przestudzić go,dodać ocet ryżowy i delikatnie przemieszać.
  7. Gdy ryż jest już całkowicie zimny dodać do niego opłukane pod zimna wodą i osączone pędy solirodka.Można go też sparzyć wcześniej wrzątkiem ale nie jest to konieczne.
  8. Dodać teraz również kiełki czerwonego buraka i paseczki nori (pozostawić małą garstkę na koniec) i delikatnie wymieszać.Nori pod wpływem wilgoci od razu zmięknie i stanie się klejące więc wymieszać trzeba zdecydowanie i szybko by na czas rozprowadziło się równomiernie w ryżu.
  9. Sprawdzić smak razie potrzeby dosalając.Pamiętać jednak trzeba,że podając do smaku sos sojowy,który jest zdecydowanie słony lepiej aby sałatka była powiedzmy niedosolona.Zresztą solirodek z natury jest słonym warzywem samym w sobie i nada ryżowi słoności naturalnie.
  10. Ryż ułożyć porcjami w formie kopczyków na talerzykach formując tu i ówdzie małe wgłębienia do których trafia kawałki łososia.Zamiast na talerzykach można sałatkę sushi podać w czarkach/miseczkach.Do tego oczywiście pałeczki.
  11. Rozgrzać olej na patelni i jak najszybciej (w jednym czasie) ułożyć wszystkie kawałki ryby ziarnami do góry na patelni.
  12. Po ok. minucie kawałki ryby obrócić i smażyć kolejne 1/2 minuty w razie potrzeby obracając kawałki ryby na boki.Ważne jest aby nie smażyć łososia zbyt długo i nie musi nabrać brązowej skórki.Łosoś jest bardzo delikatną rybą i najczęściej popełnianym błędem jest przesmażanie jej co powoduje,że ryba staje się się sucha (wiórowata).Zobacz więcej na temat smażenia łososia.
  13. Gdy wydaje ci się,że łosoś powinien jeszcze troszkę pobyć na patelni jest to właśnie właściwy moment by go zdjąć.Pod wpływem własnej temperatury łosoś wciąż będzie "dochodził" nawet po zdjęciu z patelni.W środku powinien pozostać różowy.Biały oznacza zbyt przesmażony.
  14. Układać kawałki łososia na ryżu we wgłębieniach (wgłębienia służą jedynie estetyce i nie są konieczne)
  15. Awokado wyjąc ze skórki i pokroić w niewielką kostkę,skroić sokiem z cytryny lub octem ryżowym i rozłożyć na sałatce.
  16. Każdą porcję posypać na koniec ziarnami sezamu i czarnuszki i odłożonymi paseczkami nori.
  17. Obok podać również do smaku japoński sos sojowy,którym każdy indywidualnie może skropić sobie swoja porcję sałatki sushi.
  18. Pasta wasabi lub chrzan podany również w miseczce będzie dopełnieniem smaku.

sałatka sushi z łososiem z patelni

Uczta pod gołym niebem

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS