Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Drób - Chicken and poultry

sobota, 27 sierpnia 2016

szaszłyczki z drobiu i kukurydza z rusztu do ziemniaka w mundurkuSKŁADNIKI:

  • 2-3 piersi lub mięso z 4-5 młodych (małych) udek z kurczaka
  • 4 duże ziemniaki do gotowania w mundurku
  • 2 kukurydze cukrowe (ugotowane) -mogą być z puszki
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego w proszku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 kapusta chińska- paksoi
  • 2 łyżki masła do polania kukurydzy

Wykonanie:

  1. Okrojone mięso z udek lub pierś pokroić w kawałki wielkości orzecha włoskiego
  2. Mięso wymieszać z przyprawami i 1 łyżką oleju, zamknąć w woreczku foliowym i odstawić do lodówki na minimum 1/2 godziny a najlepiej na całą noc do zamarynowania.
  3. Na ok. 1 godziny przed podaniem do stołu wstawić ziemniaki do ugotowania. Jeśli kupicie gotowe czyli już ugotowane ziemniaki w mundurkach, wystarczy je przez chwilę tylko podgrzać w mikrofalówce w/g wskazań na opakowaniu.
  4. Kukurydzę również wstawić do ugotowania na ok. godzinę przed podaniem do stołu. Jeśli masz i gotową kukurydzę z puszki na przykład, to zaoszczędzisz dużo czasu.
  5. Mięso nakłuć na namoczone w wodzie drewniane szpadki. Moczenie szpadek zapobiega ich paleniu się na grillu.
  6. Rozgrzać patelnię rusztową lub grilla i smażyć na średnim ogniu szaszłyczki z kurczaka z obu stron na złoto-brązowy kolor.
  7. Również kukurydzę nasmarowana olejem w całości ułożyć na ruszcie. Rdzeń kukurydzy jest zbyt twardy aby pokroić ją w porcję, więc po podpieczeniu okrawam po prostu ziarna kukurydzy z kolby. Można też podać całą kukurydzę, ale robię to tylko wtedy, gdy jest głównym daniem i można wziąć ją w obie dłonie. Tutaj jest dodatkiem, ręce będą zajęte i widelcem do ziemniaka i samymi szaszłyczkami, więc najprościej ją podać już okrojoną.
  8. Liście kapusty chińskiej są tak delikatne,że można jeść je na surowo i jedyne co robię to smaruje je masłem, którym poleję później kukurydzę.
  9. Ziemniaka w mundurku rozciąć i polać gęstym zimnym sosem jogurtowym lub śmietanowym o smaku czosnkowym lub chili. Można bez wyrzutów sięgnąć po jakiś biały gotowy sos z butli :)
  10. Okrojoną kukurydzę  i liście kapusty chińskiej polać masłem i posypać solą i pieprzem. Podać każdemu z osobna lub na jednym dużym półmisku.

szaszłyczki z kurczaka i kukurydza z rusztu do ziemniaka w mundurku

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS