Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

BBQ- grill i camping

sobota, 13 sierpnia 2016

Ziamniak w mundurku na grilla

Jest wiele sposobów na ziemniaka w mundurku. Chcąc podać ziemniaka w mundurku z rusztu z pięknym wzorkiem grillowania, musimy wcześniej ziemniaka ugotować, upiec lub uparować. Jest na to kilka sposobów:

  1. "ugotować" w mikrofalówce (najszybszy sposób)
  2. ugotować w wodzie
  3. "ugotować" na parze
  4. upiec w folii w piekarniku
  5. upiec w folii na barbeque
  6. upiec w folii w żarze

Poniżej: ziemnak w mundurku bez grillowania.

ziemniak w mundurku

Najwygodniejsze i najczęściej stosowane są chyba 2 pierwsze sposoby.

A jak to zrobić?

"Gotowanie" w mikrofalówce":

to najszybszy sposób (8 min na 4 szt. po ok. 180g). Więcej ziemniaków niż 4

sztuki- dodaj ok. 3 i pół min. na extra sztukę dodatkowo.

  1. Ziemniaka/i dokładnie umyć, ponakłuwać delikatnie skórkę w kilu miejscach czubkiem noża lub ostrym widelcem. To po to aby w trakcie gotowania ziemniak nie pękł.
  2. Umieścić ziemniaki bez wody w pojemniku plastikowym i wstawić do mikrofalówki.
  3. "Gotować" ziemniaki w 700 Watt przez 8 minut, a w połowie tego czasu czyli po 4 min. ziemniaki obrócić na drugą stronę.
  4. Po wyjęciu z mikrofalówki gorące ziemniaki owinąć jeszcze w folię i odstawić na 10 minut aby doszły.

Gotowanie w wodzie:

  1. Ziemniaka/i dokładnie umyć i ponakłuwać delikatnie czubkiem noża lub widelcem w kilku miejscach.
  2. Zalać je w dużym rondlu wodą i gotować do miękkości.
  3. Odcedzić

Pieczenie w piekarniku:

  1. Ziemniaka/i dokładnie umyć i delikatnie ponakłuwać czubkiem noża lub widelcem (licz ok. 180 g na ziemniaka)
  2. Nagrzać piekarnik do 200*C z termoobiegiem lub do 220*C tradycyjny piekarnik.
  3. W każdego ziemniaka wbić na wylot metalowy pręt do szaszłyków. To spowoduje, ze metal będzie transportował szybciej temperaturę do wnętrza ziemniaka a ten szybciej się upiecze.
  4. Piec na środkowej półce przez 50-60 minut. Ziemniaki są gotowe gdy pręt można z łatwością wyciągnąć z ziemniaka.

Takiego Gotowego ziemniaka ziemniaka w mundurku po przekrojeniu na pół umieszczamy na grillu, aby nadać mu pieczony smak i wzór rusztu.

Teraz posypać ziemniaka gruboziarnistą solą i polać wybranym sosem, np. serowym lub na bazie śmietany czy jogurtu.

ziemniak w mundurku z grilla

Ziemniaka w mundurku z rusztu podałam w towarzystwie szaszłyczków z kurczaka ze słonecznikiem i podgrillowanymi liśćmi chińskiej kapusty- paksoi. Ziemniaka polałam sosem jogurtowo-śmietankowym z czosnkiem.

ziemniak w mundurku podany z rusztu

Ziemniaki nadające się na pieczenie lub gotowanie w mundurkach i na grilla, to ziemniaki Typu A i Typu B. Typ A: czyli nie rozpadające się, twarde o małej zawartości skrobi i dużej wilgotności, nazywane też sałatkowymi czyli nie mączyste. TypB: ziemniaki uniwersalne, równie ścisłe i nie rozpadające się stosowane min. na frytki.

Do gatunku A należą ziemniaki: Denar, Lord Sante Velux, Ditta, Vieneta lub gatunki B uniwersalne : Irga, Irys, Flaming, Orlik i Santen.

sobota, 06 sierpnia 2016

kanapka z pieczonym bakłażanem z patelni grillowej

Kanapka/Bułka z plastrem pieczonego bakłazana

Czas grillowania wciąż trwa i chyba już wielu z nas przejadło się grillowane mięsiwo.

Ja do moich ulubionych z grilla zaliczam pieczonego bakłażana, mmmmm. Znakomicie zastępuje mi mięso bo jest po prostu pyszny.

Kanapka/bułka z plastrem pieczonego bakłażana z grilla

Bakłażan to jest właśnie takie warzywo, które idealnie nadaje się na grilla. Po upieczeniu jest kremowy i nie potrzebuje kombinowania z przyprawami. Sól, pieprz i ewentualnie czosnek to wystarczające minimum. To tak jak np. z ziemniakiem.

Nie jest to jednak warzywo z grilla dla odchudzających się, bo bakłażan kocha tłuszcz i z oliwą lub masłem smakuje najpyszniej. Chłonie każdą jego ilość.

Nie zabrałam się oczywiście za rozpalanie grilla z samego rana i wykorzystałam do tego patelnię grillową. Doskonale się sprawdza. Jeśli masz jednak później zaplanowane grillowanie, upiecz pokrojonego w plastry bakłażana na ruszcie grilla właśnie.

Plaster upieczonego bakłażana umieść w bułce lub 2 kromkach stostowanego pieczywa na grillu i kanapka po prostu palce lizać gotowa. Nie trzeba niczym więcej smarować, wystarczy przełożyć liściem sałaty lub jak u mnie liściem chińskiej kapusty.

Bułka z plastrem pieczonego bakłażana z grilla

SKŁADNIKI:

  • bakłażan pokrojony w grube plastry (weź bakłażana odmiany z centkowaną skórką)
  • kilka łyżek oliwy
  • sóli pieprz
  • suszony czosnek

Wykonanie:

  1. Bakłażana pokroić na plastry ok. 1 cm grubości bez obierania skórki
  2. Rozgrzać sporo oliwy na patelni grillowej i kłaść na niej plastry bakłażana. Nie przesuwać aby wzór grillowania wyszedł wyraźny.
  3. Posmarować przy pomocy pędzla górną powierzchnię bakłażana a następnie osolić lekko i popieprzyć plastry
  4. Po ok. 3 minutach przewrócić bakłażana na drugą stronę.
  5. Ponownie posmarować oliwą oraz posolić i popieprzyć a także lekko oprószyć suszonym czosnkiem.
  6. Przygotować bułki lub kromki tostów, przekładając je sałatą.
  7. Gdy druga strona bakłażana jest już dokładnie zgrillowana, plastry bakłażana układać na kanapkach.
  8. Podawać gorące i na zimno.

kanapka z pieczonym bakłażanem z patelni grillowej

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS