Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Dania z Wieprzowiny -Pork

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

wolno duszone żeberka wieprzowe w sosie własnym

To wcześniej obiecany przepis na żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemnaków, o których wspominałam w przepisie Tłuczone ziemniaki z podduszoną kiszona kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami- Stamppot.

wolno duszone żeberka wieprzowe w sosie własnym

Do żeberek nie dodawałam zbyt wielu składników w postaci warzyw itp, gdyż zrobiłam je do dość bogatych w składniki Tłuczonych ziemniaków z podduszoną kiszoną kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami. To holenderski Stamppot. Podane razem uzupełniają się wystarczająco. Można pod koniec duszenia dodać dla koloru kilka kawałków marchwi, ale uważam, że najważniejsze aby nie przedobrzyć.

Wielu top-shefów stosuje zasadę 5 głównych składników. Za dużo smaków w potrawie to przesada.

SKŁADNIKI:

  • płat żeberek z dużą ilością mięsa (ok. 1 kg)
  • 1 cebula
  • kawałek wędzonej kiełbasy pokrojony w plasterki
  • kawałek papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku lub oregano
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku

wolno duszone żeberka wieprzowe w sosie własnym

Wykonanie:

  1. Żeberka pokroić w porcje z jedną kostką prowadząc nóż wzdłuż każdej z nich tak by więkzość mięsa znalazła się po jednej jej stronie.
  2. Rozgrzać olej w głebokim rondlu i ułozyć na nim kawałki żeberek. Podsmażać bez mieszania przez kilka minut aby mięso od spodu nabrało złoto-brązowego koloru.
  3. Wtedy kawałki mięsa obrócić i znów podsmażać bez mieszania by mięso było złociste ze wszystkich stron.
  4. Wrzucić do rondla cebule pokrojoną w ćwiartki, suszone przyprawy, ziele i listek laurowy, chili, plasterki kiełbasy oraz sól i pieprz do smaku. Czosnek przy długim duszeniu dodaję na samym końcu gdyż jego aromat jest najintensywniejszy na krótko po dodaniu do potrawy. Po dłuzszym duszeniu jego olejki eteryczne ulatniaja się. Można natomiast wraz z cebulą wrzucić kilka zabków czosnku w łupinie, które potem można z niej łatwo wycisnąć.
  5. Zamieszać i podduszać wszystko jeszcze bez dolewania wody aż cebula zeszkli się i nabierze smażonego aromatu.
  6. Zalać mięso gorącą wodą do 2/3 jego wysokości. Górna część mięsa powinna wystawać ponad wodę.
  7. Nakryc rondel dokładnie pokrywką i zmniejszyć ogień do minimum.
  8. Dusic tak bardzo wolno przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie tak miekkie, że będzie samo odchodzic od kości. Sprawdzić w międzyczasie czy woda nie wyparowuje zbyt szybko. W razie potrzeby trzeba ją uzupełnić dolewając nieco gorącej wody.
  9. Gdy mięso jest gotowe sprawdzić czy nie trzeba dosolic lub dopieprzyć.
  10. Podawać w saganaku lub misie w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami.
  11. Do tego np. ciemne mocne piwko :) Męska sprawa
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych
Skopiuj CSS