Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

wtorek, 21 września 2010

SKŁAD:

  • 1 krążek sera Camembert w drewnianym opakowaniu (musi być połączony zszywką a nie sklejony)
  • szczypta grubo mielonej papryczka chili lub świeżej
  • grubo zmielony świeży pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku (zmiażdżone) lub szczypta czosnku suszonych płatków
  • świeży tymianek(ewent. suszony)
  • łyżka oliwy (może być smakowa)
  1. Piekarnik nagrzać do tmp.200*C.
  2. Wyjąc ser z pudełka i zamoczyć spód opakowania w wodzie na 5 min.To zapobiegnie ewentualnemu przpaleniu sie drewna.
  3. W międzyczasie ser odpakować z papieru.Wyciąć ostrym czubkiem noża górną skórkę sera pozostawiając mały zagięty rancik aby ser się nie wylewał.
  4. Wetknąć w miękki środek sera kawałki czosnku,chili i świeżych ziół.Posypać też lekko powierzchnię wybranymi dodatkami.
  5. Ser ułożyć ponownie na papierze a ten umieścić z serem w drewnianym opakowaniu.Papier pozostawić odwinięty.
  6. Wstawić tak przygotowany Camembert do piekarnika na środkową blaszkę.
  7. Zapiekac 15-20 min.
  8. Podawac na talerzyku w foremce tak jak byl pieczony polany oliwą
  9. Do tego chrupkie tosty  np.francuskie czy zwykła bagietka którą maczamy w ciekłym serze.

Kropką nad i będzie kieliszek dobrego białego wina

Powyżej inne warianty podania upieczonego Camember'ta

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS