Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

czwartek, 18 września 2014

Domowy ser żólty wędzony

Domowy ser żólty wędzony

Przepis na domowy żółty ser to żadna nowość,ale pleciony w warkocz to już nietypowa i dużo ładniejsza propozycja.Mam nadzieję,że moja wersja spodoba się i zagości na waszych stołach.

  • 1 kostka twarożku półtłustego (wychodzi też z chudego)
  • ok. 2 szklanki mleka półtłustego lub tłustego
  • sól do smaku (szczypta)
  • 1/2 łyżeczki sody ostatecznie proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • kilka kropel ciekłego dymu-liquid smoke (opcjonalnie)
  1. Twaróg rozdrobnić i postawić w rondlu na średnim ogniu z mlekiem lub z wodą i mlekiem.Ważne by rondel miał grube dno inaczej trzeba pozostać przy rondlu i mieszając obserwować czy ser nie przywiera.
  2. Ser wchłonie mleko z którego pozostanie tylko serwatka i zmieni w trakcie pasteryzowania konsystencję na gumową.Z 250 g twarogu zależnie od marki wyjdzie ok.90-100 g sera żółtego.Mój był dość wodnisty więc po odcedzeniu pozostało mi mniej niż połowę wagi.
  3. Tak więc po spasteryzowaniu twarogu odcedzić go na drobnym sicie i wystudzić.
  4. Zimny ser znów umieścić tym razem w pustym rondlu.
  5. Rozdrobnić go widelcem,dodać sól,sodę i żółtko oraz ciekły dym.Wszystko dokładnie wymieszać i postawić na małym ogniu.Na tym etapie można dodać zamiast ciekłego dymu inne dodatki np.kminek,gorczycę,chili,trufle czy nawet oliwki lub orzechy.
  6. Ser mieszając doprowadzić do podgrzania i połączenia się w gładką masę.Stanie się gęsty i kleisty.W razie potrzeby dodać łyżkę wody.
  7. Pomagając sobie łyżką wyjąć ser,w dłoniach uformować wałek a ten podzielić nożem na 3 równe części.
  8. Z każdej części uformować w dłoniach cienki wałeczek.Pracować szybko puki ser jest gorący i elastyczny.W miarę stygnięcia będzie to coraz trudniej.
  9. 3 wałeczki ułożyć obok siebie i zapleść z nich warkocz.
  10. Podać w całości by gość mógł go sam sobie kroić lub pokroić na plasterki.Nadaje się wtedy idealnie na koreczki.

Przygotowany z większej ilości można uformować zamiast warkocza grubszy wałek lub blok i kroićw plasterki.

Domowy ser żólty wędzony

 

wtorek, 02 września 2014

Bananowe kulki korzenne na szynce

 

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 2 banany
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
  • 100 ml miodu płynnego
  • 100 g kruchych ciastek korzennych posiekanych np.pierników lub kruche imbirowe

extra:

  • 200 g szynki suszonej na surowo np.
  • 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub np. arachidowego
  • 100 g orzechów nerkowca ewentualnie białych migdałów lub płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili w płatkach
  • 75 g roszponki lub rukoli

Wykonanie:

  1. Banany obrać i pokroić w równe 5-6 cm kawałki.
  2. Posiekany tymianek wymieszać z miodem,który można (ale nie trzeba) wcześniej nieco podgrzać w mikrofalówce.
  3. Kawałki bananów obtaczać kolejno w miodzie a następnie w pokruszonych ciastkach korzennych.
  4. W każdą kulkę wbić drewniany patyczek lub wykałaczkę.
  5. Roszponkę i szynkę rozdzielić na talerzach.
  6. Rozgrzać olej na patelni i podprażyć na nim płatki chili i orzechy lub migdały.Można zrobić to oczywiście ostatecznie na suchej patelni bez oleju.
  7. Orzechy po podprażeniu zsunąć na papierowy ręcznik i osączone rozrzucić na roszponce i szynce.
  8. Na koniec dodać kąski bananowe

Bananowe kulki korzenne na szynce

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS