Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Drób - Chicken and poultry

piątek, 11 września 2015

Gołąbki w sosie cytrynowo-chrzanowym

Składniki na ok. 4 gołąbki:

  • 250 g mięsa mielonego drobiowego lub cielęcego
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • woda, najlepiej gazowana
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • liście białej kapusty

na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki i wykorzystać przecedzony bulion z duszenia gołąbków)
  • 2-3 łyżki śmietanki
  • 1/2 cytryny (sok + otarta skórka z cytryny)
  • 1 łyżeczka musztardy gładkiej
  • 1 łyżka miodu lub płaska cukru
  • 1 żółtko

Moja dobra rada: zamiast sparzać liście kapusty na gołąbki, można je zamrozić luzem, oderwane od głąba (lub całą główkę w całości). Po odmrożeniu liście będą giętkie tak jak sparzone. Ileż to razy poparzyłam sobie palce i narobiłam bałaganu przy sparzaniu. 

Wykonanie:

  1. Czerwoną paprykę pokroić w kosteczkę. Nie dodaję jej zbyt dużo, bo chodzi mi głównie o efekt kolorystyczny i nie chcę by zdominowała smak cytrynowego sosu.
  2. Posiekaną cebulę podsmażyć na łyżce oliwy
  3. Posiekaną paprykę dodać do mięsa. Dodać też ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę i jajko. Dodać też bułkę tartą i wodę gazowaną. Ilość wody zależy od wilgotności mięsa, więc najpierw dodać ok. 1/2 szklanki i sprawdzić gęstość po ok. 5-7 minutach, gdy bułka wchłonie wodę. Dolewać dalej małe ilości do czasu aż gęstość nas zadowoli. Ważne jednak aby masa mięsa nie była zbyt zbita. Doprawić na koniec do smaku solą i pieprzem.
  4. Sparzone liście kapusty faszerować masą mięsną i zwijać z nich gołąbki.
  5. Gołąbki ułożyć ściśle w rondelku i zalać woda lub bulionem. Płynu powinno być tyle by gołąbki były ledwo zakryte. Nie za mało,nie za dużo.
  6. Zagotować i od tego czasu dusić jeszcze ok. 10-15 minut.
  7. Na sos: w rondelku rozpuścić delikatnie masło i mieszając dodać do masła mąkę. Zasmażać przez kilka minut nie doprowadzając do ściemnienia.
  8. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem, odstawić.
  9. Do zasmażonej mąki z masłem wlewać powoli bulion, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut by wygotował się zapach surowej mąki. W miejsce zwykłego bulionu możemy wykorzystać przecedzony bulion z duszenia gołąbków.
  10. Do sosu dodać miód lub cukier oraz musztardę i wymieszać.
  11. Zmniejszyć ogień do minimum i jedną ręką mieszając, drugą wlewać śmietankę z żółtkiem. Teraz sosu już nie wolno zagotować. W śmietance było żółtko, więc zbyt wysoka temperatura zetnie je na jajecznicę. Sos nie zagotowany pozostanie muślinowo gładki.
  12. Wyłączyć ogień, dodać sok cytrynowy i wiórki otartej skórki. Wiórkami można też posypać na koniec gotowe danie.
  13. Ułożyć porcję gołąbków na talerzu, a te polać sosem cytrynowym.
wtorek, 01 września 2015

Skrzydełka pieczone klasyczne- Jak upiec skrzydełka z chrupka skórką

skrzydełka pieczone klasyczne

 Tak nie skomplikowana rzecz jak pieczone skrzydełka, to coś co może bez problemu się udać, ale tak samo łatwo można je sknocić. Bo cały sekret w tym aby w środku były miękkie, soczyste i łatwo odchodziły od kostki a na zewnątrz były pięknie spieczone i miały piękny bursztynowy kolor.

Zazwyczaj jeśli coś się sknoci to albo spieczone na wiór, albo nie odchodzą od kostki a na zewnątrz są prawie spalone. Może być też tak,że wyglądają jakby były ugotowane i nie wiadomo gdzie podziała się chrupiąca skórka.

Pewnie jest kilka technik pieczenia i każdy ma swoją niezawodną. Ja podam jedną z, która zawsze się sprawdza. Sekret tkwi w tym, że skrzydełka nie są pieczone na surówo, lecz przed nim przechodzą obróbkę termiczną, czyli są wcześniej wolno obgotowane. Po obgotowaniu kolejnym sekretem jest dokładne osuszenie i wystudzenie skórki otaczającej skrzydełka. To gwarantuje własnie chrupkość.

Skrzydełka przyprawione są klasycznie, bez udziwnień, dodatek cukru lub miodu nie ma większego wpływu na smak, skrzydełka nie staną się słodkie, choć dzięki niemu delikatniejsze a efekt karmelizacji pomorze przy tworzeniu się chrupkiej skórki.

Siadamy wygodnie przed telewizorem lub przy stole... i do dzieła. Oblizywanie palców bardzo wskazane.

skrzydełka pieczone klasyczne

SKŁADNIKI na 4 osoby:

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru lub miodu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

skrzydełka pieczone klasyczne

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka oczyścić z ewentualnych resztek piórek i włosków. Na końcu najlepiej je najzwyczajniej starodawnym sposobem opalić nad ogniem z palnika gazowego. Będzie pewność, że usuniemy wszystkie włoski co do jednego. Nie jest to jednak konieczne. Pamiętam z dzieciństwa, że moja mama robiła tak z kurą na rosół, opalając ją nad podpalonym denaturatem.
  2. Przeciąć skrzydełka w stawach zachowując dwie grubsze części. Trzecia to końcówka i nie wiele tam mięsa. Można jednak, jeśli ktoś lubi lub szkoda mu wyrzucić, zachować i tę trzecią bezmięsna końcówkę do chrupania.
  3. Nastawić w dużym garnku osoloną wodę i wrzucić kawałki skrzydełek na wrzątek. Po tym od razu zmniejszyć ogień pod garnkiem i na możliwie najmniejszym ogniu gotować skrzydełka do miękkości jak na rosół bez przykrywki. Fakt, że wszystkie kawałki muszą znajdować się pod wodą.
  4. Gdy skrzydełka są już praktycznie miękkie i mięso łatwo odchodzi od kostek, wyłowić je z wody nie uszkadzając skórki i odsączyć na sicie.
  5. Po odsączeniu rozłożyć je na papierowych ręcznikach by wystygły i dokładnie obeschły. Sekretem takiego pieczenia jest dokładne osuszenie mięsa z wilgoci. Skórka powinna dokładnie obeschnąć, a same skrzydełka muszą być zimne.
  6. Połączyć w torbie foliowej olej i wszystkie przyprawy oraz cukier.
  7. Do torby dodać wysuszone skrzydełka, wymieszać je w marynacie  i odstawić na 1/2 do 1 godziny do lodówki.
  8. Nagrzać piekarnik do 180*C z funkcją grilla
  9. Zamarynowane skrzydełka rozłożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę tuż pod grilla.
  10. Opiec skrzydełka z jednej strony przez 10-12 min, po tym czasie obrócić skrzydełka na drugą stronę i opiec je kolejne 10 minut. Najlepiej sprawdzać stan przypieczenia przed i po przewróceniu i samemu zdecydować jak bardzo mają być przypieczone. W środku są już przecież mięciutkie dzięki gotowaniu.
  11. Podawać na ciepło i na zimno.
  12. Można podać do nich dodatkowo jakiś dip jogurtowy, choć uważam to za zbędne. Są pyszne same z siebie bez dodatków.

skrzydełka pieczone klasyczne

skrzydełka pieczone- Jak upiec chrupiące skrzydełka

 

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS