Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

piątek, 25 września 2015

szybka grochówka holenderska- lekkostrawna

szybka grochówka holenderska - lekkostrawna

Różnica pomiędzy holenderską grochówką a polską jest może nie duża, ale zasadnicza, jest lżejsza i dużo bardziej lekkostrawna. Polską grochówkę przygotowuje się z żółtego przedojrzałego suszonego grochu. Holenderską grochówkę przygotowuje się z zielonego oczyszczonego grochu. Przeznaczone do suszenia kuleczki pozbawiane są otaczającej je skórki i sam groszek rozpada się wtedy na dwie połówki. Świeży groch będą w całości posiada jeszcze tę skórkę i nie rozgotuje się sam z siebie na gładką zupę. Trzeba go koniecznie zblendować razem ze skórkami.

Ta grochówka nazywanajest  w j.holenderskim- erwtensoep. Kolor grochówki jest jak się samo przez się rozumie jest zielony.

Grochówka z zielonego grochu jest łatwiej strawna niż polska klasyczna grochówka i nie ma potrzeby dodawać do niej dużo suszonych ziół jak majeranek na przykład, który jak wiadomo poprawia trawienie cięższych potraw. Dodaje się zamiast tego dodaje się sporo świeżych warzyw. Zielony groszek jest bardziej lekkostrawny, więc nie ma po nim tak dużych problemów gastrycznych jak po żółtym.

Zamiast świeżych warzyw, można je bez problemu zimą zastąpić mrożonymi mieszankami, byleby znajdowały się w niej: seler, marchew i ziemniaki. Mrożonkę oczywiście dodajemy do zupy już na samym końcu. Świeże warzywa też nie za wczesnie inaczej rozgotują się na papkę a to nie jest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące

Obowiązkowo  do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona w plasterki, lub jak u mnie tym razem w całości. Dodaje się też ciemny chleb z grubo mielonej mąki żytniej- Roggebrood. Myślałam ,że mam taki w domu, ale nie miałam, więc wykorzystałam alternatywnie tosty.

szybka grochówka holenderska - lekkostrawna

SKŁADNIKI na 4 porcje :

  • 300 g suszonego młodego zielonego groszku
  • 2 litry chudego bulionu wieprzowego (może  ze słoika lub z kostki)
  • 1/2 kg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 200-250 g kiełbasy wędzonej pokrojonej w plasterki
  • 1 zimowa marchew pokrojona w kostkę.
  • 1/2 średniego selera pokrojony w kostkę
  • 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp.
  • 1 cebula opalona nad ogniem (jak do rosołu)
  • 1/2 pora pokrojonego w pół-krążki
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  1. Namoczony przez noc i opłukany groszek nastawić w garnku z bulionem i boczkiem. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i wolno gotować jeszcze pod przykrywką ok.1/2 godz. Usunąć zbierającą się piankę z groszku i kilka razy przemieszać sprawdzając czy nic nie przywiera do dna.
  2. Po ok.1/2 godz dodać ziemniaki, seler i marchew, po chwili też cebulę pokrojona w kostkę. Gogotować następne ok.20 min. aż ziemniaki rozgotują się zagęszczając naturalnie zupę.
  3. Mrożone warzywa, które potrzebują nieco mniej czasu co świeże dodać troszkę później. Zaczekać do czasu aż zupa znów prawie zagotuje się i wyłączyć. Dopiero teraz dodać do gorącej zupy pora. Warzywa nie powinny być rozgotowane.  Pomimo iż zupa jest już wyłączona, warzywa wciąż miękną od tmp. samej zupy.
  4. Na sam koniec dodać pokrojoną kiełbasę i zamieszać.
  5. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki.
  6. Posypać posiekaną świeżą natką (ewent. suszoną), wmieszać.
  7. Podać z chlebem lub grzanką oraz kawałkiem kiełbasy lub kiełbasę wkroić w plasterkach.
  8. Gęstość zupy zależy od upodobań. Można ją regulując ilością rozgotowanych w niej ziemniaków, które naturalnie je zagęszczają.

Grochówka po holendersku

 

 

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS