Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

sobota, 24 września 2016

Perska zupa cebulowa- z cytrusami i miętą

perska zupa cebulowa z cytrusami, kurkumą i mietą

Porcja tej zupy o smaku Bliskiego Wschodu (Iran) zawiera tylko ok.95 kCal.

Tę cebulową zupę bogatą w cytrusowe aromaty połączone miętową nutą, które cudownie się razem łączą, serwuje się od wieków na irańskich stołach.

Po raz pierwszy dawno dawno temu smakowałam taką cebulową zupę z cytrusami i zapamiętałam w Syrii, kiedy był tam jeszcze pokój i kraj nie był pod władaniem, a każdy katolik był bezpieczny. Przepis jakiś czas temu natomiast zdradziła mi moja dobra znajoma, która pochodzi z Iranu, czyli stamtąd skąd pochodzi ta zupa i choć teraz jest moją sąsiadką w Holandii to wciąż często ją również przygotowuje. Trudno określić z jakiego regionu pochodzi. To po prostu perska zupa z Iranu.

Do tego jest zbawienna dla naszego zdrowia i urody. 

Perska zupa cebulowa z sokiem z cytrusów, kurkumą i miętą jest idealna na nadchodzące zimowe obiady. Doskonale rozgrzewa jako przystawka przed głównym daniem.

Bez problemu nadaje się jednak na wszystkie pory roku.

To naprawdę zaskakująca zupa.

perska zupa cebulowa z cytrusami i mietą

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 4 cebule pokrojone w pół krążki
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2-3 łyżki soku z cytryny cytryny
  • garść listków świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mąki

Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w cienkie pół krążki.
  2. W żeliwnym garnku lub z ceramiczną powłoką rozgrzać łyżkę oliwy. Zalecam dobry żeliwny garnek lub taki który nie przypala, aby nie przypalić cebuli.
  3. Podsmażyć cebulę  na średnim ogniu z cukrem i od razu dodać też cynamon, kurkumę i kardamon.
  4. Zamieszać wszystko przez minutkę a po chwili dodać 4-5 łyżek wody.
  5. Zmniejszyć ogień do minimum, zamieszać i przykryć pokrywką. Karmelizować chwilę cebulę od czasu do czasu mieszając.
  6. Kiedy woda nieco odparuje a cebula stanie się miękka i nabierze złoto-brązowego koloru dodać mąkę rozpruszajac ją po całej powierzchni.
  7. Mieszać cebulkę nie przerywając przez ok.2 minuty aż masa zgęstnieje a mąka nieco się zaparzy i straci mączysty posmak.
  8. Dodawać do cebulki porcjami bulion za każdym razem mieszając aby rozprowadzać na gładki gęstniejący bulion. Dodawać bulion do wyczerpania.
  9. Po dodaniu całego bulionu zwiększyć na maksa ogień aby zupa się zagotowała, a wtedy znów zmniejszyć do minimum i pod uchyloną pokrywką gotować zupę jeszcze na małym ogniu przez ok.40 min. aby zupa stała się wręcz kremowa a kawałki cebuli prawie całkowicie się rozgotowały. Pozostaną jednak mięciutkie strzępki cebuli.
  10. Przed końcem gotowania dodać sok z limonki i cytryny i wolno gotować jeszcze 10 min.
  11. W międzyczasie pokroić listki mięty w cienkie paseczki.
  12. Zupę zdjąć z ognia a miętę dodać do gorącej zupy tuż przed samym serwowaniem.
  13. Przybrać sparzoną otartą skórką z cytryny i listkami mięty.

Danie inspirowane podróżą 2

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS