Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Drób - Chicken and poultry

wtorek, 27 września 2016

Pulpeciki drobiowe w sosie perskim z kurkumą

Sos perski pełen cytrusowych aromatów i mięty jest orzeźwiający i lekki. Nie ma w ogóle kwaśnej nuty, za to przepełniony jest jak wspomniałam cytrusowym aromatem dzięki limonce i cytrynie.  Przygotowany na bazie cebuli jest dietetyczny i zdrowy dzięki kurkumie. Dodane przyprawy: kardamon i cynamon nadają mu niecodziennego charakteru.

Lekkie pulpeciki drobiowe doskonale się komponują z sosem perskim. Do tego ziemniaczki z wody i lekki obiad gotowy. Można się poczuć jak na perskim dworze :)

Pomysł na ten sos perski zrodził się z zupy perskiej, którą tutaj zamieściłam.

Pulpeciki drobiowe w sosie perskim z kurkumą

SKŁADNIKI:

na pulpeciki:

  • 300 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • kawałek namoczonej w wodzie lub mleku bułki lub bułka tarta + woda lub mleko
  • 1 łyżka pokrojonego cienko szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 litr bulionu drobiowego do ugotowania pulpecików
  • mąka do obtaczania pulpecików

na sos:

  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyzki soku z limonki
  • 1-2 łyzki soku z cytryny
  • garstaka listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka mąki

sos perski - cebulowy z kurkumą, cytrusami i miętą

Wykonanie:

  1. Składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać dodając tyle bułki i wody lub mleka, aby po wymieszaniu mięsa masa nie była ani zarzadka ani za gęsta, by można było z niej lepić okrągłe pulpeciki. Odstawić masę.
  2. na sos: w rondlu lub głebokiej patelni podgrzać oliwę lub olej i zanim jeszcze stanie się bardzo goraca wrzucić na nią pokrojone w półkrązki cebule. Zamieszać.
  3. Gdy cebula zmięknie i puści nieco sok dodac cukier i zamieszać. Cukier roztopi się.
  4. Zaraz po cukrze dodac też od razu cynamon, kardamon i kurkumę. Zamieszać, dodać 3-4 łyżki wody, zamieszać i podsmażac na średnim ogniu ok. 2 minut uważając by się nie przypaliło.
  5. Rozpruszyć mąkę po powierzchni cebuli i mieszając podsmażac tak jeszcze ok. 1-2 minuty.
  6. Do cebuli dodać teraz część z litra bulionu, zamieszać i zaczekać aż się zagotuje. Dodać ponownie porcję i tak kilka razy aż bulion się wyczerpie.
  7. Zmniejszyć ogień, nakryć pokrywką i gotować wszystko ok. 40 minut.
  8. pulpety: nastawić bulion (może być z kostki).
  9. Z mięsa formować pulpeciki nieco wieksze niż piłeczki pingpongowe a nastepnie obtoczyć w mące.
  10. Gdy bulion się zagotował, wrzacać do niego pulpeciki od razu próbując je delikatnie przemieszać po wrzuceniu aby nie przykleiły się do dna. Raz przemieszane już się nie przykleją.
  11. Gotować pulpeciki ok. 10 minut. Wyłączyć ogień i pozostawić je w bulionie.
  12. Na 10 minut przed końcem gotowania sosu dodać do niego sok z limonki i cytryny i wolno gotować ostatnie 10 minut
  13. Listki mięty pokroić w paseczki w ostatniej chwili. Wyłączyć ogień pod sosem i wmieszać miętę. Nie solimy bo dodany bulion był już solony.
  14. Sos przetrzeć przed drobne sitko
  15. Pulpety wyłowić z bulionu i polać na talerzu sosem perskim.
  16. Podawać z ziemniakami z wody posypanymi otartą sparzoną skórką limonki i cytryny i przybranymi listkami mięty.

sos perski - cebulowy z kurkumą, cytrusami i miętą

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS