Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

poniedziałek, 07 października 2013

giacamole awokado

Awokado-Guacamole na tostach

SKŁADNIKI NA 4 PRZYSTAWKI:

  • 1 duże zielone awokado (twarde)
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 1 pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • sok z 1 limonki ewentualnie  2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (przecisnięty)
  • 1/2 czerwonej papryczki chili (bez pestek)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka jasnego octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • garstka listków rukoli ewentualnie posiekanej kolendry lub natki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Awokado ciemnieje po przekrojeniu dlatego awokodo najlepiej pokroić na samym końcu.
  2. Pomidor pokroić w kostkę odrzucajac środkową wodnistą część z pestkami.Najlepiej nadaje się więc do tego pomidor mięsny,ale nie może być go wiecej niż samego awokado.Wrzucić go do miski z posiekaną cebulą,posiekaną papryczką i rukolą
  3. W miseczce połączyć czosnek z sokiem z limonki,oliwą oraz octem balsamicznym.Ocet balsamiczny może byc też ciemny,ale zabarwi wtedy nieco guacamole na nieładny brązowawy kolor.Jeśli robimy to dla własnego spożycia jest to może mniej istotne.

awokado-guacamole

awokado-guacamole

  1. Awokado w końcu przeciąć wzdłuż na pół.Ostrym nożem wykonać w miąższu bez pestki nacięcia w kratkę i wydrążyć zawartość łyżką dodajac do miski z pomidorem.
  2. W pestkę w drugiej połówce wbić jednym ruchem ostrze noża.Nie trzeba robić tego z dużą siłą bo pestka nie jest zupełnie twarda.Przekręcić nóż lekko w jedną stronę i pestka "puści".Z miąższem postapić podobnie jak z poprzednią połówką.
  3. Kawałki awokado polać od razu sokiem z limonki z oliwą.Kwaśny sok limonki zapobiegnie ściemnieniu awokado.Doprawić sola i pieprzem.
  4. Wymieszać delikatnie,d i umieścić po kopczyku guacamole na tostach.

awokado-guacamole

Na tosty podpiekłam specjane pieczywo na bruschettę (extra duże kromku) i pokroiłam w mniejsze zgrabne trójkąciki

guacamole

wtorek, 01 października 2013

Łosoś z białą czekoladą

Łosoś na rukoli z jabłkiem z winegretem z białej czekolady

Łosoś na słatce z jabłkiem i winegretem z białej czekolady I znów to nietypowe połączenie a rezultat niesamowity.Wbrew pozorom wszystko tak cudownie się harmonizuje.Tę przystawkę już od teraz zaliczam do jednej z moich popisowych.

A faktycznie na pierwszy rzut oka połączenie może wydawać się dziwne.Biała słodka czekolada,a do tego ostry chrzan i kwaśny ocet i do tego słony łosoś a potem jeszcze jabłko i ogórek i kilka innych składników?Te wszystkie smaki tak się cudownie łączą i równoważą,że nic nie jest ani za słodkie,ani za ostre,ani za słone.

Podajac dziś tę przystawkę nie zdradziłam,że w winegrecie jest biała czekolada i nikt sie nie połapał.A po zjedzeniu było wielkie wow.

No bo co sklada się tak naprawde na białą czekoladę?Masło kakaowe czyli tłuszcz,cukier i mleczko skondensowane.Czyli w zasadzie podobne składniki jakie dodajemy zawsze do dresingów:miód,oliwa oraz śmietana lub majonez.Czyli o co hallo? ;)

Czekolada którą wybrałam czyli z suszonymi kawałkami truskawek jak dla mnie jest strzałem w dziesiatkę.Kawałeczki truskawek słodkie i lekko kwaskowate zarazem uzupełniaja słodycz czekolady i ostrość chrzanu i lekką kwasność jabłek.Natomiast ogórek...ogórek jeszcze nigdy mi tak nie smakował:)Serio.Przywołuje mi smakiem pikle z ogórka po japońsku z cukrem i octem ryżowym.

Biała czekolada z truskawkami

SKŁADNIKI na 4 małe przystawki:

na dressing:

  • 50 ml wody
  • 50 g białej czekolady (najlepiej z kawałeczkami suszonych truskawek)
  • 2 płaskie łyżeczki chrznu ew. wasabi,(ale z tym ostrożnie jeśli jest oryginalny bo ostrzejszy)
  • 20 ml octu ryżowego lub zwykłego naturalnego.
  • 60 ml świeżego oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

na sałatkę:

  • 200 g plastrów wędzonego łososia
  • 65 g orzeszków piniowych
  • 1 jabłko "Granny Smith" (jest spoiste i kwaskowe)
  • 40 g rukoli
  • 1 świeży ogórek wężowy
  • 1/2 małego pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie-nie kazdy lubi)

Wykonanie:

  1. Podgrzać wodę w rondelku  i mieszając rozpuścić w niej białą czekoladę.
  2. W salaterce wymieszać ocet z chrzanem a następnie wlać wodę z czekoladą i wymieszać
  3. Teraz mieszając w jedną stronę energicznie trzepaczka cieniutkim strumieniem lub po łyżce dodawać olej.Winegret nie ma być gęsty.
  4. Sprawdzić smak i doprawić do samku solą i pieprzem.
  5. Na suchej patelni podprażyć orzeszki piniowe (przemieszać po 2 minutach)
  6. Jabłko ze skórką pokroić w ćwiartki,usunąć gniazdka,pokroić w plasterki a te w słupki.

Jabłko w słupekorzeszki piniowe

Ogórekogórek-pasy

  1. Ogórek ze skórką za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw kroić w cienkie długie pasy.Pasy odcinać dookoła ogórka z miąższu bez pestek.Pierwszy pas z samej zielonej skórki odrzucic.
  2. W dużej misce przemieszać rukolę,jabłko i pasy ogórka z połową winegretu.
  3. Rukolę z jabłkiem rozdzielic na talerzyki a pasma ogórka dopiero na rukoli zgrabnie powywijać w loczki.Na tym z kolei ułożyć po 2-3 plastry łososia.Jesli są zbyt duże poszarpać w nieregularne strzepki.
  4. Każdy kopczyk polać pozostałym dresingiem i posypać podprazonymi orzeszkami piniowymi.

Łosoś z winegretem z białej czekolady

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS