Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

poniedziałek, 20 października 2014

Zupa z pajakami na Halloween

Zupa z pajakami na Halloween

Na Halloween najczęściej robi się zupę dyniową w pięknym żółtym lub pomarańczowym kolorze,ale może to być oczywiście każda inna zupa i na inną okazję.

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia
  • małe kuleczki z mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
  1. surowy makaron spagetti
  • 3-4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • przyprawa Vegeta do smaku
  • (opcjonalnie) 1 łyżka jasnego sosu sojowego do smaku

Wykonanie:

  1. Kuleczki z mielonego mięsa zblanszować przez 2 minuty we wrzątku,odcedzić i wystudzić
  2. Dynię przekroić na pół,usunąć wnętrze z nasionami a następnie dynię wraz ze skórą pokroić na podłużne kawałki.
  3. Najlepiej ugotować ją na parze (lekko posolić).Zachowa wtedy swój ładny pomarańczowy kolor.Można ja też ugotować w lekko osolonej wodzie.
  4. Miękką ale nie rozgotowaną dynię zemleć na puree.Umieścić w rondelku,dodać przyprawy i mleczko kokosowe.Podgrzać ale doprowadzać do wrzenia.
  5. W uformowane małe kuleczki mielonego mięsa wbić na wylot po 4 kawałki surowego makaronu spagetti (pająk ma 4 pary nóg).
  6. Wrzucić do zupy i podgrzewać do czasu aż makaron zmięknie tylko na tyle aby nie był twardy ale musi pozostać sprężysty.To potrwa tylko kilka minut.
  7. Zdjąć z ognia i wmieszać delikatnie masło.

Zupa z pajakami na Halloween

Zupa z pajakami na Halloween

Zupa z pajakami na Halloween

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS