Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

wtorek, 13 października 2015

Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

Dolmades to przypominające to małe rolki przypominające kształtem cygara, najczęściej faszerowane ryżem (bez mięsa), orzechami przyprawione świeżą miętą, koperkiem i innymi aromatycznymi dodatkami. Są również wersje z farszem z dodatkiem mięsa, jednak te wegetariańskie są najczęściej spotykane. Tym czym faszerowane są Dolmades zależy głównie w jakim kraju są podawane. Często dodaje się do farszu również drobno posiekane rodzynki. Taki farsz zawija się w zblanszowane liście winorośli. Liście winorośli nawet po podduszeniu nie rozgotowują się i pozostają lekko chrupkie, co bardzo lubię.

Można by je porównać do rodzimych gołąbków, ale jednak bardzo dużo je różni.

Rolki Dolmades są popularnym daniem w Grecji i Turcji.

Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

Dodatek przyprawy sumak nadaje farszowi lekko kwaskowego smaku, który zrównoważony jest słodyczą syropu z owoców granatu, który również jest słodko-kwaskowy. Jeśli nie mamy kwaskowatego sumaku, musimy dodać innego delikatnie kwaśnego składnika. Może to być odrobina soku z cytryny lub sok z kiszonej kapusty. Uważać by nie przesadzić.  Jeśli nie mamy słodko-kwaskowego syropu z granatu i wybierzemy inny syrop np. z czarnej morwy (nie jest kwaskowy) lub rodzynki, musimy dodać nieco więcej soku z cytryny lub soku z kiszonej kapusty.

Grzyby w farszu lubą kwaskowe towarzystwo. Pomyśl o bigosie. Dodawane są do wykwintnego bigosu również słodkie składniki jak śliwki.

SKŁADNIKI:

  • dużo świeżych młodych, dużych liści winorośli
  • 4-6 łyżek oliwy
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 2 ząbki czosnku gładko zmiażdżone
  • 150 g długoziarnistego ryżu (nieugotowanego)
  • 100 g świeżych grzybów leśnych
  • 75 g orzeszków piniowych ewent. włoskich
  • 2 łyżki syropu z owocu granatu lub 50 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sumak'u
  • 4 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 2 łyżki świeżo posiekanej mięty
  • 600 ml bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Liście winorośli wrzucić do wrzącej wody i blanszować je przez ok. 10 minut. Można w handlu dostać gotowe zblanszowane liście pakowane w słojach (w zalewie) lub pakowane próżniowo. Po zblanszowaniu wyłowić liście i odsączyć na sicie. Jeśli mamy gotowe liście należy je opłukać pod bieżącą wodą. Odciąć nożyczkami ogonki.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić na niej posiekana cebulę i czosnek.
  3. Gdy cebula jest zeszklona dodać do niej drobno posiekane grzyby i podsmażać razem przez chwilę.
  4. Po chwili dodać opłukany ryż, zamieszać, dolać gorący bulion (ok. 1/2 szklanki) tak by ryż był nieco w niej zanurzony i gotować wszystko pod przykryciem ok. 15 minut w razie potrzeby dolewając gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć tyle bulionu by ugotował się tylko pół twardo. Zdjąć wtedy z ognia.
  5. Do przestudzonego ryżu dodać orzeszki, posiekaną drobno miętę i koperek, syrop z granatu lub drobno posiekane rodzynki, sumak oraz sól i pieprz do smaku.
  6. Układać liście na blacie gładką stroną liścia do dołu a uwypuklonymi nerwami do góry.
  7. Na liściu od strony ogonka ułożyć ok. małej łyżeczki farszy tworząc z niego poprzeczny wałeczek.
  8. Zawinąć boki liści nieco do środka, a następnie zawijać wałeczki od szerszej strony z farszem tworząc niezbyt grube rolki. Grubość rolek można porównać z wielkością męskiego kciuka, czyli grubsze od naszych kobiecych.
  9. Tak zrolowane pozostałe liście do wyczerpania się farszu ułożyć w rondelku do parowania
  10. Zagotować dużo wody w garnku i ustawić nad parą rondelek z rolkami. Przykryć.
  11. Parować rolki nad gotującą się wodą przez 30 do 40 min. do czasu aż ryż w rolkach stanie się miękki. Trudno podać dokładny czas bo zależy to od gatunku ryżu który wybraliśmy.
  12. Podawać można na ciepło i na zimno. Dolmaski idealnie nadają się do zapeklowania na zimę na sucho lub w oliwie.Może być olej rzepakowy.
  13. Podałam Dolmaski zwilżone oliwą, do tego kawałki cytryny, czarnyme oliwkami i wielkie czerwone oliwkami Kalamata. Jak są duże można porównać z normalnej wielkości czarnymi oliwkami. Dolmasy podaje się również w towarzystwie kawałków sera feta.

 Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS