Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Drób - Chicken and poultry

niedziela, 09 października 2016

Kremowa wątróbka drobiowa na sposób azjatycki

Kremowa wątróbka drobiowa na sposób azjatycki

Wątróbka w takim azjatyckim wydaniu jest po prostu obłędnie pyszna. Jest kremowa w środku jak paté. Bywało, że częstowano mnie wątróbką w sosie i zawsze była sucha, jakby styropianowa i nie smakowała mi po prostu. Smakowała zwyczajnie przesuszoną wątrobą.

Ta wątróbka jest wcześniej blanszowana i marynowana przez noc, dzięki czemu nabiera smaku.

Zdaję sobie sprawę, że niestety nie każdy będzie w stanie przygotować wątróbkę w ten sposób z powodu braku dostępu do potrzebnych przypraw. Kusząc się jednak ciekawością i idąc na kompromis, można nieco zmodyfikować składniki. Na przykład zamiast korzenia Laosu (galangal) zastosować świeży korzeń imbiru. Mają oczywiście inny aromat, ale mogą być zamiennikiem. No i bloczek trassi, dający dużo smaku można zastąpić filecikiem lub dwoma filecikami anchois z oleju. Pasta trassi mianowicie to skoncentrowana pasta z krewetek i dodawana w kuch azjatyckiej jak sól i pieprz. Tak jest również w Europie, gdzie we Francji na przykład do przyprawienia mięs dodaje się właśnie fileciki anchois.

Oryginalnie dodaje się wraz z korzeniem galangal 5-6 cm korzenia kencur, ale nie podaję go w składzie bo w Europie jako świeży jest nieosiągalny z wyjątkiem Holandii.

Jednak jest teraz już w wielu miejscach Polski możliwość ich zakupienia w sklepach z zagranicznymi produktami i przyprawami lub sklepach Toko. Wielu Polaków i Polek mieszka w zachodnich krajach Europy i tam przy odrobinie ciekawości i chęci można przyprawy kupić bez problemu w Toko (azjatyckie sklepy spożywcze) a świeże przyprawy korzenne nawet w dużych sklepach tureckich na części warzywnej.

Warto, bo wątróbka przygotowana w poniższy sposób jest nie tą wątróbką jaką wielu zna, w postaci obtoczonej w mace i usmażonej na patelni np. z jabłkami.

Ta wątróbka nie jest na słodko lecz lekko na pikantnie. Aromat dodanych przypraw ciężko natomiast opisać słowami.

Typowym dla kuchni azjatyckiej jest to, że wątróbkę drobiową czy też wołową przed zastosowaniem zawsze najpierw się blanszuje przez kilka minut we wrzątku.

Kremowa wątróbka drobiowa na sposób azjatycki

SKŁADNIKI: na 2 porcje

  • 250-300 g drobiowych wątróbek
  • 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w dużą kostkę
  • 2 cebule lub 1 duża poszatkowane w kostkę
  • 1 łyżeczka pasty chili - sambal oelek
  • 3 łyżeczki słodkiego i gęstego sosu sojowego -ketchup manis
  • 2 łyżeczki pasty z czarnej fasoli (black been paste)
  • ok. 3 cm świeżego korzenia galangal (laos)
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczki pasty w bloczku trassi
  • 3-4 liście salem (ewent. liście laurowe)
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia pasty/sosu
  • 2-3 łyżki oleju do podsmażenia wątróbki

Wykonanie:

  1. Wątróbki oczyścić i podzielić na pojedyńcze połówki.
  2. W rondlu zagotować wodę i wrzucić do wrzątku wątróbki. Obgotowywać je przez ok. 5 minut a następnie wylać na sito. W ten sposób wątróbki "zamkną" się i "oddadzą" krew do wody. Odsączone odstawić by wystygły.
  3. marynata: połączyć razem: 1/2 łyżeczki pasty chili- sambal oelek, 2 łyżeczki słodkiego sosu sojowego - ketchup manis i 1 łyżeczkę pasty z black been, kawałek pasty trassi i część startego korzenia laosu i kolendry. To co pozostało wykorzystamy na pastę do sosu.
  4. pasata przyprawowa: rozgrzać na głębokiej patelni 2 łyżki oleju i zanim jeszcze stanie się gorący wrzucić na niego poszatkowaną cebulę i zmiażdżone zabki czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Wrzucając cebulę i czosnek na bardzo gorący olej szybko mogłyby się przypalić.
  5. Dusić cebulę do czasu aż zeszkli się i nabierze lekkiego koloru.
  6. Dodać teraz do cebuli i ziemniaków pozostałe składniki na pastę/sos. Zamieszać i podlać niewielką ilością wody (ok. 1/2 szklanki) i dusić pod przykryciem na minimalnym ogniu by cebula rozgotowała się tworząc gęsty sos. Uzupełniać wodą od czasu do czasu wygotowujący się sos. Gdy sos jest dość gęsty a ziemniaki miękkie sos jest gotowy.
  7. Na czystej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i podsmażyć na nim na małym ogniu zamarynowaną wątróbkę razem z całą marynatą.
  8. Po krótkim podsmażeniu dodać wątróbkę do duszącego się sosu. Zamieszać i dusić jeszcze razem ok. 5 do 8 minut.
  9. W trakcie duszenia się wątróbki przemieszać ją kilka razy od czasu do czasu by sos się nie przypalił. W razie potrzeby gdyby sos zaczynam przywierać do dna podlać go kilkoma łyżkami wody. Sos powinien być mocno gęsty i oblepiać wątróbkę i ziemniaki.
  10. Podawać gorące, jednak na zimno równie pyszne.

Andrzejkowa uczta

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS