Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

sobota, 08 października 2016
  • chrupiące wontony z mięsem
  • SKŁADNIKI na 20 sztuk:
  • 20 arkuszy na wontony (odmrożone)
  • 150 g chudego mielonego mięsa np. szynka wieprzowa lub pierś z kurczaka
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub innego  dobrego białego wina
  • 1/4 łyżeczki mąki
  • biały pieprz
  • sól
  • olej arachidowy lub inny do smażenia
  • na sos:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego lub chińskiego ciemnego octu
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu

Zamiast powyższego sosu można wontony podać z gotowym chińskim słodkim sosem chili (jak na zdjęciach).

  • chrupiące wontony z mięsem
  • Wykonanie:
  1. Szpinak zanurzyć w gotującej się wodzie blanszując przez ok. 10 sekund. Wylać następnie szpinak na sito od razu przelewając dużą ilością zimnej wody, lub wyjąć z wrzątku i zanurzyć w misce z lodowatą wodą z kostkami lodu. To wszystko po to by zahamować proces gotowania się, by liście zachowały jędrność.
  2. Liście szpinaku ścisnąć mocno w dłoniach odciskając z nich wodę.
  3. Poszatkować drobno liście szpinaku i dodatkowo rozłożyć na papierowych ręcznikach nakrywając drugim papierowym ręcznikiem, dociskając delikatnie dłonią by odsączyć maksymalnie nadmiar wody. Zapobiegnie to temu, że farsz stanie się zbyt rzadki.
  4. Tak osączone liście wymieszać z mielonym mięsem, pokrojoną drobno w krążki cebulą dymką i częścią szczypioru i resztą składników. Uważać z ilością szpinaku i szczypioru w stosunku do mięsa, aby farsz nie był nazbyt zielony. 
  5. Odmrożone arkusze na wontony zabezpieczyć przed wysychaniem np. wilgotną ściereczką.
  6. Wyjmując po jednym arkuszu umieszczać pośrodku małą kulkę mięsa (ok. 1 łyżeczki), zwilżyć dookoła mięsa ranty ciasta wodą i ścisnąć ciasto razem tworząc saszetkę. Związać saszetki źdźbłem cienkiego szczypiorku lub jeszcze lepiej szczypiorku czosnkowego który jest mocniejszy.
  7. Nożyczkami obciąć równo górną wystającą część ciasta ponad wiązaniem. Można równiej pozostawić owe końcówki ciasta, które po usmażeniu będą również ozdobne.
  8. Smażyć jak frytki w gorącym oleju jednak nieco krócej. Do czasu gdy wontony nabiorą złoto-brązowego koloru.
  9. sos: połączyć razem składniki na sos lub wykorzystać gotowy słodki sos chili.
  10. Maczać w nim wontony.
chrupiące wontaony z mięsem

Andrzejkowa uczta

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS