Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

niedziela, 16 października 2016

zimowy rosół z imbirem

I znów się zaczyna zimowe pociąganie nosem i szukanie sposobu aby choróbsko nas nie rozłożyło.

Na niedzielny obiad proponuję Rosół z imbirem. Imbir to cudowny specyfik, pomagający przy przeziębieniach i grypie. Działa bakteriobójczo, stąd jego wręcz "magiczne" działanie.

Ważna zasada aby imbir zadziałał, choc może to wydać się ciut dziwne: taki rosół podajemy po obiedzie.

Powód dlaczego podaję rosół z imbirem po obiedzie, a nie przed głównym daniem jak każdą inną zupę jest medycznie uzasadniony. Imbir jest bakteriobójczy. Po wypiciu naparu herbacianego lub bulionowego z dodatkiem imbiru, nie powinno się przez 30-40 minut nic więcej jeść ani pić (nawet wody), aby nie wypłukiwać gardła. Po wypiciu naparu z imbirem na ściankach gardła natychmiast odbywa się proces bakteriobójczy. Zjedzenie lub wypicie czegokolwiek spowoduje spłukanie wszystkiego do żołądka.

Warzyw z rosołu już nie podaję, bo najbardziej lubię warzywa ugotowane al dente, czyli na wpół chrupiąco. Zawierają wtedy też jeszcze swoje witaminy. Warzywa długo gotowane oddały swoje witaminy do wywaru i mało ich w nich samych.

Jeśli ktoś nie może obejść się bez marchewki czy selera w rosole, może odzielną porcję surowych warzyw pokroić w paseczki lub plasterki i zaczekać z dodaniem ich do rosołu na samym kńcu. Dosłownie w ostatniej minucie jeśli są naprawdę cienko pokrojone. Zmiękną od samej temperatury rosołu zachowując witaminy i delikatną chrupkość.

Posypanie tradycyjnie siekaną natką równie mile widziane. U mnie: dodałam szczyptę suszonego tymianku i ciutkę chili. Pieprzu nie dodajemy do rosołu z imbirem, bo jego ostrość zastepuje tutaj imbir.

...a sam imbir dodajemy na samym końcu, aby niepotrzebnie go nie wygotowywać. Świeży (surowy) sok z imbiru jest najbardziej wartościowy.

Zimowy rosół z imbirem

SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak lub korpus z kurczaka na rosół
  • 3 cm korzenia imbiru (oskrobany i pokrojony w bardzo cienkie plasterki lub starty)
  • 1 pęczek włoszczyzny na rosół
  • 1 cebula opalona nad ogniem
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól do smaku

Wykonanie:

  1. Kurczaka lub korpus opłukać pod bieżącą zimną wodą i zalać w garnku czystą zimną wodą wraz z opłukaną włoszczyzną, cebulą i czosnkiem, tak by wszystko znalazło się pod wodą (ok. 1,5 - 2 litry).
  2. Garnek postawić na minimalnym ogniu i bardzo wolno podgrzewać.
  3. Usuwać cierpliwie z czasem tworzącą się pianę tzw. szumowiny na powierzchni płynu.
  4. Nie przykrywać pokrywką, aby woda nie dochodziła do temperatury gotowania się. Rosół powinien "pykać" bardzo powoli naciągając aromatem z kości. Powinno to potrwać nawet ok. 1,5 godziny a może nawet 2 godziny. Zależnie od ilości kości i wody.
  5. Gdy rosół jest gotowy dodać do niego imbir, zamieszać i odcedzić go od kości, warzyw i przypraw przez gęste sitko.
  6. Podawać gorący bez makaronu czy innych dodatków w kokilkach lub kubkach do wypicia. Podawany do obiadu podać go na końcu po głównym daniu. Gdy podany jest samodzielnie pomiędzy posiłkami: nie należy po jego wypiciu jeść lub pić nawet wody przez 30-40 minut, aby nie wypłukiwać gardła.

 

bron:amam

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS