Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Drób - Chicken and poultry

wtorek, 01 września 2015

Skrzydełka pieczone klasyczne- Jak upiec skrzydełka z chrupka skórką

skrzydełka pieczone klasyczne

 Tak nie skomplikowana rzecz jak pieczone skrzydełka, to coś co może bez problemu się udać, ale tak samo łatwo można je sknocić. Bo cały sekret w tym aby w środku były miękkie, soczyste i łatwo odchodziły od kostki a na zewnątrz były pięknie spieczone i miały piękny bursztynowy kolor.

Zazwyczaj jeśli coś się sknoci to albo spieczone na wiór, albo nie odchodzą od kostki a na zewnątrz są prawie spalone. Może być też tak,że wyglądają jakby były ugotowane i nie wiadomo gdzie podziała się chrupiąca skórka.

Pewnie jest kilka technik pieczenia i każdy ma swoją niezawodną. Ja podam jedną z, która zawsze się sprawdza. Sekret tkwi w tym, że skrzydełka nie są pieczone na surówo, lecz przed nim przechodzą obróbkę termiczną, czyli są wcześniej wolno obgotowane. Po obgotowaniu kolejnym sekretem jest dokładne osuszenie i wystudzenie skórki otaczającej skrzydełka. To gwarantuje własnie chrupkość.

Skrzydełka przyprawione są klasycznie, bez udziwnień, dodatek cukru lub miodu nie ma większego wpływu na smak, skrzydełka nie staną się słodkie, choć dzięki niemu delikatniejsze a efekt karmelizacji pomorze przy tworzeniu się chrupkiej skórki.

Siadamy wygodnie przed telewizorem lub przy stole... i do dzieła. Oblizywanie palców bardzo wskazane.

skrzydełka pieczone klasyczne

SKŁADNIKI na 4 osoby:

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru lub miodu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

skrzydełka pieczone klasyczne

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka oczyścić z ewentualnych resztek piórek i włosków. Na końcu najlepiej je najzwyczajniej starodawnym sposobem opalić nad ogniem z palnika gazowego. Będzie pewność, że usuniemy wszystkie włoski co do jednego. Nie jest to jednak konieczne. Pamiętam z dzieciństwa, że moja mama robiła tak z kurą na rosół, opalając ją nad podpalonym denaturatem.
  2. Przeciąć skrzydełka w stawach zachowując dwie grubsze części. Trzecia to końcówka i nie wiele tam mięsa. Można jednak, jeśli ktoś lubi lub szkoda mu wyrzucić, zachować i tę trzecią bezmięsna końcówkę do chrupania.
  3. Nastawić w dużym garnku osoloną wodę i wrzucić kawałki skrzydełek na wrzątek. Po tym od razu zmniejszyć ogień pod garnkiem i na możliwie najmniejszym ogniu gotować skrzydełka do miękkości jak na rosół bez przykrywki. Fakt, że wszystkie kawałki muszą znajdować się pod wodą.
  4. Gdy skrzydełka są już praktycznie miękkie i mięso łatwo odchodzi od kostek, wyłowić je z wody nie uszkadzając skórki i odsączyć na sicie.
  5. Po odsączeniu rozłożyć je na papierowych ręcznikach by wystygły i dokładnie obeschły. Sekretem takiego pieczenia jest dokładne osuszenie mięsa z wilgoci. Skórka powinna dokładnie obeschnąć, a same skrzydełka muszą być zimne.
  6. Połączyć w torbie foliowej olej i wszystkie przyprawy oraz cukier.
  7. Do torby dodać wysuszone skrzydełka, wymieszać je w marynacie  i odstawić na 1/2 do 1 godziny do lodówki.
  8. Nagrzać piekarnik do 180*C z funkcją grilla
  9. Zamarynowane skrzydełka rozłożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę tuż pod grilla.
  10. Opiec skrzydełka z jednej strony przez 10-12 min, po tym czasie obrócić skrzydełka na drugą stronę i opiec je kolejne 10 minut. Najlepiej sprawdzać stan przypieczenia przed i po przewróceniu i samemu zdecydować jak bardzo mają być przypieczone. W środku są już przecież mięciutkie dzięki gotowaniu.
  11. Podawać na ciepło i na zimno.
  12. Można podać do nich dodatkowo jakiś dip jogurtowy, choć uważam to za zbędne. Są pyszne same z siebie bez dodatków.

skrzydełka pieczone klasyczne

skrzydełka pieczone- Jak upiec chrupiące skrzydełka

 

czwartek, 07 maja 2015

red curry z bambusem

red curry z bambusem

Jest to bardzo szybka i bardzo łatwa wersja Red Curry z dodatkiem mleczka kokosowego,pędów bambusa i kurczaka.Podać można z osobno ugotowanym białym ryżem.

SKŁADNIKI NA 4 porcje:

  • 100-150 g pasty red curry
  • 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki)
  • 1 puszka plasterków bambusa
  • 1/2 piersi drobiowej pokrojonej w kostkę
  • 1 tarwa cytrynowa lub 4-5 listków limonki lub (mogą być suszone)
  • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego
  • 2 łyżki sosu jasnego rybnego/ostrygowego (u mnie tajski-Nam Pla)
  • kilka listków kolendry a najlepiej tajskiej lub zwykłej bazylii.
  1. Red curry podgrzać razem z połową mleczka kokosowego.
  2. Potłuc przekrojoną wzdłuż trawę cytrynową tempą stroną noża i zawiązac z niej supły.Dodać do curry.Jesli stosujemy listki limonki to zgnieść je w dłoniach i dodać od razu.
  3. Gotować na średnim ogniu ok 10-15 minut.
  4. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać sos rybny,kawałki kurczaka,plasterki bambusa i cukier dla zbilansowania ostrości.
  5. W ostatniej chwili dorzucić listki bazylii i wyłączyć ogień.Ja tym razem miałam tylko kolendrę.
  6. Sos nie powinien byc zbyt płynny ale też nie nazbyt gęsty.
  7. Podawać z czarką białego ryżu.

red curry z bambusem

red curry z bambusem

 

wtorek, 09 grudnia 2014

piersiasty indyk na święta

Już od dość dawna żelazna tradycja na karpia jako główne danie w świąteczny wieczór przestała być aż tak bardzo żelazna i wiele osób zastępuje rybkę pieczonym indykiem.To chyba mocno zależy od regionu Polski.Pewnie w tysiącach domów karp będzie zawsze nie do zastąpienia.

Nie jest to przepis na indyka a raczej pomysł na indyka.Dla wszystkich z poczuciem humoru i lubiących zaskakiwać swoich gości.

Wszystko co potrzeba to:

  • indyk
  • 1 cytryna przekrojona na pół (nieco pod skosem)
  • ulubione przyprawy + oliwa do natarcia

Do pieca wstawić na stojaku do drobiu lub na butelce napełnionej wodą i pieczemy tak jak zwykle piecze się indyka oblewając go od czasu do czasu (aby nie wysychał) zbierającym się na płycie wyciekającym sokiem lub czym tam kto lubi ;P

czwartek, 21 listopada 2013

Kurczaki w pomarańczowej glazurze z farszem z kuskusu i suszonymi owocami

SKŁADNIKI na 6 porcji:

  • 4 młodziutkie kurczaki (brojlery)-ok.700 g sztuka (nie większe)
  • ok.120 g cuscusu komosy ryżowej
  • 300-325 g obranych orzechów pistacjowych-niesolonych (podprażone i brubo posiekane)
  • 160 ml rosołu z kury lub dobrego bulionu drobiowego
  • 80-90 g drobno posiekanej cebuli
  • 30-40 g suszonej żórawiny (ostatecznie dobrych rodzynków)
  • 30-40 g suszonych i moreli-posiekanych w kosteczkę
  • 30-40 g suszonych plastrów jabłek-posiekanych w kosteczkę
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 plaskiej łyżeczki suszonego mielonego imbiru
  • 1-2 łyżki świeżej siekansiekanej natki pietruszki
  • 1 płaskałyżeczka soli ewent.więcej jeśli trzeba
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki masła lub oleju do smażenia

na glazurę:

  • 2 łyżki płynnego masła
  • 1 łyżka otartej skórki ze sparzonej pomarańczy
  • 110 ml świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 100 g syropu klonowego lub z agawy ostatecznie płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • 1/4 łyżeczki suszonej grubo zmielonej papryczki chili
  • sól do smaku

WYKONANIE:

  1. farsz: W niedużym rondelku rozgrzać na średnim ogniu 1-2 łyżki masła (nie przypalić) a następnie wrzucić na masło cebulę,zamieszać i podsmażać przez ok.5-7 min aby nabrała delikatnego złotego koloru.Nie podpiec cebuli zbyt mocno!
  2. W innym rondelku podgrzać prawie do wrzenia rosół lub bulion,zdjąć z ognia i wsypując jedną ręką a drugą mieszając miotełką dodać kuskus do rosołu.
  3. Przykryć kuskus szczelnie pokrywką i odstawić do napęcznienia na ok.10 min.
  4. Po tym czasie przemieszać go widelcem aby rozbić grudki i aby był sypki.
  5. Teraz dodać podsmażoną cebulkę z masłem,suszoną żórawinę,morele,jabłka,orzechy pistacjowe,cynamon,imbir i posiekaną natkę.Przemieszać dokładnie,doprawić solą i pieprzem i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystudzenia.
  6. kurczaki: Piekarnik nastawić na 210-220*C
  7. Kurczaki posolić i popieprzyć od środka.
  8. Sprawdzić czy farsz już zupełnie ostygł (musi być naprawdę zupełnie wystudzony inaczej się zbryli)
  9. Farsz podzielić na 4porcje i każdą umieścić we wnętrzu kurczaka.Powinno wyjść ok.70-80g na porcję.
  10. Za pomocą sznurka kuchennego związać nóżki przyciskając do tuszki,skrzyżować sznurek na grzbiecie (nie na piersi )i jego końce zacisnąć na szyjce.Końcówki skrzydełek również wcisnąć pod sznurek.
  11. Ułożyć tuszki na kratce do pieczenia piersią do góry.
  12. Na najniższym poziomie piekarnika umieścić blachę napełnioną nieco wodą.To po to by ociekająca do niej glazura i tłuszcz nie paliły się na dnie piekarnika.Kratkę można też umieścić w brytfannie jeśli mamy odpowiednio dużą.Chodzi o to aby kurczaki piekły się ponad wyciekającymi płynami.Maja się piec a nie dusić.
  13. Posmarować tuszki 2 łyżkami płynnego masła,posypać solą i pieprzem i wstawić do gorącego piekarnika w środkowej części i piec wstępnie ok.20 min.
  14. glazura: W międzyczasie zróbmy glazurę-W średnim rondelku postawić na średnim ogniu sok pomarańczowy.Gotować go do czasu aż płyn zredukuje się do ok.4 łyżek syropu.
  15. Wtedy dodać otartą skórkę,syrop lub miód,czosnek,chili i sól do smaku.Zamieszać i gotować jeszcze na średnim ogniu 3-5 minuty.Glazura stanie się nieco lepka.Nie może spływać zbyt szybko z mięsa.
  16. glazurowanie:Polać tuszki po 20 min. pieczenia glazurą (kilkoma łyżkami) i co 10 minut powtarzać oblewanie resztą glazury.
  17. Piec kurczaczki jeszcze ok.30-35 min. do czasu aż mają śliczny kolor,wyciekające soki są już przeźroczyste a wbity w najgrubszą część nogi termometr kuchenny ze szpikulcem wskazuje 75*C.Oczywiście to wskazówka dla tych którzy taki termometr posiadają.
  18. Upieczone tuszki brojlerów pozbawić sznurków,ułożyć na paterze,przykryć folią aluminiową i odstawić na ok.10 min. zanim podamy na stół aby mięso "odetchnęło".

Podać na dużej paterze przybrane cząstkami pomarańczy lub innym i niezbyt intensywnym w smaku owocem jakimi są np.świeże figi.Troszkę świeżych ziół doda koloru.Nie muszą być jedzone.

Kurczaki można podać na kopczyku farszu z kuskusu z orzechami i suszonymi owocami.Trzeba przygotować go wtedy więcej lub wyjąc z wnętrza tuszek.

1 , 2
 
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS