Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

sobota, 30 stycznia 2016

ryżowa zupa cytrynowa z kurczakiem

ryżowa zupa cytrynowa z kurczakiem

 Czy jadł już ktoś zupę Avgolemono? Jeśli nie, polecam.

Jest to zupa kuchni greckiej, której nazwa znaczy dosłownie "cytrynowe jajka".

Zupę przygotowuje się z roztrzepanych jajek i sporej ilości soku cytrynowego i łączy się następnie z gorącym bulionem drobiowym. Podstawowym uzupełnieniem jest porcja ryżu dodana do zupy. Bulion najlepiej jest przygotować oczywiście samemu na kurczaku i warzywach. Samych warzyw nie dodaje się nigdy do tej zupy. Prawidłowo ugotowany bulion zawiera już w sobie to co w warzywach jest najcenniejsze.

Zdrowa i lekka.

Aby zupa stała się bardziej odżywcza, dodaje się kawałki mięsa z piersi kurczaka, które można ugotować w zupie lub podsmażyć oddzielnie. W pierwszej wersji, czyli gotowany jest oczywiście najmniej kaloryczny. Jednak odrobina zdrowego tłuszczu, szczególnie zimą jest dozwolona w każdej diecie.

ryżowa zupa cytrynowa

SKŁADNIKI:

  • ok. 1,5 litra bulionu drobiowego 
  • ok. 150-175 g suchego ryżu (odmiana o grubych ziarnach)
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 kg mięsa pokrojonego w kostkę
  • 3 jajka roztrzepane
  • 1 płaska łyżka skrobi (mąki) kukurydzianej
  • ok. 75 ml soku ze świeżej cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • otarta skórka cytryny do dekoracji
  • natka do dekoracji

 

Wykonanie:

  1. Odlać z bulionu ok. 0,75 ml, nastawić na ogień, dodać ryż i ugotować go do miękkości (nie rozgotować!) na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Zajmie to ok. 15-20 min, zależnie od gatunku. Ok. 5 min. przed wyłączeniem ryżu, dodać kawałki piersi kurczaka i pod przykryciem ugotować. Kurczak jest delikatnym mięsem i szybko "dojdzie" w środku. Sprawdzić stopień ugotowania, przecinając jeden kawałek mięsa. Jeśli chcemy podsmażyć kurczaka, nie dodawać w tym momencie mięsa. Zrobimy to później.
  2. Roztrzepane dokładnie jajka połączyć z mąką kukurydzianą i łyżką wody, a następnie z sokiem cytrynowym, tak aby nie było grudek.
  3. Nastawić na ogień pozostały bulion i podgrzać go mocno.
  4. Zahartować teraz roztrzepane jajka wlewając do nich 1-2 łyżki gorącego bulionu, od razu dokładnie mieszając. Po chwili dodać jeszcze jedną łyżkę i wymieszać, i na koniec ostatnią łyżkę i oczywiście wymieszać.
  5. Teraz jedną ręką energicznie mieszając bulion, drugą wlewać cienkim strumieniem roztrzepane jajka. To wszystko po to by jajka nie ścięły się w zupie i nie zamieniły w jajecznicę. Zupa musi pozostać gładka. Po dodaniu jajek nabierze mleczno-kremowego koloru. Nie mając wprawy, najlepiej połączyć jajka z bulionem zdejmując rondel z ognia.
  6. Postawić rondel z zupa ponownie na małym ogniu i nie przerwanie mieszając podgrzewać by zupa nieco zgęstniała. To zajmie tylko kilka minut.
  7. Dodać cały ugotowany ryż do zupy razem z kawałkami kurczaka i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Jeśli chcemy podsmażanego kurczaka, teraz jest pora by podsmażyć kawałki mięsa na patelni, na łyżeczce oleju lub masła, by nabrały złoto-brązowego koloru.
  9. Przybrać kawałkami kurczaka, okrawkami skórki cytryny i listkiem natki.

Ugotowany ryż można od razu dodać do gotowej zupy w rondlu, by nieco się podgrzał.

Zamiast kurczaka znakomicie do tej cytrynowej zupy sprawdzi się wędzony łosoś.

niedziela, 24 stycznia 2016

zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem

zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem

Lekka zupa, zdrowa i świeża dzięki mięcie. Znakomita przekąska lub lekkie danie dla tych co na diecie. Masło? I owszem! Na diecie nie można całkowicie eliminować tłuszczu. Jest potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i przyswajania wapnia z nabiału.

Zupa ta nazywa się oryginalnie Yayla, pochodzi z Turcji i jest przysmakiem tamtejszych górali i pasterzy.

Zaraz po ugotowaniu zupa jest troszkę mniej gęsta niż po odstaniu. Chcesz bardziej gęstą zupę, odstaw ją na 15-20 min. Zgęstnieje.

Miętę z masłem można już w rondlu wymieszać z zupą, jeśli nie mamy gości i nie staramy się o efektowne podanie. Ja tego nie zrobiłam, aby zachować biel zupy bez kropeczek suszonej mięty. Przypomina wtedy żurek.

Miętą z masłem polałam zupę na talerzu. Do tego czerwony akcent chili.

SKŁADNIKI NA 4-6 porcji:

  • 125 g ryżu gruboziarnistego (u mnie ryż na risotto
  • 1 i 1/2 l bulionu lub rosołu z kurczaka (ostatecznie może być z kostki)
  • 250 do 350 g gęstego jogurtu greckiego lub tureckiego
  • 1-2 jajka 
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki suszonej mięty (nie przeleżałej) 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki pasty z chili Sambal

zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem

Wykonanie:

  1. Ryż (nie musi być płukany) umieścić z wodą i bulionem w dużym rondlu i zagotować go pod przykryciem. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 15-20 minut.
  2. Wymieszać jajko z mąką kukurydziana na gładką papkę i połączyć z jogurtem
  3. Zmniejszyć ogień pod ryżem do minimum i wlewając jedną ręką jogurt, drugą delikatnie mieszać trzepaczką.
  4. Nie przykrywając, gotować jeszcze ok. 10-15 min. od czasu do czasu mieszając. Zupa nieco zgęstnieje.
  5. Połowę masła wmieszać do zupy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Rozgrzać patelnię, wyłączyć ogień i rozpuścić na niej pozostałe masło.
  7. Do gorącego płynnego masła dodać suszoną miętę. Zamieszać i odstawić.
  8. Nalać zupę na talerze lub miseczki i polać każdą porcję płynnym masłem z miętą.
  9. Polać też odrobiną pasty chili wymieszanej z łyżeczką płynnego masła.
  10. Podawać gorące

zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem

zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem

niedziela, 17 stycznia 2016

zupa rumiankowa z ryżem i wędzoną rybą

Co podać chorej osobie, którą się opiekujemy by jej pomóc i sprawić również przyjemność? Rumiankowy rosół oczywiście. Aby podnieść odżywczość zupy rosół podajemy na ryżu z wędzoną zdrową rybą, która bogata jest w zdrowe tłuszcze omega 3 i omega 6.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki suchego ryżu (białego lub brązowego)
  • 1/2 kurczaka na rosół (bez skóry)
  • 3- 3.5 litra wody
  • 6 torebek herbaty rumiankowej
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula

dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Warzywa pokroić oczyścić i pokroić tak by łatwo je było potem wyłowić np. przekroić wzdłuż (marchewkę i pietruszkę) a seler w plastry.
  2. Cebulę przekroić na ćwiartki nie odcinając ogonka by ćwiartki pozostały w całości.
  3. Nastawić wodę na najmniejszym ogniu i umieścić jeszcze w zimnej umytego kurczaka. Nie przykrywać.
  4. Woda nawet nie powinna się gotować a jedynie być gorąca i bardzo powoli naciągać od kurczaka aromatem. Dzięki temu rosół będzie bardzo klarowny. Może to potrwać a nawet powinno ok. 2 godzin do 2,5. Warto poświecić ten czas.
  5. Gdy mięso jest już miękkie, dopiero teraz dodać warzywa i zanurzyć torebki herbaty rumiankowej.
  6. W taki sposób pozwolić przez ok. 15 min. naciągnąć rosołowi rumiankiem i "oddać" warzywom ich smak i witaminy. Rosół przez cały czas stoi na najmniejszym ogniu, a teraz można też nakryć garnek lekko uchyloną pokrywką.
  7. Po 15 min. usunąć torebki z herbatą i warzywa. Całe dobro warzyw znajduje się teraz w rosole. Jeśli rosół doprowadzimy do wrzenia "zabijemy" witaminy z warzyw. Wygotują się wraz z parą.
  8. Na koniec dopiero doprawić rosół sola i pieprzem.
  9. Ugotować ryż na sypko w oddzielnym rondlu leciutko tylko soląc wodę
  10. Wędzoną rybę pokroić w kawałki (bez skóry). W moim przypadku jest to wędzony węgorz, który jest słodkowodną rybą, więc delikatniejszą oczywiście w smaku od wędzonego łososia. No ale to kwestia gustu. Może być też wędzona makrela, która jest chyba najtańszą alternatywą zdrowej wędzonej ryby. 
  11. Chińską rzodkiew obrać i pokroić w słupki
  12. W głębokiej czarce lub miseczce umieścić porcje ryżu a na ryżu umieścić "kopkę" słupków z chińskiej rzodkwi i kilka kawałków wędzonej ryby.
  13. Rosół wlać do saganka lub kamiennego czajnika i zalewać nim porcje ryżu przy stole.
  14. Przybrać listkami mizuny lub innym zdrową "zieleninką"

rosół rumiankowy

czwartek, 08 października 2015

Zupa serowa w chlebie

SKŁADNIKI:

  • 200-225 g sera cheddar w dwóch kolorach-jasny i żółty + trochę extra do garniszu
  • 4 drożdżowe chlebki żytnie o średnicy ok.15-17 cm
  • 6 łyżek masła
  • 1 posiekana mała cebula
  • 30-35 g mąki pszennej
  • 260 g mąki żytniej (lub pół na pół)
  • 3 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego
  • 2 listki laurowe
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 brokuł (same różyczki)
  • 1 duża marchew starta na tarce

Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić w rondelku o grubym dnie, dodać posiekaną cebulę i obsmażać na średnim ogniu ok.5 min.
  2. Zasypać cebulę mąką pszenną i wymieszać. Zasmażać 3-4 min aż mąka nabierze złotawego koloru.
  3. Teraz dodać pozostałą mąkę, wymieszać i dodać bulion drobiowy oraz gałkę muszkatołową, liście laurowe, sól i pieprz. Mieszając zagotować roztrzepując grudki.
  4. Zupę nalać do wydrążonych chlebków, udekorować startym białym i żółtym cheddarem.
  5. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować bez przykrycia ok.20 min aż zupa stanie się gęsta i straci posmak mąki. Mieszać zupę od czasu do czasu aby nie przypalić.
  6. W międzyczasie wyciąć w chlebkach otwory i ręką lub z pomocą widelca wydrążyć środki wybierając miąższ.
  7. Dodać do zupy różyczki brokułów i startą marchewkę. Gotować do miękkości brokułów. Zdjąć z ognia.
  8. Z zupy usunąć liście laurowe i całą zupę zemleć blenderem na puree.
  9. Do zupy dodać ser, wstawić ponownie na ogień i ogrzewać do czasu stopienia się sera. Jeśli zupa wydaję się nam zbyt gęsta dodać trochę wody lub bulionu.
  10. Wymieszać i dodać bulion drobiowy oraz gałkę muszkatołową, liście laurowe, sól i pieprz. Mieszając zagotować ,rozetrzeć ewentualne grudki.
  11. Nalać do chlebków i podawać od razu

 

piątek, 25 września 2015

szybka grochówka holenderska- lekkostrawna

szybka grochówka holenderska - lekkostrawna

Różnica pomiędzy holenderską grochówką a polską jest może nie duża, ale zasadnicza, jest lżejsza i dużo bardziej lekkostrawna. Polską grochówkę przygotowuje się z żółtego przedojrzałego suszonego grochu. Holenderską grochówkę przygotowuje się z zielonego oczyszczonego grochu. Przeznaczone do suszenia kuleczki pozbawiane są otaczającej je skórki i sam groszek rozpada się wtedy na dwie połówki. Świeży groch będą w całości posiada jeszcze tę skórkę i nie rozgotuje się sam z siebie na gładką zupę. Trzeba go koniecznie zblendować razem ze skórkami.

Ta grochówka nazywanajest  w j.holenderskim- erwtensoep. Kolor grochówki jest jak się samo przez się rozumie jest zielony.

Grochówka z zielonego grochu jest łatwiej strawna niż polska klasyczna grochówka i nie ma potrzeby dodawać do niej dużo suszonych ziół jak majeranek na przykład, który jak wiadomo poprawia trawienie cięższych potraw. Dodaje się zamiast tego dodaje się sporo świeżych warzyw. Zielony groszek jest bardziej lekkostrawny, więc nie ma po nim tak dużych problemów gastrycznych jak po żółtym.

Zamiast świeżych warzyw, można je bez problemu zimą zastąpić mrożonymi mieszankami, byleby znajdowały się w niej: seler, marchew i ziemniaki. Mrożonkę oczywiście dodajemy do zupy już na samym końcu. Świeże warzywa też nie za wczesnie inaczej rozgotują się na papkę a to nie jest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące

Obowiązkowo  do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona w plasterki, lub jak u mnie tym razem w całości. Dodaje się też ciemny chleb z grubo mielonej mąki żytniej- Roggebrood. Myślałam ,że mam taki w domu, ale nie miałam, więc wykorzystałam alternatywnie tosty.

szybka grochówka holenderska - lekkostrawna

SKŁADNIKI na 4 porcje :

  • 300 g suszonego młodego zielonego groszku
  • 2 litry chudego bulionu wieprzowego (może  ze słoika lub z kostki)
  • 1/2 kg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 200-250 g kiełbasy wędzonej pokrojonej w plasterki
  • 1 zimowa marchew pokrojona w kostkę.
  • 1/2 średniego selera pokrojony w kostkę
  • 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp.
  • 1 cebula opalona nad ogniem (jak do rosołu)
  • 1/2 pora pokrojonego w pół-krążki
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  1. Namoczony przez noc i opłukany groszek nastawić w garnku z bulionem i boczkiem. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i wolno gotować jeszcze pod przykrywką ok.1/2 godz. Usunąć zbierającą się piankę z groszku i kilka razy przemieszać sprawdzając czy nic nie przywiera do dna.
  2. Po ok.1/2 godz dodać ziemniaki, seler i marchew, po chwili też cebulę pokrojona w kostkę. Gogotować następne ok.20 min. aż ziemniaki rozgotują się zagęszczając naturalnie zupę.
  3. Mrożone warzywa, które potrzebują nieco mniej czasu co świeże dodać troszkę później. Zaczekać do czasu aż zupa znów prawie zagotuje się i wyłączyć. Dopiero teraz dodać do gorącej zupy pora. Warzywa nie powinny być rozgotowane.  Pomimo iż zupa jest już wyłączona, warzywa wciąż miękną od tmp. samej zupy.
  4. Na sam koniec dodać pokrojoną kiełbasę i zamieszać.
  5. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki.
  6. Posypać posiekaną świeżą natką (ewent. suszoną), wmieszać.
  7. Podać z chlebem lub grzanką oraz kawałkiem kiełbasy lub kiełbasę wkroić w plasterkach.
  8. Gęstość zupy zależy od upodobań. Można ją regulując ilością rozgotowanych w niej ziemniaków, które naturalnie je zagęszczają.

Grochówka po holendersku

 

 

piątek, 31 lipca 2015

czarka schodniego zdrowia -zupa udon

Zupa jest na wodzie i nie ma w tym nic dziwnego bo pasta miso to koncentrat mega zdrowego bulionu sam w sobie.Japoński synonim zdrowia.Wszystkie składniki  tej zupie są wyjątkowo zdrowe i to w dosłownym tego słowa znaczeniu.No może nudle są skromnym dodatkiem dostarczającym bądź co bądź potrzenych w małych ilościach węglowodanów.

Po ymienione składniki warto wybrać sie do orientalnego sklepu Toko.Warte zachodu.

czarka schodniego zdrowia -zupa udon

Inną zupą którą uwielbiam jestrównie zdrowa zupa z miso z płynnym jajkiem indonezyjska zupa soto (drobiowa)

SKŁADNIKI na 4 porcje:

 czarka wschodniego zdrowia -zupa udon

czarka wschodniego zdrowia -zupa udon

 

Przygotować wszystkie składniki:

  1. Namoczone w gorącej wodzie grzyby mun pokroić w szerokie paski.
  2. Namoczoną w gorącej wodzie skórkę sojową pokroić w kawałki (lubię przy robieniu podobnych zup kroić wszystko nożyczkami.Świeże grzyby kroje nożem)
  3. Świeże grzyby shitake oczyścić jak pieczarki nie namaczając ich w wodzie.Mniejsze shitake pozostawić w całości a większe pokroić na połówki lub ćwiartki.Pieczarki pokroić w plastry.
  4. Odciąć spodnią część grzybni grzybków enokitake i pozostaić w całości
  5. Szpinak wodny:liście pokroić w duże kawałki a łodyżki w 2-3 cm.
  6. Dymki nie siekać a tylko pokroić w 3-4 spore kawałki.
  7. Cebulę pokroić w ósemki lub jeszcze mniejsze kawałki.
  8. Imbir obrać i zetrzeć.
  9. Czosnek zmiażdżyć nożem.
  10. Nastawić wodę w dużym rondlu na ogień a gdy się zagotuje wrzucić na nią skórki sojowe,kawałki cebuli i czosnek oraz paczkę nudli bez rozrywania ich.W gorącej wodzie same się rozdzielą.Dodać też sos sojowy i rybny.
  11. Po kilku minutach nudle będą gotowe.Wrzucić wtedy do niej marchewkę,pieczarki i tylko łodygi szpinaku i tylko białą część cebuli dymki aby się zblanszowały.Wszystkie inne składniki dodajemy do zupy po zdjęciu rondla z ognia.Są zbyt delikatne i po dłuższym przebywaniu w gorącej wodzie straciłyby kruchość,shitake i enokitake stałyby się gumowe a liście szpinaku zwiędłyby.
  12. Pastę miso rozpuścić z kilkoma łyżkami wody ale nie zalewać jej wrzątkiem.Wrzątek zabiłby żywe kulury w niej zawarte i stanie się mętna.Dodać też oliwę z oliwek.
  13. Po zdjęciu rondla z ognia dodać teraz starty imbir,grzybki shitake i rozpuszczoną pastę miso z oliwą.
  14. Rozlać zupę do czarek lub miseczek czy też zwyczajnie talerzy i teraz dopiero dokładamy do każdej z nich najdelikatniejsze składniki czyli po porcji kiełków,grzybków enokitake,liście szpinaku i szczypior.Nie mieszać.
  15. Podać i delektować się wschodnim zdrowiem w każdym składniku.No może nudle są uzupełnieniem węglowodanów.

czarka schodniego zdrowia -zupa udon

 

 

czwartek, 18 czerwca 2015

chłodnik z zielonym curry z ogórkiem

Lato to pora roku kiedy zaczyna się chcieć żyć ale nie koniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa w formie chłodnika mniej je będą "parzyć" w podniebienie.

Poza tym chłodnik nawet dla zabieganych jest bardziej przyjazny.Do termosa na kawę zamiast kawy wlej dobrze schłodzony i taki pozostanie do lunchu.Dobrze zblendowany nawt w biegu łatwiej jest go nawet "wciągnąć" przez słomkę czy co tam... "pociągnąć" z butelki.Sałatka natomiast ... jest mi dość ciężko sobie wyobrazić kogoś "wiosłującego" widelczykiem w metrze lub na przejściu dla pieszych.Już nawet konsumowanie kanapki stało się jakby mało taktowne czy nawet mało eleganckie w miejscu publicznym jeśli nie jest z jednej ze znnych sieciówek.Popijanie czegoś zdrowego i owszem nie razi.

Tym razem inaczej bo chłodnik jest dość egzotyczny i po prostu przepyszny.Nie jest na jogurcie a na kremie kokosowym doprawionym tajskim zielonym curry w skład którego wchodzi kilka składników o wyrazistym cytrusowym aromacie czyli:trawa cytrynowa,zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek,cebula i chili.Czy może być bardziej odświeżająco?

Chłodnik wzbogacić można o kilka krewetek z patelni lub z grilla.

1 porcja zawiera:

212 Kcal

SKŁADNIKI NA 4 porcje:

  • 1 ogórek wężowy
  • 15 g świeżej kolendry
  • 200 g odmrożonych liści szpinaku
  • 2 i ½ łyżki tajskiego zielonego curry w proszku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru (oskrobany ze skórki)
  • 2 puszki (230 g) gęstego cremu kokosowego (nie mylić z mleczkiem)
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki soku z cytryny

garnisz:

  • 125 g kiełków fasoli mung  (taugè)
  • kilka krążków papryczki chili
  • listki azjatyckiego zioła Atsina cress
  • (opcjonalnie) krewetki z patelni lub grillowane
  1. Kolendrę opłukać,osączyć z wody,oberwać ok. połowy listków od łodyżek a te drobno posiekać i odłożyć.Resztę posiekać razem z łodyżkami.
  2. Imbir oskrobać ze skórki co super szybko i najygodniej robi się brzegiem małej łyżeczki
  3. Ogórek cienko obrać i pokroić w kostkę
  4. Wrzucić do malaksera pokrojony ogórek,kolendrę posiekana z łodyżkami,crem kokosowy,puder zielonego curry,odmrożony szpinak,sos rybny i dopełnić 250 ml zimnej wody.Wszystko razem zblendować na gładką zupę.
  5. Doprawić zupę sokiem z cytryny i umieścić co najmniej na godzinę w lodówce so schłodzenia.
  6. Schłodzoną już zupę rozlać do czarek i do każdej dodać kopczyk świeżych korzonków fasoli mung.

 chłodnik z zielonym curry i ogórkiem

 Nowalijki w kuchni

bron:emte

Uczta pod gołym niebem

niedziela, 24 maja 2015

chłodnik z ogórka i koperku z wędzoną rybą

Jak zawsze o tej porze roku coraz chętniej sięgamy po chłodniki lub zimne zupy.Tak naprawdę w ogóle zdrowiej jest jeść chłodne lub letnie dania.Często podajemy na stół "parujące" i zjadamy je w pośpiechu "puki gorące" a wcale to nie jest wskazane dla naszego układu trawiennego.Podane gorące na stół może sobie bez problemu lekko wystygnąć.Mówi się,że właściwa tmp. dania jest wtedy kiedy nie parzy w wewnętrzną część ust.A ileż to razy poparzyliśmy się w nawet w język który jest dużo bardziej odporny na gorąco niż usta.

Nie mniej dzisiaj zdrowy i lekki chłodnik ze świeżych ogórków w zbilansowanej proporcji-węglowodany:tłuszcze:białka.Jeden ziemniaczek lekko ją zagęszcza i dostarcza małej porcji węglowodanów.Tłuszcz musi być czy chcemy tego czy nie chcemy bo jest potrzebny do zdrowego funkcjonowania naszego mózgu.Ciekawostka-sam mózg w 60% swojej suchej masy składa się z tłuszczu właśnie.I spora ilość białka.Porcja wynosi ok.360 Kcal które strawimy maksymalnie w ciągu 4 godzin lub szybciej.

Wędzonego pstrąga można zastąpić wędzonym łososiem lub "chudszymi" malutkimi krewetkami holenderskimi ewent. koktajlowymi.

Do garniszu można dodać kapary lub suszone pomidory odsączone z zalewy.

chłodnik z ogórka i koperku z wędzoną rybą

SKŁADNIKI:

  • 50 g oliwy lub dobrego oleju rzepakowego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ogórki wężowe pokr. w kostkę
  • 1 ziemniak pokr. w kostkę
  • 1,5 łyżki mąki
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 125 g gęstej kwaśnej śmietany lu crème fraîche
  • 2 wędzone pstrągi
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju
  2. Do cebulki dodać kostki ziemniaka,zamieszać i rozsypać po tym mąkę
  3. Wszystko podsmażać ok. 1-2 minuty
  4. Dodać kostki ogórka i zamieszać
  5. Dolać bulion i doprawić solą i pieprzem
  6. Gotować pod przykrywką na wolnym ogniu przez ok. 15 min
  7. Zdjąć ognia i wystudzić
  8. Dodać do wystudzonej zupy sok cytrynowy,mleko,połowę koperku i wszystko zblendować na puree
  9. Wmieszać następnie ręcznie kwaśną śmietanę lub crème fraîche i odstawić do lodówki pod przykryciem do schłodzenia.Zupę można przygotować dzień wcześniej i schładzać przez noc.
  10. Przed podaniem pokroić w cienkie krążki szczypiorek i wmieszać do zupy.Nie robić tego wcześniej jeśli zupa postoi kilka godzin w lodówce.Wiadomo-cebulowe tak mają,że lubią zakwaszać.
  11. W miseczkach lub na talerzach rozmieścić kawałeczki pstrąga i napełnić zupą.
  12. Posypać resztą koperku.

bron:emte

Nowalijki w kuchni

wtorek, 05 maja 2015

Zupa Soto -indonezyjski rosół z kiełkami i jajkiem

Soto sup to aromatyczny i pyszny azjatycki rosół kuchni indonezyjskiej.Zajadąć się nim można bez końca.

Dodawane są do niego też często cienkie nudle ryżowe i podprażone z cebulką na krucho cieniutko pokrojone w słupki ziemniaczki.Zamiast nudli jak w mojej proponowanej wersji zastepuje się je gotowym mixem Soto z prażonych nudli ryżowych,słupków ziemniaczanych i prażonej cebulki.Do kupienia w sklepie Toko z azjatycką żywnością.

soto mix

SKŁADNIKI na 4-6 porcji:

  • 1,2 kg kurczaka :udka lub tuszka na rosół
  • 3 l zimnej wody
  • 1 duża cebula w całości
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1-2 cm kawalek imbiru (oskrobany i pokrojony w plasterki)
  • 1-2 suszonych papryczek chili
  • 2-3 cm kawałek korzenia laos (pokrojony w plasterki)
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 5 listków salam (azjatycki liść laurowy) lub zwykłych
  • 5 listków limonki (mogą byc suszone) -opcjonalnie
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku

dodatkowo:

  • 250 g kiełków soi
  • biała część pora pokrojona w cienkie długie pasemka
  • 6 łyżek mixu do Soto
  • garstka posiekanej kolendry
  • 3 jajka na twardo

Zupa Soto -indonezyjski rosół z kiełkami i jajkiem

Wykonanie:

  1. Kurczaka pokroić na mniejsze części a cełe udka na pół,oczyścić z ewentualnych resztek piórek i włosków a nastepnie dokładnie upłukać pod bierzącą wodą.
  2. Do dużego garnka na zupę wlać 3 litry zimnej wody i umieścić w niej kawałki kurczka.
  3. Garnek postawić na najmniejszym palniku i najmniejszym jego ogniu bez pokrywki.Rosół będzie dochodził powoli i długo.
  4. W międzyczasie obrać cebulę nie przekrawając jej na pół i opiec ją bezpośrednio nad ogniem innego palnika by nabrała z każdej strony czarnych plamek dzięki czemu cebula nabierze aromat pieczenia.
  5. Całą podpieczoną cebulę wrzucić do garnka z mięsem.
  6. Trawę cytrynową rozkroić wzdłuż i w kilku miejsca uderzyć moco górną nieostrą stroną noża po przeciętej stronie by puściła olejki eteryczne.Wrzucić ją w całości do garnka.
  7. Dodać też pokrojony w plasterki imbir,pokrojony w plasterki laos,papryczki chili w całości,zmiażdżone lekko ząbki czosnku,ziarna pieprzu,listki salam (lub laurowe)
  8. Pozostawić tak nastawiony garnek na rosół bez pokrywki na ok. 50 min do godziny.Woda nie może absolutnie się gotować a tylko "dochodzić i naciągać".
  9. W trakcie "dochodzenia" usuwać regularnie zbierającą sie pianę na powierzchni wody.Nie mieszać!
  10. Gdy mięso jest miękkie wyłączyc ogień pod garnkiem i nie wyjmując mięsa wystudzić je w rosole.Pozostanie soczyste w taki sposób.Teraz można nakryć garnek pokrywką.
  11. Wyłowić wystudzone mięso,usunąc z niego skórę i odzielić od kości.Mięso rozdrobnić dłońmi rozdzielając włukna od siebie na cienkie pasemka.
  12. Rosół przecedzić i podgrzać do gorąca.Nie zagotowywać.
  13. serwowanie: na dno pustej czarki do zup talerza ułożyć po porcji mixu Soto,kiełków sojowych i pasemka pora.Dodac też połówke lub 2 ćwiartki jajka na twardo.
  14. Każdą wypełnioną dodatkami czarkę,miseczkę czy talerz dopełnić rosołem i posypać posiekaną kolendrą.

 

środa, 22 kwietnia 2015

zupa krem z kopru włoskiego

zupa krem z kopru włoskiego

Zupa jest lekka i dietetyczna i wcale nie należy na diecie oliwę omijać szerokim łukiem.Tłuszcze roślinne z pierwszego tłoczenia są zdrowe i niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.Również więc na diecie dopuszczalny i wręcz pożądany jest dobry tłuszcz byleby nie w połączeniu z węglowodanami.

Taka zupa z fenkułu o bardzo delikatnym smaku anyżku idealnie pasuje do ryby na II danie.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 małe cebule drobno posiekane
  • 1 fenkuł z koprem (koper włoski)
  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (może być ostatecznie kostki)
  • 1 łyżka Creme Fraiche lub serka śmietankowego
  • 2 łużki oliwy lub oleju

na dresing:

  • 2 łyżki soku z czerwonych buraków lub 4 łyżki startych drobno buraczków
  • 2-4 łyżki oliwy lub oliwy z pierwszego tłoczenia

przybranie:

zupa krem z kopru włoskiego

Wykonanie:

  1. Podsmażyć posiekana cebulę w 2 łyzkach oleju.
  2. Odciąć górną część fenkułu z koprem,koper odłożyc do przybrania a sam fenkuł pokroic w drobną kostkę.
  3. Pokrojony fenkuł dodać do cebulki i podsmażac razem kilka minut nie doprowadzając do zciemnienia cebuli.
  4. Dodać bulion i wolno gotować 10-15 minut
  5. Zupę zmiksować blenderem na puree
  6. dresing: Wymieszać razem sok z buraczków z oliwą lub puree z buraczków z oliwą.W tym drugim przypadku buraczki należy przcedzić przez drobne sitko.Doprawić szczyptą pieprzu,kilkoma ziarenkami cukru i soli.Odstawić.
  7. Creme Fraiche lub serek roztrzepać widelcem tak by stały się nieco bardziej miękkie i luźne.
  8. Na dnie talerza lub miseczki umieścić po połowie serka rozsmarowując go po dnie.
  9. Do miseczek wlać zupę nie mieszając!...by serek pozostał na spodzie.
  10. Zupę przybrać okrawkami śledzika,łodyżkami kopru i polać dresingiem.Podawać
  11. Tak samo pyszne na ciepło i na zimno

 

 

czwartek, 22 stycznia 2015

lekka zupa miso z jajkiem,grzybami mub i skórkami tofu

lekka zupa miso z jajkiem,grzybami mub i skórkami tofu

Wszystkie składniki zupy są bardzo zdrowe ale co ważne wspomagają też zachowanie dobrego stanu umysłu i urody.

Do zup miso nie dodaje się zbyt dużo przypraw wyłączając ostre.Zupy miso są lekkie,klarowne,delikatne w smaku i przede wszystkim bogate w składniki odżywcze.

Dodałam zieloną włoską kapustę bo chodziło mi głównie o intensywny zielony kolor.Aby zachować azjatycki styl wybrać należy paksoy lub super zdrowy szpinak wodny.

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 litr bulionu lub lekkiego rosołu
  • 4 pojedyncze laski suszonych skórek tofu namoczone dzień wczesniej
  • 2-4 suszone grzyby mun (po namoczeniu zwiększą kilkakrotnie swoją objętość)
  • mały pęczek grzybków enoki
  • 2 liście włoskiej zielonej kapusty (savoy) ale może być paksoy (dodaje się na końcu jak miso) lub szpinak wodny
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżka pasty miso
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki lekkiego sosu rybnego
  • 2 jajka w całości
  • 1 łyżka oliwy aromatyzowanej chili
  • garstka kiełków (u mnie czerwonych buraczków)

lekka zupa miso z jajkiem,grzybami mub i skórkami tofu

lekka zupa miso z jajkiem,grzybami mub i skórkami tofu

Wykonanie:

  1. Namoczone skórki tofu i namoczone grzyby mun pokroić w kawałki.
  2. Zagotować bulion (może być ostatecznie z kostki) i wrzucić na niego skórki i grzyby mun.Zmniejszyć ogień na średni.
  3. Liście kapusty i dymkę również pokroić w kawałki.Ja tnę to wszystko najzwyczajniej kuchennymi nożyczkami.
  4. Po ok. 5-8 minutach gotowania się bulionu dodać kawałki kapusty i dymki oraz sos rybny i sojowy.
  5. Gotować kolejną minutę i zmniejszyć ogień do minimum.
  6. Jajka rozbić oddzielając białko od żółtek.Uważać by ich nie uszkodzić.
  7. Odlać kilka łyżek zupy do oddzielnej miseczki i rozpuścić w niej pastę miso.Miso dodajemy zawsze do gotowej zupy która nie gotuje się już.Normalnie dodaję ją i mieszam w rondlu ale ze względu na jajka chcę zrobić to osobno.
  8. Białko wpuścić delikatnie tuż nad zupą do jej środka.Nie mieszać.Pozwolić by białko ścięło się w grudki.
  9. Tak samo delikatnie wpuścić tuż nad zupą całe żółtka.Odczekać chwilę (ok. 1 min.) by zewnętrzna powłoka ścięła się.Po tym czasie wyłowić delikatnie żółtka.Najlepiej to zrobić drewnianą lub porcelanową łyżką-nie mają ostrych rantów jak metalowe.
  10. Wyłowione żółtka odstawić.
  11. Do zupy wlać rozpuszczoną pastę miso,zamieszać i nalewać porcje.
  12. Grzybki enoki nie gotujemy.Są to delikatne grzybki które można jeść na surowo.Dodajemy je do gotowej zupy na końcu.Tak zachowują chrupkość pyszny smak.
  13. Kiełki dodajemy również na końcu jako garnisz.
  14. Żółtko podać na łyżce.Po przebiciu płynną zawartością polać zupę lub od razu umieścić w buzi.
  15. Jako akcent kilka kropel zdrowej oliwy.Rozsądne ilości zdrowego tłuszczu są niezbędne do zdrowego funkcjonowania mózgu.

lekka zupa miso z jajkiem,grzybami mub i skórkami tofu

Niskokaloryczny styczeńZdrowy obiadNiskokaloryczny styczeń

ALE JAJA!

poniedziałek, 20 października 2014

Zupa z pajakami na Halloween

Zupa z pajakami na Halloween

Na Halloween najczęściej robi się zupę dyniową w pięknym żółtym lub pomarańczowym kolorze,ale może to być oczywiście każda inna zupa i na inną okazję.

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia
  • małe kuleczki z mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
  1. surowy makaron spagetti
  • 3-4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • przyprawa Vegeta do smaku
  • (opcjonalnie) 1 łyżka jasnego sosu sojowego do smaku

Wykonanie:

  1. Kuleczki z mielonego mięsa zblanszować przez 2 minuty we wrzątku,odcedzić i wystudzić
  2. Dynię przekroić na pół,usunąć wnętrze z nasionami a następnie dynię wraz ze skórą pokroić na podłużne kawałki.
  3. Najlepiej ugotować ją na parze (lekko posolić).Zachowa wtedy swój ładny pomarańczowy kolor.Można ja też ugotować w lekko osolonej wodzie.
  4. Miękką ale nie rozgotowaną dynię zemleć na puree.Umieścić w rondelku,dodać przyprawy i mleczko kokosowe.Podgrzać ale doprowadzać do wrzenia.
  5. W uformowane małe kuleczki mielonego mięsa wbić na wylot po 4 kawałki surowego makaronu spagetti (pająk ma 4 pary nóg).
  6. Wrzucić do zupy i podgrzewać do czasu aż makaron zmięknie tylko na tyle aby nie był twardy ale musi pozostać sprężysty.To potrwa tylko kilka minut.
  7. Zdjąć z ognia i wmieszać delikatnie masło.

Zupa z pajakami na Halloween

Zupa z pajakami na Halloween

Zupa z pajakami na Halloween

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS