Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

czwartek, 28 maja 2015

Nacho zapiekanka z pieca dla prawdziwego hombre

Tacos to potrawa dla prawdziwych mężczyzn bo jest piekielnie ostra,niezbyt elegancka w jedzeniu i do tego kaloryczna.Proponuję zapiekankę zamiast tradycyjnego meksykańskiego tacos.Inna forma,smak jednak jest ten sam.

Idealne zagrywka dla pań- podanie jej ukochanemu pod piwko gdy on z napięciem obserwuje podanie Lewandowskiego na bramkę.W każdej innej podbramkowej sytuacji też może się sprawdzic na przykład by go udobruchać i nie wylądować na ławce karnych :)

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 500 g mielonego z wołowiny
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 małe puszki fasolki Flageolet (nazywana flażoletką) lub mrożony młody bób
  • 1 paczka chipsów tortilla (nacho)
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju arachidowego lub oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chili
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • mały pęczek świeżej kolendry-posiekany

na sałatkę:

  • 1 awokado pokrojone w kawałki
  • ok. 125 g gęstej kwaśnej śmietany

oraz:

  • kilka listków sałaty lodowej poszarpanych na mniejsze kawałki
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 małego ogórka pokrojonego w plasterki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:

  1. Rozgrzać 3 łyżki oleju w głębokiej patelni i wrzucić na niego posiekaną cebulę,czosnek.Zamieszać i delikatnie zeszklić uważając by czosnek się nie przypalił.
  2. Dorzucić seler naciowy,paprykę i przyprawy czyli ostrą paprykę,kumin i oregano.Zamieszać i podduszać przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
  3. Rozkruszając blok mielonego mięsa w palcach na luźniejszą masę i dorzucić na patelnię.Ważne by mięso wcześniej rozkruszyć bo kiedy zetną się na patelni duże grudy mięsa trudniej będzie je rozdzielić.
  4. Wszystko podsmażać przez kilka minut aby mięso lekko nabrało koloru.
  5. Nastawić nagrzewanie piekarnik z funkcją grilla
  6. Do mięsa dodać na koniec połowę posiekanej kolendry i odsączoną fasolkę.W razie gdy mamy mrożonkę musi być wcześniej odmrożona.
  7. Zamieszać mięso z warzywami i ostatnią chwilę jeszcze podduszać by wszystko nabrało jednakowej temperatury.
  8. Powstałą masę przełożyć do niskiej formy do zapiekania.
  9. Na powierzchni rozłożyć chipsy tortilli lekko wciskając je w masę.
  10. Na koniec posypać przygotowaną zapiekankę startym serem
  11. Wstawić na krótką chwilę pod grilla by ser roztopił się po powierzchni.
  12. na sałatkę: wymieszać oliwę z octem balsamicznym
  13. W dużej misce wymieszać sałatę,kukurydzę,ogórek i resztę posikanej kolendry a następnie zalać oliwą z octem balsamicznym i wymieszać.
  14. Kawałki awokado wymieszać z sokiem z cytryny oraz  posolić i popieprzyć do smaku.Ułożyć w salaterce.
  15. Kwaśną śmietanę również podać w salaterce by można było ją urzywać jako dipu do sałatki i awokado.
  16. Zapiekankę podać na gorąco prosto z pieca ze schłodzonymi awokado,śmietaną i sałatką

Nacho zapiekanka z pieca dla prawdziwego hombre

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

 

czwartek, 21 maja 2015

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Pewnie dla niektórych take połączenie może wydawać się co najmniej dziwne.Ale pozory mylą i odwieczne truskawki w śmietanie z cukrem niech odejdą do lamusa bo w takiej wersji nic wielkiego nie dostarczają a głównie tłuszczu i cukru.

Od dawna jest wiadomo,że naturalną słodycz w tym owoców podnosi odrobina soli lub wytrawny winegret słodko-słono-kwaskowy.Dodając do tego kawałek sera,zdrowe nowalijki czy zioła i zdrowy lunch czy przystawka lub deser gotowy.

Poprzednim razem do truskawek sięgnęłam po ser Brie a tym razem po francuski niebieski ser pleśniowy Rochebaron.Jest to z jeden z bardzo niewielu serów pleśniowych który będą już dojrzałym wciąż ma lekko płynną konsystencję i apetycznie się "ulewa".Mmmm pyszności.

Smakując ten ser przed kupieniem i będąc na czczo wyczułam cudowny grzybowy smak i kremową konsystencję.Leśny grzybowy odjazd.Zupełnie inaczej reagują kubki smakowe gdy degustując ser jesteśmy po innym posiłku.Dochodzę dlatego do wniosku,że sery powinno się degustować zawsze na czczo bo smakują wtedy dużo bardziej wykwintnie i dużo lepiej.Tak już będę robić.

SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 250 g (pojemnik) truskawek
  • 100-150 g niebieskiego sera pleśniowego (u mnie Rochebaron)
  • ok. 80 g rukoli
  • 1-2 łyżki oliwy lub rzepaku nierafinowanego

na karmel:

  • 2-3 łyżki białego cukru
  • 50 g pistacji bez łupin
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej

na zredukowane balsamico:

  • 50-60 ml ciemnego balsamico
  • 1 łyżka brązowego cukru -najlepiej palmowego lub trzcinowego
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Wykonanie:

  1. Pistacje ułożyć obok siebie na papierze do pieczenia.Obok przygotować kryształki soli morskiej
  2. Na karmel: na suchej patelni rozsypać cienka warstwę cukru,postawić na ogniu i czekać aż cukier zacznie się topić i nabierze konsystencji syropu.Topniejącego cukru pod żadnym pozorem nie wolno mieszać bo spowoduje to wtórną krystalizację i zbryli się.Gotowy odstawić na potem.
  3. Truskawki i rukolę wymieszać w 1-2 łyżkach oliwy dla połysku.
  4. Przygotować talerze układając na nich rukolę,kawałki truskawek i ser.
  5. Na zredukowane balsamico: cukier brązowy,sól i pieprz,listek laurowy i ocet balsamiczny podgrzać w rondlu i podgrzewać do momentu aż stanie się gęsty.Usunąć listek laurowy.
  6. Gęstym zredukowanym octem balsamicznym polać truskawki i ser.
  7. Posypać pokruszonymi pistacjami w karmelu

karmel z solą i pistacjami

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Sałatki na grilla  Wiosenne słodkości!Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

 

sa?atka z ?ososiem i zeekraal

 sa?atka z ?ososiem i zeekraal

Sałatka z makaronem i łososiem na lunch też może być lekka i szybko strawna czego uzasadnienie umieściłam pod tym przepisem.Może to okazać się odkrywcze zważywszy,że dookoła doradza się jeść na śniadanie płatki owsiane czy musli z mlekiem.Może to po to by od śniadania czuć pełny żołądek.

SK?ADNIKI NA 2 porcje:

  • 400 g ugotowanego makaronu kokardki (lub więcej)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 200 g wędzonego w całym kawałku łososia (lub w plastrach)
  • 2-3 łyżki owoców granatu
  • 100 g pędów solirodka (zeekraal)
  • 1/2 ogórka pokrojony w cienkie długie paseczki

winegret:

  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1-2 łyżeczki jasnego sosu ostrygowego lub rybnego
  • 4 łyżki greckiego gęstego jogurtu (na piankę)
  • odrobina mleka lub wody

sa?atka z ?ososiem i zeekraal

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy by nabrał ładnego żółtego koloru.
  2. Oliwę,sok z limonki i jasny sos ostrygowy wymieszać razem na gładką emulsję.Jasny sos wybrałam po to by winegret pozostał jasny i przejrzysty nie zabarwiając sałatki na ciemny kolor jaki by stało się od ciemnego sosu rybnego.
  3. Makaron wymieszać w powstałym winegrecie i odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 1/2 godz lub dłużej aby się zamarynował.
  4. Zamarynowany makaron rozłożyć na talerzach przetykając kawałkami wędzonego łososia i pędami solirodka.Posypać ziarenkami owocu granatu.Z boku utworzyć kopczyk z paseczków ogórka.
  5. Całość polać pozostałym z marynowania makaronu winegretem.
  6. Jogurt zmiksować lub mocno utrzepać ze szczypta soli do smaku i dwoma lub trzema łykami wody lub mleka.Zebrać piankę i umieścić na kopczyku z ogórka.
  7. Celowo nie podaję ilości wody lub mleka bo gęstość jogurtu jest różna zależnie od producenta.Po zmiksowaniu jogurtu konsystencja powinna być półpłynna a na powierzchni pojawi się pianka.

Sam jogurt również można wykorzystać do polania sałatki choć ja staram się łączyć węglowodany z jak najmniejszą ilością produktów białkowych.Takie połączenie powoduje,że posiłek dłużej się trawi z powodu różnych reakcji chemicznych jakie zachodzą w żołądku.Węglowodany potrzebują do bycia szybko strawionymi środowiska zasadowego a białka kwaśnego.Oba jednocześnie utrudniają sobie szybką przemianę i zalegają żołądek.

sa?atka z ?ososiem i zeekraal

Sałatki na grilla 

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

piątek, 15 maja 2015

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

Taka przystawka/ sałatka z truskawek marynowanych w winegrecie na bazie octu balsamicznego będzie ucztą dla podniebienia dla smakoszy truskawek i miłośników wyrafinowanego smaku.Również wizualnie pieści oko.Specjalnie dodałam ciutkę czerwonego barwnika do winegretu aby zmienić jego brązowy kolor na czerwony i nie zepsuć nim czerwieni truskawek.Nie jest to oczywiście konieczne.

Celowo wybrałam bazylię tajską a nie nasza rodzimą.Tajska bazylia jest delikatniejsza w smaku i ma dodatkowo bardzo delikatny smak anyżkowy.Co prawda nie przepadam zbytnio za anyżkiem ale od razu dodaję,że to złudna obawa przed tym smakiem.W połączeniu z serem Brie i winegretem wszystko tak cudownie tworzy nowy smak,że o anyżu ani śladu.Jestem po raz kolejny pod wrażeniem jak łączenie smaków może nas zaskoczyć i stworzyć coś nowego i wyjątkowego.

Bardzo wyrafinowana przystawka

SKŁADNIKI na 2-4 przystawki:

  • pojemnik truskawek
  • kilka gałązek tajskiej bazylii
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych
  • 4 plastry sera Brie

winegret:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki dobrej jakości ciemnego octu balsamicznego (di Modena)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 2 szczypty pieprzu
  • (opcjonalnie) 1 łyżka syropu z granatów
  • 2 krople czerwonego Cocopandan (czerwony barwnik chiński)

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

Wykonanie:

  1. Truskawki pokroić w dość grube plasterki.To się uda gdy mamy duże truskawki.Jeśli są małe pokroić je w połówki.
  2. Wszystkie składniki na winegret połączyć razem utrzepując widelcem na gładką emulsję.
  3. Zalać nim truskawki,przykryć i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  4. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni.
  5. Zabalsamowane truskawki układać na talerzach przekładając listkami bazylii
  6. Na środku (lub z boku) ułożyć kawałki przekrojonego na pół plastra sera Brie
  7. Posypać orzeszkami piniowymi
  8. Polać winegretem
  9. Dla kontrastu koloru dodałam kwiat ogórecznika.
  10. Teraz oddaj się delektacji :)

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

Sałatki na grilla

Wiosenne słodkości!

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

niedziela, 22 marca 2015

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

 

Poniżej ↓ wersja "jajek zięcia" w panierce którą bardziej wolę bo lubię chrupkie skorupki.Do panierowania jajek używam azjatyckiej panierki panko zamiast zwykłej bułki tartej.Panko jest stosowana w Japoni (i nie tylko) do tempury.Jest dużo bardziej lżejsza od zwykłej bułki tartej i nie wyglada jak grysik ale ma formę nieco wydłuzonych pręcików przez co w panierce ładniej wygląda.

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

Jajka wielkanocne tym razem zupełnie inaczej bo w aromatycznym sosie po tajsku.Smakują wyjatkowo i odmienią wciąż powielane stereotypowe menu jajeczne typu faszerowane jajka lub jajka w majonezie lub w sałatce itp.

Jest to tradycyjna potrawa tajska z jajek nazywana w dosłownym tłumaczeniu "jajka zięcia".W Tajlandii mówi się odnośnie pochodzenia tej nazwy,że jeśli mąż nie spełnia w pieleszach w pełni swoich powinności mężowskich względem swojej żony to jego teściowa (czyli matka zaniedbanej małżonki) może zaserwować mu tę potrawę właśnie .Oznacza ona swego rodzaju sygnał lub ostrzeżenie,że albo szybko podniesie mu się libido albo teściowa przygotuje następnym razem tę samą potrawę jednak już z jego własnych jajek.He he,fajna historia.

Wyjątkowość smaku sosu nadaje mu owoc tamaryndowca.Nie może się więc w tym sosie bez niego obejść.Tamaryndowiec jest słodkawo-kwaskowy ale nie porównywalnie do innych kwaskowych owoców.Miąższ jego można dostać w formie na wpół podsuszony podobnie jak to robi się z figami lub daktylami lub w słoik w formie pasty.

Zbalansowany smak pomiędzy słodkim,kwaśnym i ostrym z dodatkiem aromatu orzechów wyróżnia ten sos pośród innych.Sos łączy się z potrawami wegetariańskimi,jajecznymi i z kurczaka.

Nie przeszkadza zupełnie jednak takie panierowane jajka podać z innym aromatycznym sosem np.curry czy curry z pomidorami lub z innym sosem z którym podaje się te jajka czyli z aromatycznym sosem z orzeszków ziemnych.

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek ugotowanych na pół-twardo
  • olej do głębokiego smażenia

panierka (opcjonalnie):

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek panierki Panko lub zwykłej bułki tartej.

sos:

  • 3-4 ząbki czosnku (zmiażdżone nożem)
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1 łyżeczka peanut butter z kawałkami orzechów (masa z zmielonych orzeszków ziemnych)
  • 1 łyżka cukru palmowego ewent.trzcinowego,palonego brązowego lub zwykłego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

garnisz:

  • garstka siekanego szczypiorku,natki pietruszki lub kolendry
  • 1 czerwona cebulka ewent. biała
  • 1 czerwona papryczka chili pokrojona w paseczki

Poniżej: jajka smażone bez panierki

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

jajka zięcia czyli jajka po tajskujajka zięcia czyli jajka po tajsku

Powyżej: panierowanie jajek "zięcia"

Wykonanie:

  1. Jajka ugotować na półmiękko a wyjmując je w odpowiednim momencie z wrzątku od razu zachartować pod zimną bierzącą wodą by zatrzymać proces gotowania.Osuszyć.
  2. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
  3. Na panierkę zmieszać mąkę z taką ilością zimnej wody aby powstała klejąca i gęsta mikstura.Bardziej gęsta niż na naleśniki.
  4. W odzielnej miseczce przygotować panierkę Panko.
  5. Obtaczać całe jajka w mieszance miąki i wody a nastepnie od razu obtaczać w panierce obsypując z wszystkich stron dłońmi.Odłozyć do czasu aż wszystkie jajka sa gotowe.Jeśli nie korzystamy z panierki osuszone jajka można od razu smażyć.
  6. Wkładać na łyżce po kolei jajka na gorący tłuszcz (po kilka na raz) i obsmażać przez krótką chwilę do czasu aż panierka nabierze ładnego koloru.Jajka bez panierki smażyć się będą nieco dłużej by nabrały z zewnątrz cieniutką brązowo-byrsztynową skórkę.Wyłowić je następnie i osuszyć na papierowych ręcznikach.
  7. Na tym samym gorącym tłuszczu uprażyć piórka cebuli i chili.Uważać by nie spalić.Wyłowić łyżką cedzakową i osączyć na papierowych ręcznikach.
  8. Miąższ tamaryndowca zalać 2 łyżka mi wrzątku aby go rozmiękczyć na pastę.
  9. Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju i dodać do niego cukier palmowy (lub inny) i rozpuscić go.
  10. Dodąć następnie masę z tamaryndowca,masę z orzeszków ziemnych (peanat butter),sos sojowy i sos rybny.Zamieszać.
  11. Ze składników powstanie ciemny gęsty sos.Można według upodobań nieco go rozcieńczyć dodając łyzkę lub dwie wody.
  12. Jajka przekroić na pół (lub nie),polać je aromatycznym sosem z kawałkami orzechów i posypać szczypiorkiem lub posiekana natką.
  13. Na koniec posypac chrupkimi piórkami cebuli i chili.Dla odważnych: można podprażyć całe papryczki wraz z pestkami tak jak lubia to Tajowie...i oziębli zięciowie :)

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

Zobacz też:

♥Jajka w sosie curry

jajka w sosie curry


ALE JAJA!Wielkanocne Smaki - edycja V

 

 

 

 

 

środa, 18 marca 2015

jajka faszerowane z sosem peanut'owym i spacy gratiną z prażonym kokosem

Smak tych faszerowanych jajek jest tak wyjątkowy jak wyjątkowa jest pochodzaca z Indonezji pikantna granita na bazie prażonego kokosa i zmiażdżonych orzeszków ziemnych z wybranymi aromatycznymi przyprawami i cukrem palmowym.Stosuje się ją w kuchni indonezyjskiej (jak i mojej) do łączenia z ryżem.To naprawdę wyjątkowa przyprawa w kuchni i warto ją sobie zrobić na zapas.

SKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3-4 łyżeczeki sosu z orzeszków ziemych (składniki podam też poniżej)
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

garnish:

  • 1-2 łyżeczki granity kokosowej (przepis podam poniżej)
  • 1 łyżeczka orzeszków ziemnych
  • cieniutkie paseczki świeżej chili
  • piórka czerwonej cebuli
  • ścinki świeżego kokosa

jajka faszerowane z sosem peanut'owym i spacy gratiną z prażonym kokosem

Wykonanie:

  1. Jajka ugotowac na twardo i wydrążyć żóltka.
  2. Żółtka połączyć widelcem w miseczce z majonezem,sosem z orzeszków ziemnych,granitą kokosową i chili,solą i pieprzem do smaku.
  3. Faszerowac masą jajka
  4. Dekorować dodatkami do garniszu

jajka faszerowane z sosem peanut'owym i spacy gratiną z prażonym kokosem

Jeszcze dzisiaj wpiszę pełne przepisy na granitę kokosową i sos z orzeszków

Przepis na granitę kokosową:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 30 g cukkru palmowego (zamienie brązowego)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 orzechy kemiri (zamiennie 6 ziemnych)
  • 1-2 łyżki nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego (fenkuł)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżki miąższu tamaryndowca
  • 3 indonezyjskie liście laurowe-salam leaves (zamiennie rodzime liście laurowe)
  • 55 ml oleju lub bezwonnej oliwy

granita kokosowa-serundeng

Przepis na gęsty sos z orzeszków ziemnych:

  • 5 łyżek peanutbutter z kawałkami orzechów lub zmielonych orzeszków ziemnych
  • 1 mała puszeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki katjap manis
  • 1 posiekana papryczka chili lub szczypta posiekanego cayennepeper lub 2 łyżeczki sambalu
  • 100 ml wody
  • 1 łyzka octu lub miąższu z tamaryndowca
  • 1/2 -1 łyżka cukru brązowego (lub palmowego)
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka laosu)

sos z orzeszków ziemnych

ALE JAJA!Wielkanocne Smaki - edycja V

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 17 marca 2015

Faszerowane jajka z prażonymi kaparami i musztardąSKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 ugotowanych na twardo jaj
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do prażenia kaparów
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

jajka faszerowane z prażonymi kaparami i musztardą

Wykonanie:

  1. Ugotowane jajka przekroić na pół wydrążając żółtka.
  2. Kapry wyjąc z zalewy, osuszyć na papierowym ręczniku by nie pryskały w trakcie prażenia.
  3. Na patelni podgrzać olej lub oliwę i mieszając podprażać na średnim ogniu przez kilka minut kapary (3-4 minuty). Powinny po wyłowieniu z patelni, osączeniu na papierowym ręczniku i wystygnięciu stać się chrupkie, ale nie spalone.
  4. Żółtka połączyć widelcem z majonezem,sokiem cytrynowym i musztardą, dodać prażone kapary,doprawić pieprzem i solą i delikatnie wymieszać. Uważać z solą bo kapary są już słone same z siebie. Odłożyć kilka pączków kaparów do dekoracji.
  5. Faszerować jajka dekorując dodatkami z garniszu, skrapiając oliwą ze smażenia  i opcjonalnie posypując pudrem z trawy pszenicznej, która ma piękny jasnozielony kolor i jest dodatkowo bardzo zdrowa.

jajka faszerowane z prażonymi kaparami i musztardą

jajka faszerowane z prażonymi kaparami i musztardą

Wielkanocne Smaki - edycja V ALE JAJA!

niedziela, 15 marca 2015

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

W zasadzie zabierając się do tego jajka chciałam zrobić je klasycznie mając w zamyśle smak jajka po benedyktyńsku.

W trakcie rozmyśliłam się jednak bo mój wzrokł padł na świeżego ogórka i już wiedziałam,że chcę by to jajko miało odświeżający i lekki smak.A że świeży ogórek cudownie komponuje się smakowo z cytryną jako z ogórkiem się narodziło.

Celowo wykorzystałam tylko zieloną skórkę ogórka aby imitowała siekaną natkę lub szczypiorek a jednocześnie nie rozwodniła masy.

Oczywiście kremową teksturę faszerowanego jajka musiałam przełamać czymś chrupkim i do tego wykorzystałam lekko słonego chipsa z szynki i kruszonkę na palonym maśle z ciemnego chleba.Taką kruszonką mogłabym posypywać wszystko :)

Daj się zaskoczyć tym smakiem.

SKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo (wielkość L)
  • 4-5 łyżek posiekanej zielonej skórki ze świeżego ogórka
  • 2-3 łyżki gęstego majonezu
  • 4 łyżeczki soku ze świeżej cytryny + otarta skórka
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

  • 2-3 kromki ciemnego chleba
  • 2 łyżki masła
  • 6 długich cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej (lub innej: Prosciutto,Pancetta,Serrano)
  • otarta lub cieniutko posiekana skórka z ogórka
  • czerwona papryka w proszku do posypania

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

 Wykonanie:

  1. chipsy i kruszonka: na początek przygotować chipsy z szynki i kruszonkę z chleba.W tym celu cieniutkie plastry szynki ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i umieścić w nagrzanym piekarniku.Opiekać przez 20 minut w 160*C.Po tym czasie wyjąć i wystudzić.Po wyjęciu będzie jeszcze miekka ale w trakcie stygnięcia nabierze chrupkości.
  2. Chleb (bez skórki) pokruszyć drobno i najlepiej obsuszyć je odkryte wcześniej przez kilka godzin lub wstawić wraz z szynką do piekarnika.
  3. palone masło: na małej patelni lub rondelku rozgrzać masło,przechylić rondel nieco na bok by całość masła zebrała się w załamaniu i utrzepywać je do czasu aż stanie się jasno brązowe czyli tak zwane palone.Na masło wrzucić okruchy suchego chleba i podprażać je przez chwilę aż wchłoną masło.Wyłożyć kruszonkę do osączenia na papierowy ręcznik.
  4. jajka: ugotować na twardo.Po 1 minucie gotowania we wrzątku zamieszać by się odwróciły a żółtka ścięły się po środku.
  5. Po 16 minutach wyjąć jajka z gotującej się wody i zahartować je pod zimną bierzącą wodą.
  6. Zimne jajka obrać,przekroić na pół i usunąć delikatnie żółtka do miseczki.
  7. Skórkę ogórka pokroić w cieniutkie paseczki.Nie dodawać jasnego miąższu bo rozwodni masę jajeczną.
  8. Drobno posiekaną skórkę ogórka dodać do żółtek.Dodać też majonez,sok cytrynowy,skórkę cytrynową oraz sól i pieprz do smaku.Wymieszać.
  9. Masą napełniać połówki jajek,przybrać kawałkiem złamanego na skos chipsa z szynki,posypać kruszonką z chleba,skrawkami skórki z ogórka i cytryny oraz opruszć po szcypcie czerwonej papryki.

Wielkanocne Smaki - edycja V ALE JAJA!

sobota, 14 marca 2015

jajka faszerowane z cryspy Chorizo i cytryną

jajka faszerowane z cryspy Chorizo i cytryną

Słynna hiszpańska kiełbasa Chorizo o smaku wędzonego bekonu,wędzonej słodkiej papryki i delikatnej ostrości chili nadaje tym faszerowanym jajkom oryginalny smak.

Cytrusowa kwasność cytryny i winnego winegretu doskonale się komponuje ze smakiem wędzonki.

Wielkanocna propozycja na faszerowane jajo :)

SKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo (wielkość L)
  • 120 g oryginalnej hiszpańskiej paprykowej kiełbasy Chorizo
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • 1 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki winnego octu (sherry vinegar)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

garnisz:

  • szczypta wędzonej papryki w proszku do posypania (ostatecznie zwykłej)-opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki siekanego szczypiorku chińskiego do garniszu (lub cieniutkiego zwykłego lub posiekanej natki)
  • wiórki ze skórki cytryny
  • tłuszcz z wytopionej kiełbasy Chorizo do pilania

jajka faszerowane z cryspy Chorizo i cytryną

Wykonanie:

  1. Jajka po minucie gotowania zamieszać delikatnie aby odwróciły się.To po to by żółtka znalazły się po środku jajka.
  2. Po włożeniu jajek do wrzątku gotować 16 minut a po tym czasie wyłowić je i zachartować pod zimną bierzącą wodą aby zatrzymać proces ścinania się.
  3. Jajka obrać,przekroić na pół i wydłubać delikatnie żółtka do miseczki.
  4. Żółtka rozdrobnić widelcem i połączyć z majonezem.
  5. Kiełbasę Chorizo pokroić drobno i wrzucić na suchą,gorącą teflonową patelnię stojącą na średnim ogniu.
  6. Kawałki kiełbasy wytopią się stając się chrupkie.
  7. Wytopiony tłuszcz zachować do polania a 2/3 chrupkich kawałków kiełbasy dodac do masy z żóltek.
  8. Dodać do masy też posiekaną natkę,sok cytrynowy i ocet winny.
  9. Doprawić solą i pieprzem
  10. Jajka napełnić masą a masę posypać chrupkimi kawałkami Chorizo,siekanym dronym szczypiorkiem lub natką,posypać też wiórkami skórki cytrynowej i polać kilkoma kroplami tłuszczu wytopionego z kiełbasy.Lekkie podgrzanie przywróci mu płynność.
  11. Na konieć posypać szczyptą wędzonej papryki.......o czym ja zapomniałam zajęta przełykaniem ślinki :)

jajka faszerowane z cryspy Chorizo i cytryną

ALE JAJA! 

Wielkanocne Smaki - edycja V

piątek, 13 lutego 2015

sushi w czerwieni

sushi w czerwieni

Składniki na 4-6 kawałków sushi:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu na sushi
  • 1 spory czerwony burak
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1/4 ogórka przekrojonego wzdłuż
  • liść sałaty
  • 2 łyżki wędzonej makreli (lub łososia)
  • garstka kiełków czerwonych buraczków (lub inne)
  • garstka kiełków fasoli mung wyhodowane w domu
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki (podprażone)

sushi w czerwieni

Wykonanie:

  1. Buraczek zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć przez sito zachowując sok.
  2. Sok dodać do ugotowanego ryżu razem z octem,połową chrzanu i 1 łyżką pozostałego puree z buraczków.Wszystko dokładnie wymieszać ze szczyptą pieprzu.
  3. Na drewnianej macie do zwijania sushi ułożyć arkusz folii plastikowej.
  4. Na folii rozprowadzić cienką warstwą czerwony ryż do wielkości drewnianej maty.
  5. Na ryżu (na jednej jego połowie więc nie zupełnie na środku) ułożyć liść sałaty,a na nim podłużne kawałki ogórka (bez pestek),kawałeczki ryby,kiełki buraczków czerwonych i paseczek chrzanu z pozostałego chrzanu
  6. Zwinąć jak to się robi przy sushi.
  7. Przed pokrojeniem warto schłodzić w lodówce.
  8. Kroić na kawałki przez plastikową folie co zapobiegnie deformacji.
  9. Podać posypane podprażoną czarnuszką i lekkim sosem sojowym do maczania

Walentynkowe menu Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015zBLOGowani.pl

wtorek, 20 stycznia 2015

ośmiornica duszona z miodem

To najsmaczniejsza ośmiornica jaka do tej pory zrobiłam.Dosłownie palce lizać.Powstały gęsty sos który powstał z cebuli,modu i aromatycznej oliwy delikatnie okleja kawałki ośmiornicy.Dodane skórki tofu które pozostają delikatnie chrupiące znakomicie uzupełniają to danie do którego nie chciałam ani ryżu ani czegokolwiek innego.

Czosnek upieczony w łupinach nie staje się gorzki.Zachowuje swoją naturalną ostrą słodycz.Wystarczy leciutko nacisnąć i z łatwością wychodzi z łupinki upieczony kremowy ząbek.

Jako mocno chrupiący akcent i przegryzkę podałam delikatne chipsy z krewetek-krupuk

Zobacz więcej na temat prawidłowego obejścia się z ośmiornicą przed jej przygotowaniem.

  • 1 ośmiornica
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 50 ml octu

dodatkowo:

  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju do duszenia
  • 1 główka czosnku (nie obierać)
  • 1 duża cebula (obrana)
  • 2 łyżki lekkiego sosu rybnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pasty z chili np.sambal
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju aromatyzowanej cytryną
  • 2-3 łyżki 30% alkoholu (wódka,jenever,sake itp.- można zastąpić podwójną ilością dobrego białego wina
  • 3-4 laski skórek tofu (moczone przez noc lub nawet całą dobę)

ośmiornica duszona z miodem

  1. Napełnić duży garnek wodą,dodać liście laurowe,rozgniecione ziele ang. pieprz i ocet.
  2. Gdy woda się zagotuje oprawioną ośmiornicę zanurzać kilkakrotnie we wrzątku po kilku sekundach ponownie wyciągając.Zanurzając każdy kolejny raz robić to coraz głębiej.Po kilku razach wrzucić całą ośmiornicę razem z wywróconym na drugą stronę workiem.
  3. Gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywką przez 30-45 minut.
  4. Ośmiornicę wyjąć i wystudzić na cedzaku.
  5. Dopiero gdy wystygła pokroić macki,środek i worek na kawałki.
  6. Namoczone skórki tofu pokroić najlepiej nożyczkami na ok.1-1,5 cm kawałki
  7. Rozgrzać lekko w sporym rondlu 2 łyżki oleju
  8. Obraną cebulę pokroić wzdłuż na ósemki.
  9. Wrzucić cebulę i luźne ale nie obrane z łupinek ząbki czosnku.
  10. Podsmażać przez chwilę aż cebula nabierze delikatnego bursztynowego koloru.
  11. Dorzucić kawałki ośmiornicy,skórki tofu i resztę składników.
  12. Zamieszać,przykryć pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu do odparowania sosu i miękkości ośmiornicy.Gdyby sos odparował wcześniej uzupełnić go na czas odrobiną wody lub buliony byleby cebula się nie przypaliła.
  13. Sprawdzić czy wystarczająco słone.Ja już nie dosalam.
  14. Pyszne tak samo ciepłe jak i zimne dlatego idealnie nadaje się na dłuższe przyjęcia i stojące imprezy
  15. Podałam z chrupkami z krewetek (krupuk-indonezyjska przystawka).Posypałam natką i grzybkami

ośmiornica duszona z miodem

ośmiornica duszona z miodem

Zdrowy obiad

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

wtorek, 30 grudnia 2014

Roquefor na karmelizowanej gruszce

To bezmięsna wersja przekąski z karmelizowanymi gruszkami ale dzięki kropelce liquid smoke nabiera jednak przyjemnego aromatu wędzonki.Dla smakoszy bekonu lub szynki parmeńskiej polecam Crunchy puzderka z szynki i pieczone gruszki z rozmarynem na miodowym kremie. Do jednej i drugiej przekąski wykorzystałam podobne składniki i obie świetnie pasują razem na stole a zadowolą i jaroszy i mięsożerców.

SKŁADNIKI na 10 przekąsek:

  • 10 plastrów twardych gruszek np.Conference z najgrubszej części
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu,syropu klonowego lub cukru np.brązowego
  • kilka gałązek tymianku lub/i mała gałązka rozmarynu
  • 10 plasterków sera z pleśnią Roquefor lub niebieskiego z pleśnią
  • 2 krople liquid smoke (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Podgrzać masło na patelni i podprażyć na nim tymianek lub/i rozmaryn
  2. Gdy czuć już lekki aromat ziół dodać miód lub syrop ewentualnie cukier oraz jeśli mamy 2 krople liquid smoke.
  3. Na tym układać plastry gruszki i podsmażać chwilkę do czasu aż nabiorą jasno-brązowego koloru karmelu
  4. Gdy gruszki są z obu stron podpieczone przenieść je łopatką na półmisek.
  5. Na każdej gorącej gruszce ułożyć plasterek sera pleśniowego
  6. Posypać kruszonka z jarmużu lub zwyczajnie szczyptą drobno posikanej świeżej natki pietruszki.
  7. Podawać od razu na ciepło lub na zimno

Roquefor na karmelizowanej gruszce

Przekąski SylwestrowezBLOGowani.pl

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS