Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zupy, Buliony i Chłodniki

środa, 03 września 2014

Kokosowa zupa z dyni na ostro

Kokosowa zupa z dyni na ostro

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 kg miąższu z dyni butelkowej (ale może być każda inna)
  • 2-3 liście cytrynowe (suszone) lub trawa cytrynowa
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2-4 łyżki pasty red lub mild curry
  • 1 cebula grubo posiekana
  • 2 łyżki oleju kokosowego (może być zwykły)

extra:

  • 10 krewetek surowych z ogonami
  • garść świeżej kolendry
  • garstka podprażonych pestek dyni
  • kawałki świeżej limonki do smaku

Kokosowa zupa z dyni na ostro

  1. Rozgrzać 1 łyżkę oleju olej i podsmażyć na nim cebulę aby zmiękła-ok 3 minuty
  2. Dodać do cebuli pastę red curry i mieszając podsmażać  30 sekund
  3. Dodać bulion i doprowadzić do wrzenia.
  4. Dodać następnie pokrojoną w kostkę dynię i liście cytrynowe i pod lekko uchylona pokrywką dusić do czasu aż dynia zmięknie-zależnie od wielkości kostek dyni ok.20-25 min.
  5. Zupę zmiksować po połowie na gładką masę w blenderze.Przelać do czystego rondla.
  6. Postawić na ogniu,dodać mleczko kokosowe i podgrzewać 2-3 minuty aby ponownie stała się gorąca.
  7. Na czystej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju i podsmażyć na nim oczyszczone i dokładnie osuszone krewetki.Najwyżej 1-1,5 min z każdej strony do momentu gdy nabiorą różowego koloru.Jeśli będą podsmażane zbyt długo staną się gumowe i niesmaczne.
  8. Zupę podawać w czarkach lub niewielkich talerzach z porcją usmażonych krewetek i posypane trochę posiekana kolendrą i podprażonymi pestkami z dyni.Każda porcje skropić sokiem z limonek.
  9. Resztę posiekanej kolendry i cząstki limonek podać obok w salaterce by każdy indywidualnie mógł sobie je dodać

Kokosowa zupa z dyni na ostro

Zupę można podać na talerzu ale również w kokilkach.Dla nie lubiących krewetek można je zastąpić kawałkami podsmażonej piersi kurczaka lub w wersji bez niczego np. z kilkoma wstążkami makaronu ryżowego.

Kokosowa zupa z dyni na ostro

Kokosowa zupa z dyni na ostro

sobota, 30 sierpnia 2014

Detox koktailowy

Jak to jest,że już od jakiegoś czasu (w sierpniu !!!) przekopuję szafy w poszukiwaniu ciepłych swetrów i skarpet na chłodne wieczory???Za oknem pada u mnie dosłownie co dzień.Pomyślałam,że jeśli tak to zrobię coś dobrego dla samej siebie i zadbam o zdrowie przed prawdziwą jesienno-zimową porą.Dzień oczyszczający.

To dobrze,że zaczynamy żyć jakoś bardziej świadomie a żywność dla ludzi zaczyna przybierać formę zdrowego przywileju do jedzenia a nie niezdrowego prawa do tego.

Detox koktailowy

Zielony detox na każdą porę dnia:

Detox koktailowy

Na 2 porcje:

  • 2 zielone jabłka ze skórką np. Granny Smith
  • 1 ogórek wężowy (jest bardziej wodnisty od gruntowego)
  • 4-6 kostki mrożonego szpinaku (na wpół rozmrożonego)
  • 4-6 kostek mrożonego jarmużu (na wpół rozmrożonego)
  • garść roszponki albo pietruszki lub innej zieleniny
  • sok z 1/2 lub 1 całej cytryny + otarta sparzona skórka
  • (opcjonalnie) szczypta spiruliny
  1. Zaczynamy miksowanie składników zaczynając od 1 jabłka pokrojonego w cząstki dodając kolejno resztę składników i kończymy dorzucając 2-gie jabłko.Oczywiście najlepiej nie solić do smaku!
  2. Wypić zaraz po przygotowaniu,nie przechowywać by koktajl nie stracił co w nim najcenniejsze czyli witaminy i minerały.
  3. Smakuje zaskakująco smacznie i orzeźwiająco.

W podanych proporcjach koktajl jest dość gęsty i można jeść go łyżeczką.Dodając mniej szpinaku i jarmużu stanie się oczywiście bardziej płynny.

Dodając na wpół rozmrożony szpinak i jarmuż uzyskamy przyjemnie chłodną temperaturę koktajlu idealna do picia od razu.

Spirulinę -jeśli nie macie nie musicie dodawać,ale naprawdę warto ją zakupić (np.przez internet)

Dnia następnego...

Po dniu oczyszczającym zaczynając go od soku greapfrutowego ze spiruliną i wciągu dnia na zmianę pijąc ten koktajl z sokiem greapfrutowym ze spiruliną dnia następnego ....byłam lżejsza dokładnie o 2 kg ! Ależ mnie wypłukało z toksyn.I teraz mogę zaczynać dietę :)

Detox koktailowy Inne detoxy:

Poranny koktajl piękności "Morning Glory Juice

sok selerowo-marchwiowy z jabłkami

Produkty nadające się idealne na koktajle detoxykujące nasz organizm:

orzechy brazylijskie-detox  Orzesznica (zwane też jako orzechy brazylijskie)-bogate w białko-17%,węglowodany-9% i tłuszcz-65% lecz jest to zdrowy,nienasycony tłuszcz.

Znamite źródło przeciwutleniaczy ,witaminy E i selenu.Selenu zwanego pierwiastkiem życia zawierają ok.50 razy więcej niż powszechnie nam znane źródła jak np.owies,pszenica,brązowy ryż,pestki dyni,półtłuste mleko,chude mięso czy ryby.Zawiera też minerały :magnez,fosfor,cynk,wapń i żelazo.

Są składnikiem tzw. mieszanki studenckiej (mix kilku gatunków orzechów i suszonych owoców) co znaczy,że maja dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu.

7 powodów dlaczego orzechy brazylijskie są zdrowe:

zdrowe serce i naczynia krwionośne

♥ przedłużają młodość opóźniając powstawanie wolnych rodników

♥ zapobiega nadmiernemu tyciu poprzez stymulację tarczycy

♥ ochrona przed rakiem

♥ obniża poziom cholesterolu

♥ wzmacnia mięśnie i zakończenia nerwowe

♥ silne kości i zęby

Jagody Goi

Cytryna

Czerwone buraczki

Korzeń imbiru

Zielone warzywa liściowe

Bazylia

Ananas

Cynamon

Spirulina

Pyłek pszczeli

sobota, 05 lipca 2014

Zupa mietowa

Cudownie orzeźwiająca,idealna na letnie upały zupa.Użyłam mięty pieprzowej bo w porównaniu z innymi gatunkami jest najintensywniej miętowa i zaledwie kilka listków nadaje już wyraźny miętowy smak nie zmieniając czerwonego koloru zupy.Inny gatunek mięty z konieczności użycia w dużo większej ilości zabarwi zupę czerwień pomidorów na nieciekawy kolor.

mięta pieprzowa (lekarska)

SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego (ewent.warzywnego)
  • 2-3 duże pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 1/2 kabaczka
  • 2 marchewki
  • 2-3 gałązki mięty pieprzowej zwanej lekarską)
  • 1/3 małej papryczki chili habanero
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu typu greckiego lub tureckiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • dekor: 1 łyżka jogurtu gęstego
  • kilka kostek ugotowanych warzyw
  • listki mięty pieprzowej
  • otarta skórka cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy (sugestia:oliwa aromatyzowana cytryną)

Zupa mietowa

Wykonanie:

  1. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę usuwając wodnistą część z pestkami.
  2. Kabaczka i marchewkę pokroić w kostkę.
  3. Listki mięty drobno pokroić.
  4. Papryczkę pokroić w paseczki.Uważać by nie dotknąć palcami oczu nawet po umyciu dłoni bo papryczka jest piekielnie ostra.Jest jednak w smaku przyjemnie ostra bez goryczki.
  5. Zagotować bulion wraz z koncentratem pomidorowym.Po zagotowaniu dodać papryczkę, pomidory,kabaczka i marchewkę.Gotować jeszcze tylko 1 minutę i wyłączyć.Warzywa mają pozostać chrupiące.
  6. Po wyłączeniu dodać śmietanę lub jogurt i posiekaną miętę.
  7. Zupę zblędować na puree.
  8. Podawać dekorując łyżką jogurtu,oliwą,warzywami,miętą i otartą skórką cytryny

Zupa mietowa

niedziela, 05 stycznia 2014

Zupa pomidorowa z komosa ryżową

Zdrowa i rozgrzewająca zupa na zimę z megą zdrową komosa ryżową.

Może przypadnie ci do gustu inna Zdrowa zupa ziemniaczana z komosa ryżową i curry.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 300 g świeżych pomidorów lub z puszki
  • 150 g marchwi
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g wołowiny pokrojonej w kostkę
  • kawałek imbiru (ok.1,5-2 cm)
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g suchego makaronu (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i marchew obrać,opłukać i pokroić w kostkę.
  2. Pomidory jeśli świeże sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.Pokroić w kostkę.
  3. Nastawić wodę na zupę,wrzucić do niej wołowinę i starty imbir.Doprowadzić prawie do wrzenia,zmniejszyć ogień i gotować usuwając w trakcie zbierającą się pianę.
  4. Gdy mięso jest miękkie dodać marchew,ziemniaki,pomidory i dokładnie przepłukaną pod bieżącą wodą komosę ryżową.
  5. W innym garnku zagotować wodę i ugotować makaron-jeśli chcemy wzbogacić zupę makaronem.
  6. Zupę gotować do miękkości warzyw,doprawić na koniec solą i pieprzem..Zdjąć z ognia i teraz dodać ugotowany makaron lub zalać po jego porcji na talerzach.
sobota, 04 stycznia 2014

zupa ziemniaczana z komosą ryzową

Zupa o niepowtarzalnym smaku,zdrowa bo dzięki komosie ryżowej bogata w minerały,witaminy,wartościowe białko,aminokwasy i nienasycone tłuszcze i kwasy tłuszczowe omega 3 (nie zawiera tłuszczy trans) i na dodatek wspomaga odchudzanie poprzez stymulację enzymu trawienia ważnego przy wchłanianiu składników odżywczych,rozkład tłuszczu i cholesterolu a także pomaga w regulowaniu cukru we krwi.To wszystko dzięki niepozornej komosie ryżowej.

SKŁADNIKI:

  • 50 g suchej komosy ryżowej
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g marchwi
  • 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki
  • 1 łyżka pasty curry
  • sól do smaku (ok.1/2 łyżeczki)-jak kto lubi

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę i opłukać.Marchew też obrać i pokroić.
  2. Bulion lub rosół wlać do rondla i ustawić na średnim ogniu.Dodać ziemniaki i warzywa
  3. Komosę ryżową przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do rosołu.Całość doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień.
  4. Dodać pastę curry,zamieszać i gotować do czasu aż ziemniaki prawie się rozgotują zagęszczając zupę.
  5. Po wyłączeniu kuchenki wsypać sprawdzić ile trzeba dosolić i wsypać posiekaną kolendrę lub nalać zupę do talerzy lub salaterek i wtedy posypać zieleniną.
poniedziałek, 02 grudnia 2013

Zupa krem z białych szparagów z wędzonym łososiem i grzankami

Szparagi-zdrowe,szlachetne i dietetyczne.

To przepis na orginalną zupę-krem z białych szparagów według holenderskiej receptury.Holandia jest królestwem szparagów więc skąd brać przykład jak nie u źródła.

Jest prosta a jednocześnie wykwintna i prawdziwa.Wykonanie jest proste a długość opisu bierze się z dokładnych wskazówek co zrobić krok po kroku.

Zupa z białych szparagów powinna być jasna wręcz biało-kremowa i dlatego do jej przygotowania używamy tylko białych warzyw.Jedynie garnisz nadaje kolor zupie z białych szparagów.

Przydatna i świetna rada-nigdy nie wyrzucaj obierek ze szparagów.Zawierają bardzo dużo smaku i możesz je bez problemu zamrozić i z powodzeniem wykorzystać gdy jest taka potrzeba: na bulion do następnej zupy szparagowej lub jakiejkolwiek innej.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg białych świeżych szparagów (troche więcej nie zaszkodzi)
  • obierki ze szparagów (jeśli mamy dodatkowo z innych potraw-mile widziane)
  • 2 cebule
  • 1 średni por
  • świeży tymianek (kilka gałazek)
  • świeże listki laurowe (kilka)-ostatecznie suszone
  • świeża natka pietruszki (kilka gałązek)
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka masła

garnisz:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki karbowanej
  • 4 kromki chleba tostowego lub innego białego na grzanki
  • łyżeczka oliwy+łyżeczka masła do smażenia grzanek

Wykonanie:

  1. Pora przeciąć wzdłuż przez zieloną część aby dokładnie móc go umyć.
  2. Pozostałe warzywa i zipła również przepłukać i dokładnie i odstawić by dokładnie ociekły na papierowym ręczniku.
  3. Szparagi:delikatnie chwytając każdy za główkę obierać je ostrą obieraczka do ziemniaków w kierunku od głowki w dół.Na koniec obłamać końcówkę dolnej cześci szparaga palcami co pokaże nam czy pozostały jeszcze łykowate smugi które trzeba usunąć.Obrane szparagi odstawić.
  4. Napełnić rondel wodą (ok.1/2 l na osobę),dodać do niej obierki z dopiero co obranych szparagów i dodatkowe obierki jesli takie mamy.Ustawić na średnim ogniu.
  5. W momencie gdy woda na bulion szparagowy prawie zaczyna sie gotować zmniejszyć ogień do najmniejszego,przykryć i pozwolić mu naciągać aromatem jeszcze ok. 15 minut.
  6. W międzyczasie obrać cebulę i posiekać ją w dosyć grubą kostkę.
  7. Pora przeciąć na pół.Białą część pokroić w spore kawałki a zieloną jszcze raz na pół.Zieloną część po ugotowaniu usuniemy więc dla wygody możemy ją związać sznurkiem bawełnianym.
  8. Szparagi przeciąć na pół.Tę część z główkami odłożyć a dolne połówki pokroić w kawałki.
  9. W dużym rondlu na zupę rozgrzać łyżkę masła na średnim ogniu i obsmażyć na nim (kilka minut) mieszajac pokrojoną cebulę,pora i kawałki szparagów.Nie pozwolić żadnemu warzywu zbrązowieć bo zupa musi mieć aksamitną białą barwę.Jeśli nabiorą koloru zupa po zmiksowaniu nie będzie idealnie biała.
  10. Związać bawałnianym sznurkiem gałąki tymianku,natki i listki laurowe (łatwiej będzie je potem usunąć).Dodać tą wiązanke do cebuli z porem i szparagami.
  11. Przecedzić bulion na szparagowych obierkach i zalać nim duszace się warzywa.Zmniejszyć ogień do minimum i pozwolić teraz zupie "pykać" na ogniu ok. 30 min.
  12. W miedzyczasie przygotować garnitur:łodyżki szparagów pokroić w cienkie krążki tuż pod same główki.Najłdniejsze główki naciąć wzdłuż tylko do połowy.Te brzdsze(uszkodzone pokroić w kawałki).
  13. Natkę pietruszki posiekać drobno.
  14. Odciąć skórkę z kromek chleba a je same pokroić w kostkę ok.1x1 cm.
  15. Podsmażyć kostki chleba na rozgrzanej oliwie z masłem na ładny złoty kolor ze wszystkich stron.Po zdjęciu umieścić je na ręczniku papierowym by osaczyć z tłuszczu.
  16. Łososia poszarpać palcami na małe ładne nieregularne skrawki.
  17. Po pół godzinie gotowania wyłowić z zupy pęczek z zieleniną a samą zupę zblendować na gładki krem blenderem.Jeśli mamy taką chęć można na koniec dla uzyskania idealnej aksamitnej kąsystencji zupę przecedzić przez drobne sito i przetrzeć ewentualne grudki.
  18. Teraz dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  19. Na koniec zblędowana zupę ze śmietaną postawić jeszcze raz na lekkim ogniu (nie doprowadzać do wrzenia),dodać krążki szparagów i główki i podgrzewać do czasu aż szparagi będą lekko miękkie ale wciąż lekko kruche (al dente).
  20. Zupę nalewać do kokilek przybierając posiekaną natką,strzępkami łososia i chrupiacymi grzankami.
niedziela, 06 października 2013

Zimowa zupa z groszku

Różnica pomiędzy holenderską grochówką a polską jest może nie duża ale zasadnicza.Polską grochówkę przygotowuje sie z suszonego dobrze przedojrzałego grochu,który jest już wtedy żółty Holenderską grochówkę przygotowuje się z zielonego suszonego groszku gdy jest jeszcze młody i zielony właśnie.Nazywa się w j.holenderskim-erwtensoep.Kolor grochówki jest jak się samo przez się rozumie jest zielony.

Jest dużo bardziej lekkostrawna od tradycyjnej polskiej grochówki. Sposób wykonania znajdziesz tutaj.Zimowa grochówka po holendersku

Grochówka po holendersku

Grochówka po holendersku

piątek, 19 lipca 2013

Chlodnik ogorkowy z kokosem

SKLADNIKI na 4 porcje:

1 porcja = 50 kCal

  • 2 nie obrane dokladnie umyte dlugie ogorki
  • 2 cebulki ze szczypiorem
  • 2 duze galazki miety
  • 2-3 lyzki greckiego,tureckiego lub bulgarskiego gestego jogurtu
  • 5-6 lyzek mleczka kokosowego
  • sok z 1/2 limonki lub z 1 malej i sparzona,otarta skorka
  • 1 zabek czosnku-przecisniety
  • sol i swiezo zmielony pieprz

WYKONANIE:

  1. Ogorki przeciac na pol wzdluz i czubkiem lyzeczki wydrazyc nasiona
  2. Pol ogorka odstawic na potem a reszte pokroic w kostke
  3. Z galazek miety oberwac listki,gole lodyzki nie beda potrzebne a cebulki pokroic ze szcypiorkiem na kawalki.
  4. Do blendera wrzucic ogorki,listki miety,cebulki ze szczypiorem,jogurt sok i skorke z limonki,mleczko kokosowe i czosnek.
  5. Wszystko dokladnie zblendowac,w razie gdyby bylo zbyt geste dodac 1-2 lyzki wody.
  6. Doprawic do smaku sola i pieprzem.Wstawic do lodowki na co najmniej godzine do schlodzenia.
  7. Pozostala polowke ogorka pokroic w dlugie paski i podac je wraz ze schlodzonym chlodnikiem,udekorowac listkiem miety.

 

bron;Emte

1 , 2 , 3
 
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS