Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

sobota, 11 sierpnia 2012

Bekonowe koszyczki z kozim serkiem i jajkiem

Te koszyczki ze względu na wykorzystanie surowego jajka przygotowujemy w nieco inny sposób.Nie podpiekamy bekonu bez nadzienia (owiniętyod spodu na foremkach do muffinek czy innych filiżankach (zobacz ten sposób) ,lecz wykładamy bekonem wnętrze foremek.

Składniki na 4 porcje:

4 długie plastry bekonu

4 jajka

4 łyżki sera koziego (ew.ser krowi cheddar)

2 kromki chleba tostowego

troszkę siekanej natki lub kolendry ew. szczypiorku

sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

1-Bekon obsmażyć na teflonowej patelni z obu stron by nabrał chrupkości i aby wytopić nieco tłuszcz.Trwa to 10-12 min. po ok.5 min.z jednej strony,ale bekon musi pozostać na tyle miękki aby można go było zrolować.Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik.Rolując bekon wykonać w foremkach ścianki koszyczków.

2-W kromkach chleba wyciąć szklaneczką 2 okręgi wielkości dna foremek.Można ostatecznie przeciąć kromki na pół.Tymi kawałkami chleba wyłożyć dno foremek.Nie jest to istotne.Ja lubię jednak perfekcję.

3-W każdej foremce umieścić łyżkę sera koziego.

4-Na warstwę sera wbić surowe jajko uważając by nie zniszczyć żółtka.

5-Doprawić sola i pieprzem.

6-Wstawić formę z do nagrzanego piekarnika do 200*C i piec koszyczki ok.15 min. lub do czasu aż białko jest już ścięte ale żółtko pozostaje jeszcze płynne.

7-Gotowe koszyczki posypać świeżą siekaną pietruszką,szczypiorkiem lub kolendrą.

8-Podawać gorące.


wtorek, 17 lipca 2012

Bekonowe koszyczki z kozim serkiem i gruszką

SKŁADNIKI NA OK. 16 KOSZYCZKÓW:

16 plastrów bekonu

1 duża lub 2 małe gruszki (obrane i pozbawione środka)

1 łyżka soku z cytryny

ok.120 g łagodnego serka koziego (kremowego)

1 łyżka świeżych listków tymianku

1-2 łyżki miodu do smaku i dekoracji

 

WYKONANIE:

1-Bekonowe koszyczki wykonać według tego przepisu

2-W trakcie pieczenia gruszki pokroić w cienkie plasterki lub kostkę,można też zetrzeć na grubej tarce,wymieszać z sokiem z cytryny by nie ściemniały i odstawić.

3-Wystudzone i osączone na papierowych ręcznikach koszyczki napełnić gruszkami.

4-Utartry (by był gładki) ser wycisnąć rękawem cukierniczym na gruszki.Można też zwyczajnie łyżką umieścić kopczyk.

5-Serek posypać listkami tymianku.Podawać od razu jako przekąskę.

środa, 11 lipca 2012

Bekonowe koszyczki

Koszyczki czy kubeczki które idealnie nadają się do napełniania sałatkami,surówkami czy innymi gęstymi smakowitościami.Można je zrobić większe i podać jako przystawkę na talerzu lub mniejsze,wielkości jednego kęsa jako zakąskę na szwedzki stół,którą można wziąć w palce i jednym kęsem skosztować.

Bekon to najlepszego gatunku rodzaj boczku.Jest też od niego droższy.Pochodzi z trochę bardziej górnej części tuszy niż zwykły boczek.Jest mniej poprzerastany tłuszczem,czyli chudszy a samo mięso pochodzi od polędwicy.

Koszyczki można zrobić mniej lub bardziej chrupiące.Jednak naprawdę mega chrupiące mozna zrobić tylko z bekonu,boczek (nawet cienko krojony) nie nadaje się.

WYKONANIE:

1-Blaszkę na muffinki położyć na stole dnem do góry.Każdą owinąć ściśle folią aluminiową.Jeśli wgłębienia są zbyt blisko owinąć co drugą.

2-Teraz owinąć wokół folii plastry bekonu.Jak chcemy-na krzyż czy dookoła,byleby powstały dno i ścianki.

3-Teraz formą wstawiamy do nagrzanego piekarnika-180*C i pieczemy do zrumienienia się i wytopienia części tłuszczu-ok.15 min ale najlepiej obserwować.

4-Wyjąć z piekarnika,wystudzić nie zdejmując z folii.Gdy wystygną chrupiace koszyczki sa gotowe do zdjęcia i napełniania.

wtorek, 15 maja 2012

Tatar z tuńczyka w rożkach sezamowych

Uwielbiam na imprezach tzw. finger food czyli małe zakąski,które przechodząc obok stołu można "skubnąć" łatwo z talerza i myknąć szybko do ust...bez talerzyków,bez widelców,bez wypuszczania lampki wina czy torebki z rąk.Idealne na sylwestra czy inne kameralne imprezki.

Tatara w rożkach można garnirować według uznania.Poniżej zamieszczam podstawowy przepis.

Wielkość rożków zależy również od naszych upodobań.

Tatar z tuńczyka w rożkach sezamowych

SKŁADNIKI na ok. 24 porcje:

 

na rożki:

  • 100 g ziaren sezamu (białych i czarnych lub tylko białych)
  • 100 g cukru
  • 110 g niesolonego masła
  • 200-220 g jasnego syropu kukurydzianego
  • 120 g mąki (nie przesianej)
  • szczypta soli i szczypta pieprzu
  • opcjonalnie:4 łyżki pasty miso
  • na tatar z tuńczyka:
  • 230 g świeżego surowego tuńczyka jakści Ahi (stosowanego do sushi) pokrojonego w drobną kostkę
  • 120 g posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 60 ml sosu sojowego
  • sok z cytryny lub z yuzu
  • garnisz: do wyboru
  • daikon (japońska rzodkiew)-starta w długie i cienkie nitki
  • posiekany cieniutki szczypiorek
  • arkusze nori
  • kawior
  • marynowane płatki imbiru
  • sos japoński na bazie majonezu

 

PRZYGOTOWANIE:

1-W misce połączyć dokładnie olej sezamowy,sos sojowy,sok z cytryny,wasabi,imbir i szczypiorek.Dodać mięso tuńczyka i zamieszać aby zamarynować.Posmakować aby sprawadzic czy trzeba dodać jeszcze soku z cytryny lub sosu sojowego.Przykryć folią i wstawić do lodówki.

2-W innej misce zmieszać wszystkie składniki na rożki.Dokładnie połączyć z masłem.

3-Piekarnik nagrzać do tmp. 180*C

4-Czas na rożki: a do tego wyłożyć blachę papierem do pieczenia i nabierając łyżką masę na rożki wylewać ją na papier.Pamiętać trzeba o pozostawieniu sporych odstępów bo pod wpływem tmp. masa rozleje się tworząc większe okręgi. nabierając odpowiednią średnicę.

5-Piec przez ok.4 min. aż staną się złoto-brązowe.Nie odchodzić od piekarnika trzymając na nich oko bo łatwo się przypalają.

6-Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i uważając by nie poparzyć sobie paluszków od razu zwijać je w rożki jeszcze gorące zanim ostygną i stwardnieją.

7-Nakłądać zamarynowanego tuńczyka do rożków(nie nabierać zbyt dużo marynaty bo i tak będzie cieknąć.

8-Rożki wstawić w mini szklaneczki by stały pionowo i serwować od razu.

Tatar z tuńczyka w rożkach sezamowych

Wersja rożków z dwoma rodzajami sezamu.

 

 

 

 

bron-just/a/taste/

wtorek, 08 maja 2012

Paczuszki z boczku

SKŁADNIKI:na 4 osoby (po 2 pakieciki)

8 długie paski surowego boczku (po przecięciu będzie ich 16)

8 kawałków szynki konserwowej wielkości połowy plastra boczku

8 ładnych płaskich grzyby boczniak wielkości połowy plastra boczku

łyżeczka miodu

na marynatę:

1 łyczeczka cukru,

2 łyżki sosu sojowego,

sól i pieprz do smaku

2 łyżki białego wina

por pocięty w 8 długich pasm lub szczypior (do wiązania)

 

PPRZYGOTOWANIE:

1-Zagotować wodę i do wrzątku wrzucić plastry boczku.Obgotować go do czasu pojawienia się miany (szumowiny).Mięso wyjąć z wody,opłukać w gorącej wodzie i osuszyć dokłądnie papierowym ręcznikiem.

2-Wysuszony ale wciąż ciepły boczek natrzeć z pomącą pędzla miodem.Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3-Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim z obu stron boczek na złoto-brązowy kolor.Na tym samym tłuszczy obsmażyć również szybko boczniaka.

Paczuszki z boczku

4-Boczek przeciąć na pół,posolić i popieprzyć,posypać cukrem i skropić sosem sojowym i winem.Marynować ok. 10 min.

5-Ukłądąjąc warstwami boczek,szynkę,boczniak i znów boczek utworzyć pakieciki związując je sparzonym wrzątkiem porem lub szczypiorem.

6-Tak powstałe pakieciki wstawić do jakiegokolwiek rondla jaki mamy przeznaczonego do gotowania na parze.Na dno parownika wlać wodę z pozostałą resztkę marynaty i parować pakieciki do miękkości.

Paczuszki z boczku

 

czwartek, 05 kwietnia 2012

Mini serniczki-mexykanki

SKŁADNIKI:

spód:250 g pokruszonych krakersów

4 łyżki płynnego masła

120 g sera Cheddar + 120 g sera Cheddar (do masy)

1/4 łyżeczki czosnku w proszku

1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

masa:1/2 kg serka śmietankowego typu Philadelphia

80 g salsy czerwonej

2 jajka

1 łyżeczka suszonego oregano

extra:kilka czarnych oliwek i czerwona salsa do garniszu

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Nagrzać piekarnik do tmp. 180*C

2-Pokruszone herbatniki zmiksować przez 30 sek. z płynnym masłem,120 g sera Cheddar i czosnkiem a następnie wypełnić masą kilka foremek do muffinek tak by powstał w każdej z nich spód z niską ścianką.

3-Wszystkie składniki na masę serową wrzucić do procesora,zmiksować na głądka masę i równo wypełnić przygotowane formy ze spodem herbatnikowym.Na środku każdej ułożyć obrączkę z czarnej oliwki i wstawić muffinki do gorącego piekarnika.

4-Piec w 180*C przez 12-15 min.W czasie pieczenia podniosą się a w trakcie stygnięcia znów nieco opadną.

Podawać na ciepło lub zimno z kleksem z czerwonej salsy

 

czwartek, 29 marca 2012

Jajka po chińsku

Jajka nie muszą być jak zawsze czyli faszerowane.Zróbmy je raz dla odmiany inaczej a mianowicie na sposób chiński.Prosta przystawka i nie tylko.

Taka odmiana podania jajek znakomicie nadaje się na wielkanocną przekąskę i odmieni nudne jajka w majonezie.

SKŁADNIKI:

6 jajeczek przepiórczych ewent. najmniejszych kurzych

200 g świeżych krewetek

50 g mielonej wieprzowiny

1 łyżeczka tajskiego sosu sojowego "Golden Mountain",który ewentualnie można zastąpić mieszanką zwykłego ciemnego sosu sojowego+bulion+cukier- (proporcje w przepisie)

1/4 łyżeczki pasty krewetkowej

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

extra:  ciasto chińskie do zamaczania-tempura(1 kurze jajko,1 szklanka mieszanej mąki pszennej i kukurydzianej,1 szklanka lodowatej wody gazowanej)

 chińska panierka Panko


PRZYGOTOWANIE:

1- jajka ugotować na twardo-przepiórcze 4 min. a kurze 6 min.

2-Krewtki oczyścić jeśli są w pancerzykach,usunąć żyłkę i posiekać bardzo drobno.

3-Wymieszac razem krewetki z mięsem,pastą krewetkową i sosem sojowym,solą i pieprzem do smaku.Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać nieco suchej bułki.

Jeśli nie mamy Sosu "Golden Mountain" możemy przygotować substytut tego sosu w proporcjach:na każde 1 łyżkę tradycyjnego sosu sojowego dodać 1 łyżkę rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego i szczypta cukru.

4-Z masy mięsno-krewetkową utworzyć kulę i ....teraz trochę zabawy....rzuć nią mocno o blat.Rzucenie powtórzyć 20-30 razy by masa stała się bardzo kleista.

5-Jajka obrać i każde oblepić masą za każdym razem opłukując ręce w zimnej wodzie aby mięso nie kleiło się do nich.

6-W miseczce przygotować ciasto na tempurę.W innej miseczce przygotować panierkę panko.

7-Rozgrzać olej do głębokiego smażenia do tmp.ok.180 *C.Wkładając drewnianą łyżkę do gorącego oleju zobaczymy na niej bąbelki -tmp.jest wystarczająca.

8-Zamaczać okryte masą jajka w cieście a następnie obtoczyć w panierce.Wrzucić wszystkie na raz na gorący olej i smażyć do czasu aż panierka stanie się złocista ale nie brązowa.Nie spiekać za bardzo.Krewetki tego nie lubią.Osączyć na ręczniku papierowym.

9-Przekroić na pól i udekorować kiełkami jakie uda nam się dostać.

Podawać z łagodnym sosem do zamaczania np. chilli,ketchupem lub sosem soyowym.Można do sosu wrzucić cieniutko pocięte świeże warzywa:marchewka,seler,kiełki itp.Sos posypać prażonymi ziarnami sezamu.

Jajka po chińsku

 

 

 

 

bron:the foodist


niedziela, 11 marca 2012

Kulki ryżowe z krewetkami

SKŁADNIKI:

200 g mąki ryżowej

1/2 szklanki mleczka kokosowego

3/4 szklanki wody

ok.1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

na masę krewetkową:

ok.175 g obranych i posiekanych krewetek

2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry ew.natki pietruszki

otarta skórka z cytryny lub limonki a nawet pomarańczy

2 łyżeczki świeżego startego imbiru

2 łyżki oleju sezamowego

2 dokładnie zmiażdżone lub przeciśnięte ząbki czosnku

szczypta soli do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Mleko połączyć z wodą.Wiórki kokosowe wysypać na talerz.

2-Z mąki ryżowej zrobić kopczyk a w nim pośrodku wgłębienie.Nastawić garnek wody do zagotowania.Wodę nieco posolić.

3-Wlewając wodę z mleczkiem we wgłębienie w mące zarabiać drewnianą łyżką kolistymi ruchami ciasto.Ruchy koliste powiększać w miarę zagarniania mąki do mokrej masy.

4-Pod koniec zagnieść ciasto dłońmi.Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk.

5-Połączyć składniki na farsz

Kulki ryżowe z krewetkami

6-Dłonią rozgnieść ciasto na gruby placek i wykrawać z niego szklanką lub nabieraczką do lodów okręgi,które następnie w dłoni nieco bardziej spłaszczyć aby powstały wypukłe "łódeczki".

7-Każdą taką łódeczkę napełniać łyżeczką farszu i zamykając dłoń sklejać zgrabne kulki jak na pyzy

8-Kulki gotować we wrzącej wodzie przez ok. 3-4 minuty.Po wyłowieniu i odcedzeniu z wody obtaczać każdą kulkę w wiórkach kokosowych.

9-Podawać ciepłe posypując dla dekoracji paseczkami listków pietruszki lub kolendry i skrawkami startej cytryny,limonki lub pomarańczy.

 

sobota, 10 marca 2012

Krewetki tygrysie w kokosie na melonowym chutney

 Zobacz oryginalny przepis i zasmakuj w kokosowych krewetkach. Na chutney lub bez

czwartek, 25 sierpnia 2011

Szachownica sałatkowa

W tym wypadku są to sałatki z owocami morza i kawiorem,ale można do szachownicy użyć każdego rodzaju sałatek.Z kurczaka czy tylko warzywnych.

Taka szachownica stanie się ozdobą każdego wykwintnego stołu i atrakcją imprezy.

Jest dość spora i można zrobić ją tylko z czterech kratek dla każdego gościa indywidualnie.

Znakomicie nadaje się na przystawkę lub czekadełko.

SKŁADNIKI:

  1. 10 równych podłużnych plastrów chleba tostowego ciętych wzdłuż chleba

masa szprotkowo-makrelowa:

  • 1 tubka pasty piklingowej lub makrelowej ewent. wykonać samemu ze szprotek,makreli,gęstej śmietany albo serka śmietankowego.
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • sól i pieprz do smaku

masa krewetkowa:

  • 225 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub gęstej śmietany
  • 225 g majonezu
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

  • 100 g kawioru (na jaki nam finanse pozwalają
  • 1 cytryna lub limonka pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 opakowanie krewetek  lub mięsa raczków
  • kilka gałązek koperku
  • plasterki ogórka
  • majonez

Wykonanie:

  1. Kromki chleba równo przyciąć jeśli sami je wycinamy.Jeśli mamy niezbyt długie kromki możemy zrobić szachownicę tylko z 9 kratek.Załużmy jednak,żę mamy długie bochenki.Można podpiec je na chrupko w piekarniku z obu stron.Dzięki czemu będą bardziej stabilne i bardziej odporne na mięknięcie.
  2. Naciąć tylko do połowy w 3 równych odstępach 6 kromek (powstaną 4 kwadraciki) .Ja zamrażam wcześniej plastry.Łatwiej jest wtedy uformować nacięcia,chleb jest jednak bardziej kruchy.Od razu na tacy z naciętych plastrów utworzyć kratkę wsuwając nacięcie w nacięcie.Z pozostałych 4 kromek utworzyć zewnętrzne ścianki używając majonezu jako kleju.Majonez może nam służyć do wszystkich ewentualnych reperacji.
  3. Na masę piklingową lub makrelową: jeśli nie mamy gotowej,zmieszać garść oczyszczonych małych wędzonych śledzików ze śmietaną i majonezem.Zamiast śmietany możemy zastosować serek śmietankowy czy dobry gęsty jogurt.Szprotki możemy zastąpić wędzona makrelą czy łososiem.Doprawić pieprzem i solą.
  4. Na masę krewetkową:Krewetki posiekać nieco drobniej i zmieszać ze śmietaną (ew.serkiem śmietankowym) i majonezem.Doprawić do smaku sola i pieprzem
  5. Powstałymi masami napełniac na zmianę kwadraciki szachownicy 2/3 wysokiści.
  6. Każdy kwadracik ze szprotkami posypać drobno posiekaną cebulką,a każdy z krewetkami udekorować czarnym kawiorem.
  7. Majonezem lub majonezem utartym z serkiem śmietankowym posmarować cienką warstwą wszystkie ścianki szachownicy.Udekorować plasterkami ogórka,plasterkami cytryny i koperkiem tak jak nam fantazja podpowiada.
  8. Skropić całość lekko sokiem z limonek lub cytryny.

Takie niby wszystkim znane sałatki a podane w ten niekonwencjonalny sposób sprawią z pewnością wielkie wow!!!!

To jest tak proste,że panowie serwując to cudeńko zarobią podwójny bonus :))))

 Składniki też mogą być różne (sałatka curry doda żółtości czrnemu kawiorowi)..,ale lepiej pozostać przy góra 3 różnych sałatkach

wtorek, 17 maja 2011

 Szparagi w chrupiącej szynce

Nadzedł czas szparagów.Są zdrowe i niskokaloryczne,ale z doświadczenia wiem,że wielu sprawiają kłopot.Mianowicie...jak je przygotowac,jak podac i z czym?

białko-12 g; tłuszcz-19 g; węglowodany-25 g;

320 Kcal w jednej porcji

PRZYSTAWKA LUB DODATEK DO DANIA GŁÓWNEGO

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

400 g zielonych szparagów

150 g gotowanej lub wędzonej szynki w plastrach (można zastąpic wędzonym łososiem)

2 łyżki mąki

1 roztrzepane białko jaja

100 g bułki tartej

100 ml oliwy (polecam arachidową lub sezamową)

sól

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Zielonych szparagów nie trzeba obierac.Odciąc tylko więc zdrewniałe trzonki.

2-Szparagi wstawic osolonego do wrzątku i gotowac do miękkośc przez ok.8 min.Nie mogą byc rozgotowane.

3-Po ugotowaniu przelac zimna wodą na sicie i osuszyc na ręcznikach papierowych.

4-Owijac do połowy po 2 szparagi w plaster szynki czy łososia.Górna częśc szparaga musi wystawac z rulonika.

5-Obtaczac ruloniki w bułce,następnie w roztrzepanym białku a po tym w bułce tartej.

6-Odstawic opanierowane ruloniki do lodówki na godzinę do steżenia.

7-Olej rozgrzac na sporej patelni i smażyc po 4 ruloniki na raz na ładny brązowy kolor.

8-Odkładac na papierowe ręczniki do odsączenia i podawac natychmiast gdy wszystkie są usmażone.

9-Podawac z sosikiem z kwaśnej śmietany,musztardy i siekanych ziół typu natka,szczypiorek,koperek,roszponka,mięta itp.


wtorek, 01 marca 2011

Kurczak w ostrym sosie meksykańskim-fuzja smaków

Ta meksykańska potrawa zwana Mole,liczy sobie więcej niż 200 lat i nie bez powodu stała się tradycyjną potrawą Meksyku.Orginalnie przygotowuje się ją z mięsem indyka,samo przyrządzanie trwa cały dzień,a ilość użytych składników jest zawrotna.Mówi się,że na tą pyszną potrawę w orginale składa się ok.200 składników (min.przypraw,nasion,ziół itp.)


Jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników w tej potrawie jest z pewnością gorzka czekolada lub w zastępstwie sypkie cacao.Cacao samo w sobie nie jest przecież słodkie (tak jak również gorzka czekolada) i w wielu krajach jest zwyczajnie wykorzystywane jako przyprawa.Tak samo zresztą jak cynamon,który w mojej kuchni jest jedną z głównych przypraw dodawanych przeze mnie do mięs,ryb i warzyw.Zanim więc cokolwiek pomyślimy na temat kombinacji: cacao(czekolada)+mięso,radzę wcześniej przygotować,spróbować i dopiero ocenić dziwiąc się jakie to dobre :).Wyobraznia pewnie podpowiada-to chyba nie będzie mi smakowało,ale to tylko złudzenie a rezultat jest zaskakujący.Warto wypróbować.

Moja znajoma po przekonaniu się do tego przepisu twierdzi,że jej mąż oszalał na jego punkcie,bo ponoc podnosi mu się po ostrej czekoladzie libido :))))

Coś w tym musi być,bo mój też go uwielbia.Tylko,że on nigdy nie miał problemów z własnym libido ;P

Kurczak po meksykańsku z cacao

 

5-6 PORCJI:

SKŁADNIKI NA BULION:

750-800 g piersi z indyka lub kurczaka(ewentualnie udek)

2 l wody

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA SOS:

ok.750-800 ml bulionu drobiowego który powstał z gotowania mięsa

25 ml oleju + 2 łyżki extra do podsmażenia papryczek.

60 g chili ancho

45g chili pasilla

150-160 g chili mulato

2 świeże papryczki chili chipotle (ewentualnie w zastępstwie 2-4łyżeczki suszonej-ostrożnie jest ostra)

5-6 pomidorów z puszki(ewentualnie 4 łyżki przecieru pomidorowego)

1 cebula

5 ząbków czosnku

75-80 g obranych niesolonych (białych) migdałów

50 g obranych niesolonych orzeszków ziemnych

45-50 g rodzynków

45-50 g gorzkiej czekolady-najlepiej ok.70% (ewentualnie 2 płaskie łyżki niesłodzonego cacao)

1/4 łyżeczki kolendry

1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki nasion anyżku

4-5 ziaren pieprzu czarnego

4 gożdziki

1 łyżka cukru

ok.1 łyżeczka soli

2 łyżki uprażonych ziaren sezamu

PRZYGOTOWANIE: jako alternatywę zamiast 3 różnych papryk można urzyc zmieloną jakąkolwiek paprykę chili-w odpowiedniej ilości.To będzie jednak alternatywa,nie to samo:)

Indyka lub kurczaka ugotować prawie do miękkości w wodzie na bulion z pokrojoną w kawałki cebulą,czosnkiem i solą.


1-Na sam początek usunąć trzeba pestki z  suszonych papryczek Anchos.Pestki są dużo bardziej ostre niż sam miąższ.Pokroić je następnie w sporą kostkę.Jeśli do kupienia była już grubo zmielona mamy to z głowy.

2-Rozgrzac na patelni 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim krótko papryczki.

3-Przełożyc je do rondla,zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny do namoczenia.Po tym czasie odcedzić i zemleć blenderem na papkę.Odstawić.

4-Papryczki Chipotles i Mulato-usunąć z nich również pestki,pokroić w kawałki z pomidorami z puszki pozbawionymi pestek (ewentualnie z koncentratem pomidorowym) i na tej samej patelni co poprzednio podsmażyć razem.Blenderem zemleć na papkę i odłożyć do poprzedniej papryki.

5-Obraną cebulę pokroić na 6 kawałków i podsmażyć ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku (nie przeciskać przez praskę).Gdy cebula się zeszkli zdjąć z ognia,zemleć blenderem i odstawić do papryki.Uważać by nie przypiec zbyt czosnku bo stanie się niesmaczny.

6-Urzywając wciąż tej samej patelni po smażeniu papryczek i czosnku uprażyć w ciągu 5 min migdały.Dodać do nich następnie pokrojone w kawałki papryczki Chipotle,orzeszki ziemne,gożdziki,ziarna pieprzu i nasiona anyżku i jeszcze prażyc przez ok. 3 minuty.Na koniec wymieszać z rodzynkami,przełożyć do miski i odstawić.

7-Rozgrzac w dużym rondlu pozostałe 50 ml oleju i dodać do gorącego wszystkie podsmażone do tej pory składniki wraz z olejem ze smażenia.Mieszając nieprzerwanie podsmażać ok.5 min.Dodać teraz kawałki czekolady (ew.cacao) i łyżkę cukru.Mieszać non stop do rozpuszczenia się czekolady.

8-Zalac wszystko ok. 1 litrem bulionu,przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok.20 min.Doprawić solą.Jeśli sos staje się zbyt gęsty można dodać bulionu.

9-Prawie ugotowane mięso włożyć do sosu na 10 minut przed serwowaniem i lekko dogotować.

10-W między czasie na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu i posypać potrawę przed podaniem na talerzu lub paterze.

 

Podawać z ryżem na sypko (mój ulubiony to ryż Pandan).Pod koniec gotowania można do ryżu dla koloru dodać mrożony drobny zielony groszek,zieloną fasolkę i marchewkę.Wcześniej oczywiście wskazane jest warzywa rozmrozić,ale uważać by w ryżu ich nie rozgotować.Meksykańczycy podają oczywiście do tej potrawy jeszcze gorące tortilla's,w które zawija się kawałki mięsa i ryżu maczając w pikantnym czekoladowym sosie.

Buen provecho ! :)

 

ps.W oryginalnym przepisie dodaje się również min.pestki dyni,orzeszki piniowe itp. ale również banany!!.Nie są to jednak te zwykłe konsumpcyjne banany,ale specjalny twardy gatunek jedzony tylko po ugotowaniu.Moja znajoma po przekonaniu jej do tego przepisu idzie na całość...i robiąc już regularnie ten sos,dodaje 1-go zwykłego banana:))))Kwestia gustu.Jej mąż oszalał na punkcie tego pikantnego a jednak wyjątkowego smaku.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS