Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
sobota, 29 września 2018

Zapiekany faszerowany mięsem i pieczarkami bakłazan pod beszamelem

Zapiekany faszerowany mięsem i pieczarkami bakłazan pod beszamelem

 Jednak tak naprawdę do zapiekania najwłaściwszy jest półtwardy grecki ser Haloum

SKŁADNIKI na 2 osoby:

  • 2 jednakowej wielości bakłażany
  • 300 g mielonego mięsa - najlepiej pół na pół wołowo-wieprzowego (u mnie jagnięcinka)
  • ok. 8 niedużych bez widocznych blaszek pieczarek
  • ok. 4 łyżki startego sera do zapiekania
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone i posiekane)
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • szczypta chili lub pasty z chili - Sambal
  • kopiasta łyżka 82% masła
  • kopiasta łyżka maki pszennej
  • mleko (ok. szklanki)
  • sól i pieprz do smaku

Zapiekany faszerowany mięsem i pieczarkami bakłazan pod beszamelem

Nie wiem jak inni ale ja po prostu uwielbiam potrawy zapiekane pod beszamelem a do tego starty na beszamel ser, który zapieczony nabiera lekko chrupiącej skórki.

Dzisiaj pod takim beszamelem zapiekłam faszerowane bakłażany, które swoją drogą również bardzo lubię. Z grilla zastępują mi mięso a sos grecki na bazie pieczonego bakłażana jest po prostu fenomenalnie pyszny.

Jaki ser do zapiekania?

Można w ostateczności wziąć zwykły żółty. Stopi się pięknie ale żółte sery nie zapiekają się (nie nabierają złoto-brązowego koloru i chrupiącej skórki). Do tego przeznaczone są niedojrzewające sery sery białe o delikatne w smaku. Najbardziej znanym z nich jest włoska Mozzarella. 

Więc jaki ser? Tam gdzie w Europie podaje się najwyborniejsze potrawy zapiekane pod serem lub beszamelem i serem to Gracja. Również Turcja ma swoje specjały. Mój dzisiejszy przepis na zapiekane bakłążany są specjałem obu krajów. 

I tam do zapiekania wykorzystuje się sery półtwarde grillowe np. najbardziej znany grecki ser Halloumi lub zupełnie niedojrzewający Hellim. One w trakcie topienia nie spływają z potrawy i pięknie się rumienią. Są najczęściej oryginalnie robione z mleka koziego lub owczego (lub pól na pół). Jednak można je dostać również dużo tańsze z mleka krowiego.

Wykonanie:

  1. Przetnij bakłażany wzdłuż na pół, natnij miąższ prawie do samej skórki w kratkę i wydrąż go ostrożnie.
  2. Wydrążone bakłażany włożyć do nagrzanego do 180+C piekarnika (bez farszu!) i opiekać przez ok. 15 min.
  3. Na rozgrzanej patelni rozgrzać łyżkę masła lub oleju, podsmażyć cebulkę i pieczarki z kuminem, czosnkiem i chili aby nabrały koloru.
  4. Dodać teraz do podsmazonej cebulki i pieczarek wudrżąny miąższ pokrojone w kostkę. Dodajemy go dopiero jak pieczarki i cebulka są podsmazone bo bakłążan chłonie szybko tłuszcz..
  5. Gdy bakłażan jest podsmazony dodać mięso rozdrabniając je na patelni. Doprawić solą i pieprzem do smaku

  6. Posmazać wszystko przez ok. 2 minuty. Zdjąć z ognia.
  7. na beszamel: w rondelku roztopić masło i dodać do niego mąkę.
  8. Zamieszać wszystko szybko i nadal mieszając pozwolić zgęstnieć. Powstanie gęsta masa.
  9. Podprażać ją w rondelku mieszając przez 1-2 minuty.
  10. Dodać do masy mleko i dalej podgrzewać jednocześnie energicznie mieszając trzepaczką by rozbić grudki.
  11. Zmniejszyć ogień i dalej podgrzewać aby sos beszamelowy zgęstniał.
  12. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być tak gęsty by po nałożeniu na farsz nie spływał z niego.
  13. Napełnić połówki bakłażanów farszem mięsnym i umieścić w brytfannie do zapiekania.
  14. Na mięsie rozsmarować porcję beszamelu a beszamel posypać startym serem.
  15. Nafaszerowane bakłażany wstawić do piekarnika (180-190*C) i zapiekać ok. 30 do 45 minut do czasu aż ser zarumieni się na złoto brązowo.

Zapiekany faszerowany mięsem i pieczarkami bakłazan pod beszamelem

niedziela, 16 września 2018

Sos Tzatziki na indyjską nutę - Khira raita

Jest to indyjska odmiana sałatki z ogórka a raczej sosu przypominającego z wyglądu grecki sos Tzatziki. Do greckiego Tzatziki do przyprawienia dodaje się jednak tylko czosnek, sól i pieprz.

Indyjska wersja nazywa się Khira rita i dzięki indyjskim przyprawom zyskuje nowego wymiaru smakowego. Idealnie nadaje się jako dodatek do indyjskich potraw z ryżem, ale i do wszelkich innych indyjskich smakowitości..

Najsmaczniejsza jest oczywiście przygotowana na krótko przed podaniem i schłodzona.

Ostatnio jadłam ją będąc w USA w stanie New Jersey w indyjskiej restauracji typu "Buffet" gdzie za jedną cenę można próbować nakładać sobie to co się chce, ile razy chce i ile się chce.   Prowadzona przez indyjską rodzinę serwującą oryginalne indyjskie potrawy i tylko w weekendy.

W Indiach taka schłodzona służy do neutralizowania ("schładzania") podniebienia przy spożywaniu ostro przyprawionych potrawach.

W tej sałatce oryginalnie nie powinno być czerwonego koloru więc smak można zaostrzyć nieco (jeśli ktos chce) zielonymi papryczkami chili, ale to już kwestia wyboru. Można wcale nie dodawać chili wcale.

Sos Tzatziki na indyjską nutę - Khira raita

SKŁADNIKI dla 4 osób:

  • 1 długi duży ogórek szklarniowe lub ok. 4 krutkich gruntowych
  • 300 ml gęstego jogurtu typu grecki
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego (to nie jest kminek)
  • 1/2 łyżeczki indyjskich przypraw garam masala
  • 1/2 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku 
  • (opcjonalnie posiekany kawałek zielonej ostrej papryczki chili)

W oryginalnych przepisach zamiast czosnku i cebuli dodaje się 2-3 szczypty przyprawy indyjskiej asafoetida (zobacz tutaj) -  (to przyprawa żółtego koloru ze sproszkowanej kory pewnego tamtejszego drzewa). Przypomina ona smakiem właśnie mieszankę czosnku i cebuli, choć też nie zupełnie do końca. Jeśli masz dostęp do sklepu Toko z egzotycznymi przyprawami lub kupujesz przez internet, poszukaj tej przyprawy. Jest świetną przyprawą do ryb powszechnie stosowaną w Indiach.

Wykonanie:

  1. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można zetrzeć ze skórką, mizeria nabierze wtedy zielony akcent kolorystyczny.
  2. Starte ogórki lekko odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
  3. Wymieszać starte ogórki z jogurtem i przyprawami.
  4. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Sos Tzatziki na indyjską nutę - Khira raita

Danie inspirowane podróżą 4.

czwartek, 13 września 2018

Ryba w pikantnym słodko-kwaśnym sosie - Fish in sweet- sour sauce

Ryba w pikantnym sosie słodko-kwaśnym to jedno z najbardziej znanych lub najczęściej zamawianych potraw rybnych w zachodniej Europie. Zaznaczam: "jedną z".

Upodobałam ją sobie w Holandii w tamtejszej chińsko-indonezyjskiej restauracji.

W karcie nie jest podana oryginalna azjatycka nazwa potrawy.

Po prostu zamawia się rybę w słodko-kwaśnym sosie - w karcie: Vis in zoetzure saus i zawsze tą rybą są kawałki Soli usmażone w cieście a potem wymieszane w lekko pikantnym słodko-kwaśnym sosie z kolorową papryką, marchewką i cebulką z czosnkiem.

Kawałki ryby usmażone wcześniej w cieście kukurydzianym i wymieszane potem z gotowym sosem słodko-kwaśnym z chrupiącymi warzywami podaje się do białego ryżu.

Uwielbiam tą rybę. Zawsze mi żal gdy wyławiam na talerzu ostatni kawałek rybki ... a chciałoby się więcej.

Jednym ze skłądników jest pruimensaus czyli bardzo jasny w kolorze sos ze śliwek. Jest to jeden z często dodawanych skłądników azjatyckich potraw, więc warto go poszukać w azjatyckim sklepie Toko lub zamówić przez internet.

Drugim ze składników jest chińskie wino ryżowe, które mozna zastąpić wytrawnym jasnym winem sherry, Nie masz Sherry? Lepiej pominąć ten składnik niż dodawać byle jakie wino "kwach" bo zepsuje smak. I tak jak powyżej: chińskie wino Shaoxing jest bardzo czestym składnikiem potraw i warto je zakupić. Jako produkt kuchenny jest do dostania w małych buteleczkach.

Ryba w pikantnym słodko-kwaśnym sosie - Fish in sweet- sour sauce

SKŁADNIKI:

  • 400-500 g filetów ryby Sola (podobna do pladry)
  • 1 łyżka lekkiego ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawne wino sherry
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki/skrobii kukurydzianej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do głębokiego smażenia

na sos:

  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego sosu chińskiego ze śliwek -pruimensaus
  • 4 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki pasty z chili Sambal lub dobrze szczypta ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki drobniutko posiekanego świeżego imbiru
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki maki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody
  • 1/2 małej czerwonej papryki (lub 1/3 większej)
  • 1/2 małej zielonej papryki (lub 1/2 większej)
  • 1/2 sporej marchewki
  • (opcjonalnie: kawałek kabaczka li kilka fasolek szparagowych)
  • 1 średnia lub 1/2 dużej cebuli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ja dodałam dodatkowo kilka skrawków grubej karbowanej kapusty

Ryba w pikantnym słodko-kwaśnym sosie - Fish in sweet- sour sauce

Wykonanie:

  1. Rybę pokroić w pasy a te w mniejsze kawałki "na jeden kęs".
  2. Wymieszać kawałki ryby z sosem sojowym, winem, roztrzepanym jajkiem z maka kukurydzianą, solą i pieprzem i wstawić do lodówki do zamarynowania.
  3. Paprykę i cebulę pokroić w kawałki na "jeden kęs". 
  4. Ząbki czosnku zmiażdżyć nożem i pokroić w kawałki.
  5. W miseczce wymieszać na sos ketchup, sos śliwkowy, cukier i ocet. Odstawić
  6. Rozgrzać dużą ilość oleju w garnku do tmp. ok. 175*C czyli nie powinien być za bardzo rozgrzany, nie może się "kopcić".
  7. Wkładać do rozgrzanego oleju po kawałku części ryby nie od razu puszczając je na dno. Gdy przytrzymasz nieco zanurzony kawałek ryby w oleju ciasto się "zetnie" a opadający kawałek nie przyklei się automatycznie od dna.
  8. Smażyć jednorazowo tyle kawałków by garnek nie był przepełniony na powierzchni.
  9. Ryba smaży się stosunkowo szybko. Wystarczy, że ciasto będzie lekko złoto- brązowe.
  10.  Wyławiać kawałki ryby łyżką cedzakową na arkusz papieru by osączyć z nadmiaru tłuszczu
  11. Rozgrzać na woku lub dużej patelni olej i wrzucić na niego imbir i czosnek. Podsmażać krótko do czasu aż puszczą tylko aromat, ale czosnek nie zacznie brązowieć.
  12. Dodać pokrojoną paprykę, marchewkę i cebulę oraz kabaczek jeśli też dodajemy. Zamieszać i podsmażać 2-3 minuty
  13. Zamieszać składniki które wcześniej wymieszaliśmy w miseczce i dodać do papryki na woku. Wymieszać. Podduszać tylko do czasu aż sos stanie się gorący. Warzywa muszą pozostać chrupiące (nie miękkie!)
  14. Wymieszać 2 łyżeczki maki kukurydzianej z 2 łyżeczkami zimnej wody i dodać do woka dla zagęszczenia sosu. Zamieszać i podgrzewać tylko chwilę by sos nieco stał się gęstawy.
  15. Na koniec dodać do sosu z warzywami obsmażone kawałki ryb, wymieszać by okleiły się sosem i pozostawić na ogniu chwilę by nabrały ciepła.
  16. Podawać od razu z białym ryżem

Ryba w pikantnym słodko-kwaśnym sosie - Fish in sweet- sour sauce

Danie inspirowane podróżą 4.

sobota, 11 sierpnia 2018

Cytrusowa sałatka z soczewicy

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 6 łyżek suszonej czerwonej soczewicy (lub żółtej albo zielonej)
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 5 suszonych fig
  • 2-3 cm kawałek zielonej części pora (dla koloru)
  • otarta skórka z 1 limonki
  • łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu np. klonowego
  • 1/4 łyżeczki pasty z chili Sambal lub Sriracha
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

Wykonanie:

  1. Soczewicę wypłukać i gotować w osolonej wodzie przez ok. 8 min. Musi pozostać lekko chrupiąca.
  2. Soczewicę odcedzić i wsypać do miski
  3. Dodać do soczewicy pokrojonego w kostkę ogórka, figi pokrojone w kawałeczki, pora pokrojonego w paseczki i resztę składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą suszonego czosnku
  4. Sałatkę wymieszać.
  5. Schłodzić przed podaniem.
  6. I to cała praca a jaki zaskakujący smak. Wszystko dzięki skórce limonki.
  7. Podawać do wszystkich mięs i ryb w letnie dni zamiast ziemniaków.
  8. Idealnie nadaje się do wołowiny, cielęciny i jagnięciny

cytrusowa sałatka z soczewicy

niedziela, 22 lipca 2018

Gazpaccio z arbuza

SKŁADNIKI na 1 porcję:

  • 4 cienkie plastry z samego środka arbuza (u mnie trójkąty wykrojone z ćwiartki
  • 2-3 łyżki sera feta
  • kilka grudek sera pleśniowego (opcjonalnie)
  • kilka listków roszponki (może być bazylia lub rukola)
  • 1 mała cebula pokrojona w półkrążki
  • 1 łyżka słodzika w proszku ze stewii lub miodu (ostatecznie cukru)
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw zatar (opcjonalnie)

na vineget:

  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy chili lub naturalnej
  • odrobina sambalu (pasta z chili) jeśli używasz naturalnej oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
  • kilka listków świeżej mięty
  • płaska łyżeczka słodzika ze stewii w proszku lub łyżeczka miodu (ostatecznie cukru)

Wykonanie:

Za chwilę dodam opis

Gazpaccio z arbuza

Carpaccio z bakłążana - Bakłazan z grilla

 

Carpaccio z bakłążana - Bakłazan z grilla

SKŁADNIKI na 2 osoby:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 łyżki masła
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • kawałek sera pleśniowego Roquefor (ewentualnie innego pleśniowego)
  • ok. 4-5 dużych słodkich czereśni
  • ok. 4-5 czarnych winogron
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

  1. Bakłażana obrać ze skórki zostawiając ale niezbyt dokładnie (zostawiając gdzie niegdzie jej pasma).
  2. Po obraniu pokroić bakłażana w dość grube plastry. Po upieczeniu plastry staną się ciut cieńsze niż jako surowe.
  3. Posmarować plastry bakłażana z obu stron masłem i kłaść na gorącego grilla. Jeśli nie rozpalamy grilla można z powodzeniem usmażyć plastry na patelni grillowej.
  4. Położone na ruszt plastry posypać solą i pieprzem.
  5. W między czasie przekroić czereśnie i winogrona na połówki i usunąć z nich pestki.
  6. Pokroić też pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki jeśli są troszkę większe.
  7. Przygotować też ser pleśniowy rozkruszając na kawałeczki.
  8. Oliwę wymieszać z pesto aby stało się bardziej płynne.
  9. Gdy bakłażan przypiekł się z jednej strony przekręcić plastry na drugą stronę i znów oprószyć do smaku solą i pieprzem.
  10. Gdy bakłażan jest już upieczony z obu stron ułożyć plastry obok siebie na dużym talerzu.
  11. Każdy plaster szynki rozerwać na pół i ułożyć z nich różyczki na plastrach bakłażana.
  12. Przybrać potrawę dookoła listkami bazylii.
  13. Rozłożyć na plastrach też połówki czereśni, winogron i pomidorków.
  14. Rozsypać po wszystkim kawałeczki sera pleśniowego.
  15. Całość polać oliwą wymieszaną z pesto bazyliowym.
  16. Tak samo pyszne na ciepło jak i nieco już przestudzone.
wtorek, 17 lipca 2018

Lassi z mago i mleczkiem kokosowym

Lassi nie jest niczym innym niż milkshak'em jednak innego pochodzenia. 

Jest to tradycyjny napój orzeźwiający na bazie jogurtu pochodzący z Pendżabu w Indiach i z Pakistanu. Stąd dodatek imbiru, który nadaje mu wyjątkowy smak.

Jest wiele przepisów na Lassi. Kiedyś Lassi nie robiło się na słodko. Głownie ten jogurtowy napój był rozcieńczany wodą i kruszonym lodem a dodatkami były mięta, sok cytrynowy, chili i aromatyczne przyprawy min. szafran.

Z czasem dopiero zaczęto robić Lassi na słodko z dodatkiem wody różanej lub Lassi owocowe z dodatkiem zmiksowanego mango na przykład i dosładza miodem lub syropem.

SKŁADNIKI:

  • 2 dojrzałe mango (pokrojone w kostkę)
  • 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego
  • 100 ml śmietanki lub mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • otarta skórka ze dokładnie umytej limonki lub 1/2 cytryny
  • ok. 10 kostek lodu

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki zblendować razem z kostkami lodu w blenderze.
  2. Rozlać do 4 szklanek i podawać w szklance ze słomką.
  3. Najlepiej wypić od razu w ciągu powiedzmy kwadransa , zanim jeszcze lód całkowicie się roztopi i rozcieńczy napój.

Lassi z mago i mleczkiem kokosowym

sobota, 09 czerwca 2018

Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga

Omlet z kabaczkiem jest przepyszny i w tym tygodniu zrobiłam go już 3 raz.

Tym razem dodałam do niego 3 bardzo zdrowe składniki: liście czerwonych buraczków czyli botwinkę, świeże kiełki soi i świeżą zieloną soję w fasolkach (do kupienia jako mrożonka).

Sam kabaczek jest też przecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach.

Dodatek jogurtu sprawia, że omlet jest kremowy i jeszcze bardziej bogaty w białko. 

Dodatek startego kabaczka sprawia, że choć omlet jest tylko z 3 jajek to wychodzi z niego dosyć duża porcja, którą można podzielić się na śniadanie we dwoje. To też znakomita przekąska by zabrać ją do pracy na lunch.

SKŁADNIKI na 1 dużą porcję lub 2 małe:

  • 1/2 kabaczka
  • 3 jajka
  • duża łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki fasolek soi (mrożone)
  • garstka kiełków soi - nazywane taugè
  • 2 liście z czerwonych buraków (botwinka)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy maggi w proszku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • kilka kropel oleju chili (do smaku i koloru)

Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga

Wykonanie:

  1. Kabaczka zetrzeć ze skórką oczywiście na tarce i wymieszać z jajkami.
  2. Do masy dodać jogurt i przyprawy.
  3. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Gdy jest gorący zmniejszyć ogień do małego i od razu wyłoŻyć na patelnie masę jajeczną. Rozprowadzić równomiernie na dnie.
  4. Omlet przykryć pokrywką i nie zwiększać ognia bo omlet się przypali.
  5. Po 2-3 minutach podnieść pokrywkę, rozłożyć na omlecie pocięte w paski liście buraczków i fasolki soi a na środku ułożyć ćwiartki pomidorków. Oprószyć je solą lub maggi w proszku.
  6. Rozłożyć na omlecie też kiełki soi. Przykryć.
  7. Gdy omlet od spodu jest ładnie brązowy zsunąć go na talerz i wstawić omlet na ok. 30 sek. do mikrofalówki aby mieć pewność, że jajka od góry też są dobrze ścięte.
  8. Przed podanie skropić olejem chili.
niedziela, 03 czerwca 2018

gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

W tej potrawie zawarłam 2 składniki zwane super food.

Pierwszym z nich jest prażona quinoa. Zatąpiłam nią najczęściej stosowane ziarna sezamu.

Drugim składnikiem jest makaron Soba wytwarzany z mąki gryczanej. Jest dużo bardziej bogatszy w białko a jednocześnie nie ma w nim dodatku jajek. To jest o tyle dobre gdy ktoś nie może jeść jajek.

Pyszny i pełny zdrowia letni obiad. Smakuje tak samo pysznie na ciepło jak i na zimno.

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

SKŁADNIKI:

  • 2 porcje gryczanego makaronu Soba
  • pojemnik pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kabaczka
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki ciemnego słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy chili
  • 200 g mielonego mięsa wołowego na hamburgery
  • 2-3 łyżki nasion quinoi

Wykonanie:

  1. Quinoę opłukać w zimnej wodzie spłukując z niej posmak goryczki i przełożyć na suchą teflonową patelnie. Po chwili wilgoć odparuje a quinoa po kilku minutach będzie leciutko "pstrykać". Po chwili gdy jest juz podprażona zdjąć ją z patelni i odstawić.
  2. Pokroić pieczarki w plastry a cebulę na pół a każdą połówkę na 6 części.
  3. Z mięsa uformować hamburgera i nożem pokroić go w małe kawałki wielkości ok. orzechów włoskich.
  4. Nastawić dużo wody do ugotowania makaronu soląc ja jak na normalny makaron.
  5. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do miski
  6. Do gorącego makaronu dodać pokrojonego kabaczka i wymieszać.
  7. Do makaronu dodać też pokrojone pomidory, oliwę chili, olej sezamowy, sos sojowy i ostrygowy. Zamieszać i doprawić solą i pieprzem.
  8. Na patelni wok rozgrzać łyżkę oleju i dodać do niego pokrojone pieczarki i cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Zamieszać i przykryć pokrywką. Dusić przez kilka minut.
  9. Dodać do pieczarek następnie kawałeczki wołowiny. Zamieszać i podsmażać na mocnym ogniu przez ok. 3 minuty. Wystarczy, nie dłużej.
  10. Dodąć następnie do nich makaron z dodatkami i przemieszać delikatnie. Najlepiej patelnią potrząsać by składniki zgrabnie się przewracały.
  11. Po wymieszaniu od razu przełożyć na talerze a na talerzach posypać podprażoną quinoą.

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

poniedziałek, 21 maja 2018

wiejskie majowkowe masło cytrynowe z polnymi kwatami

Lista niektórych jadalnych kwiatów: tutaj

Do masełka najlepiej pasują małe kwiatuszki. płatkach tych większych można poszarpać w palcach. Absolutnie nie siekać ich metalowym nożem.

SKŁADNIKI:

Wykonanie:

  1. Śmietanę wlać do miksera i na średnich obrotach ubijać aż tłuszcz w śmietanie połączy się na masło. 
  2. Jeśli nie masz miksera można śmietanę wlać do bardzo dużego słoja. Powinno jej być w słoju najwyżej do połowy. Potrząsać słojem utrzepując śmietanę do połączenia się w masło. To mozolna praca, ale opłaca się.
  3. Wymieszać masło z otartą skórką cytryny
  4. Zerwać polne kwiaty w ostatniej chwili, w razie potrzeby od razu opłukać, dokładnie osuszyć, oberwać z kwiatów kolorowe płatki.
  5. Masło umieścić w miseczce na którym je podamy, posypać płatkami kwiatów i delikatnie przemieszać łyżeczką. To wiejska aranżacja wiec nie dbamy o kształt masła. Może być pomieszane we wszystkie strony. Tak mi się podoba najbardziej - naturalnie.
  6. Na koniec posypać jeszcze szczyptą kolorowych płatków i podać z krakersami, chrupiącymi bułeczkami i herbatką do śniadanka pod gruszą. Lub przy każdej innej okazji. Może być jak najbardziej do grilla
niedziela, 20 maja 2018

babka z geraniumbron:ChinDieep

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki
  • 5 cytryn
  • 1-125 g oleju rzepakowego lub w/g oryginału: łagodnej w smaku (jasnej) oliwy z oliwek
  • 225 g cukru
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g pełnego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 łyżki soli
  • kilka różnej wielkości liści geranium pachnącego (Rose geraniums) - 6-8 szt.bron:

na syrop - topping:

  • 2-3 łyżki cukru (ok. 30-50 g)
  • sok z 1 średniej cytryny
  • 2-3 plastry mandarynek (ze środkowej najgrubszej części)



To klasyczne ciasto cytrynowe aromatyzowane liśćmi pachnącego geranium.

Pamiętam, ze gdy byłam dzieckiem w każdym chyba domu stała doniczka na parapecie z pachnącym geranium. Gdy potarło się jej liście uwalniał się cudowny, cytrusowy, bardzo egzotyczny jak na tamte czasy aromat. Nawet mojej szkole podstawowej na każdym parapecie stała doniczka z geranium. I nikt nawet do niczego jej nie używał. Po prostu była "czymś zielonym w oknie". Substytutem zieleni.

Oczywiście zamiast okrągłej formy możemy to ciasto upiec w podłużnej foremce jak keks.

Wykonanie:

  1. Zmiksować w mikserze mokre składniki: olej, jajka, mleko, sok z cytryn i wanilię oraz cukier. Można to też zrobić ręcznie. Nasze babki nie miały mikserów, używały pałek drewnianych i nazywało się to ucieraniem
  2. Dobrze zmiksować lub utrzeć .
  3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą a następnie dodać dodać do masy .
  4. Zmiksować lub utrzeć na gładką masę
  5. Wysmarować masłem tortownicę i ułożyć na jej dnie liście geranium (górną stroną do dna).
  6. Listki lekko spłaszczyć ręką aby przylegały płasko do dna.
  7. Wylać ciasto na leżące na dnie liście aby je docisnąć a następnie wlać do tortownicy resztę ciasta.
  8. Piec w 180*C przez 45 minut. Przed wyjęciem zrobić test patyczkiem.
  9. Gdy patyczek wbity w środek wychodzi suchy to ciasto jest upieczone. Wyjąc je i studzić jeszcze przez 15 minut nie wyjmując z tortownicy. dobrze jest studzić na kratce lub na podwyższeniu by stygło też od spodu. Nie jest to konieczne.
  10. Obluzować ciasto wewnątrz od ścianek tortownicy tyłem noża.
  11. Delikatnie usunąć obrożę tortownicy i przełożyć babkę na paterę do ciast.
  12. Wystudzić babkę zupełnie, ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i wtedy dopiero można ją nasączać.
  13. syrop-topping do nasączenia: połączyć cukier z sokiem z cytryny i 2-3 plasterkami nektarynki
  14. Nasączyć powstałym syropem powierzchnię babki usuwając "farfocelki" z miąższu mandarynek). Mmmm pyszne !

link na czekoladową babke z geranium  do której dodaje się frosting z serka śmietankowego i posypuje cacao - https://chindeep.com/2011/05/06/tearoom-rose-geranium-cake/

sobota, 12 maja 2018

Pianki do zupy

Mam dla was sposób na pianki do zupy "Nic" bez gotowania na mleku. Super szybki, czysty i wygodny sposób.

Pianki do zupy 'Nic" gotowane na mleku są nieco pracochłonne, tyle zachodu z wyławianiem ich z mleka a i tak nie zawsze się udają.

Moje pianki robię w mikrofalówce. Dzięki temu w mgnieniu oka mam kształtne i sztywne pianki, nie rozlatujace się, nie ociekajace mlekiem, dziecinna praca. Można je przygotować z dzieckiem bo przecież zupa "Nic" jest dla dzieci.

Przyznam sie, że ja tej zupy z dzieciństwa nie pamiętam za bardzo. Moja mama nie robiła nam jej gdy byłam dzieckiem. Za to mój mężczyzna do tej pory będąc już dojrzałym panem wciąż je wspomina.

Podaję przepis jedynie na pianki bo takie pianki można wykorzystać do innych zup na słodko.

A że mamy sezon na fiołki a fiołki są jadalnymi kwiatkami, przybrałam pianki po jednym przepięknie fioletowym fiołkiem. Małe ukochane córusie-księżniczki będą zachwycone.

pianki do zupy

SKŁADNIKI:

  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki miałkiego cukru (lub cukru pudru)
  • świeże kwiaty fiołków

Wykonanie:

  1. Białka ubić mikserem na sztywną pianę dopiero pod koniec dodając cukier.
  2. Gdy miana jest sztywna napełnic nią woreczek filiowy.
  3. Odciąć w woreczku czubeczek jednego rogu i wyciskać bezposrednio na suchy tależ małe kulki.
  4. Na każdej kulce położyć kwiatek fiołka
  5. Pozostawić odstęp pomiędzy kulkami z piany (ok.2 cm).
  6. Wstawić talerz do mikrofalówki na najwyższą moc i włączyć ją na 30 sekund.
  7. W trakcie tego czasu pianki zetną się dokładnie na wskroś i napęcznieją podwajając objętość. Po to trzeba zostawić między nimi odstepy.
  8. Po wyłaczeniu mikrofalówki opadną wracając do swojej wielkości.
  9. Są od razu gotowe do dodania do zupy. Zwięzłe i kształtne pianeczki bez najmniejszego wysiłku.

zupa "Nic" z piankami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 54
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych
Skopiuj CSS