Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
sobota, 11 sierpnia 2018

Cytrusowa sałatka z soczewicy

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 6 łyżek suszonej czerwonej soczewicy (lub żółtej albo zielonej)
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 5 suszonych fig
  • 2-3 cm kawałek zielonej części pora (dla koloru)
  • otarta skórka z 1 limonki
  • łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu np. klonowego
  • 1/4 łyżeczki pasty z chili Sambal lub Sriracha
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

Wykonanie:

  1. Soczewicę wypłukać i gotować w osolonej wodzie przez ok. 8 min. Musi pozostać lekko chrupiąca.
  2. Soczewicę odcedzić i wsypać do miski
  3. Dodać do soczewicy pokrojonego w kostkę ogórka, figi pokrojone w kawałeczki, pora pokrojonego w paseczki i resztę składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą suszonego czosnku
  4. Sałatkę wymieszać.
  5. Schłodzić przed podaniem.
  6. I to cała praca a jaki zaskakujący smak. Wszystko dzięki skórce limonki.
  7. Podawać do wszystkich mięs i ryb w letnie dni zamiast ziemniaków.
  8. Idealnie nadaje się do wołowiny, cielęciny i jagnięciny

cytrusowa sałatka z soczewicy

niedziela, 22 lipca 2018

Gazpaccio z arbuza

SKŁADNIKI na 1 porcję:

  • 4 cienkie plastry z samego środka arbuza (u mnie trójkąty wykrojone z ćwiartki
  • 2-3 łyżki sera feta
  • kilka grudek sera pleśniowego (opcjonalnie)
  • kilka listków roszponki (może być bazylia lub rukola)
  • 1 mała cebula pokrojona w półkrążki
  • 1 łyżka słodzika w proszku ze stewii lub miodu (ostatecznie cukru)
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw zatar (opcjonalnie)

na vineget:

  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy chili lub naturalnej
  • odrobina sambalu (pasta z chili) jeśli używasz naturalnej oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
  • kilka listków świeżej mięty
  • płaska łyżeczka słodzika ze stewii w proszku lub łyżeczka miodu (ostatecznie cukru)

Wykonanie:

Za chwilę dodam opis

Gazpaccio z arbuza

Carpaccio z bakłążana - Bakłazan z grilla

 

Carpaccio z bakłążana - Bakłazan z grilla

SKŁADNIKI na 2 osoby:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 łyżki masła
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • kawałek sera pleśniowego Roquefor (ewentualnie innego pleśniowego)
  • ok. 4-5 dużych słodkich czereśni
  • ok. 4-5 czarnych winogron
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

  1. Bakłażana obrać ze skórki zostawiając ale niezbyt dokładnie (zostawiając gdzie niegdzie jej pasma).
  2. Po obraniu pokroić bakłażana w dość grube plastry. Po upieczeniu plastry staną się ciut cieńsze niż jako surowe.
  3. Posmarować plastry bakłażana z obu stron masłem i kłaść na gorącego grilla. Jeśli nie rozpalamy grilla można z powodzeniem usmażyć plastry na patelni grillowej.
  4. Położone na ruszt plastry posypać solą i pieprzem.
  5. W między czasie przekroić czereśnie i winogrona na połówki i usunąć z nich pestki.
  6. Pokroić też pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki jeśli są troszkę większe.
  7. Przygotować też ser pleśniowy rozkruszając na kawałeczki.
  8. Oliwę wymieszać z pesto aby stało się bardziej płynne.
  9. Gdy bakłażan przypiekł się z jednej strony przekręcić plastry na drugą stronę i znów oprószyć do smaku solą i pieprzem.
  10. Gdy bakłażan jest już upieczony z obu stron ułożyć plastry obok siebie na dużym talerzu.
  11. Każdy plaster szynki rozerwać na pół i ułożyć z nich różyczki na plastrach bakłażana.
  12. Przybrać potrawę dookoła listkami bazylii.
  13. Rozłożyć na plastrach też połówki czereśni, winogron i pomidorków.
  14. Rozsypać po wszystkim kawałeczki sera pleśniowego.
  15. Całość polać oliwą wymieszaną z pesto bazyliowym.
  16. Tak samo pyszne na ciepło jak i nieco już przestudzone.
wtorek, 17 lipca 2018

Lassi z mago i mleczkiem kokosowym

Lassi nie jest niczym innym niż milkshak'em jednak innego pochodzenia. 

Jest to tradycyjny napój orzeźwiający na bazie jogurtu pochodzący z Pendżabu w Indiach i z Pakistanu. Stąd dodatek imbiru, który nadaje mu wyjątkowy smak.

Jest wiele przepisów na Lassi. Kiedyś Lassi nie robiło się na słodko. Głownie ten jogurtowy napój był rozcieńczany wodą i kruszonym lodem a dodatkami były mięta, sok cytrynowy, chili i aromatyczne przyprawy min. szafran.

Z czasem dopiero zaczęto robić Lassi na słodko z dodatkiem wody różanej lub Lassi owocowe z dodatkiem zmiksowanego mango na przykład i dosładza miodem lub syropem.

SKŁADNIKI:

  • 2 dojrzałe mango (pokrojone w kostkę)
  • 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego
  • 100 ml śmietanki lub mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • otarta skórka ze dokładnie umytej limonki lub 1/2 cytryny
  • ok. 10 kostek lodu

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki zblendować razem z kostkami lodu w blenderze.
  2. Rozlać do 4 szklanek i podawać w szklance ze słomką.
  3. Najlepiej wypić od razu w ciągu powiedzmy kwadransa , zanim jeszcze lód całkowicie się roztopi i rozcieńczy napój.

Lassi z mago i mleczkiem kokosowym

sobota, 09 czerwca 2018

Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga

Omlet z kabaczkiem jest przepyszny i w tym tygodniu zrobiłam go już 3 raz.

Tym razem dodałam do niego 3 bardzo zdrowe składniki: liście czerwonych buraczków czyli botwinkę, świeże kiełki soi i świeżą zieloną soję w fasolkach (do kupienia jako mrożonka).

Sam kabaczek jest też przecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach.

Dodatek jogurtu sprawia, że omlet jest kremowy i jeszcze bardziej bogaty w białko. 

Dodatek startego kabaczka sprawia, że choć omlet jest tylko z 3 jajek to wychodzi z niego dosyć duża porcja, którą można podzielić się na śniadanie we dwoje. To też znakomita przekąska by zabrać ją do pracy na lunch.

SKŁADNIKI na 1 dużą porcję lub 2 małe:

  • 1/2 kabaczka
  • 3 jajka
  • duża łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki fasolek soi (mrożone)
  • garstka kiełków soi - nazywane taugè
  • 2 liście z czerwonych buraków (botwinka)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy maggi w proszku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • kilka kropel oleju chili (do smaku i koloru)

Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga

Wykonanie:

  1. Kabaczka zetrzeć ze skórką oczywiście na tarce i wymieszać z jajkami.
  2. Do masy dodać jogurt i przyprawy.
  3. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Gdy jest gorący zmniejszyć ogień do małego i od razu wyłoŻyć na patelnie masę jajeczną. Rozprowadzić równomiernie na dnie.
  4. Omlet przykryć pokrywką i nie zwiększać ognia bo omlet się przypali.
  5. Po 2-3 minutach podnieść pokrywkę, rozłożyć na omlecie pocięte w paski liście buraczków i fasolki soi a na środku ułożyć ćwiartki pomidorków. Oprószyć je solą lub maggi w proszku.
  6. Rozłożyć na omlecie też kiełki soi. Przykryć.
  7. Gdy omlet od spodu jest ładnie brązowy zsunąć go na talerz i wstawić omlet na ok. 30 sek. do mikrofalówki aby mieć pewność, że jajka od góry też są dobrze ścięte.
  8. Przed podanie skropić olejem chili.
niedziela, 03 czerwca 2018

gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

W tej potrawie zawarłam 2 składniki zwane super food.

Pierwszym z nich jest prażona quinoa. Zatąpiłam nią najczęściej stosowane ziarna sezamu.

Drugim składnikiem jest makaron Soba wytwarzany z mąki gryczanej. Jest dużo bardziej bogatszy w białko a jednocześnie nie ma w nim dodatku jajek. To jest o tyle dobre gdy ktoś nie może jeść jajek.

Pyszny i pełny zdrowia letni obiad. Smakuje tak samo pysznie na ciepło jak i na zimno.

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

SKŁADNIKI:

  • 2 porcje gryczanego makaronu Soba
  • pojemnik pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kabaczka
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki ciemnego słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy chili
  • 200 g mielonego mięsa wołowego na hamburgery
  • 2-3 łyżki nasion quinoi

Wykonanie:

  1. Quinoę opłukać w zimnej wodzie spłukując z niej posmak goryczki i przełożyć na suchą teflonową patelnie. Po chwili wilgoć odparuje a quinoa po kilku minutach będzie leciutko "pstrykać". Po chwili gdy jest juz podprażona zdjąć ją z patelni i odstawić.
  2. Pokroić pieczarki w plastry a cebulę na pół a każdą połówkę na 6 części.
  3. Z mięsa uformować hamburgera i nożem pokroić go w małe kawałki wielkości ok. orzechów włoskich.
  4. Nastawić dużo wody do ugotowania makaronu soląc ja jak na normalny makaron.
  5. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do miski
  6. Do gorącego makaronu dodać pokrojonego kabaczka i wymieszać.
  7. Do makaronu dodać też pokrojone pomidory, oliwę chili, olej sezamowy, sos sojowy i ostrygowy. Zamieszać i doprawić solą i pieprzem.
  8. Na patelni wok rozgrzać łyżkę oleju i dodać do niego pokrojone pieczarki i cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Zamieszać i przykryć pokrywką. Dusić przez kilka minut.
  9. Dodać do pieczarek następnie kawałeczki wołowiny. Zamieszać i podsmażać na mocnym ogniu przez ok. 3 minuty. Wystarczy, nie dłużej.
  10. Dodąć następnie do nich makaron z dodatkami i przemieszać delikatnie. Najlepiej patelnią potrząsać by składniki zgrabnie się przewracały.
  11. Po wymieszaniu od razu przełożyć na talerze a na talerzach posypać podprażoną quinoą.

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

poniedziałek, 21 maja 2018

wiejskie majowkowe masło cytrynowe z polnymi kwatami

Lista niektórych jadalnych kwiatów: tutaj

Do masełka najlepiej pasują małe kwiatuszki. płatkach tych większych można poszarpać w palcach. Absolutnie nie siekać ich metalowym nożem.

SKŁADNIKI:

Wykonanie:

  1. Śmietanę wlać do miksera i na średnich obrotach ubijać aż tłuszcz w śmietanie połączy się na masło. 
  2. Jeśli nie masz miksera można śmietanę wlać do bardzo dużego słoja. Powinno jej być w słoju najwyżej do połowy. Potrząsać słojem utrzepując śmietanę do połączenia się w masło. To mozolna praca, ale opłaca się.
  3. Wymieszać masło z otartą skórką cytryny
  4. Zerwać polne kwiaty w ostatniej chwili, w razie potrzeby od razu opłukać, dokładnie osuszyć, oberwać z kwiatów kolorowe płatki.
  5. Masło umieścić w miseczce na którym je podamy, posypać płatkami kwiatów i delikatnie przemieszać łyżeczką. To wiejska aranżacja wiec nie dbamy o kształt masła. Może być pomieszane we wszystkie strony. Tak mi się podoba najbardziej - naturalnie.
  6. Na koniec posypać jeszcze szczyptą kolorowych płatków i podać z krakersami, chrupiącymi bułeczkami i herbatką do śniadanka pod gruszą. Lub przy każdej innej okazji. Może być jak najbardziej do grilla
niedziela, 20 maja 2018

babka z geraniumbron:ChinDieep

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki
  • 5 cytryn
  • 1-125 g oleju rzepakowego lub w/g oryginału: łagodnej w smaku (jasnej) oliwy z oliwek
  • 225 g cukru
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g pełnego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 łyżki soli
  • kilka różnej wielkości liści geranium pachnącego (Rose geraniums) - 6-8 szt.bron:

na syrop - topping:

  • 2-3 łyżki cukru (ok. 30-50 g)
  • sok z 1 średniej cytryny
  • 2-3 plastry mandarynek (ze środkowej najgrubszej części)



To klasyczne ciasto cytrynowe aromatyzowane liśćmi pachnącego geranium.

Pamiętam, ze gdy byłam dzieckiem w każdym chyba domu stała doniczka na parapecie z pachnącym geranium. Gdy potarło się jej liście uwalniał się cudowny, cytrusowy, bardzo egzotyczny jak na tamte czasy aromat. Nawet mojej szkole podstawowej na każdym parapecie stała doniczka z geranium. I nikt nawet do niczego jej nie używał. Po prostu była "czymś zielonym w oknie". Substytutem zieleni.

Oczywiście zamiast okrągłej formy możemy to ciasto upiec w podłużnej foremce jak keks.

Wykonanie:

  1. Zmiksować w mikserze mokre składniki: olej, jajka, mleko, sok z cytryn i wanilię oraz cukier. Można to też zrobić ręcznie. Nasze babki nie miały mikserów, używały pałek drewnianych i nazywało się to ucieraniem
  2. Dobrze zmiksować lub utrzeć .
  3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą a następnie dodać dodać do masy .
  4. Zmiksować lub utrzeć na gładką masę
  5. Wysmarować masłem tortownicę i ułożyć na jej dnie liście geranium (górną stroną do dna).
  6. Listki lekko spłaszczyć ręką aby przylegały płasko do dna.
  7. Wylać ciasto na leżące na dnie liście aby je docisnąć a następnie wlać do tortownicy resztę ciasta.
  8. Piec w 180*C przez 45 minut. Przed wyjęciem zrobić test patyczkiem.
  9. Gdy patyczek wbity w środek wychodzi suchy to ciasto jest upieczone. Wyjąc je i studzić jeszcze przez 15 minut nie wyjmując z tortownicy. dobrze jest studzić na kratce lub na podwyższeniu by stygło też od spodu. Nie jest to konieczne.
  10. Obluzować ciasto wewnątrz od ścianek tortownicy tyłem noża.
  11. Delikatnie usunąć obrożę tortownicy i przełożyć babkę na paterę do ciast.
  12. Wystudzić babkę zupełnie, ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i wtedy dopiero można ją nasączać.
  13. syrop-topping do nasączenia: połączyć cukier z sokiem z cytryny i 2-3 plasterkami nektarynki
  14. Nasączyć powstałym syropem powierzchnię babki usuwając "farfocelki" z miąższu mandarynek). Mmmm pyszne !

link na czekoladową babke z geranium  do której dodaje się frosting z serka śmietankowego i posypuje cacao - https://chindeep.com/2011/05/06/tearoom-rose-geranium-cake/

sobota, 12 maja 2018

Pianki do zupy

Mam dla was sposób na pianki do zupy "Nic" bez gotowania na mleku. Super szybki, czysty i wygodny sposób.

Pianki do zupy 'Nic" gotowane na mleku są nieco pracochłonne, tyle zachodu z wyławianiem ich z mleka a i tak nie zawsze się udają.

Moje pianki robię w mikrofalówce. Dzięki temu w mgnieniu oka mam kształtne i sztywne pianki, nie rozlatujace się, nie ociekajace mlekiem, dziecinna praca. Można je przygotować z dzieckiem bo przecież zupa "Nic" jest dla dzieci.

Przyznam sie, że ja tej zupy z dzieciństwa nie pamiętam za bardzo. Moja mama nie robiła nam jej gdy byłam dzieckiem. Za to mój mężczyzna do tej pory będąc już dojrzałym panem wciąż je wspomina.

Podaję przepis jedynie na pianki bo takie pianki można wykorzystać do innych zup na słodko.

A że mamy sezon na fiołki a fiołki są jadalnymi kwiatkami, przybrałam pianki po jednym przepięknie fioletowym fiołkiem. Małe ukochane córusie-księżniczki będą zachwycone.

pianki do zupy

SKŁADNIKI:

  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki miałkiego cukru (lub cukru pudru)
  • świeże kwiaty fiołków

Wykonanie:

  1. Białka ubić mikserem na sztywną pianę dopiero pod koniec dodając cukier.
  2. Gdy miana jest sztywna napełnic nią woreczek filiowy.
  3. Odciąć w woreczku czubeczek jednego rogu i wyciskać bezposrednio na suchy tależ małe kulki.
  4. Na każdej kulce położyć kwiatek fiołka
  5. Pozostawić odstęp pomiędzy kulkami z piany (ok.2 cm).
  6. Wstawić talerz do mikrofalówki na najwyższą moc i włączyć ją na 30 sekund.
  7. W trakcie tego czasu pianki zetną się dokładnie na wskroś i napęcznieją podwajając objętość. Po to trzeba zostawić między nimi odstepy.
  8. Po wyłaczeniu mikrofalówki opadną wracając do swojej wielkości.
  9. Są od razu gotowe do dodania do zupy. Zwięzłe i kształtne pianeczki bez najmniejszego wysiłku.

zupa "Nic" z piankami

środa, 09 maja 2018

Kremowe cytrynowe puree z fiołkami

Gdy jest gorąco nie mamy ochoty na mięsiwa i ciężkie obiady.

Te cytrynowo-fiołkowe puree jest idealnym dodatkiem do sadzonego jajeczka lub jakiejkolwiek rybki.

Takie majówkowe ziemniaczki w formie puree z delikatnym aromatem cytrynowej skórki i

pięknymi fiołkami, które jak pewnie wielu wie są jadalne, smakują i na ciepło i na zimno.

Cytrynowe mashed patatoes z fiołkami

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 800 g do 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła, majonezu lub śmietany
  • 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • otarta skórka z 2 sparzonych cytryn
  • łyżka suszonych owoców cranberry (borówka czerwona) - opcjonalnie
  • garstaka kwiatów fiołków
  • sól do smaku

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić
  2. Dodać masło lub majonez albo śmietanę i ugnieść praską na puree.
  3. Dodać po ugnieceniu pokrojone na połówki owoce kranberry.
  4. Dodać też otartą skórkę z cytryny pozostawiajac trochę do posypania na talerzu.
  5. Ziemniaki wymieszać.
  6. Ziemniaki wyłożyć na jeden duży półmisek, posypać fiołkami i łyżką delikatnie wmieszać fiołki do ziemniaków aby ich nie uszkodzić. Kilka fiołków wetknąć w ziemniaki palcem aby było widać całe kwiatki
  7. Posypać startą skórką cytryny.
  8. Dookoła posypać siekana natką.
  9. Można podać dodatkowo odzielnie kawałeczki masła które połozone na ziemniakach roztopią się.
wtorek, 08 maja 2018

Tosty z mocarellą, skórką cytrynową i fiołkami

Tosty z mocarellą i skórką cytrynową są wymyślone na majówkę i wręcz idealnie smakują w majowe słoneczne dni. Zaskoczą dorosłych swoim świeżym smakiem a dzieci będą je uwielbiać.

Fiołki jak wiadomo (może nie każdemu) są jadalnymi kwiatkami i z powodu, że kwitną dookoła powinny być dodatkiem nie tylko do tortów czy innych ciast ale bez wątpienia powinno się je dodać do majówkowych sałatek, tostów, kanapek i masełka. Są po prostu śliczne.

Do tostów dodałam też dla zdrowia i smaku trochę pokrojonych w mniejsze kawałeczki borówek czerwonych (cranberry) i orzechy włoskie. Dodatek skórki cytrynowej zwala z nóg.

Tosty majówkowe z mocrellą, skórką cytrynową i fiołkami

SKŁADNIKI na 2 osoby:

  • 4 kromki chleba lub 8 kromek bagietki lub 8 połówek bułeczek kajzerek
  • 2 kulki sera mozarella
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka cranberry
  • otarta skórka z cytryny
  • garstka fiołków

Wykonanie:

  1. Ser mozarella zetrzeć na tarce o dużych otworach
  2. Cranberry pokroić na połówki
  3. Orzech pokruszyć na małe kawwałki
  4. Ser wymieszać z cranberry i orzechami
  5. Rozłozyć ser na kromkach chleba lub bułkach i ułożyć na górnaj kratce grilla lub w piekarniku nagrzanym do 180*C.
  6. Zapiekać w piekarniku lub na grillu kilka minut do czasu aż ser się stopi i pojawią się na nim brązowe plamki przypieczenia.
  7. Zdjąc z grilla lub piekarnika, posypać skórką cytrynową i ułożyć na nich po 2-3 fiołki. Podawać od razu gdy ser jest jeszcze miękki i ciągnący lub na zimno.
środa, 18 kwietnia 2018

keks na oleju - wyborny

Ten keks jest po prostu wyborny!

Dlaczego? Hmmm. To dlatego, że jest na oleju i dlatego, że dodatkiem są marshamllows które nadaja temu keksowy wyjatkową goomy teksturę

W zasadzie nie piekę ciast zbyt często. Jeśli juz za to się biorę to musi być to wyjątkowa okazja lub moja własna wielka zachcianka. I dzięki jednej z tych zachcianek upiekłam Keks, który od tej pory bedzie już od czasu do czasu obowiązkowym ciastem w moim domu.

Nie żeby sam Keks jako taki mnie oszołomił bo jadałam w życiu wiele keksów, ale ten który proponuję jest wyjątkowo smaczny. Otoczony chrupiącą warstwą z zewnątrz jak ciasteczka i wylgotny, lekko goowy (lepki) w środku. Dodatek suszonych moreli nadaje mu przepyszny smak.

keks na oleju - wyborny

SKŁADNIKI NA MAŁY KEKS:

  • 4 jajka
  • 650 g mąki pszennej
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 250 g cukru
  • 1½ proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel esencji waniliowej lub torebeczka cukru wanliowego
  • 3 łyżki orzechów (włoskie i pistacjowe)
  • 2 łyżki rodzynków i suszonych cranerry
  • 2 garście pianek (marshamallows)

dodatkowo żeby orzechy i dodatki nie opadły na dno:

  • łyżka oleju 
  • łyżka mąki

Wykonanie:

  1. nagrzać piekarnik do 180*C
  2. wrzucić do miski misera jajka i cukier i wsztstko razem utrzeć
  3. dolewać po woli olej do jajek z cukrem żeby masa łagodnie się połączyła
  4. na koniec dodać makę i wszystko razem zmksować na kleiste gładkie gęste ciasto
  5. W misce wymieszać wszystkie orzechy i resztę dodatków z łyżką oleju
  6. Dodać do mieszanki łyzkęmaki żeby pokryły się lepką otoczką. To zpobiegnie że delicje opadną na dół ciasta.
  7. Wymieszać ręcznie ciasto na keks z wymieszanymi w ące orzechami i delicjami.
  8. Formę natłuścić masłem lub margaryną, obsypać bułkatartą i przełożyć do formy ciasto.
  9. Piec przez 50-60 min. w 180*C

keks na oleju - wyborny

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 53
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych
Skopiuj CSS