Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
sobota, 09 czerwca 2018

Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga

Omlet z kabaczkiem jest przepyszny i w tym tygodniu zrobiłam go już 3 raz.

Tym razem dodałam do niego 3 bardzo zdrowe składniki: liście czerwonych buraczków czyli botwinkę, świeże kiełki soi i świeżą zieloną soję w fasolkach (do kupienia jako mrożonka).

Sam kabaczek jest też przecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach.

Dodatek jogurtu sprawia, że omlet jest kremowy i jeszcze bardziej bogaty w białko. 

Dodatek startego kabaczka sprawia, że choć omlet jest tylko z 3 jajek to wychodzi z niego dosyć duża porcja, którą można podzielić się na śniadanie we dwoje. To też znakomita przekąska by zabrać ją do pracy na lunch.

SKŁADNIKI na 1 dużą porcję lub 2 małe:

  • 1/2 kabaczka
  • 3 jajka
  • duża łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki fasolek soi (mrożone)
  • garstka kiełków soi - nazywane taugè
  • 2 liście z czerwonych buraków (botwinka)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy maggi w proszku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • kilka kropel oleju chili (do smaku i koloru)

Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga

Wykonanie:

  1. Kabaczka zetrzeć ze skórką oczywiście na tarce i wymieszać z jajkami.
  2. Do masy dodać jogurt i przyprawy.
  3. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Gdy jest gorący zmniejszyć ogień do małego i od razu wyłoŻyć na patelnie masę jajeczną. Rozprowadzić równomiernie na dnie.
  4. Omlet przykryć pokrywką i nie zwiększać ognia bo omlet się przypali.
  5. Po 2-3 minutach podnieść pokrywkę, rozłożyć na omlecie pocięte w paski liście buraczków i fasolki soi a na środku ułożyć ćwiartki pomidorków. Oprószyć je solą lub maggi w proszku.
  6. Rozłożyć na omlecie też kiełki soi. Przykryć.
  7. Gdy omlet od spodu jest ładnie brązowy zsunąć go na talerz i wstawić omlet na ok. 30 sek. do mikrofalówki aby mieć pewność, że jajka od góry też są dobrze ścięte.
  8. Przed podanie skropić olejem chili.
niedziela, 03 czerwca 2018

gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

W tej potrawie zawarłam 2 składniki zwane super food.

Pierwszym z nich jest prażona quinoa. Zatąpiłam nią najczęściej stosowane ziarna sezamu.

Drugim składnikiem jest makaron Soba wytwarzany z mąki gryczanej. Jest dużo bardziej bogatszy w białko a jednocześnie nie ma w nim dodatku jajek. To jest o tyle dobre gdy ktoś nie może jeść jajek.

Pyszny i pełny zdrowia letni obiad. Smakuje tak samo pysznie na ciepło jak i na zimno.

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

SKŁADNIKI:

  • 2 porcje gryczanego makaronu Soba
  • pojemnik pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kabaczka
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki ciemnego słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy chili
  • 200 g mielonego mięsa wołowego na hamburgery
  • 2-3 łyżki nasion quinoi

Wykonanie:

  1. Quinoę opłukać w zimnej wodzie spłukując z niej posmak goryczki i przełożyć na suchą teflonową patelnie. Po chwili wilgoć odparuje a quinoa po kilku minutach będzie leciutko "pstrykać". Po chwili gdy jest juz podprażona zdjąć ją z patelni i odstawić.
  2. Pokroić pieczarki w plastry a cebulę na pół a każdą połówkę na 6 części.
  3. Z mięsa uformować hamburgera i nożem pokroić go w małe kawałki wielkości ok. orzechów włoskich.
  4. Nastawić dużo wody do ugotowania makaronu soląc ja jak na normalny makaron.
  5. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do miski
  6. Do gorącego makaronu dodać pokrojonego kabaczka i wymieszać.
  7. Do makaronu dodać też pokrojone pomidory, oliwę chili, olej sezamowy, sos sojowy i ostrygowy. Zamieszać i doprawić solą i pieprzem.
  8. Na patelni wok rozgrzać łyżkę oleju i dodać do niego pokrojone pieczarki i cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Zamieszać i przykryć pokrywką. Dusić przez kilka minut.
  9. Dodać do pieczarek następnie kawałeczki wołowiny. Zamieszać i podsmażać na mocnym ogniu przez ok. 3 minuty. Wystarczy, nie dłużej.
  10. Dodąć następnie do nich makaron z dodatkami i przemieszać delikatnie. Najlepiej patelnią potrząsać by składniki zgrabnie się przewracały.
  11. Po wymieszaniu od razu przełożyć na talerze a na talerzach posypać podprażoną quinoą.

Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa

poniedziałek, 21 maja 2018

wiejskie majowkowe masło cytrynowe z polnymi kwatami

Lista niektórych jadalnych kwiatów: tutaj

Do masełka najlepiej pasują małe kwiatuszki. płatkach tych większych można poszarpać w palcach. Absolutnie nie siekać ich metalowym nożem.

SKŁADNIKI:

Wykonanie:

  1. Śmietanę wlać do miksera i na średnich obrotach ubijać aż tłuszcz w śmietanie połączy się na masło. 
  2. Jeśli nie masz miksera można śmietanę wlać do bardzo dużego słoja. Powinno jej być w słoju najwyżej do połowy. Potrząsać słojem utrzepując śmietanę do połączenia się w masło. To mozolna praca, ale opłaca się.
  3. Wymieszać masło z otartą skórką cytryny
  4. Zerwać polne kwiaty w ostatniej chwili, w razie potrzeby od razu opłukać, dokładnie osuszyć, oberwać z kwiatów kolorowe płatki.
  5. Masło umieścić w miseczce na którym je podamy, posypać płatkami kwiatów i delikatnie przemieszać łyżeczką. To wiejska aranżacja wiec nie dbamy o kształt masła. Może być pomieszane we wszystkie strony. Tak mi się podoba najbardziej - naturalnie.
  6. Na koniec posypać jeszcze szczyptą kolorowych płatków i podać z krakersami, chrupiącymi bułeczkami i herbatką do śniadanka pod gruszą. Lub przy każdej innej okazji. Może być jak najbardziej do grilla
niedziela, 20 maja 2018

babka z geraniumbron:ChinDieep

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki
  • 5 cytryn
  • 1-125 g oleju rzepakowego lub w/g oryginału: łagodnej w smaku (jasnej) oliwy z oliwek
  • 225 g cukru
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g pełnego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 łyżki soli
  • kilka różnej wielkości liści geranium pachnącego (Rose geraniums) - 6-8 szt.bron:

na syrop - topping:

  • 2-3 łyżki cukru (ok. 30-50 g)
  • sok z 1 średniej cytryny
  • 2-3 plastry mandarynek (ze środkowej najgrubszej części)



To klasyczne ciasto cytrynowe aromatyzowane liśćmi pachnącego geranium.

Pamiętam, ze gdy byłam dzieckiem w każdym chyba domu stała doniczka na parapecie z pachnącym geranium. Gdy potarło się jej liście uwalniał się cudowny, cytrusowy, bardzo egzotyczny jak na tamte czasy aromat. Nawet mojej szkole podstawowej na każdym parapecie stała doniczka z geranium. I nikt nawet do niczego jej nie używał. Po prostu była "czymś zielonym w oknie". Substytutem zieleni.

Oczywiście zamiast okrągłej formy możemy to ciasto upiec w podłużnej foremce jak keks.

Wykonanie:

  1. Zmiksować w mikserze mokre składniki: olej, jajka, mleko, sok z cytryn i wanilię oraz cukier. Można to też zrobić ręcznie. Nasze babki nie miały mikserów, używały pałek drewnianych i nazywało się to ucieraniem
  2. Dobrze zmiksować lub utrzeć .
  3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą a następnie dodać dodać do masy .
  4. Zmiksować lub utrzeć na gładką masę
  5. Wysmarować masłem tortownicę i ułożyć na jej dnie liście geranium (górną stroną do dna).
  6. Listki lekko spłaszczyć ręką aby przylegały płasko do dna.
  7. Wylać ciasto na leżące na dnie liście aby je docisnąć a następnie wlać do tortownicy resztę ciasta.
  8. Piec w 180*C przez 45 minut. Przed wyjęciem zrobić test patyczkiem.
  9. Gdy patyczek wbity w środek wychodzi suchy to ciasto jest upieczone. Wyjąc je i studzić jeszcze przez 15 minut nie wyjmując z tortownicy. dobrze jest studzić na kratce lub na podwyższeniu by stygło też od spodu. Nie jest to konieczne.
  10. Obluzować ciasto wewnątrz od ścianek tortownicy tyłem noża.
  11. Delikatnie usunąć obrożę tortownicy i przełożyć babkę na paterę do ciast.
  12. Wystudzić babkę zupełnie, ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i wtedy dopiero można ją nasączać.
  13. syrop-topping do nasączenia: połączyć cukier z sokiem z cytryny i 2-3 plasterkami nektarynki
  14. Nasączyć powstałym syropem powierzchnię babki usuwając "farfocelki" z miąższu mandarynek). Mmmm pyszne !

link na czekoladową babke z geranium  do której dodaje się frosting z serka śmietankowego i posypuje cacao - https://chindeep.com/2011/05/06/tearoom-rose-geranium-cake/

sobota, 12 maja 2018

Pianki do zupy

Mam dla was sposób na pianki do zupy "Nic" bez gotowania na mleku. Super szybki, czysty i wygodny sposób.

Pianki do zupy 'Nic" gotowane na mleku są nieco pracochłonne, tyle zachodu z wyławianiem ich z mleka a i tak nie zawsze się udają.

Moje pianki robię w mikrofalówce. Dzięki temu w mgnieniu oka mam kształtne i sztywne pianki, nie rozlatujace się, nie ociekajace mlekiem, dziecinna praca. Można je przygotować z dzieckiem bo przecież zupa "Nic" jest dla dzieci.

Przyznam sie, że ja tej zupy z dzieciństwa nie pamiętam za bardzo. Moja mama nie robiła nam jej gdy byłam dzieckiem. Za to mój mężczyzna do tej pory będąc już dojrzałym panem wciąż je wspomina.

Podaję przepis jedynie na pianki bo takie pianki można wykorzystać do innych zup na słodko.

A że mamy sezon na fiołki a fiołki są jadalnymi kwiatkami, przybrałam pianki po jednym przepięknie fioletowym fiołkiem. Małe ukochane córusie-księżniczki będą zachwycone.

pianki do zupy

SKŁADNIKI:

  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki miałkiego cukru (lub cukru pudru)
  • świeże kwiaty fiołków

Wykonanie:

  1. Białka ubić mikserem na sztywną pianę dopiero pod koniec dodając cukier.
  2. Gdy miana jest sztywna napełnic nią woreczek filiowy.
  3. Odciąć w woreczku czubeczek jednego rogu i wyciskać bezposrednio na suchy tależ małe kulki.
  4. Na każdej kulce położyć kwiatek fiołka
  5. Pozostawić odstęp pomiędzy kulkami z piany (ok.2 cm).
  6. Wstawić talerz do mikrofalówki na najwyższą moc i włączyć ją na 30 sekund.
  7. W trakcie tego czasu pianki zetną się dokładnie na wskroś i napęcznieją podwajając objętość. Po to trzeba zostawić między nimi odstepy.
  8. Po wyłaczeniu mikrofalówki opadną wracając do swojej wielkości.
  9. Są od razu gotowe do dodania do zupy. Zwięzłe i kształtne pianeczki bez najmniejszego wysiłku.

zupa "Nic" z piankami

środa, 09 maja 2018

Kremowe cytrynowe puree z fiołkami

Gdy jest gorąco nie mamy ochoty na mięsiwa i ciężkie obiady.

Te cytrynowo-fiołkowe puree jest idealnym dodatkiem do sadzonego jajeczka lub jakiejkolwiek rybki.

Takie majówkowe ziemniaczki w formie puree z delikatnym aromatem cytrynowej skórki i

pięknymi fiołkami, które jak pewnie wielu wie są jadalne, smakują i na ciepło i na zimno.

Cytrynowe mashed patatoes z fiołkami

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 800 g do 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła, majonezu lub śmietany
  • 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • otarta skórka z 2 sparzonych cytryn
  • łyżka suszonych owoców cranberry (borówka czerwona) - opcjonalnie
  • garstaka kwiatów fiołków
  • sól do smaku

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić
  2. Dodać masło lub majonez albo śmietanę i ugnieść praską na puree.
  3. Dodać po ugnieceniu pokrojone na połówki owoce kranberry.
  4. Dodać też otartą skórkę z cytryny pozostawiajac trochę do posypania na talerzu.
  5. Ziemniaki wymieszać.
  6. Ziemniaki wyłożyć na jeden duży półmisek, posypać fiołkami i łyżką delikatnie wmieszać fiołki do ziemniaków aby ich nie uszkodzić. Kilka fiołków wetknąć w ziemniaki palcem aby było widać całe kwiatki
  7. Posypać startą skórką cytryny.
  8. Dookoła posypać siekana natką.
  9. Można podać dodatkowo odzielnie kawałeczki masła które połozone na ziemniakach roztopią się.
wtorek, 08 maja 2018

Tosty z mocarellą, skórką cytrynową i fiołkami

Tosty z mocarellą i skórką cytrynową są wymyślone na majówkę i wręcz idealnie smakują w majowe słoneczne dni. Zaskoczą dorosłych swoim świeżym smakiem a dzieci będą je uwielbiać.

Fiołki jak wiadomo (może nie każdemu) są jadalnymi kwiatkami i z powodu, że kwitną dookoła powinny być dodatkiem nie tylko do tortów czy innych ciast ale bez wątpienia powinno się je dodać do majówkowych sałatek, tostów, kanapek i masełka. Są po prostu śliczne.

Do tostów dodałam też dla zdrowia i smaku trochę pokrojonych w mniejsze kawałeczki borówek czerwonych (cranberry) i orzechy włoskie. Dodatek skórki cytrynowej zwala z nóg.

Tosty majówkowe z mocrellą, skórką cytrynową i fiołkami

SKŁADNIKI na 2 osoby:

  • 4 kromki chleba lub 8 kromek bagietki lub 8 połówek bułeczek kajzerek
  • 2 kulki sera mozarella
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka cranberry
  • otarta skórka z cytryny
  • garstka fiołków

Wykonanie:

  1. Ser mozarella zetrzeć na tarce o dużych otworach
  2. Cranberry pokroić na połówki
  3. Orzech pokruszyć na małe kawwałki
  4. Ser wymieszać z cranberry i orzechami
  5. Rozłozyć ser na kromkach chleba lub bułkach i ułożyć na górnaj kratce grilla lub w piekarniku nagrzanym do 180*C.
  6. Zapiekać w piekarniku lub na grillu kilka minut do czasu aż ser się stopi i pojawią się na nim brązowe plamki przypieczenia.
  7. Zdjąc z grilla lub piekarnika, posypać skórką cytrynową i ułożyć na nich po 2-3 fiołki. Podawać od razu gdy ser jest jeszcze miękki i ciągnący lub na zimno.
środa, 18 kwietnia 2018

keks na oleju - wyborny

Ten keks jest po prostu wyborny!

Dlaczego? Hmmm. To dlatego, że jest na oleju i dlatego, że dodatkiem są marshamllows które nadaja temu keksowy wyjatkową goomy teksturę

W zasadzie nie piekę ciast zbyt często. Jeśli juz za to się biorę to musi być to wyjątkowa okazja lub moja własna wielka zachcianka. I dzięki jednej z tych zachcianek upiekłam Keks, który od tej pory bedzie już od czasu do czasu obowiązkowym ciastem w moim domu.

Nie żeby sam Keks jako taki mnie oszołomił bo jadałam w życiu wiele keksów, ale ten który proponuję jest wyjątkowo smaczny. Otoczony chrupiącą warstwą z zewnątrz jak ciasteczka i wylgotny, lekko goowy (lepki) w środku. Dodatek suszonych moreli nadaje mu przepyszny smak.

keks na oleju - wyborny

SKŁADNIKI NA MAŁY KEKS:

  • 4 jajka
  • 650 g mąki pszennej
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 250 g cukru
  • 1½ proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel esencji waniliowej lub torebeczka cukru wanliowego
  • 3 łyżki orzechów (włoskie i pistacjowe)
  • 2 łyżki rodzynków i suszonych cranerry
  • 2 garście pianek (marshamallows)

dodatkowo żeby orzechy i dodatki nie opadły na dno:

  • łyżka oleju 
  • łyżka mąki

Wykonanie:

  1. nagrzać piekarnik do 180*C
  2. wrzucić do miski misera jajka i cukier i wsztstko razem utrzeć
  3. dolewać po woli olej do jajek z cukrem żeby masa łagodnie się połączyła
  4. na koniec dodać makę i wszystko razem zmksować na kleiste gładkie gęste ciasto
  5. W misce wymieszać wszystkie orzechy i resztę dodatków z łyżką oleju
  6. Dodać do mieszanki łyzkęmaki żeby pokryły się lepką otoczką. To zpobiegnie że delicje opadną na dół ciasta.
  7. Wymieszać ręcznie ciasto na keks z wymieszanymi w ące orzechami i delicjami.
  8. Formę natłuścić masłem lub margaryną, obsypać bułkatartą i przełożyć do formy ciasto.
  9. Piec przez 50-60 min. w 180*C

keks na oleju - wyborny

piątek, 13 kwietnia 2018

Karpatka - łatwizna dla poczatkujących

Karpatka jaką dziś prezentuję to najprostsza wersja tego ciasta. Masa jest najprostsza z możliwych bo z budyniu, który chyba każdy ma w domowych zapasach. A ciasto parzone z Której robi sie Karpatkę zawsze wychodzi. Można zamaist budyniu wykorzystać gotowy krem do Karpatki z torebki. Będzie mniej "lejący", bardziej galaretkowaty.

najłatwiejsza wersja; masa z samego budyniu z o 50 ml mniejsza ilością mleka niż wskazane jest na torebce od budyniu (Karpatkę z takim kremem podajemy od razu, krem nie nadaje sie do dłuższego stania).

łatwa wersja 2: masa z budyniu (jak wyżej) + 1/2 kostki masła śmietankowego (Karpatka z takim kremem dobrze się kroi, może postać dłużej przechowywana w lodówce, masło stęży krem).

łatwa wersja 3: masa budyniowa (jak wyżej) + galaretka o jasnej barwie lub żelatyna rozpuszczona w ciepłym mleku (taki krem jest sprężysty, Karpatka dobrze się kroi, może postać dłużej nawet w tmp. pokojowej

Ważne aby krem robić z dużego budyniu familijnego bo inaczej będzie go za mało, lub z dwóch mniejszych.

karpatka dla poczaatkujących

I ważna wskazówka jeszcze raz: mleka do budyniu radzę wziąć nieco mniej (o ok. 50-60 ml mniej). Ze wskazaną ilością na opakowaniu wyjdzie również dość gęsty, ale jeszcze bardziej gęsty będzie ładniej się trzymał przy krojeniu Karptki na porcje.

 A tak na marginesie dla ciekawskich początkujacych: oryginalnie do Karpatki daje się specjalny krem zwany Krem Russel.

karpatka dla poczaatkujących

SKŁADNIKI:

  • 125 g masła śmietankowego
  • 250 ml wody
  • 250 g maki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 duży budyń waniliowy (rodzinny) lub krem z torebki do karpatki
  • 700 ml mleka (na budyń rodzinny)
  • 3-4 łyżki cukru do posłodzenia (jeśli budyń jest bez cukru)

dodatkowo do wersji 2:

  • od 1/2 do 1 całej kostki masła śmietankowego       lub

do wersji 3:

  • 1 torebka galaretki o jasnej barwie ewentualnie i najlepiej 4 łyżeczki żelatyny w proszku

do posypania gotowej Karpatki:

  • 2 łyżki cukru pudru 

karpatka dla poczaatkujących

karpatka dla poczaatkujących

Wykonanie:

  1. W średnio dużym rondlu zagrzać wodę z masłem tak aby masło się tylko roztopiło.
  2. Dodac do wody z masłem makę i drewnianą łyżką szybko zamieszać aby powstało parzone ciasto. Zbije się w lepką spoistą masę.
  3. Masę przełożyć do miski miksera i wbić do niego 2 jajka.
  4. Włączyć mikser i zmiksować jajka z ciastem
  5. Gdy się z gróbsza połączyły dodać kolejne jajko i dalej miksować
  6. Tak dodawac po jednym z pozostałych jajek do powstania gładkiej, elastycznej i klejacej masy.
  7. Masę rozsmarować cienko na dużej płaskiej blaszce lub podzielic ją na pół i rozsmarować na dwóch mniejszych. Jeśli będziemy piekli na jednej dużej gotowy upieczony placek przeba będzie przekroić równo na 2 części (spód i górę karpatki)
  8. Nagrzać piekarnik do 200*C
  9. Rozsmarowana masę wstawić do piekarnika i piec w 200*C przez 20-25 minut do czasu aż nabierze jasno bursztynowego koloru.
  10. na masę: zagotować mleko i zrobić budyń według wskazań na opakowaniu. Mleka zawsze bierzemy nieco mniej niż pisze w istrukcji budyniu bo masa powinna być gęsta aby nie wylewała się z ciasta.
  11. Przestudzonym budyniem posmarować jeden płat ciasta. Wybierz na spód mniej pofałdowany. Bardziej pofałdowany spód będzie ładniej wyglądał na górze.
  12. Na warstwie budyniu ułożyć drugi placek ciasta i posypać przez siteczko cukrem pudrem.

Karpatka - łatwizna dla poczatkujących

piątek, 23 marca 2018

general Tsos's chicken

Ten przepis na General Tso's chicken jest jedyny oryginalny! Na innych blogach widzę nieudolne podpowiedzi na ten przepis i jest to bardziej coś w rodzaju á la General Chicken.

Aż o zgrozo dziwię się, że ktoś wierzy, że chiński szef kuchni dodałby do swojej potrawy np. zwykłego mocnego kwaśnego octu? I don't think so. Widziałam też, że ktoś na swoim blogu wprowadza w błąd pisząc, że do sosu General chicken dodaje się sos pomidorowy !!! Jak można tak wprowadzać w błąd?

Po pierwsze: w kuchni chińskiej nie stosuje się octu ocet ryżowy, które nie mają ze sobą nic wspólnego. Ocet ryżowy jest łagodny, przyjemnie lekko kwaśny i lekko słodki do tego.

Po drugie: kawałki mięsa na General chicken nie są z piersi kurczaka ale z udek.

Po trzecie: mięso ma wyjątkową chrupiącą skorupkę i nie bierze sie ona od wytaplania kurczaka w mące czy nawet tylko w bułce tartej. Jednym ze składników tej wyjatkowo chrupiacej skorupki na kurczaku jest sama marynata.

Po czwarte: w kuchni chińskiej nie stosuje się maki ziemniaczanej ale kukurydzianą.

Chcesz spróbować prawdziwego General chicken? Zrób go tak jak mówię. Przepis wydębiłam z trudem od znajomego, który ma znajomego szefa kuchni chińskiej restauracji w New Jersey. Szczególnie ta skorupka na kurczaku była wielka zagadką. Teraz już znam ten sekret.

General Chicken to po prostu ..... mmmmm pyszność. Jedna z nasmaczniejszych chińskich dań jakie jadłam. Nie wiem czy General chicen jest zany w Polsce, ale to jedna z najczęściej zamawianych potraw w chińskich restauracjach w północnej i środkowej części Ameryki.

Są to kawałki kurczaka najczęściej z udek bo sa mniej suche i upieczone lub usmażone na chrupiąco (w chripiącej skorupce)  a potem obtoczone w ciemnym pysznym sosie delikatnie słodko-kwaskowo-ostrym. Tradycyjnie podawany jest na białym ryżu z chrupiącymi brokułami na parze, (ale mogą być też z wody). 

To sos ma ten wyjątkowy pyszny smak. Jest ciemny, gęsty i szklisty i apetycznie okleja chrupiące kawałki kurczaka. Pyyyyycha !

W składnikach na marynatę podana jest wódka. Można ją dodać ale nie trzeba. Stosuje się ja jednak nie bez powodu. Powoduje ona, że mieso kruszeje, potrzebuje mniej czasu aby sie usmażyć i zabezpieczy przed tłuszczem z głebokiego smażenia i pozostanie naturalnie soczyste. Ma to wiec wpływ na mieso przez co staje się takie smakowite. Wódka nie jest jednak obowiązkowa.

SKŁADNIKI na 2 duże (po 250 g mięsa) lub 4 małe porcje:

na marynatę:

  • 1 białko jaja
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina chińskiego Shaoxing lub białego wina sherry
  • 2 łyżki czystej wódki (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 kg kurczaka bez skóry i kosci pokrojonego w kawałki (nadaje się doskonale mięso z udek)

na suchą panierkę:

  • 110 g mąki
  • 110 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

na sos:

  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki chińskiego wina Shaoxing lub jasnego wina sherry
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki drobiowego niskosolonego (low sodium) bulionu - domowego lub kupnego
  • 4 łyżki cienego cukru
  • 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki oleju (zwykły lub z orzeszków ziemnych)
  • 2 łyżeczki (ok. 2 duże ząbki) czosnku (zmiażdżone na papkę)
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki siekanego szczypiorku - dolnej części: białe z zielonym (ok. 1 szt.)
  • 6-8 białych części szczypiora pokrojonego w kawałki (1 inch)
  • 2 łyżeczki chińskiej pasty chili lub kilka małych suszonych

dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia 
  • biały ryż jako dodatek

Wykonanie:

  1. Na marynatę: roztrzepać białko w dużej misce do lekkiego spienienia.
  2. Dodać sos sojowy, wino, wódkę i wymieszać. Połowę z tego odstawić w innej miseczce.
  3. Do pozostałej połowy w dużej misce dodać proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Wymieszać na gładka masę.
  4. Do masy dodać kawałki kurczaka, wymieszać, przykryć folią i odstawić.
  5. Na chrupiącą panierkę: wymieszać w misce zwykłą mąkę , mąkę kukurydzianą, 1/2 łyżeczki soli i odstawioną połowę marynaty.
  6. Wymieszać do powstania wilgotnego granulatu. Odstawić.
  7. Na sos: wymieszać widelcem razem: sos sojowy, wino, ocet ryżowy, bulion, cukier, olej sezamowy i mąkę kukurydzianą na gładką masę. Odstawić.
  8. Połączyć olej, czosnek i chili a następnie wrzucić na dużą patelnię lub wok na średni ogień.
  9. Podsmażać mieszając cały czas ok. 3 minuty.
  10. Zamieszać wcześniej wymieszane składniki na sos i dodać do woka.
  11. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować tak mieszając ok. 1 minuty.
  12. Dodać na końcu kawałki szczypiora pokrojone skośnie na ok. 1-2 cm kawałki (tylko biała i jasno zieloną częśc).
  13. Przenieść wok na miskę z zimną wodą by przerwać gotowanie i tak zostawić by sos nieco zmniejszył temperaturę ale nie stał się zupełnie zimny.
  14. Wykończenie: nagrzać olej do głębokiego smażenia do tmp. 175*C.
  15. Brać po 1 kawałku kurczaka z mokrej marynaty i obtoczać każdy kolejno w granulacie odkładając na tackę.
  16. Gdy wszystkie kawałki są obtoczone każdy barć w dłonie i docisnąć panierkę jeszcze do mięsa by dobrze przylegała.
  17. Każdy kawałek mięsa delikatnie otrząsną z luźnych okruchów panierki by nie odklejały się i nie paliły w trakcie smażenia
  18. Gdy olej osiągnął temperaturę wkładać powoli po kawałku kurczaka (nie wrzucać).
  19. Smażące się kawałki obracać na drugą stronę.
  20. Zmniejszyć tmp. do ok.160*C (jeśli nie masz termometra zmniejsz po prostu ogień na najmniejszy) i smażyć dalej ok. 4 minuty aż nabierze jasno bursztynowego koloru.
  21. Po wyjęciu osuszać na papierowych ręcznikach.
  22. Włożyć usmażone kawałki kurczaka do woka z sosem.
  23. Wymieszać najlepiej sylikonową lub drewniana szpatułą by kawałki kurczaka pokryły się sosem.
  24. Postawić na ogniu by podgrzać trochę w razie potrzeby.
  25. Podawać od razu z gorącym białym ryżem i brokułami na parze lub z wody.

genelal Tso's Chicken

sobota, 17 marca 2018

keksowe muffinki

SKŁADNIKI:

  • 270 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki sody do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki miałkiego cukru lub cikru pudru
  • 1 łyzeczka aromtu wanilioweggo (opcjonalnie)
  • 60 ml oleju rzepakowegp (lub 100 ml oleju bez masła)
  • 50 g masła lub margaryny
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej smietany
  • 1/2 szklanki orzechów i bakalii

keksowe muffinki xxl dla duzych chłopców

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 180*C
  2. Wyłożyć salaterki papierem do pieczenia pomagając sobie obciązając go szklankami by dobrze go pomarszczyć w środku.
  3. Przesiać makę i sodę.
  4. Zmiksować mikserem olej z cukrem i z masłem.
  5. Dodać śmietanę i zmiksować.
  6. Dodać jajko i zmiksować
  7. Po pierwszym jajku gdy się połączło z innymi składnikami dodać 1/3 mąki.
  8. Gdy mąka połączy się w gładką masę dodać drugie jajko.
  9. Gdy drugie jajko połaczyło się z masą dodać połowę z pozostałej mąki.
  10. Gdy znów ciasto jest połaczone dodać ostatnie jajko i gdy to jest już dobrze połaczone dodać ostatnią porcję mąki. Ważne aby ostatnim dodawanym składnikiem była maka.
  11. Gdy ciasto jest już gładkie i dobrze połączone dodać bakalie. Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki. Jeśli kawałki baakalii są zbyt duże również je pokroic na mniejsze.
  12. Po dodaniu bakalii wymieszać wszystko nawet i ręcznie.
  13. Salaterki wyłożone papierem napełniać prawie do końca. Pozostawić ok. 1 cm odstępu od ciasta do brzegu.
  14. Wstawić salaterki z ciastem na blaszce do nagrzanego piekarnika, nakryć arkuszem folii by ciasto ni spiekło się od góry zbyt szybko.
  15. Piec w 180*C przez ok. 40-45 min. zdejmując po ok. 25 minutach folię. Nie będą jeszcze zbyt wysokie. Teraz można pozwolić muffinkom wyrosnąć ponad salaterki i zgrązowieć od góry.

keksowe muffinki XXL

czwartek, 15 marca 2018

kokosowe smoothie z buraczkiem i ananasem

SKŁADNIKI:

  • 1 buraczek czerwony
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 plastry świeżego ananasa lub ok. 10 kawałków mrożonego
  • 250 ml mleka sojowego, z migdałów lub zwykłego (można 50 ml mleka zastąpić łyżką mleczka kokosowego)

Dla tych co nie liczą kalorii: mleko mozna całkowicie zastąpić puszką mleczka kokosowego

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze.
  2. Wolisz bardziej żadsze smoothie dodaj więcej mleka.

Podawać zimne w wysokiej szklance do smoothie z grubą słomką.

kokosowe smoothie z buraczkiem i ananasem



 Inne polecane smoothie:

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 53
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych
Skopiuj CSS