Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
sobota, 11 listopada 2017

Pieczarki w sosie balsamicznym

Co tu dużo mówić. Te pieczarki są po prostu intensywnie pyszne.

SKŁADNIKI na 4 porcje:

w 100 g = ok. 7,8 g białka

                 ok. 98 cKal

  • 800 g do 1 kg młodych nie dużych pieczarek w całości
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 3 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari
  • 3 ząbki czosnku zmiażdżone i drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Oczyszczone ale nie płukane w wodzi pieczarki wymieszać w oleju lub płynnym klarowanym maśle
  2. Dodać do pieczarek sos sojowy, ocet balsamiczny, tymianek i czosnek oraz pieprz do smaku. 
  3. Sól dodać po spróbowaniu gdyż sos sojowy może być bardzo słony.
  4. Rozgrzać piekarnik do tmp. 200*C - (395F).
  5. Pieczarki wyłożyć na blaszkę i piec ok. 15-20 minut aż pieczarki zmiękną.
  6. Wyłożyć na półmisek i posypać dla koloru listkami świeżego tymianku z 1 gałązki
bron:closetcooking
niedziela, 05 listopada 2017

pieczona marchewka z wędzoną papryką

SKŁADNIKI:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki wędzonejmielonej  papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 pęczek młodych marchewek
  • sól i pieprz do smaku
  • gałązka tymianku świeżego do garniszu

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do tmp. 220*C (425 F)
  2. Wymieszać razem w plastikowej torbie oliwę, paprykę wędzoną i kolendrę oraz pieprz i sól do smaku.
  3. Dodać do przypraw umyte, wysuszone i pozbawione naci marchewki, wymieszać marchewki w worku z przyprawioną oliwą by były dokładnie nią pokryte i takie razem z całą znajdującą się w worku oliwą wyłożyć na półmisek do zapiekania.
  4. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 do 20 minut na środkowej półce.
  5. Wyjąć z piekarnika gdy marchewki lekko zbrązowiały. Wciąż powinny być lekko chrupiące. To ważne bo takie są najsmaczniejsze.
  6. Po wyjęciu obsypać gorące świeżymi listkami tymianku.

pieczone marchewki podkręcone pieczoną papryką

bron:wrightfamilytable

niedziela, 29 października 2017

Domowy polski rosół na zimę odświezony imbirem

Okres choróbsk i innych dolegliwości zdrowotnych z powodu zimy już się zaczął i nie ma co czekać aż nas coś dopadnie. Trzeba działać prewentywnie. Takim cudownym eliksirem na zdrowie jest rosołek. Imbir działa przeciwbakteryjnie i odkaża drogi oddechowe, dlatego rosół wzbogacony imbirem to podwójnie cudowny eliksir na zimową niedyspozycję zdrowotną.

Imbir dodany w nienadmiernej ilości leciutko zaostrza smak rosołu i nadaje mu leciutki wyjątkowy cytrusowy posmak.

Domowy polski rosół zimowy wzmocniony imbirem

Zamiast makaronu długą zimową marchew pokroiłam w długie cienkie pasy obieraczką do warzyw. Jeszcze lepsza jest łopatka do skrawania sera. Pasy następnie pocięłam w długie nitki przypominające domowy makaron.

SKŁADNIKI na 6 ok. porcji:

  • 1 kura rosołowa lub 1 kurczak rosołowy
  • 1 cebula w całości obrana
  • 1 cebula w całości w łupinie
  • 1 średnia marchew zimowa
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 łodyga naci selera
  • 1 cm kawałek grubej części korzenia imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 12 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Kurę lub kurczaka podzielić na części odcinając nogi a korpus przekroić na połówki. Kawałki kurczaka namoczyć w zimnej wodzie zależnie ile mamy na to czasu. Jeśli nie mamy czasu można moczenie ewentualnie pominąć. Ma ono na celu zmniejszenie zbierania się szumowin w trakcie gotowania.
  2. Kawałki kurczaka umieścić w dużym garnku z zimną wodą i postawić na bardzo małym ogniu. Rosół domowy powinien na najmniejszym ogniu dochodzić przez 2-3 godziny. Woda nawet nie powinna być bliska zagotowania. Rosół ma dochodzić na najmniejszym gazie bez przykrywki. Od tej pory rosołu już też nie mieszamy. Dodajemy tylko resztę składników i absolutnie nie mieszamy.
  3. Po kurczaku dodać teraz warzywa w dużych kawałkach, nać selera, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie i opłukaną pod ciepłą wodą 1 całą nieobraną czyli w łupinie cebulę. Łupina nada rosołowi ładny kolor.
  4. Drugą cebulę obrać i w całości nadziewając na widelec opalić nad gazem ze wszystkich stron do przypalenia się. Nada to rosołowi specyficzny tradycyjny smak.
  5. Doprawić lekko solą. Woda się w trakcie gotowania nieco zredukuje więc uważać z solą. Lepiej potem dosolić niż teraz przesolić.
  6. Na końcu dodać plasterki oskrobanego ze skórki imbiru.
  7. Tak rosół jak wspomniałam ma "pykać" sobie przez 2-3 godziny.
  8. Na samym początku na powierzchni rosołu będzie zbierać się pianka. Jest to białko. Trzeba delikatnie usuwać je łyżką lub małym cedzakiem do czasu aż przestanie się pojawiać. Po ok. godzinie gotowania piana już nie powinna się pojawiać.
  9. Na talerzach ułożyć kopczyk z pociętą w długie pasy jak makaron i sparzoną marchewką i pociętym w słupki selerem oraz kawałkiem poszarpanego w paski mięsa z kury lub kurczaka na którym był gotowany rosół. 
  10. Rosół podać w wazie lub od razu dopełnić talerze gorącym rosołem.
  11. Posypać posiekaną natką selera lub pietruszki.
  12. Do takiego rosołu nie powinno dodawać się maggi z butelki..... no ale jak ktoś lubi......
sobota, 28 października 2017

Omlet szarpany z selerem przybrany grzybkami shitake, kiełkami i marchewką

Masz ochotę na wyjątkowe śniadanie? Ten omlet na pewno odbiega od typowych śniadaniowych omletów jakie znasz.

omlet szarpany z selerem i chrzanem przybrany grzybami shitake, kiełkami i marchewką

Omlet może stać się ciekawym daniem dzięki składnikom jakich zazwyczaj do omleta się nie dodaje. Jajka są tak uniwersalne, że można je połączyć praktycznie ze wszystkim.

Mój omlet jest mega prosty i szybki. Składniki jakie tu wykorzystałam nie potrzebują podsmażania. Grzyby shitake wręcz nie powinny być nigdy długo podsmażane bo stają się wtedy gumowe. Temperatura pod pokrywką spowoduje, że jajka od góry się zetną, grzyby i kiełki pozostaną jędrne a marchewka pozostanie wciąż na wpół chrupiąca. Podobnie starty seler dodany do jajek.

Całość polałam chińskim sosem Hoisin dopełniający smak tego omleta z typowymi wschodnimi dodatkami. Smak tego sosu jest słodko sojowy. Jeśli nie masz takiego sosu może być rodzimy ketchup.

 

SKŁADNIKI NA 1 dużą porcję lub 2 małe:

  • 3-4 średnie jajka
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • garść startego surowego selera
  • 1 łyżka posiekanej naci selera lub natki pietruszki ewentualnie szczypiorku
  • garść kiełków soi
  • 6 pasów marchwi (ścięte z grubej marchwi obieraczką do warzyw lub nożem do sera)
  • 1-2 łyżki oleju lub pół na pół z masłem
  • sól i pieprz do smaku
  • sos Hoisin do polania (ewentualnie np. Ketchup)

Wykonanie:

  1. Jajka roztrzepać z chrzanem i posiekaną natką, doprawić sola i pieprzem do smaku
  2. na patelni rozgrzać olej na małym ogniu
  3. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię jajka z selerem i równomiernie rozprowadzić,
  4. Ogień pozostawić mały aby omlet zbyt szybko nie przypiekł się.
  5. Na wciąż surowy od góry omlet układać jak serpentyny pasy marchwi, rozłożyć grzybki shitake i kiełki soi. Wszystko posypać posiekana natką.
  6. Omlet przykryć szczelnie pokrywką i na małym ogniu czekać aż omlet zetnie się pod wpływem temperatury pod pokrywką od góry.
  7. Zsuwać omlet na talerz nie zwarzając, że się szarpie i rozrywa.
  8. Na talerzu polać nieco sosem Hoisin

Omlet szarpany z selerem przybrany grzybkami shitake, kiełkami i marchewką

Krokiety ziemniaczane z selerem

Krokiety to świetna alternatywa i elegancka dla podawanych do obiadu ziemniaków z wody lub puree

Zaoszczędzą ci też czasu gdy podane do świątecznego lub z okazji innej uroczystości obiadu po jego skończeniu mogą pozostać na stole jako przekąska. Wystarczy postawić obok nich jakiś sos. Może być serowy na ciepło lub zimno lub jakiś sos na bazie jogurtu lub majonezu, np. koktajlowy, na ostro, musztardowy czy czosnkowy.

Krokiety można podać do każdego mięsnego lub rybnego dania.

 

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mączystych ziemniaków (obranych i pokrojonych w kawałki)
  • 250 g selera (obrany i pokrojony w takie same kawałki)
  • 75 ml gorącego mleka
  • 50 g masła pokrojonego w lawałki
  • 2 żółtka (roztrzepane)
  • 100 g startego żółtego sera z gatunków długo dojrzewających
  • 2 całe jajka jajka (roztrzepane)
  • szczypta gałki muszkatołowej do smaku
  • 250 g bułki tartej
  • 1 l oleju do głębokiego smażenia

Wykonanie:

  1. Ugotować ziemniaki z selerem w dużej ilości osolonej wody (ok.20 minut), odcedzić i odstawić bez przykrycia do odparowania.
  2. Dodać do ziemniaków mleko, doprawić solą i pieprzem do smaku i ręczną praską ugnieść na puree.
  3. Do puree dodać żółtka i ser, wymieszać i odstawić do wystygnięcia i od czasu do czasu przemieszać.
  4. Mokrymi dłońmi formować małe podłużne, okrągłe krokiety, kłaść na deseczce i po skończeniu formowania przykryć folią i odstawić do stężenia na 1 godzinę w lodówce.
  5. Po tym czasie maczać krokiety w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej. Odłożyć. Jeśli nie będziesz smażyć ich od razu bardzo dobrze odłożyć je do lodówki bez przykrycia.
  6. Rozgrzać olej do 180*C
  7. Smażyć krokiety partiami (w standardowym średnim garnku lub frytownicy po 4 sztuki na raz). Po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik do osączenia z oleju.
  8. Najlepsze są gorące więc przed podaniem by nie wystygły przechowywać je w nagrzanym piekarniku tylko do 60*C a zachowają swoją chrupką skórkę i kremowe wnętrze.
niedziela, 22 października 2017

Pasta Calamari z owocami morza na czosnkowym maśle

Makaron w kształcie krążków kalmarów idealnie imituje owe krążki kalmarów i doskonale nadaje się do podania go z krewetkami, ośmiorniczkami, mieszanką owoców morza lub nawet rybą np. w sosie pomidorowym

Można oczywiście podać go do makaronu tylko z warzywami w sosie a owe makaronowe krążki do złudzenia przypominające kalmary "zmylą oko".

Jako dodatki wybrałam młody groszek cukrowy, ale może to być inne zielone warzywo.

A jako chrupiący element i kontrast kolorystyczny wybrałam chińskie grzybki Mun, które po namoczeniu i nawet ugotowaniu zawsze pozostają przyjemnie chrupiące.

Celowo nie wybrałam żadnego czerwonego składnika. Owoce morza na maśle lub oliwie bez sosu dla mnie ładnie komponują się w potrawie z zielonym kolorem i zawsze wybieram takie składniki. 

Pasta Calamari z owocami morza na czosnkowym maśle

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 garście suchych krążków makaronu w kształcie calamari (lub innego)
  • 300-400 g odmrożonych owoców morza (ośmiorniczki, krewetki, mule, surmi itp.)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 młode cebulki lub cebule dymki
  • szczypta płatków chili lub kawałeczek świeżej
  • 2 łyżki siekanej zieleniny (np. natka pietruszki, szczypiorek czosnkowy itp.)
  • garść młodego groszku cukrowego w całości
  • 2-3 kawałki suszonych grzybków Mun lub shitake
  • 1 cytryna do polania sokiem na talerzu
  • 1-2 łyżki lekkiego słonego sosu sojowego (nie zabarwia na ciemno)
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie:

  1. W bardzo dużym garnku zagotować wodę i ugotować w niej makaron do momentu gdy nie jest już surowy ale jest wciąż lekko twardy (jędrny). Chodzi o to by nie był zbyt miękki.
  2. Odcedzić go i przelać zimną wodą na sicie. Odstawić do obcieknięcia.
  3. W czasie gdy gotuje się makaron przelać na sicie owoce morza wrzątkiem i odstawić do odsączenia.
  4. Jeśli używasz grzybki Mun zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia, po czym pociąć w mniejsze paseczki. Jeśli masz grzybki shitake pokrój je w mniejsze kawałki.
  5. Cebulkę pokroić w kawałki a gdy masz dymkę również w ok. 2 cm kawałki (również szczypior)
  6. Na dużej patelni ale na małym rozpuścić masło i wrzucić na nie obrane i zmiażdżone ząbki czosnku (ale nie zmiażdżone na papkę- powinny pozostać duże kawałki).
  7. Gdy masz cebulkę szalotkę wrzuć ją razem z czosnkiem do podsmażenia. Cebulę dymkę dodać na końcu.
  8. Gdy masło stało się aromatyczne od czosnku wrzucić na nie kawałki chili. Zamieszać.
  9. Teraz czas na groszek lub inne warzywo. Podsmażaj tylko 2-3 minuty. Powinny pozostać chrupiące.
  10. Po tym czasie wrzucić na patelnię osączony makaron, odkręcić ogień na duży i zamieszać.
  11. Gdy temperatura podniosła się wrzucić do makaronu dobrze odsączone owoce morza, cebulę dymkę, natkę pietruszki i doprawić sosem sojowym i pieprzem. Gdy nie masz sosu sojowego użyj soli. Zamieszać
  12. Dodać teraz grzybki lub grzybki shitake. Zamieszać i wyłączyć. Grzybki shitake zawsze dodaje się do potrawy w ostatniej minucie (inaczej niż inne grzyby) bo zbyt długo podsmażane shitake staną się gumowe.
  13. Gotową potrawę skropić na talerzach sokiem z cytryny.
poniedziałek, 09 października 2017

Ryż z warzywami, kiełkami i świeżą miętą

 Tak naprawdę jest to danie powstałe z połączenia moich dwóch ostatnich wpisów: Chińskiej kapusty Pak-choy z młodym groszkiem i kiełkami soi oraz Białego ryżu ze świeżą miętą.

Pierwsze danie jest lekkim daniem lunchowym - wegetariańskim lub dodatkiem do głównego dania, a drugie danie: Ryż z miętą idealnie nadaję się do mięs z grilla lub z patelni.

Z połączenia obu powstało bezmięsne lekkie danie dla miłośników ryżu. zdrowe i oryginalne.

SKŁADNIKI NA 4 porcje:

 

  • 1 duża kapusta chińska Pak-choy (Paksoi)
  • garść strąków groszku cukrowego (im młodszy tym lepszy)
  • garść kiełków soi (taugè)
  • 3-4 rzodkiewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek pora lub 1/2 młodej cebulki
  • 1-2 łyzki oleju sezamowego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego lub oester
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamowych
  • ryż jaśminowy
  • 2-3 łyżki pociętych w paseczki listków mięty
  • sól i pieprz do smaku

Ryż z warzywami, kiełkami i świeżą miętą

 Ryż z warzywami, kiełkami i świeżą miętą

  1. Liście kapusty odłamać od głaba i opłukać pod bierzącą wodą. Pokroić następnie liście w ok. 1.5 cm kawałki (białą i zieloną część)
  2. Groszek i kiełki pozostawić w całości opłukując pod bierzącą zimną wodą.
  3. Na patelni rozgrzać lekko olej i wrzucić na niego lekko zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojony w kawałki por lub cebulkę i zamieszać lekko podsmażając.
  4. Na patelnię wrzucić nastepnie groszek i kapustę. Zamieszać
  5. Dodać sos sojowy i dusić zaledwie przez 1-2 minuty. Groszek pozostanie chrupiący a kapusta chińska również nie potrzebuje długiego podduszania.
  6. Wyłączyć ogień, dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i kiełki.
  7. Wszystko wymieszać i posypać ziarnem sezamowym.
  8. Ugotować ryż według wskazań na opakowaniu z dodatkiem soli
  9. Gdy ryż jest ugotowany wymieszać go jeszcze gorący z pociętą w paseczki miętą.
  10. Połączyć warzywa z ryżem i podawać na ciepło lub zimno.
piątek, 06 października 2017

Biały ryż ze świeżą mietą do mięs

I znów coś bardzo prostego czyli ryż ze świeżą mięta.

I tym razem moja siostra była żródłem mojej inspiracji mówiąc mi, że w ogrodzi ma bardzo dużo rosnącej miety i brak jej pomysłów jak ją wykorzystać. Do tej pory ograniczała się jedynie do dodawania jej do herbaty.

Zapodałam więc miętę w kilku sałatkach a teraz pora na coś na ciepło - biały ryż z mietą.

Taki ryż można podać bez mięsa jako wegetariańską potrawę. Wystarczy w kilka minut przygotować Chińską kapustę Pak-Choy z zielonym groszkiem i kiełkami soi.

Olej sezamowy i ziarna sezamu podnoszą smak tej skromnej potrawy.Do tego delikatny smak mięty w ryżu czyni subtelną lekkostrawną potrawę

SKŁADNIKI:

  • ryż jaśminowy
  • woda
  • 2 łyżki pociętych w paseczki listków mięty
  • sól do smaku

Biały ryż ze świeżą mietą do mięs

Wykonanie:

  1. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli według wskazówek na opakowaniu
  2. Po zdjęciu z ognia do jeszcze ciepłego wmieszać pocięte w paseczki listki mięty
  3. Idealnie nadaje się do mięs z grilla czy rusztu lub do mięs smażonych z patelni
11:31, samira.nl , reszta
Link Dodaj komentarz »

paksoi z patelni z groszkiem i kiełkami

Zdrowe proste i szybkie danie jakim są warzywa z patelni to bardzo modna ostatnio przekąska, dodatek do ryżu lub dania mięsnego z ryżem.

Ważne aby warzyw z patelni nie poddawać zbyt długiemu podsmażaniu. Zachowają wtedy swoją chrupkość, witaminy i kolor. W ogóle podsmażane warzywa, które pozostają po podsmażeniu na wpół chrupiące są dużo bardziej smaczne.

Do tej prostej potrawy skłoniła mnie wizyta mojej siostry z jej koleżanką Kasią tutaj u mnie w Holandii. Zainteresowały się kiełkami sojowymi, które są tutaj powszechnie do kupienia w każdym sklepie i nazywanymi w Holandii Taugè.

To jest jedna z propozycji jak je wykorzystać. Kiełki są jak każdy wie bardzo zdrowe.

Takie warzywa z patelni znakomicie smakują do białego ryżu ze świeżą miętą

SKŁADNIKI na 2 duże lub 4 małe porcje:

  • 1 duża kapusta chińska Pak-choy (Paksoi)
  • garść strąków groszku cukrowego (im młodszy tym lepszy)
  • garść kiełków soi (taugè)
  • 3-4 rzodkiewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek pora lub 1/2 młodej cebulki
  • 1-2 łyzki oleju sezamowego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego lub oester
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyzeczka prażonych ziaren sezamowych

Wykonanie:

  1. Liście kapusty odłamać od głaba i opłukać pod bierzącą wodą. Pokroić następnie liście w ok. 1.5 cm kawałki (białą i zieloną część)
  2. Groszek i kiełki pozostawić w całości opłukując pod bierzącą zimną wodą.
  3. Na patelni rozgrzać lekko olej i wrzucić na niego lekko zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojony w kawałki por lub cebulkę i zamieszać lekko podsmażając.
  4. Na patelnię wrzucić nastepnie groszek i kapustę. Zamieszać
  5. Dodać sos sojowy i dusić zaledwie przez 1-2 minuty. Groszek pozostanie chrupiący a kapusta chińska również nie potrzebuje długiego podduszania.
  6. Wyłączyć ogień, dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i kiełki.
  7. Wszystko wymieszać a na talerzu posypać ziarnem sezamowym.
  8. Podawać do potraw białego ryżu, białego ryżu z miętą lub do potraw mięsnych podawanych z białym ryżem.

pak-choy z patelni z groszkiem i kiełkami

piątek, 22 września 2017

slank'i grochówka z zielonego groszku

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 litr gotowego bulionu drobiowego odtłuszczonego lub 2 udka z kurczaka + 1/2 l wody
  • 250 g suszonego zielonego groszku (spliterwten)
  • 150 g obranego selera pokrojonego w kostkę
  • 200 g pasternaka lub korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę
  • 150 g pora pokrojonego w pół-krążki
  • 3-4 łodygi selera naciowego pokrojonego w kawałki
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku w kostce
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanej)
  • 200 g wędzonej piersi kurczaka lub mięso z udek jeśli sami robiliście bulion

Wykonanie:

  1. Ugotować bulion lub ze słoika wlać do rondla
  2. Opłukać groch na sicie i dodać do bulionu. Doprowadzić wolno do zagotowania. Zamieszać kilkakrotnie.
  3. Dodać połowę z selera pokrojonego w kostkę i połowę pora. Przykryć pokrywką i na najmniejszym ogniu gotować przez 1 ok. godzinę
  4. Na 10 minut przed końcem godziny dodać resztę selera i pora.
  5. Doprawić do smaku dowolną ilością bulionu z kostki oraz pieprzem i ewentualnie solą
  6. W międzyczasie rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć na niej na pasternak aż nabierze złotego koloru ale pozostanie pół-chrupki (ok.5 min.)
  7. Wmieszać podsmażony pasternak i posiekaną natkę do wyłączonej z ognia zupy.
  8. Na każdej porcji na talerzu ułożyć kopczyk z pokrojonego w paseczki lub kostkę wędzonej piersi z kurczaka lub poszarpanego mięsa z ugotowanych udek.
niedziela, 06 sierpnia 2017

marynowany dorsz na surowo na buraku

W obecnych czasach ryby i mięso marynuje się w soli aby zmienić ich smak i strukturę mięsa. Kiedyś technika ta stosowana była aby przedłużyć mięsu i rybom świeżość i trwałość. Teraz jest to technika kulinarna na tworzenie zdrowych dań z surowej a jednak nie surowej ryby.

Jedną z najbardziej znanych potraw z surowej ryby marynowanej w soku cytrynowym jest Ceviche.

Technika marynowania w soli pozbawia rybę nadmiaru wody aby przede wszystkim zahamować rozwój bakterii które "psują" surowe mięso. Zaczynają natomiast "działąć" bakterie kwasu mlekowego  które są dla nas zdrowe i enzymy zawarte w mięsie,To dzięki nim kwaśna śmietana staje się kwaśna a kefir czy jogurt nabiera swojego typowego smaku. Tak samo dzieje się z mięsem.

Mięso w tym czasie zmienia swoją konsystencję (przestaje być surowe) i nabiera delikatnego innego niż "surowa ryba" smaku.

Inną światowej sławy i dumą Holendrów jest ich delikates ze śledzia: Matjas holenderski.

Skandynawii maja natomiast fenomenalnego jak Matjas zresztą: Gravlax z łososia.

Domowy Gravlax - Delikates z łososia

Na przygotowanie marynowanej w soli ryby trzeba zarezerwować sobie kilka dni jeśli mamy świeżą rybę nigdy wcześniej nie zamrożoną

To z powodu kilku dnia mrożenia zasolonej ryby.

Do marynowania w soli nadają się białe ryby ale przede wszystkim ryby tłuste: śledź, makrela, palia, pstrąg tęczowy czy łosoś. Tej ostatniej ryby nie trzeba wyjątkowo mrozić.

Tak przygotowaną potrawę (rybę marynowana w soli często w soli i cukrze) można przechowywać w lodówce długo. Nawet do 2 tygodni.

Najlepiej do marynowania w soli (lub soli i cukrze) nadają się całe filety dużych ryb o wadze do 2-3 kilogramów ze środkowej części, np. łosoś.


SKŁADNIKI:

  • 3 filety z białej ryby np. dorsza, bonito lub pstrąga (mrożone lub świeże)
  • dużo soli gruboziarnistej morskiej
  • kilka gałązek koperku
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 150 ml oliwy
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanego ogórka
  • 2-3 łyżki posiekanej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka siekanego cienkiego szczypiorku
  • młode listki czerwonego buraka do dekoracji

Wykonanie:

  1. Filety ryby ułożyć w płaskim pojemniku, oprószyć pieprzem i zasypać grubą warstwą gruboziarnistej soli. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.
  2. Jeśli ryba była wcześniej mrożona po zasypaniu solą już nie trzeba jej zamrażać. Jeśli masz rybę zupełnie świeżą nigdy wcześniej nie mrożoną, po zasypaniu solą wskazane jest wstawić ją tak na 3 do 5 dni do zamrażalnika. Wiąże się to z pozbyciem się ewentualnych żyjących w żywych białych rybach nicieni, które zginą doszczętnie przez zamrożenie. Normalnie dzieje się tak w trakcie smażenia.
  3. Po tym czasie rybę razem z solą zamrozić 3 do 5 dni w zamrażalnik. Zamrażanie jest ważne. 
  4. Po upływie tego czasu filety opłukać z soli pod bieżącą zimną wodą a następnie zanurzyć w misce napełnionej czystą zimną wodą aby ryba oddała nadmiar soli, którą wchłonęła.
  5. Zanurzone w wodzie odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
  6. W międzyczasie przygotować dressing: połączyć w miseczce sok z cytryny z musztardą i szczypta soli i pieprzu do smaku.
  7. Teraz ubijając ręczną trzepaczką lub rózgą dodawać cienkim strumieniem oliwę nie przestając ubijania. Ubijać do uzyskania gęstej lejącej emulsji.
  8. Rybę osączyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  9. Pokroić filety w małe kawałki i wymieszać w winegrecie.
  10. Dodać posiekany ogórek, szczypiorek i czerwoną paprykę.
  11. Układać po kopczyku zamarynowanej ryby na plastrze ugotowanego czerwonego buraka.
  12. Przybrać młodym listkiem czerwonego buraka.
  13. Podawać schłodzone.

bron:EmTe

sobota, 05 sierpnia 2017

Skrzydełka kokosowe

Skrzydełka, to ostatnio bardzo popularne przekąski na różne okazje.

W przygotowanej dzisiaj wersji oprócz tego, że są marynowane w mleczku kokosowym to juz upieczone posypane są prażonymi wiórkami kokosowymi z orzeszkami ziemnymi i przyprawami.

Palce lizać.

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 750 g skrzydełek
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 limonki + otarta z limonek skórka
  • 1/2 średniej główki czosnku
  • szczypta suszonych płatków chili
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 pęczek świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki
  • 4 łyżki serundeng (prażony z przyprawami wiórki kokosowe)

Wykonanie:

  1. Limonki sparzyć, umyć skórkę z ewentualnych chemicznych konserwantów i zetrzeć na tarce.
  2. Oczyszczone i osuszone papierowymi ręcznikami skrzydełka wymieszać w mleczku kokosowym z sokiem z limonek i otartą skórką z limonek.
  3. Marynować przez 2 godziny np. w zamkniętym woreczku plastikowym lub zamkniętej misce.
  4. Nagrzać piekarnik do 200*C
  5. Skrzydełka odcedzić z marynaty na sitku. Marynatę nie trzeba wylewać. mozna wykorzystać ją do np. zupy kokosowej.
  6. Ząbki czosnku nie obierając ich ze skórki rozgnieść np. nożem
  7. W dużej misce wymieszać chili i zmiażdżone ząbki czosnku oraz dobrze odsączone skrzydełka.
  8. Na blacie do pieczenia rozłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, na niej ułożyć skrzydełka i ząbki czosnku w skórkach. Resztę oleju polać po skrzydełkach.
  9. Skrzydełka wstawić do piekarnika na środkową półkę, zmniejszyć temperaturę teraz do 180*C piec w 180*C przez ok. 20 minut.
  10. Po tym czasie skrzydełka odwrócić i piec jeszcze kolejne ok. 15 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika posypać je siekaną kolendrą i prażonymi wiórkami kokosowymi serundeng.
  12. Pyszne z sosem w którym można maczać skrzydełka. Idealnie nadaje się do tego sos z orzeszków ziemnych: satésaus (przepis tutaj) lub choćby dobry ketchup.
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 51
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS