Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zimny bufet

czwartek, 16 czerwca 2016

Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce

Przepyszna propozycja na dzisiejszy wieczór dla kibiców.

Szybka i smaczna bruschetta z pomidorami po polsku, bo z dodatkiem polskich marynowanych w oleju grzybków na francuskiej bagietce.

Lekka, szybka w przygotowaniu i idealna do piwka lub innego trunku. Palce lizać.

 Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce

Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce

SKŁADNIKI:

  • 1 duża bagietka
  • 2 duże pomidory mięsne (lub 4-6 mniejszych z gatunku jak najmniej wodnistych)
  • 2 łyżki marynowanych małych grzybków z oleju (nie z octu) np. podpieńki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 10 listków świeżej bazylii
  • 1 szalotka lub łyżka drobnego szczypiorku a najlepiej szczypiorku czosnkowego
  • (opcjonalnie) szczypta świeżych posiekanych listków tymianku ew. suszonych

Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce

Wykonanie:

  1. Pomidory pokroić w kostkę, najlepiej usunąć wodnistą część z pestkami jeśli pomidory nie są zbyt mięsiste i wrzucić na sito i pozwolić ocieknąć z nadmiaru wody.
  2. Babietkę pokroić w dośc grube kromki krojone pod skosem
  3. Nabierając nieco oliwy lub oleju np. z grzybków na łyżkę, posmarować nią kromki bagietki z obu stron. Tak przygotowane wrzucać po 4 sztuki do tostera lub na grill.
  4. Przeciąć ząbek czosnku wzdłuż na pół
  5. Gdy kromki bagietki są kruche i nabrały koloru, przecierać je jeszcze ciepłe z jednej strony przeciętą stroną ząbka czosnku.
  6. Pomidory wymieszać z oliwą, solą i pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i tymiankiem oraz odsączonymi z oleju małymi grzybkami.
  7. Nakładać po porcji pomidorów na kromki bagietki i posypać je posiekanymi w ostatniej chwili listkami bazylii.
  8. Podawać

Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce

 Dietetyczne snacki dla kibicek - Summer rolls

Oprócz tego, ze jestem kibicką, jestem też właśnie na diecie. No a dziś mega ważny dla Polski mecz piłkarski z Niemcami. Ekscytacja wisi w powietrzu. Nie ma bata, że nie zasiądę przed telewizorem by dopingować naszych i wypadałoby od czasu do czasu coś przekąsić. 

Od razu pomyślałam o rolkach z chrupiącymi warzywami w arkuszach papieru ryżowego zwanych spring lub summer rolls. Zależnie jakie warzywka umieścimy w środku.

Ja wybrałam zdrowy młody groszek i marchewkę, ale może to być papryka czerwona lub zielona pokrojona w słupki lub ogórek bez wodnistego środka. Często dodaje się też chrupkie kiełki soi lub miękkie awokado. Co kto ma i co kto lubi.

Do tego lekki sos-dip na bazie słodkiego sosu chili i sosu sojowego i można byc na diecie przekanszając snaki i kibicować oczywiście.

 

Wartości odżywcze na 1 porcję:

350 Kcal

915 mg natrium

SKŁADNIKI dla 4 osób:

na dip-sos:

  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 1 mała czerwona cebula drobno posiekana
  • garstka siekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki (ok. 15g)
  • 100 ml tajskiego słodkiego sosu chili
  • 1 duża limonka lub 1 mała cytryna
  • 2 łyżki wody

reszta składników:

  • 80 g cienkiego makaronu ryżowego (mihoen)
  • 25 g orzeszków ziemnych w całości
  • 200 g grubej marchwi
  • 2 łyżki japońskiego sosu sojowego
  • 200 g młodych strąków groszku cukrowego (sugarsnaps)
  • 12 okrągłych arkuszy płatów papieru ryżowego
  • garść listków mięty poszarpanych na mniejsze kawałki (ok. 15g) -nie siekać

Wykonanie:

Snacki dla kibicek - Summer rolls

Dietetyczne snacki dla kibicek - Summer rolls

  1. na dip-sos: posiekaj 50 g orzeszków i wrzuć do miski z posiekana cebulką.
  2. Dodaj połowę posiekanej kolendry lub natki, sos chili, 2 łyżki wody i sok z limonki lub cytryny i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić.
  3. przygotowanie rollek: ugotować krótko makaron ryżowe według wskazań producenta na opakowaniu i przepłukać na sicie zimną wodą.
  4. Zetrzeć marchew i wymieszać w miseczce z sosem sojowym
  5. Pokroić strąki groszku wzdłuż na paseczki po czym obgotować przez 1 minutę we wrzątku. Odcedzić i przepłukać od razu zimna wodą by zachowały chrupkość
  6. Napełnić miseczkę letnio-zimną wodą do moczenia arkuszy ryżowego papieru.
  7. Każdy z arkuszy zanurzać w wodzie przez 20 sek., przenieść na czystą deseczkę lub blat rozkładając płasko. Uważać by arkusz nie złożył się bo łatwo się do siebie klei. Gdyby kleiły się do blatu rozkładać je na wilgotnej czystej ściereczce.
  8. układać na środku arkusza rządek kawałków listków mięty, na nich nieco z pozostałych listków kolendry lub natki i po kilka orzeszków. 
  9. na orzeszkach porcję marchwi w sosie sojowym, następnie porcję makaronu ryżowego a na koniec kilka pasków groszku.
  10. zawinąć do środka brzegi arkuszy od strony końcówek rządka farszu, a następnie zrolować arkusz w rolkę jak to robimy zazwyczaj z naleśnikami.
  11. Układać rolki na talerzu w odstępach tak by sie nie dotykały. Inaczej przykleją się do siebie.
  12. przed każdym kęsem maczać rolki w sosie

Dietetyczne snacki dla kibicek - Summer rolls

bron:allerhande

sobota, 21 maja 2016

masło z płatkami kwiatów

masło z płatkami kwiatów - butter with flower petals

Śniadanie pod gruszą, to marzenie wielu z nas i wielu z nas funduje sobie taką przyjemność w gronie rodzinnym na łonie natury. Zresztą nie tylko śniadanie może być takim sielskim posiłkiem.

Niewątpliwą ozdobą dla stołu i przyjemnością dla oka będzie masło z płatkami kwiatów. Jadalnych kwiatów oczywiście. Jest ich wokoło bardzo dużo. Zobacz tutaj jakie kwiaty jadalne (lub ich płatki), rosną wokół ciebie w twoim ogrodzie lub nieopodal na łące.

Najbardziej znane jadalne kwiaty to : płatki chabrów lub różnokolorowych róż, cieniutkie żółte płatki mniszka lekarskiego, kwiaty nasturcja, begonii, niecierpka lub bratki. No i białe kwiatostany czarnego bzu, mmmm ten aromat. Wystarczy się rozejrzeć.

masło z płatkami kwiatów - butter with flower petals

ogórecznik - jadalne kwiaty

W ogrodzie zawsze mam ogórecznik pięknie kwitnący na chabrowo /niebiesko.

Kliknij i zobacz tutaj jak "upiec" szybki chlebek z patelni, który dopełni jeszcze bardziej frajdy takiego beztroskiego posiłku na powietrzu.

Składniki - wszystko co ci potrzeba to:

  • świeże miękkie masło
  • różnokolorowe płatki jadalnych kwiatów
  • cieniutki paseczki czerwonej papryczki chili
  • pieczywo - chrupkie, z ziarnami, domowe.... do wyboru

Wykonanie:

  1. Wszystko co musisz zrobić to część płatków wymieszać bardzo delikatnie z miękkim masłem, a część posypać po maśle i podać.
  2. Uśmiech sam pojawia się na ustach na widok takiego masełka :)

masło z płatkami kwiatów - butter with flower petals

niedziela, 15 maja 2016

Tort chlebowy

Tort chlebowy

Moda na odchudzanie wcale nie musi być krzywdząca i nudna. Aby w gronie koleżanek napić się herbatki nie musisz podawać "zakazanego" ciasta czy jeszcze bardziej przeklętego tortu z bitą śmietaną i tuczącym kremem.

Ten Tort kanapkowy do złudzenia wyglądający jak ciasto czekoladowe z kremem jagodowym jest idealny na lunch lub wieczorne spotkanie. To genialna alternatywa. Cieszy oko jak prawdziwy tort, jest zdrowy i do tego dozwolony gdy dbamy o linię.

Genialne !!!!

Potrzebujesz do tego fioletowego tortu wyciskarki do soków aby uzyskać z kapusty gładką poszatkowaną pulpę, którą zabarwi serek śniadaniowy na ten cudowny jagodowy kolor.

Tort chlebowy "Fioletowy"

SKŁADNIKI:

  • 8 kromek ciemnego chleba (najlepiej tostowego)
  • 500 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub gęstego jogurtu typu greckiego
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 200 g musu z jabłek (może być z kawałkami jabłka)
  • 3 płatki żelatyny
  • 1/2 kostki drobiowej
  • garść rukoli
  • krem z octu balsamicznego

Tort chlebowy

Wykonanie:

  1. Kostkę drobiową rozpuścić we wrzącej wodzie. Najczęściej 1 kostka wystarcza na 1/2 l wody (1/2 kostki w 250 ml wrzącej wody). Odstawić.
  2. Żelatynę namoczyć przez chwilę w zimnej wodzie. Gdy jest miękka odcisnąć ją , rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody a następnie wymieszać z musem jabłkowym. Dodać ok. 2 łyżek soku z kapusty by zabarwić galaretkę na fioletowo. odstawić.
  3. Kapustę pokroić w kawałki i wrzucić do wyciskarki soków. Zachować i sok i pozostałą poszatkowaną pulpę z kapusty, usuwając ewentualne nie poszatkowane kawałki.
  4. Odłożyć łyżkę serka i łyżkę fioletowej pulpy/wiórków z kapusty. Resztę serka wymieszać z pozostałą pulpą czerwonej kapusty zabarwiając serek na fioletowo. Dodać ok. 1-2 łyżki soku dla intensywności koloru, nie dodawać jednak zbyt dużo by konsystencja serka nie stała się zbyt rzadka. Powinien być łatwy do rozsmarowywania się.
  5. Kromki chleba, gdy nie są idealnie prostokątne lub kwadratowe do przycinania, by były równe najlepiej wcześniej zamrozić. Gdy są twarde łatwiej je przyciąć ostrym nożem z piłką.
  6. Serek podzielić na 3 części: 2 do przełożenia warstw i jedną do obsmarowania Tortu kanapkowego.
  7. Ułożyć na podłużnym talerzu dwie kromki obok siebie, nasączyć je kilkoma łyżkami bulionu, szczególnie nasączyć skórki gdy je pozostawimy nie obcinając.
  8. Na pierwszej warstwie chleba rozsmarować jedną cześć serka.
  9. Na warstwie serka położyć ponownie 2 kromki chleba i znów rozsmarować warstwę serka, a na niej trzecią warstwę chleba.
  10. Na 3 warstwie chleba rozsmarować gęstniejącą galaretkę z musu jabłkowego, a na niej ułożyć ostatnią warstwę chleba.
  11. Tort obsmarować ostatnią częścią serka wyrównując powierzchnię. Wytrzeć talerz papierowym ręcznikiem dookoła
  12. Rukolę drobno posiekać i przykleić do połowy wysokości tortu obsypując go dookoła przyciskając delikatnie dłonią. Gdy talerz jest dookoła wytarty można pozostałe drobiny rukoli łatwiej wymieść/usunąć z talerza.
  13. Pozostawionym białym serkiem wykonać szlaczek wokół górnej krawędzi i łyżeczką uformować dekorację np. ząbki przeciągając łyżeczkę w odstępach po serku.
  14. Posypać Tort odłożoną łyżką wiórków z czerwonej kapusty, posypać podprażonymi ziarnami słonecznika. Odstawić do lodówki do schłodzenia lub podać od razu gdy galaretka jest wystarczająco twarda.
  15. Przed podaniem polać kremem ze zredukowanego octu balsamicznego, który do złudzenia imituje czekoladę. Taki krem balsamiczny jest dostępny w handlu lub można go zrobić samemu odparowując 6% ciemny ocet balsamiczny.
  16. Kroić używając noża z piłką w niezbyt cienkie "kromki". Polać na talerzu dodatkowo kremem balsamicznym i przybrać listkami rukoli lub bazylii.

Tort chlebowy

Tort chlebowy

sobota, 07 maja 2016

Tort chlebowy

Tort chlebowy - czy to nie jest genialna alternatywa na to by nacieszyć oko, zjeść bez cukru, zachować zdrową dietę i nie mieć na koniec poczucia winy ????

Tort chlebowy to jest taka genialna alternatywa na tradycyjny słodki tort cukierniczy.

Można podać go na przyjęciu i każdemu przypadnie do gustu.

Ten właśnie Tort Chlebowy nazwany został "Waldorf", ponieważ bazuje na składnikach jakich używa się do słynnej sałatki Waldorf.

100 g porcja zawiera ok. 199 cKal

SKŁADNIKI:

  • 16 kromek ciemnego chleba, np. graham (550 g)
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka bulionu warzywnego

masa I :

  • 500 g masła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady)
  • 150 g kwaśnej gęstej śmietany (28%)

masa II :

  • 350 g słodkawych jabłek, np. (Royal Gala)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g selera naciowego
  • 50 g szczypiorku
  • garść świeżego tymianku drobno posiekanego
  • 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku

dodatki na dekorację:

  • 150 g masła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady)
  • 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 50 g orzechów włoskich - połówki do dekoracji
  • 50 g orzechów laskowych pokruszonych
  • 100 ml selera naciowego
  • 1-2 łyżki świeżego posiekanego tymianku
  • rodzynki

Wykonanie:

  1. Skórkę z kromek chleba można okroić, ale w nawale pracy nie trzeba tego robić i wystarczy je nawilżyć bulionem warzywnym, zanurzając z każdej strony. Jeśli okroiliśmy skórkę, wykorzystać tylko połowę (75 ml) bulionu smarując delikatnie pędzelkiem powierzchnie kromek.
  2. Masa I: wymieszać kwaśna gęstą śmietanę z masłem z orzeszków ziemnych.
  3. masa II: jabłka i umyty obrany seler pokroić w drobną kosteczkę a następnie od razu wymieszać z sokiem cytrynowym by jabłka nie ściemniały. Wmieszać również posiekany szczypiorek, tymianek oraz pieprz i sól do smaku
  4. Ułożyć w jednej linii 4 kwadratowe kromki obok siebie na dużym arkuszu folii aluminiowej lub papierze do pieczenia.
  5. Rozsmarować na nich połowę masy II, czyli z jabłkiem i selerem.
  6. Na masie ułożyć znów w jednej linii 4 kwadratowe kromki chleba.
  7. Na drugiej warstwie chleba rozsmarować połowę masy I, czyli z masłem orzechowym
  8. Na to położyć 3-cią warstwę chleba
  9. Rozsmarować na niej drugą połowę masy II z jabłkiem.
  10. Ułożyć ostatnią warstwę chleba
  11. Na końcu rozsmarować na chlebie drugą połowę masy I z masłem orzechowym.
  12. Jako końcowy touch : wymieszać serek z masłem orzechowym i obsmarować nim cieniutko boki. Na górze ułożyć połówki orzechów włoskich, cienkie plasterki selera i listki tymianku, a posiekanymi orzechami laskowymi posypać boki i górę.

bron:maku

niedziela, 10 stycznia 2016

matjas na sałatce z awokado

matjas na sałatce z awokado

Kolejna propozycja na to jak podać Holenderskiego matjasa, wyjątkowy śledzik, który nie jest zwykłym solonym śledziem. Dodatkowo do kremowego awokado dodałam "czarny kawior" i wykorzystałam tak naprawdę tę najtańszą wersję, bo nie spełnia on tutaj zbyt dekoracyjnej roli, a głównie nadaje "kawiorowo"/słony smak kremowemu awokado. Nie ma więc co przepłacać. Można oczywiście kawior w ogóle pominąć i awokado posolić.

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • pomidor
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 podwójny oryginalny śledź matjas
  • ocet balsamiczny jasny
  • olej bazyliowy
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 łyżka czarnego kawioru
  • sól i pieprz do smaku

dodatki garniszu do wyboru:

  • zioła: bazylia, pietruszka, oregano, tymianek
  • młode listki warzyw i sałat, rukola
  • czarny kawior
  • świeży koperek
  • 1 mała cytryna

matjas na kremowym awokado

Wykonanie:

  1. Wycisnąć cytrynę i ok. 1- 2 łyżki soku sok wlać do miski.
  2. Awokado przekroić na pół, wydrążyć z łupinki łyżką i pokroić w drobną kostkę. Dodać następnie do soku cytrynowego i wymieszać od razu by awokado nie ściemniało.
  3. Pomidora, naciąć, sparzyć i obrać ze skórki, usunąć pestki a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do awokado.
  4. Dodać kwaśną śmietanę wymieszaną z rozgniecionym ząbkiem czosnku
  5. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.
  6. Połową powstałej masy wypełnić na talerzu metalowy ring tworząc okrąg. To samo zrobić na drugim talerzu z drugą połową.
  7. Na awokado ułożyć w poprzek pojedynczy filet matjasa.
  8. Obok ułożyć listki bazylii, natki pietruszki, koperku, tymianku, kawałek cytryny i trochę kawioru
  9. Wszystko skropić octem balsamicznym i olejem bazyliowym.

matjas na kremowym awokado

niedziela, 08 listopada 2015

Prażona cieciorka z przyprawami - wieczorny snack

Też tak macie, że kiedy zasiadacie wygodnie po całym dniu do wieczornego kina czy innego programu przed TV, ręka sama szuka jakiegoś snack'a, jakiej przekąski, chce się coś pochrupać, coś wrzucić na ząbek??? Wtedy dajemy się często skusić na chipsy, które podsuwają dzieci lub chłopak, który nigdy nie zrozumie co to znaczy dbać o linię i być na diecie.

Prażona cieciorka, nie jest to może snack od którego się od razu chudnie, ale nie przytyjesz również. Jest na pewno zdrowa bo strączkowe to dobre węglowodany i przede wszystkim wiesz co jesz.

Do przyprawienia dodałam asafetydę, która sprzyja lekkostrawności, Dobrze ja dodawać do wszystkich potraw z dodatkiem strączkowych. Warto poszukać jej w sklepach Toko ze wschodnimi produktami, ale jeśli jej nie masz to ją pomiń.

Prażona cieciorka świetnie idzie w parze z piwem. Nie lubisz kokosa, nie dodawaj go do przypraw.

Masz dostęp do oleju kokosowego, zastąp nim oliwę. Masz ochotę użyć innego oleju 

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • szczypta chili
  • 1/4 łyżeczki nasion gorczycy
  • asafetyda (na czubeczek noża)- opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki oliwy, oleju rzepakowego lub np. oleju kokosowego

Wykonanie:

  1. Cieciorkę osączyć na sicie i osuszyć dokładnie w papierowych ręcznikach a następnie wymieszać w oliwie.
  2. Nagrzać piekarnik do 200*C
  3. Nasiona kolendry i gorczycy zmiażdżyć w moździerzu lub zemleć.
  4. Teraz kiedy wszystkie przyprawy są w formie pudru, wymieszać je razem wiórkami kokosowymi.
  5. Cieciorkę wymieszana już wcześniej w oliwie, wymieszać teraz w przyprawach tak by przykleiły się do niej.
  6. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a na niej rozłożyć cieciorkę.
  7. Pozostałe (nie przyklejone) przyprawy posypać po cieciorce.
  8. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut. W połowie czasu przemieszać by zbrązowiły się równomiernie ze wszystkich stron.
  9. Podawać od razu ciepłą. Pasuje do piwa.
  10. Zaraz po wyjęciu z piekarnika jest kruchutka i delikatna. Jeśli chcesz by taka pozostała nawet po wystygnięciu, lepiej jest cieciorkę prażyć w niższej temperaturze przez podwójnie długi lub jeszcze dłuższy czas. Prażąc się w taki sposób straci więcej wilgoci i pozostanie bardziej krucha

 prażona cieciorka z przyprawami - wieczorny snack

poniedziałek, 21 lipca 2014

Tatar z matjasów marynowane w wódce z malonem

Szybka przekąska czy przystawka którą można zrobić w 20 minut.

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 4 podwójne filety holenderskich matjasów (ostatecznie zwykłych solonych)
  • 1/8 nie przedojrzałego (twardego) melona np.gala ale może być inny (w odpowiedniej ilości jeśli jest większy niż gala
  • 1/2 świeżego ogórka wężowego lub 1 mały
  • 2 małe cebulki ze szczypiorkiem
  • kilka gałązek koperku
  • 1sok z 1 średniej cytryny
  • łyżka wódki
  • 2 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

na sos:

  • 3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Melona i ogórek obrać,usunąć z obu pestki i pokroić w małą kostkę.
  2. Matjasy pokroić w taka samą kostkę.
  3. Wymieszać razem wódkę,część soku z cytryny oraz oliwę i zamarynować w tym pokrojone w kostkę matjasy z ogórkiem i melonem.Odstawić do lodówki na 10 minut.
  4. Pokroić w cienkie krążki cebulkę ze szczypiorkiem i posiekać koperek a następnie wymieszać je z zamarynowanymi śledziami z ogórkiem i melonem
  5. Doprawić do smaku pieprzem i wcześniej próbując również w miarę potrzeby solą.
  6. Sos:wymieszać razem śmietanę,musztardę i ocet.Doprawić pieprzem i solą
niedziela, 23 marca 2014

Krucha sałatka z czarnej fasoli

Czarna fasola w 100 g suchego produktu zawiera:

kCal- 340

białko 20,4 g

węglowodany- 23,3 g

tłuszcz- 1,5 g

tłuszcz- 0 g

SKŁADNIKI:

  • 60 g czarnej suchej fasoli
  • 1 listek laurowy
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka syropu z pestek granatu (tylko w ostateczności można zastąpić innym syropem lub ew. miodem)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 50 g sera pleśniowego Danish Blue (Danablu) -to duński ser z grupy niebieskich a jego skórka jest też jadalna.
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka prażonych migdałów

Krucha sałatka z czarnej fasoli

Wykonanie:

  1. Fasolkę opłukać i zalać wodą na noc (co najmniej na 8-10 godzin)
  2. Następnego dnia fasolkę odcedzić,opłukać,zalać czystą wodą i postawić na ogniu a do fasolki dorzucić listek laurowy.Gotować ok. 1 godziny do czasu aż będzie miękka,ale wciąż krucha.Nie może być rozgotowana i popękana.
  3. W miseczce połączyć razem na winegret:olej,ocet,syrop z pestek granatu,posiekany czosnek i cebulę oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Fasolkę odcedzić,usunąć listek laurowy i połączyć z winegretem.Zamknąć w pojemniku i odstawić na godzinę do lodówki aby fasolka "nabrała mocy" aromatu.
  5. Na talerzu utworzyć kopczyk z fasolki
  6. Ser pleśniowy pokruszyć w kawałki razem ze skórką i posypać nim fasolkę.Posypać też podprażonymi płatkami migdałowymi.
  7. Całość polać dekoracyjnie syropem z pestek granatu.

Na zdjęciu wersja bez płatków migdałowych i nad czym bardzo ubolewam bez sera pleśniowego.Zwyczajnie z rozpędu do zdjęcia zapomniałam posypać :(.Przy następnej okazji dodam uaktualnione zdjęcia bo ser pleśniowy z syropem z granatu nabiera innego wymiaru.

sałatka z czarnej fasoli

sałatka z czarnej fasoli

czwartek, 26 grudnia 2013

Tatar po holendersku Filet Amaricain

Jest to holenderska wersja tatara jakże dobrze nam w Polsce znanej przekąski do wódeczki.

W Holandii nie ma takiego zwyczaju podawania i podawany jest na przyjęciach czy szwedzkim stole jako nakładka do tostów,krakersów czy zwyczajnie bagietki...choć w zasadzie... i wódeczka się wtedy pojawić może.Podawany jest nie mniej już gotowy czyli wymieszany jako gotowa zakąska.

Tak jak polski jest z przygotowywany z najlepszej jakości wołowej polędwicy (zmielonej lub bardzo drobno siekanej),Choć tak naprawdę ten tatar z naj,naj,naj wyższej półki powinien być nie siekany ale skrobany.W smaku jest wyraźny i aromatyczny.

Jako,że gotową świeżą porcję można też dostać w supermarkecie kto ma ochotę może sobie owego tatara również zapodać w domu na lunch czy inną okoliczność konsumpcyjną:)Jeśli coś jest pyszne...nie musi czekać na specjalną okazję.

Co ciekawe w Holandii ten tatar po holendersku występuje pod nazwą Filet Americain :)

Bo tak się składa,że tatar w wersji holenderskiej powstał za sprawą alianckim wojskom amerykańskim przybyłych do Europy w czasie II Wojny Światowej.To dla nich zachonnio-europejscy kucharze stworzyli i przygotowywali na ich oczach owe Filety Americainy.Żółtko natomiast w ówczesnych czasach nie było dodawane na surowo lecz na bazie żółtka i oleju (który zresztą też dodajemy odzielnie) był przygotowywany świeżutki majonez i ten był dopiero dodatkiem do tatara.Potem chyba  z lenistwa wszystko uproszczono.Sos worcester też nie od początku był dodawany.W tamtych czasach zwyczajnie jeszcze nie istniał.

Będąc w Belgii i zamawiając owy Filet Americain dostaniemy tatara właśnie na polskie podobieństwo czyli z żółteczkiem po środku i dodatkami w postaci siekanej cebulki itp.Tatar na holenderskie podobieństwo to dokładnie Filet Americaino Martino.He,he to tak jak z nami i czechami...niby tak blisko a te same rzeczy nie znaczą wcale tego samego:)

A skąd tak naprawdę przywędrował wołowy Tatar?Pierwotnie nie jako wołowinę ale jako surową koninę był zjadany przez ludy zamieszkujące stepy Azji i głównie przez wojska tatarskie jakowoż koniny był u nich dostatek a prowiant szybko się kończył w czasie wojennych podbojów i stepowych pustkowi.Konina to bardzo smaczne i chude mięso zresztą,o mniej intensywnym zapachu niż wołowina i zdrowe do tego.Dlatego zjadali ją bez problemu na surowo i suszoną.

Tatar po holendersku Filet Amaricain

Składniki na 4 małe przystawki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki przeciśniętej cebuli (np.przez praskę do czosnku)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki gładkiej musztardy
  • 2 łyżki sosu worcester lub octu balsamicznego
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • szczypta mielonego ziela angielskiego (piment)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki pasty z ostrych papryczek "sambal" lub kilka kropel tobasco

garnisz (opcjonalnie):

  • drobno posiekana cebulki
  • posiekana dymka
  • posiekane korniszony
  • kilka plasterków jajka na twardo

Wykonanie:

  1. Mięso pokroić w kawałki i zemleć ma gładka masę w procesorze.Ja mam to szczęście,że mogę dostać tak gładziutko zmieloną wołowinę u rzeźnika.
  2. Dodać resztę składników bez garniszu oczywiście i ponownie razem zemleć.Powstać powinna gładka,lśniąca i niezbyt twarda masa.
  3. Podawać w kokilkach lub na talerzykach z garniszem jako przystawkę lub od razu posmarować tościki na zimny bufet.....ewentualnie wypełnić tatarem bagietke z czym tam lubimy i lunch gotowy.

Tatar po holendersku Filet Amaricain

piątek, 18 października 2013

Pająki na Halloween

Nie będę się w tym przypadku zbytnio rozpisywać i rozwodzić nad przepisem bo nie o niego tutaj chodzi,a jedynie o pomysł na halloweenową dekoracji zakąsek.

Wszystko co nam potrzeba to zakąski własnie z masą na której możemy umieścić te czarne pająki.

W tym wypadku są to faszerowane jajka pastą jaką lubimy i te udekorowane czarnymi wypestkowanymi oliwkami w kształcie pajaków.

Robimy je z całych połówek oliwek na korpus i połówek oliwek pokrojonych na 4 paseczki na łapy.To cała tecchnika-jakże prosta a jaka pocieszna.Świetna zabawa dla dzieci i dorosłych

poniedziałek, 13 maja 2013

Kokosowe rolki ryżowe z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 480 g ryżu kleistego
  • 480 ml mleczka kokosowego
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki soli

na farsz:

  • 350 g surowego mięsa z kurczaka pokrojonego w małe kawałeczki
  • 60 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oleju kukurydzianego lub arachidowego
  • 1 łyżeczka soli
  • kawałek skórki papedy,całej limonki lub ewent. cytryny (skórkę okroić cienko bez wewnętrznego białego miąższu-jest gorzki)
  • 1 liść laurowy

WYKONANIE:

  1. Zmieszać mięso z kurczaka z mleczkiem owocowy i zemleć na grudkowatą masę (nie na zupełna papkę).
  2. Umieścić w miseczce razem kolendrę,czosnek i cukier i razem wrzucić na rozgrzane na patelni 2 łyżki oleju.Podsmażać 1 minutę nie dopuszczając do przypieczenia się czosnku bo stanie się gorzki.
  3. Po minucie dodać do tego mięso,listek laurowy,skórkę z papedy lub skórki z limonki i łyżeczkę soli.Podsmażać ok. 5 min. do czasu aż kurczak stanie się lekko brązowy i odparuje z niego płyny.Wyłowić listek i skórki i wyrzucić.
  4. Ryż:należy go płukać w zimnej wodzie kilka razy do czasu aż woda nie staje się już mleczna lecz prawie przeźroczysta a na koniec odcedzić go na sicie.
  5. Mleczko kokosowe wlać do sporego rondla,dodać do niego ryż,liść laurowy i 1/2 łyżeczki soli.Postawić na ogniu i pilnować do czasu aż się zagotuje.
  6. Po zagotowaniu rondel zdjąć z ognia,nakryć przykrywką i odstawić na bok na ok.30 min
  7. Ryż powinien teraz być gotowany na parze przez następne ok.30 min (zależnie jakie kto ma możliwości czy metody do gotowania na parze.Jeśli nie mamy takowych po zagotowaniu się ryżu w mleczku kokosowym nie zdejmować go z ognia.Rondelek postawić na najmniejszym palniku i najmniejszym ogniu pod przykryciem i tak gotować go do miękkości.W razie potrzeby dolewając mleczka ew. gorącej wody.
  8. Gotowy zdjąć z ognia i wystudzić.
  9. Formowanie rolek:na dużym kawałku folii aluminiowej,pergaminu do pieczenia,folii do mikrofalówki lub na bambusowej macie do sushi rozłożyć na środku pasek z połowy ugotowanego ryżu.
  10. Przyciskając palcami spłaszczyć ryż by powstał prostokąt o wymiarach 10 x 15 cm i grubości 1/2 cm.Ryż jest lepiący więc formowanie stanie się łatwiejsze jeśli nasmarujemy palce olejem.
  11. Na środek ryżu rozłożyć  ok.3cm.pasek z połowy mięsa na całej długości ryżu.
  12. Podnieść brzegi folii (lub maty) tak by dłuższe brzegi ryżu nakryły farsz i docisnąć przez folię rękami by powstały rolki z farszem w środku.Tak samo postąpić z drugą częścią ryżu i mięsa.
  13. Rolki mogą być podawane od razu.Przed podaniem odwinąć je z folii i pokroić je na 2 1/2 cm kawałki
  14. Jeśli przygotowaliśmy rolki i chcemy podać je później można w folli zamrozić je do 2 dni.Przed pokrojeniem rozmrozić.
 
1 , 2
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS