Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Dania Wegetariańskie - Vegetarian

sobota, 19 listopada 2016

Dyniowe Curry z mleczkiem kokosowym

Dyniowe Curry z mleczkiem kokosowym

Dynia to jeden z symboli jesieni i dziś podaję łatwe curry dyniowe z mleczkiem kokosowym. Jest to lekka potrawa bezmięsna a jaka smaczna i aromatyczna. Istnieje wiele opcji na dyniowe curry z dodatkiem składników/przypraw, które ciężko dostać a na pewno nie leżą pod ręką w szufladzie każdej polskiej kuchni.

Moje dyniowe curry jest proste, z ogólnie dostępnych składników. Taka maksymalna baza. Jeśli wciąż ktoś nie zaopatruje się regularnie w kumin rzymski (to nie jest absolutnie kminek pospolity), to zachęcam aby poznać tą aromatyczną przyprawę.

Dyniowe Curry z mleczkiem kokosowym

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • ok. 1 kg miąższu dyni (butelkowa lub inna) pokrojonego w kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 łyżki żółtej łagodnej pasty curry ze słoika
  • mały kawałek papryczki chili drobno posiekany
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki ziaren kukurydzy z puszki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki podprażonej i zmiażdżonej w moździerzu gorczycy lub z paczki w proszku
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • 250 ml bulionu warzywnego lub w wersji nie wegetariańskiej: drobiowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 4 łyżeczki podprażonych pestek dyni do posypania

Wykonanie:

  1. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona, obrać z twardej skóry a miąższ pokroić w kostkę ok. 1,5x1,5 cm do 2x2 cm.
  2. Kostki dyni wymieszać z 1/2 łyżeczki soli i podzielić na 2 części.
  3. Rozgrzać na teflonowej lub ceramicznej patelni łyżkę oleju na średnim ogniu i obsmażyć na nim jedną połowę kostek dyni aż do ładnego zbrązowienia. Przenieść podsmażoną dynię do miski i na tej samej patelni podsmażyć tak samo drugą część dyni na drugiej łyżce oleju. Wrzucenie na patelnię wszystkich kostek uniemożliwi szybkie i ładne podsmażenie jej. Będzie jej zwyczajnie zbyt dużo. Dodać drugą część do pierwszej
  4. Na tą samą patelnię dodać trzecią łyżkę oleju i podsmażyć na niej posiekaną drobno cebulę na złoto-brązowy kolor
  5. Dodać wtedy podsmażone kostki dyni i chili, cynamon i listki curry i podsmażać przez ok. 2 minuty aż listki uwolnią olejki eteryczne.
  6. Dodać następnie kumin i gorczycę i pozostałe 1/2 łyżeczki soli i podsmażać na średnim ogniu przez ok. 1 minuty.
  7. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę pokrojoną w taka samą kostkę i kukurydzę oraz pastę curry, zamieszać i chwilę podsmażać.
  8. Teraz dodać mleczko kokosowe i bulion, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, wtedy zmniejszyć ogień do minimum, nakryć pokrywką i dusić do miękkości dyni.
  9. Gdy dynia jest już miękka wyłączyć ogień doprawić świeżym sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosolić
  10. Podawać z białym ryżem jaśminowym lub pandan.
  11. Na talerzu lub podane w wazie posypać prażonymi pestkami dyni.

Dyniowe Curry z mleczkiem kokosowym

sobota, 17 września 2016

Dietetyczne spagetti z kabaczka z duszonymi pieczarkami z cebulką

Kabaczek może być znakomitą alternatywą dla makaronu spagetty. Do złudzenia go przypomina. Potrzebny jest do tego taki genialny nożyk (tutaj w innym przepisie go pokazuję), który kroi warzywa w długie cienkie nitki. Jeśli go nie masz, warto zadać sobie trud aby poszukać w sklepach lub kupić przez internet.

Kabaczek jest delikatnym warzywem i nie trzeba go gotować.

Przyjmie smak każdej przyprawy i składników z jakimi go połączymy.

Kabaczkowe spagetty jest dietetyczne pomimo dodatku oliwy, bo zdrowe nienasycone tłuszcze są niezbędne w każdej diecie, nawet odchudzającej. Jeśli je całkowicie wyeliminujemy, to nie będzie to odchudzanie a zagładzanie się.

Takie spagetti z kabaczka można zabrać w pojemniku do pracy lub szkoły i zjeść nawet na zimno jako sałatkowy lunch. Nie jest skomplikowane a dodatki smakowe to dosłownie minimum.

Dla nie dbających aż tak bardzo o dietę: na końcu można dodać dla extra smaku łyżkę masła

SKŁADNIKI na 2 porcje :

  • 1 kabaczek
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g pieczarek (najlepiej małych)
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Kabaczka pociąć w spagetti i umieścić na sicie, przesypać niewielką ilością soli, przemieszać i odczekać aby puścił sok. Odcisnąć. Można to zrobić, a można to też pominąć gdy mamy lenia.
  2. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, pieczarki jeśli małe przekroić tylko na pół lub w ćwiartki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę z marchewką. Wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowsze na wpół miękkie niż zupełnie miękkie, więc marchewka nie musi być miękka gdy dodamy pieczarki.
  4. Gdy cebulka się już zeszkliła dodać więc pieczarki i czosnek i wszystko razem podduszać przez ok. 5 min., od czasu do czasu oczywiście mieszając.
  5. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dodać lekko odciśnięty kabaczek.
  6. Zamieszać by kabaczek pokrył się oliwą i zdjąć z ognia. Nitki kabaczka mają pozostać jędrne i lekko chrupiące. Zbyt długo trzymane na patelni zmiękną i nie będą chrupiące. 
  7. Podawać na ciepło. Na zimno jest doskonałym lunchem do pracy lub szkoły.

dietetyczne risotto z kabaczka z duszonymi pieczarkami z cebulką

czwartek, 23 czerwca 2016

Młoda kapusta w śmietanie- dietetyczna

 Młoda kapusta w śmietanie- dietetyczna

Tak, tak, z dodatkiem śmietany a jednak dietetyczna.

Po pierwsze, w zdrowej diecie nawet odchudzającej potrzebujemy tłuszczy. Wiele minerałów i witamin przyswaja się w naszym organizmie tylko z tłuszczami.

Po drugie, to co powoduje, że czujesz się głodna/y, to podniesiony poziom cukru we krwi. Produkty zawierające niski poziom IG (Indeks Glikemiczny) sprzyjają diecie, bo nie podnoszą nam poziomu cukru we krwi i to nam służy.

I pomimo więc,że tłuszcz (zwierzęcy i roślinny) jest kaloryczny, to znajduje się nisko w tabeli IG, więc po takim posiłku dłużej czujemy się syci i nie ściska nas po chwili znów w żołądku.

Co tu zresztą dużo mówić, 12% śmietanka ma raptem chyba 136 Kcal w 100 g, więc czy to aż tak wiele? Nie wydaje mi się. Taką kapustką ze śmietanką i zdrową oliwą na pewno nie zaszkodzisz swojej diecie.... no pod warunkiem, że nie będzie to poczwórna porcja.

SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1 mała młoda kapusta
  • 1 średnia cebula
  • 1 żabek czosnku (zmiażdżony)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju do podsmażenia
  • kilka gałązek koperku
  • 1 marchewka
  • 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 200 ml gęstej śmietany 12%
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Młoda kapusta w śmietanie- dietetyczna

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać. przekroić na pół, a każdą połówkę przekroić na 3-4 części
  2. Kapustę poszatkować w dość grube paseczki
  3. Rozgrzać w rondlu oliwę lub olej do podsmażenia, dodać kumin i wrzucić na niego pokrojoną w kawałki cebulę, przemieszać i lekko przeszklić aby nabrała lekko bursztynowego koloru.
  4. Dodać czosnek i kapustę, przemieszać i podduszać chwilę od czasu czasu ponownie mieszając.
  5. Po kilku minutach dolać bulion i dusić na średnim ogniu do czasu aż kapusta zmięknie, ale nie rozgotuje się. Powinna pozostać wciąż jędrna, ...zupełni nie tak jak na bigos.
  6. Pod sam koniec dopiero dodać startą na tarce marchewkę i posiekany koperek, przemieszać
  7. Dodać też śmietanę, przemieszać i doprowadzić prawie do zagotowania się.
  8. Podawać na ciepło polewając kopczyk kapusty na talerzu odrobiną dobrej oliwy

Ja podając kapustkę umieściłam ją najpierw ubijając delikatnie (bez śmietanki) w kokilkach, wyłożyłam ją następnie z kokilki na talerz tworząc kopczyk, a dopiero potem dolałam dookoła śmietankę z kapusty.

Nie dodałam żadnej zasmażki, więc sos śmietankowy jest "cienki", czyli dość płynny i nie oblepia kawałków kapusty. Chciałam zachować jej niską kaloryczność.

wtorek, 24 maja 2016

Spagetti z kabaczka z borówkami

Spagetti z kabaczka z borówkami

nożyk - warzywa jullien

Warto zadać sobie fatygę by poszukać i kupić taki jakże prosty nożyk, dzięki któremu krojenie warzyw w cienkie słupki jullien stanie się dziecinnie proste.

Dzięki temu nożykowi można pokroić kabaczka w cienkie długie słupki do złudzenia przypominające nitki makaronu spagetti. Nawet samo jedzenie kabaczka w takiej formie sprawia wrażenie, że je się prawdziwe spagetti.

nożyk - warzywa jullien

Spagetti z kabaczka z borówkami

SKLADNIKI na 2 porcje:

  • 1 kabaczek tudzież cukinia (to to samo warzywo)
  • 175-200 g rukoli
  • 100 g listków bazylii
  • 100 g lekko podprażonych nasion słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyzka miodu
  • 3-6 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżki podprażonych nasion słonecznika do posypania
  • 2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Spagetti z kabaczka z borówkami

Wykonanie:

  1. Kabaczka umyć i zetrzeć zewnętrzną część ze skórką (pomijając środek z pestkami) w długie cienkie pasy maszynką o której wspominałam wcześniej w tekście.
  2. Przesypać paseczki kabaczka szczyptą soli i pieprzu i odstawić na sitku.
  3. Rukolę, bazylię, posiekany czosnek i pestki słonecznika zemleć w malakserze przez ok. 1 minuty.
  4. Dodać do zmielonej rukoli i bazylii sok z cytryny, miód i oliwę i wszystko jeszcze zemleć przez kilkanaście sekund.
  5. Doprawić według smaku solą pieprzem i szczyptą ziarenek smaku
  6. Powstałe pesto wymieszać z paseczkami kabaczka i borówkami.
  7. Wyłożyć na talerze i posypać podprażonym słonecznikiem.

Spagetti z kabaczka z borówkami

sobota, 27 lutego 2016

Stamppot - tłuczone ziemniaki z czerwona kapustą i rodzynkami

Stamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej.

Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem.

Najczęstsze kombinacje to:

→ ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem

→ ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem

→ ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami...

Możliwych kombinacji jest jednak dużo więcej a każdy może stworzyć własną

Do takich tłuczonych ziemniaków tradycyjnie podaje się pęto wędzonej, podgrzanej w wodzie kiełbasy (rookworst) i koniecznie sos (nazywany: stamppot jus), przygotowywany na bazie ciemnej zasmażki z mąki, dużej ilości masła i dobrego bulionu, do uzyskania aksamitnego, szklistego, gęstego sosu.

czerwona kapusta

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 250 g zimowej marchwi
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 150 ml chudego mleka
  • 40 g selera
  • 100 g jasnych rodzynek
  • kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry
  • dodatkowo:
  • 8- 10 małych pulpecików mięsnych lub wegetariańskich

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie z solą (ok. 20 min.) do miękkości i odcedzić
  2. Oczyścić marchewkę i zetrzeć na grubej tarce, a kapustę cieniutko poszatkować w paseczki.
  3. Seler umyć i pokroić w niezbyt grube kawałki, odstawić.
  4. Rozgrzać olej na patelni, dodać kumin rzymski, zamieszać i dodać do niego kapustę i marchew. Podduszać na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
  5. Dodać po tym czasie ocet, zamieszać i zdjąć z ognia.
  6. Podgrzać mleko
  7. W dużym rondlu (najlepiej żeliwnym),praską ugnieść ziemniaki z gorącym mlekiem. W tym rondlu podane będą ziemniaki na stół.
  8. Dodać też do ziemniaków kawałki świeżego pora naciowego, podduszoną kapustę z marchewką i rodzynki oraz grubo posiekaną natkę pietruszki lub kolendry
  9. Doprawić solą i pieprzem.
  10. Wymieszać ręcznie do równomiernego pomieszania składników.
  11. Podgrzać jeszcze na 2-3 minuty by podnieść temperaturę w razie potrzeby i podawać na stół, podkładając deseczkę pod gorący rondel.
  12. Podać do małych pulpecików, kuleczek mięsnych lub wegetariańskich.

Stamppot - tłuczone ziemniaki z czerwona kapustą i rodzynkami

bron :AH

sobota, 14 listopada 2015

sałatka ziemniaczana do ośmiornicy i ryb

SKŁADNIKI:

  • 750 g ugotowanych w osolonej wodzie i w skórkach ziemniaków
  • 2 łyżki nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • otarta skórka z limonki + sok z 1 limonki
  • sól morska do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego do smaku
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 dymki ze szczypiorkiem

Wykonanie:

  1. Wystudzone ziemniaki obrać ze skórek i pokroić w ok. 1/2 cm plasterki.
  2. Do żeliwnego rondla wlać oliwę i podgrzać ją
  3. Do oliwy wrzucić ziarna gorczycy, kolendry i kminku i podprażyć je
  4. Dodać teraz plasterki ziemniaków, sok z limonki i skórkę z limonki, kurkumę, sól i czarny mielony pieprz.
  5. Zamieszać delikatnie tak by ziemniaki pokryły się przyprawami.
  6. Podsmażać krótko by nabrały ładnego koloru.
  7. Zdjąć z ognia i przełożyć na półmisek.
  8. Posypać siekaną natką i dymką ze szczypiorkiem i delektować się maczając bułkę lub chleb w aromatycznej oliwie z sosem własnym z ośmiornicy.

sałatka ziemniaczana do ośmiornicy i ryb

 

piątek, 09 października 2015

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

Shakshuka ( Shakshouka) smakuje po prostu palce lizać. Duszone pomidory z cebulą, czosnkiem i papryką tworzą gęsty sos do którego wbija się jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni, a to dlatego, że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść palcami. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa moczy się je w sosie nabierając nimi małe kęsy. Można jeść oczywiście widelcem, ale nabierane chlebem smakują jakoś inaczej, smakowiciej po prostu.

Potrawę przygotowuje się w dużym płaskim metalowym rondlu lub patelni i w nim podaje się na stół. Potem można nakładać sobie porcje na własny talerz lub jeść w grupie/rodzinie prosto z patelni. Fajna zabawa zbliżająca domowników, bo taką patelnie można podać o tej jesiennej porze również na zewnątrz w ogrodzie na obiad lub kolację przy okazji aktywności na świeżym powietrzu. Jest to też znakomite danie kempingowe.

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

 Oryginalnie jest to tunezyjskie danie bezmięsne, jednak istnieje wersja z mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia i mieszając uważamy by nie rozpadły się. Do masy mięsnej można dla spoistości dodać białko jaja a samo żółtko wbić na samym końcu w całości.

Ja wykorzystałam do mojej Shakshuki smalec ze skwarkami, choć oryginalnie w Tunezji nie stosuje nic co pochodzi z wieprzowiny. Ja mogę, więc tak zrobiłam bo chodziło mi o smak. Można smalec zastąpić olejem oczywiście. Dla łamiących całkowicie oryginalne przepisy, proponuję dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę lub boczek. Myślę, że hiszpańska paprykowa kiełbasa Chorizo świetnie sprawdziłaby się tutaj.

SKŁADNIKI dla 2 osób:

  • 4 jajka (M lub L)
  • 2 cebule
  • 6 pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów konserwowych pokrojonych w kostkę
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 papryczki chili (bez pestek)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju lub jeszcze lepiej smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka grubo siekanej natki
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć nożem i posiekać (nie przeciskać przez praskę).
  2. Pomidory pokroić w kostkę usuwając twarde gniazda.
  3. Paprykę również pokroić w kostkę usuwając pestki.
  4. Rozgrzać olej lub smalec na patelni i wrzucić na to posiekaną cebulkę. Podsmażać ją na wolnym ogniu do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Pod koniec duszenia cebulki dorzucić też posiekany czosnek i szczyptę kuminu rzymskiego.Wiele suszonych przypraw dobrze jest podprażyć przed dodaniem płynu. W trakcie prażenia uwalniają się maksymalnie olejki eteryczne. 
  5. Gdy cebulka jest zrumieniona dodać posiekaną drobno papryczkę chili, pomidory pokrojone w kostkę i na wolnym ogniu podsmażać je do odparowania nadmiaru płynu.
  6. W połowie duszenia pomidorów dodać pokrojoną w kostkę paprykę (czerwoną i zieloną). Lubie gdy pozostanie lekko chrupiąca.
  7. Powstający sos posolić i popieprzyć. Nic nie przeszkadza by dodać ukochaną przez wielu szczyptę przyprawy vegeta. Dodać też suszony koperek. Powód dlaczego dodaje suszony a nie świeży jest taki, że chciałam zachować ładny czerwony kolor sosu. Suszony koperek nie zepsuje tak czerwieni pomidorów i papryki. Świerzy natomiast nie "zniknie" w sosie. Suszony koperek dodać dopiero pod koniec duszenia aby zachował się jego aromat.
  8. Gdy sos osiągnął pożądaną gęstość wykonać w nim tyle wgłębień ile wbijamy jajek.
  9. Wbitych jajek nie mieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię pokrywką na chwilę. Po minucie sprawdzić stan ścinającego się białka. Żółtko musi pozostać płynne oczywiście, dlatego nie przykrywamy patelni pokrywką na zbyt długo. Zbyt długo też białka nie mogą się ścinać bo żółtko stwardnieje od spodu. W razie potrzeby więc podważyć zbyt długo ścinające się białko by to nie ścięte jeszcze spłynęło pod spód.
  10. Gotową potrawę posypać posiekana natką pietruszki lub kolendry.
  11. Podawać z płaskim chlebem (lub innym). U mnie z tureckim płaskim chlebem pide. Jak go zrobić znajdziesz tutaj.

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

czwartek, 26 marca 2015

jajka w sosie curry

jajka w sosie curry

Jajka nie muszą być zawsze takie same i nudne a Wielkanoc jest okazją by to odmienić.Nie jednej osobie już chyba przejadły się jajka w majonezie lub śmietanie.

Proponuję zdrowszą wersję wegetariańskiej potrawy z jajek  bo w sosie curry.Jajka panierowane pochodzą z mojego wcześniejszego wpisu na "jajka zięcia" a sos curry robię dość często jako bazę do różnych dodatków jak na przykład dopopularnej na moim blogu Fasoli Mung w sosie curry.

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek panierki Panko lub bułki tartej

sos:

  • 2 cebule (posiekane)
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1/2 łyżki curry Garam masala lub tylko Masala (w paście lub w proszku)
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (zmielone)
  • 1/2 łyżki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-4 łyzki mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sumaku (ewent. soku z cytryny)
  • kawałek zielonej papryki
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek marchewki
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia jajek w głębokim tłuszczu

garnisz:

  • siekana natka pietruszki lub kolendry itp.

jajka w sosie curry

Wykonanie:

  1. sos: najlepiej w rondlu z podwójnym dnem lub w żeliwnym rondu rozgrzać olej.W takim rondlu przyprawy nie przypalaja się tak szybko jak w rondlu z cienkim dnem przez co nie stają się gorzkie i nie smaczne tracąc cały aromat.
  2. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę,zamieszać i gdy jest już zeszklona dodać również i czosnek.
  3. Zmniejszyć ognień i dodać też wszystkie suche przyprawy z wyjątkiem sumaku.
  4. Dodać również curry w paście i podprażyć je z cebulką mieszając by się nie przypaliły.Suche przyprawy wcześniej podprażone na oleju uwalniają dużo więcej aromatu niz dodane do płynu.
  5. Teraz dodać koncentrat,musztardę,mleczko kokosowe i sumak.Zamieszać.
  6. Dodać też zmielone orzeszki ziemne i połowę bulionu.Gdy sos zrdukuje swoją objętość dodać resztę bulionu.Pozwolić mu na wolnym ogniu dusić się przez ok.15-20 min.Pamiętać należy o mieszaniu od czasu do czasu by sos nie przywarł do dna.Cebula powinna się rozgotować w tarkcie duszenia zagęszczając sos.Można na końcu pomóc sobie miksując sos na gładko blenderem.
  7. Przed samym końcem dodać pokrojone w paseczki czerwoną i zieloną paprykę.

jajka zięcia czyli jajka po tajskujajka zięcia czyli jajka po tajsku

  1. jajka: w trakcie duszenia się sosu przygotować jajka i na początek trzeba je po obraniu dokładnie osuszyć.
  2. Wymieszać wodę z mąką i w powstałej papce obtoczyć jajka.
  3. Nagrzać olej do głębokiego smaćenia
  4. Jajka po wyjęciu z papki obtaczać w panierce panko lub w bułce tartej i odłozyć do czasu aż wszystkie są opanierowane.
  5. Gdy olej jest już goracy wkładać jajka na łyżce do głębokiego smazenia.Panierka zbrązowieje w kilka chwil.
  6. Wyłowić jajka i osączyć na papierowym ręczniku.
  7. Gorący sos (na zimno również smakuje) umieścić w salaterce a na sosie umieścić połówki jajek.
  8. Przybrać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.Może być rukola lub szczypiorek.U mnie by nadac potrawie swojski akcent są to młode listki buraczków i koperek choć wiadomo,że do oryginalnego indyjskiego curry z jajek (i żadnego innego) nie stosuje się ani jednego ani drugiego.

Wielkanocne Smaki - edycja VALE JAJA!

 

 

niedziela, 18 maja 2014

Tempeh z miso na ostro

Zdrowy,dietetyczny i lekki obiad.Pasta miso i tempeh są w tym daniu bardzo istotne jako bogate źródło białka i innych minerałów.Olej kokosowy do smażenia można ostatecznie zastąpić olejem rzepakowym.

SKŁADNIKI:

marynata:

  • 1 łyżka ciemnej pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (maple syrup)
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1 średni ząbek czosnku drobniutko posiekany (1/2 łyżeczki miąższu)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju kokosowego (do smażenia)

extra:

  • wartościowe warzywa z wody np:jarmuż,kalarepa,seler,brokuły itp.

Wykonanie:

  1. Tempeh pokroić w kostkę
  2. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać razem i w powstałej marynacie wymieszać kostki tempeh.
  3. Zamknąć szczelnie w woreczku lub pojemniku i odstawić co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
  4. Po zamarynowaniu rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju kokosowego i obsmażyć na nim przez 5-6 minut kostki tempeh tak by nabrały złoto-brązowego koloru ze wszystkich stron.
  5. Podać na zblanszowanych liściach jarmużu i innych zdrowych obgotowanych warzywach.
  6. Dodatkowo jako porcję węglowodanów podać porcję białego ryżu lub nudli z wody.

 

wtorek, 14 stycznia 2014

a la chleb,a la pieczeń wegerariańska

a la chleb,a la pieczeń wegerariańska

Pomyślałam,że z Nowym Rokiem mądrze będzie zadbać o linię i zacząć jeść trochę bardziej zdrowo i świadomie.Taaak,bardzo clichè.Postanowienie jak co roku.

Nie mniej w ten sposób powstała owa pieczeń wegetariańska z komosy ryżowej,soczewicy i brązowego ryżu z dodatkiem warzyw,min.cukinii.

Jest smaczna i na zimno chyba jeszcze bardziej mi smakuje.Pełna jest zdrowia dzięki komosie ryżowej i soczewicy no i bez dodatku tłuszczu.

SKŁADNIKI:

  • 25 g suchej komosy ryżowej
  • 25 g suchej czerwonej soczewicy (czerwona dla koloru ale może być inna)
  • 25 g suchego brązowego ryżu
  • 1-2 jajka
  • 2 czerstwe bułki namoczone w wodzie lub mleku
  • 1 posiekana czerwona lub biała cebula
  • 1/2 zimowej marchwi startej na tarce
  • 1 średni kabaczek pokrojony w kostkę
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 4-6 łyżek dobrego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryczki
  • 1/2 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
  • szczypta ostrej papryki np. chili
  • kilka łyżek wody z gotowania komosy gdyby masa wydawała się zbyt sucha.

pieczeń rzymska wegetariańska

WYKONANIE:

  1. Soczewicę,ryż i komosę:wszystkie te składniki opłukałam i ugotowałam oddzielnie z małą ilością soli bo każde z nich ma inny czas gotowania.A nie chciałam aby ryż był twardawy.Zdjęłam z ognia gdy były jeszcze sprężyste aby nie "rozciapały" się w pieczeniu i przecedziłam przez sito.Wodę z ich gotowania warto zachować na zupę.Jest pełna wartościowych minerałów i witamin.Dodać kilka łyżek wody z gotowania komosy gdyby masa wydawała sie nam zbyt sucha.
  2. Zmieszałam je w dużej misce z pozostałymi składnikami wraz z jajkami i odciśniętymi bułkami.Postanowiłam nie dodawać tłuszczu ani nawet smarować formy.Co zresztą nie sprawiło mi problemu z wyjęciem pieczeni z formy...jak widać na zdjęciu.Choć to może dzięki temu,że forma jest od wewnątrz teflonowa.
  3. Nagrzać piekarnik do 180-190 *C
  4. Napełnić formę keksową powstałą masą.Zanim wstawimy można powierzchnię pieczeni posmarować jeszcze ketchupem.Nakryć formę folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.Usunąć ją w połowie pieczenia lub pozostawić do końca.To po to aby nazbyt się nie przypiekła i nie wyschła.Nie ma w niej przecież tłuszczu.
  5. Piec ok.30-35 min
  6. Po upieczeniu wyłożyć z formy na paterę.Kroić ostrożnie w plastry ostrym nożem.

"Pieczeń" może niektórym wydać się trochę zbyt sucha.Mi to nie przeszkadza,ale polecam podać to z jakimś ulubionym sosem nie koniecznie gorącym.Jeśli nie liczysz kalorii możesz pofolgować sobie i zrobić domowy majonez z oleju rzepakowego i prawdziwych żółtek.Chwila miksowania i gotowe.A czemu zrobić go samemu?Bo pieczeń jest samym zdrowiem i szkoda ją psuć majonezem ze słoja lub tuby,który jest pełen niezdrowych stabilizatorów,zagęstników i z dodatkiem cukru.

Eksperymentalnie trochę masy upiekłam też w kamionkowych "garnczykach".Hehe ...chyba wymyśliłam nowe słowo.Wyjęłam je już po ok.15 min. pieczenia.Tak wygląda fajniej jeśli będzie to biesiada we dwoje.

a la chleb,a la pieczeń wegerariańska

wtorek, 12 października 2010

Kupiłam dzisiaj karczoch aby,muszę przyznac przygotowac je po raz pierwszy.Tyle słyszałam o nich uchów i achów ale nie miałam okazji przekonac się osobiście.Są do kupienia w markecie konserwowe,ale chodziło mi aby poznac ich świeży,naturalny smak.Postanowiłam przygotowac je w najprostszej formie czyli gotowane i serwowane z dipem.Bez żadnych udziwnień.A gotuje się te bestyjki aż 40-45 min.Wtedy poznam ich własny smak.A kiedy poznam...już będę wiedziała co jeszcze mogłabym z nimi zrobic.No ale to wszystko jutro po pracy...mam nadzieję,że sie wyrobię.A taki oto mam zamysł :


Karczocha przygotowac  jak widac:

1-odciąc stwardniałe końcówki i sam top karczocha.

2-umieścic na wkładce z dziurkami a do dużego rondla wlac parę centymetrów wody,dodac czosnek,sok cytrynowy i liśtki laurowe które nadadzą karczochom aromat.

3-do rondla wsadzic karczocha na wkładce i przykryc pokrywką.Doprowadzic do wrzenia i zmniejszyc ogień tylko o tyle aby woda juz nie wrzała ale była o punkcik od tego.

4-gotowac od 25 do 45 min.Czas zależy od wielkości karczocha(ów).Sprawdzic to można ciągnąc zewnętrzny listek.Jeśli puszcza dośc łatwo karczoch jest gotowy do jedzenia.Nadaje się do jedzenia tak na ciepło jak i na zimno.

5-Podajemy z majonezem,topionym masełkiem lub dipem-np.majonez zmieszany z octem balsamicznym.

6-Płatki odrywamy po jednym,moczymy w np.dipie stroną wyrwaną,wkładamy do ust wypukłą stroną do góry a następnie wyjmując twardy płatek zatrzymując zębami miękki miąższ wraz z dipem.I sięgamy po następny.

Moja ocena:

Karczochy to warzywko nie dla każdego,to coś dla smakoszy.

Jeśli musiałabym opisac smak to najszybciej przyszły mi na myśl jadalne kasztany.

Jednym słowem nie zakochałam się w nich,ale może trzeba dac im drugą szanse w innej formie.


O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS