Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Ziemniaki

sobota, 28 października 2017

Krokiety ziemniaczane z selerem

Krokiety to świetna alternatywa i elegancka dla podawanych do obiadu ziemniaków z wody lub puree

Zaoszczędzą ci też czasu gdy podane do świątecznego lub z okazji innej uroczystości obiadu po jego skończeniu mogą pozostać na stole jako przekąska. Wystarczy postawić obok nich jakiś sos. Może być serowy na ciepło lub zimno lub jakiś sos na bazie jogurtu lub majonezu, np. koktajlowy, na ostro, musztardowy czy czosnkowy.

Krokiety można podać do każdego mięsnego lub rybnego dania.

 

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mączystych ziemniaków (obranych i pokrojonych w kawałki)
  • 250 g selera (obrany i pokrojony w takie same kawałki)
  • 75 ml gorącego mleka
  • 50 g masła pokrojonego w lawałki
  • 2 żółtka (roztrzepane)
  • 100 g startego żółtego sera z gatunków długo dojrzewających
  • 2 całe jajka jajka (roztrzepane)
  • szczypta gałki muszkatołowej do smaku
  • 250 g bułki tartej
  • 1 l oleju do głębokiego smażenia

Wykonanie:

  1. Ugotować ziemniaki z selerem w dużej ilości osolonej wody (ok.20 minut), odcedzić i odstawić bez przykrycia do odparowania.
  2. Dodać do ziemniaków mleko, doprawić solą i pieprzem do smaku i ręczną praską ugnieść na puree.
  3. Do puree dodać żółtka i ser, wymieszać i odstawić do wystygnięcia i od czasu do czasu przemieszać.
  4. Mokrymi dłońmi formować małe podłużne, okrągłe krokiety, kłaść na deseczce i po skończeniu formowania przykryć folią i odstawić do stężenia na 1 godzinę w lodówce.
  5. Po tym czasie maczać krokiety w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej. Odłożyć. Jeśli nie będziesz smażyć ich od razu bardzo dobrze odłożyć je do lodówki bez przykrycia.
  6. Rozgrzać olej do 180*C
  7. Smażyć krokiety partiami (w standardowym średnim garnku lub frytownicy po 4 sztuki na raz). Po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik do osączenia z oleju.
  8. Najlepsze są gorące więc przed podaniem by nie wystygły przechowywać je w nagrzanym piekarniku tylko do 60*C a zachowają swoją chrupką skórkę i kremowe wnętrze.
niedziela, 06 listopada 2016

puree (tłuczone ziemniaki) z pieczoną dynią, szpinakiem i kozim serem

Tłuczone ziemniaki z pieczoną dynią, czy nazwijmy je szykowniej: puree z ziemniaków z pieczoną dynią z dodatkiem zdrowych składników: szpinak, ser kozi, pestki dyni i pomidorki z oliwy to idealny lekki, bezmięsny obiad na zimowe dni. Nazywamy je "tłuczone", choć wszyscy traktujemy je teraz praską.

Na pozór to danie wydawać może się troszkę prymitywne, ale nic mylnego i nic nie przeszkadza by do takiego obiadu we dwoje na przykład, lub w grupce przyjaciól do "tłuczonych" ziemniaków podać lampkę białego wina.

Takie wzbogacone puree więc może to być jednogarnkowym gotowym daniem, ale może być też dodatkiem do sztuki mięsa czy kotleta, ryby czy czegokolwiek innego.

Jest to już moja kolejna propozycja na ziemniaczane puree z dodatkami, tudzież tłuczone ziemniaki. Takie ziemniaki z wieloma dodatkami pochodzą z holenderskiej kuchni i nazywane są Stamppot (w wolnym tłumaczeniu: "tłuczony garnek")

Wcześniej serwowałąm:

→Puree (tłuczone ziemniaki) z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałątą i jabłkami

Puree (tłuczone ziemniaki) z kiszoną kapustą, kruchym boczkiem, rodzynkami i jabłkami

Puree (tłuczone ziemniaki) z czerwoną kapustą i marchewką

 

SKŁADNIKI na 4 porcje :

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 400 g obranej dyni butelkowej
  • 600 g świeżego szpinaku lub np. rukoli
  • 5 łyżek oliwy
  • 8 suszonych pomidorków z oliwy czy oleju
  • 125 sera koziego
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 200*C
  2. Liście szpinaku opłukać pod bierzącą wodą i odstawić do dokładnego odsączenia z wody.
  3. Dynię pokroić w kostkę 2x2 cm, obtoczyć w 2 łyżkach oliwy i doprawić solą i pieprzem.
  4. Przygotowaną dynię rozłozyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec w 200*C przez 25 minut.
  5. W międzyczasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miekkości i odcedzić. Zachowaj szklankę wody z gotowania ziemniaków.
  6. Ziemniaki utłuc lub zmiażdżyć praską na gładkie puree. Dodać następnie łyzkę oliwy i pestki dyni, odkładając nieco do posypania na talerzu.
  7. Surowy (nie zblanszowany) i odsączony szpiank dodać do gorących, dopiero co utłuczonych ziemniaków. Szpinaku nie kroic. W kontakcie z gorącymi ziemniakami zmniejszy swoją objętość (skurczy się).
  8. Dodac też połowę sera koziego i drobno posiekane suszone pomidory z oliwy. Wszystko delikatnie wymieszać. Aby uzuskać kremowość (gdyby ziemniaki wydawały się zbyt suche lub gęste), dodać nieco wody z gotowania ziemniaków.
  9. Rozdzielić ziemniaki do miseczek, posypać pestkami dyni i kawałeczkami pozostałego sera.

Nic nie stoi na przeszkodzie by do takich tłuczonych ziemniaków podac lampkę białego wina.

bron:emte

środa, 05 października 2016

Stamppot z suszonymi pomidorami w oliwie i podsmażaną rzymską sałatą i jabłkami

Kolejny pyszny Stamppot, tym razem z suszonymi pomidorami. Stamppot to proste danie z tłuczonych ziemniaków z dodatkami. Specjalności kuchni holenderskiej.

We wcześniejszych wpisach prezentowałam i  zapraszałam na inne Stamppoty:

Stamppot z kiszoną kapustą, chrupkim boczkiem, jabłkami i rodzynkami

Stamppot z czerwoną kapustą, marchewką i selerem z dodatk. rodzynków

Oczywiście każdy Stamppot jest doprawiony za każdym razem innymi przyprawami

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 800 g ziemniaków ugotowanych z solą
  • 200-250 gr suszonych pomidorów z oliwy/oleju
  • 2 szalotki lub cebule dymki z białą częścią
  • 2 duże sałaty rzymskie lub 1 kilo szpinaku
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwone twarde jabłko

stamppot z suszonymi pomidorami w oleju i rzymska sałatą

stamppot z suszonymi pomidorami w oleju i rzymska sałatą

Wykonanie:

  1. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić i do gorących wlać mleko i dodać masło i jajka.
  2. Ponownie postawić na małym ogniu i zmiażdżyć praską na gładkie puree.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju z suszonych pomidorów i podsmazyć na nich przez minutkę cebulkę pokrojoną w krążki, odsączone pokrojone w paseczki pomidory i pokrojoną sałatę rzymską. Doprawic do smaku gałką, solą i pieprzem.
  4. Podsmażone lekko warzywa wrzucić do ziemniaków. Odrobinę pozostawić do posypania na półmisku.
  5. Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju z pomidorów lub masło i podsmażyć na nim jabłko pokrojone w ósemki (usunąć gniazdo).
  6. Ziemniaki wyłozyć na duży pólmisek i przybrać kawałkami podsmażonych jabłek. Posypać odłożoną częścią podsmażonych pomidorów z sałatą i cebulką.
  7. Podawać do sztuki mięsa wieprzowego lub schabowego a także do drobiu. Ja podałam dziś Stamppot z suszonymi pomidorami do drobiowej wątróbki na ostro z mleczkiem kokosowym. Przepis na wątróbkę już wkrótce.

stamppot z suszonymi pomidorami w oleju i rzymska sałatą

stamppot z suszonymi pomidorami w oleju i rzymska sałatą

niedziela, 04 września 2016

Placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią

Placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią

Czas na grzybobranie można uważać tego '16 roku już dawno za otwarty.

Dzisiaj dlatego kurki w śmietanie. Te złote kolorem i pyszne w smaku grzyby leśne przez koneserów grzybów bardzo lubiane, podaję dziś w śmietanie do placka po cygańsku. I żeby nie było banalnie do sosu śmietanowego dodałam szałwię.

Szałwia to ziółko o specyficznym aromacie. Ponoć ciężko go określić. Jedno jest pewne, pasuje do grzybów, bo ma aromat jakby ściółki leśnej. Nie dosłownie oczywiście, ale pozwala się kojarzyć z naturą. Leciutka goryczka i ten faktycznie trudny do określenia aromat. Ja pokusiłabym się o porównanie z delikatnym jakby takim rozcieńczonym aromatem rozmarynu, choć rozmaryn jest bardziej bogaty i specyficzny, również taki jakby ściółkowo-leśny.

Faktem jest, że z szałwii nie można dodać za dużo. 

Uprażone listki szałwii w maśle bardzo fajnie je aromatyzują.

Jeśli nie masz zbyt dużo kurek, można je dopełnić boczniakami :)

SKŁADNIKI na 4 porcje:

placki:

  • 5 dużych surowych ziemniaków
  • 2 spore cebule
  • 1-2 jajka
  • 1 ½ czubatej łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki tymianku mielonego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ok. 1/3 łyżeczki soli do smaku
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki ziaren słonecznika

na farsz:

  • ok.400-500 g kurek (oczyszczonych)
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200-300 g creme fraiche lub gęstej kwaśniej śmietany
  • 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 6-8 listków świeżej szałwii

placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią

placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią

Wykonanie:

  1. Na początek zróbmy farsz: posiekać więc cebulę w drobną kostkę.
  2. Na szeroką patelnię wrzucić masło i nie czekając aż się rozpuści wrzucić też od razu poszatkowaną drobno cebulę. To po to aby masło nie ściemniało a cebula nie zdążyła zbrązowieć na zbyt gorącym maśle. Cebulę będziemy dusić pod przykrywką na wolnym ogniu, by się zeszkliła i zmiękła. Nie powinna się podpiec zbyt mocno bo pozostanie włóknista.
  3. Tak więc dusimy pod przykrywką poszatkowaną cebulę, przemieszać ją raz czy dwa by nie przywarła do dna, a po ok. 3-4 min. gdy jest już miękka, ale wciąż nie brązowa dodać oczyszczone i osuszone kurki i listki szałwii, które przed dodaniem przeturlać w dłoniach by puściły olejki eteryczne. Można je poszatkować, ale ja nie chciałam aby w moim jasnym sosie były widoczne ciemne nieciekawe cętki.
  4. Przemieszać i podsmażać przez chwilkę czyli ok. 1-2 minut.
  5. Po tym czasie dodać creme fraiche, zamieszać, doprawić sola i pieprzem, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 5 minut.
  6. Wymieszać w 1/2 szklanki zimnej wody mąkę i wlać ją do kurek w śmietanie mieszając by równomiernie się rozprowadziła i nie powstały w sosie grudki. Teraz sos nieco zgęstnieje. Ilość sosu zależy od ilości wody jaką dodamy. Odstawić pod przykrywką.
  7. placki: zetrzeć ziemniaki i cebulę na na tarce.
  8. Dodać do masy jajko, przyprawy i mąkę. Wymieszać.
  9. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wazówką wylać na patelnię porcję startych ziemniaków, tak by powstał ok. 1 cm placek.
  10. Posypać go ok. częścią ziaren słonecznika.
  11. Smażyć placek na średnim ogniu do czasu aż zauważymy, że ranty placka stały się ciemno bursztynowe.
  12. Szeroką łopatką przewrócić placek na drugą stronę. Będzie to małe wyzwanie by placka nie przerwać w trakcie przewracania, bo placek po cygańsku w środku dzięki swojej grubości powinien pozostać jędrny a nie spieczony.
  13. Tak usmażyć wszystkie placki.
  14. Ułożyć placek na dużym talerzu stroną z ziarnami słonecznika do dołu, na połowie placka umieścić porcję kurek w śmietanie i przykryć drugą połową placka.
  15. Podawać. Nie polewam już placka śmietaną bo sam sos jest już wystarczający. Można jeśli ktoś chce, posypać placek siekana natką pietruszki lub koperkiem lub cienkim szczypiorkiem.

Placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią

niedziela, 14 sierpnia 2016

Stamppot z ziemniaków z kiszona kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami

stamppot z ziemniaków z kiszona kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami

To już druga propozycja na moim blogu na holenderski stamppot, czyli "tłuczone" ziemniaki z dodatkiem innych składników.

Pierwszą propozycją były tłuczone ziemniaki, czyli kliknij tutaj- Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką z rodzynkami.

Oryginalnie w Holandii dzisiejsze ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem podaje się z holenderskiej wieprzową kiełbasą- rookworst (wędzona kiełbasa). Do polania podaje się nieodzownie bardzo brązowy, nie zagęszczany sos- jus, uzyskiwany z masła lub tłuszczu i resztek z pieczonego mięsa i zdeglazowaniu tego. No ale, wspominam o tym tylko tak na marginesie. Gotowy sos- jus, można kupić gotowy.

Choć takie ziemniaki z kiszoną kapustą jadane są przez Holendrów przez cały rok choć najczęściej jesienią i zimą. U nas bigos gości chyba też częściej w chłodniejsze miesiące roku.

Zamiast tradycyjnej kiełbasy, podałam dziś do tłuczonych ziemniaków z kiszona kapustą duszone w sosie własnym zeberka.

Do popicia podałam ciemne podpalane piwo ... nawet dwa rodzaje. To z myślą o Ani :))

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 kg mączystych ziemniaków na puree
  • 2 słodko-winne jabłka
  • 500 g kiszonej kapusty z sokiem
  • 100-200 g boczku (najlepiej wędzonego, ale może być zwykły)
  • 100 g rodzynków
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz do smaku

dodatkowo:

  • kwiatki lawendy do dekoracyjnego efektu

stamppot z ziemniaków z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości
  2. Jabłka, obrać, usunąć gniazda i pokroić w drobną kostkę
  3. Kapustę odcisnąć zachowując odciśnięty sok.
  4. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę by wytopić tłuszcz i otrzymać chrupiące kawałki. Można odłożyć małą ilość wytopionego boczku by na koniec polać nim gotowy stamppot.
  5. W trakcie podsmażania dodać do boczku też musztardę i wymieszać.
  6. Dodać następnie kawałki jabłek, rodzynki i kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i wymieszać. Nie trzeba w zasadzie solić bo kapusta kiszona jest słona sama z siebie, wędzony boczek również. Poza tym ziemniaki były gotowane w posolonej wodzie.
  7. Podsmażać na średnim ogniu pod pokrywką przez 15 min. Teflonowa patelnia zapobiegnie przywieraniu.
  8. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić i utłuc lub zmiażdżyć praską.
  9. Do ziemniaków dodać podsmażoną kapustę z innymi składnikami wraz z wytopionym tłuszczem i zachowany sok z kapusty.
  10. Podać w dużym np. glinianym półmisku by każdy przy stole nabrał ile mu pasuje lub rozłożyć po porcji na talerzach.
  11. Dla koloru posypałam jadalnymi kwaituszkami lawendy.
  12. Do takich ziemniaków podać porcję oddzielnie przygotowanego mięsa w sosie lub kiełbasę.

Stamppot z ziemniaków z kiszona kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami

sobota, 09 stycznia 2016

kotleciki ziemniaczane z jarmużem i łososiem z puszki

Gotowanie" to sztuka, a zdrowe jedzenie to wręcz tajemna wiedza. Stąd od razu wyjaśniam, że węglowodany spożywane na zimno, mają zupełnie inny (niższy) indeks nazywany też wskaźnikiem glikemiczny niż jedzone na gorąco/ciepło.

Dodam dla niewtajemniczonych, że indeks glikemiczny wskazuje nam co dzieje się z glukozą (cukrem) w naszej krwi po zjedzeniu czegokolwiek. Pewne potrawy/produkty podnoszą ją bardzo mocno, a inne dużo mniej. I wiadomo, że gdy po posiłku poziom cukru we krwi jest wysoko, to bardzo szybko odczuwamy znów "głód" lub chęć na ponowne jedzenie a sam proces trawienny jest dużo bardziej spowolniony, co często nazywa się, że coś jest "ciężkie". Z jednej strony uczucie pełnego żołądka jakby z przejedzenia, a z drugiej strony z powodu podniesionego cukru we krwi, nieposkromiona chęć by znów coś zjeść, to najczęściej co przytrafia się nam przy stole w czasie świąt czy innych dużych okazjach jak np. wesele.

Jeśli chodzi o węglowodany właśnie: spożywane na gorąco mocno podnoszą poziom glukozy we krwi, a ta sama potrawa węglowodanowa zjedzono na zimno, podnosi ten poziom dużo mniej. Pamiętam jak w dzieciństwie moja mama często powtarzała mi, "nie jedz ciepłego chleba"! I dlatego właśnie nie powinno się jeść ciepłego chleba lub ciasta.

Podany przepis jest wiec na kotleciki, które można podać jako przekąskę na zimno. Oczywiście na ciepło może trafić na stół i sobie spokojnie tam stygnąć. Zresztą nie ma co stawiać od razu wszystkiego na głowie i odmawiać sobie "ciepłych przyzwyczajeń". Po prostu.... smacznego :)

Kotleciki są zdrowe dzięki dodatkowi jarmużu i łososia, będą łatwiej strawne zjedzone na zimno i celowo pominęłam panierowanie w bułce tartej poprzestając na mące. Z bułką wchłoną więcej tłuszczu i poniższe 165 Kcal skoczy ponad 200. Kwestia wyboru :) 

kotleciki

1 sztuka: 165 Kcal

tłuszcz: 10 g (z czego nasycony tylko 1 g)

węglowodany: 10 g

białko: 9 g

SKŁADNIKI na ok. 12 sztuk:

  • 500 g ziemniaków mączystych
  • 200 g jarmużu (liście drobno poszatkowane)
  • skórka z 1 cytryny (umytej) 
  • 1 jajko
  • 400 g łososia z puszki (odsączony z zalewy)
  • garstka świeżego szczypiorku 
  • 3 łyżki mąki
  • 80 ml oleju (najlepiej rzepakowego)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Pokrojone ziemniaki (jak normalnie) i poszatkowany jarmuż ugotować razem w osolonej wodzie przez ok. 20 min.
  2. Odcedzić na sicie a następnie razem ugnieść na puree
  3. Do lekko przecedzonego puree dodać jajko, posiekany szczypiorek, odcedzonego z zalewy łososia i skórkę cytrynową (bez soku). Doprawić solą i pieprzem.
  4. Masę wymieszać i uformować z niej 12 równych kulek
  5. Każdą kulkę obtoczyć w mące, spłaszczyć w dłoniach formując kotleciki i otrzepać nadmiar maki.
  6. Kotleciki ułożyć na deseczce lub tacy, przykryć plastikową folią i odłożyć na 1 godz. do lodówki.
  7. Po godzinie rozgrzać olej na patelni i smażyć kotleciki po 2 góra 3 sztuki jednocześnie. Chodzi o to by kotleciki smażyły się luźno od razu na bardzo gorącym oleju tworząc "skórkę". Jeśli włożysz na olej zbyt dużo kotlecików na raz, obniży to zbyt mocno temperaturę oleju i kotleciki będą "stać" w letnim oleju chłonąć go jak gąbka.
  8. Smażyć po ok. po 3 min. z każdej strony.
  9. Otartą ze skórki cytrynę pokroić na "ósemki" i podać obok do kotlecików

kotleciki

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS