Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

BBQ- grill i camping

sobota, 20 maja 2017

Półmisek z bukietem warzyw z grilla

SKŁADNIKI NA 4 osoby:

  • 2 bakłażany
  • 1 awokado
  • 1 duży pomidor mięsisty (mięsny) lub 2 mniejsze
  • 2 cykorie
  • 2-4 małe zielone podłużne papryki 
  • 2-4 małe czerwone podłużne papryki
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

dodatkowo można wybrać inne warzywa:

  • kabaczek (cukinia) pokrojony w podłużne plastry
  • biała cebula pokrojona w grube plastry
  • kukurydza w kolbie
  • ziemniaki pokrojone w grube plastry (najlepiej wcześniej podgotowane w łupinie)
  • sałata rzymska pokrojona na połówki
  • por przekrojony wzdłuż na pół bez odcinania korzonków (aby połówki pozostały razem)
  • seler pokrojony w plastry (wcześniej podgotowany)
  • młode marchewki z krótką końcówką naci

Wykonanie:

  1. Warzywa przygotować przez pokrojenie ich w plastry lub połówki
  2. Do miski wlać łyżkę lub dwie oleju i kolejno obtaczać w nim plastry i połówki warzyw aby w trakcie smażenia ładnie się podpiekały a nie wysychały tam gdzie nie będą stykać się z natłuszczonym rusztem.
  3. Nastawić płytę lub patelnię grillową (najlepiej jeśli masz żeliwną) na ogniu i rozgrzać na niej łyżkę lub dwie oleju lub oliwy. Jeśli masz 2 takie patelnie najlepiej grillować na obu jednocześnie. Najlepiej jest warzywa grillować tuż przed podaniem. Jeśli nie można podać ich od razy przykryć je folią aluminiową aby nie wystygły a najlepiej tak przykryte przechowywać w letnim piekarniku (funkcja: keep warm) aby zachować ich temperaturę.
  4. Grillować warzywa partiami zaczynając od tych które grillują się najdłużej: bakłażan cebula, papryka, seler, ziemniaki ...
  5. Następnie w kolejności mogą być: cykoria, awokado, por ...
  6. Na końcu grillujemy plastry pomidorów min. i dlatego, że plastry pomidora pozostawią na ruszcie odrobiny przywarłego miąższu, które w trakcie dalszego grillowania przypalą się. Dlatego właśnie pomidory na koniec.
  7. Podczas grillowania każde warzywo oprószyć lekko solą i pieprzem z obu stron. Na półmisku posypać świeżym ewentualnie suszonym tymiankiem.
  8. Podawać do mies z grilla ale również do smażonych ryb i potraw z ryżu. Ja podałam je do grillowanych mmmmmmmmmm marynowanych żeberek i zapiekanych ziemniaków w sosie beszamelowym pod serem.- kliknij i zobacz

sobota, 13 sierpnia 2016

Ziamniak w mundurku na grilla

Jest wiele sposobów na ziemniaka w mundurku. Chcąc podać ziemniaka w mundurku z rusztu z pięknym wzorkiem grillowania, musimy wcześniej ziemniaka ugotować, upiec lub uparować. Jest na to kilka sposobów:

  1. "ugotować" w mikrofalówce (najszybszy sposób)
  2. ugotować w wodzie
  3. "ugotować" na parze
  4. upiec w folii w piekarniku
  5. upiec w folii na barbeque
  6. upiec w folii w żarze

Poniżej: ziemnak w mundurku bez grillowania.

ziemniak w mundurku

Najwygodniejsze i najczęściej stosowane są chyba 2 pierwsze sposoby.

A jak to zrobić?

"Gotowanie" w mikrofalówce":

to najszybszy sposób (8 min na 4 szt. po ok. 180g). Więcej ziemniaków niż 4

sztuki- dodaj ok. 3 i pół min. na extra sztukę dodatkowo.

  1. Ziemniaka/i dokładnie umyć, ponakłuwać delikatnie skórkę w kilu miejscach czubkiem noża lub ostrym widelcem. To po to aby w trakcie gotowania ziemniak nie pękł.
  2. Umieścić ziemniaki bez wody w pojemniku plastikowym i wstawić do mikrofalówki.
  3. "Gotować" ziemniaki w 700 Watt przez 8 minut, a w połowie tego czasu czyli po 4 min. ziemniaki obrócić na drugą stronę.
  4. Po wyjęciu z mikrofalówki gorące ziemniaki owinąć jeszcze w folię i odstawić na 10 minut aby doszły.

Gotowanie w wodzie:

  1. Ziemniaka/i dokładnie umyć i ponakłuwać delikatnie czubkiem noża lub widelcem w kilku miejscach.
  2. Zalać je w dużym rondlu wodą i gotować do miękkości.
  3. Odcedzić

Pieczenie w piekarniku:

  1. Ziemniaka/i dokładnie umyć i delikatnie ponakłuwać czubkiem noża lub widelcem (licz ok. 180 g na ziemniaka)
  2. Nagrzać piekarnik do 200*C z termoobiegiem lub do 220*C tradycyjny piekarnik.
  3. W każdego ziemniaka wbić na wylot metalowy pręt do szaszłyków. To spowoduje, ze metal będzie transportował szybciej temperaturę do wnętrza ziemniaka a ten szybciej się upiecze.
  4. Piec na środkowej półce przez 50-60 minut. Ziemniaki są gotowe gdy pręt można z łatwością wyciągnąć z ziemniaka.

Takiego Gotowego ziemniaka ziemniaka w mundurku po przekrojeniu na pół umieszczamy na grillu, aby nadać mu pieczony smak i wzór rusztu.

Teraz posypać ziemniaka gruboziarnistą solą i polać wybranym sosem, np. serowym lub na bazie śmietany czy jogurtu.

ziemniak w mundurku z grilla

Ziemniaka w mundurku z rusztu podałam w towarzystwie szaszłyczków z kurczaka ze słonecznikiem i podgrillowanymi liśćmi chińskiej kapusty- paksoi. Ziemniaka polałam sosem jogurtowo-śmietankowym z czosnkiem.

ziemniak w mundurku podany z rusztu

Ziemniaki nadające się na pieczenie lub gotowanie w mundurkach i na grilla, to ziemniaki Typu A i Typu B. Typ A: czyli nie rozpadające się, twarde o małej zawartości skrobi i dużej wilgotności, nazywane też sałatkowymi czyli nie mączyste. TypB: ziemniaki uniwersalne, równie ścisłe i nie rozpadające się stosowane min. na frytki.

Do gatunku A należą ziemniaki: Denar, Lord Sante Velux, Ditta, Vieneta lub gatunki B uniwersalne : Irga, Irys, Flaming, Orlik i Santen.

sobota, 06 sierpnia 2016

kanapka z pieczonym bakłażanem z patelni grillowej

Kanapka/Bułka z plastrem pieczonego bakłazana

Czas grillowania wciąż trwa i chyba już wielu z nas przejadło się grillowane mięsiwo.

Ja do moich ulubionych z grilla zaliczam pieczonego bakłażana, mmmmm. Znakomicie zastępuje mi mięso bo jest po prostu pyszny.

Kanapka/bułka z plastrem pieczonego bakłażana z grilla

Bakłażan to jest właśnie takie warzywo, które idealnie nadaje się na grilla. Po upieczeniu jest kremowy i nie potrzebuje kombinowania z przyprawami. Sól, pieprz i ewentualnie czosnek to wystarczające minimum. To tak jak np. z ziemniakiem.

Nie jest to jednak warzywo z grilla dla odchudzających się, bo bakłażan kocha tłuszcz i z oliwą lub masłem smakuje najpyszniej. Chłonie każdą jego ilość.

Nie zabrałam się oczywiście za rozpalanie grilla z samego rana i wykorzystałam do tego patelnię grillową. Doskonale się sprawdza. Jeśli masz jednak później zaplanowane grillowanie, upiecz pokrojonego w plastry bakłażana na ruszcie grilla właśnie.

Plaster upieczonego bakłażana umieść w bułce lub 2 kromkach stostowanego pieczywa na grillu i kanapka po prostu palce lizać gotowa. Nie trzeba niczym więcej smarować, wystarczy przełożyć liściem sałaty lub jak u mnie liściem chińskiej kapusty.

Bułka z plastrem pieczonego bakłażana z grilla

SKŁADNIKI:

  • bakłażan pokrojony w grube plastry (weź bakłażana odmiany z centkowaną skórką)
  • kilka łyżek oliwy
  • sóli pieprz
  • suszony czosnek

Wykonanie:

  1. Bakłażana pokroić na plastry ok. 1 cm grubości bez obierania skórki
  2. Rozgrzać sporo oliwy na patelni grillowej i kłaść na niej plastry bakłażana. Nie przesuwać aby wzór grillowania wyszedł wyraźny.
  3. Posmarować przy pomocy pędzla górną powierzchnię bakłażana a następnie osolić lekko i popieprzyć plastry
  4. Po ok. 3 minutach przewrócić bakłażana na drugą stronę.
  5. Ponownie posmarować oliwą oraz posolić i popieprzyć a także lekko oprószyć suszonym czosnkiem.
  6. Przygotować bułki lub kromki tostów, przekładając je sałatą.
  7. Gdy druga strona bakłażana jest już dokładnie zgrillowana, plastry bakłażana układać na kanapkach.
  8. Podawać gorące i na zimno.

kanapka z pieczonym bakłażanem z patelni grillowej

poniedziałek, 20 czerwca 2016

 zapiekane pomidory San Marzano z oliwą i czosnkiem

Nie mogę nie wspomnieć zupełnie oddzielnie o towarzyszącym dziś głównemu daniu- zapiekanym w oliwie z czosnkiem pomidorkom San Marzano. Stały się one gwoździem programu i przyćmiły na wstępie same żeberka do których je podałam. Wszyscy rwali bagietkę rękami na strzępy i zanim zabrali się na poważnie do żeberek, maczali jej kawałki w ciepłej aromatycznej oliwie i miękkich upieczonych pomidorkach. Takie proste a tak przepyszne.

Rozgniecione upieczone pomidorki kawałkiem ciabatty czy bagietki w ciepłej słonawej oliwie, dostarczyły wszystkim więc mega rozkoszy dla podniebienia. Tak proste a tak genialnie smaczne. Taka jest kuchnia włoska, grecka, hiszpańska czy portugalska- prosta, ale z najlepszej jakości produktów. Smak ukryty jest w smaku pomidorów San Marzano jest wyjątkowy i nie umywa się do smaku zwykłych pomidorów.

zapiekane pomidory San Marzano z oliwą i czosnkiem

Gatunek pomidorów San Marzano ocenia się na najsmaczniejsze pomidory hodowane na ziemi. Naprawdę maja taką opinię. Hodowane obecnie w Południowych części Włoch, gdzie jest słońce marzeń i wyjątkowa wulkaniczna ziemia. W Polsce bardziej znane pomidory Roma, nie dorastają im choć są najlepszą alternatywą. Są zresztą zuepełnie do nich podobne, jak nie praktycznie identyczne. Obie odmiany są nie duże i owalne, jednak w smaku różnią się bardzo. San Marzano mają ponad to mniej pestek, są bardziej mięsiste i przede wszystkim są słodkie bez kwaśnego akcentu.

Ich smak jest intensywnie pomidorowy i słodkawy, bez jakiejkolwiek kwaśności. Są droższe od pospolitych odmian, ale warte grzechu gdy chcemy podać je na ciepło. Do tego warto zainwestować w dobrej jakości oliwę tłoczoną na zimno. Nie uzyskamy tego smaku stosując produkty z "niższej" półki.

Pomidorki San Marzano poszukać warto w np. Lidlu, gdzie można je kupić w gronach, wiszące jeszcze na szypułkach. Roma zresztą podobnie. Najlepiej w ogóle wszystkie gatunki pomidorów kupować z szypułkami. Zachowują wtedy aromat i najlepiej sie przechowują.

zapiekane pomidory San Marzano z oliwą i czosnkiem

Z tej odmiany- San Marzano właśnie, we Włoszech przygotowuje się bazę sosu pomidorowego  Sugo od którego powstają wszystkie inne odmiany i rodzaje włoskich sosów pomidorowych. Kupując na sos nawet konserwowe pomidory w puszce, wybieraj jedynie konserwowane w całości.  Warto poszukać tej odmiany właśnie- San Marzano, ale sprawdź autentyczność na opakowaniu. Sprawdź czy mają znaczek unijnej autentyczności.

No i same żeberka, równie pyszne, lekko pikantne, przystępnie dla każdego. Nie wiele na żeberkach zazwyczaj mięsiwa. Jest to potrawa raczej dla "ogryzaczy" i lubiących biesiady przy stole.

 SKŁADNIKI na 4 osoby:

  • kiść (grono) pomidorków San Marzano (ok. 14-16 sztuk)
  • 4 do 8 łyżek dobrej oliwy hiszpańskiej lub włoskiej
  • 1 płaska łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 2-4 ząbki czosnku

tutaj przepis na żeberka

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 200*C lub grilla
  2. Pomidorki delikatnie umieścić w podłużnym kamionkowym, szklanym naczyniu lub aluminiowej podłużnej foremce.
  3. Polać pomidorki oliwą i posypać gruboziarnistą solą
  4. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć bokiem noża i wrzucić w oliwę do pomidorków.
  5. Wstawić na 20 min przed podaniem głównej potrawy do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min. lub przykryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej i ustawić na grillu nad źródłem żaru i zapiekać 15 do 20 min. (zależnie od grilla i odległości rusztu od żaru). Pomidorki powinny być jedynie podpieczone tak by się sparzyły, ale wciąż były w całości. Po naciśnięciu będą miękkie a skórka łatwo zejdzie.
  6. Podawać gorące z chrupiącą ciabattą, bagietką lub domowym chlebem z chrupiąca skórką.
  7. Najlepiej smakuje gdy kawałkiem pieczywa rozgniata się kolejno pomidorki, macza w ciepłej oliwie nabierając całą tą dobroć by zaraz potem zniknąć w buzi.

zapiekane pomidory San Marzano z oliwą i czosnkiem

czwartek, 23 lipca 2015

ośmiornica z grilla-klasyczna

Nadarzyła się okazja by wybrać się na targ rybny i w taki to oto sposób kupiłam dwie ślicznotki. Od razu padło postanowienie: jutro robimy spotkanie na powietrzu i ośmiornicę z grilla. Dziś więc ośmiornice trafią do zamrażalnika, rano odmrożę i będą gotowe jak ta lala by się nimi zająć. Nie wiesz jeszcze dlaczego mrozi się ośmiornice?

Przeczytaj coś na ten temat w innym moim wpisie : jak prawidłowo przygotować ośmiornicę. Prz okazji podałam prosty a jakże pyszny sposób na ośmiornicę w czosnku z patelni.

ośmiornica z grilla-klasyczna

Sałatę rzymską wstyd się przyznać długo omijałam dość obojętnie. Jakoś nie przemawiała do mnie. Ot następne zielone warzywo bez smaku. I jakże się zaskoczyłam kiedy w końcu dałam jej a może sobie szansę na zapoznanie się. Zrobiłam ją na krótko z patelni, podsmażyłam lekko na oliwie z odrobina soli. W gotowaniu chodzi o to by nie przedobrzyć, bo miała być dodatkiem do królowej tego dnia czyli ośmiornicy z grilla. I jakież było moje zaskoczenie przy pierwszym kęsie. Przy drugim już byłam pewna, że od tej pory sałata rzymska będzie często na moim stole.

Nie okazała się wcale zielonym liściem bez smaku. Zrobiona na krótko pozostała wciąż lekko chrupka a w smaku dopatrzyłam się lekkiej nuty cytrusowej co mnie wręcz zaskoczyło i delikatnych orzechów. Byłam pod wrażeniem.

ośmiornica z grilla-klasyczna

Do ośmiornicy z grilla polecam Bakłażanowy beszamelowy mus-(kliknij), jaki do ośmiornicy podaje się w Grecji. Można zrobić go wcześniej i zaskoczyć wszystkich, bo jest po prostu przeeeeepyszny. Gęsty rodzaj sosu na bazie min. pieczonego bakłażana i serka śmietankowego. Bakłażana można upiec w piekarniki (jak w przepisie), lub oczywiście na grillu.

SKŁADNIKI:

  • ośmiornica (1 lub 2 sztuki)
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki octu

dodatkowo:

  • sałatka grecka (oliwki czarne i zielone,feta,czerwona i zielona papryka,1 cytryna,oliwa z oliwek,natka pietruszki(opcjonalnie) łyżka nasion konopii)
  • sałata rzymska 
  • oliwa do smażenia

ośmiornica z grilla-klasyczna

 Wykonanie:

  1. Wykonanie jest w zasadzie proste.Przed południem należy ugotować ośmiornicę według tego mojego sprawdzonego przepisu.
  2. Ośmiornicę wystudzić i podzielić na porcje po 2 macki
  3. Natrzeć ośmiornicę oliwą by nie przywarła do rusztu i grillować z obu stron.
  4. Sałatę rzymską można zrobić na patelni lub na grillu obok ośmiornicy lub po jej zdjęciu.Przekroić sałatę wzdłuż na pół,natrzeć lekko oliwą i posypać odrobinką tylko soli.Podpiec z obu stron po 2 minutki z każdej strony.
  5. Wymieszać składniki na sałatkę grecką krojąc cytrynę w cząstki.
  6. Podawać jak najszybciej bo ślinka leci :)

ośmiornica z grilla-klasyczna

Uczta pod gołym niebem

czwartek, 04 czerwca 2015

Pomarańcze z żaru

Kiedyś zagrzebywaliśmy ziemniaki w gorącym popiele i na wpół zjarane wcinało się je uwalonymi na czarno ustami byliśmy szczęsliwi,że tak naprawdę liczy się dobra zabawa w grupie.Były też jabłka lub jakiekoliek inne psiary na patykach.Teraz można zamiast ziemniaków lub razem z nimi wrzucić pomarańcze a dokładniej...pomarańcze-babeczki.

Do takich babeczek w pustych łupinach pomarańczy nadaje się najzwyklejsze ognisko.W gorącym żarze zagrzebuje się wydrążone pomarańcze napełnione surowym ciastem.Przy takiej zabawie nie chodzi o efektowny wygląd a o efekt zaskoczenia i fajną zabawę.

 SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta "gotowiec" z ok.20-25 min. czasem pieczenia lub krócej.
  • 2 łyżki cacao jeśli ciasto jest jasne
  • kilka wydrążonych łupin pomarańczy z niezbyt grubą skórką

dodatkowo:

  • folia aluminiowa

Wykonanie:

  1. Odcinając górną część pomarańczy ostrym nożem wyciąć wewnątrz wokół miąższ.
  2. Łyżką wydrążyć łupiny pomarańczy
  3. Ciasto przygotować jak wskazane jest na opakowaniu ciasta zastępując mleko np. sokiem z wydrążonych pomarańczy.Nie jest to jednak konieczne.
  4. Napełnić łupiny do ok 2-3 wysokości,nakryć odciętą "czapeczką i owinąć w podwójną folię aluminiową.
  5. Zapakować i zabrać na ognisko i czekać na moment kiedy żar zaczyna pokrywać się białym nalotem.
  6. Ułożyć ofoliowane pommarańcze w żarze i piec ok.20-30 minut połowie czasu odwracając.
  7. Ciężko stwierdzić dokładny czas pieczenia no ale liczy się zabawa.Muszę przyznać,że trafiły mi się tym razem pomarańcze o dość grubej skórce a to wydłuża czas pieczenia.

Pomarańcze z żaru

pomarańczowe babeczki z ogniska

Pomarańcze z żaru

Uczta pod gołym niebem

poniedziałek, 03 listopada 2014

Chlebki z patyka na jesienne ognisko

Chlebki z patyka na jesienne ognisko

Ognisko wspominam z lat młodości zawsze jako fajną zabawę i spotkanie w grupie z paczką.Nie ważne co się przy tej okazji robiło i jadło.Fajnie było posiedzieć przy ogniu i opowiadać czy śpiewać.Takie jesienne spotkanie przy ogniu wciąż może być fajną sprawą czy to w gronie rodzinnym z dziećmi czy to w gronie przyjaciół.A dla dzieci to niewątpliwie frajda.

Jadło się przy tej okazji kartofle pieczone w żarze lub jabłka pieczone na patyku albo kiełbaski.Nie o to jednak chodzi by coś jeść żeby się najeść lecz o to żeby coś trzymać na patyku po prostu a potem poskubać.Stąd też właśnie tym razem ciepły chleb z patyka na który czekał przy ognisku słoik domowych powideł.I czego więcej potrzeba by miło spędzić czas przy ogniu :)

Ciasto można przygotować według uznania i nie o jakość chodzi.Może to być ciasto na pizzę lub standardowe na chleb.Jakiekolwiek bo o frajdę chodzi.Idealnie sprawdzi się surowe ciasto-gotowiec ze sklepu.Ważne aby patyki były odpowiednio grube.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki chlebowej (dowolnie:razowej,żytniej,pszennej lub dwóch różnych)300 ml cieplej wody (ok.40*C)-może być pól na pół z mlekiem
  • saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

extra:

  • 2 starte marchewki lub jabłka lub po jednym z oboju (marchewka nada ładny kolor)
  • 1 garstka rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 garstka orzechów,pestek słonecznika czy innych ziaren (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. W misce zmieszać ciepłą wodę z drożdżami,miodem i solą.
  2. Do innej miski przesiać mąkę,dodać marchew czy jabłko,rodzynki,orzechy czy też ziarna i wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Teraz 2/3 mąki dodać do rozcieńczonych wodą drożdży,zamieszać i zagnieść ciasto rękami.
  4. Dalej zagniatając dodawać porcjami mąkę do momentu jej wyczerpania i gdy ciasto jest elastyczne i nie lepi się więcej do rąk.
  5. Nie zagniatać jednak zbyt długo jeśli użyjesz mąki żytniej bo siatka glutenowa w tej mące jest delikatna.
  6. Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.30-45 min by podwoiło objętość.Ja często wstawiam nakrytą miskę z ciastem do piekarnika z ustawioną niską tmp.25-28*C.To najlepsza tmp. do wyrastania.
  7. W tym czasie możemy szykować jesienne ognisko lub grilla w ogrodzie,
  8. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-8 porcji,uformować z każdej wałeczek a ten zaczynając od końca patyka owinąć ciasno wokół niego.Patyki powinny być długie (ok.1 metrowe) i grube (ok.grubości kciuka).
  9. Tak przygotowane patyki z porcją ciasta pieczemy trzymając je nad żarem ale nie bezpośrednio w płomieniach ogniska.Ciasto wolno obracać by piekło się równomiernie ze wszystkich stron.Nie chodzi o wygląd lecz o fajną zabawę.
  10. Pieczenie potrwa od 5 do 15 min. zależnie od grubości warstwy ciasta i jak bliskości źródła żaru.
  11. Chleb z patyka jest gotowy gdy ma brązową skórkę a przy stuknięciu słychać głuchy odgłos.Fajna zabawa na jesienne ognisko :)

 

bron:CampingGear

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Szybki chleb kempingowy z patelni

Szybki chleb kempingowy z patelni

Jest sytuacja podbramkowa:skończył się pieczywo z zapasów a potrzebny już na teraz ...a do sklepu za daleko lub za późno by lecieć gdziekolwiek lub najzwyczajniej brak jest chęci.Albo lepiej jeszcze:wczesny poranek i nie ma absolutnie motywacji by zrywać się rano bo przecież wczorajszy wieczór się miło przedłużył.Wtedy jest alternatywa:szybki chleb z patelni.Co prawda to nie będzie wyrośnięty pękaty bochenek,ale może zastąpić awaryjnie potrzebę zjedzenia sobie kanapki lub jako dodatek do jajecznicy a nawet zupy z puszki.

Tak szczerze mówiąc nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach nawet patelnia jest zbędna bo kiedyś przed laty zamiast patelni wpadłam na pomysł by wykorzystać pokrywkę od garnka w którym pykała fasolka z puszki.Umieściłam pokrywę w ognisku i tak powstał owy awaryjny chlebek.Jakiż on był wtedy pyszny :)

Możemy do ciasta (jeśli mamy dostęp) dodać zdrowe ziarna i pestki czy orzechy.Jeśli nie mamy żadnych to też żaden problem.

Jest cienki i po rozkrojeniu możemy potraktować go jak chlebek pita.

Szybki chleb kempingowy z patelni

SKŁADNIKI:

  • 5 kopiastych łyżek mąki pszennej,chlebowej -jakiejkolwiek
  • 1-2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego
  • 1-2 łyżki pestek słonecznika
  • 200 ml kefiru,maślanki lub płynnego jogurtu
  • 1 jako roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • trochę oleju do smarowania
  • opcjonalnie-1-2 łyżki mieszanki suszonych ziół

Wykonanie:

chleb kempingowy awaryjny z patelni

  1. Wymieszać suche składniki: mąkę, płatki, otręby, proszek do pieczenia oraz sodę oraz sól
  2. Dodać do suchych składników kefir lub maślankę i wymieszać dokładnie łyżką.
  3. Dodać teraz ziarna czyli słonecznik i siemię,wymieszać i odstawić na 10-15 minut. W zasadzie możemy dodać co tylko lubimy np. pestki dyni, orzechy lub suszone a nawet świeże zioła.
  4. Rozgrzać patelnię na ogniu (może być żeliwny nie wysoki garnek lub cokolwiek np. pokrywka lub metalowy szpadel (byleby nie aluminiowy) posmarowaną olejem. Teflonowa patelnia nada w domowych warunkach. Cokolwiek mamy. Campingowe warunki mogą być ekstremalne.
  5. Ciasto po wymieszaniu nie będzie ścisłe a wręcz trudno będzie wziąć je do rąk. Aby sobie to ułatwić obtoczyć obficie ręce w mące i tak ująć ciasto obtaczając je mąką z rąk. Wykonać szybko jeden duży placek lub porcjami dwa mniejsze aby ciasto nie zdążyło przykleić się do dłoni.
  6. Ułożyć szybko placek na posmarowanej olejem patelni czy co tam mamy.
  7. Zmniejszyć ogień w kuchence gazowej do minimum lub ułożyć na ruszcie nad niezbyt intensywnym żarem i "piec" go tak wolno ok. 5 minut. Placek przewrócić i "piec" z drugiej strony następne ok.5 minut.
  8. Chleb zacznie pod wpływem ciepła powoli nieco wyrastać. 
  9. Awaryjny chleb gotowy.

Szybki chleb kempingowy z patelni

Szybki chleb kempingowy z patelni

Szybki chleb kempingowy z patelni

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS