Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Finger-Food

wtorek, 30 maja 2017

Fish burger- Burger z chrupiącą rybą i sosem Remoulade

Jest gorąco, nic się nie chce a zwłaszcza stać w kuchni i gotować złożone kilku garnkowe obiady. Wtedy nie ma to jak coś szybkiego a i tak pysznego na co skusi się każdy, w każdym wieku.

I wtedy na myśli przychodzi mi pyszny hamburger. Może być soczysty z pysznym mielonym, ale mi ślinka dziś leciała na chrupiące. Pomyślałam pyszna chrupiąca rybka, taaaak, fish burger to jest to na co mam dziś największą ochotę.

Do tego orzeźwiający domowej roboty sos Remoulade na chrupiące bułeczki, chrupiąca czerwona papryka, korniszonki i obiad na dziś gotowy.

Szybko, tanio i przepysznie. Palce lizać.

SKŁADNIKI na 2 burgery:

  • 2 bułki (u mnie duże kajzerki)
  • 1 duży panierowany filet rybny - mrożony (lub 2 małe)
  • 4 plastry czerwonej papryki
  • 2 podłużne plastry korniszonów
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki sosu Remoulade z korniszonami - przepis tutaj

Fish burher

Wykonanie:

  1. Filety rybne można usmażyć na chrupiąco bez rozmrażania w głębokim tłuszczu lub odmrożone na patelni. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i podzielić na pół.
  2. Bułki rozkroić i posmarować schłodzonym sosem Remoulade z obu stron. Po ok. 1 łyżki na połówkę.
  3. Ułożyć na dolnej połówce bułki natkę pietruszki, następnie połowę chrupiącego fileta rybnego, na rybę ułożyć plasterki papryki i po dwa podłużne plastry korniszonów.
  4. Przykryć drugą połówką bułki
  5. Pyszny fish burger gotowy. Sos wypływa bokami..... i to jest super apetyczne..... :)


sobota, 26 listopada 2016

chrupiące wontony z krewetkami - łatwizna

Kto nie lubi chrupiących wontonów, czyli pierożków popularnych w krajach azjatyckich, bo nie tylko w Chinach ?

Można je napełniać różnymi frszami a jednym z nich jest farsz z krewetek.

W kuchni wschodniej często dodaje się do farszów czy innych potraw tłuszcz wieprzowy, oczywiście w niewielkiej ilości, a który podnosi i utrwala smak. Tak jest również i w tym przepisie. Nie ma się czego bać. W zdrowym żywieniu chodzi przede wszystkim o rozsądny umiar, a nie całkowite obsesyjne eliminowanie wszystkiego czego się da, bo wszyscy mówią, że nie zdrowe. Ok, dla nie przekonanych lub nie sporzywających produktów odzwierzęcych można słoninkę zastąpić roślinnym dobrym tłuszczem.

Zobacz przepis na Chrupiące wontony z mięsem- klik.

SKŁADNIKI:

  • 250 g krewetek
  • 250 g pałeczek surmi
  • białko z 1 małego jajka (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub maki ziemniaczanej
  • 50 g słoninki lub dobrego smalcu ze skwarkami
  • 4 cebule dymki (tylko biała część z małym kawałkiem najjaśniejszej zielonej części)
  • 1 łyżka soku ze startego imbiru
  • 1 łyżka wina ryżowego lub innego ale nie kwaśnego białego wina
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki oleju ostrygowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.
  • sól do smaku
  • 24 mrożone kwadratowe cienkie arkusze z ciasta na chińskie wontony

Wykonanie:

  1. Arkusze ciasta na wontony wyjąć kilka godzin wcześniej z zamrażarki by odmroziły się w zamkniętym opakowaniu w pokojowej temperaturze.
  2. Krewetki drobno posiekać, wrzucić do miski i dodać do nich drobno posiekaną słoninkę lub smalec, posiekane cebule dymki. Jeśli chcemy oszczędzić połowę krewetek można zastąpić pałeczkami surmi, które trzeba również pokroić w cienkie plasterki a wtedy te same "rozsypią" się na drobną kosteczkę.
  3. Do posiekanych krewetek dodać też pozostałe składniki, wszystko razem wymieszać i najlepiej odstawić na całą noc przykryte folią do lodówki. Wtedy smaki dokładnie się połączą.
  4. Na koniec rozpruszyć po farszu mąkę ziemniaczaną i wymieszać by cała masa dokładnie się z nią połączyła.
  5. Wontony wyjmować z opakowania po jednym arkuszu. Jeśli zbyt długo leżą poza opakowaniem tak cienkie szybko obsychają, łamią się i można je już tylko wyrzucić.
  6. Nakładać na arkusze ciasta po łyżeczce farszu, zwilżyć miejsce w którym ciasto zlepimy odrobiną wody i ściskając palcami tworzyć saszetki. Nie przejmować się by wszystko wyglądało równo.
  7. Gotowe saszetki zaraz po napełnieniu chować pod rozłożoną wilgotną ściereczkę by nie obeschły.
  8. Nastawić olej do głębokiego frytowania.
  9. Wrzucać na olej na raz po kilka wontonów i smażyć do czasu aż ciasto nabierze złoto-bursztynowego koloru. Nie spiekać ich na brązowo.
  10. Wyławiać łyżką cedzakową i osączać na papierowych ręcznikach
  11. Podawać gorące maczając w podanym w osobnej miseczce sosem sojowym
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS