Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Jagnięcina i baraniny- Lamb

niedziela, 18 września 2016

duszone kotlety z karczka jagnięcego w sosie z pomidorami i ziołami

duszone kotlety z karczka jagnięcego w sosie z pomidorami i ziołami

 Jagnięcy karczek pokrojony w kotlety i wolno duszony do całkowitej miękkości aż kostki wręcz odpadają od mięska, to jest po prostu rarytas. Niech nie kręci nosek ten kto mówi, że baranina jest beee. Jagnięcina to bardzo delikatne mięsko i wcale nie ma takiego intensywnego smaku jak baranina.

Ja zresztą przepadam za tym specyficznym aromatem baraninki. Przepadam za kozimi serami właśnie dlatego i też uważam, że młoda jagnięcina to delikates.

Właśnie dlatego, że to mięso ma swój charakterystyczny smak, nie trzeba kombinować z przyprawami i składnikami.

I tak jest w tej potrawie. Nie przesadzona ilość przypraw i składników gwarantuje wyrafinowane danie. Sos jest wręcz do jedzenia łyżkami :)

duszone kotlety z karczka jagnięcego w sosie z pomidorami i ziołami

duszone kotlety z karczka jagnięcego w sosie z pomidorami i ziołami

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 4 kotlety z karczka jagnięcego
  • 4 duże ziemniaki nie rozgotowujące się
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 2 długie jasno zielone cienkie papryki (nie są ostre) - jak na zdjęciu poniżej 
  • mała puszka pomidorów konserwowych w całości (ewentualnie w kostkę lub ostatecznie 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • mała gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
  • sól do smaku

duszone kotlety z karczka jagnięcego w sosie z pomidoramiduszone kotlety z karczka jagnięcego w sosie z pomidorami

Wykonanie:

  1. Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju
  2. W sporym garnku zagotować ok. 1 litra wody i przenieść podsmażone kotlety od razu z patelni do wrzątku.
  3. Cebule opalić w całości nad ogniem
  4. Papryczki obsmażyć na patelni na tłuszczu po smażeniu kotletów.
  5. Podsmażyć też jednocześnie z papryką zmiażdżone ząbki czosnku. Dodać je do mięsa zanim jeszcze zbrązowieją. Zbyt przesmażony czosnek traci aromat i staje się gorzki.
  6. Cebulę i papryczki dodać do mięsa. W trakcie duszenia rozgotują się zagęszczając sos.
  7. Na patelni na koniec podsmażyć koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. Można to pominąć, ale podsmażanie koncentratu na tłuszczu wydobędzie z niego głębię aromatu pomidorów. Po podsmażeniu dodać do mięsa. Nie chcesz podsmażać- dodaj od razu.
  8. Przykryć garnek pokrywką, ustawić na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i tak dusić mięso przez ok. 1 godziny lub dłużej do czasu aż mięso będzie mięciutkie.
  9. W trakcie duszenia uzupełniać mięso w razie potrzeby wodą. Od nas zależy ile uzyskamy sosu, a sos jest naprawdę pyszny :)
  10. Mniej więcej na ok. 20 min przed końcem duszenia mięsa obrać ziemniaki i pokroić je w spore podłużne kawałki. Podobnie marchewkę: przekroić marchewkę na pół i następnie w spore podłużne kawałki. Dodać połowę ziemniaków i marchewkę do mięsa. Dodać też malutką gałązkę rozmarynu. Ma intensywny aromat wiec uważać z ilością.
  11. Drugą połowę postanowiłam usmażyć na chrupko na patelni z tłuszczem z podsmażania mięsa. Wrzucić je więc na patelnię bez żadnych przypraw i na wolnym tłuszczu podsmażać ze wszystkich stron. W razie potrzeby dodać nieco oleju.
  12. Gdy ziemniaki są już zbrązowione można przykryć je pokrywką i dosmażać na wolnym ogniu.
  13. Gdy mięso jest już miękkie, podsmażane ziemniaki oprószyć suszonymi ziołami, np. tymianek, majeranek, mięta, oregano itp., zamieszać, podsmażać jeszcze ok. 30 sekund i wyłączyć ogień.
  14. Podawać na półmisku z mięsem zalane sosem.

duszone kotlety z karczka jagnięcego w sosie z pomidorami

poniedziałek, 23 sierpnia 2010

SKŁAD:

4 żeberka jagnięce (ok.750 g)

7 ząbków czosnku

2 1/2 łyżki suszonej szałwii

2 1/2 łyżki suszonego rozmarynu

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka suszonej pietruszki

1 cytryna (sok +skórka)

6 łyżek oliwy z oliwek

świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

sól morska do smaku


PRZYGOTOWANIE:

1-Nagrzac piekarnik do tmp. 165*C

2-Przygotowac marynatę:wycisnąc czosnek do miski,dodac otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny,dodac oliwę i suszone zioła.Doprawic solą i pieprzem.

3-Przygotowanymi ziołami oblepic dokładnie każdy kawałek mięsa z wszystkich stron.

4-Ułożyc mięso w małej brytfannie i piec w nagrzanym piekarniku w tmp.165 *C przez 1 ½ godziny (półtorej godz.).Czas zależy oczywiście od ilości mięsa na żeberkach.



niedziela, 22 sierpnia 2010

SKŁAD:

3-4 kotleciki jagnięce z kością

sól morska do smaku

świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

garstka świeżego rozmarynu- posiekany

garstka świeżaej  mięty- posiekana

przepis jest to tak prosty,że ilośc składników pozostawiam własnemu wyczuciu

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Kotleciki opłukac pod bieżącą zimną wodą i dikładnie osuszyc papierowymi ręcznikami.

2-Ostrym nożem okroic mięso z cieńszej strony kotlecika i usunąc je pozostawiając kostkę tworząc pałeczkę.Kostkę oczyścic ze wszystkich resztek mięsa i tłuszczu.Taj jak poniżej.

3-Resztki z okrojonych kotlecików które składają sie głownie z tłuszczu warto jest zamrozic.Chcąc nadac kiedykolwiek innej potrawie posmak baraniny możemy te skrawki wytopic i urzyc wytopionego z nich tłuszczu.

4-Teraz musimy posolic nasze kotleciki nacierając je nią,polac oliwą i obtoczyc w niej z obu stron.

5-Natrzec wyciśniętym czosnkiem i obsypac posiekanym rozmarynem.

6-W zasadzie kotleciki są już teraz gotowe do smażenia,ale możemy je pozostawic na jakiś czas jeszcze w lodówce.

7-Wlac na gorącą patelnie 2-3 łyżki oliwy i gdy oliwa jest gorąca ułożyc na niej pałeczki.Smarzyc od 3 do 6 min. z jednej strony,zależnie jak chcemy miec wyzmarzone mięso.

8-Gdy spód jest już zarumieniony przewrócic na drugą stronę i ponownie smarzyc 3-6 minut.

9-Gdy gotowe,na talerzu posypac świeżą posiekaną miętą.

SMACZNEGO:)



O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS