Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Dania z Wołowiny - Beef

czwartek, 26 sierpnia 2010

 

Jest jeszcze(podobno) lato ale wyobraz sobie,że jest już okres świąteczny...aromat tych żeberek w zimowe dni zadba o to,że nasz dom wypełni się magicznymi zapachami.Oczywiście zamiast żeberek możemy przygotowac w ten sam sposób szyneczkę lub boczek.Każda inna pora roku jest równie dobra by delektowac się tym smakiem.

 

SKŁAD:

8 kawałków mięsistych żeberek wołowych lub wieprzowych-te wyjdą dużo jaśniej niż wołowe na zdjęciu)

oliwa w sprayu

NA MARYNATĘ:

2 łyżki vinegretu ryżowego (octu ryżowego)

2 łyzki miodu

2 łyżki mushroom soy sauce (sos soyowy o smaku grzybków)

1/2 łyżeczki świeżego startego czosnku

1 łyżka oliwy

NA MIESZANKĘ PRZYPRAW DO PIECZENIA:

1 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

3/4 łyżeczki soli morskiej

3/4 łyżeczki cebuli w proszku

1 1/2 łyżeczki białego ewent. czarnego mielonego pieprzu

1 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki

3/4 łyżeczki pieprzu cayenne

3/4 łyżeczki mielonego suszonego chińskiego anyżu

1 1/2 saigońskiego cynamonu

1/4 mielonych gożdzików

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Nagrzac piekarnik do tmp.320-325*C.Blaszkę do pieczenia wyłożyc papierem do pieczenia

2-Mięso włożyc do torby foliowej z zamknięciem zip-top.

3-W miseczce połączyc na marynatę: ryżowy ocet,miód,sos soyowy,starty czosnek i oliwę.

4-Wszystko dobrze wymieszac uważając aby miód nie osiadł na dnie.

5-Marynatę wlac do mięsa i wszystko dobrze "wytarmosic" aby mięso pokryło się marynatą.

6-Czas na przygotowanie mieszanki przypraw do pieczenia

7-Wszystkie suszone przyprawy połączyć ze sobą w miseczce i wymieszac dokładnie widelcem

8-Wyłożyc żeberka na blaszke do pieczenia z jaknajwięszą ilościa marynaty i obsypac je dokładnie z wszystkich stron mieszanką suszonych przypraw.Możemy je też najzwyczajniej w przyprawach obtoczyc.

9-Zaraz przed samym włożeniem mięsa do piekarnika spryskac je oliwą w sprayu.To po to by dzięki niej powstała chrupiąca skórka.A oliwa sprayu dlatego,ze smarując żeberka pędzelkiem lub ręką usuniemy niestety powerzchnię przypraw na mięsie.

10-Wsadzic mięso do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min w tmp ok.230-235*C

11-Po 12 min. zmniejszyc tmp. do 180*C i piec przez następne 20 minut.

12-Po tym czasie ponownie zmniejszyc tmp do 160 *C i piec jeszcze przez 25 minut

13-Po tym czasie mięsko powinno byc juz w zasadzie gotowe-zależy to oczywiście od ilości mięsa na żeberkach

poniedziałek, 23 sierpnia 2010

SKŁAD:

ok.1- 1 ½ kg żeberek wołowych

3-4 plastry grubo ciętego bekonu

3/4 szklanki powideł wiśniowych np.marki Bonne Manan

 

2 łyżki wiśniowego czerwonego wina Porto

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka cebuli w proszku

1 łyżeczka suszonej szałwii

1 łyżeczka soli morskiej

świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Nagrzac piekarnik do tmp.180*C

2-Żeberka odstawic.

3-Pokroic bekon w kostkę.

4-Powidła umieścic w średniej miseczce,dodac do nich wino Porto,utrzepując widelcem połaczyc oba składniki

5-Do powideł dodac teraz sól,pieprz,szałwię,czosnek i puder cebulowy.Wymieszac.

6-Używając pędzla posmarowac glazurą wiśniową każdy kawałek mięsa układając je równolegle w brytfannie.Nie zużywac całej glazury.

7-Posypac teraz każdy kawałek mięsa pokrojonym w kostkę bekonem.

8-Ponownie za pomocą pędzla smarujemy teraz glazurą posypany po mięsie bekon.

9-Teraz żeberka są gotowe by powędrowac do piekarnika.Pieczemy je w 180*C przez ok.1 godzinę.

10-Żeberka są gotowe gdy mają brązowy kolor i chrupiącą bekonową skórkę.



 

 

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS