Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Zapiekanki

środa, 31 maja 2017

 

quiche szparagowo-bazyliowy - Krucha tarta ze szparagami

Zaczął się sezon na szparagi więc koniecznie krucha tarta ze szparagami musi być.

Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają tylko 18 Kcal w 100 g. Zdrowość zawdzięczają głównie kwasowi foliowemu, który reguluje wzrost i rozwój komórek, wpływa też dodatnio na mózg i układ nerwowy. Dobrze działa na psychikę i dobre samopoczucie

Szparagi są wskazane dla kobiet ciężarnych i karmiących, gdyż kwas foliowy zapobiega uszkodzeniom cewy moczowej u płodu, ma też dobry wpływ na wagę i rozwój noworodków. Ma też dobry wpływ na przekazywanie cech dziedzicznych komórek. Zapewnia sprawne działanie żołądka, wątroby i jelit.

Szparagi łatwo przechowywać w lodówce:

2 dni (zachowują do 2 dni swoje optymalne wartości) w otwartej torbie plastikowej lub owinięte w wilgotną ściereczkę.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białych szparagów
  • 25 g masła
  • 5 płatów mrożonego ciasta filo
  • 3 jajka
  • 100 g młodego sera koziego (+50) - startego
  • garstka listków świeżej bazylii
  • 125 ml śmietany kremówki

dodatkowo:

  • prostokątna forma o wym. ok. 20x40 cm
  • malakser

 

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik do tmp. 200*C
  2. Szparagi obrać obieraczką do ziemniaków zaczynając od ok. połowy szparaga ścinając zdrewniałą skórkę w dół. To jest konieczna strata. Zdrewniała część po ugotowaniu wciąż będzie i tak łykowata. Po obraniu odciąć jeszcze kawałek dolnej części.
  3. Najlepiej zagotować wodę w specjalnym garnku do szaragów: wąski ale wysoki z koszyczkiem tak by można było szparagi gotować na stojąco z główkami ponad wodą. Te są dużo bardziej delikatne i dojdą na samej parze. Jeśli nie masz takiego zagotuj wodę w dużym szerokim garnku.
  4. Szparagi gotować we wrzątku przez ok. 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyłowić cedzakiem i odsączyć.
  5. Płaty ciasta powinny być nieco większe niż sama formy. Posmarować jeden po drugim z obu stron płynnym masłem przy pomocy  pędzla.
  6. Po posmarowaniu układać jeden na drugim na dnie formy tworząc wystające ponad formę brzegi.
  7. W misce rozkłucić jajka i dodać do nich starty ser kozi.
  8. Do wysokiego pojemnika wlać śmietanę i dodać listki bazylii i barwnik a następnie razem zmiksować malakserem gładko.
  9. Zmiksowana śmietanę połączyć z jajami a wszystko doprawić sola i pieprzem.
  10. Emulsję jajeczną wylać na ciasto filo
  11. Układać na płynnej emulsji szparag jeden obok drugiego. Szparagi mogą nieco nachodzić na siebie.
  12. Piec quiche szparagowy w 200*C przez ok. 20 min. na złoto bursztynowy kolor, ale niezbyt ciemny.
  13. Podawać nieco przestudzony na ciepło lub prawie wystudzony.

bron:ah

sobota, 20 maja 2017

zapiekanka ziemniaczana pod prostym sosem beszamelowym

Nie wiem co by było gdyby nie było ziemniaczków. Uwielbiam je i chyba większość osób też za nimi przepada. I wcale nie są takie tuczące jak się o nich mówi. Wszystko zależy jak i z czym się je podaje. Frytki są tuczące bo na tłuszczu, ale jak ludzkość przetrwałaby bez frytek? 

Można ziemniaki podać na setki różnych sposobów i wcale nie muszą mieć tyle Kcal ile mają frytki.

Ja dziś podaję zapiekane ziemniaki do żeberek grillowanych warzyw - tutaj przepis na grillowane warzywa.

Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno z tych dań, które każdy kiedyś choć raz zrobił w życiu.

Fakt zapiekankę posypię serem, ale sos beszamelowy będzie lekki i prosty: na bulionie i chudym mleku odciąży kaloryczność tych pysznych ziemniaczków. To właśnie dzięki mleku staną się pulchne i aksamitne w ustach. Bo zazwyczaj dodawana śmietana wcale nie jest konieczna.

Zapiekane ziemniaki można podać jako samodzielną potrawę bezmięsną. Ja podałam je do półmiska z bukietem warzyw z grilla i grillowanych przepysznych żeberek. Przepisy na nie podam wkrótce również.

Dlaczego jest ważne aby ziemniaki były z gatunku niemączystych? Po zapieczeniu pozostaną w ścisłych ładnych plasterkach. Ziemniaki mączyste będą po zapieczeniu rozpadać się po prostu. Taki ziemniaki nadają się najlepiej na puree czyli tzw. tłuczone.

Takie zapiekane ziemniaki podawać jako bezmięsną przekąskę np. do grillowanych warzyw lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Nadają się do wszystkich mięs i ryb.

SKŁADNIKI na zapiekankę dla 2 osób:

  • 4-5 dużych ziemniaków z gatunku niemączystych (jeśli są to młode ziemniaczki pozostawić po dokładnym umyciu w skórkach)
  • 4 łyżki masła
  • 4-6 łyżek mąki pszennej
  • dużo czosnku (4-6 ząbków)
  • 1 duża cebula
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1/2 litra chudego lub półtłustego mleka (jak ktoś chce może dać tłuste)
  • gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-6 łyżek tartego żółtego sera do zapiekania

zapiekanka ziemniaczana pod prostym sosem beszamelowym

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki na grubość ok 3-4 mm.
  2.  Czosnek obrać i zmiażdżyć nożem na płasko
  3. Cebulę posiekać w drobną kostkę
  4. łatwy sos beszamelowy: Masło rozpuścić/rozgrzać na patelni na małym ogniu i wrzucić na niego czosnek, cebulę i tymianek. Podsmażyć wszystko lekko na nie dużym ogniu aby czosnek i cebula nie zbrązowiały a jedynie zmiękły i puściły aromat.
  5. Gdy cebula jest już zeszklona i zmiękła: mieszając rozsypać następnie mąkę po maśle z cebulą i czosnkiem i zasmażyć ją lekko.
  6. Mieszając dodać teraz bulion i mieszać dalej by rozprowadzić wszystkie grudki z mąki.
  7. Dodać następnie też mleko. Sos beszamelowy lekko zgęstnieje.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  9. układanie: Ułożyć ziemniaki warstwą w brytfannie do zapiekania nakładając plasterki na plasterki. Jeśli masz małą brytfannę i ułożysz 2 warstwy ziemniaków to najpierw zalać pierwszą warstwę połową sosu i dopiero wtedy układać na tym drugą warstwę plasterków ziemniaków.
  10. Na końcu posypać zapiekankę startym serem.
  11. Przykryć arkuszem folii aluminiowej by górna warstwa nie spiekła się zbyt szybko.
  12. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na środkową półkę i zapiekać przez ok. 45-50 minut.
  13. Na ok. 10-15 minut przed końcem zapiekania usunąć folię aluminiową by górna warstwa nabrała złoto-brązowej warstwy zapieczenia.
  14. Podawać na gorąco jako przekąskę bezmięsną lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Nadaje się do wszystkich mięs i ryb oraz grillowanych warzyw
czwartek, 28 maja 2015

Nacho zapiekanka z pieca dla prawdziwego hombre

Tacos to potrawa dla prawdziwych mężczyzn bo jest piekielnie ostra,niezbyt elegancka w jedzeniu i do tego kaloryczna.Proponuję zapiekankę zamiast tradycyjnego meksykańskiego tacos.Inna forma,smak jednak jest ten sam.

Idealne zagrywka dla pań- podanie jej ukochanemu pod piwko gdy on z napięciem obserwuje podanie Lewandowskiego na bramkę.W każdej innej podbramkowej sytuacji też może się sprawdzic na przykład by go udobruchać i nie wylądować na ławce karnych :)

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 500 g mielonego z wołowiny
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 małe puszki fasolki Flageolet (nazywana flażoletką) lub mrożony młody bób
  • 1 paczka chipsów tortilla (nacho)
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju arachidowego lub oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chili
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • mały pęczek świeżej kolendry-posiekany

na sałatkę:

  • 1 awokado pokrojone w kawałki
  • ok. 125 g gęstej kwaśnej śmietany

oraz:

  • kilka listków sałaty lodowej poszarpanych na mniejsze kawałki
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 małego ogórka pokrojonego w plasterki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:

  1. Rozgrzać 3 łyżki oleju w głębokiej patelni i wrzucić na niego posiekaną cebulę,czosnek.Zamieszać i delikatnie zeszklić uważając by czosnek się nie przypalił.
  2. Dorzucić seler naciowy,paprykę i przyprawy czyli ostrą paprykę,kumin i oregano.Zamieszać i podduszać przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
  3. Rozkruszając blok mielonego mięsa w palcach na luźniejszą masę i dorzucić na patelnię.Ważne by mięso wcześniej rozkruszyć bo kiedy zetną się na patelni duże grudy mięsa trudniej będzie je rozdzielić.
  4. Wszystko podsmażać przez kilka minut aby mięso lekko nabrało koloru.
  5. Nastawić nagrzewanie piekarnik z funkcją grilla
  6. Do mięsa dodać na koniec połowę posiekanej kolendry i odsączoną fasolkę.W razie gdy mamy mrożonkę musi być wcześniej odmrożona.
  7. Zamieszać mięso z warzywami i ostatnią chwilę jeszcze podduszać by wszystko nabrało jednakowej temperatury.
  8. Powstałą masę przełożyć do niskiej formy do zapiekania.
  9. Na powierzchni rozłożyć chipsy tortilli lekko wciskając je w masę.
  10. Na koniec posypać przygotowaną zapiekankę startym serem
  11. Wstawić na krótką chwilę pod grilla by ser roztopił się po powierzchni.
  12. na sałatkę: wymieszać oliwę z octem balsamicznym
  13. W dużej misce wymieszać sałatę,kukurydzę,ogórek i resztę posikanej kolendry a następnie zalać oliwą z octem balsamicznym i wymieszać.
  14. Kawałki awokado wymieszać z sokiem z cytryny oraz  posolić i popieprzyć do smaku.Ułożyć w salaterce.
  15. Kwaśną śmietanę również podać w salaterce by można było ją urzywać jako dipu do sałatki i awokado.
  16. Zapiekankę podać na gorąco prosto z pieca ze schłodzonymi awokado,śmietaną i sałatką

Nacho zapiekanka z pieca dla prawdziwego hombre

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

 

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS