Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Warzywa jako dodatek

niedziela, 05 listopada 2017

pieczona marchewka z wędzoną papryką

SKŁADNIKI:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki wędzonejmielonej  papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 pęczek młodych marchewek
  • sól i pieprz do smaku
  • gałązka tymianku świeżego do garniszu

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do tmp. 220*C (425 F)
  2. Wymieszać razem w plastikowej torbie oliwę, paprykę wędzoną i kolendrę oraz pieprz i sól do smaku.
  3. Dodać do przypraw umyte, wysuszone i pozbawione naci marchewki, wymieszać marchewki w worku z przyprawioną oliwą by były dokładnie nią pokryte i takie razem z całą znajdującą się w worku oliwą wyłożyć na półmisek do zapiekania.
  4. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 do 20 minut na środkowej półce.
  5. Wyjąć z piekarnika gdy marchewki lekko zbrązowiały. Wciąż powinny być lekko chrupiące. To ważne bo takie są najsmaczniejsze.
  6. Po wyjęciu obsypać gorące świeżymi listkami tymianku.

pieczone marchewki podkręcone pieczoną papryką

bron:wrightfamilytable

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych
Skopiuj CSS