Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Ciasta i desery - Cakes

niedziela, 20 maja 2018

babka z geraniumbron:ChinDieep

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki
  • 5 cytryn
  • 1-125 g oleju rzepakowego lub w/g oryginału: łagodnej w smaku (jasnej) oliwy z oliwek
  • 225 g cukru
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g pełnego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 łyżki soli
  • kilka różnej wielkości liści geranium pachnącego (Rose geraniums) - 6-8 szt.bron:

na syrop - topping:

  • 2-3 łyżki cukru (ok. 30-50 g)
  • sok z 1 średniej cytryny
  • 2-3 plastry mandarynek (ze środkowej najgrubszej części)



To klasyczne ciasto cytrynowe aromatyzowane liśćmi pachnącego geranium.

Pamiętam, ze gdy byłam dzieckiem w każdym chyba domu stała doniczka na parapecie z pachnącym geranium. Gdy potarło się jej liście uwalniał się cudowny, cytrusowy, bardzo egzotyczny jak na tamte czasy aromat. Nawet mojej szkole podstawowej na każdym parapecie stała doniczka z geranium. I nikt nawet do niczego jej nie używał. Po prostu była "czymś zielonym w oknie". Substytutem zieleni.

Oczywiście zamiast okrągłej formy możemy to ciasto upiec w podłużnej foremce jak keks.

Wykonanie:

  1. Zmiksować w mikserze mokre składniki: olej, jajka, mleko, sok z cytryn i wanilię oraz cukier. Można to też zrobić ręcznie. Nasze babki nie miały mikserów, używały pałek drewnianych i nazywało się to ucieraniem
  2. Dobrze zmiksować lub utrzeć .
  3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą a następnie dodać dodać do masy .
  4. Zmiksować lub utrzeć na gładką masę
  5. Wysmarować masłem tortownicę i ułożyć na jej dnie liście geranium (górną stroną do dna).
  6. Listki lekko spłaszczyć ręką aby przylegały płasko do dna.
  7. Wylać ciasto na leżące na dnie liście aby je docisnąć a następnie wlać do tortownicy resztę ciasta.
  8. Piec w 180*C przez 45 minut. Przed wyjęciem zrobić test patyczkiem.
  9. Gdy patyczek wbity w środek wychodzi suchy to ciasto jest upieczone. Wyjąc je i studzić jeszcze przez 15 minut nie wyjmując z tortownicy. dobrze jest studzić na kratce lub na podwyższeniu by stygło też od spodu. Nie jest to konieczne.
  10. Obluzować ciasto wewnątrz od ścianek tortownicy tyłem noża.
  11. Delikatnie usunąć obrożę tortownicy i przełożyć babkę na paterę do ciast.
  12. Wystudzić babkę zupełnie, ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i wtedy dopiero można ją nasączać.
  13. syrop-topping do nasączenia: połączyć cukier z sokiem z cytryny i 2-3 plasterkami nektarynki
  14. Nasączyć powstałym syropem powierzchnię babki usuwając "farfocelki" z miąższu mandarynek). Mmmm pyszne !

link na czekoladową babke z geranium  do której dodaje się frosting z serka śmietankowego i posypuje cacao - https://chindeep.com/2011/05/06/tearoom-rose-geranium-cake/

środa, 18 kwietnia 2018

keks na oleju - wyborny

Ten keks jest po prostu wyborny!

Dlaczego? Hmmm. To dlatego, że jest na oleju i dlatego, że dodatkiem są marshamllows które nadaja temu keksowy wyjatkową goomy teksturę

W zasadzie nie piekę ciast zbyt często. Jeśli juz za to się biorę to musi być to wyjątkowa okazja lub moja własna wielka zachcianka. I dzięki jednej z tych zachcianek upiekłam Keks, który od tej pory bedzie już od czasu do czasu obowiązkowym ciastem w moim domu.

Nie żeby sam Keks jako taki mnie oszołomił bo jadałam w życiu wiele keksów, ale ten który proponuję jest wyjątkowo smaczny. Otoczony chrupiącą warstwą z zewnątrz jak ciasteczka i wylgotny, lekko goowy (lepki) w środku. Dodatek suszonych moreli nadaje mu przepyszny smak.

keks na oleju - wyborny

SKŁADNIKI NA MAŁY KEKS:

  • 4 jajka
  • 650 g mąki pszennej
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 250 g cukru
  • 1½ proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel esencji waniliowej lub torebeczka cukru wanliowego
  • 3 łyżki orzechów (włoskie i pistacjowe)
  • 2 łyżki rodzynków i suszonych cranerry
  • 2 garście pianek (marshamallows)

dodatkowo żeby orzechy i dodatki nie opadły na dno:

  • łyżka oleju 
  • łyżka mąki

Wykonanie:

  1. nagrzać piekarnik do 180*C
  2. wrzucić do miski misera jajka i cukier i wsztstko razem utrzeć
  3. dolewać po woli olej do jajek z cukrem żeby masa łagodnie się połączyła
  4. na koniec dodać makę i wszystko razem zmksować na kleiste gładkie gęste ciasto
  5. W misce wymieszać wszystkie orzechy i resztę dodatków z łyżką oleju
  6. Dodać do mieszanki łyzkęmaki żeby pokryły się lepką otoczką. To zpobiegnie że delicje opadną na dół ciasta.
  7. Wymieszać ręcznie ciasto na keks z wymieszanymi w ące orzechami i delicjami.
  8. Formę natłuścić masłem lub margaryną, obsypać bułkatartą i przełożyć do formy ciasto.
  9. Piec przez 50-60 min. w 180*C

keks na oleju - wyborny

piątek, 13 kwietnia 2018

Karpatka - łatwizna dla poczatkujących

Karpatka jaką dziś prezentuję to najprostsza wersja tego ciasta. Masa jest najprostsza z możliwych bo z budyniu, który chyba każdy ma w domowych zapasach. A ciasto parzone z Której robi sie Karpatkę zawsze wychodzi. Można zamaist budyniu wykorzystać gotowy krem do Karpatki z torebki. Będzie mniej "lejący", bardziej galaretkowaty.

najłatwiejsza wersja; masa z samego budyniu z o 50 ml mniejsza ilością mleka niż wskazane jest na torebce od budyniu (Karpatkę z takim kremem podajemy od razu, krem nie nadaje sie do dłuższego stania).

łatwa wersja 2: masa z budyniu (jak wyżej) + 1/2 kostki masła śmietankowego (Karpatka z takim kremem dobrze się kroi, może postać dłużej przechowywana w lodówce, masło stęży krem).

łatwa wersja 3: masa budyniowa (jak wyżej) + galaretka o jasnej barwie lub żelatyna rozpuszczona w ciepłym mleku (taki krem jest sprężysty, Karpatka dobrze się kroi, może postać dłużej nawet w tmp. pokojowej

Ważne aby krem robić z dużego budyniu familijnego bo inaczej będzie go za mało, lub z dwóch mniejszych.

karpatka dla poczaatkujących

I ważna wskazówka jeszcze raz: mleka do budyniu radzę wziąć nieco mniej (o ok. 50-60 ml mniej). Ze wskazaną ilością na opakowaniu wyjdzie również dość gęsty, ale jeszcze bardziej gęsty będzie ładniej się trzymał przy krojeniu Karptki na porcje.

 A tak na marginesie dla ciekawskich początkujacych: oryginalnie do Karpatki daje się specjalny krem zwany Krem Russel.

karpatka dla poczaatkujących

SKŁADNIKI:

  • 125 g masła śmietankowego
  • 250 ml wody
  • 250 g maki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 duży budyń waniliowy (rodzinny) lub krem z torebki do karpatki
  • 700 ml mleka (na budyń rodzinny)
  • 3-4 łyżki cukru do posłodzenia (jeśli budyń jest bez cukru)

dodatkowo do wersji 2:

  • od 1/2 do 1 całej kostki masła śmietankowego       lub

do wersji 3:

  • 1 torebka galaretki o jasnej barwie ewentualnie i najlepiej 4 łyżeczki żelatyny w proszku

do posypania gotowej Karpatki:

  • 2 łyżki cukru pudru 

karpatka dla poczaatkujących

karpatka dla poczaatkujących

Wykonanie:

  1. W średnio dużym rondlu zagrzać wodę z masłem tak aby masło się tylko roztopiło.
  2. Dodac do wody z masłem makę i drewnianą łyżką szybko zamieszać aby powstało parzone ciasto. Zbije się w lepką spoistą masę.
  3. Masę przełożyć do miski miksera i wbić do niego 2 jajka.
  4. Włączyć mikser i zmiksować jajka z ciastem
  5. Gdy się z gróbsza połączyły dodać kolejne jajko i dalej miksować
  6. Tak dodawac po jednym z pozostałych jajek do powstania gładkiej, elastycznej i klejacej masy.
  7. Masę rozsmarować cienko na dużej płaskiej blaszce lub podzielic ją na pół i rozsmarować na dwóch mniejszych. Jeśli będziemy piekli na jednej dużej gotowy upieczony placek przeba będzie przekroić równo na 2 części (spód i górę karpatki)
  8. Nagrzać piekarnik do 200*C
  9. Rozsmarowana masę wstawić do piekarnika i piec w 200*C przez 20-25 minut do czasu aż nabierze jasno bursztynowego koloru.
  10. na masę: zagotować mleko i zrobić budyń według wskazań na opakowaniu. Mleka zawsze bierzemy nieco mniej niż pisze w istrukcji budyniu bo masa powinna być gęsta aby nie wylewała się z ciasta.
  11. Przestudzonym budyniem posmarować jeden płat ciasta. Wybierz na spód mniej pofałdowany. Bardziej pofałdowany spód będzie ładniej wyglądał na górze.
  12. Na warstwie budyniu ułożyć drugi placek ciasta i posypać przez siteczko cukrem pudrem.

Karpatka - łatwizna dla poczatkujących

sobota, 17 marca 2018

keksowe muffinki

SKŁADNIKI:

  • 270 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki sody do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki miałkiego cukru lub cikru pudru
  • 1 łyzeczka aromtu wanilioweggo (opcjonalnie)
  • 60 ml oleju rzepakowegp (lub 100 ml oleju bez masła)
  • 50 g masła lub margaryny
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej smietany
  • 1/2 szklanki orzechów i bakalii

keksowe muffinki xxl dla duzych chłopców

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 180*C
  2. Wyłożyć salaterki papierem do pieczenia pomagając sobie obciązając go szklankami by dobrze go pomarszczyć w środku.
  3. Przesiać makę i sodę.
  4. Zmiksować mikserem olej z cukrem i z masłem.
  5. Dodać śmietanę i zmiksować.
  6. Dodać jajko i zmiksować
  7. Po pierwszym jajku gdy się połączło z innymi składnikami dodać 1/3 mąki.
  8. Gdy mąka połączy się w gładką masę dodać drugie jajko.
  9. Gdy drugie jajko połaczyło się z masą dodać połowę z pozostałej mąki.
  10. Gdy znów ciasto jest połaczone dodać ostatnie jajko i gdy to jest już dobrze połaczone dodać ostatnią porcję mąki. Ważne aby ostatnim dodawanym składnikiem była maka.
  11. Gdy ciasto jest już gładkie i dobrze połączone dodać bakalie. Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki. Jeśli kawałki baakalii są zbyt duże również je pokroic na mniejsze.
  12. Po dodaniu bakalii wymieszać wszystko nawet i ręcznie.
  13. Salaterki wyłożone papierem napełniać prawie do końca. Pozostawić ok. 1 cm odstępu od ciasta do brzegu.
  14. Wstawić salaterki z ciastem na blaszce do nagrzanego piekarnika, nakryć arkuszem folii by ciasto ni spiekło się od góry zbyt szybko.
  15. Piec w 180*C przez ok. 40-45 min. zdejmując po ok. 25 minutach folię. Nie będą jeszcze zbyt wysokie. Teraz można pozwolić muffinkom wyrosnąć ponad salaterki i zgrązowieć od góry.

keksowe muffinki XXL

wtorek, 31 stycznia 2017

SKŁADNIKI:

  • 4 kwadraty mrożonego ciasta francuskiego (maślanego)
  • 1 łyżki dżemu malinowego
  • 3 kulki kandyzowanego imbiru
  • 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir
  • 100 g masy marcepanowej lub z mielonych migdałów (patrz niżej)
  • 2 słodko-kwaskowe twarde jabłka
  • 125-150 g mrożonych jeżyn lub mix owoców jeżynowych

na masę migdałową:

  • 100 g białych migdałów
  • 1 surowe jajko
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z cytryny (opcjonalnie)

dodatkowo:

  • papier do pieczenia
  • pędzel cukierniczy

Wykonanie:

  1. Kwadraty ciasta odmrozić na wpół, tak aby ciasto nie było zupełnie miękkie, ale dało się już rozwałkować.
  2. Wyjąć z opakowania, ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia + po ok. 1 cm ekstra z każdej strony aby ciasto założyć podwójnie tworząc dookoła pogrubiony rand. Docisną go lekko.
  3. Wyłożyć papierem blaszkę i na wałku przenieść rozwałkowany spód ciasta.
  4. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach.
  5. Imbir kandyzowany drobno posiekać i wymieszać z dżemem oraz pokruszoną drobno masą z marcepanową. Jeśli jej nie masz zrób masę z podanych składników powyżej mieląc najpierw same migdały a potem wraz z jajkiem, cukrem i skórką cytrynową.
  6. Rozłożyć powstałą masę równomiernie na cieście lekko dociskając.
  7. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda i pokroić je w kostkę ok. 1x1 cm
  8. Kostki jabłek wymieszać z wciąż zamrożonymi jeżynami lub owocami leśnymi.
  9. Owoce rozłożyć na masie marcepanowej.
  10. Posmarować przy pomocy pędzla owoce syropem z kandyzowanego imbiru
  11. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180*C przez 20-25 min.
  12. Przed pokrojeniem nieco przestudzić
  13. Podawać z gałką lodów lub kleksem crème fraîche i posypane stevią (dla tych co na diecie) lub cukrem pudrem (dla tych co nie na diecie)

bron:ah

niedziela, 25 grudnia 2016

galaretka z panna cotty z białą czekoladą, kruszonymi malinami i z mietą

  • 4 płatki żelatyny
  • 100 ml białego wina deserowego lub słodkiego wina
  • 1/2 laski wanilii
  • 50 g cukru
  • 125 g mrożonych malin
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki (minim. 2 godz. chłodzona)
  • 100 g białej czekolady
  • małe płatki mięty do dekoracji

Wykonanie:

  1. Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie
  2. Wino postawić na ogniu, dodać do niego wyskrobany miąższ z 1/2 laski wanilii i samą laskę również, którą potem należy usunąć. Dodać też cukier i wszystko razem podgrzewać do momentu aż wino prawie zagotuje się, ale nie doprowadzać do wrzenia.
  3. Wino zdjąć z ognia i usunąć skórkę z laski wanilii.
  4. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w gorącym winie. Najlepiej nie wrzucać żelatyny do ekstremalnie gorących płynów lub np. zalewać bezpośrednio wrzątkiem, bo traci wtedy swoje optymalne właściwości zastygania. Najlepiej kiedy wino będzie lekko przestudzone, gorące ale nie bardzo gorące (70-80*C)
  5. Do wina dodać też panna cottę i wszystko wymieszać na gładko.
  6. Zamrożone maliny rozkruszyć na talerzu w mniejsze i większe grudki i wstawić z powrotem do lodówki.
  7. Wino z żelatyną przestudzić i wstawić do lodówki do wstępnego tężenia na ok. 20 min.
  8. Śmietanę ubić prawie na sztywno, ale mniej sztywno niż gdy się robi bitą śmietanę
  9. Wmieszać do śmietany najpierw kilka łyżek gęstniejącej galaretki winnej (galaretka powinna być lekko stężała ale wciąż jakby płynna). Teraz śmietanę przełożyć do miseczki z galaretką i wszystko razem delikatnie wymieszać szpatułą.
  10. Płaską blaszkę wyłożyć folią plastikową a na nią przełożyć masę i rozsmarować na całej powierzchni tworząc ładne nierówności.
  11. Blaszkę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki do stężenia.
  12. Czekoladę zetrzeć na tarce na kręcone wiórki
  13. Po tym czasie wyjąć blaszkę z lodówki, posypać galaretkę wiórkami czekolady i posypać grudkami malin.
  14. Pokroić galaretkę w kwadraty i przybrać listkami mięty.
  15. Podać od razu.
niedziela, 31 stycznia 2016

pączki czwartkowe z kremem jajecznym

pączki czwartkowe z kremem jajecznym

Za kilka dni tłusty czwartek, więc wiadomo... pączki.

Polecam tym razem pączki z jajecznym kremem portugalskim, kremem którym napełnia się słynne portugalskie muffiny- Pastel de nata.

Palce lizać. A do tego, że żółtka są zdrowe, zdrowsze od dżemu równie słodkiego, nie trzeba zbytnio przekonywać do tego jajecznego kremu.

pączki czwartkowe z kremem jajecznym

SKŁADNIKI na ciasto:

  • 2 x 7 g drożdży instant
  • 75 g cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 3 jajka lekko roztrzepane
  • 75 g prawdziwego masła lekko roztopionego i wystudzonego
  • 500 g plail mąki
  • olej do głębokiego smażenia

dodatkowo:

  • cukier puder wymieszany z miałkim cukrem kryształ (może być sam cukier puder) do posypania

na krem (wystarczy na ok 8 do 10 pączków):

  • 50 g mąki kukurydzianej miałkiej (lub pół na pół z pszenną)
  • 60-70 g cukru
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 375 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • żółty barwnik opcjonalnie

pączki czwartkowe z kremem jajecznym

pączki czwartkowe z kremem jajecznym

Wykonanie: Do wykonania kremu łatwiej użyć elektryczny mikser, ręka dzięki temu nie "uschnie" przy trzepaniu:

  1. krem: Ubić mikserem jajka, żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę na gładką masę.
  2. Mleko wlać do rondelka i ustawić na ogniu, doprowadzić mleko do momentu gdy ma zagotować się, zmniejszyć od razu ogień do minimum.
  3. Teraz jedną ręką miksując energicznie mleko, drugą ręką wlewać mieszankę jajeczną cienkim strumieniem.
  4. Powstałą masę przelać do czystego dość dużego rondelka, ustawić go na średnim ogniu, dodać sok cytrynowy i "utrzepywać" przez ok. 5 minut do zgęstnienia. W razie czego gdyby krem był nazbyt rzadki, dodawać po łyżeczce mąki kukurydzianej. Przelanie do czystego rondelka zapobiegnie nadmiernemu przywieraniu masy do ścianek i przypalaniu się. Odpowiednio duży ułatwi ubijanie masy.
  5. Opcjonalnie na końcu można wmiksować troszkę żółtego barwnika spożywczego, gdyby kolor kremu od samych żółtek nas nie satysfakcjonował.
  6. Gotową masę odstawić do przestygnięcia.
  7. Jeśli pączki są jeszcze nie usmażone, teraz jest ostatni moment by to zrobić.
  8. Przeciąć wystudzone pączki na pół ostrym nożem i napełniać je masą jajeczną. Najłatwiej umieścić ją w rękawie cukierniczym lub w plastikowej torbie z płaskim rogiem i wyciskać zaczynając od zewnętrznego brzegu falistym ruchem. Ilość kremu na pączek zalezy od własnego gustu.
  9. pączki: wykonać według tego przepisu na pączki wyborne. Można oczywiście zmniejszyć ilość składników do tej ilości jaką podałam powyżej w składzie, lub według innego (swojego sprawdzonego) przepisu.

pączki czwartkowe z kremem jajecznym

niedziela, 29 listopada 2015

sernik japoński - lekki jak suflet

Lubię poznawać wschodnie a w tym i japońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską. Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników.

Nie raz byłam zadziwiona oczywistą prostotą niektórych sekretów ich kuchni. Wszystko kryje się w znajomości kuchennej chemii. 

Tak jest również z tym japońskim sufletowym sernikiem, jakże różniącym się od naszego tradycyjnego sernika z twarogu. Myślę, że nic nie przeszkadza od czasu do czasu odejść od tradycji i zrobić coś inaczej.

sernik japoński lekki jak suflet

SKŁADNIKI:

(wszystkie muszą mieć temp. pokojową należy więc co najmniej pół do 1 godziny wcześniej wyjąć je z lodówki):

  • 250 g serka kremowego zwykłego (ale jeszcze lepiej jeśli rocotta lub maskarpone) (200 g)
  • 100 g masła lub 100 g bardzo gęstej świeżej śmietany
  • 90 ml tłustego mleka lub 50 g płynnego jogurtu
  • 6 jajek (oddzielić żółtka od białek)
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru lub białego miałkiego
  • 60 g maki (405)
  • 30 g mąki kukurydzianej

sernik japoński lekki jak suflet

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 160*C
  2. Przygotować okrągłą formę lub szczelną tortownicę wykładając ją nasmarowanym papierem do pieczenia lub 2-3 warstwami folii aluminiowej. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli tortownica zostanie umieszczona w większej formie z wodą.
  3. Serek kremowy, masło i mleko umieścić w misce, a tę ustawić nad parującą gotującą się wodą by składniki lekko rozmiękły i można je było razem wymieszać. Po wymieszaniu trzepaczką odstawić do wystygnięcia.
  4. Gdy masa wystygła wmieszać do niej żółtka, mąkę i mąkę kukurydzianą.
  5. Białka ubić na sztywno a pod koniec ubijania dodać cukier i sok cytrynowy.
  6. 1/3 część ubitej na sztywno piany wmieszać ręcznie do ciasta, po chwili dodać połowę z pozostałej piany i w końcu wmieszać 3-cią część. Ważne by przy mieszaniu piany z ciastem zagarniać ciasto od spodu do góry zamiast okrężnych ruchów. Zapewni to szybkie połączenie i piana zachowa puszystość.
  7. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, upuścić tortownicę z ciastem kilka razy na blat by ciasto wypełniło dokładnie formę usuwając ewentualne nazbyt duże pęcherzyki powietrza.
  8. Tortownicę umieścić teraz w większej formie (np. płaskim dużym rondlu) do której wlać gorąca wodę tak by tortownica z ciastem stała w niej na co najmniej 1 cm wysokości.
  9. Piec w 160*C przez 35 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110*C i piec jeszcze przez ok. 12 minut. Piekarniki bywają różne przez co czas pieczenia ciast może od siebie się różnić, dlatego najlepiej przed wyłączeniem piekarnika wykonać test patyczkiem wkłuwając go w środek ciasta do dna. Jeśli wyjdzie suchy ciasto jest gotowe.
  10. Wyłączyć wtedy piekarnik i pozostawić jeszcze sernik w środku na 10-15 minut.
  11. Wyjąć z piekarnika i wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin  do stężenia wciąż nie wyjmując z formy. Dopiero po całkowitym stężeniu będzie można sernik pokroić.

Jeśli na powierzchni sernika w czasie pieczenia pojawiają się pęknięcia oznacza to,że temperatura pieczenia jest trochę za wysoka i należy ją od razu obniżyć o parę stopni.

Ten leciutki sernik jest tak podatny na formowanie się, że wykładając tortownicę lekko pogniecionym papierem lub folią nada mu wzór wgnieceń i wypukłosci. Jeśli wyłozysz tortownice równo, sernik również będzie idealnie równy jak na powyzszych zdjęciach

 sernik japoń.

czwartek, 26 listopada 2015

sernik kokosowy z białą czekoladą

Każdy kocha serniki, a jeśli jesteś jeszcze miłośnikiem kokosu to to jest adres do kokosowego raju.

Ten potrójnie kokosowy sernik jest lekki i przepyszny. A potrójnie kokosowy bo po 1-sze wiórki kokosowe, po 2-gie mleczko kokosowe, a po 3-cie śmietanka kokosowa. A na to wszystko jeszcze lekka kruszonka z kokosem. Czy może być bardziej koko-niebiańsko?

SKŁADNIKI

na spód:

  • 180 g ciasteczek kokosowych

  • 50-70 g masła

na masę: wszystkie składniki o tmp. pokojowej

  • 700 g gotowego sera na serniki
  • 260 g białej czekolady
  • 130 g masła
  • 32 g cukru waniliowego
  • 60 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • puszka mleka kokosowego
  • mała puszka (165 ml) śmietanki kokosowej
  • sok z połowy cytryny

na kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do tmp. 175*C.
  2. Tortownicę lub blaszkę wyłożyć szczelnie folią aluminiową
  3. Na kruszonkę: utrzeć masło z cukrem i proszkiem do pieczenia
  4. Dalej ucierając masło dodać mąkę a potem wiórki kokosowe. Zagnieść w kulę lub wałek i odstawić do lodówki.
  5. Na spód: ciastka zmiksować i dodać do nich płynne masło. Ponownie zmiksować lub wymieszać dokładnie na wilgotny grysik.
  6. Wsypać ten grysik do tortownicy lub na blaszkę i grzbietem łyżki wygnieść równy spód. Odstawić do lodówki by zastygł.
  7. Białą czekoladę rozpuścić na parze lub w ciągu kilkudziesięciu sekund pod kontrolą w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia.
  8. Masło utrzeć z cukrem. Najlepiej zrobić to ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach.
  9. Do masła dodać czekoladę, ser twarogowy, śmietankę i mleczko kokosowe. Krótko zmiksować by połączyć składniki
  10. Miksując masę serową dodawać po jednym jajku, każde następne dodać kiedy poprzednie jajko jest już dokładnie wrobione. Na koniec dodać sok z cytryny
  11. Masę serową wylać na spód z ciastek. Wyrównać powierzchnię.
  12. Na masę serową zetrzeć ciasto na kruszonkę.
  13. Tortownicę lub blaszkę wstawić do większej brytfanny a tę napełnić wrzątkiem do połowy. To po to by w trakcie pieczenia parująca woda zapobiegła pękaniu powierzchni sernika i utrzymywała temperaturę pieczenia.
  14. Tortownice lub blaszkę wstawioną do większej z wodą wstawić do gorącego piekarnika, przykryć arkuszem folii aluminiowej by kruszonka zbyt szybko się nie rumieniła i piec 1 godzinę w tmp. 175*C. Po tym czasie tmp. zmniejszyć do 100*C, usunąć arkusz folii i piec dalej jeszcze od 30 do 45 min.
  15. Gdy sernik jest już upieczony, wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostudzony wstawić do lodówki by całkowicie stężał.
sobota, 07 listopada 2015

jabłecznik z rozmarynem

Do ciast rzadko dodajemy zioła, a rozmaryn właśnie przecudownie łączy się z owocami takimi jak gruszki czy jabłka. W zasadzie wie to większość zamiłowanych w gotowaniu i pieczeniu, jednak jakoś omijamy takie kombinacje wielkim kołem. A szkoda. Warto wzbogacić ciasto aromatem pewnych ziół.

Rozmaryn jest bardzo aromatyczny, więc nie trzeba dodawać go zbyt dużo bo zdominuje aromat ciasta. Dla gotowych do wypróbowania aromatu rozmarynu w jabłeczniku,ale wciąż nieprzekonanych, sugeruję dodać choć szczyptę posiekanego rozmarynu, by sprawdzić jaki jest efekt.

SKŁADNIKI na tortownicę Ø 26 cm (8-1 kawałków):

  • 250 g miekkiego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 200 g brązowego cukru (ewent. zwykłego)
  • 2 jajka
  • 400 g mąki tortowej
  • 2 łyżki gruboziarnistej bułki tartej
  • 11 soczystych twardych jabłek pokrojonych w plastry
  • 100 g namoczonych rodzynek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżki  świeżych listków rozmarynu drobno posiekanych

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • (opcjonalnie) lody śmietankowe lub cynamonowe

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180*C
  2. Tortownicę nasmarować masłem, spryskać sprayem do pieczenia lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Umieścić w misce masło, cukier waniliowy, połową brązowego cukru oraz szczyptę soli i wszystko utrzeć mikserem na średnich obrotach.
  4. W trakcie gdy masło stało się gładkie dodać do niego roztrzepane 1 jajko.
  5. Gdy jajko jest juz dobrze wmieszane w masło, dodać mąkę i miksować do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Nie miksowac przesadnie zbyt długo.
  6. Wyjąć ciasto na cienko posypaną mąką stolnicę, odjąć z niego 1/4 część a z 3/4 ciasta rozwałkować cienko by uzyskać z niego okrąg wielkosci dna tortownicy i obwód ścianki. Z odłożonego ciasta powstanie górna warstwa.
  7. Wyłożyć ciastem tortownicę i ponakłuwać je w kilku miejscach widelcem zwłaszcza spód. Obsypać po nakłuciu bułka tartą. To po to by absorbowała sok który "puszczą" jabłka
  8. Plasterki jabłek wymieszac delikatnie z cynamonem, resztą brązowego cukru, rodzynkami, maką kukurydziana i posiekanym rozmarynem.
  9. Rozłozyc plasterki jabłek w rortownicy na cieście.
  10. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego np. tak jak w tym przepisie listki klonu. Mogą to być inne figurki lub pasy z których ułożymy kratkę. Aura jst jesienna więc listki klonu są najefektowniejsze. Figurki z ciqasta ułożyć na jabłkach.
  11. Roztrzepać drugie jajko i posmarować nim urzywając pędzla górną powierzchnię jabłecznika: jabłka i ciasto.
  12. Piec jabłecznik w 180*C przez 1 godzinę i 15 minut.
  13. Po wyjeciu z pieca lekko przestudzić i wtedy obsypac przez sitko cukrem pudrem
  14. Podać opcjonalnie z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych oczywiście.

jabłecznik z rozmarynem

bron:emte

środa, 28 października 2015

Haloweenowe ciasteczka

Chcesz na Halloween zaskoczyć a może nawet zadziwić kogoś w pracy, w domu, w szkole? A może planujesz nocne ogladanie horrorów? Oto mega szybki sposób aby to zrobić. To ciasteczka wyglądające identycznie jak słynna z filmu "Skreem- Krzyk" słynna maska noszona przez psychopatycznego mordercę. 

Tanio, szybko, czysto bo bez pieczenia a jakże pomysłowo i efektownie.

SKŁADNIKI:

  • paczka ciastek Oreo
  • mały paluszek, zatyczka na konturówkę lub cienka kredka jako narzędzie do wyciskania "gał" i "gęby"

Wykonanie:

  1. Wykonanie jest proste i efektowne
  2. Najlepiej nadają się do tego oryginalne ciasta Oreo, których biała warstwa jest dość gładka i kremowa a dzięki temu łatwa do formowania. Łatwo jest też przez pokręcenie oddzielić ciastka i nie pokruszyć ich.
  3. Próbowałam na podrabianych markach, ale te mają zbyt suchą białą warstwę, przez co masa pękała przy wyciskaniu. Ciastka nie chciały się też oddzielić przez pokręcenie. Trzeba było zrobić to nożem.
  4. Przed wyciskaniem lekko zwilżyć pędzelkiem lub mlekiem białą warstwę, dzięki temu masa stanie się jeszcze bardziej miękka. To ułatwi wyciskanie. Można potraktować też nadzienie jęzorem... jeśli wszystko pozostanie w rodzinie :).
  5. Fajnie będzie popisać się przed mamą, tatą lub kumplami.
  6. Fajnej zabawy !!

Haloweenowe ciasteczka

Halloweenowe ciasteczka

Innym fajnym pomysłem na Halloween jest Zupa dyniowa z pająkami. 

Przepis ten zamieściłam w zeszłym roku. Zobacz jakie to proste

 Zupa z pajakami na Halloween

Halloween

 

 

 

niedziela, 25 października 2015

murzynek dyniowo-imbirowy z warstwą morelową

SKŁADNIKI na dużą blaszkę 20-24 kawałki:

  • 140 g ciemnej grubo posiekanej czekolady
  • 115 g masła
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • 150-180 g piuree miąższu z dyni
  • 140 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 150 g siekanych orzechów pecan
  • 125 dżemu morelowego
  • 7 suszonych moreli

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 180*C a prostokątną blaszkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Czekoladę rozpuścić z masłem najlepiej nad parą. Zdjąć gdy widać jeszcze grudki czekolady. Po chwili rozpuszczą się same a zapobiegnie to nagrzaniu się czekolady do zbyt wysokiej tmp.
  3. Do rozpuszczonej czekolady wmieszać cukier.
  4. Jajka roztrzepać i połączyć z puree z dyni na gładką masę.
  5. Do masy wmieszać teraz mąkę, imbir i sól a na końcu orzechy.
  6. Połowę ciasta wylać na przygotowaną blaszkę a następnie na pół godziny do godziny wstawić ją do zamrażalnika. Zmrożenie spodniej warstwy ciasta zapobiegnie temu, że wyłożona na nie warstwa morelowa zacznie zatapiać się w miękkim cieście. Założenie jest takie aby warstwa morelowa była oddzielną wyraźną soczystą warstwą/nadzieniem pomiędzy ciastem a nie wymiesza razem z nim.
  7. Wymieszać dżem z pokrojonymi w spore kawałki morelami.
  8. Dżem morelowy z kawałkami wylać na środek warstwy zamrażanego przez pół godziny ciasta i rozprowadzić tak by dżem pozostał ok. 1 cm od brzegu. Chodzi o to by dżem "zamknąć" drugą warstwą ciasta w środku by w trakcie pieczenia nie wyciekał.
  9. Wylać więc na dżem pozostałą połowę ciasta.
  10. Piec w 180*C przez ok. 50 minut do czasu gdy wbity w środek patyczek wychodzi czysty.
  11. Wystudzic całkowicie przed pokrojeniem w kwadraty.

murzynek dyniowo-imbirowy z warstwą morelową

Sposób na dynię 2015 Jesienne słodkości! Sposób na dynię 2015

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych
Skopiuj CSS