Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Ciasta i desery - Cakes

wtorek, 31 stycznia 2017

SKŁADNIKI:

  • 4 kwadraty mrożonego ciasta francuskiego (maślanego)
  • 1 łyżki dżemu malinowego
  • 3 kulki kandyzowanego imbiru
  • 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir
  • 100 g masy marcepanowej lub z mielonych migdałów (patrz niżej)
  • 2 słodko-kwaskowe twarde jabłka
  • 125-150 g mrożonych jeżyn lub mix owoców jeżynowych

na masę migdałową:

  • 100 g białych migdałów
  • 1 surowe jajko
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z cytryny (opcjonalnie)

dodatkowo:

  • papier do pieczenia
  • pędzel cukierniczy

Wykonanie:

  1. Kwadraty ciasta odmrozić na wpół, tak aby ciasto nie było zupełnie miękkie, ale dało się już rozwałkować.
  2. Wyjąć z opakowania, ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia + po ok. 1 cm ekstra z każdej strony aby ciasto założyć podwójnie tworząc dookoła pogrubiony rand. Docisną go lekko.
  3. Wyłożyć papierem blaszkę i na wałku przenieść rozwałkowany spód ciasta.
  4. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach.
  5. Imbir kandyzowany drobno posiekać i wymieszać z dżemem oraz pokruszoną drobno masą z marcepanową. Jeśli jej nie masz zrób masę z podanych składników powyżej mieląc najpierw same migdały a potem wraz z jajkiem, cukrem i skórką cytrynową.
  6. Rozłożyć powstałą masę równomiernie na cieście lekko dociskając.
  7. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda i pokroić je w kostkę ok. 1x1 cm
  8. Kostki jabłek wymieszać z wciąż zamrożonymi jeżynami lub owocami leśnymi.
  9. Owoce rozłożyć na masie marcepanowej.
  10. Posmarować przy pomocy pędzla owoce syropem z kandyzowanego imbiru
  11. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180*C przez 20-25 min.
  12. Przed pokrojeniem nieco przestudzić
  13. Podawać z gałką lodów lub kleksem crème fraîche i posypane stevią (dla tych co na diecie) lub cukrem pudrem (dla tych co nie na diecie)

bron:ah

niedziela, 25 grudnia 2016

galaretka z panna cotty z białą czekoladą, kruszonymi malinami i z mietą

  • 4 płatki żelatyny
  • 100 ml białego wina deserowego lub słodkiego wina
  • 1/2 laski wanilii
  • 50 g cukru
  • 125 g mrożonych malin
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki (minim. 2 godz. chłodzona)
  • 100 g białej czekolady
  • małe płatki mięty do dekoracji

Wykonanie:

  1. Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie
  2. Wino postawić na ogniu, dodać do niego wyskrobany miąższ z 1/2 laski wanilii i samą laskę również, którą potem należy usunąć. Dodać też cukier i wszystko razem podgrzewać do momentu aż wino prawie zagotuje się, ale nie doprowadzać do wrzenia.
  3. Wino zdjąć z ognia i usunąć skórkę z laski wanilii.
  4. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w gorącym winie. Najlepiej nie wrzucać żelatyny do ekstremalnie gorących płynów lub np. zalewać bezpośrednio wrzątkiem, bo traci wtedy swoje optymalne właściwości zastygania. Najlepiej kiedy wino będzie lekko przestudzone, gorące ale nie bardzo gorące (70-80*C)
  5. Do wina dodać też panna cottę i wszystko wymieszać na gładko.
  6. Zamrożone maliny rozkruszyć na talerzu w mniejsze i większe grudki i wstawić z powrotem do lodówki.
  7. Wino z żelatyną przestudzić i wstawić do lodówki do wstępnego tężenia na ok. 20 min.
  8. Śmietanę ubić prawie na sztywno, ale mniej sztywno niż gdy się robi bitą śmietanę
  9. Wmieszać do śmietany najpierw kilka łyżek gęstniejącej galaretki winnej (galaretka powinna być lekko stężała ale wciąż jakby płynna). Teraz śmietanę przełożyć do miseczki z galaretką i wszystko razem delikatnie wymieszać szpatułą.
  10. Płaską blaszkę wyłożyć folią plastikową a na nią przełożyć masę i rozsmarować na całej powierzchni tworząc ładne nierówności.
  11. Blaszkę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki do stężenia.
  12. Czekoladę zetrzeć na tarce na kręcone wiórki
  13. Po tym czasie wyjąć blaszkę z lodówki, posypać galaretkę wiórkami czekolady i posypać grudkami malin.
  14. Pokroić galaretkę w kwadraty i przybrać listkami mięty.
  15. Podać od razu.
niedziela, 31 stycznia 2016

pączki czwartkowe z kremem jajecznym

pączki czwartkowe z kremem jajecznym

Za kilka dni tłusty czwartek, więc wiadomo... pączki.

Polecam tym razem pączki z jajecznym kremem portugalskim, kremem którym napełnia się słynne portugalskie muffiny- Pastel de nata.

Palce lizać. A do tego, że żółtka są zdrowe, zdrowsze od dżemu równie słodkiego, nie trzeba zbytnio przekonywać do tego jajecznego kremu.

pączki czwartkowe z kremem jajecznym

SKŁADNIKI na ciasto:

  • 2 x 7 g drożdży instant
  • 75 g cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 3 jajka lekko roztrzepane
  • 75 g prawdziwego masła lekko roztopionego i wystudzonego
  • 500 g plail mąki
  • olej do głębokiego smażenia

dodatkowo:

  • cukier puder wymieszany z miałkim cukrem kryształ (może być sam cukier puder) do posypania

na krem (wystarczy na ok 8 do 10 pączków):

  • 50 g mąki kukurydzianej miałkiej (lub pół na pół z pszenną)
  • 60-70 g cukru
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 375 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • żółty barwnik opcjonalnie

pączki czwartkowe z kremem jajecznym

pączki czwartkowe z kremem jajecznym

Wykonanie: Do wykonania kremu łatwiej użyć elektryczny mikser, ręka dzięki temu nie "uschnie" przy trzepaniu:

  1. krem: Ubić mikserem jajka, żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę na gładką masę.
  2. Mleko wlać do rondelka i ustawić na ogniu, doprowadzić mleko do momentu gdy ma zagotować się, zmniejszyć od razu ogień do minimum.
  3. Teraz jedną ręką miksując energicznie mleko, drugą ręką wlewać mieszankę jajeczną cienkim strumieniem.
  4. Powstałą masę przelać do czystego dość dużego rondelka, ustawić go na średnim ogniu, dodać sok cytrynowy i "utrzepywać" przez ok. 5 minut do zgęstnienia. W razie czego gdyby krem był nazbyt rzadki, dodawać po łyżeczce mąki kukurydzianej. Przelanie do czystego rondelka zapobiegnie nadmiernemu przywieraniu masy do ścianek i przypalaniu się. Odpowiednio duży ułatwi ubijanie masy.
  5. Opcjonalnie na końcu można wmiksować troszkę żółtego barwnika spożywczego, gdyby kolor kremu od samych żółtek nas nie satysfakcjonował.
  6. Gotową masę odstawić do przestygnięcia.
  7. Jeśli pączki są jeszcze nie usmażone, teraz jest ostatni moment by to zrobić.
  8. Przeciąć wystudzone pączki na pół ostrym nożem i napełniać je masą jajeczną. Najłatwiej umieścić ją w rękawie cukierniczym lub w plastikowej torbie z płaskim rogiem i wyciskać zaczynając od zewnętrznego brzegu falistym ruchem. Ilość kremu na pączek zalezy od własnego gustu.
  9. pączki: wykonać według tego przepisu na pączki wyborne. Można oczywiście zmniejszyć ilość składników do tej ilości jaką podałam powyżej w składzie, lub według innego (swojego sprawdzonego) przepisu.

pączki czwartkowe z kremem jajecznym

niedziela, 29 listopada 2015

sernik japoński - lekki jak suflet

Lubię poznawać wschodnie a w tym i japońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską. Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników.

Nie raz byłam zadziwiona oczywistą prostotą niektórych sekretów ich kuchni. Wszystko kryje się w znajomości kuchennej chemii. 

Tak jest również z tym japońskim sufletowym sernikiem, jakże różniącym się od naszego tradycyjnego sernika z twarogu. Myślę, że nic nie przeszkadza od czasu do czasu odejść od tradycji i zrobić coś inaczej.

sernik japoński lekki jak suflet

SKŁADNIKI:

(wszystkie muszą mieć temp. pokojową należy więc co najmniej pół do 1 godziny wcześniej wyjąć je z lodówki):

  • 250 g serka kremowego zwykłego (ale jeszcze lepiej jeśli rocotta lub maskarpone) (200 g)
  • 100 g masła lub 100 g bardzo gęstej świeżej śmietany
  • 90 ml tłustego mleka lub 50 g płynnego jogurtu
  • 6 jajek (oddzielić żółtka od białek)
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru lub białego miałkiego
  • 60 g maki (405)
  • 30 g mąki kukurydzianej

sernik japoński lekki jak suflet

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 160*C
  2. Przygotować okrągłą formę lub szczelną tortownicę wykładając ją nasmarowanym papierem do pieczenia lub 2-3 warstwami folii aluminiowej. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli tortownica zostanie umieszczona w większej formie z wodą.
  3. Serek kremowy, masło i mleko umieścić w misce, a tę ustawić nad parującą gotującą się wodą by składniki lekko rozmiękły i można je było razem wymieszać. Po wymieszaniu trzepaczką odstawić do wystygnięcia.
  4. Gdy masa wystygła wmieszać do niej żółtka, mąkę i mąkę kukurydzianą.
  5. Białka ubić na sztywno a pod koniec ubijania dodać cukier i sok cytrynowy.
  6. 1/3 część ubitej na sztywno piany wmieszać ręcznie do ciasta, po chwili dodać połowę z pozostałej piany i w końcu wmieszać 3-cią część. Ważne by przy mieszaniu piany z ciastem zagarniać ciasto od spodu do góry zamiast okrężnych ruchów. Zapewni to szybkie połączenie i piana zachowa puszystość.
  7. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, upuścić tortownicę z ciastem kilka razy na blat by ciasto wypełniło dokładnie formę usuwając ewentualne nazbyt duże pęcherzyki powietrza.
  8. Tortownicę umieścić teraz w większej formie (np. płaskim dużym rondlu) do której wlać gorąca wodę tak by tortownica z ciastem stała w niej na co najmniej 1 cm wysokości.
  9. Piec w 160*C przez 35 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110*C i piec jeszcze przez ok. 12 minut. Piekarniki bywają różne przez co czas pieczenia ciast może od siebie się różnić, dlatego najlepiej przed wyłączeniem piekarnika wykonać test patyczkiem wkłuwając go w środek ciasta do dna. Jeśli wyjdzie suchy ciasto jest gotowe.
  10. Wyłączyć wtedy piekarnik i pozostawić jeszcze sernik w środku na 10-15 minut.
  11. Wyjąć z piekarnika i wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin  do stężenia wciąż nie wyjmując z formy. Dopiero po całkowitym stężeniu będzie można sernik pokroić.

Jeśli na powierzchni sernika w czasie pieczenia pojawiają się pęknięcia oznacza to,że temperatura pieczenia jest trochę za wysoka i należy ją od razu obniżyć o parę stopni.

Ten leciutki sernik jest tak podatny na formowanie się, że wykładając tortownicę lekko pogniecionym papierem lub folią nada mu wzór wgnieceń i wypukłosci. Jeśli wyłozysz tortownice równo, sernik również będzie idealnie równy jak na powyzszych zdjęciach

 sernik japoń.

czwartek, 26 listopada 2015

sernik kokosowy z białą czekoladą

Każdy kocha serniki, a jeśli jesteś jeszcze miłośnikiem kokosu to to jest adres do kokosowego raju.

Ten potrójnie kokosowy sernik jest lekki i przepyszny. A potrójnie kokosowy bo po 1-sze wiórki kokosowe, po 2-gie mleczko kokosowe, a po 3-cie śmietanka kokosowa. A na to wszystko jeszcze lekka kruszonka z kokosem. Czy może być bardziej koko-niebiańsko?

SKŁADNIKI

na spód:

  • 180 g ciasteczek kokosowych

  • 50-70 g masła

na masę: wszystkie składniki o tmp. pokojowej

  • 700 g gotowego sera na serniki
  • 260 g białej czekolady
  • 130 g masła
  • 32 g cukru waniliowego
  • 60 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • puszka mleka kokosowego
  • mała puszka (165 ml) śmietanki kokosowej
  • sok z połowy cytryny

na kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do tmp. 175*C.
  2. Tortownicę lub blaszkę wyłożyć szczelnie folią aluminiową
  3. Na kruszonkę: utrzeć masło z cukrem i proszkiem do pieczenia
  4. Dalej ucierając masło dodać mąkę a potem wiórki kokosowe. Zagnieść w kulę lub wałek i odstawić do lodówki.
  5. Na spód: ciastka zmiksować i dodać do nich płynne masło. Ponownie zmiksować lub wymieszać dokładnie na wilgotny grysik.
  6. Wsypać ten grysik do tortownicy lub na blaszkę i grzbietem łyżki wygnieść równy spód. Odstawić do lodówki by zastygł.
  7. Białą czekoladę rozpuścić na parze lub w ciągu kilkudziesięciu sekund pod kontrolą w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia.
  8. Masło utrzeć z cukrem. Najlepiej zrobić to ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach.
  9. Do masła dodać czekoladę, ser twarogowy, śmietankę i mleczko kokosowe. Krótko zmiksować by połączyć składniki
  10. Miksując masę serową dodawać po jednym jajku, każde następne dodać kiedy poprzednie jajko jest już dokładnie wrobione. Na koniec dodać sok z cytryny
  11. Masę serową wylać na spód z ciastek. Wyrównać powierzchnię.
  12. Na masę serową zetrzeć ciasto na kruszonkę.
  13. Tortownicę lub blaszkę wstawić do większej brytfanny a tę napełnić wrzątkiem do połowy. To po to by w trakcie pieczenia parująca woda zapobiegła pękaniu powierzchni sernika i utrzymywała temperaturę pieczenia.
  14. Tortownice lub blaszkę wstawioną do większej z wodą wstawić do gorącego piekarnika, przykryć arkuszem folii aluminiowej by kruszonka zbyt szybko się nie rumieniła i piec 1 godzinę w tmp. 175*C. Po tym czasie tmp. zmniejszyć do 100*C, usunąć arkusz folii i piec dalej jeszcze od 30 do 45 min.
  15. Gdy sernik jest już upieczony, wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostudzony wstawić do lodówki by całkowicie stężał.
sobota, 07 listopada 2015

jabłecznik z rozmarynem

Do ciast rzadko dodajemy zioła, a rozmaryn właśnie przecudownie łączy się z owocami takimi jak gruszki czy jabłka. W zasadzie wie to większość zamiłowanych w gotowaniu i pieczeniu, jednak jakoś omijamy takie kombinacje wielkim kołem. A szkoda. Warto wzbogacić ciasto aromatem pewnych ziół.

Rozmaryn jest bardzo aromatyczny, więc nie trzeba dodawać go zbyt dużo bo zdominuje aromat ciasta. Dla gotowych do wypróbowania aromatu rozmarynu w jabłeczniku,ale wciąż nieprzekonanych, sugeruję dodać choć szczyptę posiekanego rozmarynu, by sprawdzić jaki jest efekt.

SKŁADNIKI na tortownicę Ø 26 cm (8-1 kawałków):

  • 250 g miekkiego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 200 g brązowego cukru (ewent. zwykłego)
  • 2 jajka
  • 400 g mąki tortowej
  • 2 łyżki gruboziarnistej bułki tartej
  • 11 soczystych twardych jabłek pokrojonych w plastry
  • 100 g namoczonych rodzynek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżki  świeżych listków rozmarynu drobno posiekanych

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • (opcjonalnie) lody śmietankowe lub cynamonowe

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180*C
  2. Tortownicę nasmarować masłem, spryskać sprayem do pieczenia lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Umieścić w misce masło, cukier waniliowy, połową brązowego cukru oraz szczyptę soli i wszystko utrzeć mikserem na średnich obrotach.
  4. W trakcie gdy masło stało się gładkie dodać do niego roztrzepane 1 jajko.
  5. Gdy jajko jest juz dobrze wmieszane w masło, dodać mąkę i miksować do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Nie miksowac przesadnie zbyt długo.
  6. Wyjąć ciasto na cienko posypaną mąką stolnicę, odjąć z niego 1/4 część a z 3/4 ciasta rozwałkować cienko by uzyskać z niego okrąg wielkosci dna tortownicy i obwód ścianki. Z odłożonego ciasta powstanie górna warstwa.
  7. Wyłożyć ciastem tortownicę i ponakłuwać je w kilku miejscach widelcem zwłaszcza spód. Obsypać po nakłuciu bułka tartą. To po to by absorbowała sok który "puszczą" jabłka
  8. Plasterki jabłek wymieszac delikatnie z cynamonem, resztą brązowego cukru, rodzynkami, maką kukurydziana i posiekanym rozmarynem.
  9. Rozłozyc plasterki jabłek w rortownicy na cieście.
  10. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego np. tak jak w tym przepisie listki klonu. Mogą to być inne figurki lub pasy z których ułożymy kratkę. Aura jst jesienna więc listki klonu są najefektowniejsze. Figurki z ciqasta ułożyć na jabłkach.
  11. Roztrzepać drugie jajko i posmarować nim urzywając pędzla górną powierzchnię jabłecznika: jabłka i ciasto.
  12. Piec jabłecznik w 180*C przez 1 godzinę i 15 minut.
  13. Po wyjeciu z pieca lekko przestudzić i wtedy obsypac przez sitko cukrem pudrem
  14. Podać opcjonalnie z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych oczywiście.

jabłecznik z rozmarynem

bron:emte

środa, 28 października 2015

Haloweenowe ciasteczka

Chcesz na Halloween zaskoczyć a może nawet zadziwić kogoś w pracy, w domu, w szkole? A może planujesz nocne ogladanie horrorów? Oto mega szybki sposób aby to zrobić. To ciasteczka wyglądające identycznie jak słynna z filmu "Skreem- Krzyk" słynna maska noszona przez psychopatycznego mordercę. 

Tanio, szybko, czysto bo bez pieczenia a jakże pomysłowo i efektownie.

SKŁADNIKI:

  • paczka ciastek Oreo
  • mały paluszek, zatyczka na konturówkę lub cienka kredka jako narzędzie do wyciskania "gał" i "gęby"

Wykonanie:

  1. Wykonanie jest proste i efektowne
  2. Najlepiej nadają się do tego oryginalne ciasta Oreo, których biała warstwa jest dość gładka i kremowa a dzięki temu łatwa do formowania. Łatwo jest też przez pokręcenie oddzielić ciastka i nie pokruszyć ich.
  3. Próbowałam na podrabianych markach, ale te mają zbyt suchą białą warstwę, przez co masa pękała przy wyciskaniu. Ciastka nie chciały się też oddzielić przez pokręcenie. Trzeba było zrobić to nożem.
  4. Przed wyciskaniem lekko zwilżyć pędzelkiem lub mlekiem białą warstwę, dzięki temu masa stanie się jeszcze bardziej miękka. To ułatwi wyciskanie. Można potraktować też nadzienie jęzorem... jeśli wszystko pozostanie w rodzinie :).
  5. Fajnie będzie popisać się przed mamą, tatą lub kumplami.
  6. Fajnej zabawy !!

Haloweenowe ciasteczka

Halloweenowe ciasteczka

Innym fajnym pomysłem na Halloween jest Zupa dyniowa z pająkami. 

Przepis ten zamieściłam w zeszłym roku. Zobacz jakie to proste

 Zupa z pajakami na Halloween

Halloween

 

 

 

niedziela, 25 października 2015

murzynek dyniowo-imbirowy z warstwą morelową

SKŁADNIKI na dużą blaszkę 20-24 kawałki:

  • 140 g ciemnej grubo posiekanej czekolady
  • 115 g masła
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • 150-180 g piuree miąższu z dyni
  • 140 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 150 g siekanych orzechów pecan
  • 125 dżemu morelowego
  • 7 suszonych moreli

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 180*C a prostokątną blaszkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Czekoladę rozpuścić z masłem najlepiej nad parą. Zdjąć gdy widać jeszcze grudki czekolady. Po chwili rozpuszczą się same a zapobiegnie to nagrzaniu się czekolady do zbyt wysokiej tmp.
  3. Do rozpuszczonej czekolady wmieszać cukier.
  4. Jajka roztrzepać i połączyć z puree z dyni na gładką masę.
  5. Do masy wmieszać teraz mąkę, imbir i sól a na końcu orzechy.
  6. Połowę ciasta wylać na przygotowaną blaszkę a następnie na pół godziny do godziny wstawić ją do zamrażalnika. Zmrożenie spodniej warstwy ciasta zapobiegnie temu, że wyłożona na nie warstwa morelowa zacznie zatapiać się w miękkim cieście. Założenie jest takie aby warstwa morelowa była oddzielną wyraźną soczystą warstwą/nadzieniem pomiędzy ciastem a nie wymiesza razem z nim.
  7. Wymieszać dżem z pokrojonymi w spore kawałki morelami.
  8. Dżem morelowy z kawałkami wylać na środek warstwy zamrażanego przez pół godziny ciasta i rozprowadzić tak by dżem pozostał ok. 1 cm od brzegu. Chodzi o to by dżem "zamknąć" drugą warstwą ciasta w środku by w trakcie pieczenia nie wyciekał.
  9. Wylać więc na dżem pozostałą połowę ciasta.
  10. Piec w 180*C przez ok. 50 minut do czasu gdy wbity w środek patyczek wychodzi czysty.
  11. Wystudzic całkowicie przed pokrojeniem w kwadraty.

murzynek dyniowo-imbirowy z warstwą morelową

Sposób na dynię 2015 Jesienne słodkości! Sposób na dynię 2015

sobota, 19 września 2015
Czekoladowe ciasto z imbirem i mango
W cieście kryją się warstwy: mangowo-imbirowej galaretki, musu z mango i czekoladowy krem. Energetyczne i aromatyczne ciasto na jesienno-zimowe wieczory.

Czekoladowe ciasto z imbirem i mango
Nadchodząca pora jesienno-zimowa i sezon na przeziębienia i grypę skłania do wykorzystywania imbiru w ciastach. Imbir, cudowny specyfik rozgrzewający pomaga w uodpornieniu się na wszelkie choroby. Wzmacnia, działa przeciwbakteryjnie i rozgrzewa. Imbir to jeden z kilku najczęściej stosowany składnik jesienno-zimowych wypieków. 
Sezon na mango również w pełni a do tego idealnie komponuje się ze smakiem imbiru. No i ten piękny kolor cudnie współgra z kolorem czekoladowego ciasta.
Takie ciasto również sprawdzi się za niedługo na świątecznym stole. Miąższ z mango można do tej pory zamrozić sobie w lodówce lub nawet zapeklować. W sprzedaży można również dostać gotowe puree z mango.
Czekoladowe ciasto z imbirem i mango
SKŁADNIKI
na mus z mango:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 225 g miąższu z mango (na mus i galaretkę potrzeba razem +/- 2 szt. mango)
  • 175 g cukru
  • 8 płatków żelatyny (24 g sypkiej żelatyny)
  • 8 ml soku z limonki lub cytryny
  • 60 g żółtek z jaj

na galaretkę mangowo-imbirową:

  • 50 g zmiksowanego na puree miąższu z mango
  • 50 g cukru
  • 50 g startego świeżego imbiru
  • 14 g agar-agar

na biszkopt czekoladowy:

  • 240 g całych jajek
  • 150 g cukru
  • 90 g mąki tortowej
  • 5 ml ekstraktu wanilii
  • szczypta soli
  • 35 g cacao
  • 60 g masła śmietankowego
  • 25 g gorzkiej ciemnej czekolady 53%

na krem czekoladowy:

  • 250 g ciemnej gorzkiej czekolady 53%
  • 250 g śmietany kremówki 30%

WYKONANIE:

  1. Mus: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Puree z mango połączyć z cukrem,postawić na ogniu i zagotować.Wtedy zdjąc z ognia.
  3. Miksując jedną ręką masę mangową drugą ręką wlewać jednocześnie wolnym strumieniem roztrzepane żółtka.Masa zgęstnieje.
  4. Wmieszać następnie odciśniętą żelatynę i sok z limonki lub cytryny.Odstawić do przestygnięcia ale nie na długo bo masa stężeje.
  5. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać łopatką dokładnie z masą mangową.
  6. Galaretka: zagotować puree z mango,cukier i świeżo starty imbir.Zdjąć z ognia,dodać agar-agar rozlać do foremek na lód i odstawić do zamrażalnika do stężenia.
  7. Biszkopt: przesiać razem mąkę i cacao.
  8. W dużej misce zmiksować jajka z cukrem i szczyptą soli,dodać wtedy ekstrakt wanilii.
  9. Następnie dalej miksując na wolnych obrotach połączyć delikatnie mąkę z cacao wraz z jajkami dodając ją małymi porcjami.
  10. Wylać 1/3 ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypana bułką blaszkę o wymiarach 40x60 cm.
  11. Ciasto wyrównać na blaszce i tak upiec w nagrzanym piekarniku 3 cienkie biszkopty w tmp.200*C przez 10-12 min każdy.Można upiec jeden grubszy biszkopt i gdy mamy wprawę przekroić go na 3 cienkie płaty.Czas pieczenia nieco wtedy wydłużyć i wykonać na koniec test patyczkiem.
  12. Krem czekoladowy:zagotować czekoladę ze śmietanką,odstawić na 5 min. do przestudzenia i następnie dokładnie zmiksować.
  13. Układanie warstw:na samym dnie w formie ułożyć 1-szy placek biszkoptu,ten posmarować polewą czekoladową,na polewę ułożyć 2-gi placek biszkoptowy.Na drugi placek rozsmarować jeszcze nie zastygniętą galaretkę mangowo-imbirową (pozostawić kilka łyżek galaretki do posmarowania końcowej górnej powierzchni torcika),na galaretkę rozsmarować połowę musu mangowego.Na mus ułożyć 3-ci placek biszkoptu na na nim drugą połowę musu mangowego.
  14. Wstawić torcik do lodówki na całą noc do zastygnięcia.
  15. Po wyjęciu następnego dnia lekutko podgrzać galaretkę i posmarować górną powierzchnię z musu.Przybrać cząstkami mango (mogą być wcześniej również posmarowane galaretką dla połysku) i wiórkami czekolady.

bron:Diva

 

 

 

 

 

niedziela, 30 sierpnia 2015

sernik czekoladowy whisky z kremem Bailey's

przepis wygrzebałam z archiwum. Aktualne zdjęcia wkrótce się pojawią

SKŁADNIKI:

na spód:

  • 200 g czekoladowych ciastek
  • 70 g stopionego masła czekoladowego

masa sernikowa:

  • 500 g serka śmietankowego typu Philadelphia (absolutnie żaden light produkt)
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany lub creme fraiche
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g czekolady w tabliczce (mlecznej)
  • 80 ml kremu Bailey's
  • kilka łyżek bitej śmietany na górną warstwę

na obwódkę:

  • 50 g białej czekolady
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżka kakao+1 łyżka cukru pudru do posypania

Wykonanie:

  1. Natłuścić tortownicę (Ø 23cm) olejem i wyłożyć dno i ścianki papierem do pieczenia. Najlepiej wyciąć okrąg na dno i długi pasek wysokości tortownicy na ściankę.
  2. Ciastka zemleć drobno i wymieszać z miękkim masłem (lekko podgrzanym). Powstałym grysikiem ciastkowym wyłożyć dno tortownicy dociskając łyżką. Odstawić do lodówki do stężenia.
  3. Nagrzać piekarnik do tmp. 180*C
  4. Czekoladę rozpuścić nad parą. Nie wolno doprowadzić do zbyt wysokiej temperatury. Nie może stać się bardzo gorąca, góra ok. 40*C.
  5. Ubić mikserem serek z cukrem a następnie wbić jedno jajko. Gdy jest już dobrze roztrzepane z serkiem dodać następne jajko. Dokładnie zmiksować.
  6. Wciąż ubijając dodać kwaśną śmietanę (lub creme fraiche) i kakao.
  7. Dalej ubijając wlewać ciepła czekoladę cienkim strumieniem do masy.
  8. Na koniec wmieszać krem Bailey's.
  9. Masę wylać do tortownicy na spód z ciastek.
  10. Piec w 180*C przez ok.45 min.
  11. Po upieczeniu jak każdy sernik masa jest wciąż dość płynna. Trzeba sernik odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Po ostygnięciu tortownicy najlepiej wstawić sernik do lodówki.
  12. Gdy sernik zastygł a zajmie to na pewno kilka godzin wyjąć sernik z tortownicy i owinąć go dekoracyjnym pasem z czekolady. Powinien być wyższy od torcika o jakieś 1,5 do 2 cm tworząc wyższy rant.
  13. Tam rozsmarować następnie po powierzchni torcika schłodzoną bitą śmietanę, uważając by nie uszkodzić czekoladowego paska.
  14. Na koniec podaniem posypać powierzchnię bitej śmietany sypkim kakao z cukrem. Pod wpływem wilgoci śmietany zwilgotnieją tworząc ostatnią cienką czekoladową warstwę.

Jak przygotować dekoracyjny pasek z czekolady?

  1. Wyciąć z papieru do pieczenia (lub cukierniczej sztywnej folii plastykowej) pas o długości obwodu torcika dodając 1/2 cm extra (75,5 cm). Szerokość paska stanowić będzie oczywiście wysokość torcika + ok 1,5 do 2 cm ekstra.
  2. Roztopioną białą czekoladą wykonać cienkimi liniami wzorek na pasku. Wykorzystać do tego rożek z papieru lub torebki foliowej. Wstawić do zamrażalnika by szybko stężała.
  3. Posmarować następnie cały pasek ciemną czekoladą pokrywając biały wzór. Odstawić do stężenia, ale tylko na tyle by była już twarda, ale wciąż na tyle elastyczna by nie popękała przy owijaniu wokół torcika.
  4. Docisnąć pasek papieru delikatnie do torcika i wraz z nim wstawić sernik do lodówki by czekolada stwardniała.
  5. Gdy tak się stanie można usunąć wtedy delikatnie pasek papieru.
  6. Dalej j/w czyli rozsmarować bitą śmietanę i posypać kakao z cukrem pudrem.
poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Mało jest jakichkolwiek przepisów na miętowe ciasta czy torciki.

Ten który ja dziś proponuję nie dość, że jest łatwy i bez pieczenia to składa się z prostych ogólnie dostępnych składników. Może je zrobić początkujący pasjonata "pieczenia", jak i nastolatka czy nastolatek.Takie kostki z ciasta łatwo przygotować traktując jako zabawę z dziećmi lub szybkie "coś słodkiego" na każdą okazję.

Słodkie,miętowe,inne.

SKŁADNIKI:

  • 250 g kremowego serka typu Philadelphia lub cream fresh
  • 2 duże paszki herbatników śniadaniowych
  • 375 skondensowanego mleczka słodzonego
  • 3-4 batoniki czekoladowe z nadzieniem miętowym
  • 3-4 krople esencji miętowej (opcjonalnie)
  • 200 g cukru

Wykonanie:

  1. Mleczko skondensowane podgrzać z serkiem na wolnym ogniu. Dodać do niego esencję miętową i cukier. Nie musi się zagotować, byleby mleczko połączyło się z serkiem. Podzielić na 3 części.
  2. Herbatniki rozgnieść w torbie plastikowej wałkiem lub zmiksować. Podzielić na 3 części.
  3. Batoniki miętowe posiekać w małe kawałki. Podzielić na 3 części
  4. Na prostokątną formę wyłożoną folią wysypać 1/3 pokruszonych herbatników. Rozprowadzić je równomiernie.
  5. Po herbatnikach rozłożyć 1/3 posiekanych batoników miętowych
  6. Wszystko polać równomiernie 1/2 częścią mleczka z serkiem
  7. Na tym rozłożyć połowę z reszty pokruszonych herbatników
  8. Rozłożyć połowę pozostałych kawałki batoników.
  9. Zalać równomiernie połową pozostałego mleczka.
  10. Rozsypać ostatnią część herbatników.
  11. Rozłożyć kawałki batoników.
  12. Rozlać mleczko.
  13. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.
  14. Przed podaniem pokroić w kwadraty
niedziela, 28 czerwca 2015

Fittnesowy tort z arbuza

Tort może być fitt a ten tort z arbuza jest chyba najbardziej dietetycznym tortem pod słońcem.Celowo nie wykorzystałam w składnikach żadnych orzechów ani płatków migdałowych ani nawet bitej śmietany bo z naturalnym serkiem będzie zdrowiej.Chodziło mi o tort pełen owoców by był odświeżający i soczysty.I podkreślę,że "klu" tego tortu sanowi jego winegret na bazie soku z limonek i miodu.Zakochałam się w arbuzie z winegretem od czasu sałatki z arbuza z fetą. Kawałeczki arbuza,truskawek i innych owoców maczane w tym winegrecie powodują,że ślinka zaczyna szybciej napływać do ust.Natomiast zupełnie inny winegret do arbuza z fetą,figami i winegreten z limonek i syropu z morwy to był przebój zeszłego sezonu w moim domu i domach najbliższych sąsiadów.Raz jeszcze wykorzystałam marynowanego arbuza do pralin z łososia.Achów i uchów nie było końca.

Fittnesowy tort z arbuza

Fittnesowy tort z arbuza

Arbuz jest soczystym owocem więc ważna uwaga aby wszystkie inne składniki przygotować sobie zawczasu (przed krojeniem arbuza na blaty) czyli: umyte owoce,listki mięty,serek kremowy,karmel i winegret aby w trakcie składania tortu już niczego nie szukać.

Można też pociąć wcześniej arbuza na blaty i odstawić je na papierowych ręcznikach do obeschnięcia.Puści to co ma do puszczenia i z takimi obeschniętymi blatami łatwiej się pracuje przy obsmarowywaniu.Jeśli nie planujesz tortu obsmarowywać dookoła a jedynie przełożyć blaty i udekorować go tylko od góry to osuszanie nie ma większego znaczenia.Winegret wciąż pozostaje sednem sprawy.

Fittnesowy tort z arbuza

Fittnesowy tort z arbuza

Gotowy arbuzowy tort podawać od razu lub na papierowym ręczniku wstawić do lodówki do dalszego schłodzenia.Obłożenie serkiem wokoło pozostawić można na moment tuż przed podaniem ale to kwestia wyboru.

Swoją drogą...zastanawiam się nad jedną kwestią.Mianowicie tort z arbuza zdaje się być obecnie znany wielu osobom.Widuję w necie wpisy innych blogowiczów.Jednak kiedy wpadłam na ten pomysł pewnego ranka i wypróbowałam i opublikowałam na swoim blogu po raz pierwszy w 2011 roku zdawało mi się,że w necie nie było innego śladu po torcie z arbuza.Ciekawi mnie to więc może ktoś zna starszy post sprzed czerwca 2011 roku?

SKŁADNIKI:

  • 1 owalny arbuz
  • 500-600 g serka kremowego lub lekko słonej fety (miękka odmiana)
  • 2-3 łyżki czarnuszki podprażonej na patelni
  • czerwone i ciemno czerwone mieszane owoce (truskawki,czereśnie,poziomki,figi,winogrona,jagody itp.)
  • listki mięty
  • 2-3 łyżki brązowego cukru lub miodu
  • karmel z cukru do dekoracji

winegret:

  • sok z 1 dużej lub 2 małych limonek...im więcej tym lepiej
  • 1 łyżka miodu lub brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łużka oliwy
  • kilka poszarpanych listków mięty
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w krążki

Wykonanie:

  1. Odciąć piętki arbuza a środkową część okroić równo ze skóry
  2. Powstały arbuzowy walec przekroić na pół lub nawet na 3 blaty
  3. Do serka dodać podprażoną czarnuszkę,dodać też brązowy cukier lub miód i wymieszać.
  4. Przełożyć blaty arbuzowe serkiem i złożyć jak tort.
  5. Na środku tortu zrobić mały kleks z serka na którym lepiej będą trzymać się owoce.
  6. Udekorować owocami według własnego pomysłu i uznania.Wykorzystac też czerwoną cebulke z winegretu
  7. Obsmarować serkiem dookoła
  8. Podawać i kroić przy stole jak tort.
  9. winegret: połączyć szystkie składniki i odstawić do lodóki na 1/2 do 1 godziny.
  10. Gotowy winegret podać oddzielnie polewając arbuzowy tort na talerzyku.Winegret nadaje arbuzowi cytrusowej soczystości

Fittnesowy tort z arbuza

Fittnesowy tort z arbuza

Fittnesowy tort z arbuza

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS