Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Eleganckie przystawki

czwartek, 25 czerwca 2015

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

 

Potrawy z grilla lub do grilla nie powinny być skomplikowane i składać się z nazbyt wielu składników.W zasadzie z 3 głównych składników (bez dodatków) powinno udać się skomponować smaczna potrawę.Grillowanie powinno sprawiać przyjemność,być szybkie i nie skomplikowane.Chodzi przecież o wspólnie spędzony czas przy jedzeniu na wolnym powietrzu a nie marnowanie go na tworzenie skomplikowanych kreacji kulinarnych.

Tak też dokładnie sprawdza się grillowany bakłażan.Prosto z grilla jest pyszny sam w sobie a z dodatkiem prostego a jakże wyjątkowego w smaku farszu zadowoli każdego amatora grillowania.Podprażone ziarna czarnuszki wymieszane z serem feta nadają całej potrawie jakiś taki mediteranowy klimat.Nic więcej nie potrzeba.Ot ser feta i czarnuszka to wszystko.No może jeszcze szczypta soli do smaku jeśli feta nie była oryginalnie w słonawej zalewie.

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszkąJa często stosuję turecki ser typu feta Peynir który sprzedawany jest w puszkach w lekko słonej zalewie jako okrągłe rolki.To jest dokładnie taki sam ser jak Feta ale ta nazwa jest zastrzeżona tylko dla greckich serów.Więc pochodzący z Turcji nazywa się Peynir a np. indyjski Paneer.Ten z zalewy jest dużo mniej suchy,mniej się kruszy i stosowany do farszy łatwo się wiąże sam z siebie bez dodawania śmietany czy czegoś podobnego.

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Dla mnie te pyszne rolki podane nawet bez mięsa na kolorowej komosie ryżowej czyli quinoi z jakimś sosem do grilla satysfakcjonuje mnie kompletnie.Mogą być jednak dodatkiem do mięsa i podane do kiełbaski z grilla czy innego mięsiwa a nawet ryby.

SKŁADNIKI:

  • 2-3 bakłażany
  • krążek twardego sera feta lub paneer
  • 2-3 łyżeczki ziaren czarnuszki podprażonej na suchej patelni
  • garść korzonków (u mnie korzonki rzodkiewki)
  • oliwa lub olej do natarcia
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • mix żółtej,czerwonej i czarnej komosy ryżowej
  • dowolny sos grillowy na pomidorach lub ketchup

Wykonanie:

  1. Oberżynę obrać pozostawiając jednak gdzie nie gdzie paski skórki.To nie spowoduje,że oberżyna w trakcie rolowanie "rozejdzie się"
  2. Posypać oberżynę solą z obu stron i odłożyć.W ciągu kilku chwil na jej powierzchni pokażą się kropelki wody.Można je usunąć papierowym ręcznikiem bo zawiera się w niej delikatna goryczka którą bakłażan zawiera.Jednak miłośnikom bakłażana ona zupełnie nie przeszkadza i tego nie robią.
  3. Natrzeć bakłażany z obu stron oliwą a także oprószyć teraz z obu stron najlepiej świeżo zmielonym pieprzem
  4. Natrzeć też oliwą ruszt na grillu.Tak samo można zresztą przygotować bakłażana na ruszcie w piekarniku.
  5. Ułożyć bakłażana na ruszcie tuż nad żarem i pozostawić w spokoju na ok.5 minut.W tym momencie węgiel na grillu powinien być mocno nagrzany z białym nalotem i nie powinno być widać buchającego do góry ognia.
  6. Po kilku minutach plastry bakłażana obrócić.Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką
  7. W między czasie rozkruszyć ser feta i dodać. do niego podprażoną czarnuszkę.Wszystko dokładnie wymieszać widelcem na dość gładką masę ale nie zupełną papkę.
  8. Na ugrillowanych plastrach bakłażana układać farsz z fety,garstkę korzonków i rolować.
  9. Podawać na ugotowanej na sypko komosie ryżowej.Wybrałam mix 3 kolorów aby ładnie komponowała się z kolorem rollek.Do tego dla mięsożerców kawałek steaka lub pospolita kiełbaska.

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Warzywa i owoce z grilla 

Warzywa i owoce z grilla

 

niedziela, 21 czerwca 2015

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

Uwielbiam sushi i szczerze mówiąc zamiast robić je sama wolę je jeść gdy przygotował je dla mnie kto inny.A kto inny może to byc oczywiście tylko dobry japoński shef kuchni.

I co prawda moja dzisiejsza propozycja nie ma z prawdziwym sushi nic wspólnego,przynajmniej jeśli chodzi o składniki to wizualnie bardzo je przypomina.Brutalnie zaporzyczyłam sobie te nazwę tylko i wyłacznie dlatego,że na pierwszy rzut oka można pomyśleć,że to jest sushi właśnie.To alternatywa dla tych wyjątków którzy za sushi nie przepadają.

Jedna porcja zawiera dość mało kalorii (70 Kcal) więc będąc na diecie można sprawiać wrażenie,że bierze się na przyjęciu wraz z innymi czynny udział w konsumcji.Porównując:jedno jabłko ma +/- 50 Kcal.

Do tej przystawki idealnie pasuje wytrawne białe sherry Manzanila lub białe wino np.Muscadet

Jeden kawałek fenkułowego sushi wynosi tylko:

70 Kcal

białko 4g, tłuszcz 5g, węglowodany 1g

SKŁADNIKI:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 100 ml dobrego wytrawnego wina
  • 6 ziaren pieprzu
  • pęczek koperku
  • 4 gwiazdki anyżku
  • 1 listek laurowy
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 3 podwójne filety oryginalnych holenderskich matjasów-maatjesharing (nie są z octu)
  • 100 ml śmietanki
  • 2 białka
  • 2 płatki żelatyny
  • 25 g prawdziwego masła
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 1 łyżka wina anyżkowego Pernod (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 sałata

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

Przygotowanie produktów:

  1. Fenkuł oczyścić usuwając wszystko co zielone czyli zieloną część liści i koper oraz spodnią część i twardy trzon.
  2. Pokroić go w plastry,umieścić w rondlu razem z winem,ziarnami pieprzu,listkiem laurowym i gwiazdkami anyżku i szalotką.Dopełnić wodą by wszystko było nią zakryte i ustawić na ogniu doprowadzając do zagotowania.
  3. Wtedy zmniejszyć ogień przykryć uchyloną pokrywką i obgotowywać fenkuł jeszcze ok. 10 minut do czasu aż będzie miękki ale wciąż jędrny (nie rozgotowany).
  4. Ugotowany przecedzić na sicie usuwając przyprawy.
  5. Śledzie matjasy pokroić w kawałki wysokości metalowych obręczy
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  7. Śmietankę ubić na prawie sztywno
  8. Białko ubić na sztywną pianę

wykonanie

  1. Rozgrzać lekko masło na najlepiej teflonowej lub ceramicznej patelni i obsmażyć na nim przez 2-4 minuty odsączone plastry fenkułu.
  2. Dodać creme fraiche,wino Pernod i gwiazdkę anyżku.Podduszać razem jeszcze 2 minuty
  3. Usunąć gwiazdkę a całość wciąż gorące zmiksować na gładkie puree doprawiając na koniec solą i pieprzem.
  4. Do gorącego puree dodać odciśnięte płatki żelatyny i mieszając równomiernie rozpuścić je w puree
  5. Następnie dodać do puree prawie na sztywno ubitą śmietanę i wymieszać a na koniec ubite na sztywno białka.Masę delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  6. Metalowe obręcze ustawić na metalowych podstawkach a jeśli ich nie macie choćby na tacy tak by można było je przenieść po napełnieniu do lodówki.
  7. W każdej metalowej obręczy umieścić po środku podwójny kawałek śledzia a przestrzeń wokół wypełnić musem z fenkułu.Przykryć każdy kawałkiem folii i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki by mus zastygł.
  8. Liście sałaty przeciąć nożyczkami przez środek usuwając środkowy nerw.
  9. W dużym garnku zagotować wodę,pasy sałaty umieścić na sicie a te zanurzyć we wrzątku.Blanszować góra 10 sekund a po tym czasie wyjąć i zanurzyć w misce z zimna wodą by się zahartowały.
  10. Wyciąć ze zblanszowanych i zahartowanych liści pasy szerokości metalowych obręczy.
  11. Mus wyjąć z lodówki,usunąć metalowe obręcze a pasy sałaty owinąć dookoła rolek.
  12. Każdą rolkę przeciąć na pół i ułóż na talerzu.Podawać od razu lub przechowywać pod przykryciem (np.owinięte w folię) w lodówce.

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

czwartek, 21 maja 2015

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Pewnie dla niektórych take połączenie może wydawać się co najmniej dziwne.Ale pozory mylą i odwieczne truskawki w śmietanie z cukrem niech odejdą do lamusa bo w takiej wersji nic wielkiego nie dostarczają a głównie tłuszu i cukru.

Od dawna jest wiadomo,że naturalną słodycz w tym owoców podnosi odrobina soli lub wytrawny winegret słodko-słono-kwaskowy.Dodając do tego kawałek sera,zdrowe nowalijki czy zioła i zdrowy lunch czy przystawka lub deser gotowy.

Poprzednim razem do truskawek sięgnęłam po ser Brie a tym razem po francuski niebieski ser pleśniowy Rochebaron.Jest to z jeden z bardzo niewielu serów pleśniowych który będą już dojrzałym wciąż ma lekko płynną konsystencję i apetycznie się "ulewa".Mmmm pyszności.

Smakując ten ser przed kupieniem i będąc na czczo wyczułam cudowny grzybowy smak i kremową konsystencję.Leśny grzybowy odjazd.Zupełnie inaczej reagują kubki smakowe gdy degustując ser jesteśmy po innym posiłku.Dochodzę dlatego do wniosku,że sery powinno się degustować zawsze na czczo bo smakują wtedy dużo bardziej wykwintnie i dużo lepiej.Tak już będę robić.

SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 250 g (pojemnik) truskawek
  • 100-150 g niebieskiego sera pleśniowego (u mnie Rochebaron)
  • ok. 80 g rukoli
  • 1-2 łyżki oliwy lub rzepaku nierafinowanego

na karmel:

  • 2-3 łyżki białego cukru
  • 50 g pistacji bez łupin
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej

na zredukowane balsamico:

  • 50-60 ml ciemnego balsamico
  • 1 łyżka brązowego cukru -najlepiej palmowego lub trzcinowego
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Wykonanie:

  1. Pistacje ułożyć obok siebie na papierze do pieczenia.Obok przygotować kryształki soli morskiej
  2. Na karmel: na suchej patelni rozsypać cienka warstwę cukru,postawić na ogniu i czekać aż cukier zacznie się topić i nabierze konsystencji syropu.Topniejącego cukru pod żadnym pozorem nie wolno mieszać bo spowoduje to wtórną krystalizację i zbryli się.Gotowy odstawić na potem.
  3. Truskawki i rukolę wymieszać w 1-2 łyżkach oliwy dla połysku.
  4. Przygotować talerze układając na nich rukolę,kawałki truskawek i ser.
  5. Na zredukowane balsamico: cukier brązowy,sól i pieprz,listek laurowy i ocet balsamiczny podgrzać w rondlu i podgrzewać do momentu aż stanie się gęsty.Usunąć listek laurowy.
  6. Gęstym zredukowanym octem balsamicznym polać truskawki i ser.
  7. Posypać pokruszonymi pistacjami w karmelu

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Sałatki na grilla  Wiosenne słodkości!Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

piątek, 15 maja 2015

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

Taka przystawka/ sałatka z truskawek marynowanych w winegrecie na bazie octu balsamicznego będzie ucztą dla podniebienia dla smakoszy truskawek i miłośników wyrafinowanego smaku.Również wizualnie pieści oko.Specjalnie dodałam ciutkę czerwonego barwnika do winegretu aby zmienić jego brązowy kolor na czerwony i nie zepsuć nim czerwieni truskawek.Nie jest to oczywiście konieczne.

Celowo wybrałam bazylię tajską a nie nasza rodzimą.Tajska bazylia jest delikatniejsza w smaku i ma dodatkowo bardzo delikatny smak anyżkowy.Co prawda nie przepadam zbytnio za anyżkiem ale od razu dodaję,że to złudna obawa przed tym smakiem.W połączeniu z serem Brie i winegretem wszystko tak cudownie tworzy nowy smak,że o anyżu ani śladu.Jestem po raz kolejny pod wrażeniem jak łączenie smaków może nas zaskoczyć i stworzyć coś nowego i wyjątkowego.

Bardzo wyrafinowana przystawka

SKŁADNIKI na 2-4 przystawki:

  • pojemnik truskawek
  • kilka gałązek tajskiej bazylii
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych
  • 4 plastry sera Brie

winegret:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki dobrej jakości ciemnego octu balsamicznego (di Modena)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 2 szczypty pieprzu
  • (opcjonalnie) 1 łyżka syropu z granatów
  • 2 krople czerwonego Cocopandan (czerwony barwnik chiński)

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

Wykonanie:

  1. Truskawki pokroić w dość grube plasterki.To się uda gdy mamy duże truskawki.Jeśli są małe pokroić je w połówki.
  2. Wszystkie składniki na winegret połączyć razem utrzepując widelcem na gładką emulsję.
  3. Zalać nim truskawki,przykryć i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  4. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni.
  5. Zabalsamowane truskawki układać na talerzach przekładając listkami bazylii
  6. Na środku (lub z boku) ułożyć kawałki przekrojonego na pół plastra sera Brie
  7. Posypać orzeszkami piniowymi
  8. Polać winegretem
  9. Dla kontrastu koloru dodałam kwiat ogórecznika.
  10. Teraz oddaj się delektacji :)

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

Sałatki na grilla

Wiosenne słodkości!

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

środa, 18 marca 2015

jajka faszerowane z sosem peanut'owym i spacy gratiną z prażonym kokosem

Smak tych faszerowanych jajek jest tak wyjątkowy jak wyjątkowa jest pochodzaca z Indonezji pikantna granita na bazie prażonego kokosa i zmiażdżonych orzeszków ziemnych z wybranymi aromatycznymi przyprawami i cukrem palmowym.Stosuje się ją w kuchni indonezyjskiej (jak i mojej) do łączenia z ryżem.To naprawdę wyjątkowa przyprawa w kuchni i warto ją sobie zrobić na zapas.

SKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3-4 łyżeczeki sosu z orzeszków ziemych (składniki podam też poniżej)
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

garnish:

  • 1-2 łyżeczki granity kokosowej (przepis podam poniżej)
  • 1 łyżeczka orzeszków ziemnych
  • cieniutkie paseczki świeżej chili
  • piórka czerwonej cebuli
  • ścinki świeżego kokosa

jajka faszerowane z sosem peanut'owym i spacy gratiną z prażonym kokosem

Wykonanie:

  1. Jajka ugotowac na twardo i wydrążyć żóltka.
  2. Żółtka połączyć widelcem w miseczce z majonezem,sosem z orzeszków ziemnych,granitą kokosową i chili,solą i pieprzem do smaku.
  3. Faszerowac masą jajka
  4. Dekorować dodatkami do garniszu

jajka faszerowane z sosem peanut'owym i spacy gratiną z prażonym kokosem

Jeszcze dzisiaj wpiszę pełne przepisy na granitę kokosową i sos z orzeszków

Przepis na granitę kokosową:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 30 g cukkru palmowego (zamienie brązowego)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 orzechy kemiri (zamiennie 6 ziemnych)
  • 1-2 łyżki nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego (fenkuł)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżki miąższu tamaryndowca
  • 3 indonezyjskie liście laurowe-salam leaves (zamiennie rodzime liście laurowe)
  • 55 ml oleju lub bezwonnej oliwy

granita kokosowa-serundeng

Przepis na gęsty sos z orzeszków ziemnych:

  • 5 łyżek peanutbutter z kawałkami orzechów lub zmielonych orzeszków ziemnych
  • 1 mała puszeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki katjap manis
  • 1 posiekana papryczka chili lub szczypta posiekanego cayennepeper lub 2 łyżeczki sambalu
  • 100 ml wody
  • 1 łyzka octu lub miąższu z tamaryndowca
  • 1/2 -1 łyżka cukru brązowego (lub palmowego)
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka laosu)

sos z orzeszków ziemnych

ALE JAJA!Wielkanocne Smaki - edycja V

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 17 marca 2015

Faszerowane jajka z prażonymi kaparami i musztardąSKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 ugotowanych na twardo jaj
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarebskiej
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyzki oliwy do prażenia kaparów
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

jajka faszerowane z prażonymi kaparami i musztardą

Wykonanie:

  1. Ugotowane jajka przekroic na pół wydrążając żółtka.
  2. Żółtka połączyć widelcem z majonezem,sokiem cytrynowym i musztardą,dodać prażone kapary,doprawić pieprzem i solą.Uważać z solą bo kapary sa juz słone.
  3. Faszerowac jajka dekorując dodatkami z garniszu.

Dziś w pospiechu bo czas goni.Wieczorem dodam poszerzony opis :)

jajka faszerowane z prażonymi kaparami i musztardą

jajka faszerowane z prażonymi kaparami i musztardą

Wielkanocne Smaki - edycja V ALE JAJA!

niedziela, 15 marca 2015

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

W zasadzie zabierając się do tego jajka chciałam zrobić je klasycznie mając w zamyśle smak jajka po benedyktyńsku.

W trakcie rozmyśliłam się jednak bo mój wzrokł padł na świeżego ogórka i już wiedziałam,że chcę by to jajko miało odświeżający i lekki smak.A że świeży ogórek cudownie komponuje się smakowo z cytryną jako z ogórkiem się narodziło.

Celowo wykorzystałam tylko zieloną skórkę ogórka aby imitowała siekaną natkę lub szczypiorek a jednocześnie nie rozwodniła masy.

Oczywiście kremową teksturę faszerowanego jajka musiałam przełamać czymś chrupkim i do tego wykorzystałam lekko słonego chipsa z szynki i kruszonkę na palonym maśle z ciemnego chleba.Taką kruszonką mogłabym posypywać wszystko :)

Daj się zaskoczyć tym smakiem.

SKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo (wielkość L)
  • 4-5 łyżek posiekanej zielonej skórki ze świeżego ogórka
  • 2-3 łyżki gęstego majonezu
  • 4 łyżeczki soku ze świeżej cytryny + otarta skórka
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

  • 2-3 kromki ciemnego chleba
  • 2 łyżki masła
  • 6 długich cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej (lub innej: Prosciutto,Pancetta,Serrano)
  • otarta lub cieniutko posiekana skórka z ogórka
  • czerwona papryka w proszku do posypania

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

 Wykonanie:

  1. chipsy i kruszonka: na początek przygotować chipsy z szynki i kruszonkę z chleba.W tym celu cieniutkie plastry szynki ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i umieścić w nagrzanym piekarniku.Opiekać przez 20 minut w 160*C.Po tym czasie wyjąć i wystudzić.Po wyjęciu będzie jeszcze miekka ale w trakcie stygnięcia nabierze chrupkości.
  2. Chleb (bez skórki) pokruszyć drobno i najlepiej obsuszyć je odkryte wcześniej przez kilka godzin lub wstawić wraz z szynką do piekarnika.
  3. palone masło: na małej patelni lub rondelku rozgrzać masło,przechylić rondel nieco na bok by całość masła zebrała się w załamaniu i utrzepywać je do czasu aż stanie się jasno brązowe czyli tak zwane palone.Na masło wrzucić okruchy suchego chleba i podprażać je przez chwilę aż wchłoną masło.Wyłożyć kruszonkę do osączenia na papierowy ręcznik.
  4. jajka: ugotować na twardo.Po 1 minucie gotowania we wrzątku zamieszać by się odwróciły a żółtka ścięły się po środku.
  5. Po 16 minutach wyjąć jajka z gotującej się wody i zahartować je pod zimną bierzącą wodą.
  6. Zimne jajka obrać,przekroić na pół i usunąć delikatnie żółtka do miseczki.
  7. Skórkę ogórka pokroić w cieniutkie paseczki.Nie dodawać jasnego miąższu bo rozwodni masę jajeczną.
  8. Drobno posiekaną skórkę ogórka dodać do żółtek.Dodać też majonez,sok cytrynowy,skórkę cytrynową oraz sól i pieprz do smaku.Wymieszać.
  9. Masą napełniać połówki jajek,przybrać kawałkiem złamanego na skos chipsa z szynki,posypać kruszonką z chleba,skrawkami skórki z ogórka i cytryny oraz opruszć po szcypcie czerwonej papryki.

Wielkanocne Smaki - edycja V ALE JAJA!

sobota, 14 marca 2015

jajka faszerowane z cryspy Chorizo i cytryną

jajka faszerowane z cryspy Chorizo i cytryną

Słynna hiszpańska kiełbasa Chorizo o smaku wędzonego bekonu,wędzonej słodkiej papryki i delikatnej ostrości chili nadaje tym faszerowanym jajkom oryginalny smak.

Cytrusowa kwasność cytryny i winnego winegretu doskonale się komponuje ze smakiem wędzonki.

Wielkanocna propozycja na faszerowane jajo :)

SKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo (wielkość L)
  • 120 g oryginalnej hiszpańskiej paprykowej kiełbasy Chorizo
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • 1 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki winnego octu (sherry vinegar)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

garnisz:

  • szczypta wędzonej papryki w proszku do posypania (ostatecznie zwykłej)-opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki siekanego szczypiorku chińskiego do garniszu (lub cieniutkiego zwykłego lub posiekanej natki)
  • wiórki ze skórki cytryny
  • tłuszcz z wytopionej kiełbasy Chorizo do pilania

jajka faszerowane z cryspy Chorizo i cytryną

Wykonanie:

  1. Jajka po minucie gotowania zamieszać delikatnie aby odwróciły się.To po to by żółtka znalazły się po środku jajka.
  2. Po włożeniu jajek do wrzątku gotować 16 minut a po tym czasie wyłowić je i zachartować pod zimną bierzącą wodą aby zatrzymać proces ścinania się.
  3. Jajka obrać,przekroić na pół i wydłubać delikatnie żółtka do miseczki.
  4. Żółtka rozdrobnić widelcem i połączyć z majonezem.
  5. Kiełbasę Chorizo pokroić drobno i wrzucić na suchą,gorącą teflonową patelnię stojącą na średnim ogniu.
  6. Kawałki kiełbasy wytopią się stając się chrupkie.
  7. Wytopiony tłuszcz zachować do polania a 2/3 chrupkich kawałków kiełbasy dodac do masy z żóltek.
  8. Dodać do masy też posiekaną natkę,sok cytrynowy i ocet winny.
  9. Doprawić solą i pieprzem
  10. Jajka napełnić masą a masę posypać chrupkimi kawałkami Chorizo,siekanym dronym szczypiorkiem lub natką,posypać też wiórkami skórki cytrynowej i polać kilkoma kroplami tłuszczu wytopionego z kiełbasy.Lekkie podgrzanie przywróci mu płynność.
  11. Na konieć posypać szczyptą wędzonej papryki.......o czym ja zapomniałam zajęta przełykaniem ślinki :)

jajka faszerowane z cryspy Chorizo i cytryną

ALE JAJA! 

Wielkanocne Smaki - edycja V

piątek, 13 lutego 2015

sushi w czerwieni

sushi w czerwieni

Składniki na 4-6 kawałków sushi:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu na sushi
  • 1 spory czerwony burak
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1/4 ogórka przekrojonego wzdłuż
  • liść sałaty
  • 2 łyżki wędzonej makreli (lub łososia)
  • garstka kiełków czerwonych buraczków (lub inne)
  • garstka kiełków fasoli mung wyhodowane w domu
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki (podprażone)

sushi w czerwieni

Wykonanie:

  1. Buraczek zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć przez sito zachowując sok.
  2. Sok dodać do ugotowanego ryżu razem z octem,połową chrzanu i 1 łyżką pozostałego puree z buraczków.Wszystko dokładnie wymieszać ze szczyptą pieprzu.
  3. Na drewnianej macie do zwijania sushi ułożyć arkusz folii plastikowej.
  4. Na folii rozprowadzić cienką warstwą czerwony ryż do wielkości drewnianej maty.
  5. Na ryżu (na jednej jego połowie więc nie zupełnie na środku) ułożyć liść sałaty,a na nim podłużne kawałki ogórka (bez pestek),kawałeczki ryby,kiełki buraczków czerwonych i paseczek chrzanu z pozostałego chrzanu
  6. Zwinąć jak to się robi przy sushi.
  7. Przed pokrojeniem warto schłodzić w lodówce.
  8. Kroić na kawałki przez plastikową folie co zapobiegnie deformacji.
  9. Podać posypane podprażoną czarnuszką i lekkim sosem sojowym do maczania

Walentynkowe menu Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015zBLOGowani.pl

wtorek, 20 stycznia 2015

ośmiornica duszona z miodem

To najsmaczniejsza ośmiornica jaka do tej pory zrobiłam.Dosłownie palce lizać.Powstały gęsty sos który powstał z cebuli,modu i aromatycznej oliwy delikatnie okleja kawałki ośmiornicy.Dodane skórki tofu które pozostają delikatnie chrupiące znakomicie uzupełniają to danie do którego nie chciałam ani ryżu ani czegokolwiek innego.

Czosnek upieczony w łupinach nie staje się gorzki.Zachowuje swoją naturalną ostrą słodycz.Wystarczy leciutko nacisnąć i z łatwością wychodzi z łupinki upieczony kremowy ząbek.

Jako mocno chrupiący akcent i przegryzkę podałam delikatne chipsy z krewetek-krupuk

Zobacz więcej na temat prawidłowego obejścia się z ośmiornicą przed jej przygotowaniem.

  • 1 ośmiornica
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 50 ml octu

dodatkowo:

  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju do duszenia
  • 1 główka czosnku (nie obierać)
  • 1 duża cebula (obrana)
  • 2 łyżki lekkiego sosu rybnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pasty z chili np.sambal
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju aromatyzowanej cytryną
  • 2-3 łyżki 30% alkoholu (wódka,jenever,sake itp.- można zastąpić podwójną ilością dobrego białego wina
  • 3-4 laski skórek tofu (moczone przez noc lub nawet całą dobę)

ośmiornica duszona z miodem

  1. Napełnić duży garnek wodą,dodać liście laurowe,rozgniecione ziele ang. pieprz i ocet.
  2. Gdy woda się zagotuje oprawioną ośmiornicę zanurzać kilkakrotnie we wrzątku po kilku sekundach ponownie wyciągając.Zanurzając każdy kolejny raz robić to coraz głębiej.Po kilku razach wrzucić całą ośmiornicę razem z wywróconym na drugą stronę workiem.
  3. Gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywką przez 30-45 minut.
  4. Ośmiornicę wyjąć i wystudzić na cedzaku.
  5. Dopiero gdy wystygła pokroić macki,środek i worek na kawałki.
  6. Namoczone skórki tofu pokroić najlepiej nożyczkami na ok.1-1,5 cm kawałki
  7. Rozgrzać lekko w sporym rondlu 2 łyżki oleju
  8. Obraną cebulę pokroić wzdłuż na ósemki.
  9. Wrzucić cebulę i luźne ale nie obrane z łupinek ząbki czosnku.
  10. Podsmażać przez chwilę aż cebula nabierze delikatnego bursztynowego koloru.
  11. Dorzucić kawałki ośmiornicy,skórki tofu i resztę składników.
  12. Zamieszać,przykryć pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu do odparowania sosu i miękkości ośmiornicy.Gdyby sos odparował wcześniej uzupełnić go na czas odrobiną wody lub buliony byleby cebula się nie przypaliła.
  13. Sprawdzić czy wystarczająco słone.Ja już nie dosalam.
  14. Pyszne tak samo ciepłe jak i zimne dlatego idealnie nadaje się na dłuższe przyjęcia i stojące imprezy
  15. Podałam z chrupkami z krewetek (krupuk-indonezyjska przystawka).Posypałam natką i grzybkami

ośmiornica duszona z miodem

ośmiornica duszona z miodem

Zdrowy obiad

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

wtorek, 30 grudnia 2014

Roquefor na karmelizowanej gruszce

To bezmięsna wersja przekąski z karmelizowanymi gruszkami ale dzięki kropelce liquid smoke nabiera jednak przyjemnego aromatu wędzonki.Dla smakoszy bekonu lub szynki parmeńskiej polecam Crunchy puzderka z szynki i pieczone gruszki z rozmarynem na miodowym kremie. Do jednej i drugiej przekąski wykorzystałam podobne składniki i obie świetnie pasują razem na stole a zadowolą i jaroszy i mięsożerców.

SKŁADNIKI na 10 przekąsek:

  • 10 plastrów twardych gruszek np.Conference z najgrubszej części
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu,syropu klonowego lub cukru np.brązowego
  • kilka gałązek tymianku lub/i mała gałązka rozmarynu
  • 10 plasterków sera z pleśnią Roquefor lub niebieskiego z pleśnią
  • 2 krople liquid smoke (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Podgrzać masło na patelni i podprażyć na nim tymianek lub/i rozmaryn
  2. Gdy czuć już lekki aromat ziół dodać miód lub syrop ewentualnie cukier oraz jeśli mamy 2 krople liquid smoke.
  3. Na tym układać plastry gruszki i podsmażać chwilkę do czasu aż nabiorą jasno-brązowego koloru karmelu
  4. Gdy gruszki są z obu stron podpieczone przenieść je łopatką na półmisek.
  5. Na każdej gorącej gruszce ułożyć plasterek sera pleśniowego
  6. Posypać kruszonka z jarmużu lub zwyczajnie szczyptą drobno posikanej świeżej natki pietruszki.
  7. Podawać od razu na ciepło lub na zimno

Roquefor na karmelizowanej gruszce

Przekąski SylwestrowezBLOGowani.pl

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Te bekonowe koszyczki to szybkie i eleganckie przekąski idealne na Sylwestra,szwedzki stół czy inną imprezę z przyjaciółmi.Potrzebne składniki do ich przygotowania na pewno pozostały po dopiero co minionych świętach i leżą w lodówce.Czas je wykorzystać na Sylwestrowe przyjęcie.

Wiem że nie każdy przepada za kozim serkiem.Choć z miodem smakuje zupełnie inaczej.Nie mniej można kozi serek zamienić zwykłym serkiem kremowym od krówki a nawet Ricottą.Ja uwielbiam jednak ten wyrazisty charakterystyczny smak koziego serka i wraz z miodem i upieczonymi w ziołach gruszkami na chrupiącym słonym bekonie czy szynce to idealna harmonia smaku.

Uważać należy z rozmarynem bo jest bardzo aromatyczny i kilkanaście igiełek na tę ilość składników w zupełności wystarczy by nie zdominował smaku.Tymianku można dodać więcej.Można wykorzystać też jedno z tych ziół jednak rozmaryn bardziej podkreśla smak wędzonej szynki.

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

SKŁADNIKI na 20 koszyczków:

  • 10 cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej (Prosciutto) lub bekonu
  • ok. 120 g kremowego miękkiego serka koziego z miodem lub bez
  • 2 łyżki miodu do serka (jeśli serek jest naturalny)
  • 2 gruszki obrane
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • kilka gałązek tymianku
  • ok.20 igiełek rozmarynu
  • listki szałwii lub jarmużu do uprażenia i posypania
  • pieprz do smaku

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Do wykonania puzderek/koszyczków z szynki (lub bekonu) wykorzystałam formę do mini muffinek.Mają idealną wielkość na jeden kęs.Z powodzeniem można jednak wykorzystać do tego metalowe głębokie podstawki pod gotowane jajka lub wykonać je zwyczajnie z folii aluminiowej formując kształt na kieliszku.Chodzi głównie o to by szynkę wstawić do czegoś by zapiekła się tworząc wgłębienie.Nie trzeba też zbytnio starać się o nadanie idealnego kształtu bo w trakcie pieczenia szynka będzie kurczyć się.

Plastry szynki bywają długie.Należy je wtedy przeciąć na pół by otrzymując 20 koszyczków lub ułożyć je w formie podwójnie.

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 200*C
  2. Szynką czy bekonem wyłożyć wybrane formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do czasu aż bekon spiecze się na chrupko
  3. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.
  4. Serek kozi jeśli jest naturalny bez dodatku miodu wymieszać z 1 łyżką miodu.Doprawić szczyptą pieprzu.Nie solić
  5. Gruszki pokroić w kostkę
  6. Na małym ogniu na patelni rozpuścić masło i podprażyć na nim całe gałązki tymianku i rozmaryn.
  7. Gdy czuć już aromat ziół dodać pokrojoną gruszkę i 1 łyżkę miodu lub syropu.Doprawić szczyptą pieprzu do smaku.
  8. Niczego nie dosalać bo szynka sama z siebie jest słonawa.
  9. Zamieszać i podsmażać 2-3 minuty aby gruszki lekko się skarmelizowały.
  10. Napełniać szynkowe/bekonowe puzderka serkiem
  11. Na serku układać po porcji duszonych w ziołach gruszek.
  12. Posypać uprażonym na chrupko jarmużem lub szałwią.
  13. Podawać jako zimną przekąskę

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Aby uprażyć listki szałwii potrzeba kilkadziesiąt sekund na średnio gorącym maśle.Jarmuż jest bardziej skomplikowany bo pokarbowany i potrzebuje więcej czasu.Łatwo go spalić.Najprostszym sposobem jest wrzucić kawałki jarmużu chwilkę na głęboki olej lub usmażyć na patelni uważając by nie spalić często mieszając.Można też uprażyć w piekarniku wykładając na płaskiej blaszce.To wymaga najwięcej czasu.

Gotowe koszyczki można też posypać pokruszonymi tak ostatnio modnymi chipsami z warzyw.Jak kto woli.U mnie uprażony jarmuż

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Do tych chrupiących bekonowych/szynkowych przekąsek pasuje również inna przekąska w wersji bez mięsa jednak z bardzo podobnych składników:

Roruefor na karmelizowanej gruszce:

Roquefor na karmelizowanej gruszce

Przekąski SylwestrowezBLOGowani.pl

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Skopiuj CSS