Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Appetizers - Przystawki

sobota, 31 grudnia 2016

Zapiekany ser Langre - serowe sylwestrowe fondue z czosnkiem

SKŁADNIKI:

  • krążek sera do zapiekania (u mnie francuski ser Langres)
  • gałązka tymianku
  • kawałek chili
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka owoców suszonej żurawiny
  • kilka podłużnych tostów lub krakersów

zapiekany

Wykonanie:

  1. Drewnianą pokrywkę opakowania i papier moczyć jakis czas w w wodzie. Dzięki temu nie zbrązowieją od temperatury w trakcie pieczenia.
  2. Ser Langre ma bardzo miękko skórkę i nie trzeba z niego odkrawać góry. Jednak jeśli wykorzystasz ser typu Camembert, trzeba odkroić górną warstwę skórki zostawiając cieniutki rant by płynny ser na nim się zatrzymał w trakcie pieczenia.
  3. W ser powkłuwać cienkie paseczki chili pomagając sobie przy wciskaniu czubkiem ostrego noża.
  4. Tak powkłuwać również plasterki czosnku, kawałeczki gałązki tymianku i żurawinę.
  5. Nagrzać piekarnik do tmp. 150*C i 10-15 min. przed podaniem wstawić ser do nagrzanego piekarnika. Nie zapiekać sera dłużej niz podany czas bo ser straci płynna konsystencję przez to, że białko zetnie się w nim zbyt mocno i ser będzie po prostu gruzełkowaty jak twaróg.
  6. Podawać gorący prosto z pieca maczając w nim na chrupiąco zapieczone długie paluszki wykrojone z bułki lub chleba. Również podłużne krakersy świetnie się nadają do nabierania fondue.
  7. Do sylwestrowego Fondue trzeba oczywiście podać również szampana

Szczęśliwego Nowego 2017 Roku !!!

piątek, 30 grudnia 2016

pieczone krążki koziego sera z pieczoną gruszką, granatem i lichi

Sylwestrowa petarda! Co tu dużo mówić,... to jest pooo-prooo-stuuuu przeeeepyszne.

Przepyszne, ekskluzywne tak jak powinno być na stole sylwestrowym, kolorowe i zdrowe również.

pieczone krążki koziego sera z pieczoną gruszką, marakują, granatem i lechee

Pieczone krążki sera z listkami tymianku zamieniają się w mini delikatne serniczki, a kozi lekko ostrawy smak w połączeniu ze słodyczą soczystych i lekko kwaskowych owoców zamienia się po prostu w delikates.

Dlatego uwielbiam taką kuchnię: w połączeniu jednego składnika i jego smaku z drugim, powstaje zupełnie coś nowego, zaskakującego podniebienie i zmysł smaku. Dlatego też gotowanie nazywam sztuką. W malarstwie łączy się kolory tworząc obraz, a w kuchni można tworzyć przez łączenie smaków arcydzieła smakowe na talerzu.

W tym wydawałoby się pracochłonnym daniu i jakimś skomplikowanym nie ma nic trudnego, pracochłonnego czy rujnującego budżet. Potrzebna jest tylko wyobraźnia i odważna ciekawość na nowe.

Soczystość owoców granatu, marakui i lychee kontrastuje z chrupkością orzechów, tostów ze słonecznikiem i tylko lekko zblanszowanych listków brukselki.

Słodki i wyjątkowy smak lychee łączy się z słodko kwaskowymi owocami granatu i marakui na zimno. Nie wiem czy lychee można dostać na rynku w Polsce, ale jeśli tak to warto. Kremowy lekko ostry smak pieczonych krążków koziego sera i słodki delikatny smak gruszki z grilla łączy się na ciepło. Wszystko ułożone jest na podpieczonej na grillu rzymskiej sałacie, a tymianek uzupełnia wyjżtkowość całej tej uczty smakowej. Na koniec wszystko polałam delikatnym winegretem na bazie jasnego balsamico i marakui.

Mmmmmm, rety jakie to pyszne :) Sylwestrowa petarda!

pieczone krążki koziego sera z pieczoną gruszką, granatem i lyczeei

pieczone krążki koziego sera z pieczoną gruszką, granatem i lichi

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 rolka sera koziego (typu fromage ze skórką) jak na zdjęciu powyżej
  • gałązka tymianku świeżego lub 1/2 łyżeczki suchego
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 2 duże gruszki Conference
  • 2 bułki np. ze słonecznikiem

garnisz:

  • 2 owoce marakui
  • ok. 10-12 owoców lychee lub kawałek ananasa
  • 4 łyżki ziarenek owocu granatu
  • garstka orzechów włoskich
  • 4 łyżki listków brukselki (u mnie zielono-fioletowa odmiana)

pieczone krążki koziego sera z pieczoną gruszką, granatem i lyczee

Wykonanie:

  1. Tego typu ser jaki użyłam jest w opakowaniu już pokrojony w plasterki. Ja rozdzielałam je po 2, uzyskując podwójnie grube krążki. Krążki ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia przecięciem w dół i posypać listkami tymianku.
  2. Przygotować pozostałe składniki na garnisz, by po wyjęciu sera z pieca od razu były przygotowane pod ręką do złożenia dania na talerzu. Owoce lychee obrać ze skórek, przekroić ostrym nożem na pół i oddzielić od pestki.
  3. Gruszki przekroić na pół i odkroić z nich gruby plaster (jeden plaster na porcję)
  4. Sałatę rzymską przekroić na pół nie odcinając głąba. On będzie trzymał sałatę w całości ( jedna połówka na porcję)
  5. Bułki przekroić na pół a najlepiej na 3 plastry i podpiec je w tosterze. Ja zawsze rezerwuję sobie te kawałki ze spodem w słoneczniku.
  6. Nagrzać piekarnik do 200*C i wstawić do niego krążki sera pod ruszt aby nabrały złoto-brązowego koloru. Zapiekać ok. 10-15 minut.
  7. W tym czasie ustawić patelnię grillową na kuchence, posmarować ja łyżką oliwy lub oleju kokosowego lub zwykłego oleju i lekko oprószyć solą (nie używać masła bo się będzie palić)
  8. Ułożyć na patelni sałatę rzymską przecięciem w dół. Gdy lekko się podpiecze przewrócić ją na drugą stronę.
  9. Gdy jest podpieczona z obu stron zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach (najlepiej wcześniej podgrzanymi, ale nie jest to konieczne).
  10. Patelnie oczyścić z resztek po sałacie dokładnie wycierając papierowym ręcznikiem lub zupełnie myjąc i wycierając do sucha.
  11. Ponownie stawić patelnię na ogniu i rozsmarować nieco oliwy lub oleju i musnąć dosłownie odrobiną soli . Gdy jest gorąca ułożyć na niej plastry gruszki. Gdy podpiekły się na tyle, że widoczny jest na nich wzór rusztu, przewrócić je na drugą stronę.
  12. Gdy gruszki są już podpieczone z obu stron, ułożyć je obok/na sałacie.
  13. Na sałacie też ułożyć po dwa gorące krążki pieczonego sera prosto z pieca.
  14. Na talerzu rozłożyć zblanszowane listki brukselki, rozsypać ziarenka granatu, kawałki lychee, miąższ z marakui i orzechy.
  15. Obok podać tosty
  16. Całość skropić winegretem. Jeśli mamy go więcej podać do stołu w kokilce.
czwartek, 22 grudnia 2016

carpaccio z czerwonych buraków

SKŁADNIKI:

  • 4 duże czerwone buraki

winegret:

  • 2 łyżki jasnego octu balsamicznego lub octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyzki lekkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

  • garść zielonych młodych listków np.: rukoli, buraczków, roszponki, szpinaku itp.
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta
  • 2 łyżeczki suszonego czerwonego pieprzu
  • 2 łyżeczki kaparów

carpaccio z czerwonych buraków

Wykonanie:

  1. winegret: oliwę , sok z limonki lub cytryny i ocet balsamiczny umieścić w kubku lub miseczce i przy pomocy małej trzepaczki/rózgi lub widelca utrzepać na gładką gęstą emulsję.
  2. Dalej utrzepując dodawać w małych porcjach pozostałe płynne składniki. Spróbować i odprawić solą i pieprzem. Pamiętać należy, że sosy sojowe zależnie od rodzaju mogą być słone same z siebie.
  3. Gotowane i wystudzone czerwone buraki pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wygodniej zrobić to krajalnicą niż nożem. Pokrojone plasterki zamaczać w winegrecie i układać w miseczce a nastepnie przykryć folią plastikową i odstawić do lodówki na jakieś 1/ godziny (lub dłużej) by zamarynowały się.
  4. Pozostały winegret przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na minimum 1/2 godz., ale im dłużej tym będzie smaczniejszy.
  5. układanie carpaccio: gotowane czerwone buraki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i każdy "maźnąć" np. pędzelkiem lub choćby palcem umoczonym w winegrecie, aby nabrały ładnego połysku.
  6. Plasterki buraczków układać na talerzu w okręgi zaczynając od środka i zakładając jeden plasterek na drugi.
  7. Dla połysku "maźnąć" winegretem również każdy listek.
  8. Ułożyć małą kupkę listków na samym środku buraczków.
  9. Tuż przed samym podaniem rozkruszyć po listkach ser feta. Nie robić tego wcześniej aby zachować czystą biel sera, bo ser może łatwo zafarbować się na czerwono od buraczków. No chyba, że komuś taki efekt spodoba się właśnie.
  10. Na koniec ułożyć na listkach po kilka kaparów a całość posypać czerwonym pieprzem.
  11. Na stole polać carpaccio z czerwonych buraków nieco winegretem, a jeśli jeszcze go zostało, postawić obok w mini sosjerce lub miseczce z łyżeczką.

carpaccio z czerwonych buraków

Wytrawne potrawy wigilijne 2.

sobota, 08 października 2016
  • chrupiące wontony z mięsem
  • SKŁADNIKI na 20 sztuk:
  • 20 arkuszy na wontony (odmrożone)
  • 150 g chudego mielonego mięsa np. szynka wieprzowa lub pierś z kurczaka
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub innego  dobrego białego wina
  • 1/4 łyżeczki mąki
  • biały pieprz
  • sól
  • olej arachidowy lub inny do smażenia
  • na sos:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego lub chińskiego ciemnego octu
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu

Zamiast powyższego sosu można wontony podać z gotowym chińskim słodkim sosem chili (jak na zdjęciach).

  • chrupiące wontony z mięsem
  • Wykonanie:
  1. Szpinak zanurzyć w gotującej się wodzie blanszując przez ok. 10 sekund. Wylać następnie szpinak na sito od razu przelewając dużą ilością zimnej wody, lub wyjąć z wrzątku i zanurzyć w misce z lodowatą wodą z kostkami lodu. To wszystko po to by zahamować proces gotowania się, by liście zachowały jędrność.
  2. Liście szpinaku ścisnąć mocno w dłoniach odciskając z nich wodę.
  3. Poszatkować drobno liście szpinaku i dodatkowo rozłożyć na papierowych ręcznikach nakrywając drugim papierowym ręcznikiem, dociskając delikatnie dłonią by odsączyć maksymalnie nadmiar wody. Zapobiegnie to temu, że farsz stanie się zbyt rzadki.
  4. Tak osączone liście wymieszać z mielonym mięsem, pokrojoną drobno w krążki cebulą dymką i częścią szczypioru i resztą składników. Uważać z ilością szpinaku i szczypioru w stosunku do mięsa, aby farsz nie był nazbyt zielony. 
  5. Odmrożone arkusze na wontony zabezpieczyć przed wysychaniem np. wilgotną ściereczką.
  6. Wyjmując po jednym arkuszu umieszczać pośrodku małą kulkę mięsa (ok. 1 łyżeczki), zwilżyć dookoła mięsa ranty ciasta wodą i ścisnąć ciasto razem tworząc saszetkę. Związać saszetki źdźbłem cienkiego szczypiorku lub jeszcze lepiej szczypiorku czosnkowego który jest mocniejszy.
  7. Nożyczkami obciąć równo górną wystającą część ciasta ponad wiązaniem. Można równiej pozostawić owe końcówki ciasta, które po usmażeniu będą również ozdobne.
  8. Smażyć jak frytki w gorącym oleju jednak nieco krócej. Do czasu gdy wontony nabiorą złoto-brązowego koloru.
  9. sos: połączyć razem składniki na sos lub wykorzystać gotowy słodki sos chili.
  10. Maczać w nim wontony.
chrupiące wontaony z mięsem

Andrzejkowa uczta

niedziela, 29 maja 2016

Książęce śniadanie - Marynowane krewetki na guacamole

Książęce śniadanie - Marynowane krewetki na guacamole

 Od dłuższego już czasu praktykuję zasadę, że najważniejsze w posiłku powinna być jakość a nie ilość. Dobre a czasem wręcz wyszukane produkty, zdrowe i odżywcze, zamiast klasycznych odwiecznych kanapek.

Tak naprawdę wcale nie potrzebujemy aż tylu węglowodanów na śniadanie, a w przypadku kanapek stanowią one chyba połowę posiłku jak nie więcej. Nie pracując ciężko fizycznie powinniśmy zadbać o białko i witaminy przede wszystkim.

Dlatego też na moje dzisiejsze śniadanie.,... wręcz książęce śniadanie, zapodałam duże marynowane krewetki gamby na sałatce Guacamole, która jak wiadomo składa się głównie z pomidorów jakże zdrowych bogatych w antyoksydanty i mega zdrowe awokado bogate w zdrowe nienasycone tłuszcze omega 3 i 6. Tę sałatkę Guacamole wzbogaciłam chrupiącą rzodkiewką, która oryginalnie nie jest dodawana, a jest jedynie moją dzisiejszą "zachciewajką", by zastąpić nią tosta lub chrupkie pieczywo.

Takie krewetki na guacamole, można zabrać do pracy na lunch. Na jedną porcję trzeba oczywiście składniki zredukować o połowę.

Jakowoż krewetki trzeba zamarynować, najlepiej zrobić to dnia poprzedniego aby marynowały się przez całą noc.

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 10-12 dużych krewetek (gamba's)

marynata do krewetek:

  • sok z 1 limonki lub małej cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta suszonego czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta ostrej papryki lub pasty z chili- Sambal
  • kilka kropel Maggi

na sałatkę Guacamole:

  • 1 pomidor mięsisty lub 2 mniejsze mało wodniste
  • 2 małe awokado lub 1 duże
  • garstka rukoli lub roszponki (ewent. innej zieleninki)
  • 4 duże rzodkiewki lub 6 mniejszych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 łyżki soku z cytrynu, limonki lub ewent. octu
  • 1 łyżeczka siekanej cebulki lub szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Książęce śniadanie - Marynowane krewetki na guacamole

Wykonanie:

  1. Krewetki zamarynować w składnikach wymienionych na marynatę i odstawić zakryte do lodówki na co najmniej godzinę. Jakowoż krewetki te przeznaczone są na śniadanie, zamarynować je więc najlepiej dzień wcześniej na noc.
  2. Jeśli krewetki są surowe (szare), należy je przesmażyć z obu stron na łyżeczce oliwy lub oleju dosłownie po 30-45 sek. z każdej strony. Zyt długo smażone staną się gumowe i niesmaczne. Jeśli krewetki są przy zakupie już gotowane (biało-różowe) nie trzeba ich przesmażać lub jedynie wrzucić na patelnie na kilkanaście sekund.
  3. Jeśli awokado masz twarde pokrój je w kostkę wcześniej przekrawając na pół i wydrążając łyżką z łupiny. Od razu też skrop sokiem z cytrynu lub octem, inaczej awokado brzydko ściemnieje. Jeśli awokado jest już miękkie najlepiej z niego zrobić tak jak jak "krem" na którym ułożyłam krewetki. W tym wypadku też od razu trzeba dodać sok cytrynowy lub ocet.
  4. Pokroić pomidory w kostkę usuwając wodniste pestki. Dodać sok cytrynowy i oliwę, dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie słupki, posiekany szczypiorek, rukolę i rzodkiewkę pokrojoną w grube plasterki. Doprawić solą pieprzem i kilkoma kroplami maggi. Wymieszać.
  5. Twarde awokado pokrojone w kostkę wmieszać delikatnie do pomidorów. Jeśli jest miękkie zmiażdżyć na "krem", ale nie na zupełną papkę. Pozostaw widoczne grudki. Po dodaniu soku lub octu dodaj też oliwę, suszony czosnek, sól i pieprz i nieco siekanego szczypiorku lub cebulki.
  6. Wyłóż sałatkę Guacamole na talerzu a na niej porcję "kremu" z awokado (chyba, że wkroiliście je do pomidorów, wtedy pominąć ten etap).
  7. Na sam koniec dokończyć kopczykiem zamarynowanych krewetek.

ksi

piątek, 04 grudnia 2015

gruszki z patelni z rozmarynem i crunchy kiełbasą

Podczas ostatniej wizyty w Polsce, zapodałam te podduszane z rozmarynem i szczyptą cynamonu gruszki posypane kruchymi drobinami kiełbasy zupełnie z premedytacją mojej siostrzenicy i jej partnerowi. Do gruszek podałam im też mój ulubiony maślany ryż z cynamonem i jako uzupełnienie obiadu, delikatne mięso w sosie własnym. Jesteś ciekawa/y jak przygotować ten ryż? To znajdziesz w przepisie na Łososia na maślanym ryżu.

A dlaczego z premedytacją to zrobiłam? Bo ona bardzo nie lubi cynamonu i mocno to zawsze podkreśla. Kojarzy jej się on z rozgotowaną brejowatą papką ryżową posypaną dużą ilością cynamonu i cukru z dzieciństwa, podawaną min w szkołach.

Postanowiłam pokazać jej, że dzięki mnie polubi jednak cynamon.

Poza tym takie gruszki z aromatem cynamonu i rozmarynu doskonale wpiszą się w świąteczne menu. Doskonale pasują do karpia czy innej ryby. Oczywiście crunch z kiełbasy, boczku czy bekonu można pominąć w wieczór wigilijny gdy nie jemy mięsa, a aromat wędzonki można uzyskać dzięki kropli płynnego dymu (liquide smoke). Takie gruszki można podać też w kolejne dni świąteczne już z chrupiącymi kawałeczkami wędzonej kiełbasy czy bekonu, bo one po prostu idealnie łączą się z takimi gruszkami i dla mnie są niezastąpione.

Gruszka z rozmarynem pieczona w szynce parmeńskiej i cieście francuskim - to elegancka przystawka, którą już kiedyś zaskoczyłam gości.

gruszki z rozmarynem z patelni z crunchy kiełbasą

Cynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko do ciast czy deserów. Jest najzwyklejszą przyprawą dodawaną do dań mięsnych. I żeby cynamon zaczął kojarzyć się w końcu mojej siostrzenicy lepiej, do gruszek do których dodaję cynamon, podałam owy maślany ryż, a w tej kombinacji (cynamon+ryż) przywoływał takie niemiłe wspomnienia.

Różnica między tym co wspomina a tym co podłam jest  kolosalna, bo doradziłam jej zapomnieć o tanim ryżu niskiej jakości, który w każdym sklepie od zawsze można kupić, a który najlepiej nadaje się jedynie do gołąbków. Maślany ryż przygotowuję z naturalnie pachnącego ryżu Pandan lub z ryżu jaśminowego.

Jej zaskoczenie było tak ogromne, ze już teraz sama robi teraz ten ryż w swojej kuchni.

gruszki z rozmarynem z patelni z crunchy kiełbasą

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 4 gruszki Conference (mogą być połówki z puszki jeśli są twarde)
  • 1 gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • kawałek ulubionej podwędzanej kiełbasy, chudego boczku lub bekonu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 krople ostrego sosu chili
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła lub oleju

 gruszka z patelni z rozmarynem

Wykonanie:

  1. Gruszki obrać i przekroić na pół. Jeśli świeże gruszki są nazbyt twarde obgotuj je przed smażeniem przez kilka minut obgotować by zmiękły a następnie osączyć. Jeśli nie chcesz ich obgotowywać, pokrój gruszki w ćwiartki. Gruszki z puszki też się do tego doskonale nadają, ale wybierz takie, które są spoiste i nie nazbyt miękkie bo się na patelni "rozciapią".
  2. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić na nie pokrojona w drobną kosteczkę kiełbasę. Kiełbasę można zastąpić drobno pokrojonym wędzonym boczkiem lub bekonem. Cokolwiek wybierzemy, chodzi głównie o słonawy, wędzony smak i efekt chrupkości.
  3. Gdy kiełbasa jest już krucha, dodać do niej rozmaryn. Jeśli masz świeży dodaj całą gałązkę na patelnię, którą w całości będzie później łatwiej usunąć. Można wrzucić tylko kilka luźnych igiełek by podkreślić rozmaryn dekoracyjnie.
  4. Na koniec na rozgrzaną patelnię płaską stroną do dołu ułożyć gruszki.
  5. Posypać wszystko szczyptą cynamonu i szczyptą pieprzu a także dodać ocet balsamiczny i kilka kropel sosu chili.
  6. Gdy gruszki lekko się podpieką przewrócić je na drugą stronę. Uważać przy wykorzystaniu masła by nie poddać go zbyt wysokiej temperaturze na patelni, przez co może zacząć się palić.

Przepis i jak zrobić maślany ryż znajdziesz w przepisie Łosoś na maślanym ryżu. 

gruszki z rozmarynem z patelni z crunchy kiełbasą

Do delikatnych dań z ryby czy drobiu dla odmiany i bez problemu zamiast warzyw, można podać delikatne owoce z ziołami. Te gruszki z patelni gwarantują ucztę dla podniebienia. Już raz wcześniej wykorzystałam gruszkę z rozmarynem piekąc ją w cieście.

wtorek, 13 października 2015

Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

Dolmades to przypominające to małe rolki przypominające kształtem cygara, najczęściej faszerowane ryżem (bez mięsa), orzechami przyprawione świeżą miętą, koperkiem i innymi aromatycznymi dodatkami. Są również wersje z farszem z dodatkiem mięsa, jednak te wegetariańskie są najczęściej spotykane. Tym czym faszerowane są Dolmades zależy głównie w jakim kraju są podawane. Często dodaje się do farszu również drobno posiekane rodzynki. Taki farsz zawija się w zblanszowane liście winorośli. Liście winorośli nawet po podduszeniu nie rozgotowują się i pozostają lekko chrupkie, co bardzo lubię.

Można by je porównać do rodzimych gołąbków, ale jednak bardzo dużo je różni.

Rolki Dolmades są popularnym daniem w Grecji i Turcji.

Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

Dodatek przyprawy sumak nadaje farszowi lekko kwaskowego smaku, który zrównoważony jest słodyczą syropu z owoców granatu, który również jest słodko-kwaskowy. Jeśli nie mamy kwaskowatego sumaku, musimy dodać innego delikatnie kwaśnego składnika. Może to być odrobina soku z cytryny lub sok z kiszonej kapusty. Uważać by nie przesadzić.  Jeśli nie mamy słodko-kwaskowego syropu z granatu i wybierzemy inny syrop np. z czarnej morwy (nie jest kwaskowy) lub rodzynki, musimy dodać nieco więcej soku z cytryny lub soku z kiszonej kapusty.

Grzyby w farszu lubą kwaskowe towarzystwo. Pomyśl o bigosie. Dodawane są do wykwintnego bigosu również słodkie składniki jak śliwki.

SKŁADNIKI:

  • dużo świeżych młodych, dużych liści winorośli
  • 4-6 łyżek oliwy
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 2 ząbki czosnku gładko zmiażdżone
  • 150 g długoziarnistego ryżu (nieugotowanego)
  • 100 g świeżych grzybów leśnych
  • 75 g orzeszków piniowych ewent. włoskich
  • 2 łyżki syropu z owocu granatu lub 50 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sumak'u
  • 4 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 2 łyżki świeżo posiekanej mięty
  • 600 ml bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Liście winorośli wrzucić do wrzącej wody i blanszować je przez ok. 10 minut. Można w handlu dostać gotowe zblanszowane liście pakowane w słojach (w zalewie) lub pakowane próżniowo. Po zblanszowaniu wyłowić liście i odsączyć na sicie. Jeśli mamy gotowe liście należy je opłukać pod bieżącą wodą. Odciąć nożyczkami ogonki.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić na niej posiekana cebulę i czosnek.
  3. Gdy cebula jest zeszklona dodać do niej drobno posiekane grzyby i podsmażać razem przez chwilę.
  4. Po chwili dodać opłukany ryż, zamieszać, dolać gorący bulion (ok. 1/2 szklanki) tak by ryż był nieco w niej zanurzony i gotować wszystko pod przykryciem ok. 15 minut w razie potrzeby dolewając gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć tyle bulionu by ugotował się tylko pół twardo. Zdjąć wtedy z ognia.
  5. Do przestudzonego ryżu dodać orzeszki, posiekaną drobno miętę i koperek, syrop z granatu lub drobno posiekane rodzynki, sumak oraz sól i pieprz do smaku.
  6. Układać liście na blacie gładką stroną liścia do dołu a uwypuklonymi nerwami do góry.
  7. Na liściu od strony ogonka ułożyć ok. małej łyżeczki farszy tworząc z niego poprzeczny wałeczek.
  8. Zawinąć boki liści nieco do środka, a następnie zawijać wałeczki od szerszej strony z farszem tworząc niezbyt grube rolki. Grubość rolek można porównać z wielkością męskiego kciuka, czyli grubsze od naszych kobiecych.
  9. Tak zrolowane pozostałe liście do wyczerpania się farszu ułożyć w rondelku do parowania
  10. Zagotować dużo wody w garnku i ustawić nad parą rondelek z rolkami. Przykryć.
  11. Parować rolki nad gotującą się wodą przez 30 do 40 min. do czasu aż ryż w rolkach stanie się miękki. Trudno podać dokładny czas bo zależy to od gatunku ryżu który wybraliśmy.
  12. Podawać można na ciepło i na zimno. Dolmaski idealnie nadają się do zapeklowania na zimę na sucho lub w oliwie.Może być olej rzepakowy.
  13. Podałam Dolmaski zwilżone oliwą, do tego kawałki cytryny, czarnyme oliwkami i wielkie czerwone oliwkami Kalamata. Jak są duże można porównać z normalnej wielkości czarnymi oliwkami. Dolmasy podaje się również w towarzystwie kawałków sera feta.

 Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

piątek, 28 sierpnia 2015

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

W zasadzie jest to przystawka czy też zakąska składająca się z prostych składników, a jednak w całej swojej prostocie niesamowicie smakowita. Cały sekret w tego typu potrawach zawiera się w umiejętnym łączeniu składników, ich smaku i faktury.

Śledzik dobrze doprawiony pieprzem w tym i ziołowym to klasyka nadająca ostrość delikatnej rybce. Za to moment gdy kubki smakowe trafią na delikatność i kremową konsystencję awokado, wzmaga doznanie oczywistego jakże smakowitego kontrastu. Takie samo zadanie ma serek śmietankowy w połączeniu ze słonawym smakiem kawioru. Ryż jest podstawą spełniającą też rolę neutralnego przerywnika pomiędzy zdecydowanymi smakami.

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

 

SKŁADNIKI na 2 wieżyczki:

  • 2 podwójne płaty oryginalnych holenderskich Matjasów
  • 1/2 łyżeczki grubo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (u mnie ryż na sushi)
  • 1 awokado
  • 100 g gęstego serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki kawioru (u mnie z pstrąga)

dodatkowo do garniszu:

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

Wykonanie:

  1. Płaty śledziowe Matjas pokroić w kostkę i posiekać je następnie jeszcze drobniej lecz nie nazbyt gładką papkę.
  2. Drobno posiekaną w kostkę cebulę połączyć z posiekanym śledziem, dodać oliwę oraz czarny i ziołowy pieprz.
  3. Dwie z rzodkiewek pokroić w plasterki i zachować 8-10 najładniejszych plasterków. Resztę posiekać i dodać do śledzia. Wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.
  4. Ryż ugotować według wskazań na opakowaniu. Nie rozgotować. Wystudzić a wystudzony wymieszać z chrzanem.
  5. Metalową obręcz do układania wieżyczek ustawić bezpośrednio na talerzu na którym podamy tatara lub na podkładce z której łatwo będzie można później zsunąć wieżyczkę.
  6. Proporcje są na 2 wieżyczki więc składniki podzielić na pół.
  7. Na początek przykleić plasterki rzodkiewki wewnątrz ścianek obręczy, ustawić ją na tależu i na dnie umieścić porcję ryżu dociskając go (w komplecie z obręczą jest specjalny do tego krążek)  by utworzył ścisłą warstwę.
  8. Na warstwie ryżu umieścić połowę tatara i ponownie docisnąć.
  9. Na warstwie tatara umieścić plasterki z połowy awokado najbardziej zieloną częścią na zewnątrz tworząc okrąg. Mniejszymi kawałkami wypełnić środek (patrz foto ↑)
  10. Na warstwie awokado umieścić resztę tatara.
  11. Dopełnić serkiem śmietankowym tworząc ostatnią warstwę.
  12. Ostrożnie dociskając krążkiem w dół usuwając metalową obręcz ściągając ją do góry. Metalowy krążek zsunąć z wieżyczki przesuwając ostrożnie w bok. Zsunąć a nie podnieść, bo łatwo można wtedy podnieść go z przyklejoną warstwą serka a to zepsuje efekt.
  13. Pozostaje udekorowanie góry wieżyczki kawiorem i kwiatami ogórecznika, a na talerzu ziarnami pieprzu, ryżu i pozostałych elementami garniszu.
  14. Przed ustawieniem wieżyczki na talerzu przetarłam jego powierzchnię aromatyczną oliwą dla połysku.
  15. Tak samo postąpić z drugą połową składników tworząc drugą wieżyczkę.
  16. Schłodzić przed podaniem.Jeśli mamy zamiar przechować wieżyczki w lodówce dłużej, kwiaty ogórecznika najlepiej zerwać później i dodać dopiero tuż przed podaniem, inaczej zwiędną.
  17. Idealna zakąska do mocno zmrożonej wódeczki

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka 

wtorek, 25 sierpnia 2015

sałatka sushi z łososiem z patelni

sałatka sushi z łososiem z patelni

Smak sushi w tej sałatce niezaprzeczalny a jak szybko w ten sposób i łatwo sprawić sobie tę wyrafinowana przyjemność.

Uwielbiam sushi i to nie podlega dyskusji.Samo przygotowywanie sushi w domu zabiera bardzo dużo czasu a do tego jeśli się już je robi to siłą rzeczy trzeba przygotować więcej niż można zjeść.Zwłaszcza jeśli mamy ochotę na dwa różne smaki.Stąd też właśnie pomyślałam,że alternatywą będzie sałatka sushi zamiast tradycyjnych rolek.

Na sushi składa się nie odmiennie kilka podstawowych składników,które nadają smak.Są to oczywiście ryż,nori,jakaś ryba,sos sojowy i wasabi.Dodatkowo w sałatce można wykorzystać kilka innych składników,które wzbogacą danie.I tak wykorzystałam wszystkie te podstawowe składniki a zamiast tuńczyka lub wędzonego czy surowego łososia wykorzystałam lekko podsmażone kawałki świeżego łososia.Dodałam również pędy solirodka i kiełki buraka czerwonego,które nadały sałatce pięknego koloru.Dopełnieniem były ziarna podprażonego sezamu i czarne ziarna czarnuszki.

Smak sushi niezaprzeczalny w ekspresowym tempie i bez zbytecznych ceregieli przy zwijaniu.Idealna alternatywa dla niewprawnych kucharzy by elegancko przyjąć gości.

Oczywiście obok sałatki sushi zrobiłam również klasyczne rolki typu maki.

sałatka sushi z łososiem z patelni

SKŁADNIKI na 2 osoby:

  • 400 g świeżego łososia bez skóry
  • 150-200 g nieugotowanego ryżu na sushi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1-1.5 płata nori
  • 1/2 awokado
  • garstka solirodka
  • garstka kiełków czerwonego buraka
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • 1 łyżka soku z cytryny ewent. octu ryżowego do skropienia awokado by nie ściemniało

dodatkowo:

  • sól do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • pasta wasabi lub rodzimy tarty chrzan do smaku

sałatka sushi z łososiem z patelni

sałatka sushi z łososiem z patelni

Wykonanie:

  1. Łososia oprószyć z obu stron solą i pokroić w kostkę wielkości ok 2x2 cm.
  2. Płat nori pociąć w 3-4 pasy a te złożone razem w poprzeczne słupki.Najlepiej to zrobić nożyczkami.
  3. Ziarna czarnuszki i ziarna sezamu podprażyć oddzielnie na suchej patelni przez kilka minut.Uważać by nie przypalić głównie czarnuszki.
  4. Rozsypać oba rodzaje ziaren obok siebie na blacie lub na talerzykach i kawałki ryby przykładać do czarnuszki lub do sezamu by przykleiły się do jednej ze ścianek.Odłożyć.
  5. Ryż ugotować według wskazań na opakowaniu do miękkości ze niewielką ilością soli.Ważna jest odpowiednia ilość wody by ryż nie ugotował się na papkę.
  6. Gdy ryż jest gotowy przestudzić go,dodać ocet ryżowy i delikatnie przemieszać.
  7. Gdy ryż jest już całkowicie zimny dodać do niego opłukane pod zimna wodą i osączone pędy solirodka.Można go też sparzyć wcześniej wrzątkiem ale nie jest to konieczne.
  8. Dodać teraz również kiełki czerwonego buraka i paseczki nori (pozostawić małą garstkę na koniec) i delikatnie wymieszać.Nori pod wpływem wilgoci od razu zmięknie i stanie się klejące więc wymieszać trzeba zdecydowanie i szybko by na czas rozprowadziło się równomiernie w ryżu.
  9. Sprawdzić smak razie potrzeby dosalając.Pamiętać jednak trzeba,że podając do smaku sos sojowy,który jest zdecydowanie słony lepiej aby sałatka była powiedzmy niedosolona.Zresztą solirodek z natury jest słonym warzywem samym w sobie i nada ryżowi słoności naturalnie.
  10. Ryż ułożyć porcjami w formie kopczyków na talerzykach formując tu i ówdzie małe wgłębienia do których trafia kawałki łososia.Zamiast na talerzykach można sałatkę sushi podać w czarkach/miseczkach.Do tego oczywiście pałeczki.
  11. Rozgrzać olej na patelni i jak najszybciej (w jednym czasie) ułożyć wszystkie kawałki ryby ziarnami do góry na patelni.
  12. Po ok. minucie kawałki ryby obrócić i smażyć kolejne 1/2 minuty w razie potrzeby obracając kawałki ryby na boki.Ważne jest aby nie smażyć łososia zbyt długo i nie musi nabrać brązowej skórki.Łosoś jest bardzo delikatną rybą i najczęściej popełnianym błędem jest przesmażanie jej co powoduje,że ryba staje się się sucha (wiórowata).Zobacz więcej na temat smażenia łososia.
  13. Gdy wydaje ci się,że łosoś powinien jeszcze troszkę pobyć na patelni jest to właśnie właściwy moment by go zdjąć.Pod wpływem własnej temperatury łosoś wciąż będzie "dochodził" nawet po zdjęciu z patelni.W środku powinien pozostać różowy.Biały oznacza zbyt przesmażony.
  14. Układać kawałki łososia na ryżu we wgłębieniach (wgłębienia służą jedynie estetyce i nie są konieczne)
  15. Awokado wyjąc ze skórki i pokroić w niewielką kostkę,skroić sokiem z cytryny lub octem ryżowym i rozłożyć na sałatce.
  16. Każdą porcję posypać na koniec ziarnami sezamu i czarnuszki i odłożonymi paseczkami nori.
  17. Obok podać również do smaku japoński sos sojowy,którym każdy indywidualnie może skropić sobie swoja porcję sałatki sushi.
  18. Pasta wasabi lub chrzan podany również w miseczce będzie dopełnieniem smaku.

sałatka sushi z łososiem z patelni

Uczta pod gołym niebem

niedziela, 12 lipca 2015

śniadanie wyszczuplające grejpfrutowo-jajeczne

Obudź w sobie twoje nowe alter-ego w jeden dzień.

śniadanie wyszczuplające grejpfrutowo-jajeczne

Wybierasz się jutro na plażę lub basen,jedziesz na urlop,chcesz by dopasowana sukienka leżała na tobie idealnie,planujesz wieczór z ukochanym i czas na sexsowną bieliznę? Ta idealna ekspresowa kuracja na płaski brzuch i gwarantowane 1,5 do 2 kg mniej w ciągu doby sprawi,że poczujesz się szczuplejsza(y).Wychodząc na plażę czy basen poczujesz się dużo bardziej komfortowo i pewniej.W ogóle poprawi ci się nastrój i nastawienie do wszystkiego wokół.

Ta 1 dniowa kuracja gejpfrutowo-jajeczna oczyszcza układ pokarmowy ze wszystkich złogów i resztek zalegającego pokarmu.Przeczyszcza i udrażnia układ trawienny dzięki czemu znika uczucie wzdęcia a odzyskuje się uczucie lekkości i witalności.Sprawi,że pozbędziemy się nadmiaru wody z ciała,zejdzie opuchlizna z nóg a układ trawienny zacznie pracować na 5 obrotach.

Jest tak samo dobra na rozpoczęcie dnia dla kobiety jak i mężczyzny.Nie ma w niej nic dziwacznego czy pracochłonnego.

Jak to naprawdę działa?Zawarte w soku z grejpfruta związki i laktoza zawierająca się w żółtkach jajka wpływa od razu na nasz cały system trawienny i stymulację kwasów trawiennych.Obniża się poziom cukru we krwi przez co nie odczuwa się natarczywego uczucia głodu i chęci do przekąszania.

Zabieram sok w szklanej butelce a jajka w pudełeczku na lunch i obiad gdy planuję jednodniowy detox.

Zawsze kiedy zależy mi dnia następnego na nieco bardziej płaskim brzuchu czy to z powodu wieczornego wyjścia i sukienki przylegającej do ciała czy to z powodu ogólnego lepszego samopoczucia stosuje sobie dzień grejpfrutowo-jajeczny.Rezultat zawsze gwarantowany.W genialny sposób ubywa mi do 2 kg.

Zaczynamy od śniadania i na tym można poprzestać.Zyskamy dobry zdrowy start na resztę dnia.Można też zastosować pełen jeden dzień grejpfrutowo-jajeczny,który zapewni jutro lekkość pomniejszoną do 2 kg.

śniadanie wyszczuplające grejpfrutowo-jajeczne

SKŁADNIKI na śniadanie (1 osoba):

  • 1 grejpfrut-sok (u mnie czerwony grejpfrut)
  • 2-3 jajka (jajecznica bez tłuszczu lub ugotowane na twardo,miękko lub pół miękko
  • młody (cienki) szczypiorek do posypania jajek

Wykonanie:

  1. Usmażyć lub ugotować jajka.W zasadzie nie ma większego znaczenia jak jajka będą przygotowane byleby nie dodawać do nich tłuszczu.Ja nie przepadam za jajkami na twardo więc w ciągu kilkudziesięciu sekund smażę sobie lekko tylko ściętą jajecznice na teflonowej patelni.
  2. Do tego świeżo wycisnąć świeży sok z grejpfruta.Nie polecam kartonowych soków bo to jednak koncentrat.W grejfrucie chodzi o te jego cudowne właściwości które są w świeżym soku które jeszcze się nie ulotniły.Nie zaleca się na przykład popijania leków sokiem z grejfruta gdyż neutralizuje ich działanie.Taki to cudowny owoc
  3. Gotową jajecznice posypałam szczyptą cienkiego szczypiorku,który ma właściwości odkwaszające organizm.
  4. I to wszystko.Wydaje się mało ale to śniadanie gwarantuje sytość.Takie śniadanie daje nam idealny start na resztę dnia.

Mówię o kuracji 1 dniowej choć tak naprawdę ten jeden dzień to pierwszy dzień z 30 dniowej znanej diety wyszczuplającej.Jednak nie o dietach chciałam tu pisać a o tym pierwszym dniu.Ten jeden dzień na soku z gejpfruta i jajkach należy potraktować jako 1 dniowy detox poprawiający cudownie nastrój.

Panuje mit na temat szkodliwości dużej ilości jajek.Mocno przesadzony i nie sprawiedliwy.Stosując dietę jajeczną nie łączymy ich z tłuszczami.I wcale nie doprowadzają one do podwyższenia cholesterolu.Jestem sama żywym przykładem.Po badaniach mój cholesterol był zawsze jak malowany :)Z tym cholesterolem jest tak,że to indywidualna predyspozycja każdego człowieka niezależnie od tego co je.I to jest wolny wybór każdego z nas.

Jednodniowy detox:

  • śniadanie -sok z grejpfruta i 2-3 jajka
  • lunch - sok z grejpfruta i 2-3 jajka
  • obiad- sok z grejpfruta i 2-3 jajka i szklanka soku z warzyw (pomidory,seler,naciowy,ogórek,seler,szpinak itp.) najlepiej z własnej sokowirówki

śniadanie wyszczuplające grejpfrutowo-jajeczne

Letnie oczyszczenie

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

 

czwartek, 25 czerwca 2015

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

 

Potrawy z grilla lub do grilla nie powinny być skomplikowane i składać się z nazbyt wielu składników.W zasadzie z 3 głównych składników (bez dodatków) powinno udać się skomponować smaczna potrawę.Grillowanie powinno sprawiać przyjemność,być szybkie i nie skomplikowane.Chodzi przecież o wspólnie spędzony czas przy jedzeniu na wolnym powietrzu a nie marnowanie go na tworzenie skomplikowanych kreacji kulinarnych.

Tak też dokładnie sprawdza się grillowany bakłażan.Prosto z grilla jest pyszny sam w sobie a z dodatkiem prostego a jakże wyjątkowego w smaku farszu zadowoli każdego amatora grillowania.Podprażone ziarna czarnuszki wymieszane z serem feta nadają całej potrawie jakiś taki mediteranowy klimat.Nic więcej nie potrzeba.Ot ser feta i czarnuszka to wszystko.No może jeszcze szczypta soli do smaku jeśli feta nie była oryginalnie w słonawej zalewie.

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszkąJa często stosuję turecki ser typu feta Peynir który sprzedawany jest w puszkach w lekko słonej zalewie jako okrągłe rolki.To jest dokładnie taki sam ser jak Feta ale ta nazwa jest zastrzeżona tylko dla greckich serów.Więc pochodzący z Turcji nazywa się Peynir a np. indyjski Paneer.Ten z zalewy jest dużo mniej suchy,mniej się kruszy i stosowany do farszy łatwo się wiąże sam z siebie bez dodawania śmietany czy czegoś podobnego.

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Dla mnie te pyszne rolki podane nawet bez mięsa na kolorowej komosie ryżowej czyli quinoi z jakimś sosem do grilla satysfakcjonuje mnie kompletnie.Mogą być jednak dodatkiem do mięsa i podane do kiełbaski z grilla czy innego mięsiwa a nawet ryby.

SKŁADNIKI:

  • 2-3 bakłażany
  • krążek twardego sera feta lub paneer
  • 2-3 łyżeczki ziaren czarnuszki podprażonej na suchej patelni
  • garść korzonków (u mnie korzonki rzodkiewki)
  • oliwa lub olej do natarcia
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • mix żółtej,czerwonej i czarnej komosy ryżowej
  • dowolny sos grillowy na pomidorach lub ketchup

Wykonanie:

  1. Oberżynę obrać pozostawiając jednak gdzie nie gdzie paski skórki.To nie spowoduje,że oberżyna w trakcie rolowanie "rozejdzie się"
  2. Posypać oberżynę solą z obu stron i odłożyć.W ciągu kilku chwil na jej powierzchni pokażą się kropelki wody.Można je usunąć papierowym ręcznikiem bo zawiera się w niej delikatna goryczka którą bakłażan zawiera.Jednak miłośnikom bakłażana ona zupełnie nie przeszkadza i tego nie robią.
  3. Natrzeć bakłażany z obu stron oliwą a także oprószyć teraz z obu stron najlepiej świeżo zmielonym pieprzem
  4. Natrzeć też oliwą ruszt na grillu.Tak samo można zresztą przygotować bakłażana na ruszcie w piekarniku.
  5. Ułożyć bakłażana na ruszcie tuż nad żarem i pozostawić w spokoju na ok.5 minut.W tym momencie węgiel na grillu powinien być mocno nagrzany z białym nalotem i nie powinno być widać buchającego do góry ognia.
  6. Po kilku minutach plastry bakłażana obrócić.Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką
  7. W między czasie rozkruszyć ser feta i dodać. do niego podprażoną czarnuszkę.Wszystko dokładnie wymieszać widelcem na dość gładką masę ale nie zupełną papkę.
  8. Na ugrillowanych plastrach bakłażana układać farsz z fety,garstkę korzonków i rolować.
  9. Podawać na ugotowanej na sypko komosie ryżowej.Wybrałam mix 3 kolorów aby ładnie komponowała się z kolorem rollek.Do tego dla mięsożerców kawałek steaka lub pospolita kiełbaska.

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Warzywa i owoce z grilla 

Warzywa i owoce z grilla

Uczta pod gołym niebem

niedziela, 21 czerwca 2015

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

Uwielbiam sushi i szczerze mówiąc zamiast robić je sama wolę je jeść gdy przygotował je dla mnie kto inny.A kto inny może to byc oczywiście tylko dobry japoński shef kuchni.

I co prawda moja dzisiejsza propozycja nie ma z prawdziwym sushi nic wspólnego,przynajmniej jeśli chodzi o składniki to wizualnie bardzo je przypomina.Brutalnie zaporzyczyłam sobie te nazwę tylko i wyłacznie dlatego,że na pierwszy rzut oka można pomyśleć,że to jest sushi właśnie.To alternatywa dla tych wyjątków którzy za sushi nie przepadają.

Jedna porcja zawiera dość mało kalorii (70 Kcal) więc będąc na diecie można sprawiać wrażenie,że bierze się na przyjęciu wraz z innymi czynny udział w konsumcji.Porównując:jedno jabłko ma +/- 50 Kcal.

Do tej przystawki idealnie pasuje wytrawne białe sherry Manzanila lub białe wino np.Muscadet

Jeden kawałek fenkułowego sushi wynosi tylko:

70 Kcal

białko 4g, tłuszcz 5g, węglowodany 1g

SKŁADNIKI:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 100 ml dobrego wytrawnego wina
  • 6 ziaren pieprzu
  • pęczek koperku
  • 4 gwiazdki anyżku
  • 1 listek laurowy
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 3 podwójne filety oryginalnych holenderskich matjasów-maatjesharing (nie są z octu)
  • 100 ml śmietanki
  • 2 białka
  • 2 płatki żelatyny
  • 25 g prawdziwego masła
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 1 łyżka wina anyżkowego Pernod (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 sałata

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

Przygotowanie produktów:

  1. Fenkuł oczyścić usuwając wszystko co zielone czyli zieloną część liści i koper oraz spodnią część i twardy trzon.
  2. Pokroić go w plastry,umieścić w rondlu razem z winem,ziarnami pieprzu,listkiem laurowym i gwiazdkami anyżku i szalotką.Dopełnić wodą by wszystko było nią zakryte i ustawić na ogniu doprowadzając do zagotowania.
  3. Wtedy zmniejszyć ogień przykryć uchyloną pokrywką i obgotowywać fenkuł jeszcze ok. 10 minut do czasu aż będzie miękki ale wciąż jędrny (nie rozgotowany).
  4. Ugotowany przecedzić na sicie usuwając przyprawy.
  5. Śledzie matjasy pokroić w kawałki wysokości metalowych obręczy
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  7. Śmietankę ubić na prawie sztywno
  8. Białko ubić na sztywną pianę

wykonanie

  1. Rozgrzać lekko masło na najlepiej teflonowej lub ceramicznej patelni i obsmażyć na nim przez 2-4 minuty odsączone plastry fenkułu.
  2. Dodać creme fraiche,wino Pernod i gwiazdkę anyżku.Podduszać razem jeszcze 2 minuty
  3. Usunąć gwiazdkę a całość wciąż gorące zmiksować na gładkie puree doprawiając na koniec solą i pieprzem.
  4. Do gorącego puree dodać odciśnięte płatki żelatyny i mieszając równomiernie rozpuścić je w puree
  5. Następnie dodać do puree prawie na sztywno ubitą śmietanę i wymieszać a na koniec ubite na sztywno białka.Masę delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  6. Metalowe obręcze ustawić na metalowych podstawkach a jeśli ich nie macie choćby na tacy tak by można było je przenieść po napełnieniu do lodówki.
  7. W każdej metalowej obręczy umieścić po środku podwójny kawałek śledzia a przestrzeń wokół wypełnić musem z fenkułu.Przykryć każdy kawałkiem folii i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki by mus zastygł.
  8. Liście sałaty przeciąć nożyczkami przez środek usuwając środkowy nerw.
  9. W dużym garnku zagotować wodę,pasy sałaty umieścić na sicie a te zanurzyć we wrzątku.Blanszować góra 10 sekund a po tym czasie wyjąć i zanurzyć w misce z zimna wodą by się zahartowały.
  10. Wyciąć ze zblanszowanych i zahartowanych liści pasy szerokości metalowych obręczy.
  11. Mus wyjąć z lodówki,usunąć metalowe obręcze a pasy sałaty owinąć dookoła rolek.
  12. Każdą rolkę przeciąć na pół i ułóż na talerzu.Podawać od razu lub przechowywać pod przykryciem (np.owinięte w folię) w lodówce.

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS