Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Eleganckie przystawki

wtorek, 20 stycznia 2015

ośmiornica duszona z miodem

To najsmaczniejsza ośmiornica jaka do tej pory zrobiłam.Dosłownie palce lizać.Powstały gęsty sos który powstał z cebuli,modu i aromatycznej oliwy delikatnie okleja kawałki ośmiornicy.Dodane skórki tofu które pozostają delikatnie chrupiące znakomicie uzupełniają to danie do którego nie chciałam ani ryżu ani czegokolwiek innego.

Czosnek upieczony w łupinach nie staje się gorzki.Zachowuje swoją naturalną ostrą słodycz.Wystarczy leciutko nacisnąć i z łatwością wychodzi z łupinki upieczony kremowy ząbek.

Jako mocno chrupiący akcent i przegryzkę podałam delikatne chipsy z krewetek-krupuk

Zobacz więcej na temat prawidłowego obejścia się z ośmiornicą przed jej przygotowaniem.

  • 1 ośmiornica
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 50 ml octu

dodatkowo:

  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju do duszenia
  • 1 główka czosnku (nie obierać)
  • 1 duża cebula (obrana)
  • 2 łyżki lekkiego sosu rybnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pasty z chili np.sambal
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju aromatyzowanej cytryną
  • 2-3 łyżki 30% alkoholu (wódka,jenever,sake itp.- można zastąpić podwójną ilością dobrego białego wina
  • 3-4 laski skórek tofu (moczone przez noc lub nawet całą dobę)

ośmiornica duszona z miodem

  1. Napełnić duży garnek wodą,dodać liście laurowe,rozgniecione ziele ang. pieprz i ocet.
  2. Gdy woda się zagotuje oprawioną ośmiornicę zanurzać kilkakrotnie we wrzątku po kilku sekundach ponownie wyciągając.Zanurzając każdy kolejny raz robić to coraz głębiej.Po kilku razach wrzucić całą ośmiornicę razem z wywróconym na drugą stronę workiem.
  3. Gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywką przez 30-45 minut.
  4. Ośmiornicę wyjąć i wystudzić na cedzaku.
  5. Dopiero gdy wystygła pokroić macki,środek i worek na kawałki.
  6. Namoczone skórki tofu pokroić najlepiej nożyczkami na ok.1-1,5 cm kawałki
  7. Rozgrzać lekko w sporym rondlu 2 łyżki oleju
  8. Obraną cebulę pokroić wzdłuż na ósemki.
  9. Wrzucić cebulę i luźne ale nie obrane z łupinek ząbki czosnku.
  10. Podsmażać przez chwilę aż cebula nabierze delikatnego bursztynowego koloru.
  11. Dorzucić kawałki ośmiornicy,skórki tofu i resztę składników.
  12. Zamieszać,przykryć pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu do odparowania sosu i miękkości ośmiornicy.Gdyby sos odparował wcześniej uzupełnić go na czas odrobiną wody lub buliony byleby cebula się nie przypaliła.
  13. Sprawdzić czy wystarczająco słone.Ja już nie dosalam.
  14. Pyszne tak samo ciepłe jak i zimne dlatego idealnie nadaje się na dłuższe przyjęcia i stojące imprezy
  15. Podałam z chrupkami z krewetek (krupuk-indonezyjska przystawka).Posypałam natką i grzybkami

ośmiornica duszona z miodem

ośmiornica duszona z miodem

Zdrowy obiad

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

wtorek, 30 grudnia 2014

Roquefor na karmelizowanej gruszce

To bezmięsna wersja przekąski z karmelizowanymi gruszkami ale dzięki kropelce liquid smoke nabiera jednak przyjemnego aromatu wędzonki.Dla smakoszy bekonu lub szynki parmeńskiej polecam Crunchy puzderka z szynki i pieczone gruszki z rozmarynem na miodowym kremie. Do jednej i drugiej przekąski wykorzystałam podobne składniki i obie świetnie pasują razem na stole a zadowolą i jaroszy i mięsożerców.

SKŁADNIKI na 10 przekąsek:

  • 10 plastrów twardych gruszek np.Conference z najgrubszej części
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu,syropu klonowego lub cukru np.brązowego
  • kilka gałązek tymianku lub/i mała gałązka rozmarynu
  • 10 plasterków sera z pleśnią Roquefor lub niebieskiego z pleśnią
  • 2 krople liquid smoke (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Podgrzać masło na patelni i podprażyć na nim tymianek lub/i rozmaryn
  2. Gdy czuć już lekki aromat ziół dodać miód lub syrop ewentualnie cukier oraz jeśli mamy 2 krople liquid smoke.
  3. Na tym układać plastry gruszki i podsmażać chwilkę do czasu aż nabiorą jasno-brązowego koloru karmelu
  4. Gdy gruszki są z obu stron podpieczone przenieść je łopatką na półmisek.
  5. Na każdej gorącej gruszce ułożyć plasterek sera pleśniowego
  6. Posypać kruszonka z jarmużu lub zwyczajnie szczyptą drobno posikanej świeżej natki pietruszki.
  7. Podawać od razu na ciepło lub na zimno

Roquefor na karmelizowanej gruszce

Przekąski SylwestrowezBLOGowani.pl

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Te bekonowe koszyczki to szybkie i eleganckie przekąski idealne na Sylwestra,szwedzki stół czy inną imprezę z przyjaciółmi.Potrzebne składniki do ich przygotowania na pewno pozostały po dopiero co minionych świętach i leżą w lodówce.Czas je wykorzystać na Sylwestrowe przyjęcie.

Wiem że nie każdy przepada za kozim serkiem.Choć z miodem smakuje zupełnie inaczej.Nie mniej można kozi serek zamienić zwykłym serkiem kremowym od krówki a nawet Ricottą.Ja uwielbiam jednak ten wyrazisty charakterystyczny smak koziego serka i wraz z miodem i upieczonymi w ziołach gruszkami na chrupiącym słonym bekonie czy szynce to idealna harmonia smaku.

Uważać należy z rozmarynem bo jest bardzo aromatyczny i kilkanaście igiełek na tę ilość składników w zupełności wystarczy by nie zdominował smaku.Tymianku można dodać więcej.Można wykorzystać też jedno z tych ziół jednak rozmaryn bardziej podkreśla smak wędzonej szynki.

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

SKŁADNIKI na 20 koszyczków:

  • 10 cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej (Prosciutto) lub bekonu
  • ok. 120 g kremowego miękkiego serka koziego z miodem lub bez
  • 2 łyżki miodu do serka (jeśli serek jest naturalny)
  • 2 gruszki obrane
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • kilka gałązek tymianku
  • ok.20 igiełek rozmarynu
  • listki szałwii lub jarmużu do uprażenia i posypania
  • pieprz do smaku

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Do wykonania puzderek/koszyczków z szynki (lub bekonu) wykorzystałam formę do mini muffinek.Mają idealną wielkość na jeden kęs.Z powodzeniem można jednak wykorzystać do tego metalowe głębokie podstawki pod gotowane jajka lub wykonać je zwyczajnie z folii aluminiowej formując kształt na kieliszku.Chodzi głównie o to by szynkę wstawić do czegoś by zapiekła się tworząc wgłębienie.Nie trzeba też zbytnio starać się o nadanie idealnego kształtu bo w trakcie pieczenia szynka będzie kurczyć się.

Plastry szynki bywają długie.Należy je wtedy przeciąć na pół by otrzymując 20 koszyczków lub ułożyć je w formie podwójnie.

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 200*C
  2. Szynką czy bekonem wyłożyć wybrane formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do czasu aż bekon spiecze się na chrupko
  3. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.
  4. Serek kozi jeśli jest naturalny bez dodatku miodu wymieszać z 1 łyżką miodu.Doprawić szczyptą pieprzu.Nie solić
  5. Gruszki pokroić w kostkę
  6. Na małym ogniu na patelni rozpuścić masło i podprażyć na nim całe gałązki tymianku i rozmaryn.
  7. Gdy czuć już aromat ziół dodać pokrojoną gruszkę i 1 łyżkę miodu lub syropu.Doprawić szczyptą pieprzu do smaku.
  8. Niczego nie dosalać bo szynka sama z siebie jest słonawa.
  9. Zamieszać i podsmażać 2-3 minuty aby gruszki lekko się skarmelizowały.
  10. Napełniać szynkowe/bekonowe puzderka serkiem
  11. Na serku układać po porcji duszonych w ziołach gruszek.
  12. Posypać uprażonym na chrupko jarmużem lub szałwią.
  13. Podawać jako zimną przekąskę

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Aby uprażyć listki szałwii potrzeba kilkadziesiąt sekund na średnio gorącym maśle.Jarmuż jest bardziej skomplikowany bo pokarbowany i potrzebuje więcej czasu.Łatwo go spalić.Najprostszym sposobem jest wrzucić kawałki jarmużu chwilkę na głęboki olej lub usmażyć na patelni uważając by nie spalić często mieszając.Można też uprażyć w piekarniku wykładając na płaskiej blaszce.To wymaga najwięcej czasu.

Gotowe koszyczki można też posypać pokruszonymi tak ostatnio modnymi chipsami z warzyw.Jak kto woli.U mnie uprażony jarmuż

Crunchy puzderka z szynki z duszonymi gruszkami w tymianku i kremowym serku

Do tych chrupiących bekonowych/szynkowych przekąsek pasuje również inna przekąska w wersji bez mięsa jednak z bardzo podobnych składników:

Roruefor na karmelizowanej gruszce:

Roquefor na karmelizowanej gruszce

Przekąski SylwestrowezBLOGowani.pl

piątek, 21 listopada 2014

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 2 podwójne oryginalne dziewicze Matjasy holenderskie
  • 2 średnie mięsiste pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 1/2 ogórka wężowego ze skórką
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 spore gałązki koperku (posiekane)
  • 1 łyżeczka grubo siekanej natki pietruszki (ewent.kolendry)
  • 1 łyżka Jenever'a lub wódki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 4-6 kropel Tabasco
  • rzeżucha lub inna zielenina do przybrania

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

śledź holenderski matjas

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

Wykonanie:

  1. Pomidory obrane ze skórki przekroić na ćwiartki odrzucając wodnistą część z pestkami.Miąższ pokroić w drobną kosteczkę a te odsączyć na sicie.
  2. Ogórek przekroić wzdłuż na ćwiartki,usunąć wodnisty środek z pestkami.Miąższ również pokroić ze skórką w drobną kosteczkę odsączyć na sicie.
  3. Matjasy są zawsze już oczyszczone więc od filetów odciąć tylko ogon a je same pokroić w drobną kosteczkę jak pomidora i ogórek.Pozostawić kilka podłużnych ścinków aby udekorować podstawę kopczyka.
  4. Cebula powinna być równie drobno posiekana lub nawet jeszcze drobniej.
  5. Wymieszać razem posiekane pomidory,ogórek,matjasy i koperek oraz natkę.Doprawić pieprzem i sprawdzić czy jest potrzeba posolenia.Matjasy same w sobie są już słone więc warto sprawdzić czy jest potrzeba by dosalać.
  6. Zamknąć szczelnie i schłodzić w lodówce.
  7. Wymieszać razem oliwę,Jenever lub wódkę,sok z cytryny,sos Worcester i Tabasko na gładką emulsję.
  8. Powstałą emulsję dodać do tatara dopiero przed podaniem aby delikatne mięso matjasa nie było zbyt długo w kontakcie z sokiem z cytryny i alkoholem bo jego delikatna tekstura po prostu się "zetnie".
  9. Wykleić rant metalowej obręczy odłożonymi skrawkami matjasa i na talerzu dopełnić tatarem.Ugarnirować zielono-czerwonymi dodatkami.U mnie awokado,natka oraz kwiat i listki nasturcji,
  10. Jeszcze efektowniej będzie wyglądać kopczyk tatara z kleksem emulsji obok.

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

poniedziałek, 17 listopada 2014

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Uwielbiam ośmiornicę i aby móc po nią sięgnąć kiedy przyjdzie mi właśnie na nią ochota marynuję ją w większej ilości do słoików/weków.

Podana jako przystawka dla gości w sałatce lub prosto ze słoika "na ząbek" z chlebem do maczania w aromatycznej oliwie zawsze jest miłym zaskoczeniem.

Jak zabrać się za ośmiornicę by ją prawidłowo przyrządzić opisuje w przepisie na ośmiornicę z patelni aromatyzowaną czosnkiem i cytryną

Z ouzo można oczywiście zrezygnować i zastąpić większą ilością oliwy i octu.

Zamiast ośmiornicy można zamarynować mix owoców morza.

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Na prezentowany mały słoiczek zmieściły mi się 2 bardzo duże macki z ośmiornicy olbrzymiej.Tylko 2 macki ważyły jako surowe 1/2 kg.Ze średniej ośmiornicy najczęściej dostępnej w handlu zmieszczą się na pewno aż  4-5 macek.Trzeba pamiętać,że ośmiornica w trakcie gotowania kurczy się licząc na oko o jakieś 30 do 40% swojej masy....niestety.

SKŁADNIKI na 3-4 słoiki:

na bulion:

  • 1 ośmiornica od 1 kg do 1.8 kg
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 marchewki (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli

na marynatę by dopełnić słoik:

  • oliwa lub olej rzepakowy nierafinowany- tłoczony na zimno z pierwszego
  • bulion z ośmiornicy
  • ouzo (alkohol grecki)
  • ocet naturalny
  • płatki papryczki chili lub świeża posiekana.

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Wykonanie:

  1. Ośmiornicę ugotować w niedużej ilości wody (tyle by ośmiornica była ledwo pod wodą) według tych wskazówek.
  2. Ugotowaną wyjąć z bulionu,wystudzić i pokroić w małe kawałki.
  3. Napełnić pokrojoną ośmiornicą wysterylizowany słoik lub słoiki do ok. 1/3 lub 3/4 wysokości słoika.
  4. Dodać po szczypcie chili na słoik
  5. Dopełnić teraz słoik z ośmiornicą do połowy pół na pół z octem i ouzo
  6. Teraz dolać wystudzony bulion do 3/4 wysokości i dopełnić warstwą oliwy lub oleju.
  7. Słoik/słoiki zamknąć i przechowywać w lodówce lub zapasteryzować na dłuższy okres.

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Wino do owoców morza musi być oczywiście białe i wytrawne.Uwielbiam jednak to właśnie greckie białe wino Samos.Nie jest wytrawne,jest wręcz słodkie ...ale tak inaczej słodkie.Nie da się tego opisać.Po prostu zaszalałam i sączyłam sobie to wino właśnie do ośmiornicy.A co tam....po prostu taki miałam kaprys :)

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

 

poniedziałek, 10 listopada 2014

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie

To jedno z tych nietypowych połączeń które mogą szokować,ale rezultat jest zaskakujący i prosi o więcej i częściej.

W zasadzie nie powinno zastępować się tutaj niczego jakimś innym składnikiem.Składniki i dodatki idealnie ze sobą harmonizują.Smak jest zbalansowany idealnie.Nawet orzeszki piniowe nie radze zastępować innymi bo te właśnie mają swój specyficzny smak i aromat oraz delikatną chrupkość.

Warto wypróbować tą przystawkę w identycznym zestawieniu a możecie zaskoczyć nie jedno wyrafinowane podniebienie.

SKŁADNIKI na 2-4 przystawki:

na drssing:

  • 50 g białej czekolady
  • 50 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki chrzanu
  • 20 ml octu ryżowego (ostatecznie naturalnego)
  • 60 ml oleju rzepakowego nierafinowanego z pierwszego tł.
  • sól i pieprz do smaku

reszta:

  • 200-250 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 zielone jabłko ze skórką Granny Smith-jest chrupiące i kwaskowe
  • 1 świeży ogórek wężowy ze skórką
  • 40 g rukoli
  • (opcjonalnie) garstka świeżej natki pietruszki lub kolendry
  • 65 g podprażonych orzeszków piniowych

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanu

Wykonanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w rondlu razem z wodą.
  2. Dodać do czekolady chrzan i czosnek i wymieszać.
  3. Teraz ręcznie trzepaczką lub mikserem na średnich obrotach miksować czekoladę wlewając cieniutkim strumieniem olej.Dresing nie zgęstnieje.Powinien pozostać dość płynny.
  4. Sprawdzić smak i doprawić sola i pieprzem.
  5. Orzeszki piniowe podprażyć lekko na suchej patelni.
  6. Jabłko ze skórką pokroić na ćwiartki wydrążając gniazda a następnie pokroić je w słupki.
  7. Ogórek opłukać i przy pomocy obieraczki do warzyw czy do sera odkrawać z niego dookoła długie cienkie pasy tak by po jednej jego stronie znajdował się pasek skórki..Wodnisty środek ogórka z pestkami nie jest potrzebny.
  8. Wymieszać rukolę,jabłka i ogórek z kilkoma łyżkami dresingu a następnie układać je po porcji na talerzyku dbając by nadać ogórkowi ładne zakręcone serpentyny.
  9. Dość spore strzępy plastrów łososia powciskać pomiędzy ogórek i rukolę z jabłkiem.
  10. Całość polać resztą dresingu i oczywiście posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.
  11. Podawać w tmp. pokojowej.

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanuŁosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanu

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanuŁosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanu

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanu

czwartek, 18 września 2014

Domowy ser żólty wędzony

Domowy ser żólty wędzony

Przepis na domowy żółty ser to żadna nowość,ale pleciony w warkocz to już nietypowa i dużo ładniejsza propozycja.Mam nadzieję,że moja wersja spodoba się i zagości na waszych stołach.

  • 1 kostka twarożku półtłustego (wychodzi też z chudego)
  • ok. 2 szklanki mleka półtłustego lub tłustego
  • sól do smaku (szczypta)
  • 1/2 łyżeczki sody ostatecznie proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • kilka kropel ciekłego dymu-liquid smoke (opcjonalnie)
  1. Twaróg rozdrobnić i postawić w rondlu na średnim ogniu z mlekiem lub z wodą i mlekiem.Ważne by rondel miał grube dno inaczej trzeba pozostać przy rondlu i mieszając obserwować czy ser nie przywiera.
  2. Ser wchłonie mleko z którego pozostanie tylko serwatka i zmieni w trakcie pasteryzowania konsystencję na gumową.Z 250 g twarogu zależnie od marki wyjdzie ok.90-100 g sera żółtego.Mój był dość wodnisty więc po odcedzeniu pozostało mi mniej niż połowę wagi.
  3. Tak więc po spasteryzowaniu twarogu odcedzić go na drobnym sicie i wystudzić.
  4. Zimny ser znów umieścić tym razem w pustym rondlu.
  5. Rozdrobnić go widelcem,dodać sól,sodę i żółtko oraz ciekły dym.Wszystko dokładnie wymieszać i postawić na małym ogniu.Na tym etapie można dodać zamiast ciekłego dymu inne dodatki np.kminek,gorczycę,chili,trufle czy nawet oliwki lub orzechy.
  6. Ser mieszając doprowadzić do podgrzania i połączenia się w gładką masę.Stanie się gęsty i kleisty.W razie potrzeby dodać łyżkę wody.
  7. Pomagając sobie łyżką wyjąć ser,w dłoniach uformować wałek a ten podzielić nożem na 3 równe części.
  8. Z każdej części uformować w dłoniach cienki wałeczek.Pracować szybko puki ser jest gorący i elastyczny.W miarę stygnięcia będzie to coraz trudniej.
  9. 3 wałeczki ułożyć obok siebie i zapleść z nich warkocz.
  10. Podać w całości by gość mógł go sam sobie kroić lub pokroić na plasterki.Nadaje się wtedy idealnie na koreczki.

Przygotowany z większej ilości można uformować zamiast warkocza grubszy wałek lub blok i kroićw plasterki.

Domowy ser żólty wędzony

 

wtorek, 02 września 2014

Bananowe kulki korzenne na szynce

 

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 2 banany
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
  • 100 ml miodu płynnego
  • 100 g kruchych ciastek korzennych posiekanych np.pierników lub kruche imbirowe

extra:

  • 200 g szynki suszonej na surowo np.
  • 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub np. arachidowego
  • 100 g orzechów nerkowca ewentualnie białych migdałów lub płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili w płatkach
  • 75 g roszponki lub rukoli

Wykonanie:

  1. Banany obrać i pokroić w równe 5-6 cm kawałki.
  2. Posiekany tymianek wymieszać z miodem,który można (ale nie trzeba) wcześniej nieco podgrzać w mikrofalówce.
  3. Kawałki bananów obtaczać kolejno w miodzie a następnie w pokruszonych ciastkach korzennych.
  4. W każdą kulkę wbić drewniany patyczek lub wykałaczkę.
  5. Roszponkę i szynkę rozdzielić na talerzach.
  6. Rozgrzać olej na patelni i podprażyć na nim płatki chili i orzechy lub migdały.Można zrobić to oczywiście ostatecznie na suchej patelni bez oleju.
  7. Orzechy po podprażeniu zsunąć na papierowy ręcznik i osączone rozrzucić na roszponce i szynce.
  8. Na koniec dodać kąski bananowe

Bananowe kulki korzenne na szynce

niedziela, 15 czerwca 2014

 Liliowa sałatka z łososiem i surimi

Sałatka owocowa z lilią do łososia i surimi

 

Przystawka w formie sałatki nie musi być mieszaniną (czyt.mamałygą) kilku składników upacianych majonezem lub innym śmietanowym sosem wrzuconych do szklanej misy.

To może być artystyczna kompozycja,to może być nasza kulinarna sztuka.Każdy składnik na talerzu może być jak maźnięcie pędzla.

Już chyba mało kto uważa,że potrawy i w ogóle jedzenie powinno być przede wszystkim smaczne.Uczta dla oka jest tak samo ważna jak uczta dla zmysłu smaku.Potrawa podana w wyjątkowy sposób smakuje o niebo lepiej nawet jeśli ktoś nie przepada za czymś co podajemy.

Spróbuj zabawić się i wykorzystaj do sałatek również jadalne kwiaty z twojego ogrodu lub zebrane na łące.Jadalne kwiaty maja ostatnio coraz więcej zwolenników.Nawet jeśli nie jesteś do końca przekonana(y) do ich jedzenia to udekorowanie nimi talerza jest latem zupełnie fajną odmianą.

sałatka z lilią z łososiem i surimi

Sałatka z lilią łososiem i surimi

SKŁADNIKI:

  • kwiat lilii jednego dnia (inne gatunki lilii nie są jadalne)
  • wędzony łosoś posiekany w kawałeczki
  • 4 paluszki surimi posiekane drobno
  • kilka zielonych winogron bez pestek
  • kilka czarnych winogron bez pestek
  • kawałek arbuza pokrojony a podłużne pałeczki
  • kilka półplasterków owocu pataya
  • plasterek kiwi
  • kilka plasterków rzodkiewki
  • kawałek awokado posiekany w kosteczkę
  • kilka listków rukoli
  • 2 małe gałązki koperki
  • kilka listków szczawnika (małe ciemnozielone listki w kształcie serduszek)
  • 2 kawałki chrupkiego pieczywa
  • na winegret: sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka serka śmietankowego do zagęszczenia surimi

Sałatka owocowa z lilią łososiem i surimi

Wykonanie:

  1. Łososia kupiłam podwędzanego w całości i takiego najlepiej posiekać.Jednak wędzone cienkie plastry również można do tego wykorzystać.Po posiekaniu nie doprawiałam niczym.Pozostawiłam jego naturalny lekko słonawy smak z wędzenia.
  2. Paluszki surimi pokroić w 1 cm kawałki lub ciut mniejsze i rozdrobnić palcami.W miseczce wymieszać dla kleistości z serkiem śmietankowym i doprawić do smaku solą i pieprzem.Można dodać też kropelkę maggi.
  3. Arbuza pokroić w podłużne kawałki (ale to indywidualnie jaką kto chce stworzyć kompozycję).
  4. Z soku z limonek,miodu,oleju i soli z pieprzem do smaku zrobić winegret i zamarynować w nim arbuza i winogrona (w całości).Nie nasiąkną winegretem ale skórka nabierze szklistości winegretu.Można w zasadzie zamarynować również patayę która sama z siebie jest też bardzo delikatna w smaku.
  5. Awokado posiekać w drobną kostkę i wymieszać z solą pieprzem i kilkoma kroplami winegretu.
  6. Teraz czas na stworzenie kompozycji na talerzu.Najlepiej zrobić to na bardzo dużym talerzu lub nawet tacy byleby była biała.Taki kolor jest najlepszym neutralnym tłem dla pięknych kolorów składników do przystawki.
  7. Układać wszystkie przygotowane składniki podobnie jak widać na moich zdjęciach lub stworzyć swoją własną fantazję.
  8. Na koniec uwieńczeniem tej kompozycji jest świeżo zerwany kwiat lilii jednego dnia.Każdy pojedynczy kwiat takiej lilii kwitnie tylko jeden dzień stąd jej nazwa.Inne gatunki lilii absolutnie nie są jadalne.
czwartek, 27 lutego 2014

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

Będąc ostatnio w japońskiej restauracji skosztowałam po raz pierwszy jednego z maków z aloesem.Pyszność.Zainspirowało mnie to aby pokombinować więc ze smakiem aloesu.Już wcześniej chodził za mną ale jakoś się nie zeszło.Wiedziałam,że jest bardzo zdrowy.Tak oto dziś i tak jakby troszkę na luzie od niechcenia powstała moja wariacja na temat sushi-Sami(ra) Sushi  Tower.

Wszystko tak cudnie się komponuje.

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

Wieżyczka składa się od dołu z kolejnych warstw:

♥ ryż kleisty na sushi

♥ krążek z wodorostów nori (nie widać go na zdjęciu ale daje smak))

♥ znów warstwa ryżu kleistego na sushi

♥ kawałeczki łososia wędzonego (dobrej jakości)

♥ krążek z wodorostów nori (nie widać go na zdjęciu ale daje smak)

♥ ryż kleisty na sushi

♥ plaster świeżego mango

galaretka z aloesu

♥ ryż kleisty na sushi

♥ i tu znów (powinna być) galaretka z aloesu (zapomniałam ułożyć)

♥ kopczyk z kiełków chińskiej rzodkwi

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

 Jako garnisz:

♥ smugi z wasabi rozcieńczone tłuszczem z łososia

♥ kawałki mango doprawione ostrym chutney z mango

♥ do smaku:jasny sos rybny

sami sushi tower z aloesem i mango

czwartek, 20 lutego 2014

Roladki szpianakowe- papajki

Roladki szpianakowe- papajki

Proste składniki,proste wykonanie a takie szykowne i mega dietetyczne.Sam marynarz Papaj nie mógłby się oprzeć.Chcesz elegancko przyjąć gości a jesteś na diecie?Proszę  bardzo.Cudowna alternatywa gustownej i zdrowej a jednocześnie dietetycznej przystawki nie tylko dla tych którzy dbają o linię.Bo teraz zdrowo jest bardzo jazzy.Takie cudeńko na talerzu ucieszy oko każdego.

"Papajki" będą cudownie wyglądać w towarzystwie wielu innych mini przystaweczek i zakąsek w kontrastowych kolorach.Mogą być również częścią kompozycji na talerzu z sałatami,łososiem i jakimś pasującym vinegretem.

Specjalnie wybrałam twarożek w miejsce wcale nie takiego dietetycznego serka kremowego bo wszystko co light omijam duuuużym łukiem.Strasznie nie zdrowe na dłuższą metę.Dlatego właśnie do farszu wybrałam twarożek granulowany (lekko odsączony).Można go zemleć na gładko ale ja celowo pozostawiłam granulki w całości.

Celowo też do masy papajkowej (zielone)j nie dodawałam mąki aby wykluczyć w ogóle węglowodany.

Roladki szpianakowe- papajki

SKŁADNIKI:

na zieloną papajkę:

  • 280-300 g szpinaku mrożonego(najlepiej siekanego)
  • 3 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

na farsz:

  • kubeczek twarożku granulowanego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub po szczypcie pieprzy,papryczki chili suszonej cebuli ostatecznie troszkę vegety.
  • 1 płatek żelatyny

Roladki szpianakowe- papajki

Wykonanie:

  1. farsz:Odsączyć nieco twarożek jeśli jest zbyt rzadki.
  2. Namoczyć w zimnej wodzie płatek żelatyny.Gdy miękki rozpuścić żelatynę w 2-3 łyżkach wrzątku i dodać ją do serka.Wymieszać
  3. Do twarożku dodać resztę składników na farsz,wymieszać i odstawić do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzać do tmp.190*C.Jeśli robisz papajki z większej ilości składników to 200 do 210 *C.
  5. zielona masa:Szpinak odmrozić i odcisnąć lub odcedzić na drobnym sicie z nadmiaru wody.Wrzucić do malaksera.
  6. Do szpinaku dodać żółtka,posiekany czosnek i przyprawy.Zblendować na gładką masę.
  7. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
  8. Do szpinaku dodać 2 łyżki pany,wymieszać a następnie szpinak w całości dodać do reszty piany.
  9. Powstałą masę wyłożyć na niewielką płaską blaszkę (moja o wymiarach 33x24 cm)
  10. Wstawić do piekarnika na środkową wysokość i piec w 180*C przez 15 minut.Nie powinien zbrązowieć.
  11. Po upieczeniu placek wyjąć z piekarnika i wystudzić na blaszce.
  12. Blaszkę odwrócić i delikatnie odkleić papier od placka.Placek odwrócić na wałku aby się nie uszkodziło.Ładną zieloną stroną leżeć ma do dołu.
  13. Rozsmarować twarożek i placek zwinąć jak roladę.
  14. Zawinąć w folię aluminiową i ochładzać  w lodówce minimum 1 godz.Można na kwadrans  lub troszkę dłużej wsadzić też do zamrażalnika.
  15. Kroić w zgrabne roladki.Bardzo wygodnie kroić nożem z piłką przez folie.Jest wtedy pewność,że roladki się nie "rozklapią".

Główkuję nad ciekawym towarzystwem dla tych roladek.

niedziela, 05 stycznia 2014

sushi z komosa ryżową-wersja zdrowa

SKŁADNIKI:

  • szklanka komosy ryżowej
  • szklanka ryżu na sushi
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu ryżowego

dodatkowo zdrowe ulubione warzywa i kiełki/ilość dowolna:

  • arkusze z wodorostów Nori
  • świeży ogórek
  • wędzony łosoś...ale może być też inna zdrowa
  • 2-3 jajka
  • kilka kropel oleju rzepakowego
  • ugotowana marchewka (musi pozostać lekko chrupiąca)
  • brokuły (ugotowane na wpół chrupko)
  • kiełki soi

extra:

  • sos sojowy do maczania

sushi z komosa ryżową-wersja zdrowa

Sushi w jeszcze zdrowszej wersji bo z komosą ryżową i warzywami.Specjalnie nie wymieniłam awokado bo jest dość kaloryczne jak na warzywo ze względu na zawarty w nim tłuszcz.

Wykonanie:

  1. Komosę dokładnie opłukać z ryżem i ugotować na wodzie z dodatkiem soli tak jak jak normalnie gotuje się sam ryż na sushi.Wskazówki na opakowaniu.
  2. Brokuły tylko zblanszować i nożem odciąć czubeczki korony tak by uzyskać zielone kuleczki w których obtoczymy sushi.
  3. Następnie warzywa (brokuły,marchewka) ugotować w wodzie z solą na wpół miękko.Absolutnie nie mogą być zupełnie miękkie lub rozgotowane.Marchewkę pokroić wzdłuż na słupki a brokuły podzielić na mniejsze kawałki.
  4. Ogórek pokroić wzdłuż na długie pasy a te pociąć w długie słupki.
  5. Z kilku jajek (roztrzepanych i posolonych szczyptą soli) usmażyć omlet na kilku kroplach oleju rzepakowego a ten pokroić w pasy.
  6. Dalej postępować tak jak normalnie postępuje się z przygotowywaniem sushi: ryż z komosą gdy już wystygły wymieszać z octem ryżowym i następnie wyłożyć na matę do zwijania sushi tworząć płaski prostokąt.Na to ułożyć płaty nori.
  7. Teraz wzdłuż jednego brzegu ryżu ułożyć po pasku omleta z jajek,pasek ogórka i marchewki,brokułów,kiełków i co tam jeszcze wybraliśmy według smaku.
  8. Zrolować całość w wałeczek a gotowy obtoczyć w ziarenkach brokułów.
  9. Pokroić na kawałki.


 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne