Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Eleganckie przystawki

niedziela, 29 maja 2016

Książęce śniadanie - Marynowane krewetki na guacamole

Książęce śniadanie - Marynowane krewetki na guacamole

 Od dłuższego już czasu praktykuję zasadę, że najważniejsze w posiłku powinna być jakość a nie ilość. Dobre a czasem wręcz wyszukane produkty, zdrowe i odżywcze, zamiast klasycznych odwiecznych kanapek.

Tak naprawdę wcale nie potrzebujemy aż tylu węglowodanów na śniadanie, a w przypadku kanapek stanowią one chyba połowę posiłku jak nie więcej. Nie pracując ciężko fizycznie powinniśmy zadbać o białko i witaminy przede wszystkim.

Dlatego też na moje dzisiejsze śniadanie.,... wręcz książęce śniadanie, zapodałam duże marynowane krewetki gamby na sałatce Guacamole, która jak wiadomo składa się głównie z pomidorów jakże zdrowych bogatych w antyoksydanty i mega zdrowe awokado bogate w zdrowe nienasycone tłuszcze omega 3 i 6. Tę sałatkę Guacamole wzbogaciłam chrupiącą rzodkiewką, która oryginalnie nie jest dodawana, a jest jedynie moją dzisiejszą "zachciewajką", by zastąpić nią tosta lub chrupkie pieczywo.

Takie krewetki na guacamole, można zabrać do pracy na lunch. Na jedną porcję trzeba oczywiście składniki zredukować o połowę.

Jakowoż krewetki trzeba zamarynować, najlepiej zrobić to dnia poprzedniego aby marynowały się przez całą noc.

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 10-12 dużych krewetek (gamba's)

marynata do krewetek:

  • sok z 1 limonki lub małej cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta suszonego czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta ostrej papryki lub pasty z chili- Sambal
  • kilka kropel Maggi

na sałatkę Guacamole:

  • 1 pomidor mięsisty lub 2 mniejsze mało wodniste
  • 2 małe awokado lub 1 duże
  • garstka rukoli lub roszponki (ewent. innej zieleninki)
  • 4 duże rzodkiewki lub 6 mniejszych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 łyżki soku z cytrynu, limonki lub ewent. octu
  • 1 łyżeczka siekanej cebulki lub szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Książęce śniadanie - Marynowane krewetki na guacamole

Wykonanie:

  1. Krewetki zamarynować w składnikach wymienionych na marynatę i odstawić zakryte do lodówki na co najmniej godzinę. Jakowoż krewetki te przeznaczone są na śniadanie, zamarynować je więc najlepiej dzień wcześniej na noc.
  2. Jeśli krewetki są surowe (szare), należy je przesmażyć z obu stron na łyżeczce oliwy lub oleju dosłownie po 30-45 sek. z każdej strony. Zyt długo smażone staną się gumowe i niesmaczne. Jeśli krewetki są przy zakupie już gotowane (biało-różowe) nie trzeba ich przesmażać lub jedynie wrzucić na patelnie na kilkanaście sekund.
  3. Jeśli awokado masz twarde pokrój je w kostkę wcześniej przekrawając na pół i wydrążając łyżką z łupiny. Od razu też skrop sokiem z cytrynu lub octem, inaczej awokado brzydko ściemnieje. Jeśli awokado jest już miękkie najlepiej z niego zrobić tak jak jak "krem" na którym ułożyłam krewetki. W tym wypadku też od razu trzeba dodać sok cytrynowy lub ocet.
  4. Pokroić pomidory w kostkę usuwając wodniste pestki. Dodać sok cytrynowy i oliwę, dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie słupki, posiekany szczypiorek, rukolę i rzodkiewkę pokrojoną w grube plasterki. Doprawić solą pieprzem i kilkoma kroplami maggi. Wymieszać.
  5. Twarde awokado pokrojone w kostkę wmieszać delikatnie do pomidorów. Jeśli jest miękkie zmiażdżyć na "krem", ale nie na zupełną papkę. Pozostaw widoczne grudki. Po dodaniu soku lub octu dodaj też oliwę, suszony czosnek, sól i pieprz i nieco siekanego szczypiorku lub cebulki.
  6. Wyłóż sałatkę Guacamole na talerzu a na niej porcję "kremu" z awokado (chyba, że wkroiliście je do pomidorów, wtedy pominąć ten etap).
  7. Na sam koniec dokończyć kopczykiem zamarynowanych krewetek.

ksi

wtorek, 13 października 2015

Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

Dolmades to przypominające to małe rolki przypominające kształtem cygara, najczęściej faszerowane ryżem (bez mięsa), orzechami przyprawione świeżą miętą, koperkiem i innymi aromatycznymi dodatkami. Są również wersje z farszem z dodatkiem mięsa, jednak te wegetariańskie są najczęściej spotykane. Tym czym faszerowane są Dolmades zależy głównie w jakim kraju są podawane. Często dodaje się do farszu również drobno posiekane rodzynki. Taki farsz zawija się w zblanszowane liście winorośli. Liście winorośli nawet po podduszeniu nie rozgotowują się i pozostają lekko chrupkie, co bardzo lubię.

Można by je porównać do rodzimych gołąbków, ale jednak bardzo dużo je różni.

Rolki Dolmades są popularnym daniem w Grecji i Turcji.

Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

Dodatek przyprawy sumak nadaje farszowi lekko kwaskowego smaku, który zrównoważony jest słodyczą syropu z owoców granatu, który również jest słodko-kwaskowy. Jeśli nie mamy kwaskowatego sumaku, musimy dodać innego delikatnie kwaśnego składnika. Może to być odrobina soku z cytryny lub sok z kiszonej kapusty. Uważać by nie przesadzić.  Jeśli nie mamy słodko-kwaskowego syropu z granatu i wybierzemy inny syrop np. z czarnej morwy (nie jest kwaskowy) lub rodzynki, musimy dodać nieco więcej soku z cytryny lub soku z kiszonej kapusty.

Grzyby w farszu lubą kwaskowe towarzystwo. Pomyśl o bigosie. Dodawane są do wykwintnego bigosu również słodkie składniki jak śliwki.

SKŁADNIKI:

  • dużo świeżych młodych, dużych liści winorośli
  • 4-6 łyżek oliwy
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 2 ząbki czosnku gładko zmiażdżone
  • 150 g długoziarnistego ryżu (nieugotowanego)
  • 100 g świeżych grzybów leśnych
  • 75 g orzeszków piniowych ewent. włoskich
  • 2 łyżki syropu z owocu granatu lub 50 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sumak'u
  • 4 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 2 łyżki świeżo posiekanej mięty
  • 600 ml bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Liście winorośli wrzucić do wrzącej wody i blanszować je przez ok. 10 minut. Można w handlu dostać gotowe zblanszowane liście pakowane w słojach (w zalewie) lub pakowane próżniowo. Po zblanszowaniu wyłowić liście i odsączyć na sicie. Jeśli mamy gotowe liście należy je opłukać pod bieżącą wodą. Odciąć nożyczkami ogonki.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić na niej posiekana cebulę i czosnek.
  3. Gdy cebula jest zeszklona dodać do niej drobno posiekane grzyby i podsmażać razem przez chwilę.
  4. Po chwili dodać opłukany ryż, zamieszać, dolać gorący bulion (ok. 1/2 szklanki) tak by ryż był nieco w niej zanurzony i gotować wszystko pod przykryciem ok. 15 minut w razie potrzeby dolewając gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć tyle bulionu by ugotował się tylko pół twardo. Zdjąć wtedy z ognia.
  5. Do przestudzonego ryżu dodać orzeszki, posiekaną drobno miętę i koperek, syrop z granatu lub drobno posiekane rodzynki, sumak oraz sól i pieprz do smaku.
  6. Układać liście na blacie gładką stroną liścia do dołu a uwypuklonymi nerwami do góry.
  7. Na liściu od strony ogonka ułożyć ok. małej łyżeczki farszy tworząc z niego poprzeczny wałeczek.
  8. Zawinąć boki liści nieco do środka, a następnie zawijać wałeczki od szerszej strony z farszem tworząc niezbyt grube rolki. Grubość rolek można porównać z wielkością męskiego kciuka, czyli grubsze od naszych kobiecych.
  9. Tak zrolowane pozostałe liście do wyczerpania się farszu ułożyć w rondelku do parowania
  10. Zagotować dużo wody w garnku i ustawić nad parą rondelek z rolkami. Przykryć.
  11. Parować rolki nad gotującą się wodą przez 30 do 40 min. do czasu aż ryż w rolkach stanie się miękki. Trudno podać dokładny czas bo zależy to od gatunku ryżu który wybraliśmy.
  12. Podawać można na ciepło i na zimno. Dolmaski idealnie nadają się do zapeklowania na zimę na sucho lub w oliwie.Może być olej rzepakowy.
  13. Podałam Dolmaski zwilżone oliwą, do tego kawałki cytryny, czarnyme oliwkami i wielkie czerwone oliwkami Kalamata. Jak są duże można porównać z normalnej wielkości czarnymi oliwkami. Dolmasy podaje się również w towarzystwie kawałków sera feta.

 Dolmasy- rolki z ryzem bez mięsa

piątek, 28 sierpnia 2015

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

W zasadzie jest to przystawka czy też zakąska składająca się z prostych składników, a jednak w całej swojej prostocie niesamowicie smakowita. Cały sekret w tego typu potrawach zawiera się w umiejętnym łączeniu składników, ich smaku i faktury.

Śledzik dobrze doprawiony pieprzem w tym i ziołowym to klasyka nadająca ostrość delikatnej rybce. Za to moment gdy kubki smakowe trafią na delikatność i kremową konsystencję awokado, wzmaga doznanie oczywistego jakże smakowitego kontrastu. Takie samo zadanie ma serek śmietankowy w połączeniu ze słonawym smakiem kawioru. Ryż jest podstawą spełniającą też rolę neutralnego przerywnika pomiędzy zdecydowanymi smakami.

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

 

SKŁADNIKI na 2 wieżyczki:

  • 2 podwójne płaty oryginalnych holenderskich Matjasów
  • 1/2 łyżeczki grubo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (u mnie ryż na sushi)
  • 1 awokado
  • 100 g gęstego serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki kawioru (u mnie z pstrąga)

dodatkowo do garniszu:

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

Wykonanie:

  1. Płaty śledziowe Matjas pokroić w kostkę i posiekać je następnie jeszcze drobniej lecz nie nazbyt gładką papkę.
  2. Drobno posiekaną w kostkę cebulę połączyć z posiekanym śledziem, dodać oliwę oraz czarny i ziołowy pieprz.
  3. Dwie z rzodkiewek pokroić w plasterki i zachować 8-10 najładniejszych plasterków. Resztę posiekać i dodać do śledzia. Wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.
  4. Ryż ugotować według wskazań na opakowaniu. Nie rozgotować. Wystudzić a wystudzony wymieszać z chrzanem.
  5. Metalową obręcz do układania wieżyczek ustawić bezpośrednio na talerzu na którym podamy tatara lub na podkładce z której łatwo będzie można później zsunąć wieżyczkę.
  6. Proporcje są na 2 wieżyczki więc składniki podzielić na pół.
  7. Na początek przykleić plasterki rzodkiewki wewnątrz ścianek obręczy, ustawić ją na tależu i na dnie umieścić porcję ryżu dociskając go (w komplecie z obręczą jest specjalny do tego krążek)  by utworzył ścisłą warstwę.
  8. Na warstwie ryżu umieścić połowę tatara i ponownie docisnąć.
  9. Na warstwie tatara umieścić plasterki z połowy awokado najbardziej zieloną częścią na zewnątrz tworząc okrąg. Mniejszymi kawałkami wypełnić środek (patrz foto ↑)
  10. Na warstwie awokado umieścić resztę tatara.
  11. Dopełnić serkiem śmietankowym tworząc ostatnią warstwę.
  12. Ostrożnie dociskając krążkiem w dół usuwając metalową obręcz ściągając ją do góry. Metalowy krążek zsunąć z wieżyczki przesuwając ostrożnie w bok. Zsunąć a nie podnieść, bo łatwo można wtedy podnieść go z przyklejoną warstwą serka a to zepsuje efekt.
  13. Pozostaje udekorowanie góry wieżyczki kawiorem i kwiatami ogórecznika, a na talerzu ziarnami pieprzu, ryżu i pozostałych elementami garniszu.
  14. Przed ustawieniem wieżyczki na talerzu przetarłam jego powierzchnię aromatyczną oliwą dla połysku.
  15. Tak samo postąpić z drugą połową składników tworząc drugą wieżyczkę.
  16. Schłodzić przed podaniem.Jeśli mamy zamiar przechować wieżyczki w lodówce dłużej, kwiaty ogórecznika najlepiej zerwać później i dodać dopiero tuż przed podaniem, inaczej zwiędną.
  17. Idealna zakąska do mocno zmrożonej wódeczki

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka 

wtorek, 25 sierpnia 2015

sałatka sushi z łososiem z patelni

sałatka sushi z łososiem z patelni

Smak sushi w tej sałatce niezaprzeczalny a jak szybko w ten sposób i łatwo sprawić sobie tę wyrafinowana przyjemność.

Uwielbiam sushi i to nie podlega dyskusji.Samo przygotowywanie sushi w domu zabiera bardzo dużo czasu a do tego jeśli się już je robi to siłą rzeczy trzeba przygotować więcej niż można zjeść.Zwłaszcza jeśli mamy ochotę na dwa różne smaki.Stąd też właśnie pomyślałam,że alternatywą będzie sałatka sushi zamiast tradycyjnych rolek.

Na sushi składa się nie odmiennie kilka podstawowych składników,które nadają smak.Są to oczywiście ryż,nori,jakaś ryba,sos sojowy i wasabi.Dodatkowo w sałatce można wykorzystać kilka innych składników,które wzbogacą danie.I tak wykorzystałam wszystkie te podstawowe składniki a zamiast tuńczyka lub wędzonego czy surowego łososia wykorzystałam lekko podsmażone kawałki świeżego łososia.Dodałam również pędy solirodka i kiełki buraka czerwonego,które nadały sałatce pięknego koloru.Dopełnieniem były ziarna podprażonego sezamu i czarne ziarna czarnuszki.

Smak sushi niezaprzeczalny w ekspresowym tempie i bez zbytecznych ceregieli przy zwijaniu.Idealna alternatywa dla niewprawnych kucharzy by elegancko przyjąć gości.

Oczywiście obok sałatki sushi zrobiłam również klasyczne rolki typu maki.

sałatka sushi z łososiem z patelni

SKŁADNIKI na 2 osoby:

  • 400 g świeżego łososia bez skóry
  • 150-200 g nieugotowanego ryżu na sushi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1-1.5 płata nori
  • 1/2 awokado
  • garstka solirodka
  • garstka kiełków czerwonego buraka
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • 1 łyżka soku z cytryny ewent. octu ryżowego do skropienia awokado by nie ściemniało

dodatkowo:

  • sól do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • pasta wasabi lub rodzimy tarty chrzan do smaku

sałatka sushi z łososiem z patelni

sałatka sushi z łososiem z patelni

Wykonanie:

  1. Łososia oprószyć z obu stron solą i pokroić w kostkę wielkości ok 2x2 cm.
  2. Płat nori pociąć w 3-4 pasy a te złożone razem w poprzeczne słupki.Najlepiej to zrobić nożyczkami.
  3. Ziarna czarnuszki i ziarna sezamu podprażyć oddzielnie na suchej patelni przez kilka minut.Uważać by nie przypalić głównie czarnuszki.
  4. Rozsypać oba rodzaje ziaren obok siebie na blacie lub na talerzykach i kawałki ryby przykładać do czarnuszki lub do sezamu by przykleiły się do jednej ze ścianek.Odłożyć.
  5. Ryż ugotować według wskazań na opakowaniu do miękkości ze niewielką ilością soli.Ważna jest odpowiednia ilość wody by ryż nie ugotował się na papkę.
  6. Gdy ryż jest gotowy przestudzić go,dodać ocet ryżowy i delikatnie przemieszać.
  7. Gdy ryż jest już całkowicie zimny dodać do niego opłukane pod zimna wodą i osączone pędy solirodka.Można go też sparzyć wcześniej wrzątkiem ale nie jest to konieczne.
  8. Dodać teraz również kiełki czerwonego buraka i paseczki nori (pozostawić małą garstkę na koniec) i delikatnie wymieszać.Nori pod wpływem wilgoci od razu zmięknie i stanie się klejące więc wymieszać trzeba zdecydowanie i szybko by na czas rozprowadziło się równomiernie w ryżu.
  9. Sprawdzić smak razie potrzeby dosalając.Pamiętać jednak trzeba,że podając do smaku sos sojowy,który jest zdecydowanie słony lepiej aby sałatka była powiedzmy niedosolona.Zresztą solirodek z natury jest słonym warzywem samym w sobie i nada ryżowi słoności naturalnie.
  10. Ryż ułożyć porcjami w formie kopczyków na talerzykach formując tu i ówdzie małe wgłębienia do których trafia kawałki łososia.Zamiast na talerzykach można sałatkę sushi podać w czarkach/miseczkach.Do tego oczywiście pałeczki.
  11. Rozgrzać olej na patelni i jak najszybciej (w jednym czasie) ułożyć wszystkie kawałki ryby ziarnami do góry na patelni.
  12. Po ok. minucie kawałki ryby obrócić i smażyć kolejne 1/2 minuty w razie potrzeby obracając kawałki ryby na boki.Ważne jest aby nie smażyć łososia zbyt długo i nie musi nabrać brązowej skórki.Łosoś jest bardzo delikatną rybą i najczęściej popełnianym błędem jest przesmażanie jej co powoduje,że ryba staje się się sucha (wiórowata).Zobacz więcej na temat smażenia łososia.
  13. Gdy wydaje ci się,że łosoś powinien jeszcze troszkę pobyć na patelni jest to właśnie właściwy moment by go zdjąć.Pod wpływem własnej temperatury łosoś wciąż będzie "dochodził" nawet po zdjęciu z patelni.W środku powinien pozostać różowy.Biały oznacza zbyt przesmażony.
  14. Układać kawałki łososia na ryżu we wgłębieniach (wgłębienia służą jedynie estetyce i nie są konieczne)
  15. Awokado wyjąc ze skórki i pokroić w niewielką kostkę,skroić sokiem z cytryny lub octem ryżowym i rozłożyć na sałatce.
  16. Każdą porcję posypać na koniec ziarnami sezamu i czarnuszki i odłożonymi paseczkami nori.
  17. Obok podać również do smaku japoński sos sojowy,którym każdy indywidualnie może skropić sobie swoja porcję sałatki sushi.
  18. Pasta wasabi lub chrzan podany również w miseczce będzie dopełnieniem smaku.

sałatka sushi z łososiem z patelni

Uczta pod gołym niebem

niedziela, 12 lipca 2015

śniadanie wyszczuplające grejpfrutowo-jajeczne

Obudź w sobie twoje nowe alter-ego w jeden dzień.

śniadanie wyszczuplające grejpfrutowo-jajeczne

Wybierasz się jutro na plażę lub basen,jedziesz na urlop,chcesz by dopasowana sukienka leżała na tobie idealnie,planujesz wieczór z ukochanym i czas na sexsowną bieliznę? Ta idealna ekspresowa kuracja na płaski brzuch i gwarantowane 1,5 do 2 kg mniej w ciągu doby sprawi,że poczujesz się szczuplejsza(y).Wychodząc na plażę czy basen poczujesz się dużo bardziej komfortowo i pewniej.W ogóle poprawi ci się nastrój i nastawienie do wszystkiego wokół.

Ta 1 dniowa kuracja gejpfrutowo-jajeczna oczyszcza układ pokarmowy ze wszystkich złogów i resztek zalegającego pokarmu.Przeczyszcza i udrażnia układ trawienny dzięki czemu znika uczucie wzdęcia a odzyskuje się uczucie lekkości i witalności.Sprawi,że pozbędziemy się nadmiaru wody z ciała,zejdzie opuchlizna z nóg a układ trawienny zacznie pracować na 5 obrotach.

Jest tak samo dobra na rozpoczęcie dnia dla kobiety jak i mężczyzny.Nie ma w niej nic dziwacznego czy pracochłonnego.

Jak to naprawdę działa?Zawarte w soku z grejpfruta związki i laktoza zawierająca się w żółtkach jajka wpływa od razu na nasz cały system trawienny i stymulację kwasów trawiennych.Obniża się poziom cukru we krwi przez co nie odczuwa się natarczywego uczucia głodu i chęci do przekąszania.

Zabieram sok w szklanej butelce a jajka w pudełeczku na lunch i obiad gdy planuję jednodniowy detox.

Zawsze kiedy zależy mi dnia następnego na nieco bardziej płaskim brzuchu czy to z powodu wieczornego wyjścia i sukienki przylegającej do ciała czy to z powodu ogólnego lepszego samopoczucia stosuje sobie dzień grejpfrutowo-jajeczny.Rezultat zawsze gwarantowany.W genialny sposób ubywa mi do 2 kg.

Zaczynamy od śniadania i na tym można poprzestać.Zyskamy dobry zdrowy start na resztę dnia.Można też zastosować pełen jeden dzień grejpfrutowo-jajeczny,który zapewni jutro lekkość pomniejszoną do 2 kg.

śniadanie wyszczuplające grejpfrutowo-jajeczne

SKŁADNIKI na śniadanie (1 osoba):

  • 1 grejpfrut-sok (u mnie czerwony grejpfrut)
  • 2-3 jajka (jajecznica bez tłuszczu lub ugotowane na twardo,miękko lub pół miękko
  • młody (cienki) szczypiorek do posypania jajek

Wykonanie:

  1. Usmażyć lub ugotować jajka.W zasadzie nie ma większego znaczenia jak jajka będą przygotowane byleby nie dodawać do nich tłuszczu.Ja nie przepadam za jajkami na twardo więc w ciągu kilkudziesięciu sekund smażę sobie lekko tylko ściętą jajecznice na teflonowej patelni.
  2. Do tego świeżo wycisnąć świeży sok z grejpfruta.Nie polecam kartonowych soków bo to jednak koncentrat.W grejfrucie chodzi o te jego cudowne właściwości które są w świeżym soku które jeszcze się nie ulotniły.Nie zaleca się na przykład popijania leków sokiem z grejfruta gdyż neutralizuje ich działanie.Taki to cudowny owoc
  3. Gotową jajecznice posypałam szczyptą cienkiego szczypiorku,który ma właściwości odkwaszające organizm.
  4. I to wszystko.Wydaje się mało ale to śniadanie gwarantuje sytość.Takie śniadanie daje nam idealny start na resztę dnia.

Mówię o kuracji 1 dniowej choć tak naprawdę ten jeden dzień to pierwszy dzień z 30 dniowej znanej diety wyszczuplającej.Jednak nie o dietach chciałam tu pisać a o tym pierwszym dniu.Ten jeden dzień na soku z gejpfruta i jajkach należy potraktować jako 1 dniowy detox poprawiający cudownie nastrój.

Panuje mit na temat szkodliwości dużej ilości jajek.Mocno przesadzony i nie sprawiedliwy.Stosując dietę jajeczną nie łączymy ich z tłuszczami.I wcale nie doprowadzają one do podwyższenia cholesterolu.Jestem sama żywym przykładem.Po badaniach mój cholesterol był zawsze jak malowany :)Z tym cholesterolem jest tak,że to indywidualna predyspozycja każdego człowieka niezależnie od tego co je.I to jest wolny wybór każdego z nas.

Jednodniowy detox:

  • śniadanie -sok z grejpfruta i 2-3 jajka
  • lunch - sok z grejpfruta i 2-3 jajka
  • obiad- sok z grejpfruta i 2-3 jajka i szklanka soku z warzyw (pomidory,seler,naciowy,ogórek,seler,szpinak itp.) najlepiej z własnej sokowirówki

śniadanie wyszczuplające grejpfrutowo-jajeczne

Letnie oczyszczenie

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

 

czwartek, 25 czerwca 2015

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

 

Potrawy z grilla lub do grilla nie powinny być skomplikowane i składać się z nazbyt wielu składników.W zasadzie z 3 głównych składników (bez dodatków) powinno udać się skomponować smaczna potrawę.Grillowanie powinno sprawiać przyjemność,być szybkie i nie skomplikowane.Chodzi przecież o wspólnie spędzony czas przy jedzeniu na wolnym powietrzu a nie marnowanie go na tworzenie skomplikowanych kreacji kulinarnych.

Tak też dokładnie sprawdza się grillowany bakłażan.Prosto z grilla jest pyszny sam w sobie a z dodatkiem prostego a jakże wyjątkowego w smaku farszu zadowoli każdego amatora grillowania.Podprażone ziarna czarnuszki wymieszane z serem feta nadają całej potrawie jakiś taki mediteranowy klimat.Nic więcej nie potrzeba.Ot ser feta i czarnuszka to wszystko.No może jeszcze szczypta soli do smaku jeśli feta nie była oryginalnie w słonawej zalewie.

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszkąJa często stosuję turecki ser typu feta Peynir który sprzedawany jest w puszkach w lekko słonej zalewie jako okrągłe rolki.To jest dokładnie taki sam ser jak Feta ale ta nazwa jest zastrzeżona tylko dla greckich serów.Więc pochodzący z Turcji nazywa się Peynir a np. indyjski Paneer.Ten z zalewy jest dużo mniej suchy,mniej się kruszy i stosowany do farszy łatwo się wiąże sam z siebie bez dodawania śmietany czy czegoś podobnego.

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Dla mnie te pyszne rolki podane nawet bez mięsa na kolorowej komosie ryżowej czyli quinoi z jakimś sosem do grilla satysfakcjonuje mnie kompletnie.Mogą być jednak dodatkiem do mięsa i podane do kiełbaski z grilla czy innego mięsiwa a nawet ryby.

SKŁADNIKI:

  • 2-3 bakłażany
  • krążek twardego sera feta lub paneer
  • 2-3 łyżeczki ziaren czarnuszki podprażonej na suchej patelni
  • garść korzonków (u mnie korzonki rzodkiewki)
  • oliwa lub olej do natarcia
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • mix żółtej,czerwonej i czarnej komosy ryżowej
  • dowolny sos grillowy na pomidorach lub ketchup

Wykonanie:

  1. Oberżynę obrać pozostawiając jednak gdzie nie gdzie paski skórki.To nie spowoduje,że oberżyna w trakcie rolowanie "rozejdzie się"
  2. Posypać oberżynę solą z obu stron i odłożyć.W ciągu kilku chwil na jej powierzchni pokażą się kropelki wody.Można je usunąć papierowym ręcznikiem bo zawiera się w niej delikatna goryczka którą bakłażan zawiera.Jednak miłośnikom bakłażana ona zupełnie nie przeszkadza i tego nie robią.
  3. Natrzeć bakłażany z obu stron oliwą a także oprószyć teraz z obu stron najlepiej świeżo zmielonym pieprzem
  4. Natrzeć też oliwą ruszt na grillu.Tak samo można zresztą przygotować bakłażana na ruszcie w piekarniku.
  5. Ułożyć bakłażana na ruszcie tuż nad żarem i pozostawić w spokoju na ok.5 minut.W tym momencie węgiel na grillu powinien być mocno nagrzany z białym nalotem i nie powinno być widać buchającego do góry ognia.
  6. Po kilku minutach plastry bakłażana obrócić.Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką
  7. W między czasie rozkruszyć ser feta i dodać. do niego podprażoną czarnuszkę.Wszystko dokładnie wymieszać widelcem na dość gładką masę ale nie zupełną papkę.
  8. Na ugrillowanych plastrach bakłażana układać farsz z fety,garstkę korzonków i rolować.
  9. Podawać na ugotowanej na sypko komosie ryżowej.Wybrałam mix 3 kolorów aby ładnie komponowała się z kolorem rollek.Do tego dla mięsożerców kawałek steaka lub pospolita kiełbaska.

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą i czarnuszką

Warzywa i owoce z grilla 

Warzywa i owoce z grilla

Uczta pod gołym niebem

niedziela, 21 czerwca 2015

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

Uwielbiam sushi i szczerze mówiąc zamiast robić je sama wolę je jeść gdy przygotował je dla mnie kto inny.A kto inny może to byc oczywiście tylko dobry japoński shef kuchni.

I co prawda moja dzisiejsza propozycja nie ma z prawdziwym sushi nic wspólnego,przynajmniej jeśli chodzi o składniki to wizualnie bardzo je przypomina.Brutalnie zaporzyczyłam sobie te nazwę tylko i wyłacznie dlatego,że na pierwszy rzut oka można pomyśleć,że to jest sushi właśnie.To alternatywa dla tych wyjątków którzy za sushi nie przepadają.

Jedna porcja zawiera dość mało kalorii (70 Kcal) więc będąc na diecie można sprawiać wrażenie,że bierze się na przyjęciu wraz z innymi czynny udział w konsumcji.Porównując:jedno jabłko ma +/- 50 Kcal.

Do tej przystawki idealnie pasuje wytrawne białe sherry Manzanila lub białe wino np.Muscadet

Jeden kawałek fenkułowego sushi wynosi tylko:

70 Kcal

białko 4g, tłuszcz 5g, węglowodany 1g

SKŁADNIKI:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 100 ml dobrego wytrawnego wina
  • 6 ziaren pieprzu
  • pęczek koperku
  • 4 gwiazdki anyżku
  • 1 listek laurowy
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 3 podwójne filety oryginalnych holenderskich matjasów-maatjesharing (nie są z octu)
  • 100 ml śmietanki
  • 2 białka
  • 2 płatki żelatyny
  • 25 g prawdziwego masła
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 1 łyżka wina anyżkowego Pernod (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 sałata

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

Przygotowanie produktów:

  1. Fenkuł oczyścić usuwając wszystko co zielone czyli zieloną część liści i koper oraz spodnią część i twardy trzon.
  2. Pokroić go w plastry,umieścić w rondlu razem z winem,ziarnami pieprzu,listkiem laurowym i gwiazdkami anyżku i szalotką.Dopełnić wodą by wszystko było nią zakryte i ustawić na ogniu doprowadzając do zagotowania.
  3. Wtedy zmniejszyć ogień przykryć uchyloną pokrywką i obgotowywać fenkuł jeszcze ok. 10 minut do czasu aż będzie miękki ale wciąż jędrny (nie rozgotowany).
  4. Ugotowany przecedzić na sicie usuwając przyprawy.
  5. Śledzie matjasy pokroić w kawałki wysokości metalowych obręczy
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  7. Śmietankę ubić na prawie sztywno
  8. Białko ubić na sztywną pianę

wykonanie

  1. Rozgrzać lekko masło na najlepiej teflonowej lub ceramicznej patelni i obsmażyć na nim przez 2-4 minuty odsączone plastry fenkułu.
  2. Dodać creme fraiche,wino Pernod i gwiazdkę anyżku.Podduszać razem jeszcze 2 minuty
  3. Usunąć gwiazdkę a całość wciąż gorące zmiksować na gładkie puree doprawiając na koniec solą i pieprzem.
  4. Do gorącego puree dodać odciśnięte płatki żelatyny i mieszając równomiernie rozpuścić je w puree
  5. Następnie dodać do puree prawie na sztywno ubitą śmietanę i wymieszać a na koniec ubite na sztywno białka.Masę delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  6. Metalowe obręcze ustawić na metalowych podstawkach a jeśli ich nie macie choćby na tacy tak by można było je przenieść po napełnieniu do lodówki.
  7. W każdej metalowej obręczy umieścić po środku podwójny kawałek śledzia a przestrzeń wokół wypełnić musem z fenkułu.Przykryć każdy kawałkiem folii i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki by mus zastygł.
  8. Liście sałaty przeciąć nożyczkami przez środek usuwając środkowy nerw.
  9. W dużym garnku zagotować wodę,pasy sałaty umieścić na sicie a te zanurzyć we wrzątku.Blanszować góra 10 sekund a po tym czasie wyjąć i zanurzyć w misce z zimna wodą by się zahartowały.
  10. Wyciąć ze zblanszowanych i zahartowanych liści pasy szerokości metalowych obręczy.
  11. Mus wyjąć z lodówki,usunąć metalowe obręcze a pasy sałaty owinąć dookoła rolek.
  12. Każdą rolkę przeciąć na pół i ułóż na talerzu.Podawać od razu lub przechowywać pod przykryciem (np.owinięte w folię) w lodówce.

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

czwartek, 28 maja 2015

Nacho zapiekanka z pieca dla prawdziwego hombre

Tacos to potrawa dla prawdziwych mężczyzn bo jest piekielnie ostra,niezbyt elegancka w jedzeniu i do tego kaloryczna.Proponuję zapiekankę zamiast tradycyjnego meksykańskiego tacos.Inna forma,smak jednak jest ten sam.

Idealne zagrywka dla pań- podanie jej ukochanemu pod piwko gdy on z napięciem obserwuje podanie Lewandowskiego na bramkę.W każdej innej podbramkowej sytuacji też może się sprawdzic na przykład by go udobruchać i nie wylądować na ławce karnych :)

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 500 g mielonego z wołowiny
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 małe puszki fasolki Flageolet (nazywana flażoletką) lub mrożony młody bób
  • 1 paczka chipsów tortilla (nacho)
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju arachidowego lub oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chili
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • mały pęczek świeżej kolendry-posiekany

na sałatkę:

  • 1 awokado pokrojone w kawałki
  • ok. 125 g gęstej kwaśnej śmietany

oraz:

  • kilka listków sałaty lodowej poszarpanych na mniejsze kawałki
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 małego ogórka pokrojonego w plasterki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:

  1. Rozgrzać 3 łyżki oleju w głębokiej patelni i wrzucić na niego posiekaną cebulę,czosnek.Zamieszać i delikatnie zeszklić uważając by czosnek się nie przypalił.
  2. Dorzucić seler naciowy,paprykę i przyprawy czyli ostrą paprykę,kumin i oregano.Zamieszać i podduszać przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
  3. Rozkruszając blok mielonego mięsa w palcach na luźniejszą masę i dorzucić na patelnię.Ważne by mięso wcześniej rozkruszyć bo kiedy zetną się na patelni duże grudy mięsa trudniej będzie je rozdzielić.
  4. Wszystko podsmażać przez kilka minut aby mięso lekko nabrało koloru.
  5. Nastawić nagrzewanie piekarnik z funkcją grilla
  6. Do mięsa dodać na koniec połowę posiekanej kolendry i odsączoną fasolkę.W razie gdy mamy mrożonkę musi być wcześniej odmrożona.
  7. Zamieszać mięso z warzywami i ostatnią chwilę jeszcze podduszać by wszystko nabrało jednakowej temperatury.
  8. Powstałą masę przełożyć do niskiej formy do zapiekania.
  9. Na powierzchni rozłożyć chipsy tortilli lekko wciskając je w masę.
  10. Na koniec posypać przygotowaną zapiekankę startym serem
  11. Wstawić na krótką chwilę pod grilla by ser roztopił się po powierzchni.
  12. na sałatkę: wymieszać oliwę z octem balsamicznym
  13. W dużej misce wymieszać sałatę,kukurydzę,ogórek i resztę posikanej kolendry a następnie zalać oliwą z octem balsamicznym i wymieszać.
  14. Kawałki awokado wymieszać z sokiem z cytryny oraz  posolić i popieprzyć do smaku.Ułożyć w salaterce.
  15. Kwaśną śmietanę również podać w salaterce by można było ją urzywać jako dipu do sałatki i awokado.
  16. Zapiekankę podać na gorąco prosto z pieca ze schłodzonymi awokado,śmietaną i sałatką

Nacho zapiekanka z pieca dla prawdziwego hombre

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

 

czwartek, 21 maja 2015

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Pewnie dla niektórych take połączenie może wydawać się co najmniej dziwne.Ale pozory mylą i odwieczne truskawki w śmietanie z cukrem niech odejdą do lamusa bo w takiej wersji nic wielkiego nie dostarczają a głównie tłuszczu i cukru.

Od dawna jest wiadomo,że naturalną słodycz w tym owoców podnosi odrobina soli lub wytrawny winegret słodko-słono-kwaskowy.Dodając do tego kawałek sera,zdrowe nowalijki czy zioła i zdrowy lunch czy przystawka lub deser gotowy.

Poprzednim razem do truskawek sięgnęłam po ser Brie a tym razem po francuski niebieski ser pleśniowy Rochebaron.Jest to z jeden z bardzo niewielu serów pleśniowych który będą już dojrzałym wciąż ma lekko płynną konsystencję i apetycznie się "ulewa".Mmmm pyszności.

Smakując ten ser przed kupieniem i będąc na czczo wyczułam cudowny grzybowy smak i kremową konsystencję.Leśny grzybowy odjazd.Zupełnie inaczej reagują kubki smakowe gdy degustując ser jesteśmy po innym posiłku.Dochodzę dlatego do wniosku,że sery powinno się degustować zawsze na czczo bo smakują wtedy dużo bardziej wykwintnie i dużo lepiej.Tak już będę robić.

SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 250 g (pojemnik) truskawek
  • 100-150 g niebieskiego sera pleśniowego (u mnie Rochebaron)
  • ok. 80 g rukoli
  • 1-2 łyżki oliwy lub rzepaku nierafinowanego

na karmel:

  • 2-3 łyżki białego cukru
  • 50 g pistacji bez łupin
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej

na zredukowane balsamico:

  • 50-60 ml ciemnego balsamico
  • 1 łyżka brązowego cukru -najlepiej palmowego lub trzcinowego
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Wykonanie:

  1. Pistacje ułożyć obok siebie na papierze do pieczenia.Obok przygotować kryształki soli morskiej
  2. Na karmel: na suchej patelni rozsypać cienka warstwę cukru,postawić na ogniu i czekać aż cukier zacznie się topić i nabierze konsystencji syropu.Topniejącego cukru pod żadnym pozorem nie wolno mieszać bo spowoduje to wtórną krystalizację i zbryli się.Gotowy odstawić na potem.
  3. Truskawki i rukolę wymieszać w 1-2 łyżkach oliwy dla połysku.
  4. Przygotować talerze układając na nich rukolę,kawałki truskawek i ser.
  5. Na zredukowane balsamico: cukier brązowy,sól i pieprz,listek laurowy i ocet balsamiczny podgrzać w rondlu i podgrzewać do momentu aż stanie się gęsty.Usunąć listek laurowy.
  6. Gęstym zredukowanym octem balsamicznym polać truskawki i ser.
  7. Posypać pokruszonymi pistacjami w karmelu

karmel z solą i pistacjami

Truskawki w zredukowanym balsamiko,Rocherbaron i karmolowe pistacje

Sałatki na grilla  Wiosenne słodkości!Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

 

sa?atka z ?ososiem i zeekraal

 sa?atka z ?ososiem i zeekraal

Sałatka z makaronem i łososiem na lunch też może być lekka i szybko strawna czego uzasadnienie umieściłam pod tym przepisem.Może to okazać się odkrywcze zważywszy,że dookoła doradza się jeść na śniadanie płatki owsiane czy musli z mlekiem.Może to po to by od śniadania czuć pełny żołądek.

SK?ADNIKI NA 2 porcje:

  • 400 g ugotowanego makaronu kokardki (lub więcej)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 200 g wędzonego w całym kawałku łososia (lub w plastrach)
  • 2-3 łyżki owoców granatu
  • 100 g pędów solirodka (zeekraal)
  • 1/2 ogórka pokrojony w cienkie długie paseczki

winegret:

  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1-2 łyżeczki jasnego sosu ostrygowego lub rybnego
  • 4 łyżki greckiego gęstego jogurtu (na piankę)
  • odrobina mleka lub wody

sa?atka z ?ososiem i zeekraal

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy by nabrał ładnego żółtego koloru.
  2. Oliwę,sok z limonki i jasny sos ostrygowy wymieszać razem na gładką emulsję.Jasny sos wybrałam po to by winegret pozostał jasny i przejrzysty nie zabarwiając sałatki na ciemny kolor jaki by stało się od ciemnego sosu rybnego.
  3. Makaron wymieszać w powstałym winegrecie i odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 1/2 godz lub dłużej aby się zamarynował.
  4. Zamarynowany makaron rozłożyć na talerzach przetykając kawałkami wędzonego łososia i pędami solirodka.Posypać ziarenkami owocu granatu.Z boku utworzyć kopczyk z paseczków ogórka.
  5. Całość polać pozostałym z marynowania makaronu winegretem.
  6. Jogurt zmiksować lub mocno utrzepać ze szczypta soli do smaku i dwoma lub trzema łykami wody lub mleka.Zebrać piankę i umieścić na kopczyku z ogórka.
  7. Celowo nie podaję ilości wody lub mleka bo gęstość jogurtu jest różna zależnie od producenta.Po zmiksowaniu jogurtu konsystencja powinna być półpłynna a na powierzchni pojawi się pianka.

Sam jogurt również można wykorzystać do polania sałatki choć ja staram się łączyć węglowodany z jak najmniejszą ilością produktów białkowych.Takie połączenie powoduje,że posiłek dłużej się trawi z powodu różnych reakcji chemicznych jakie zachodzą w żołądku.Węglowodany potrzebują do bycia szybko strawionymi środowiska zasadowego a białka kwaśnego.Oba jednocześnie utrudniają sobie szybką przemianę i zalegają żołądek.

sa?atka z ?ososiem i zeekraal

Sałatki na grilla 

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

piątek, 15 maja 2015

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

Taka przystawka/ sałatka z truskawek marynowanych w winegrecie na bazie octu balsamicznego będzie ucztą dla podniebienia dla smakoszy truskawek i miłośników wyrafinowanego smaku.Również wizualnie pieści oko.Specjalnie dodałam ciutkę czerwonego barwnika do winegretu aby zmienić jego brązowy kolor na czerwony i nie zepsuć nim czerwieni truskawek.Nie jest to oczywiście konieczne.

Celowo wybrałam bazylię tajską a nie nasza rodzimą.Tajska bazylia jest delikatniejsza w smaku i ma dodatkowo bardzo delikatny smak anyżkowy.Co prawda nie przepadam zbytnio za anyżkiem ale od razu dodaję,że to złudna obawa przed tym smakiem.W połączeniu z serem Brie i winegretem wszystko tak cudownie tworzy nowy smak,że o anyżu ani śladu.Jestem po raz kolejny pod wrażeniem jak łączenie smaków może nas zaskoczyć i stworzyć coś nowego i wyjątkowego.

Bardzo wyrafinowana przystawka

SKŁADNIKI na 2-4 przystawki:

  • pojemnik truskawek
  • kilka gałązek tajskiej bazylii
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych
  • 4 plastry sera Brie

winegret:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki dobrej jakości ciemnego octu balsamicznego (di Modena)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 2 szczypty pieprzu
  • (opcjonalnie) 1 łyżka syropu z granatów
  • 2 krople czerwonego Cocopandan (czerwony barwnik chiński)

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

Wykonanie:

  1. Truskawki pokroić w dość grube plasterki.To się uda gdy mamy duże truskawki.Jeśli są małe pokroić je w połówki.
  2. Wszystkie składniki na winegret połączyć razem utrzepując widelcem na gładką emulsję.
  3. Zalać nim truskawki,przykryć i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  4. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni.
  5. Zabalsamowane truskawki układać na talerzach przekładając listkami bazylii
  6. Na środku (lub z boku) ułożyć kawałki przekrojonego na pół plastra sera Brie
  7. Posypać orzeszkami piniowymi
  8. Polać winegretem
  9. Dla kontrastu koloru dodałam kwiat ogórecznika.
  10. Teraz oddaj się delektacji :)

truskawki balsamico z serem Bri i bazylią

Sałatki na grilla

Wiosenne słodkości!

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

niedziela, 22 marca 2015

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

 

Poniżej ↓ wersja "jajek zięcia" w panierce którą bardziej wolę bo lubię chrupkie skorupki.Do panierowania jajek używam azjatyckiej panierki panko zamiast zwykłej bułki tartej.Panko jest stosowana w Japoni (i nie tylko) do tempury.Jest dużo bardziej lżejsza od zwykłej bułki tartej i nie wyglada jak grysik ale ma formę nieco wydłuzonych pręcików przez co w panierce ładniej wygląda.

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

Jajka wielkanocne tym razem zupełnie inaczej bo w aromatycznym sosie po tajsku.Smakują wyjatkowo i odmienią wciąż powielane stereotypowe menu jajeczne typu faszerowane jajka lub jajka w majonezie lub w sałatce itp.

Jest to tradycyjna potrawa tajska z jajek nazywana w dosłownym tłumaczeniu "jajka zięcia".W Tajlandii mówi się odnośnie pochodzenia tej nazwy,że jeśli mąż nie spełnia w pieleszach w pełni swoich powinności mężowskich względem swojej żony to jego teściowa (czyli matka zaniedbanej małżonki) może zaserwować mu tę potrawę właśnie .Oznacza ona swego rodzaju sygnał lub ostrzeżenie,że albo szybko podniesie mu się libido albo teściowa przygotuje następnym razem tę samą potrawę jednak już z jego własnych jajek.He he,fajna historia.

Wyjątkowość smaku sosu nadaje mu owoc tamaryndowca.Nie może się więc w tym sosie bez niego obejść.Tamaryndowiec jest słodkawo-kwaskowy ale nie porównywalnie do innych kwaskowych owoców.Miąższ jego można dostać w formie na wpół podsuszony podobnie jak to robi się z figami lub daktylami lub w słoik w formie pasty.

Zbalansowany smak pomiędzy słodkim,kwaśnym i ostrym z dodatkiem aromatu orzechów wyróżnia ten sos pośród innych.Sos łączy się z potrawami wegetariańskimi,jajecznymi i z kurczaka.

Nie przeszkadza zupełnie jednak takie panierowane jajka podać z innym aromatycznym sosem np.curry czy curry z pomidorami lub z innym sosem z którym podaje się te jajka czyli z aromatycznym sosem z orzeszków ziemnych.

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek ugotowanych na pół-twardo
  • olej do głębokiego smażenia

panierka (opcjonalnie):

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek panierki Panko lub zwykłej bułki tartej.

sos:

  • 3-4 ząbki czosnku (zmiażdżone nożem)
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1 łyżeczka peanut butter z kawałkami orzechów (masa z zmielonych orzeszków ziemnych)
  • 1 łyżka cukru palmowego ewent.trzcinowego,palonego brązowego lub zwykłego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

garnisz:

  • garstka siekanego szczypiorku,natki pietruszki lub kolendry
  • 1 czerwona cebulka ewent. biała
  • 1 czerwona papryczka chili pokrojona w paseczki

Poniżej: jajka smażone bez panierki

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

jajka zięcia czyli jajka po tajskujajka zięcia czyli jajka po tajsku

Powyżej: panierowanie jajek "zięcia"

Wykonanie:

  1. Jajka ugotować na półmiękko a wyjmując je w odpowiednim momencie z wrzątku od razu zachartować pod zimną bierzącą wodą by zatrzymać proces gotowania.Osuszyć.
  2. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
  3. Na panierkę zmieszać mąkę z taką ilością zimnej wody aby powstała klejąca i gęsta mikstura.Bardziej gęsta niż na naleśniki.
  4. W odzielnej miseczce przygotować panierkę Panko.
  5. Obtaczać całe jajka w mieszance miąki i wody a nastepnie od razu obtaczać w panierce obsypując z wszystkich stron dłońmi.Odłozyć do czasu aż wszystkie jajka sa gotowe.Jeśli nie korzystamy z panierki osuszone jajka można od razu smażyć.
  6. Wkładać na łyżce po kolei jajka na gorący tłuszcz (po kilka na raz) i obsmażać przez krótką chwilę do czasu aż panierka nabierze ładnego koloru.Jajka bez panierki smażyć się będą nieco dłużej by nabrały z zewnątrz cieniutką brązowo-byrsztynową skórkę.Wyłowić je następnie i osuszyć na papierowych ręcznikach.
  7. Na tym samym gorącym tłuszczu uprażyć piórka cebuli i chili.Uważać by nie spalić.Wyłowić łyżką cedzakową i osączyć na papierowych ręcznikach.
  8. Miąższ tamaryndowca zalać 2 łyżka mi wrzątku aby go rozmiękczyć na pastę.
  9. Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju i dodać do niego cukier palmowy (lub inny) i rozpuscić go.
  10. Dodąć następnie masę z tamaryndowca,masę z orzeszków ziemnych (peanat butter),sos sojowy i sos rybny.Zamieszać.
  11. Ze składników powstanie ciemny gęsty sos.Można według upodobań nieco go rozcieńczyć dodając łyzkę lub dwie wody.
  12. Jajka przekroić na pół (lub nie),polać je aromatycznym sosem z kawałkami orzechów i posypać szczypiorkiem lub posiekana natką.
  13. Na koniec posypac chrupkimi piórkami cebuli i chili.Dla odważnych: można podprażyć całe papryczki wraz z pestkami tak jak lubia to Tajowie...i oziębli zięciowie :)

jajka zięcia czyli jajka po tajsku

Zobacz też:

♥Jajka w sosie curry

jajka w sosie curry


ALE JAJA!Wielkanocne Smaki - edycja V

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS