Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Eleganckie przystawki

piątek, 21 listopada 2014

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 2 podwójne oryginalne dziewicze Matjasy holenderskie
  • 2 średnie mięsiste pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 1/2 ogórka wężowego ze skórką
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 spore gałązki koperku (posiekane)
  • 1 łyżeczka grubo siekanej natki pietruszki (ewent.kolendry)
  • 1 łyżka Jenever'a lub wódki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 4-6 kropel Tabasco
  • rzeżucha lub inna zielenina do przybrania

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

śledź holenderski matjas

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

Wykonanie:

  1. Pomidory obrane ze skórki przekroić na ćwiartki odrzucając wodnistą część z pestkami.Miąższ pokroić w drobną kosteczkę a te odsączyć na sicie.
  2. Ogórek przekroić wzdłuż na ćwiartki,usunąć wodnisty środek z pestkami.Miąższ również pokroić ze skórką w drobną kosteczkę odsączyć na sicie.
  3. Matjasy są zawsze już oczyszczone więc od filetów odciąć tylko ogon a je same pokroić w drobną kosteczkę jak pomidora i ogórek.Pozostawić kilka podłużnych ścinków aby udekorować podstawę kopczyka.
  4. Cebula powinna być równie drobno posiekana lub nawet jeszcze drobniej.
  5. Wymieszać razem posiekane pomidory,ogórek,matjasy i koperek oraz natkę.Doprawić pieprzem i sprawdzić czy jest potrzeba posolenia.Matjasy same w sobie są już słone więc warto sprawdzić czy jest potrzeba by dosalać.
  6. Zamknąć szczelnie i schłodzić w lodówce.
  7. Wymieszać razem oliwę,Jenever lub wódkę,sok z cytryny,sos Worcester i Tabasko na gładką emulsję.
  8. Powstałą emulsję dodać do tatara dopiero przed podaniem aby delikatne mięso matjasa nie było zbyt długo w kontakcie z sokiem z cytryny i alkoholem bo jego delikatna tekstura po prostu się "zetnie".
  9. Wykleić rant metalowej obręczy odłożonymi skrawkami matjasa i na talerzu dopełnić tatarem.Ugarnirować zielono-czerwonymi dodatkami.U mnie awokado,natka oraz kwiat i listki nasturcji,
  10. Jeszcze efektowniej będzie wyglądać kopczyk tatara z kleksem emulsji obok.

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

Tatar z dziewiczego matjasa holenderskiego z Jeneverem

poniedziałek, 17 listopada 2014

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Uwielbiam ośmiornicę i aby móc po nią sięgnąć kiedy przyjdzie mi właśnie na nią ochota marynuję ją w większej ilości do słoików/weków.

Podana jako przystawka dla gości w sałatce lub prosto ze słoika "na ząbek" z chlebem do maczania w aromatycznej oliwie zawsze jest miłym zaskoczeniem.

Jak zabrać się za ośmiornicę by ją prawidłowo przyrządzić opisuje w przepisie na ośmiornicę z patelni aromatyzowaną czosnkiem i cytryną

Z ouzo można oczywiście zrezygnować i zastąpić większą ilością oliwy i octu.

Zamiast ośmiornicy można zamarynować mix owoców morza.

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Na prezentowany mały słoiczek zmieściły mi się 2 bardzo duże macki z ośmiornicy olbrzymiej.Tylko 2 macki ważyły jako surowe 1/2 kg.Ze średniej ośmiornicy najczęściej dostępnej w handlu zmieszczą się na pewno aż  4-5 macek.Trzeba pamiętać,że ośmiornica w trakcie gotowania kurczy się licząc na oko o jakieś 30 do 40% swojej masy....niestety.

SKŁADNIKI na 3-4 słoiki:

na bulion:

  • 1 ośmiornica od 1 kg do 1.8 kg
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 marchewki (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli

na marynatę by dopełnić słoik:

  • oliwa lub olej rzepakowy nierafinowany- tłoczony na zimno z pierwszego
  • bulion z ośmiornicy
  • ouzo (alkohol grecki)
  • ocet naturalny
  • płatki papryczki chili lub świeża posiekana.

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Wykonanie:

  1. Ośmiornicę ugotować w niedużej ilości wody (tyle by ośmiornica była ledwo pod wodą) według tych wskazówek.
  2. Ugotowaną wyjąć z bulionu,wystudzić i pokroić w małe kawałki.
  3. Napełnić pokrojoną ośmiornicą wysterylizowany słoik lub słoiki do ok. 1/3 lub 3/4 wysokości słoika.
  4. Dodać po szczypcie chili na słoik
  5. Dopełnić teraz słoik z ośmiornicą do połowy pół na pół z octem i ouzo
  6. Teraz dolać wystudzony bulion do 3/4 wysokości i dopełnić warstwą oliwy lub oleju.
  7. Słoik/słoiki zamknąć i przechowywać w lodówce lub zapasteryzować na dłuższy okres.

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Wino do owoców morza musi być oczywiście białe i wytrawne.Uwielbiam jednak to właśnie greckie białe wino Samos.Nie jest wytrawne,jest wręcz słodkie ...ale tak inaczej słodkie.Nie da się tego opisać.Po prostu zaszalałam i sączyłam sobie to wino właśnie do ośmiornicy.A co tam....po prostu taki miałam kaprys :)

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

Ośmiornica marynowana z ouzo i oliwą do słoja

poniedziałek, 10 listopada 2014

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie

To jedno z tych nietypowych połączeń które mogą szokować,ale rezultat jest zaskakujący i prosi o więcej i częściej.

W zasadzie nie powinno zastępować się tutaj niczego jakimś innym składnikiem.Składniki i dodatki idealnie ze sobą harmonizują.Smak jest zbalansowany idealnie.Nawet orzeszki piniowe nie radze zastępować innymi bo te właśnie mają swój specyficzny smak i aromat oraz delikatną chrupkość.

Warto wypróbować tą przystawkę w identycznym zestawieniu a możecie zaskoczyć nie jedno wyrafinowane podniebienie.

SKŁADNIKI na 2-4 przystawki:

na drssing:

  • 50 g białej czekolady
  • 50 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki chrzanu
  • 20 ml octu ryżowego (ostatecznie naturalnego)
  • 60 ml oleju rzepakowego nierafinowanego z pierwszego tł.
  • sól i pieprz do smaku

reszta:

  • 200-250 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 zielone jabłko ze skórką Granny Smith-jest chrupiące i kwaskowe
  • 1 świeży ogórek wężowy ze skórką
  • 40 g rukoli
  • (opcjonalnie) garstka świeżej natki pietruszki lub kolendry
  • 65 g podprażonych orzeszków piniowych

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanu

Wykonanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w rondlu razem z wodą.
  2. Dodać do czekolady chrzan i czosnek i wymieszać.
  3. Teraz ręcznie trzepaczką lub mikserem na średnich obrotach miksować czekoladę wlewając cieniutkim strumieniem olej.Dresing nie zgęstnieje.Powinien pozostać dość płynny.
  4. Sprawdzić smak i doprawić sola i pieprzem.
  5. Orzeszki piniowe podprażyć lekko na suchej patelni.
  6. Jabłko ze skórką pokroić na ćwiartki wydrążając gniazda a następnie pokroić je w słupki.
  7. Ogórek opłukać i przy pomocy obieraczki do warzyw czy do sera odkrawać z niego dookoła długie cienkie pasy tak by po jednej jego stronie znajdował się pasek skórki..Wodnisty środek ogórka z pestkami nie jest potrzebny.
  8. Wymieszać rukolę,jabłka i ogórek z kilkoma łyżkami dresingu a następnie układać je po porcji na talerzyku dbając by nadać ogórkowi ładne zakręcone serpentyny.
  9. Dość spore strzępy plastrów łososia powciskać pomiędzy ogórek i rukolę z jabłkiem.
  10. Całość polać resztą dresingu i oczywiście posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.
  11. Podawać w tmp. pokojowej.

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanuŁosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanu

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanuŁosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanu

Łosoś na zielonym z dresingiem na białej czekoladzie i chrzanu

czwartek, 18 września 2014

Domowy ser żólty wędzony

Domowy ser żólty wędzony

Przepis na domowy żółty ser to żadna nowość,ale pleciony w warkocz to już nietypowa i dużo ładniejsza propozycja.Mam nadzieję,że moja wersja spodoba się i zagości na waszych stołach.

  • 1 kostka twarożku półtłustego (wychodzi też z chudego)
  • ok. 2 szklanki mleka półtłustego lub tłustego
  • sól do smaku (szczypta)
  • 1/2 łyżeczki sody ostatecznie proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • kilka kropel ciekłego dymu (opcjonalnie)
  1. Twaróg rozdrobnić i postawić w rondlu na średnim ogniu z mlekiem lub z wodą i mlekiem.Ważne by rondel miał grube dno inaczej trzeba pozostać przy rondlu i mieszając obserwować czy ser nie przywiera.
  2. Ser wchłonie mleko z którego pozostanie tylko serwatka i zmieni w trakcie pasteryzowania konsystencję na gumową.Z 250 g twarogu zależnie od marki wyjdzie ok.90-100 g sera żółtego.Mój był dość wodnisty więc po odcedzeniu pozostało mi mniej niż połowę wagi.
  3. Tak więc po spasteryzowaniu twarogu odcedzić go na drobnym sicie i wystudzić.
  4. Zimny ser znów umieścić tym razem w pustym rondlu.
  5. Rozdrobnić go widelcem,dodać sól,sodę i żółtko oraz ciekły dym.Wszystko dokładnie wymieszać i postawić na małym ogniu.Na tym etapie można dodać zamiast ciekłego dymu inne dodatki np.kminek,gorczycę,chili,trufle czy nawet oliwki lub orzechy.
  6. Ser mieszając doprowadzić do podgrzania i połączenia się w gładką masę.Stanie się gęsty i kleisty.W razie potrzeby dodać łyżkę wody.
  7. Pomagając sobie łyżką wyjąć ser,w dłoniach uformować wałek a ten podzielić nożem na 3 równe części.
  8. Z każdej części uformować w dłoniach cienki wałeczek.Pracować szybko puki ser jest gorący i elastyczny.W miarę stygnięcia będzie to coraz trudniej.
  9. 3 wałeczki ułożyć obok siebie i zapleść z nich warkocz.
  10. Podać w całości by gość mógł go sam sobie kroić lub pokroić na plasterki.Nadaje się wtedy idealnie na koreczki.

Przygotowany z większej ilości można uformować zamiast warkocza grubszy wałek lub blok i kroićw plasterki.

Domowy ser żólty wędzony

wtorek, 02 września 2014

Bananowe kulki korzenne na szynce

 

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 2 banany
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
  • 100 ml miodu płynnego
  • 100 g kruchych ciastek korzennych posiekanych np.pierników lub kruche imbirowe

extra:

  • 200 g szynki suszonej na surowo np.
  • 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub np. arachidowego
  • 100 g orzechów nerkowca ewentualnie białych migdałów lub płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili w płatkach
  • 75 g roszponki lub rukoli

Wykonanie:

  1. Banany obrać i pokroić w równe 5-6 cm kawałki.
  2. Posiekany tymianek wymieszać z miodem,który można (ale nie trzeba) wcześniej nieco podgrzać w mikrofalówce.
  3. Kawałki bananów obtaczać kolejno w miodzie a następnie w pokruszonych ciastkach korzennych.
  4. W każdą kulkę wbić drewniany patyczek lub wykałaczkę.
  5. Roszponkę i szynkę rozdzielić na talerzach.
  6. Rozgrzać olej na patelni i podprażyć na nim płatki chili i orzechy lub migdały.Można zrobić to oczywiście ostatecznie na suchej patelni bez oleju.
  7. Orzechy po podprażeniu zsunąć na papierowy ręcznik i osączone rozrzucić na roszponce i szynce.
  8. Na koniec dodać kąski bananowe

Bananowe kulki korzenne na szynce

niedziela, 15 czerwca 2014

 Liliowa sałatka z łososiem i surimi

Sałatka owocowa z lilią do łososia i surimi

 

Przystawka w formie sałatki nie musi być mieszaniną (czyt.mamałygą) kilku składników upacianych majonezem lub innym śmietanowym sosem wrzuconych do szklanej misy.

To może być artystyczna kompozycja,to może być nasza kulinarna sztuka.Każdy składnik na talerzu może być jak maźnięcie pędzla.

Już chyba mało kto uważa,że potrawy i w ogóle jedzenie powinno być przede wszystkim smaczne.Uczta dla oka jest tak samo ważna jak uczta dla zmysłu smaku.Potrawa podana w wyjątkowy sposób smakuje o niebo lepiej nawet jeśli ktoś nie przepada za czymś co podajemy.

Spróbuj zabawić się i wykorzystaj do sałatek również jadalne kwiaty z twojego ogrodu lub zebrane na łące.Jadalne kwiaty maja ostatnio coraz więcej zwolenników.Nawet jeśli nie jesteś do końca przekonana(y) do ich jedzenia to udekorowanie nimi talerza jest latem zupełnie fajną odmianą.

sałatka z lilią z łososiem i surimi

Sałatka z lilią łososiem i surimi

SKŁADNIKI:

  • kwiat lilii jednego dnia (inne gatunki lilii nie są jadalne)
  • wędzony łosoś posiekany w kawałeczki
  • 4 paluszki surimi posiekane drobno
  • kilka zielonych winogron bez pestek
  • kilka czarnych winogron bez pestek
  • kawałek arbuza pokrojony a podłużne pałeczki
  • kilka półplasterków owocu pataya
  • plasterek kiwi
  • kilka plasterków rzodkiewki
  • kawałek awokado posiekany w kosteczkę
  • kilka listków rukoli
  • 2 małe gałązki koperki
  • kilka listków szczawnika (małe ciemnozielone listki w kształcie serduszek)
  • 2 kawałki chrupkiego pieczywa
  • na winegret: sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka serka śmietankowego do zagęszczenia surimi

Sałatka owocowa z lilią łososiem i surimi

Wykonanie:

  1. Łososia kupiłam podwędzanego w całości i takiego najlepiej posiekać.Jednak wędzone cienkie plastry również można do tego wykorzystać.Po posiekaniu nie doprawiałam niczym.Pozostawiłam jego naturalny lekko słonawy smak z wędzenia.
  2. Paluszki surimi pokroić w 1 cm kawałki lub ciut mniejsze i rozdrobnić palcami.W miseczce wymieszać dla kleistości z serkiem śmietankowym i doprawić do smaku solą i pieprzem.Można dodać też kropelkę maggi.
  3. Arbuza pokroić w podłużne kawałki (ale to indywidualnie jaką kto chce stworzyć kompozycję).
  4. Z soku z limonek,miodu,oleju i soli z pieprzem do smaku zrobić winegret i zamarynować w nim arbuza i winogrona (w całości).Nie nasiąkną winegretem ale skórka nabierze szklistości winegretu.Można w zasadzie zamarynować również patayę która sama z siebie jest też bardzo delikatna w smaku.
  5. Awokado posiekać w drobną kostkę i wymieszać z solą pieprzem i kilkoma kroplami winegretu.
  6. Teraz czas na stworzenie kompozycji na talerzu.Najlepiej zrobić to na bardzo dużym talerzu lub nawet tacy byleby była biała.Taki kolor jest najlepszym neutralnym tłem dla pięknych kolorów składników do przystawki.
  7. Układać wszystkie przygotowane składniki podobnie jak widać na moich zdjęciach lub stworzyć swoją własną fantazję.
  8. Na koniec uwieńczeniem tej kompozycji jest świeżo zerwany kwiat lilii jednego dnia.Każdy pojedynczy kwiat takiej lilii kwitnie tylko jeden dzień stąd jej nazwa.Inne gatunki lilii absolutnie nie są jadalne.
czwartek, 27 lutego 2014

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

Będąc ostatnio w japońskiej restauracji skosztowałam po raz pierwszy jednego z maków z aloesem.Pyszność.Zainspirowało mnie to aby pokombinować więc ze smakiem aloesu.Już wcześniej chodził za mną ale jakoś się nie zeszło.Wiedziałam,że jest bardzo zdrowy.Tak oto dziś i tak jakby troszkę na luzie od niechcenia powstała moja wariacja na temat sushi-Sami(ra) Sushi  Tower.

Wszystko tak cudnie się komponuje.

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

Wieżyczka składa się od dołu z kolejnych warstw:

♥ ryż kleisty na sushi

♥ krążek z wodorostów nori (nie widać go na zdjęciu ale daje smak))

♥ znów warstwa ryżu kleistego na sushi

♥ kawałeczki łososia wędzonego (dobrej jakości)

♥ krążek z wodorostów nori (nie widać go na zdjęciu ale daje smak)

♥ ryż kleisty na sushi

♥ plaster świeżego mango

galaretka z aloesu

♥ ryż kleisty na sushi

♥ i tu znów (powinna być) galaretka z aloesu (zapomniałam ułożyć)

♥ kopczyk z kiełków chińskiej rzodkwi

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

 Jako garnisz:

♥ smugi z wasabi rozcieńczone tłuszczem z łososia

♥ kawałki mango doprawione ostrym chutney z mango

♥ do smaku:jasny sos rybny

sami sushi tower z aloesem i mango

czwartek, 20 lutego 2014

Roladki szpianakowe- papajki

Roladki szpianakowe- papajki

Proste składniki,proste wykonanie a takie szykowne i mega dietetyczne.Sam marynarz Papaj nie mógłby się oprzeć.Chcesz elegancko przyjąć gości a jesteś na diecie?Proszę  bardzo.Cudowna alternatywa gustownej i zdrowej a jednocześnie dietetycznej przystawki nie tylko dla tych którzy dbają o linię.Bo teraz zdrowo jest bardzo jazzy.Takie cudeńko na talerzu ucieszy oko każdego.

"Papajki" będą cudownie wyglądać w towarzystwie wielu innych mini przystaweczek i zakąsek w kontrastowych kolorach.Mogą być również częścią kompozycji na talerzu z sałatami,łososiem i jakimś pasującym vinegretem.

Specjalnie wybrałam twarożek w miejsce wcale nie takiego dietetycznego serka kremowego bo wszystko co light omijam duuuużym łukiem.Strasznie nie zdrowe na dłuższą metę.Dlatego właśnie do farszu wybrałam twarożek granulowany (lekko odsączony).Można go zemleć na gładko ale ja celowo pozostawiłam granulki w całości.

Celowo też do masy papajkowej (zielone)j nie dodawałam mąki aby wykluczyć w ogóle węglowodany.

Roladki szpianakowe- papajki

SKŁADNIKI:

na zieloną papajkę:

  • 280-300 g szpinaku mrożonego(najlepiej siekanego)
  • 3 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

na farsz:

  • kubeczek twarożku granulowanego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub po szczypcie pieprzy,papryczki chili suszonej cebuli ostatecznie troszkę vegety.
  • 1 płatek żelatyny

Roladki szpianakowe- papajki

Wykonanie:

  1. farsz:Odsączyć nieco twarożek jeśli jest zbyt rzadki.
  2. Namoczyć w zimnej wodzie płatek żelatyny.Gdy miękki rozpuścić żelatynę w 2-3 łyżkach wrzątku i dodać ją do serka.Wymieszać
  3. Do twarożku dodać resztę składników na farsz,wymieszać i odstawić do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzać do tmp.190*C.Jeśli robisz papajki z większej ilości składników to 200 do 210 *C.
  5. zielona masa:Szpinak odmrozić i odcisnąć lub odcedzić na drobnym sicie z nadmiaru wody.Wrzucić do malaksera.
  6. Do szpinaku dodać żółtka,posiekany czosnek i przyprawy.Zblendować na gładką masę.
  7. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
  8. Do szpinaku dodać 2 łyżki pany,wymieszać a następnie szpinak w całości dodać do reszty piany.
  9. Powstałą masę wyłożyć na niewielką płaską blaszkę (moja o wymiarach 33x24 cm)
  10. Wstawić do piekarnika na środkową wysokość i piec w 180*C przez 15 minut.Nie powinien zbrązowieć.
  11. Po upieczeniu placek wyjąć z piekarnika i wystudzić na blaszce.
  12. Blaszkę odwrócić i delikatnie odkleić papier od placka.Placek odwrócić na wałku aby się nie uszkodziło.Ładną zieloną stroną leżeć ma do dołu.
  13. Rozsmarować twarożek i placek zwinąć jak roladę.
  14. Zawinąć w folię aluminiową i ochładzać  w lodówce minimum 1 godz.Można na kwadrans  lub troszkę dłużej wsadzić też do zamrażalnika.
  15. Kroić w zgrabne roladki.Bardzo wygodnie kroić nożem z piłką przez folie.Jest wtedy pewność,że roladki się nie "rozklapią".

Główkuję nad ciekawym towarzystwem dla tych roladek.

niedziela, 05 stycznia 2014

sushi z komosa ryżową-wersja zdrowa

SKŁADNIKI:

  • szklanka komosy ryżowej
  • szklanka ryżu na sushi
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu ryżowego

dodatkowo zdrowe ulubione warzywa i kiełki/ilość dowolna:

  • arkusze z wodorostów Nori
  • świeży ogórek
  • wędzony łosoś...ale może być też inna zdrowa
  • 2-3 jajka
  • kilka kropel oleju rzepakowego
  • ugotowana marchewka (musi pozostać lekko chrupiąca)
  • brokuły (ugotowane na wpół chrupko)
  • kiełki soi

extra:

  • sos sojowy do maczania

sushi z komosa ryżową-wersja zdrowa

Sushi w jeszcze zdrowszej wersji bo z komosą ryżową i warzywami.Specjalnie nie wymieniłam awokado bo jest dość kaloryczne jak na warzywo ze względu na zawarty w nim tłuszcz.

Wykonanie:

  1. Komosę dokładnie opłukać z ryżem i ugotować na wodzie z dodatkiem soli tak jak jak normalnie gotuje się sam ryż na sushi.Wskazówki na opakowaniu.
  2. Brokuły tylko zblanszować i nożem odciąć czubeczki korony tak by uzyskać zielone kuleczki w których obtoczymy sushi.
  3. Następnie warzywa (brokuły,marchewka) ugotować w wodzie z solą na wpół miękko.Absolutnie nie mogą być zupełnie miękkie lub rozgotowane.Marchewkę pokroić wzdłuż na słupki a brokuły podzielić na mniejsze kawałki.
  4. Ogórek pokroić wzdłuż na długie pasy a te pociąć w długie słupki.
  5. Z kilku jajek (roztrzepanych i posolonych szczyptą soli) usmażyć omlet na kilku kroplach oleju rzepakowego a ten pokroić w pasy.
  6. Dalej postępować tak jak normalnie postępuje się z przygotowywaniem sushi: ryż z komosą gdy już wystygły wymieszać z octem ryżowym i następnie wyłożyć na matę do zwijania sushi tworząć płaski prostokąt.Na to ułożyć płaty nori.
  7. Teraz wzdłuż jednego brzegu ryżu ułożyć po pasku omleta z jajek,pasek ogórka i marchewki,brokułów,kiełków i co tam jeszcze wybraliśmy według smaku.
  8. Zrolować całość w wałeczek a gotowy obtoczyć w ziarenkach brokułów.
  9. Pokroić na kawałki.


wtorek, 01 października 2013

Łosoś z białą czekoladą

Łosoś na rukoli z jabłkiem z winegretem z białej czekolady

Łosoś na słatce z jabłkiem i winegretem z białej czekolady I znów to nietypowe połączenie a rezultat niesamowity.Wbrew pozorom wszystko tak cudownie się harmonizuje.Tę przystawkę już od teraz zaliczam do jednej z moich popisowych.

A faktycznie na pierwszy rzut oka połączenie może wydawać się dziwne.Biała słodka czekolada,a do tego ostry chrzan i kwaśny ocet i do tego słony łosoś a potem jeszcze jabłko i ogórek i kilka innych składników?Te wszystkie smaki tak się cudownie łączą i równoważą,że nic nie jest ani za słodkie,ani za ostre,ani za słone.

Podajac dziś tę przystawkę nie zdradziłam,że w winegrecie jest biała czekolada i nikt sie nie połapał.A po zjedzeniu było wielkie wow.

No bo co sklada się tak naprawde na białą czekoladę?Masło kakaowe czyli tłuszcz,cukier i mleczko skondensowane.Czyli w zasadzie podobne składniki jakie dodajemy zawsze do dresingów:miód,oliwa oraz śmietana lub majonez.Czyli o co hallo? ;)

Czekolada którą wybrałam czyli z suszonymi kawałkami truskawek jak dla mnie jest strzałem w dziesiatkę.Kawałeczki truskawek słodkie i lekko kwaskowate zarazem uzupełniaja słodycz czekolady i ostrość chrzanu i lekką kwasność jabłek.Natomiast ogórek...ogórek jeszcze nigdy mi tak nie smakował:)Serio.Przywołuje mi smakiem pikle z ogórka po japońsku z cukrem i octem ryżowym.

Biała czekolada z truskawkami

SKŁADNIKI na 4 małe przystawki:

na dressing:

  • 50 ml wody
  • 50 g białej czekolady (najlepiej z kawałeczkami suszonych truskawek)
  • 2 płaskie łyżeczki chrznu ew. wasabi,(ale z tym ostrożnie jeśli jest oryginalny bo ostrzejszy)
  • 20 ml octu ryżowego lub zwykłego naturalnego.
  • 60 ml świeżego oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

na sałatkę:

  • 200 g plastrów wędzonego łososia
  • 65 g orzeszków piniowych
  • 1 jabłko "Granny Smith" (jest spoiste i kwaskowe)
  • 40 g rukoli
  • 1 świeży ogórek wężowy
  • 1/2 małego pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie-nie kazdy lubi)

Wykonanie:

  1. Podgrzać wodę w rondelku  i mieszając rozpuścić w niej białą czekoladę.
  2. W salaterce wymieszać ocet z chrzanem a następnie wlać wodę z czekoladą i wymieszać
  3. Teraz mieszając w jedną stronę energicznie trzepaczka cieniutkim strumieniem lub po łyżce dodawać olej.Winegret nie ma być gęsty.
  4. Sprawdzić smak i doprawić do samku solą i pieprzem.
  5. Na suchej patelni podprażyć orzeszki piniowe (przemieszać po 2 minutach)
  6. Jabłko ze skórką pokroić w ćwiartki,usunąć gniazdka,pokroić w plasterki a te w słupki.

Jabłko w słupekorzeszki piniowe

Ogórekogórek-pasy

  1. Ogórek ze skórką za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw kroić w cienkie długie pasy.Pasy odcinać dookoła ogórka z miąższu bez pestek.Pierwszy pas z samej zielonej skórki odrzucic.
  2. W dużej misce przemieszać rukolę,jabłko i pasy ogórka z połową winegretu.
  3. Rukolę z jabłkiem rozdzielic na talerzyki a pasma ogórka dopiero na rukoli zgrabnie powywijać w loczki.Na tym z kolei ułożyć po 2-3 plastry łososia.Jesli są zbyt duże poszarpać w nieregularne strzepki.
  4. Każdy kopczyk polać pozostałym dresingiem i posypać podprazonymi orzeszkami piniowymi.

Łosoś z winegretem z białej czekolady

sobota, 28 września 2013

Mus z wątróbki kurzej

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 1/2 kg kurzych wątróbek (oczyszczonych i bardzo dokładnie osuszonych)-będa mniej pryskać tłuszczem na patelni.
  • 250 g prawdziwego masła
  • 6 ml brandy lub koniaku
  • 1 czerwona cebula (drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (posiekany lub przeciśnięty)
  • kilka gałazek świeżego tymianku
  • garstkę listków świeżej szałwii (dokładnie osuszone)
  • 2 łyzki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do samku

Wykonanie:

  1. Połowę masła sklarować czyli :postawić w małym żeliwnym rondelku na minimalnym ogniu (dobrze jest zastosować podkładkę pod rondelek absorbującą temperaturę)
  2. Wytapiać masło bardzo wolno przez 15-25 min.Po tym czasie masło sie rozwarstwi na przeźroczystą,klarowną,żółtą warstwę tłuszczu i grudki sciętego białka i białej piany.Zabieg ten potrzebuje czasu.
  3. W miedzy czasie rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek i na średnim ogniu przez 4 min.podsmazyć cebulę i tymianek,pod koniec dodać dopiero czosnek.Nie można go przypalic bo czosnek staje sie wtedy gorzki.Od czasu do czasu przemieszać.
  4. Dodać drugą łyżkę oliwy z oliwek i na tym z cebulką podsmażać przez kolejne 4 min..Uważać bo wątróbka może pryskać.W środku musi pozostać jeszcze różowa (pół surowa)
  5. Na końcu dopiero doprawić solą i pieprzem.
  6. Dodać teraz do wątróbek koniak,zwiększyć ogień i przesunąć patelnię doprowadzajac do zapalaenia sie alkoholu na patelni.Zabieg ten nazywany jest z francuskiego flambe.W momencie gdy ogień wypali się zdjąć patelnie z ognia.
  7. Wątróbkę przełożyć do malaksera,w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  8. Pozostałą połowę masła pokroić w kostkę.
  9. Włączyć malakser z wątróbką i dodając po kawałku masła i zemleć na gładką lśniącą masę.Nie dodawać całego masła na raz a kolejno każdy kawałek dopiero wtedy kiedy poprzedni juz jest dobrze wmieszany.
  10. Sklarowane masło oddzielić od "farfocli" (to ścięte białko zawarte w maśle) przecedzając je najlepiej przez gazę.Ważne by nie dopuścić do przypalenia (zbrązowienia) tego białka gdyż pogorszy to smak i zabarwi masło na brzydki brązowawy kolor.Sklarowane masło po zastygnięciu powinno mieć ładną żółtą barwę.
  11. Umieścić je ponownie w czystym rondelku i ustawic na średnim ogniu.
  12. Do masła dodać listek szałwii.Gdy masło przestanie "szumieć" dodać resztę listków szałwii.Zamieszać,zdjać z ognia i odstawić na potem.
  13. Masę wątróbkową przetrzeć przez drobne sitko i umieścić w kokilkach dla każdego indywidualnie gdy jemy przy stole lub jednej dużej salatece aby kazdy z niej mógł nabierać.
  14. Przykryć mus i odstawić do lodówki do stężenia.
  15. Wyłowić listki szałwii zanim masło zastygnie,rozłożyć je na musie wątróbkowym a ten zalać warstwą klarowanego masła i ponownie wstawić do lodówki.
  16. Gdy masło zastygnie "zamknie" powierzchnie musu tworząć żółtą warstwę.
  17. Podać z chlebowymi lub bagietkowymi grzankami z grilla.Smarować je warstwą masła a następnie ukazujacym się pod nim musem watróbkowym.
  18. Podawać dodatkowo kawałki cytryny,malutkie korniszony i listki rukwii wodnej.

BRON:AH

wtorek, 13 sierpnia 2013

Praliny z łososia z kremem chrzanowym

SKŁADNIKI na 8 pralin:

  • 400 g wędzonego łososia w cienkich płatach
  • 1 mały pęczek młodego szczypiorku
  • 175 g serka śmietankowego naturalnego tupu Philadelphia
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki chrzanu
  • 50 g creme Fraiche
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

  • roszponka,rukola lub ewent. sałata
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

WYKONANIE:

płaty łososia na praliny1-Posiekać drobno 75 g najbrzydszych i najciemniejszych kawałków wędzonego łososia.

2-Szczypiorek drobniutko posiekać.

3-Serek śmietankowy wymieszać razem z sokiem z cytryny,posiekanymi ścinkami łososia,cremem Fraiche,chrzanem i posiekanym szczypiorkiem.Doprawić solą i pieprzem.

Pralina z łososia z serkiem chrzanowym4-Resztę łososia poukładac na 8 kawałkach plastikowej folii tak by powstało 8 równych kwadratów,mniej więcej 4x4 cm.Gotowe praliny powinny być wielkości orzecha włoskiego.

5-Na każdy kwadrat łososia położyć jeszcze jeden kawałek plastiku i obciążyć lekko deseczką lub szerokim nożem aby płaty bardziej się skleiły i stały się płaskie.

6-Na każdym kwadracie ułożyć teraz na środku 8 równych kopczyków z kremu śmietankowego.

pralina z łososia z serkiem chrzanowym7-Zbierając rogi folii do góry zamknąć łososiowe kwadraty wokół kremu a następnie kręcić folię wokół powstałej kulki jak na lizaku.

 

pralina z łososia z serkiem chrzanowym

pralina z łososia z serkiem chrzanowym8-Tak powstałe praliny odłożyc na co najmniej godzine do lodówki aby stężały.

 

pralina z łososia9-Z umytej roszponki,rukoli lub sałaty ułożyć okrąg wokół rantu dużego białego talerza a łososiowe praliny ułożyć po środku.Można podać je również pojedynczo w foremkach do pralin oczywiście.Po odwinięciu ich z foli dla ładnego efektu można w dloniach nadać im bładką powierzchnię kulki.

10-Dla dekoracji upuścić pomiędzy pralinami kilka żółtych kropel oliwy i czarnych kropel octu balsamicznego....lub wykonać inne zygzaki.

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
zBLOGowani.pl