Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Eleganckie przystawki

czwartek, 27 lutego 2014

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

Będąc ostatnio w japońskiej restauracji skosztowałam po raz pierwszy jednego z maków z aloesem.Pyszność.Zainspirowało mnie to aby pokombinować więc ze smakiem aloesu.Już wcześniej chodził za mną ale jakoś się nie zeszło.Wiedziałam,że jest bardzo zdrowy.Tak oto dziś i tak jakby troszkę na luzie od niechcenia powstała moja wariacja na temat sushi-Sami(ra) Sushi  Tower.

Wszystko tak cudnie się komponuje.

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

Wieżyczka składa się od dołu z kolejnych warstw:

♥ ryż kleisty na sushi

♥ krążek z wodorostów nori (nie widać go na zdjęciu ale daje smak))

♥ znów warstwa ryżu kleistego na sushi

♥ kawałeczki łososia wędzonego (dobrej jakości)

♥ krążek z wodorostów nori (nie widać go na zdjęciu ale daje smak)

♥ ryż kleisty na sushi

♥ plaster świeżego mango

galaretka z aloesu

♥ ryż kleisty na sushi

♥ i tu znów (powinna być) galaretka z aloesu (zapomniałam ułożyć)

♥ kopczyk z kiełków chińskiej rzodkwi

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

sami sushi tower z aloesem i mango

 Jako garnisz:

♥ smugi z wasabi rozcieńczone tłuszczem z łososia

♥ kawałki mango doprawione ostrym chutney z mango

♥ do smaku:jasny sos rybny

sami sushi tower z aloesem i mango

czwartek, 20 lutego 2014

Roladki szpianakowe- papajki

Roladki szpianakowe- papajki

Proste składniki,proste wykonanie a takie szykowne i mega dietetyczne.Sam marynarz Papaj nie mógłby się oprzeć.Chcesz elegancko przyjąć gości a jesteś na diecie?Proszę  bardzo.Cudowna alternatywa gustownej i zdrowej a jednocześnie dietetycznej przystawki nie tylko dla tych którzy dbają o linię.Bo teraz zdrowo jest bardzo jazzy.Takie cudeńko na talerzu ucieszy oko każdego.

"Papajki" będą cudownie wyglądać w towarzystwie wielu innych mini przystaweczek i zakąsek w kontrastowych kolorach.Mogą być również częścią kompozycji na talerzu z sałatami,łososiem i jakimś pasującym vinegretem.

Specjalnie wybrałam twarożek w miejsce wcale nie takiego dietetycznego serka kremowego bo wszystko co light omijam duuuużym łukiem.Strasznie nie zdrowe na dłuższą metę.Dlatego właśnie do farszu wybrałam twarożek granulowany (lekko odsączony).Można go zemleć na gładko ale ja celowo pozostawiłam granulki w całości.

Celowo też do masy papajkowej (zielone)j nie dodawałam mąki aby wykluczyć w ogóle węglowodany.

Roladki szpianakowe- papajki

SKŁADNIKI:

na zieloną papajkę:

  • 280-300 g szpinaku mrożonego(najlepiej siekanego)
  • 3 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

na farsz:

  • kubeczek twarożku granulowanego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub po szczypcie pieprzy,papryczki chili suszonej cebuli ostatecznie troszkę vegety.
  • 1 płatek żelatyny

Roladki szpianakowe- papajki

Wykonanie:

  1. farsz:Odsączyć nieco twarożek jeśli jest zbyt rzadki.
  2. Namoczyć w zimnej wodzie płatek żelatyny.Gdy miękki rozpuścić żelatynę w 2-3 łyżkach wrzątku i dodać ją do serka.Wymieszać
  3. Do twarożku dodać resztę składników na farsz,wymieszać i odstawić do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzać do tmp.190*C.Jeśli robisz papajki z większej ilości składników to 200 do 210 *C.
  5. zielona masa:Szpinak odmrozić i odcisnąć lub odcedzić na drobnym sicie z nadmiaru wody.Wrzucić do malaksera.
  6. Do szpinaku dodać żółtka,posiekany czosnek i przyprawy.Zblendować na gładką masę.
  7. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
  8. Do szpinaku dodać 2 łyżki pany,wymieszać a następnie szpinak w całości dodać do reszty piany.
  9. Powstałą masę wyłożyć na niewielką płaską blaszkę (moja o wymiarach 33x24 cm)
  10. Wstawić do piekarnika na środkową wysokość i piec w 180*C przez 15 minut.Nie powinien zbrązowieć.
  11. Po upieczeniu placek wyjąć z piekarnika i wystudzić na blaszce.
  12. Blaszkę odwrócić i delikatnie odkleić papier od placka.Placek odwrócić na wałku aby się nie uszkodziło.Ładną zieloną stroną leżeć ma do dołu.
  13. Rozsmarować twarożek i placek zwinąć jak roladę.
  14. Zawinąć w folię aluminiową i ochładzać  w lodówce minimum 1 godz.Można na kwadrans  lub troszkę dłużej wsadzić też do zamrażalnika.
  15. Kroić w zgrabne roladki.Bardzo wygodnie kroić nożem z piłką przez folie.Jest wtedy pewność,że roladki się nie "rozklapią".

Główkuję nad ciekawym towarzystwem dla tych roladek.

niedziela, 05 stycznia 2014

sushi z komosa ryżową-wersja zdrowa

SKŁADNIKI:

  • szklanka komosy ryżowej
  • szklanka ryżu na sushi
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu ryżowego

dodatkowo zdrowe ulubione warzywa i kiełki/ilość dowolna:

  • arkusze z wodorostów Nori
  • świeży ogórek
  • wędzony łosoś...ale może być też inna zdrowa
  • 2-3 jajka
  • kilka kropel oleju rzepakowego
  • ugotowana marchewka (musi pozostać lekko chrupiąca)
  • brokuły (ugotowane na wpół chrupko)
  • kiełki soi

extra:

  • sos sojowy do maczania

sushi z komosa ryżową-wersja zdrowa

Sushi w jeszcze zdrowszej wersji bo z komosą ryżową i warzywami.Specjalnie nie wymieniłam awokado bo jest dość kaloryczne jak na warzywo ze względu na zawarty w nim tłuszcz.

Wykonanie:

  1. Komosę dokładnie opłukać z ryżem i ugotować na wodzie z dodatkiem soli tak jak jak normalnie gotuje się sam ryż na sushi.Wskazówki na opakowaniu.
  2. Brokuły tylko zblanszować i nożem odciąć czubeczki korony tak by uzyskać zielone kuleczki w których obtoczymy sushi.
  3. Następnie warzywa (brokuły,marchewka) ugotować w wodzie z solą na wpół miękko.Absolutnie nie mogą być zupełnie miękkie lub rozgotowane.Marchewkę pokroić wzdłuż na słupki a brokuły podzielić na mniejsze kawałki.
  4. Ogórek pokroić wzdłuż na długie pasy a te pociąć w długie słupki.
  5. Z kilku jajek (roztrzepanych i posolonych szczyptą soli) usmażyć omlet na kilku kroplach oleju rzepakowego a ten pokroić w pasy.
  6. Dalej postępować tak jak normalnie postępuje się z przygotowywaniem sushi: ryż z komosą gdy już wystygły wymieszać z octem ryżowym i następnie wyłożyć na matę do zwijania sushi tworząć płaski prostokąt.Na to ułożyć płaty nori.
  7. Teraz wzdłuż jednego brzegu ryżu ułożyć po pasku omleta z jajek,pasek ogórka i marchewki,brokułów,kiełków i co tam jeszcze wybraliśmy według smaku.
  8. Zrolować całość w wałeczek a gotowy obtoczyć w ziarenkach brokułów.
  9. Pokroić na kawałki.


wtorek, 01 października 2013

Łosoś z białą czekoladą

Łosoś na rukoli z jabłkiem z winegretem z białej czekolady

Łosoś na słatce z jabłkiem i winegretem z białej czekolady I znów to nietypowe połączenie a rezultat niesamowity.Wbrew pozorom wszystko tak cudownie się harmonizuje.Tę przystawkę już od teraz zaliczam do jednej z moich popisowych.

A faktycznie na pierwszy rzut oka połączenie może wydawać się dziwne.Biała słodka czekolada,a do tego ostry chrzan i kwaśny ocet i do tego słony łosoś a potem jeszcze jabłko i ogórek i kilka innych składników?Te wszystkie smaki tak się cudownie łączą i równoważą,że nic nie jest ani za słodkie,ani za ostre,ani za słone.

Podajac dziś tę przystawkę nie zdradziłam,że w winegrecie jest biała czekolada i nikt sie nie połapał.A po zjedzeniu było wielkie wow.

No bo co sklada się tak naprawde na białą czekoladę?Masło kakaowe czyli tłuszcz,cukier i mleczko skondensowane.Czyli w zasadzie podobne składniki jakie dodajemy zawsze do dresingów:miód,oliwa oraz śmietana lub majonez.Czyli o co hallo? ;)

Czekolada którą wybrałam czyli z suszonymi kawałkami truskawek jak dla mnie jest strzałem w dziesiatkę.Kawałeczki truskawek słodkie i lekko kwaskowate zarazem uzupełniaja słodycz czekolady i ostrość chrzanu i lekką kwasność jabłek.Natomiast ogórek...ogórek jeszcze nigdy mi tak nie smakował:)Serio.Przywołuje mi smakiem pikle z ogórka po japońsku z cukrem i octem ryżowym.

Biała czekolada z truskawkami

SKŁADNIKI na 4 małe przystawki:

na dressing:

  • 50 ml wody
  • 50 g białej czekolady (najlepiej z kawałeczkami suszonych truskawek)
  • 2 płaskie łyżeczki chrznu ew. wasabi,(ale z tym ostrożnie jeśli jest oryginalny bo ostrzejszy)
  • 20 ml octu ryżowego lub zwykłego naturalnego.
  • 60 ml świeżego oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

na sałatkę:

  • 200 g plastrów wędzonego łososia
  • 65 g orzeszków piniowych
  • 1 jabłko "Granny Smith" (jest spoiste i kwaskowe)
  • 40 g rukoli
  • 1 świeży ogórek wężowy
  • 1/2 małego pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie-nie kazdy lubi)

Wykonanie:

  1. Podgrzać wodę w rondelku  i mieszając rozpuścić w niej białą czekoladę.
  2. W salaterce wymieszać ocet z chrzanem a następnie wlać wodę z czekoladą i wymieszać
  3. Teraz mieszając w jedną stronę energicznie trzepaczka cieniutkim strumieniem lub po łyżce dodawać olej.Winegret nie ma być gęsty.
  4. Sprawdzić smak i doprawić do samku solą i pieprzem.
  5. Na suchej patelni podprażyć orzeszki piniowe (przemieszać po 2 minutach)
  6. Jabłko ze skórką pokroić w ćwiartki,usunąć gniazdka,pokroić w plasterki a te w słupki.

Jabłko w słupekorzeszki piniowe

Ogórekogórek-pasy

  1. Ogórek ze skórką za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw kroić w cienkie długie pasy.Pasy odcinać dookoła ogórka z miąższu bez pestek.Pierwszy pas z samej zielonej skórki odrzucic.
  2. W dużej misce przemieszać rukolę,jabłko i pasy ogórka z połową winegretu.
  3. Rukolę z jabłkiem rozdzielic na talerzyki a pasma ogórka dopiero na rukoli zgrabnie powywijać w loczki.Na tym z kolei ułożyć po 2-3 plastry łososia.Jesli są zbyt duże poszarpać w nieregularne strzepki.
  4. Każdy kopczyk polać pozostałym dresingiem i posypać podprazonymi orzeszkami piniowymi.

Łosoś z winegretem z białej czekolady

sobota, 28 września 2013

Mus z wątróbki kurzej

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 1/2 kg kurzych wątróbek (oczyszczonych i bardzo dokładnie osuszonych)-będa mniej pryskać tłuszczem na patelni.
  • 250 g prawdziwego masła
  • 6 ml brandy lub koniaku
  • 1 czerwona cebula (drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (posiekany lub przeciśnięty)
  • kilka gałazek świeżego tymianku
  • garstkę listków świeżej szałwii (dokładnie osuszone)
  • 2 łyzki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do samku

Wykonanie:

  1. Połowę masła sklarować czyli :postawić w małym żeliwnym rondelku na minimalnym ogniu (dobrze jest zastosować podkładkę pod rondelek absorbującą temperaturę)
  2. Wytapiać masło bardzo wolno przez 15-25 min.Po tym czasie masło sie rozwarstwi na przeźroczystą,klarowną,żółtą warstwę tłuszczu i grudki sciętego białka i białej piany.Zabieg ten potrzebuje czasu.
  3. W miedzy czasie rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek i na średnim ogniu przez 4 min.podsmazyć cebulę i tymianek,pod koniec dodać dopiero czosnek.Nie można go przypalic bo czosnek staje sie wtedy gorzki.Od czasu do czasu przemieszać.
  4. Dodać drugą łyżkę oliwy z oliwek i na tym z cebulką podsmażać przez kolejne 4 min..Uważać bo wątróbka może pryskać.W środku musi pozostać jeszcze różowa (pół surowa)
  5. Na końcu dopiero doprawić solą i pieprzem.
  6. Dodać teraz do wątróbek koniak,zwiększyć ogień i przesunąć patelnię doprowadzajac do zapalaenia sie alkoholu na patelni.Zabieg ten nazywany jest z francuskiego flambe.W momencie gdy ogień wypali się zdjąć patelnie z ognia.
  7. Wątróbkę przełożyć do malaksera,w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  8. Pozostałą połowę masła pokroić w kostkę.
  9. Włączyć malakser z wątróbką i dodając po kawałku masła i zemleć na gładką lśniącą masę.Nie dodawać całego masła na raz a kolejno każdy kawałek dopiero wtedy kiedy poprzedni juz jest dobrze wmieszany.
  10. Sklarowane masło oddzielić od "farfocli" (to ścięte białko zawarte w maśle) przecedzając je najlepiej przez gazę.Ważne by nie dopuścić do przypalenia (zbrązowienia) tego białka gdyż pogorszy to smak i zabarwi masło na brzydki brązowawy kolor.Sklarowane masło po zastygnięciu powinno mieć ładną żółtą barwę.
  11. Umieścić je ponownie w czystym rondelku i ustawic na średnim ogniu.
  12. Do masła dodać listek szałwii.Gdy masło przestanie "szumieć" dodać resztę listków szałwii.Zamieszać,zdjać z ognia i odstawić na potem.
  13. Masę wątróbkową przetrzeć przez drobne sitko i umieścić w kokilkach dla każdego indywidualnie gdy jemy przy stole lub jednej dużej salatece aby kazdy z niej mógł nabierać.
  14. Przykryć mus i odstawić do lodówki do stężenia.
  15. Wyłowić listki szałwii zanim masło zastygnie,rozłożyć je na musie wątróbkowym a ten zalać warstwą klarowanego masła i ponownie wstawić do lodówki.
  16. Gdy masło zastygnie "zamknie" powierzchnie musu tworząć żółtą warstwę.
  17. Podać z chlebowymi lub bagietkowymi grzankami z grilla.Smarować je warstwą masła a następnie ukazujacym się pod nim musem watróbkowym.
  18. Podawać dodatkowo kawałki cytryny,malutkie korniszony i listki rukwii wodnej.

BRON:AH

wtorek, 13 sierpnia 2013

Praliny z łososia z kremem chrzanowym

SKŁADNIKI na 8 pralin:

  • 400 g wędzonego łososia w cienkich płatach
  • 1 mały pęczek młodego szczypiorku
  • 175 g serka śmietankowego naturalnego tupu Philadelphia
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki chrzanu
  • 50 g creme Fraiche
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

  • roszponka,rukola lub ewent. sałata
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

WYKONANIE:

płaty łososia na praliny1-Posiekać drobno 75 g najbrzydszych i najciemniejszych kawałków wędzonego łososia.

2-Szczypiorek drobniutko posiekać.

3-Serek śmietankowy wymieszać razem z sokiem z cytryny,posiekanymi ścinkami łososia,cremem Fraiche,chrzanem i posiekanym szczypiorkiem.Doprawić solą i pieprzem.

Pralina z łososia z serkiem chrzanowym4-Resztę łososia poukładac na 8 kawałkach plastikowej folii tak by powstało 8 równych kwadratów,mniej więcej 4x4 cm.Gotowe praliny powinny być wielkości orzecha włoskiego.

5-Na każdy kwadrat łososia położyć jeszcze jeden kawałek plastiku i obciążyć lekko deseczką lub szerokim nożem aby płaty bardziej się skleiły i stały się płaskie.

6-Na każdym kwadracie ułożyć teraz na środku 8 równych kopczyków z kremu śmietankowego.

pralina z łososia z serkiem chrzanowym7-Zbierając rogi folii do góry zamknąć łososiowe kwadraty wokół kremu a następnie kręcić folię wokół powstałej kulki jak na lizaku.

 

pralina z łososia z serkiem chrzanowym

pralina z łososia z serkiem chrzanowym8-Tak powstałe praliny odłożyc na co najmniej godzine do lodówki aby stężały.

 

pralina z łososia9-Z umytej roszponki,rukoli lub sałaty ułożyć okrąg wokół rantu dużego białego talerza a łososiowe praliny ułożyć po środku.Można podać je również pojedynczo w foremkach do pralin oczywiście.Po odwinięciu ich z foli dla ładnego efektu można w dloniach nadać im bładką powierzchnię kulki.

10-Dla dekoracji upuścić pomiędzy pralinami kilka żółtych kropel oliwy i czarnych kropel octu balsamicznego....lub wykonać inne zygzaki.

piątek, 09 sierpnia 2013

Pralina z łososia z ogórkowo-kremowym musem

SKLADNIKI na 4 porcje:

  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 młody ogórek
  • 1 opakowanie serka śmietankowego np.Boursin z ziołami
  • 1 mały pęczek świeżego koperku lub młodego szczypiorku
  • 1 zielone jabłko Granny Smith
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Ogórek i jablko umyć i pokroić oba w drobną kosteczkę-5 mm to max!
  2. Koperek drobno posiekać i w sporej misce połączyć z serkiem śmietankowym i posiekanym ogórkiem i jabłkiem.
  3. Na 4 kawałkach folii plastikowej ułożyć 4 plastry wędzonego boczku przycinając brzegi tak by dosztukowując je z innej strony powstały pełne kwadraty.
  4. Na środku każdek rozdzielić po równo mus śmietankowy.
  5. Zebrać wszystkie rogi folii do góry tak by brzegi łososia okryły dokładnie farsz tworząc kulkę.
  6. Skręcić folię na lososiu jak na lizaku tworząc pralinę.
  7. Odstawić do lodówki do stężenia na godzinkę.
  8. Pralinę podawać odwiniętą z folii i odwróconą łaczeniem do dołu.
  9. W tej wersjii pralina podana jest na plastrach ogórka (ewent.kabaczka) leciutko posolonymi sola morską i  posypanymi rzeżuchą oraz skropionymi prostym vinegretem zmieszanym z łyżeczki cytryny lub limonki i łyżeczką oliwy.
czwartek, 08 sierpnia 2013

Pralina z lososia z porzeczkowym vinegretem

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 250 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 100 g świeżego łososia w filecie
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 75 ml śmietany
  • świeżo zmielony biały pieprz

vinegret:

  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijion
  • 150 ml oliwy rxtra vergine
  • 2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek
  • szczypta soli morskiej

extra (opcjonalnie):

  • 8 roodkiewek
  • 150 g młodych listków szpinaku

WYKONANIE:

  1. pralina: jeśli na wędzonym łososiu znajdują się brązowe skrawki usunąć je.200 g z wędzonego łososia odlożyć.
  2. świeżego łososia pokrojonego w kawałki umieścic w malakserze,dodać 50 g wędzonego łososia (mogą w to wchodzic odcięte ciemne skrawki).
  3. łososia lekko zmiksowac,dodać rosół i ponownie zmiksować.Na koniec dodać śmietanę i wszystko zmiksowac na gładka masę.Doprawić pieprzem.
  4. na 4 kawałkach folii plastikowej ułożyć plastry wędzonego boczku tak by nie było między nimi przeswitów tworząc pełne kwadraty.
  5. na każdym położyć nowy kawałek folii plastikowej i szerokim nożem lub deseczką ucisnąć każdy kwadrat łososia by wyrównać i aby dobrze sie skleiły.
  6. zdjąć górną folię i na każdym kwadracie po środku rozdzielić po równo kupkę farszu.
  7. unieść do góry rogi spodniej folii zawijając kwadraty łososia wokół farszu.
  8. folię zebrać razem i zakręcić ściśle wokół łososiowej kulki jak wokół lizaka tworząc pralinę.Odłozyć do lodówki wszystkie cztery.
  9. vinegret: roztrzepać razem czerwony ocet winny z musztardą i odrobina morskiej soli.Sól dodać przed oliwą bo ta źle rozpuszcza się w oliwie właśnie.
  10. Wciąż roztrzepując dodawać oliwę cieniutkim strumieniem,wręcz niteczką.
  11. Dopiero na samym końcu wtrzepać konfiturę z czarnej porzeczki.Odstawić.Nie musi być oziebiona w lodówce.
  12. podać gotową pralinę z łososia podać np. jak w tutaj sugeruję na listkach młodego szpinaku dodając młode listki z pęczka rzodkiewek.Same rzodkiewki pokroić lub zetrzeć cieniutko w prawie przeźroczyste plasterki i rozłożyć je na zielonych listkach.Pralinę umieścić na środku talerza a vinegret polać dekoracyjnie dookoła po listakach szpinaku i rzodkiewkach.

 Tatar z łososia z cytrusami i dressingiem

To odświeżająca i elegancka przystawka z surowego łososia z cytrusami i musztardowo-miodowym dresingiem z koperkiem.

SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI:

  • 2 świeże filety z łososia po 150-200 g każdy
  • sok 1/2 limonki i otarta sparzona skórka.
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 2 cytryny
  • 100 g wody
  • 100 g cukru
  • 30 g octu
  • trybula ogrodowa (umyte listki)
  • 1 łyżka oliwy

dressing:

WYKONANIE:

  1. Zagotować 100 g wody,100 g cukru i 30 g octu aby cukier się rozpuścił.Odstawić do przestygnięcia.
  2. Cytrusy obrać ze skórki a następnie wycinać nożykiem poszczególne partie miąższu spomiędzy błonek.Muszą być zupełnie pozbawione białych błonek dzielących poszczególne ząbki.
  3. Każdy rodzaj owocu umieścić w osobnym pojemniku,zalać przestudzonym syropem cukrowym i odstawić zamknięte conajmniej na 3 godziny do lodówki.
  4. dressing: połaczyć wszystkie składniki na dressing razem dodając łyżkę syropu cukrowego z zalanych owoców.
  5. A same owoce odcedzic na drobnym sitku.
  6. Łososia posiekać na tatara ostrym nożem,ale nie za drobno i nie za grubo.
  7. Umieścic mięso w miseczce i wymieszac z sokiem cytrynowym i łyzką dressingu.Doprawić ciut solą i pieprzem w razie potrzeby.Odstwawić do lodówki na conajmniej godzinę do schłodzenia.
  8. W dużej misce umieścić łyżkę oliwy,dodać szczyptę drobnej soli i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.Do miski dodać listki trybuli którą wymieszać by listki pokryły sie warstewką oliwy.
  9. Mięso łososia przecisnąć przez obręcz na środek talerza tworząc okrągły wałeczek,na nim umieścić kopczyk z trybuli.Dookoła wałeczka ułożyć cząstki owoców a całą potrawę skropić dekoracyjnie dressingiem.

 

bron:CulinairAtelierid

wtorek, 11 czerwca 2013

SKŁADNIKI:

  • 300 g srebrnego ryżu- najlepiej krótkoziarnistego
  • 1 dynia
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 75 g ziaren sezamu
  • 1 pomarańcza
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tamari lub japońskiego sosu sojowego
  • kwaty,pączki i listki nasturcji

WYKONANIE:

  1. Na suchej patelni uprażyć na złoto-brązowo ziarenka sezamu-odstawić.
  2. Ryż zalać zimną wodą na kilka godzin do napęcznienia.Nie trzeba tego koniecznie robić,to skróci tylko czas gotowania.
  3. Odkroić z dyni górną i dolną część,ustawić przecięciem na stolie i całego dużym nożem pokroić wzdłuż na 8-10 części.Usunąć pestki
  4. Teraz nie usuwając skórki pokroić każdy kawałek na podłużne plastry grubości kilku milimetrów (niezbyt grubo-najwyżej 4 mm)
  5. Rozgrzać średnio oliwę w dużej pataelni lub woku,dodać plastry dyni,ziarna kolendry i nieco soli do smaku a następnie przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez ok.20 min.W trakcie duszenia wstrząsnąć kilka razy patelnią,ale nie zdejmować z patelni pokrywki.
  6. Ryż:W międzyczasie nastawić z wodą ryż do ugotowania.Jeśli ryż nie był moczony i nie jest jakimś szybkogotującym się wynalazkiem stosuję ogólną zasadę-dodaję wody do rondelka na taką samą wysokość jaką zajmuje sam ryż.Doprowadzam do zawrzenia wody,dodaję soli do smaku,zmniejszam ogień do minimum na najmniejszym palniku i przykrywam dokładnie pokrywką.Gotuję do miękkości ryżu i całkowitego wyparowania wody.
  7. Ząbek czosnku owinąć w folię plastyczną do mikrofalówki lub papier do pieczenia i wstawić na 30 sek do 1 min. do mikrofalówki.Czas zależy od rodzaju mikrofalówki.Ząbek ma nieco zmięknąc i stracić swój ostry smak.
  8. W moździeżu rozgnieść ząbek czosnku z uprażonymi ziarnami sezamu nie zapominając odłożyć 2 łyżki sezamu do posypania gotowej potrawy.
  9. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem,zetrzeć skórkę na drobnej tarce lub specjalnym przyżądem do okrawania cytrusów.
  10. Wycisnąć sok z pomarańczy,połączyćz otartą skórką,z tamari lub japońskim sosem sojowym,dodać do utartego czosnku z sezamem a całośc wymieszać na gładki sos.
  11. Dynię zdjąć z patelni,ułożyć na talerzach,polać zimnym sosem pomarańczowym,udekorować kwiatami,pączkami i listkami nasturcji i na koniec posypać suchym,uprażonym sezamem.

Więcej jadalnych kwiatów znajdziesz tutaj

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi