Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Makarony,kluski i knedle

piątek, 04 listopada 2016

WTagliatelle z zielonym pesto czosnkowym z sardynkami z oliwy

Nie mogłam już dłużej się opierać i musiałam w końcu zrobić zielone pesto do makaronu oczywiście. Pesto na oliwie oczywiście... i z czosnkiem, sokiem cytrynowym i orzechami. Orzechy czasem mieszam z ziarnami słonecznika jeśli mam ich za mało.

Marzyłam od dawna o takich lśniących, długich wstążkach tagliatelle, wymieszanych w soczystym zielonym pesto z dużą ilością czosnku i odświeżającym sokiem z cytryny. Nie miałam ochoty na żadne mięso i dodawanie podsmażonego mięsa z kurczaka, ale miałam puszeczkę dobrych sardynek w oliwie i to mi podeszło w sam raz. Oliwę z sardynek wykorzystałam oczywiście do samego pesto. Wyszło przeeeeepysznie.

Tutaj znajdziesz przepis na gładkie, Kremowe pesto z bazyliiz dodatkiem młodych listków pokrzywy.

tagliatelle z zielonym czosnkowym pesto z sardynkami z oliwy

SKŁADNIKI:

  • 2 porcje (np. 4 gniazda ) suchego jajecznego tagliatelle
  • 1 mała puszka sardynek w oliwie
  • 150 g zielonego: u mnie roszponka, ale może być rukola, szpinak lub mieszanka łącznie z bazylią
  • 100 ml dobrej oliwy
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki nieprażonych nasion słonecznika (mogą być też pestki dyni lub mieszanka pestek i różnych orzechów (bez rodzynek)
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych
  • sok z 1/2 lub 1 całej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

tagliatelle z zielonym czosnkowym pesto z sardynkami z oliwy

tagliatelle z zielonym czosnkowym pesto z sardynkami z oliwy

Wykonanie:

  1. Nastawić posoloną wodę na makaron i ugotować go al dente, czyli nie za miękko.
  2. Do malaksera wrzucić zielone, czyli to z czego robimy pesto np.: bazylia, rukola, szpinak, roszponka itp.
  3. Dodać do malaksera również oliwę, oliwę odsączoną z sardynek i jedną całą sardynkę lub dwie czy trzy jeśli są malutkie), posiekany czosnek, słonecznik (jeśli go stosujemy lub mieszankę), łyżkę orzechów pistacjowych (można ją zastąpić innymi orzechami. Wszystko zemleć. Ja chciałam uzyskać pesto z widocznymi kawałkami listków, więc nie miksowałam go zupełnie na papkę.
  4. Przełożyć pesto do miseczki, doprawić pieprzem i sokiem cytrynowym i sprawdzić ile potrzeba dodać soli.
  5. Pesto dobrze jest zrobić godzinę wcześniej aby smaki dobrze się przegryzły.
  6. Wymieszać pesto z ugotowanym i odcedzonym makaronem.
  7. Podzielić palcami pozostałe sardynki na spore kawałki i wmieszać je delikatnie by całkiem się nie rozpadły z makaronem.
  8. W razie potrzeby i upodobania można dodać cząstkę cytryny by skropić makaron dodatkowo na talerzu.
  9. Tagliatelle z pesto posypać na talerzu pokruszonymi grubo orzechami pistacjowymi.

tagliatelle z zielonym czosnkowym pesto z sardynkami z oliwy

sobota, 07 maja 2016

Makaron razowy w sosie gorgonzola ze szparagami i grzybkami mung

Makaron razowy w sosie gorgonzola ze szparagami i grzybkami mung

Danie dla miłosników serów pleśniowych.

Nie jest dietetyczne, ale niewątpliwie pożywne i zawiera w sobie dość dużo zdrowia. Zastąpienie zwykłego makaronu ciemnym makaronem razowym dodaje mu plusów. Do tego bardzo zdrowe grzyby Mun.

Szczerze mówiąc ten makaron nie smakuje gorzej niż zwykły makaron pszenny, a wręcz nie zauważyłam nawet różnicy.

Makaron razowy w sosie gorgonzola ze szparagami i grzybkami mung

SKŁADNIKI na 2 osoby

  • 200 g surowego razowego makaronu spagetti (może być inny np. penne)
  • 100 g sera pleśniowego Gorgonzola lub innego niebieskiego
  • 100 g gęstej śmietany, gęstego jogurtu lub serka Ricotta
  • 100-150 g namoczonych we wrzątku grzybów Mun
  • 4-6 zielonych szparagów
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 garście roszponki lub innego mixu młodych liści np. sałat, botwinki, szpinaku, rukoli itp.
  • pieprz do samku
  • skrawki sera Parmezan
  • (opcjonalnie) białe jadalne kwiatki do dekoracji - u mnie : czosnku liściastego

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie
  2. Szparagi podzielić w 2-3 cm kawałki usuwając zdrewniałe końcówki i zblanszować przez 1 minutę we wrzątku (główki wrzucając na końcu tylko na 20-30 sekund). Jako, że zielone szparagi można jeść nawet na surowo, mozna je jedynie sparzyć wrzątkiem.
  3. Grzyby mun zalać wrzątkiem by nabrały jędrności. Nie trzeba ich gotować. Jeśli są bardzo duże, pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki.
  4. W rondelku podgrzać na małym ogniu ser Gorgonzola i serek Ricotta lub śmietanę czy jogurt, zależnie co wykorzystamy. Powinno to być coś neutralnego w smaku by złamać ostrość sera pleśniowego Gorgonzola. Doprawić pieprzem do smaku.
  5. W razie potrzeby dolać kilka łyżek wody z gotowania makaronu lub szparag, by sos nie był zbyt gęsty i łatwo oklejał makaron po wystygnięciu. Stygnąc na makaronie ser w nim zawarty bez dodatku płynu będzie stawał się coraz bardziej gęsty, aż w końcu całkiem straci płynną konsystencję.
  6. W dużej misce wymieszać przestudzony makaron z kaparami, szparagami, grzybami, roszponką lub inną sałatą i sosem z sera.
  7. Ułozyć na talerzach i przybrać kawałkami sera Parmezan i opcjonalnie dla efektu wizualnego, białymi kwiatkami jadalnymi. Ja wykorzystałam kwiatki czosnku liściastego, który właśnie ma okres kwitnienia.

Rada: dobrze jest porcje ułozyc na wcześniej podgrzanych talerzach by sos nie wystygł zbyt szybko zachowując jak najdłuzej kremową konsystencję.

Makaron razowy w sosie gorgonzola ze szparagami i grzybkami mung

sobota, 23 kwietnia 2016

makaron wstążki z pesto z rukoli, orzechami i oliwą bazyliową

makaron wstążki z pesto z rukoli, orzechami i oliwą bazyliową

Pyszna, odświeżająca przekąska lub lekki obiad. Palce lizać :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 100 g nieugotowanego makaronu wstążki lub innego
  • 150 g rukoli
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju o aromacie bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny lub z limonki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (na półmiękko), odcedzić.
  2. Umieścić w malakserze rukolę, pokrojoną w kawałki cebulę dymkę ze szczypiorem i czosnek. Zmiksować w ciągu kilku sekund i zebrać ze ścianek malaksera w dól.
  3. Dodać oliwę bazyliową (lub olej), sok z cytryny lub limonki, orzechy oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Włączyć malakser i licząc do dwóch zmiksować wszystko razem.
  5. Wymieszać z makaronem i gotowe :)

makaron wstążki z pesto z rukoli, orzechami i oliwą bazyliową

sobota, 18 października 2014

kluski śląskie tudzież śluski kląskie z jarmużem do wołowiny w sosie włąsnym

Nie często wykorzystuję to co zostało mi z poprzedniego dnia a zostało mi sporo ziemniaczanego puree które zrobiłam do pstrąga z patelni.A to od razu nasuwa na myśl...kluski śląskie lub kopytka.A,że puree było z jarmużem takie też są moje kluski śląskie.

kluski śląskie tudzież śluski kląskie z jarmużem do wołowiny w sosie włąsnym

Jarmuż zresztą jest mega-zdrowy i pomału wraca znów do łask na szczęście.Dobrze jest go dodać do diety w taki sposób właśnie.Jest zdrowszy od szpinaku zresztą i doceniany nawet w kuchni japońskiej a oni się znają na zdrowiu.Tam po zmiksowaniu na surowo pity jest jako cudowny eliksir zdrowia.

kluski śląskie tudzież śluski kląskie z jarmużem do wołowiny w sosie włąsnym

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • garść pociętego w paski zblanszowanego jarmużu
  • 150 g maki ziemniaczanej
  • 50 g maki pszennej
  • 1 jajko

na sos:

  • 1/2 kg dobrej chudej wołowiny gulaszowej
  • 2 łyżki mąki pszennej do oprószenia mięsa
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka zmiksowanej ma papkę czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki innych zmiksowanych warzyw (marchew,seler,por,bakłażan itp.)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała  lub 1/2 papryczki chili (usunąć nasiona dla zmniejszenia ostrości)
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • (opcjonalnie) 100 ml białego wina obiadowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

kluski śląskie tudzież śluski kląskie z jarmużem do wołowiny w sosie włąsnym

Wykonanie:

wołowina na gulaszwołowina na gulasz

  1. Wołowinę pokroić w równą kostkę usuwając ewentualne jasne błonki i tłuszcz.
  2. Przed oprószeniem wołowinę trzeba dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
  3. Umieścić kawałki mięsa w torbie foliowej,wsypać do niego też 2 łyżki mąki i wszystko razem w torbie dokładnie wymieszać tak by mięso było dokładnie nią pokryte.
  4. Na dużej patelni tak by każdy kawałek mięsa miał z nią kontakt rozgrzać 2 łyżki oleju.
  5. Ogień pod patelnią ustawić na średni i rozłożyć kawałki mięsa na rozgrzanym na niej oleju.Absolutnie jeszcze nie mieszać mięsa (!).Nie przypali się.Od mieszania mięso puszcza sok i staje się suche.
  6. Podsmażać mięso bez mieszania kilka minut do czasu aż stanie się pod spodem zarumienione.Dopiero teraz przemieszać delikatnie by każdy kawałek obsmażał się z drugiej strony .
  7. Teraz dorzucić posiekaną cebulę,zmiażdżony czosnek,liść laurowy,zmiażdżone ziele angielskie i papryczkę (lub jej kawałek jeśli ktoś nie lubi ostro).Jeszcze nie solić.
  8. Koncentrat pomidorowy wymieszać w szklance wody i dolać do mięsa.Dolać też wino.Zmniejszyć ogień do minimum,przykryć lekko uchyloną pokrywką i dusić wolno.Nie mieszać bez potrzeby lecz tylko po to by sprawdzić czy cebula nie przywiera.W trakcie duszenia co jakiś czas dolewać po ok. 1/2 szklanki wody uzupełniając sos.
  9. Gdy mięso jest prawie miękkie dodać zmiksowane na puree warzywa łącznie z papryką
  10. Ziemniaki zagnieść z jajkiem,mąką ziemniaczaną i pszenną a następnie zwilżając dłonie lekko zimną wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego.Każda kulkę umieścić w pojemniku z mąka ziemniaczaną i obtaczać je tak by były nią całkowicie pokryte a palcem wskazującym wykonać dziurkę.
  11. Kluski gotować w osolonym wrzątku ok.4 minuty od wypłynięcia.Poluzować je po wrzuceniu do wody bo lubią przywrzeć do dna.
  12. Kluski odcedzić i na talerzu polać sosem.Sos powinien być gładki i bez kawałków cebuli czy innych warzyw.

Posypałam dla dekoracji crustem z jarmużu.Na Śląsku do klusek podaje się czerwona kapustę na ciepło tzw. "modrą kapustę".

kluski śląskie tudzież śluski kląskie z jarmużem do wołowiny w sosie włąsnym

Pomyślałam,że ciekawie będzie do takich kulek ziemniaczanych wcisnąć kawałek fety.Ciężko zrobić wtedy dziurkę pyzy jak ta lala :)

kluski śląskie tudzież śluski kląskie z jarmużem do wołowiny w sosie włąsnym

Zobacz też:

Wołowa sztuka mięsa w sekretnym sosie mastera z korzeniami

Wołowa sztuka mięsa w sekretnym sosie mastera z korzeniami

niedziela, 12 października 2014

Tagliatelle z liczi,fasolką wężową i owocami morza

Ja wykorzystałam do tej potrawy owoce morza,ale mogą to być również krewetki tygrysie lub nawet koktajlowe których nie trzeba już obsmażać nawet.

Winegret można zrobić z mleczkiem lub bez mleczka kokosowego.Jeśli z mleczkiem to do poniższej bazy dodać więc 1 łyżkę mleczka kokosowego.Można darować sobie skoncentrowany sok wyciśnięty z miąższu kokosowego.Po roztopieniu staje się przeźroczysty i nie zabarwia potrawy na biało ale nadaje subtelny kokosowy smak.

Owoce liczi doskonale komponują się z krewetkami.Wykorzystałam je razem w Faszerowanych liczi krewetkami w słodkim sosiku

Tagliatelle z liczi,fasolką wężową i owocami morza

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 500-600 g owoców morza (mrożone świetnie się nadają)
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • 12-14 długich fasolek wężowych w całości
  • 8 gniazdek makaronu tagliatelle
  • 2 garści warzyw pokrojonych w kostkę (czerwona i żółta papryka,marchewka,podgotowana dynia,zielony groszek)
  • 16 owoców liczi z puszki lub świeżych
  • (opcjonalnie)1 łyżka skoncentrowanego soku z kokosa Santen
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

na winegret:

  • 200 ml zalewy z liczi z puszki
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 100-150 ml oleju rzepakowego nierafinowanego lub innego sałatkowego
  • sól i pieprz do smaku
  • rzeżucha do posypania

Tagliatelle z liczi,fasolką wężową i owocami morza

Wykonanie:

  1. Owoce morza rozmrozić w temperaturze pokojowej (najlepiej przez noc) a rozmrożone przepłukać zimna wodą i dokładnie odsączyć.
  2. Sok z liczi i oliwęi sok z cytryny połączyć razem utrzepując trzepaczką lub widelcem.Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
  3. Owoce morza wymieszać z pieprzem cytrynowym i połową winegretu.Zamknąć szczelnie i odstawić w tmp. pokojowej.
  4. Resztę winegretu również szczelnie zamknąć i również odstawići.
  5. W dwóch rondlach zagotować wodę z dodatkiem soli.W jednym zblanszować fasolkę wężową przez ok.2 minuty a następnie odcedzić.
  6. W drugim rondlu ugotować makaron o 3 min. krócej niż wskazane jest na opakowaniu.Odcedzić.Makaron powinien być al dente.
  7. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojone w kostkę warzywa oraz Santen jeśli go dodajemy.Obsmażyć warzywa krótko przez 1 minutę na średnim ogniu.Powinny w efekcie pozostać kruche dlatego nie poddajemy ich długiej obróbce termicznej.
  8. Ogień zwiększyć na maksa,do warzyw dodać dokładnie odcedzony makaron i fasolkę wężową oraz owoce liczi i winegret którym były zalane owoce morza.Zamieszać i przez chwilę podsmażać (ok. 1 min.) nieco redukując płyn.
  9. Po chwili do makaronu dodać zamarynowane owoce morza.Wszystko powinno szybko podgrzać się.Nie gotować!! Owoce morza obsmaża się krótko (2-3 minuty) inaczej staną się gumowe i twarde.Mrożone owoce morza są dodatkowo jeszcze przed zamrażaniem również blanszowane.Dlatego trzeba uważać by nie smażyć ich dłużej niż góra 2-3 minuty.
  10. Zdjąć z ognia i podzielić na talerzach.Na talerzach już polać porcję resztą odłożonego winegretu i posypać rzeżuchą.

Tagliatelle z liczi,fasolką wężową i owocami morza

Przepis zgłaszam do akcji na Durszlaku

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska

poniedziałek, 08 września 2014

Kurki w sosie śmietanowym z anchois na makaronie pappardelle

Chyba każdy choć raz w życiu robił kurki czy to w sosie czy to z patelni.Moja propozycja różni się o tyle,że do podsmażanych kurek dodałam fileciki anchois,które podkreślają smak kurek.

Fileciki anchois są bardzo często dodawane do wszelkich potraw,głównie w kuchni francuskiej czy hiszpańskiej i włoskiej podnosząc smak potrawy.Zupełnie podobnie jak sos Oyster (sos rybny) w kuchni azjatyckiej.Dodając anchois do potrawy podkreślamy jej smak i jest to zdrowy zamiennik podkreślacza smaku jakim jest glutamin sodu,który z kolei nie jest najzdrowszy w nadmiarze.

Fileciki są bardzo słone same w sobie i nie dodaje się ich w dużej ilości.Często dzięki temu też nie trzeba już dosalać samej potrawy.

Warte wypróbowania.

Kurki w sosie śmietanowym z anchois na makaronie pappardelle

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200-250 g świeżych kurek opłukanych pod bieżącą wodą
  • 200-500 g suchego makaronu pappardelle ew. wstążki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-4 cebulki szalotki lub młode zwykłe cebulki
  • 4 fileciki anchois z puszki
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • 1/4 papryczki chili bez pestek (opcjonalnie)
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany lum creme fraiche
  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
  • 50 g sera Pecorino
  • sól i pieprz do smaku

Kurki w sosie śmietanowym z anchois na makaronie pappardelle

  1. Opłukane z ziarenek ziemi pod bieżącą wodą kurki dokładnie odsączyć i osuszyć na papierowych ręcznikach
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente o kilka minut krócej niż wskazane jest na opakowaniu.Odcedzić,przelać ciepłą wodą i odstawić w ciepłe miejsce.Może być piekarnik nastawiony tylko 25*C.Można go ugotować też po zrobieniu sosu.
  3. Cebulkę i czosnek drobno posiekać,zeszklić na rozgrzanym oleju z posiekaną chili do czasu aż staną się miękkie.
  4. Do cebulki wrzucić fileciki anchois,osuszone kurki i gałązki tymianku,zamieszać i podduszać na średnim ogniu wszystko razem kilka minut.Fileciki anchois rozpuszczą się oddając swoją słoność i aromat.
  5. Dolać następnie ok. 1 szklanki gorącej wody lub niesłonego bulionu.Dusić ok.10 minut.Cebulka powinna rozgotować się.
  6. Zmniejszyć ogień,odłożyć kilka ładnych małych kurek na talerzyk a do reszty dodać śmietanę.Podgrzewać (nie doprowadzać do wrzenia) kilka minut.
  7. Kilka łyżek zimnej wody rozmieszać z mąką a powstałą zawiesinę dodać do duszących się kurek.Zamieszać i podgrzewać do zgęstnienia sosu.Doprawić pieprzem i solą w razie potrzeby.
  8. Makaron wymieszać z kilkoma łyżkami sosu.Jeśli makaron zbyt wystygł można go przelać gorąca wodą przed wymieszaniem z sosem.
  9. Makaron układać porcjami na talerzach,na makaron wylać sos z kurkami a całość przybrać odłożonymi kurkami odłożonymi przed dodaniem śmietany.
  10. Podawać gorące posypane przed podaniem startym serem Pecorino

Kurki w sosie śmietanowym z anchois na makaronie pappardelle

Kurki w sosie śmietanowym z anchois na makaronie pappardelle

wtorek, 04 marca 2014

tagiatelle z frutti di mare

tagiatelle z zfrutti di mare i liczi

Ja wykorzystałam do tej potrawy mieszankę owoców morza w małych kawałkach i malutkie krewetki,ale tak samo dobrze można bez problemu wykorzystać je większe w całości:krążki kalmarów,małże,większe krewetki itp.

Zalewę z liczi wykorzystałam do winegretu z oliwą ale można nią rozcieńczyć łyżkę gęstego serka kremowego aby powstał lekki sosik,którym na końcu nasączamy makaron.Chodziło mi o złagodzenie zdecydowanego smaku owoców morza delikatną słodyczą liczi.

Nie wiem czy fasolka wężowa jest wszystkim znana.Występuje ona również pod nazwą chińska fasolka.Są to bardzo długie cienkie strąki od ok. 35 cm,które na drzewie w naturalnych tropikalnych warunkach mogą osiągnąć długość nawet 2 metry i więcej.W środku usadowione są bardzo małe fasolki.

Fasolka wężowa jest bardzo bogata w kwas foliowy i żelazo oraz inne minerały i witaminy.

Krótko obgotowana jest krucha i apetyczna smakiem podobna trochę do cienkich fasolek szparagowych.

Może spodoba ci się inna moja potrawa z liczi:

Liczi faszerowane krewetkami w słodkim sosiku

SKŁADNIKI potrzebne na 1 porcję:

  • 150-200 g mrożonych owoców morza:małże,małe krewetki,kalmary wraz z mackami itp.
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 gniazdka cienkiego makaronu tagiatelle
  • 4-5 długich fasolek wężowych
  • garstka warzyw pokrojonych w kostkę (dla koloru:papryka czerwona i żółta,różyczki brokułów ew.zielony groszek
  • 3-4 owoce liczi z puszki ew.świeże

winegret:

  • 50 ml zalewy z owoców liczi
  • 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego rafinowanego
  • rzeżucha na garnisz

tagiatelle z zfrutti di mare i liczi

tagiatelle z frutti di mare

wtorek, 26 listopada 2013

Kopytka tak samo dobre jak gnocchi

Kopytka -polskie gnocchi

W czym są lepsze włoskie gnocchi od polskich kopytek?Chyba w niczym z wyjątkiem tego,że gnocchi są znane na całym świecie i w każdym kraju chyba można je kupić paczkowane jako półprodukt.Polskie kopytka mało kto na świecie zna a na pewno nazwa już nikomu kompletnie nic nie mówi.To chyba dlatego,że mieliśmy zawsze od zarania dziejów problem z promowaniem własnych potraw (i nie tylko) na świecie.

Weźmy na przykład taki wynalzek jak włoska pizza.Jedzą i znają ją wszyscy na świecie.Tylko kiedy rodził się dawno dawno temu włoski placek-pizza to w Polsce mieliśmy nasz rodzimy placek-podpłomyk.

Pomyślmy więc po co zadawać sobie tród i za wszelka cenę kosztem czasu uturlać owe karbowane kluseczki skoro możemy zrobić mniejsze kopytka i pozostać wiernymi tradycji.Są przecież robione z dokładnie tych samych składników czyli z ugotowanych ziemniaków,mąki,jajka i soli do smaku.

Oczywiście wiem,że gnocchi robi się też i ze szpinakiem i z tym i owym...,ale kto powiedział,że kopytka nie mągą być urozmaicone również?

Zresztą kopytka wygodniej podsmżyć na chrupiąco na masełku i to jest zasadniczy plus.

Na kopytka wybierz odmianę ziemniaków typu C.Są najbardziej maczyste i miękie bo zawierają bardzo dużo skrobii.Nie ma wtedy potrzeby dodawania do masy maki ziemniaczanej aby ją podnieść.Nadaja sie oczywiście do wszelkich innych klusek jak:śląskie czy pyzy ale również na puree.

Kopytka ziemniaczane

SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków typu C-zawierają najwięcej skrobii (np.Bryza,Gracja,Ibis Tajfun)-wtedy nie potrzeba dodawać mąki ziemniaczanej
  • ok. 1½ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować do miękkości,odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
  2. Nastawić posoloną wodę w dużym garnku,ok 2-3litry
  3. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę,dodać jajko,mąkę i sól.
  4. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
  5. Podzielić kulę na 4 ćwiartki.Każdą kolejno rolować w wałek grubości ok.3-3½ cm i kroić ukośnie we wszystkim znane kopytka.
  6. Wrzucać kopytka na gotującą się wodę porcjami.Gotować od czasu wypłynięcia jeszcze 2-3 minuty.
  7. Wyjmowac cedzakiem na durszlak i przelać ciepłą wodą (nie zimną).Zaobserwowałam,że od zimnej wody stają się twarde a tu chodzi o przepłukanie ich ze skrobii by sie nie kleiły.
  8. Podawać z kawałkiem mięsiwa i sosem ciemnym,serowo-śmietankowym lub grzybowym.Jak kto lubi.Może byc bez mięsa.
  9. Ja zrobiłam je podsmążone na masełku.Czasem dodaję do masła bułke tartą.

ciasto na kopytkaciasto na kopytka

poniedziałek, 12 marca 2012

Parówkowe naszyjniki

Wersja kolorowa

Parówkowe naszyjniki

Dzieciaczki nie zawsze potrafią docenić smak potrawy przy której spędziło się całe popołudnie.One wolą jedzenie zabawne,inne,ciekawe,coś co pobudzi ich wyobraznię.

Oto propozycja na makaron z parówkami z ulubionym sosem np.pomidorowym,ale nie o sos tu chodzi tylko o sam sposób zapodania tego makaronu.I w taki oto sposób możemy zrobić coś co dzieci znają a jednak na 100% ich zaskoczy.Idealne na dziecięce przyjęcie.

SKŁADNIKI:

*makaron spagetti

*parówki pokrojone w kawałki

*sos:można zrobić z torebki lub inny ulubiony.

PRZYGOTOWANIE NASZYJNIKÓW:

1-Nastawic osoloną wodę do zagotowania.

2-Surowy makaron (po 6-8) nitek przekłuć przez kilka kawałków parówek uważając by makaronunie połamać.Parówkowe naszyjniki


3-Wrzucić makaron na wrzątek i gotuj jak robisz to zazwyczaj z makaronem spagetti.Uważać jednak należy by nie był rozgotowany.Musi pozostać sprężysty.

4-Po ugotowaniu zapaodać z gotowym ulubionym sosem

środa, 26 stycznia 2011

Makaron w sosie ze świeżym zielonym pieprzem i kurczakiem

Uwielbiam ten sos który podaje się najczęściej do chudych mięs typu schab lub polędwica czy pierś z kurczaka.Ja mogę jeśc go ze wszystkim.Dziś połączyłam "mój" sosik z makaronem który też lubię pod każdą postacią.Makaron rurki zapaewni,że sos wniknie do jego wnętrza i wszystko będzie jeszcze bardziej "sosiokowe" czyli soczyste.:)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE LUB ...1 DUUUŻĄ :)    Makaron w sosie ze świeżym zielonym pieprzem i kurczakiem

-makaron rurki (tyle ile mieści się w kobiecej zamkniętej dłoni

1 duża pierś z kurczka

1-2 łyżki zielonego pieprzu konserwowego w zalewie

6 łyżek masła

2-3 łyżki mąki

1/2 szklanki bulionu drobiowego (może byc z kostki rosołowej)

1/2 szklanki dobrej pełnej i gęstej śmietany śmietany

kilka łyżek koniaku (opcjonalnie) nadaje szlachetności smaku

sól do smaku

szczypiorek do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Nastawic w dużym rondlu osoloną wodę na makaron

2-Kurczaka pokrojonego w kawałeczki podsmażamy ma patelni na 2-3 łyżkach masła na złoto brązowy kolor lekko go soląc.

3-Usmażonego odkładamy utrzymując w cieple,np.przykrywając folią aluminiową.

4-Makaron wrzucic do wrzątku nie łamiąc go.Jeśli się nie mieści po chwili zmięknie i nanurzy sie całkowicie.Gotowac go na lekko półtwardo ok.6-8 min.Po ugotowaniu obficie opłukac zimna wodą.Aby miec pewnośc,że wewnątrz makaronu nie ukryją się resztki wody która rozcieńczyłaby sos,trzymając w ręku wszystkie "odsączyłam" go.

Makaron w sosie ze świeżym zielonym pieprzem i kurczakiem

5-Gorącą patelnię na której smażyliśmy kurczka podlac koniakiem by uwolnic to co przywarło do dna.Jeśli nie używamy koniaku uczynic to za pomocą kilku łyżek bulionu.Wymieszac by rozbic wszystkie grudki.

6-Na innej patelni rozpużcic masło i dodac do niego mąkę cały czas mieszając.Powstałą białą zasmżkę rozpuścic bulionem i śmietaną.Zagotowac cały czas mieszając by zapobiec powstawaniu "glutków".

7-Po zagotowaniu gotowac jeszcze dalej mieszając by pozbyc się mącznego smaku.Dodac to co pozostało na pierwszej patelni po smażeniu kurczaka.

8-Do powstałego sosu dodac zielony pieprz i zagotowac.Do gorącego sosu można wmieszac jeszcze trochę zimnego masła.Sos stanie się błyszcąco-aksamitny.Doprawic sola do smaku.

9-Wrzucic kurczka dod sosu.

Makaron w sosie ze świeżym zielonym pieprzem i kurczakiem

10-Można teraz makaron wymieszac z całym sosem i podzilic na porcje lub ułożyc gniazdko z makaronu na talerzu i zalac go porcją gorącego sosu z kurczakiem.

11-Posypac siekanym szczypiorkiem

 

Kurczaka zamiast smażyc możemy też obgotowac w bulionie który używamy do sosu.

Ostatecznie można całkowicie zrezygnowac z mięsa i zrobic makaron z samym sosem.

Mój chłopak pochłonął dziś podwójną porcję.:))))

Makaron w sosie ze świeżym zielonym pieprzem i kurczakiem




wtorek, 18 stycznia 2011

Makaron w sosie beszamelowo-serowym

Po co kupowac "makaronowe gotowce z sosem" w torebkach- pełne chemii i konserwantów kiedy sos beszamelowy jest tak prosty do zrobienia w kilka chwil.

Beszamel czy inaczej sos beszamelowy to nic innego jak sos-baza z masła,mąki i mleka doprawiony solą,pieprzem i szczypta gałki muszkatołowej.Z podstawowego sosu można stworzyc niezliczoną ilośc innych sosów,zależnie od tego co się do niego jeszcze doda,np.szynkę,bekon,zioła,sery itp.

Czasem jednak najlepsza jest prostota i dlatego dziś makaron w naturalnym beszamelu z serem.Bez żadnych udziwnień.

 

SKŁADNIKI:

3-4kromki chleba tostowego dobrej jakości pozbawione skórek i pokrojone w kosteczkę

5-6 łyżek masła

ok.260 ml mleka

70 g mąki krupczatki lub innej wysoko białkowej

1 łyżeczka soli

szczypta gałki muszkatołowej najlepiej świeżo zmielonej

szczypta pieprzu czarnego (lub białego)świeżo zmielonego

szczypta pieprzu cayenne

ok.175 g startego białego ostrego sera cheddar

80 g innego twardego sera o wyraznym smaku np.Romano lub Gruyere

ok.220-250 suchego makaronu kolanka

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Nagrzac piekarnik do tmp.190*C

2-Nasmarowac masłem kwadratową formę.

3-Kromki chleba umieścic w salaterce,odstawic.

4-W małym garnuszku rozpuścic na słabym ogniu 1-2 łyżki masła i zalac nim kromki chleba.Wymieszac palcami na wilgotne okruchy.Odstawic.

5-W średnim rondlu na ślednim ogniu nastawic mleko.

6-W tym samym czasie kontrolując mleko rozpuścic na średnim ogniu w nie za dużym ale dośc wysokim rondlu pozostałe masło.

7-Gdy masło ledwo zaczyna sie pienic dodac do niego makę.Nie zdejmując z ognia mieszac trzepaczką masło z maką przez 1 minutę.




 

 

8-Powoli wlewac jedną ręką gorące mleko do mieszanki masła z mąką.Druga ręką w tym samym czasie mieszac energicznie  trzepaczka aby nie powstały grudki.Gotowac dalej całośc nie przestając absolutnie mieszac do czasu aż sos zagotuje się a tym samym zgęstnieje

9-Zdjąc rondel z ognia,dodac sól,pieprz,gałkę i cayenne,trochę więcej niż połowę startego sera cheddar i więcej niż połowę drugiego sera.Sos odstawic.

10-Ugotowac makaron w dużym garnku z dużą ilością wrzącej wody.UWAGA! Gotowac makaron 2-3 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu.Makaron musi byc niedogotowany (ugotowany z zewnątrz i wciąż surowy wewnątrz).

11-Makaron przecedzic na sicie,przepłukac dużą ilością zimnej wody aby zatrzymac proces mięknięcia makaronu.Przed przeniesieniem do sosu dokładnie osączyc makaron z wody wielokrotnie potrząsając.

12-Makaron połączyc w rondlu z sosem serowym.Wymieszac.

13-Przenieśc makaron do przygotowanej kwadratowej formy do zapiekania.Obsypac powierzchnię makaronu pozostałym tartym serem.Po warstwie sera zrozkruszyc równomiernie okruchy chleba z masłem.

14-Piec w 190*C przez ok.30 min. aż na powierzchni powstanie ładna brązowawa chrupiąca skórka.Przed serwowaniem odczekac 5 min.by przestygło.


poniedziałek, 15 listopada 2010

Makaron "Primavera"-makaron z serem,kawałakmi kurczka i świeżymi warzywami (najlepiej nowalijki bo primavera po włosku znaczy dosłownie "wiosna"),ale w końcu "primaverę" możemy robic również jesienią z dostępnych warzyw.

 

SKŁADNIKI:

400 g makaron typu Caserecce ale tzw.kolanka lub rurki też będą dobre byleby sos mógł dobrze wniknąc.

400 g piersi z kurczka pokrojonej w paski

1 biała lub zwykła cebula pokrojona w kawałki

1 cukinia pokrojona w paski

2 średnie marchewki pokrojone w paski

1 słodka czerwona papryka pokrojona w paski

garstka natki pietruszki

można dodac też swieże warzywa jak:szparagi,brokuły,zielony groszek,pomidorki a także pieczarki

2 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

1 łyżka mąki

suszone oregano

suszona bazylia

sól i swieżo zmielony czarny pieprz do smaku

100 ml śmietanki

50 ml bulionu

100-150 g tartego sera parmezan

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Makaron ugotowac w osolonej wodziec o 1-2 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu.

2-Kurczaka podsmażyc na złoto brązowo w łyżce oliwy

3-Drugą łyżkę oliwy podgrzac lekko na patelni i podsmażyc na niej zmiażdzony czosnek.Absolutnie nie wolno pozwolic aby czosnek nabrał brązowego koloru bo stanie się gorzki.Wyłowic go łyżką gdy oddał do oliwy aromat i odstawic na potem.

4-Teraz na oliwę wrzucic marchewkę,świeże szparagi a po chwili paprykę,cukinię,cebulę i ew.inne twarde warzywa.Podduszac aż zacznie wszystko mięknąc-ok 3 min.

5-Pod koniec dodac miękkie warzywa jak pomidory czy szparagi ze słoika,pocięte w plasterki pieczarki i podduszac jeszcze 5 min.Opruszyc mąką i dusic jeszcze przez 1 min.

6-Połączyc w dużym rondlu ugotowany makaron,usmażonego kurczka i podduszone warzywa.Dodac też czosnek podsmażony na początku.Doprawic solą i pieprzem.

7-Do całości dodac teraz śmietankę,bulion i suszone zioła i chwilkę podgotowywac aż makaron wchłonie częśc płynu.Można oczywiście tak jak włosi nie dodawac makaronu do całości i zalac go warzywami w sosie dopiero na talerzu.

8-Gotowy makaron posypac natką pietruszki i każdą porcję posypac na talerzu startym serem Parmezan






 
1 , 2
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS