Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Kuchnia chińska i japońska

poniedziałek, 02 września 2013

smażone ogórki po japońsku

SKŁADNIKI:

  • 2 długie ogórki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki ostrego oleju lub oliwy o smaku chilii
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • ziarna sezamu do posypania

Wykonanie:

  1. Ogórki zmiażdżyć wałkiem lub butelka tak by pokruszyły sie na nierówne kawałki lub pokroić nożem w grzeczne równe kawałki.
  2. Zmieszać wszystkie pozostałe składniki (bez ziaren sezamu) i umieścić w powstałej marynacie ogórka.Może to być w szczelnej plastikowej torbie lub pojemniku.
  3. Odstawic na godzine do lodówki.
  4. Podając posypać prażonymi ziarnami sezamu.


czwartek, 16 maja 2013

Kabaczek z chrzanem

Kabaczek z chrzanem

SKŁADNIKI:

  • 2 kabaczki czyli cukinie (występuje pod obiema nazwami)
  • 1 łyżka tartego wasabi lub chrzanu
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE:

  1. Cukinię przekroić w poprzek na 3 równe kawałki a następnie każdy kawałek pokroić wzdłuż na 6 pasów równej grubości.
  2. Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć cukinię z obu stron aby nabrała koloru (kilka minut,nie za długo aby nie zmiękła zupełnie).Nie solić.
  3. W misce połączyć razem letnią wodę,sos sojowy,cukier i chrzan.Nie solić,sos sojowy jest słony sam z siebie.
  4. Do marynaty dodać obsmażoną cukinię i marynować ok.10 min.
  5. Podawać na ciepło i na zimno łącznie z marynatą.
czwartek, 13 grudnia 2012

Kasztany z kurczakiem

Nie wiem czy w Polsce można dostać już obrane kasztany jadalne (są droższe oczywiście),ale jeśli mamy te w łupinkach oto sekretny i szybki sposób na obranie ich z łupinek czyli na tak zwane "skórowanie".

  1. Na dłonie zakładamy gumowe rękawiczki,kasztany będzie łatwiej utrzymać.Naciąć je na krzyż po przeciwnej stronie jaśniejszej plamki,zalać w garnku wrzątkiem i obgotowywać ok. 10 minut.
  2. Odcedzić i partiami po 5-6 kasztanów owinąć je ręcznikiem i biorąc ręcznik w dłonie ocierać je gorące o siebie.Już wtedy część skorupek odpadnie.Resztę usunąć nożykiem.
  3. Ważne gdy pracujemy z dużą ilością kasztanów nie doprowadzić do ich wystudzenia.Dlatego po wyłączeniu ognia pozostawić je w gorącej wodzie a wyławiać po te kilka które ocieramy w ręczniku.Po wystudzeniu mianowicie skórka znów przyklei się do miąższu.

Kasztany z kurczakiem

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE (małym saganek) lub podwoić składniki na 4 osobowy obiad.

  • 250 g skrzydełek (środkowa część bez lotek)
  • 200 g wyłuskanych kasztanów
  • 3-4 cebulki szalotki pokrojone w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony i posiekany
  • 1-2 cm startego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 szczypiorek drobno pokrojony

Marynata:

  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki wina
  • szczypta białego pieprzu
  • odrobina soku z imbiru (starty i wyciśnięty)
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Sos:

  • 220 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • troszkę soli do smaku
  • łyżeczka maki kukurydzianej + 2 łyżeczki zimnej wody

WYKONANIE:

  1. Składniki na marynatę połączyć,skrzydełka przeciąć na pół i zamarynować.Odstawić pod przykryciem na minimum 15 do 30 min.
  2. Oczyścić kasztany (jeśli są w łupinach)
  3. W bulionie wymieszać cukier i oba sosy sojowe.
  4. Podgrzać w żeliwnym saganku 2 łyżeczki oleju i podsmażać na nim po ok.2 min z każdej strony zamarynowane skrzydełka.Razem ok.4 min.Taki saganek dla dwojga można podać w całości na środku stołu.Dla 4 osób potrzebujemy większy rondel do przygotowania potrawy.
  5. Do skrzydełek dodać szalotki,czosnek i kasztany (nie dodawać szczypiorku), a następnie mieszając podsmażać przez 1/2 do 1 minuty.
  6. Teraz do skrzydełek wlać bulion z wcześniej dodanym cukrem i sosami sojowymi.Płyn powinien zakryć skrzydełka i kasztany.
  7. Doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień,przykryć i dusić przez ok. 10 min.W miarę potrzeby dodać trochę wody.Dusimy do czasu aż kasztany mają odpowiednią miękkość.
  8. Odkryć i doprawić jeśli potrzeba do smaku solą.
  9. Zamieszać łyżeczkę mąki kukurydzianej z 2 łyżeczkami zimnej wody,zalać tym potrawę i dokładnie zamieszać by całość dokładnie pokryła się gęstniejącym sosem.
  10. Gotową potrawę posypać siekanym szczypiorkiem
wtorek, 27 listopada 2012

Liczi z krewetkami

Proponuję wykorzystać krewetki duże bo mają one delikatniejszy smak od tych mniejszych np. Gamby lub królewskie a nawet tygrysie choć te są najdroższe.Najlepiej kupić już bez pancerzyków inaczej trzeba będzie je obrać samemu.Ważne aby były surowe a te maja zawsze biało szary kolor.Jeśli maja już różowy odcień oznacza to ,że były już parzone lub podgotowane.

Bywają w kompletnym pancerzyku z głową,bywają bez głowy i bywają jeszcze w pancerzyku ale już z usuniętą czarną żyłką.Rozpoznać to można po nacięciu na zewnętrznym zaokrągleniu krewetki.Jeśli żyłka nie jest usunięta trzeba usunąć ją samemu nacinając płytko wzdłuż ostrym nożykiem.

krewetka surowa 

SKŁADNIKI:

  • 16 świeżych owoców liczi ew. z puszki
  • 8-10 dużych surowych krewetek (te mają kolor szary a nie różowy)
  • 2 białka z kurzych jaj
  • 2 łyżki sake ew.dobrego gatunkowo białego wina
  • kawałeczek świeżego imbiru (ewent.1/2 łyżeczki w proszku)
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

  1. Świeże liczi obrać z łupinek i usunąć pestkę tak aby nie rozerwać owocu.Nie jest to najłatwiejsza czynność.Konserwowe są już gotowe.
  2. Krewetki obrać z łupinek łącznie z głową.
  3. Mięso krewetek posiekać drobno,dodać imbir,roztrzepane białko,wino i sól.Wymieszać i odstawić do zamarynowania.
  4. Owoce liczi napełnić masą krewetkowąLiczi nadziewane krewetkami
  5. Zagotować wodę.
  6. Na sitku do gotowania na parze lub na chińskim bambusowym parowniku ułożyć napełnione owoce liczi i wstawić do garnka z gotującą się wodą tak by nie dotykały wody.Gotować na parze przez 5-6min.Zdjąć.Liczi nadziewane krewetkami
  7. na sos:Zagotować w woku lub rondlu 1/2 szklanki wody z parowania,dodać cukier.Jeśli stosujemy liczi z puszki zamaist wody i cukru zastosować gotowy syrop z puszki.
  8. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozmieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody i wlać tę miksturę do wrzątku mieszając energicznie by nie powstały "glutki".
  9. Zagotować do zgęstnienia.
  10. Podawać jako przystawkę lub do kopczyka białego ryżu na sypko polewając wszystko sosem jako lekkie danie główne
wtorek, 08 maja 2012

 

Duszone kostki boczku w coca-coli na sposób azjatyckiDuszone kostki boczku w coca-coli na sposób azjatycki

Duszone kostki boczku w coca-coli na sposób azjatycki

Boczek;można go kochać i nienawidzić jednocześnie.A wszystko dlatego,że jest obrzydliwie smaczy,może być obrzydliwie chrupiący lub soczysty i obrzydliwie tłusty.

Ja czasem wbrew świadomości,że nie powinnam pozwalam sobie na boczuszek....bo w końcu od czasu do czasu ...kto nie chce nie musi:)

  • SKŁADNIKI:
  • 2,2 kg boczku w jednym kawałku ze skórą (oczyszczony)
  • 1/3 szklanki ciemno-brązowego ryżu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/3 szklanki wytrawnej sherry ale najlepiej wino Shaoxing
  • ok.4 cm kawałek korzenia imbiru pokrojony w 5-6 plasterków
  • 5 cebulek ze szczypiorem pokrojonych w kilku cm. kawałki
  • ok.3 cm kawałek laski cynamonu
  • 2 małe czerwone ostre papryczki chilli Arbol
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 4 szklanki wody
  • 1 puszka oryginalnej coca-coli (nie light)

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Rondel napełnić wodą i zagotować.Włożyć do wrzątku płat boczku (musi znajdować się całkowicie pod wrzątkiem) i obgotowywać przez 3-4 min.Usunąć pojawiającą się pianę (szumowinę).

2-Boczek wyjąć,opłukać pod gorąca wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.Odstawić do przestygnięcia.Wode z gotowania wylać a garnek umyć.

3-Gdy boczek już przestygł pokroić go w równe ok.5-6 cm kwadraty.

4-Związać kwadraty jak paczuszki dość ciasno sznurkiem bawełnianym.Zapobiegnie to rozwarstwianiu się boczku i u trzyma mięso w zgrabnych kwadratach.Trzeba to zrobić dość ciasno bo mięso pod wpływem tmp. jeszcze się skurczy.

5-Przygotować odpowiednio dużym żeliwny garnek,tak by paczuszki boczku można było ułożyć jedną warstwą na dnie.

6-Połączyć razem: brązowy cukier,całą gwiazdkę anyżu,zimną wodę,wino,plasterki imbiru bez skórki,laskę cynamonu,szalotki,chili,sos sojowy i coca-colę.Wymieszać.

7-Na dnie rondla ułożyć związane kawałki boczku skórką do dołu.Wlać delikatnie mieszankę ale tylko tyle by mięso ledwo było zakryte.Resztę płynu zachować w razie potrzeby dolania go gdy w rondlu zbyt się zredukuje(wyparuje).

Duszone kostki boczku w coca-coli na sposób azjatycki

8-Włączyć ogień pod rondlem i szybko doprowadzić do wrzenia.Wtedy zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok.30-40 min.

9-Po tym czasie mięso obrócić skórka do góry i pod przykryciem dusić dalsze 2-3 godz.Po tym czasie widelec powinien miękko wchodzić w skórkę.W trakcie duszenia uzupełniać płyn.

10-Podawać z odrobiną sosu z duszenia.Sznureczki oczywiście usunąć

 

 

bron:jules food

niedziela, 19 lutego 2012

Wieprzowina na czerwono po chińsku

Jest to jedna z tych potraw kuchni chińskiej (region kantoński) gdzie wszystkie zmysły zaczynają intensywniej pracować.

Pyszny chrupiący boczek o pięknym czerwonym kolorze w aromatycznym glazurze.Kolor zawdzięcza min. sosowi Hoisin który zabarwia mięso na piękny czerwony kolor,a który jest w kuchni kantońskiej częstym składnikiem potraw.

Dodać muszę,że najlepszy efekt osiągniemy jeśli zabierzemy się za przygotowywanie mięsa dzień wcześniej przed podaniem.

SKŁADNIKI:

  • 800 g do 1 kg łboczku ze skórą ładnie przerośniętego 2-3 warstwami tłuszczu ewent.tłusta szynka lub karkówka
  • 3-4 ząbki czosnku -zmiażdżone

NA MARYNATĘ:

  • 1/2 łyżeczki przprawy 5 spices powder
  • 1 łyżka chińskiego hoisin sauce
  • 1 łyżka chińskiego Oyster sauce (jasny sos rybny)
  • 125 g maltozy lub miodu (płynnego i dobrej jakości)
  • 1 łyżka  chińskiego wina ryżowego Shaohsing Chiew ewent.dobrego białego wina
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego (może być pół na pół z ciemnym)
  • 1 łyżka oleju sezamowego ewent. zwykłego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 drobno posiekane szalotki lub cebulki ze szczypiorkiem
  • 3 krople czerwonego barwnika spożywczego-opcjonalnie
  • 1 łyżka syropu imbirowego (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Skórę na boczku naciąć w romby w ok. 2 centymetrowych odstępach bardzo ostrym nożem lub nożykiem z wymiennym ostrzem.Warstwę tłuszczu pod skórą naciąć tylko do połowy lub wogóle nie nacinać jeśli jest cienka.Uważać by nie przekroić warstwy tłuszczu do końca.Osuszyć nacięcia papierowami ręcznikami.
  2. Zmieszać wszystkie składniki marynaty w misce.Maltozę lub miód (jeśli ten stosujemy) dobrze jest kilka sekund podgrzać w mikrofalówce aby łatwiej było połączyć je z suchymi składnikami.
  3. Mięso natrzeć dokłądnie marynatą ale nie nacierać nią skóry.Odstawić na kilka godzin.
  4. W międzyczasie nagrzać piekarnik do tmp. 250*C.
  5. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z wodą.To po to by spływająca z mięsa marynata nie paliła się.
  6. Na kratce lub ruszcie umieścić mięso skórą go góry i wstawić je do nagrzanego piekarnika na wyższej półce.Piec przez 15 min w 250*C.Po tym czasie przewrócić mięso na drugą stronę i piec następne 15 min.
  7. Po tych 15 minutach zmniejszyc tmp. do 175*C,wyjąć mięso i posmarować je obficie wcześniej zrobioną marynatą.Wstawić do piekarnika na środkowej półce i piec 10 min.Po tym czasie przewrócić mięso skórą do góry i ponownie posmarować marynatą.Piec następne 10 min.
  8. Wyjąć mięso z piekarnika i przed pokrojeniem pozostawić na 5 min do "odpoczęcia".Pokroić je w plastry w nie duże porcje.

Podawać z ryżem i warzywami na chiński sposób

Zamarynowane mięso możemy przechowywać w lodówce z szczelnie zamkniętej np.torbie foliowej do 3 dni.Można tak zamarynowane mięso również mrozić.Można je wówczas zamrożone przechowywać nawet 3 miesiące i siegnąć po nie kiedy jest potrzebne.Nie zapomnij o naklejce z datą dnia zamrożenia.

wtorek, 05 lipca 2011

Skrzydełka coca-colowe

Proste i apetyczne idealne na nieformalne przyjęcia lub piknick

Tak przygotowywane skrzydełka są bardzo popularne w Hong Kongu.Lśniące słodko skarmelizowane mięsko jest bardzo apetyczne.Warunkiem jest zastosowanie oryginalnej coca-coli...i absolutnie nie dietetycznej typu light.

Zamiast skrzydełek można wybrać żeberka wieprzowe

SKŁADNIKI:

  • dowolna ilośc skrzydełek
  • coca-cola-tyle by starczyło by móc zalać je dwukrotnie do ich zakrycia
  • niewielki kawałek świeżego imbiru (oskrobanego ze skórki-najlepiej robi się to brzegiem łyżeczki do herbaty)
  • kilka łyżek ciemnego sosu sojowego (na 1 kg skrzydełek ok.1-2 łyżki sosu)
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Skrzydełka zalać w rondelku coca-colą tak by całkiem były zakryte.Odstawic na pół godziny by mięso "skruszało".Jeśli tniemy koszty można to pominąć.
  2. Mięso osuszyć bardzo dokładnie papierowym ręcznikiem (inaczej będzie pryskać i dłużej będzie odparowywać) a następnie obsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego na średnim ogniu wraz z posiekanym lub startym imbirem.Dodaćrównież  sos soyowy.Wymieszać i jeszcze chwilę obsmażać aby nabrały koloru.
  3. Przenieść mięso wraz z powstałym sosem do średniego rondla i zalać świeżą coca-colą tak by nie zakrywała zupełnie mięsa czyli nie za dużo inaczej nie zdąży nam się odparować na czas.
  4. Gotować do miękkości często przekręcając i sprawdzając czy gęstniejący sos karmelowym z coli nie przypala.Od niego skrzydełka staną się szkliste więc należy je dokładnie w nim obtaczać od czasu do czasu.Sprawdzić na koniec czy konieczne jest dosolenie.
  5. Nasz sos ma powstać lepiąco-szklisty.

 

Smacznego :)

niedziela, 03 lipca 2011

Sushi kalifornijskie

125 g ryżu na sushi marki "Blue Dragon"

1 łyżeczka octu ryżowego japońskiego (chiński ocet jest mocniejszy)

1-2 łyżeczki cukru

2 zielone arkusze Nori z wodorostów do zwijania sushi nori

6 dużych krewetek tygrysich (obgotowanych czyli różowych,obranych i z usuniętą czarną żyłką)

2-3 łyżki majonezu

2 paluszki krabowe rozkrojone wzdłuż

1/2 awokado przekrojone na pól wzdłuż

1 marchewka pokrojona w cienkie słupki julienne

extra:

do maczania jeden z sosów sojowych (japoński)-do wyboru "Blue Dragon"

pasta Wasabi

płatki imbiru marynowane (sushi ginger) "Blue Dragon" do zagryzania

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Ryż ugotowac dokładnie według wskazówek na opakowaniu a ugotowany i jeszcze ciepły doprawić do smaku octem ryżowym i cukrem.Odstawic w miseczce do wystudzenia.

2-Bambusową matę ułożyc na stole,na niej ułożyc arkusz nori (śliską stroną pod spód)

3-Połowę ryżu rozłożyc na całej powierzchni nori pozostawiając jeden wolny 1,5 cm pasek po stronie przeciwnej niż zaczniemy zwijać.

4-powierzchnię ryżu posmarować połową majonezu,zrobić pasek w poprzek z pasty Wasabi a na tym również przez środek ułożyć połowę składników:awokado,marchewka,paluszki krabowe i krewetki.Można też jedną rolkę zrobić tylko z paluszkami krabowymi a jedną z krewetkami.

5-Za pomocą maty bambusowej zwijać dość ciasno rolki sushi.Wolny brzeg zmoczyć lekko wodą i przykleić go do gotowej rolki.

6-Rolkę kroić na 6-8 kawałków ostrym maczanym w wodzie nożem.

7-Dokładnie tak samo przygotowac 2-gą rolkę.

8-Do gotowych sushi podac w małych miseczkach:marynowane płatki imbiru,japoński sos sojowy i wasabi.

Zamiast krewetek tygrysich,które są dość drogie można zastosowac inne np.typu gamba's.Ostatecznie można wykorzystać też wędzonego łososia.


sobota, 02 lipca 2011

chili nudle z krewetkami po japońsku

SKŁADNIKI- na 2 porcje sos sojowy Blue Dragon

125 g dużych surowych krewetek

1/2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka z limonki

1/2 łyżki sosu  sosu sojowego "Blue Dragon"

1 łyżka oleju sezamowego

1/2 łyżki sake

1/2 łyżki Mirin

1 łyżka oliwy z oliwek

50 ml Chilli Sesame Yaki Sauce

1/2 łyżki soku z cytryny

75 g mieszanych liści sałaty

6 pomidorków koktailowych przekrojonych na pół Chili sesame yaki saus

200 g ugotowanych,odcedzonych i przepłukanych zimną wodą nudli (najlepiej Blu Dragon)

1 łyżka ziaren sezamowych

sól i pieprz do smak

 

PRZYGOTOWANIE

1-Krewetki przepłukac,wrzucic na wrzątek i gotowac 1-2 minuty kiedy staną się różowe.Jeśli masz krewetki w łupinach należy je teraz obrać,przekroic na grzbiecie usuwając czarną żyłkę i przepłukac wodą.UWAGA! do przepisu potrzeba 125 g obranych,odmrożonych krewetek.Jeśli masz obrane krewetki sprawdz czy czarna żyłka jest już usunięta.Jest to mianowicie przewód pokarmowy krewetki.

2-Osuszone papierowym ręcznikiem krewetki zalac w miseczce sosem sojowym,olejem sezamowym,sake i Mirin'em.Wymieszac i odstawicpod przykryciem do lodówki.

3-Wymieszać olej z oliwek z chili sesame yaki sause i sokiem z cytryny lub limonki na dressing.

4-Nudle wymieszac w dressingu.

5-Na 2 talerzach ułożyc liście sałąty.Na nich zrobic kopczyk z nudli,na nich ułożyc po porcji krewetek i połówki pomidorków koktailowych.

6-Całość zalć resztą dressingu i posypac ziarnami sezamu


piątek, 10 grudnia 2010

Uwielbiam kantońską kuchnię:)))A co może być lepszego od chrupiących i jednocześnie soczystych kawałeczków pieczonego,aromatycznego mięsa.

 

SKŁADNIKI:

500 g mięsa wieprzowego-np.boczek z brzucha(ze skórką),żeberka ale może być też karkówka lub łopatka w całości

MARYNATA:

2 ząbki czosnku-rozgniecione

2 łyżki sosu hoisin  lub oyster sauce (sos ostrygowy)

1 łyżka miodu

2 łyżki ketchup'u

2 łyżeczki cukru ciemnego

1/4 łyżeczki chińskiej mieszanki 5 spice powder-można je zrobic samemu,będzie bardziej aromatyczna-przepis pod spodem na samym dole

1,5 łyżki sosu sojowego (najlepiej pół na pół jasny i ciemny)

kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego

2 łyżki wina ryżowego lub wytrawna sherry

GLAZURA: 8 łyżek gotowej marynaty

8 łyżek jasnego syropu klonowego lub lukurydzianego np.marki "Lyle's"

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Wszystkie składniki na marynatę wymieszac i zamarynowac w tym mięso.Przykryc iodstawic do lodówki na conajmniej 3 godziny.

 

2-Nastawic piekarnik na tmp.180-200*C

3-Po conajmniej 3 godz. marynowania wyjąc mięso z marynaty.Pozostałą marynatę zachowac.Należy zadbac aby na najniższej półce w piekarniku umieścic blaszkę lub dużą brytfannę z wodą do której będzie skapywac marynata.Zapobiegnie to paleniu się jej na suchej blaszce.

4-Na glazurę potrzebne składniki wymieszac razem i natrzec nią dokładnie mięso.

5-Piec w piekarniku na ruszcie lub jeszcze lepiej na grillu lub barbeque ok 30-45 min.

6-W trakcie pieczenia smarowac mięso glazurą kilkakrotnie.

7-Gdy mięsko jest pięknie brązowo-czerwone i kruche znak,że gotowe:))))

8-Pokroic w cienkie plastry dopiero gdy mięso przestygnie

9-Podawac z ryżem i surówką z kapusty białej i świeżym ogórkiem.


 

Przepis na chińską mieszankę przypraw "5 SPICE POWDER"

2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego lub zwykłego czarnego (uprażony i zmielony)

8 gwiazdek anyżku (uprazony i zmielony)

1/2 łyżeczki gożdzików (zmielone)

3 łyżeczki cynamonu (pokruszony i zmielony)

3 łyżeczki nasion kopru włoskiego inaczej fenkuł włoski (zmielony)

Wszystko zemlec osobno np.w młynku do kawy a na koniec połączyc razem i ponownie zemlec razem na gładki puder.Gotowe :)

niedziela, 17 października 2010

 

400-500 g wieprzowiny bez kości pokrojona w kawałki

2 łyżki wina ryżowego Shaoxing

1/2 łyżeczki soli

2 jajka

kilka łyżek mąki ziemniaczanej

Na sos:

1/4 łyżeczki soli

3 łyżki cukru

2 łyżki czarnego chińskiego octu ryżowego

1 łyżeczka lekkiego (light) sosu sojowego

1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 cebulki wiosenne ze szczypiorem-wykorzystamy tylko zieloną częśc

3 łyżki oliwy

2 łyżeczki posiekanego czosnku

2 łyżeczki posiekanego imbiru

ok.200 ml bulionu

1 łyżka oleju z sezamu

extra-tłuszcz do głebokiego smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Zamarynowac mięso w winie ryżowym i soli na ok.30 min.

2-W międzyczasie zmieszac na sos w miseczce-sól,cukier,ciemny ocet ryżowy,lekki sos sojowy,mąkę ziemniaczanąi odstawic.

3-Zapalic średni ogień po olejem do głębokiego smażenia.

4-Roztrzepac jajka i dodac mąkę ziemniaczaną.Mąki dodac tyle aby powstała na tyle gęsta masa by po zamoczeniu w niej kawałka mięsa nie spływało z niego lecz je okrywało.

5-Zanurzyc więc mięso do masy i następnie pojedyńczo aby się nie sklejały,wrzucac na gorący tłuszcz po kilka sztuk na partię.

6-Mięso smażyc ok.3 min. do momentu kiedy ledwo straciło surowy stan.Ciasto będzie jasne.Wyłowic i osdączyc na papierowym ręczniku.Tak postąpic ze wszystkimi kawałkami mięsa.

7-Gdy wszystkie kawałki są już usmażone,wrzucic ponownie na gorący tłuszcz pierwszą partię usmażonego mięsa i tym razem każdą smażyc na chrupko aż nabiorą złoto-brązowego koloru.I tak postąpic z całością.

8-Usmażone po raz drugi kawałki odsączac na papierze i przechowywac w cieple w półmisku w którym będziemy danie podawaqc.Teraz nusimy przygotowywac sos.

9-Na sos:rozgrzac w woku 3 łyżki oliwy na średnim ogniu,dodac czosnek i imbir i lekko podsmażyc aby puściły aromat ale nie pozwolic aby się podpiekły.Dodac do tego bulion i zagotowac.

10-Zmieszane składniki na sos dobrze zamieszac i dodac do gorącego bulionu.

11-Zagotowac jeszcze raz cały czas mieszając bo sos będzie gęstniał.

12-Dodac pokrojony w krążki szczypior i olej z sezamu.Zamieszac i wylac gorący na kawałki mięsa.

Podawac z ryżem lub nudlami



 

 

 

O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS