Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Sałatki i winegrety

sobota, 15 kwietnia 2017

Sałatka z grubym kus-kusem z awokado,kukurydzą, granatem, mietą i przyprawami zatar

Odświeżająca i smaczna sałatka, która doskonale wpisuje się w menu zdrowego lunchu lub przekąski. Idealnie pasuje też to grilla i podawanych z grilla mięs : żeberka, boczek, karkówka, hamburgery i szaszłyki.

Ja podałam ją jak widać poniżej na zdjęciu do smażonej z patelni ryby marynowanej w przyprawach orientalnych. Obtoczona w mace i usmazona na chrupko rybka była wysmienita. Mało tego, owa rybka to był karp wyłowiony z zamrażalnika (pozostałośc po ubiegłorocznym Bozym Narodzeniu). Palce lizać

Jednym ze składników do tej sałatki jest melanż ziół nazywanymi Za′atar. Jej pochodzenie to Bliski Wschód :Palestyna, Libia i Syria. Można jednak zastąpić go świeżymi ziołami np. wysuszonymi listkami świeżego tymianku i zmiażdżonymi na proszek najlepiej w moździerzu wraz z ziarnami sezamu. Część sezamu dodać pod koniec miażdżenia by zachować część ziaren w grubszych kawałkach. Przyprawę sumak można sobie darować.

Jest wiele odmian melanżu na Za′atar, ale baza stała i można ją samemu przygotować. Na bazę składają się 4 składniki: suszony tymianek (4 łyżki), sumak (2 łyżeczki), nasiona sezamu (1 łyżka), sól (1/2 łyżeczki)

sałatka z grubego kus-kus z awokado, granatem, mietą i Za'atar

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki grubego kus-kus
  • 1 owoc granatu
  • 1 awokado
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżka miękkich rodzynek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 10-15 listków mięty
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół Za'atar (lub patrz powyżej w tekście jakimi ziołami zastąpić)
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Ugotować kus-kus według wskazówek na opakowaniu na prawie miękko (nie rozgotować), odcedzić następnie, przelać zimną woda na sicie by szybko wystudzic i dokładnie na sicie osączyć z wody.
  2. Wyłuskać kuleczki owocu granat
  3. Odsączyć kukurydzę
  4. Awokado po usunięciu pestki i skórki pokroić w drobną kostkę.
  5. Wystudzony kus-kus wymieszać z oliwą i ziołami Za'atar i najlepiej poszarpanymi drobno w palcach listami mięty. Kontakt z metalem (nuż) źle wpływa na miętę.
  6. Do kuskusu wmieszać też natkę kolendry lub pietruszki, awokado i wcisnąć sok z cytryny.
  7. Dodać też kukurydzę, rodzynki i owoce granatu.
  8. Posolić do smaku
  9. Podać z cząstkami cytryny.
  10. Taka sałatka doskonale komponuje się z mięsami z grilla, hamburgerami lub kebababem.
  11. Podana samodzielnie jest zdrową przekąską na lunch
sobota, 03 grudnia 2016

śniadanie mistrzów

Pyszne śniadanie mistrzów, bo po mistrzowsku zbalansowane w składniki odżywcze.

Jajka, które są bardzo często podawane na polskie śniadanie są składnikiem tej mistrzowskiej sałatki.

Więc jajka czyli białko, do tego mega zdrowe awokado bogate w nienasycone tłuszcze i kwasy omega 3 i 6, oczywiście porcja węglowodanów w postaci krakersów wielozbożowych, które nadają chrupki akcent oraz witaminy i antyoxydanty w postaci pomidorów w towarzystwie rzodkiewek. Mięsnym dodatkiem jest chuda szynka. Oliwa na początek dnia jest jak smar napędowy dla naszego mózgu. Samo dobro w czystej postaci.

SKŁADNIKI na 2 małe porcje lub 1 dużą:

  • 2 plastry szynki
  • 2 jajka
  • 1-2 grube krakersy wielozbożowe
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 8 rzodkiewek
  • 4 mini korniszony z zalewy octowej
  • 1/2 łyżki oliwy (może być smakowa np. czosnkowa lub chili)

krem:

  • 1 miękkie awokado
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka zalewy octowej z korniszonów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego (najlepiej o niskiej zawartości soli)
  • sól i pieprz

śniadanie mistrzów

Wykonanie:

  1. Szynkę pokroić w paseczki.
  2. Pomidorki przekroić na pół.
  3. Rzodkiewki i korniszony pokroić w plasterki.
  4. Z jajek z dodatkiem odrobiny soli usmażyć cienki omlet a ten następnie poszarpać na małe kawałki lub pokroić w paski.
  5. Krakersy pokruszyć na średnie kawałki
  6. krem: połączyć płynne składniki (oliwę, zalewę octową, sok cytrynowy i sos sojowy ) i doprawić do smaku 1/3 łyżeczki pieprzu i sola do smaku (uważać z solą gdy sos sojowy jest słony). Ten winegret najlepiej zrobić wieczorem dnia poprzedniego, smaki są wtedy perfekcyjnie połączone.
  7. Awokado wydrążyć i utrzeć łyżką a następnie utrzeć z winegretem. Powinno mieć konsystencję pół-gęstej śmietany.
  8. Umieścić w misce pomidorki, rzodkiewki, korniszony, szynkę, jajka i pokruszone krakersy. Dodać 1/2 łyżki oliwy i wymieszać.
  9. Składniki wymieszać z kremem z awokado i posypać "zielonym" np. natką lub szczypiorkiem. U mnie szczypiorek czosnkowy, który rośnie mi w ogródku cały rok gdy tylko potrzebuję.
środa, 04 maja 2016

Kurczak w orzechach na roszponce z owocami i warzywami

Kurczak w orzechach na roszponce z owocami i warzywami

Nie wiecie czasem co zrobić z pozostałym z obiadu kurczakiem. Mam dla Was pyszny przepis na takiego pozostałego, gotowanego lub pieczonego kurczaka... w orzechach.

Zamarynowane kawałki mięsa w sosie na bazie orzechów i ziół oraz soku z limonki, podane na zdrowej sałatce z dodatkiem owoców i zamarynowanej w winegrecie czerwonej kapusty i czerwonej cebuli, zdrowego mixu z młodych listków różnych sałat. Ja dzisiaj wykorzystałam zamiast sałat mega zdrową roszponkę. Dodatek żurawiny dopełnia zdrowotności tego dania.

Powinnam wszystko posypac jeszcze pestkami dyni, ale mi wyszły :).... więc nie podaje ich w składnikach, choć taki był zamysł.

Kurczak w orzechach na roszponce z owocami i warzywami

Kurczak w orzechach na roszponce z owocami i warzywami

WSKŁADNIKI:

  • 350-400 g ugotowanego lub upieczonego kurczaka bez kości, np. pierś lub udka

na krem do kurczaka:

  • 50 g orzechów
  • 20 ml soku z limonki lub cytryny
  • 60 ml wody
  • 30 ml oleju rzepakowego nierafinowanego lub delikatnej w smaku oliwy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry (podprażone i zmiażdżone w moździerzu)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (podprażony i zmiażdżony w moździerzu)
  • 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki imbiru w pudrze
  • szczypta siekanej świeżej mięty
  • szczypta siekanej świeżej natki lub natki i kolendry
  • sól do smaku (najlepiej morska)
  • czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

dodatkowo:

  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 1 i 1/2 łyżeczki oliwy lub oleju nierafinowanego
  • 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

świeże owoce:

  • 2 pomarańcze
  • 50-60 g truskawek lub ziaren granatu
  • 1 pomarańcza
  • mix młodych listków warzyw (baby mix) :botwinka, szpinak, rukola, sałata itp. (u mnie roszponka)
  • 200 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1/2 pokrojonej w pół-krążki czerwonej cebuli
  • garstka (25 g) nasion dyni
  • 50 g czerwonej suszonej żurawiny

Wykonanie:

  1. -Zemleć razem w blenderze: orzechy, sok z cytryny, wodę, olej i miętę oraz natkę, aż powstanie gładki krem.

  2. Dodać suszone zioła i zemleć tylko ciut aby puściły aromaty i zmieszały się z innymi składnikami. Przyprawić solą i pieprzem.

  3. Teraz w dużej misce zmieszać miód, musztardę, sok z cytryny lub limonki i troszkę soli.

  4. Mięso pozostałe z obiadu pokroić w kawałki i zalać je powstałym kremem z orzechów.Wymieszać. Możemy też wykorzystać surowe mięso, które przed wymieszaniem trzeba obgotować przez chwilę lub przesmażyć na bardzo małej ilości oleju

  5. Następnie wlewając do tego olej mieszać energicznie różdżką lub widelcem do powstania gładkiej emulsji.

  6. Doprawić do smaku pieprzem. Dodać pozostałe składniki: skórkę z pomarańczy, pestki dyni, żurawinę i cebulę oraz kapustę.

    4-Obraną pomarańczę podzielić na ząbki i pokroić w mniejsze kawałki.

  7. Również truskawki pokroić w plastry.

    5-Wymieszać zielone listki z truskawkami lub granatem i kawałkami pomarańczy.

  8. Ułożyć kopczyki na talerzach z zieleniny, na to rozłożyć zamarynowaną kapustę z cebulą i na koniec zalać pozostałym winegretem z miodu i musztardy.

  9.  Na samym środku umieścić kopczyk z kawałków mięsa w orzechach :))))

Przybrać na koniec (opcjonalnie) szparagiem.

Kurczak w orzechach na roszponce z owocami i warzywami

wtorek, 11 sierpnia 2015

Winogrona w sałatce z kurczakiem

Mało kto zastanawia się nad tym,że ten sam posiłek zjedzony na gorąco lub na zimno różnie się przyswaja w naszym żołądku.Węglowodany tak własnie mają.Makaron na zimno jest dużo bardziej lekko strawny niż na gorąco.Dlatego też mówi się zawsze,że nie powinno się jeść gorącego pieczywa lub ciasta prosto z piekarnika.To węglowodany.

Taka sałatka makaronowa z kurczakiem jest świetną lekką alternatywą dla obiadu na gorąco.

Do włoskich dań rmakaron zawsze gotuje się nie tylko al dente ale zupełnie odzielnie a ciepły sos podaje się na już przestygnięty makaron jako dodatek.

Winogrona natomiast mogą być dla wygody jedzenia bezpestkowe ale przecież pestki winogron choć troszkę cierpie przy rozgryzieniu są bardzo,bardzo zdrowe!!!Zawieraja przeciwutleniacze (antyoksydanty) co doskonale spowalnia starzenie się skóry.Chronią też przed utlenianiem się "złego cholesterolu" w naszym organiźmie i spowalniają proces miażdżycy tętnic.Wyciąg z pestek winogron niszczy/hamuje komórki rakowe skóry,jelit,żoładka,płuc i prostaty.

Pod skórką znajdują się natomiast pokłady wit.A,C i z grupy B oraz magnez,cynk,żelazo,wapń,miedź,fosfor,potas ięc nie pojmuję rodzców obierających winogrona ze skórek dla swoich dzieci.Zamiast obierać ze skórki żeby (ojej!) skórka się przypadkiem w gardziołku nie przykleiła uczmy dzieci gryźć i przeżuwać.Wtedy na pewno się nie przyklei żadna podstępna skórka :) No chyba,że kupimy sobie olej z pestek winogron.To już zdrowie samo w sobie...pomimo,że tłuszcz.

Mądrze jest więc jeść winogrona ze skórką i pestkami !

 

SKŁADNIKI:

  • 400 g nieugotowanego makaronu penne
  • 200 g zielonych winogron
  • 400 g piersi z kurczaka surowego lub wędzonego
  • 75 g rukoli
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy do smażenia mięsa (przy wędzonym pominąć)

dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek a najlepeij z pestek winogron
  • 1 łyżka soku z limonek ewentualnie cytryny
  • musztarda (na czubek łyżki)
  • 1 ząbek czosnku (mocno zmiażdżony) ewent. 1/2 łyżeczki suszonego)
  • sól i czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Ugotować makaron al dente
  2. Składniki na dressing razem połączyć i wymieszać.Odstawić na co najmniej 1/2 godz. by aromaty się połączyły.
  3. Wędzonego kurczaka pokroić w paseczki.Jeśli masz świeże mięso leciutko oprószyć je solą i usmażyć z obu stron na złoto brązowy kolor na średnim ogniu.Przed pokrojeniem wystudzić.
  4. W dużej misce połączyć delikatnie rukolę,wystudzony makaron,pomidorki przekrojone na pół,winogrona w całości lub jeśli są bardzo duże również przekrojone na pół i schłodzonego kurczaka.Oprószyć solą i pieprzem.
  5. Schłodzonym dressingiem zalać całą sałatkę w salaterce i podać lub rozdzielić ją na talerzykach i polać każdą porcję oddzielnie.

Uczta pod gołym niebem

niedziela, 10 maja 2015

Sałatka z arbuza z fetą i figami z pokusą dragona

Sałatka z arbuza z fetą i figami z pokusą dragona

Sałatka z arbuza i z fetą jest już raczej dobrze wielu znana.Skąd w tym wszystkim pokusa dragona?Nie kryje się za tym niestety żaden potwór smoczasty czy inny potworny składnik.

Najpierw stworzyłam sałatkę z arbuza,fety i fig.Nie chciałam dodawać nazbyt dużo fety aby nie podnosić nie potrzebnie kaloryczności i jej biel wydawała mi się na czerwieni arbuza i fig taka nieśmiała.Obok leżał przyczajony owoc dragona czy też smoczy owoc i kusił i kusił i kusił....więc uległam pokusie dragona i dodania jego pięknego białego centkowanego na czarno miąższu.Dlatego nie na wszystkich zdjęciach jest widoczny.

Owoc smoczy (dragon fruit) jest dietetyczny i bogaty w składniki mineralne.W smaku jest dość neutralny więc nadawał się idealnie do wzbogacenia mojej sałatki.Z tego samego powodu dodane są zdrowe świeże figi wspomagające min. funkcje wątroby i zawierające dużo potasu.Świerze nie są tak słodkie jak suszone i tak samo delikatne w smaku jak owoc smoczy.

Nie mniej sera feta jest istotnym składnikiem sałatki z arbuza.Wiadomo,że chodzi o zbilansowanie smaku i słoność sera feta uwydatnia słodycz czyli słodki smak arbuza i fig.Kwaskowość winegretu dzięki octowi balsamicznemu i ostrości musztardy wyrówna słodycz syropu morwowego i dopełnia całości.Uczta dla oczu i języka.

Polecam wyszukanie na rynku syropu z owocu granata.Świetna rzecz i idealny składnik ciemnych winegretów bo syrop ma ciemno brązowy kolor.W smaku słodko-kwaśny.Syrop morwowy nie posiada w smaku tonu kwaśnego.Smakuje karmelowo.

Sałatka z arbuza z fetą i figami z pokusą dragona

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 arbuza pokrojonego w kostkę (usunąć pestki)
  • 100-150 g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 2 świeże figi pokrojone w ćwiartki
  • 1 owoc smoczy (dragon fruit) dobrze schłodzony
  • garść rukoli
  • 1 czerwona cebula pokrojona w pół-krążki

na winegret:

  • 4 łyżki syropu z czarnej morwy lub granatu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub łagodnej w smaku oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy typu Dijone
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • spora szczypta pieprzu
  • ciutka soli do smaku

dodatkowo do garniszu:

Sałatka z arbuza z fetą i figami z pokusą dragona

Sałatka z arbuza z fetą i figami z pokusą dragona

Wykonanie:

  1. Składniki na winegret połączyć razem delikatnie utrzepując rózgą lub choćby widelcem na gładką lśniącą emulsję.Odstawić na 10 min do lodówki by się schłodził a składniki przeniknęły nawzajem.
  2. Na talerzch ułożyć po porcji rukoli a na niej kostki arbuza i owocu dragon,kawałki fig,paseczki czerwonej cebuli i kostki sera feta.Ser zamiast w kostkach można rozkruszyć w palcach na drobniejsze kawałki.
  3. Schłodzony winegret podać do stołu i polać nim sałatkę tuż przed delektacją.Jest ciemny dzięki syropowi morwowemu (lub z granatu) i octowi balsamicznemu więc jeśli wcześniej wymieszamy go z sałatką zabarwi biały ser feta na brunatny kolor.Lepiej więc tego nie robić.
  4. Na koniec udekorowałam sałatkę całym kwiatem świeżo zerwanego kwiatu lilii jednego dnia prosto z mojego ogrodu i jej luźnymi płatkami i pręcikami.Dla złamania czerwieni dodałam kilka płatków mniszka lekarskiego,którego młode płatki są również jadalne a jednak mało wykorzystywane.

Sałatka z arbuza z fetą i figami z pokusą dragona

Sałatka z arbuza z fetą i figami z pokusą dragona

 

Sałatki na grilla

wtorek, 28 kwietnia 2015

quinoa na zielono z kwaśnym mango i awokado do łososia

quinoa na zielono z kwaśnym mango i awokado do łososia

Ważne aby do tej sałatki zastosować twarde jeszcze na wpół dojrzałe kruche mango.Nie jest wtedy jeszcze bardzo słodkie lecz przyjemnie kwaskowe ale wciąż pachnie aromatem mango.

Inspiracją dla tej zielonej quinoi była sałatka z quinoi "San Fran" pod kurczaka i grilowaną paprykę w wykon. ang. szefa kuchni -Jamesa Oliviera zwanego "Jamie Olivier".

SKŁADNIKI na 2 porcje:

sałatka:

  • 150 g suchej quiunoi
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • 100 g młodego szpinaku (baby)
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • garść gałązek świeżej kolendry (lub natki pietruszki)
  • garść listków mięty
  • 1/2 twardego na wpół dojrzałego mango
  • 1 twarde awokado
  • 2 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (tł. na zimno)
  • ok. 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta do smaku

extra:

  • 8-10 płaskich kawałków łososia
  • oliwa do smażenia
  • sól do smaku

quinoa na zielono z kwaśnym mango i awokado do łososia

Wykonanie:

  1. Ugotować quinoę
  2. Szpinak,dymkę,chili i kolendrę drobno pokroić i zblendować na papkę.
  3. Na końcu dorzucić miętę i zmiksować.
  4. Wymieszać zimny zielony sos z ugotowaną quinoą.
  5. Sałatkę skropić sokiem z 1 limonki i wymieszać.
  6. Skropić też 2 łyżkami oliwy i ponownie wymieszać.
  7. Awokado przekroić na pół,usynąć pestkę,wydrążyć miąższ z łupin łyżką i pokroić w kostkę od razu skrapiając sokiem z drugiej limonki by nie ściemniało.
  8. Mango przekroić na pół wokół pestki i naciąć miąższ nożykiem w drobną kratkę.Wypchnąć skórkę z naciętym miąższem i nożykiem odciąć je od skórki.Posiekać.
  9. Kostki mango i awokado wymieszać delikatnie z sałatką wraz z bałym sokiem z drugiej limonki
  10. Łososia oprószyć solą z obu stron.
  11. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy
  12. Kawałki łososia ułożyć na gorącym tłuszczu skórą do dołu i smażyć kilka chwil do czasu aż skórą stanie się chrupiąca a górna strona ryby przestanie być szklista.
  13. Pezewrócić każdy kawałek szybko na kilka sekund i ponownie przewrócić na skórę.
  14. Ważne aby cieniutkie paseczki tłuszczu nie zbielały a w miarę możliwości pozostały szkliste.Jeśli zbieleją oznacza to,że ryba jest skandalicznie przesmażona.
  15. Podawać od razu na zimnej zielonej quinoi

quinoa na zielono z kwaśnym mango i awokado do łososia

niedziela, 26 kwietnia 2015

salsa z mango

Zrobiłam tę salsę specjalnie do łososia z patelni w/g tego samego przepisu jak ten tu ze śliwkami. Kocham łososia i uważam,że grzechem jest przesmażenie tej szlachetnej zdrowej ryby.Usmażenie właściwie łososia to w zasadzie sztuka.Nie mniej moja salasa z mango może być podana też do innej ryby

Do pary padałam też Salsę z awokado i pomidorów czyli wszystkim znane guacamole.Piękne zielono-czerwono-żółte kolory.Zamiast ryżu podałam makaron-malutkie kokardki skropione kilkoma kroplami oliwy czosnkowej.

Te same kokardki makaronowe wymieszane tylko z Salsą z mango i posypane listkami świeżej bazylii zamówiono już na kolację..tak zasmakowała wszystkim ta Salsa :)

Salsę tradycyjnie po meksykańsku podać można oczywiście też niezmiennie na chrupiących tako's.

salsa z mango

Salsa z mango w/g Samiry:

  • miąższ z 1 mango
  • 1 mała czerwona słodka papryka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1/2- 1 papryczka np. chili lub nawet jalapeño
  • 1/2 łyżeczki sambalu (pasta ze zmielonych ostrych papryczek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

salsa z mango

Różnica pomiędzy salsą a chutney jest ich konsystencja.Salsa jest rodzajem sałatki a składniki są grubiej pokrojone.Składniki do chutney są pokrojone drobniej wymieszane w gęstym sosie.Inne ciekawe Salsy lub chutney:

Chutney z mango II

  • 250 g świeżego miąższu z twardego a najlepiej jeszcze zielonego mango
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego (nasion)
  • 1/4 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka fenkułu włoskiego
  • 2 łyżki oliwy

Chutney jabłkowo-imbirowy

  • 500 g obranych zielonych jabłek
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 i 1/2 kuminu rzymskiego (nasion)
  • 2 zielone ostre papryczki (posiekane i bez pestek)
  • 2 łyżki miąższu startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki startej muszkatołowej
  • 55 ml gorącej wody
  • 225 g cukru
  1. Nasiona kuminu podprażyć nieco na chutney jabłkowo-imbirowerozgrzanym oleju.
  2. Dodać starty imbir i posiekaną drobno zieloną ostrą paprykę.Wszystko podsmażać zaledwie 1 minutę.
  3. Dodać wtedy pokrojone w kostkę jabłka i kurkumę.Zamieszać i podsmażać 2-3 minuty.
  4. Dolać terać gorącą wodę i cynamon wraz z gałką.
  5. Gotować na średnim ogniu bardzo delikatnie mieszając do czasu aż woda nieco odparuje a jabłka staną się miękkie.
  6. Dodać wtedy cukier,przemieszać,zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż cukier lekko się skarmelizuje a całość nabierze konsystencji marmolady z widocznymi kawałkami jabłek.

 

Chutney kokosowy- Natijal ki ćatni

Chutney cebulowy- Pjaz ki ćatni

pomidorowy- Tamatar ki ćatni

kolendrowy lub zielony- Dhanije ki ćatni lub Hari ki ćatni

miętowy lub zielony-Pudine ki ćatni lub Hari ki ćatni

mangowy- Am ki ćatni

limonkowy- Nimbu ki ćatni

czosnkowy- Lahcun ki ćatni

ogórkowy-Kira ki catni

 

 

środa, 14 stycznia 2015

wyhoduj sobie kiełki fasoli mung

O tym jak zdrowa jest fasola Mung nie trzeba chyba długo opowiadać.A w postaci świeżych kiełków to już samo skoncentrowane zdrowie.Można je kupić ale można zupełnie bez problemu i bardzo prosto wyhodować je sobie w słoiku na parapecie.

Słoik można wypełnić namoczoną fasolą do ok.1/3 jego pojemności.Resztę zapełnią później kiełkujące korzonki.

Kiełki fasoli Mung są bogate w wartościowe białko i niskokaloryczne

wyhoduj sobie kiełki fasoli mung

SKŁADNIKI:

  • garść suchej fasoli mung
  • słoik z zakrętką

Co trzeba zrobić:

  1. Garść suchej fasoli mung zalać zimną wodą i odstawić na 24 h do napęcznienia.Nie zalewać wrzątkiem (!) bo fasola ma żyć i puścić kiełki.
  2. Po dobie moczenia fasolę opłukać i umieścić w słoiku.
  3. W zakrętce wykonać kilka ostrzem noża lub nożyczkami kilka/kilkanaście dziurek.
  4. Słoik zakręcić i umieścić go w salaterce lub miseczce do góry nogami lekko na skos by powietrze mogło cyrkulować przez dziurki w zakrętce.
  5. Codziennie (raz lub dwa razy dziennie) napełniać słoik wodą,przepłukiwać fasolkę i ponownie opróżniony słoik stawiać pod skosem do góry nogami.
  6. Po kilku dniach długość korzonków fasolki jest długa na kilka centymetrów i jest gotowa do spożycia
  7. Przed spożyciem opłukać pod zimną wodą i dokładnie osączyć.
  8. Podawać na surowo jako dodatek:

do kanapek

do surówek i sałatek

♥ jako przegryzkę w trakcie diety

do zup

do zdrowych koktajli warzywnych i warzywno-owocowych

do potraw gorących dodane na końcu przygotowywania

wyhoduj sobie kiełki fasoli mung

wyhoduj sobie kiełki fasoli mung

Niskokaloryczny styczeńZdrowy obiad

środa, 24 września 2014

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym z pigwą

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym z pigwą

Sałatka jest dobrze zbalansowana smakowo.Sos łączy w sobie ostrość musztardy,orzeźwiającą kwaśność cytryny,słodycz dżemu z pigwy który zastosowałam zamiast miodu a wszystko połączone śmietaną i wzbogacone sezamową pastą Tahin.Kawałki pigwy można zastąpić innym owocem świeżym lub konserwowym.

Dodatek kawałków karmelizowanej pigwy doskonale łączy się ze słonawymi kawałkami chrupkiego boczku i uzupełnia neutralne w smaku przecież ziemniaczki.Ślinka leci :)

Ziemniaki na sałatkę

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 15-20 małych młodych ziemniaczków (lub nieco mniej dużych)
  • 200-250 g boczku pokrojonego w słupki do wytopienia
  • 3-4 łyżki kawałków kandyzowanej pigwy z dżemu
  • kawałek zielonego szczypiorku do dekoracji

sos:

  • 2 łyżki łagodnej gładkiej musztardy
  • 1 łyżka oliwy najlepiej cytrynowej
  • 1 łyżka octu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki soli i czarny pieprz

i dodatkowo:

  • 2 łyżki crème fraiche lub gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej Tahin (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki klarownego dżemu z pigwy (w zastępstwie miodu)
  • 2 łyżki soku cytryny
  • szczypta pieprzu i soli do smaku
  • szczypta kurkumy dla koloru (opcjonalnie)

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym z pigwą i boczkiem

Wykonanie:

  1. Ziemniaczki opłukać i wrzucić nieobrane na osolony wrzątek.Ugotować do miękkości ale uważać by nie gotować zbyt długo ich bo będą się rozpadać przy krojeniu.
  2. Po ugotowaniu odcedzić,przestudzić i obrać ze skórki.Jeśli ziemniaczki są super młode można zostawić w skórce.Ja wolałam obrać.
  3. Pokroić je w połówki lub nawet w 3-ki czy ćwiartki jeśli są za duże.
  4. Wymieszać 1 łyżeczkę musztardy z octem,oliwą,szczyptą soli i pieprzu.W powstałej emulsji obtoczyć delikatnie kawałki jeszcze ciepłych ziemniaczków.Odstawić.
  5. Z pozostałych składników:musztardy,crèmu fraiche,Tahin'u,dżemu z pigwy,soku z cytryny oraz soli i pieprzu do smaku zrobić sos wszystko razem dokładnie miksując ręcznie np.widelcem.Dodać można szczyptę kurkumy dla ładniejszego koloru.
  6. Kawałki boczku wytopić na patelni na wolnym ogniu i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  7. Ziemniaki podzielić na porcje.Na ziemniakach rozdzielić też słodkie kawałki karmelizowanej pigwy z dżemu
  8. Szczypiorek pokroić ostrym nożem na długie cienkie piórka,ułożyć je dekoracyjnie na ziemniaczkach.Dla koloru dodałam też kilka listków brukselki.
  9. Sałatkę polać dekoracyjnie sosem i posypać chrupkim boczkiem

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym z pigwą i boczkiem

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym z pigwą i boczkiem

środa, 13 sierpnia 2014

Pieczone winogrona z kurczakiem i makaronem

Sałatkę w zasadzie "wymodziłam" jakby dodatkowo po obiedzie na który upiekłam udka z kurczaka z bezpestkowymi winogronami.Nadały one mięsu słodko-winny posmak.Zamiast udek można upiec całego małego kurczaka,który na stole wygląda dużo bardziej elegancko.

Upiekłam więcej niż potrzeba i z pozostałego mięsa i winogron powstała ta właśnie sałatka.

Winogrona są sprężyste i soczyste,słodkie i lekko winne jednocześnie.Nie ma potrzeby obrywać ich z gałązek.Owoce dobrze się na nich trzymają i łatwo je w taki sposób obracać.

Dodałam tylko kilka listków bazylii aby "poruszyć" smak ale aby nie zdominowała smaku kurczaka i winogron.Kawałeczek pokrojonej czerwonej papryki ożywia kolor.

makaron z pieczonymi winogronami i kyrczakiem

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 2 udka pieczonego kurczaka
  • 2 kiście zielonych winogron bez pestek
  • 4 łyżki oleju o aromacie rozmarynu do pieczenia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 garście surowego makaronu kokardki lub muszelki
  • 1 łyżka oleju o aromacie rozmarynu do makarononu
  • kilka listków bazylii
  • kawałeczek czerwonej papryki (dla koloru)

Pieczone winogrona z kurczakiem i makaronem

W zasadzie lepiej jest zamiast oleju z aromatem rozmarynu dodać świeży rozmaryn,ale nie każdy w moim domu za nim przepada.Olej jest subtelniejszy w smaku.Ze świeżym rozmarynem trzeba uważać bo łatwo przesadzić z jego ilością i zdominuje aromatem całą potrawę.

Pieczone winogrona z kurczakiem i makaronem

Wykonanie:

  1. Olejem natrzeć udka szczególnie pod skórą.Umieścić pod skórą również zmiażdżone ząbki czosnku.Posolić z obu stron i obsmażyć udka krótko na gorącej patelni z obu stron na łyżce oleju a następnie umieścić w brytfance.
  2. Winogrona obtoczyć w tłuszczu na patelni i umieścić w brytfance obok mięsa.Popieprzyć całość do smaku.
  3. Patelnię ze smażenia podlać 3-4 łyżkami wody i zdeglazować a płyn wlać do brytfanki z mięsem i winogronami.
  4. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C ok 1/2 godziny do czasu aż mięso będzie miękkie i nabierze koloru.
  5. W czasie pieczenia obrócić raz czy dwa razy mięso i kiście winogron by opiekały się z obu stron.
  6. Przed pokrojeniem mięsa do sałatki usunąć skórę z udek.
  7. Makaron ugotować al dente i wymieszać go z łyżką oleju rozmarynowego.Ci którzy nie muszą lub nie chcą przestrzegać zdrowej diety mogą zamiast oleju rozmarynowego zastosować 1-2 łyżki oleju z pieczenia udek.
  8. Mięso pokroić w małe kawałki i połączyć z makaronem i upieczonymi owocami winogron.
  9. Dodać kilka listków bazylii pokrojone w paseczki i kawałek czerwonej papryki pokrojony w drobną kosteczkę dla koloru.

Pieczone winogrona z kurczakiem i makaronem

sobota, 26 lipca 2014

Pilaf z komosy ryżowej na skórkach

Pilaf z komosy ryżowej na skórkach

Pilaf czy też pilaw to w zasadzie tradycyjnie potrawa z ryżu z mięsem baranim lub wołowym pochodzenia blisko-wschodniego.W Polsce bardziej znana jako potrawka z kurczaka.Ja "wykombinowałam" wegetariański pilaw zastępując ryż zdrową komosą ryżową.

Znakomita wegetariańska przekąska którą podałam na skórkach chlebowych.Skórki to nic innego jak upieczone na chrupko swego rodzaju kruche chipsy z prostego ciasta z 2-ch gatunków mąki :pszennej i semoliny czyli durum.

Pomysł wziął mi się stąd kiedy zorientowałam się,że nie mam liści sałaty na której chciałam mój komosowy pilaw podać jako przekąskę.I to była bardzo udana alternatywa.

SKŁADNIKI:

  • ok. 340 ml wody lub niesłonego bulionu
  • ok. 225 g suchej komosy ryżowej (quinoa)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia czerwona cebula (ewent.biała)-drobno posiekana
  • 1/4 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/4 łyżeczki tumerik (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sok z 1/2 cytryny + otarta skórka
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki suszonych wiśni lub soczystych winogron (opcjonalnie)
  • garstka siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

na skórki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki durum
  • tyle ciepłej wody aby powstało miękkie ciesto
  • 1/2 łyżeczki soli

skórki chlebowe do pilafa

Wykonanie:

  1. Komosę wypłukać dokładnie w zimnej wodzie aby pozbawić ją ewentualnego gorzkiego posmaku i zagotować na wodzie lub bulionie podobnie jak gotujemy ryż.Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i pod pokrywką gotować do miękkości do czasu aż na ziarnach komosy pojawią się niby ogonki a woda zostanie przez nią całkowicie wchłonięta.Potrwa to ok.15 min.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem aby zmiękła.Dodać do cebuli też wszystkie przyprawy suche by uwolniły olejki eteryczne i orzechy a także suszone wiśnie lub winogrona..Uważać by nie przypalić ani cebuli ani tym bardziej przypraw bo staną się gorzkie.
  3. Podsmażoną cebulę wymieszać z ugotowaną komosą i posiekaną natką pietruszki.
  4. Skórki:zagnieść ciasto z mąki,soli  i małej ilości ciepłej wody dolewając ją małymi porcjami do momentu aż stwierdzimy,że ciasto jest odpowiednio gęste.Podsypywać dłonie mąką aby ciasto nie kleiło się.Nie powinno być zbyt zbite a wręcz możliwie miękkie i elastyczne.
  5. Z ciasta uformować wałek,pokroić go na małe kawałeczki wielkości orzechów laskowych i wałkując tylko w jedną stronę rozwałkować wszystkie kawałeczki na długie cieniutkie paseczki.Powstałe paseczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w tmp.190*C przez ok.10 min. lub do czasu aż powstaną z nich chrupiące chlebowe skórki złotego koloru.
  6. Podawać pilaw na skórkach na ciepło jak i na zimno.
  7. Jeśli pilaw postoi dłużej na stole podać skórki oddzielnie i pilaw obok oddzielnie aby skórki nie straciły swojej chrupkości.

Pilaf z komosy ryżowej na skórkach

Pilaf z komosy ryżowej na skórkach

Do tak przygotowanego Pilafu można oczywiście podać mięso.Znakomicie nadaje się jako sałatka-przystawka do pieczonego mięsa z grilla lub bbq.Najlepiej sprawdzą się okrojone skrawki mięsa z pieczonych żeberek jagnięcych (ew.baranich) ewent. z pieczonego kurczaka.Do tego jakiś ciekawy sos-dip np. Hummus.

Suszone wiśnie lub rodzynki można zastąpić świeżymi pestkami owocu granata a sam pilaf zamiast na skórkach chlebowych podac na liściach sałaty.

Pilaf z komosy ryżowej na skórkach lub na sałacie

wtorek, 24 czerwca 2014

Marchewki karmelizowane w syropie z kolendrą

Pamiętam,że jako dziecko nie przepadałam wręcz nawet nie lubiłam marchewki.Bardzo często dostawałam jej kawałek w rosole.Była zawsze bardzo miękka czyli rozgotowana i po prostu nie smaczna.A wystarczy ją ugotować al dente.Kiedy pozostaje jeszcze lekko chrupiąca smakuje zupełnie inaczej no i witaminy nie zdązyły się z niej wygotowac do wody.

Dlatego też przed gotowaniem nie skrobię marchewek lecz gotuję je w całości.Po ugotowaniu dopiero obieram z nich skórkę którą ocieram papierowym ręcznikiem.Dzięki temu marchewka pozostaje też gładka i aksamitna.

Marchewka karmelizowana

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok.6-8 młodych marchewek z nacią
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 2-3 łyżki ciemnego syropu z czarnej morwy (zastąpić można ciemnym kwaskowym syropem z granatów lub ostatecznie 5 łyżkami brązowego cukru ew. zwykłego
  • 1/4 do 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • kilka kropel ciemnego octu balsamicznego
  • sól do smaku

Marchewki karmelizowane w syropie z kolendrą

Wykonanie:

  1. Odciąć nać z marchewek pozostawiając mały zielony ogonek.
  2. Obgotować nieoskrobane marchewki wrzucając je do osolonego i nieco osłodzonego wrzątku.Gotować ok.5-8 minut.Marchewki muszą pozostać lekko twarde co przy wkłuwaniu czubka ostro zakończonego noża stawiać będzie lekki opór.
  3. Odcedzić je i delikatnie ocierając w papierowym ręczniku usunąć z nich skórkę.To będzie dość łatwe.Uważać by nie zniszczyć zielonych ogonków.Są delikatne.
  4. Na patelni podgrzać masło,syrop oraz ocet balsamiczny i ułożyć na tym oczyszczone marchewki,Dodać kolendrę i sól i podsmażać je przez chwilę obtaczając w syropie z masłem ze wszystkich stron.
  5. Podawać gorące

Marchewki karmelizowane w syropie z kolendrą

Inspiracja z Morskich cytrusów

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS