Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.

Coctaile i drinki

sobota, 06 lutego 2016

Walentynkowy eliksir miłosny- Valentine love poison

Czas na czarowanie i zaklinanie odpornych na zakochanie mężczyzn, szczególnie tych zatwardziałych singli, którzy nie zdają sobie sprawy, że tylko jako jako zakochani i "zajęci" w parę, będzie im najlepiej.

W tym zaklinaniu i czarowaniu pomoże ten truskawkowy eliksir miłosny. Albo się taki odporny na miłość podda i ostatecznie zakocha, albo.... ulegnie śmiertelnemu otruciu :)

Eliksir jest też "próbą ognia" dla tych, którzy przyznają się do zakochania. Wypity bez oznak "otrucia" dnia następnego, ratuje testowanego z opałów i udowadnia jego prawdziwe zakochanie :)

A teraz przechodząc do sedna sprawy, pewnie zdziwić kogoś może dodawana szczypta soli. Sok cytrynowy pewnie nie zdziwi. Fenomen polega na tym, że nasze kubki smakowe odczują intensywniej słodki smak, jeśli zaangażujemy delikatnie do pracy również te kubki smakowe reagujące na słony smak. Wtedy kwaśny smak wyda się również mniej kwaśny. Sama szczypta soli nie będzie w ogóle wyczuwalna.

Teraz dobrze jest sobie przypomnieć sposób w jaki pije się Tequilę: oblizujemy posolony grzbiet dłoni, zęby wbite w kawałek cytryny i chlup- shot tequili do ust. Po to właśnie jest ta sól, by złagodzić kwaśność cytryny, która ma podnieść smak Tequili w ustach. Wszystko ma swoje logiczne uzasadnienie. Sól dodana do truskawek spowoduje, ze wydawać się będą dużo bardziej słodkie niż są, a raczej nie są o tej porze roku. Ważny jest też czerwony syrop lub likier, który zabarwi eliksir na intensywny czerwony kolor. Często okazuje się, że truskawki w przekroju są wręcz białe w środku niestety.

A najważniejszy jest balans smaku i w naszym eliksirze balansujemy smaki: słodki, ostry, słony i kwaśny. Jeśli eliksir ma czas by się smaki "połączyły", powstaje magiczny eliksir miłosny. Jeśli po takim napoju "oporny" się nie zakocha, niech go diabli i niech się zatruje :)

SKŁADNIKI na 2 drinki:

  • 200 ml wódki
  • 4 łyżki czerwonego syropu lub likieru np. malinowego
  • ok. 20 szt zamrożonych truskawek
  • 2 łyżki soku ze świeżej cytryny
  • kilka kropel bardzo ostrego sosu Sriracha lub 1/2 czerwonej papryczki chili (bez pestek)
  • szczypta soli
  • woda lub półsłodkie wino do dopełnienia

dodatkowo:

  • 1 łyżka czerwonego syropu lub likieru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • odrobina magicznego zaklęcia

Wykonanie:

  1. Wódkę wymieszać z syropem lub likierem w np. butelce, zakręcić i odstawić by aromat owoców "przegryzł" się z alkoholem.
  2. Truskawki lekko tylko rozmrozić (tak by dały się zmiksować) i zmiksować dokładnie w malakserze razem z drobno posiekanym kawałkiem papryczki chili (bez pestek) i sokiem cytrynowym. Posolić szczyptą soli.
  3. Połączyć zmiksowane truskawki z wódką.
  4. Przygotować 2 podstawki lub małe talerzyki: na jeden wlać 1 łyżkę czerwonego syropu i kawałek drobno posiekanej papryczki chili lub likieru, a na drugi rozsypać łyżkę cukru pudru. Kawałeczki chili przygnieść łyżeczką by puściła swoja ostrość do syropu. Zamiast świeżej chili można dodać oczywiście kilka ostrego sosu np. bardzo ostry sos- Sriracha.
  5. Rant szklanek lub pucharków maczać w syropie z chili, a zaraz potem w cukrze pudrze.
  6. Napełnić pucharki po równo zmiksowanymi truskawkami z wódką, uważając by nie uszkodzić ozdobnych rantów i dopełnić wodą lub winem.
  7. Bardzo ważny etap teraz: zaklinanie eliksiru. Po napełnieniu pucharków eliksirem, pomysleć zaklęcie/życzenie i przywołać w myślach zaklinaną osobę :)
  8. Jako dodatkową ozdobę (jak na zdjęciu), można wykorzystać galaretki w kształcie serduszek.
  9. Podawać dobrze schłodzone zaklinanej osobie.

Walentynkowy eliksir miłosny- Valentine love poison

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Mojito z winem musującym

Kto nie zna kubańskiego słynnego drinka Mojito?Idealny na upały i pyszny jeszcze do tego.Oryginalnie Mojito robi się z dodatkiem rumu i wody gazowanej ale ja tym razem zastąpiła rum i wodę winem musującym w tym wypadku 8,5%-wym.Idealnie się sprawdziło.Rum ma swój specyficny smak którego nie da się niczym zastąpić ale to włoskie wino białe musujące wino z posmakiem gruszki cudownie mi podeszło.

Dla tych którzy jeszcze Mojito nie pili.Wersja z rumem powinna być zaliczona obowiązkowo.

Zadbaj o wysokie pojemne szklanki.Do Mojito dodaje się bardzo dużo lodu który zajmuje połowę objętości szklanki więc byłoby szkoda gdyby ostatecznie musieć się zaspokoić 2 łyczkami tego wyśmienitego drinka.

Na dnie szklanki poczujesz cudowną mieszankę soku limonkowego zbalansowanego słodyczą cukru trzcinowego i miętą.Potem w miarę picia oraz bardziej będzie wyczuwalne orzeźwiające wino.Idealny drink na upalne dni.

SKŁADNIKI na 2 Mojito:

  • dużo lodu 
  • 2 limonki w całości (sparzone)
  • spora garść mięty
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego  ewentualnie zwykłego brązowego
  • wino musujące do dopełnienia -u mnie włoskie wino musujące "Casa Cialdini White"

Mojito z winem musującym

Mojito z winem musującym

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki do czasu użycia schładzać w lodówce
  2. Do obszernych wysokich szklanek wrzucić cząstki limonki i listki mięty wraz z młodymi całymi górnymi łodyżkami i zgnieść specjalnym długim "młoteczkiem" do koktajli.Jeśli go nie masz zrób to w miseczce lub niskiej szklance młotkiem z moździerza na przykład a następnie przelej sok i skórki wraz z miętą do wysokich szklanek.
  3. Dodać cukier trzcinowy lub brązowy.Po chwili się rozpuści.
  4. Napełnij szklanki lodem do 1/3 wysokości
  5. Dopełnij winem lub winem musującym.
  6. Wciśnij słomkę i pociągnij sporego chausta.Orzeźwienie przyjdzie samo :)

Mojito z winem musującym

Uczta pod gołym niebem

piątek, 19 czerwca 2015

Drink Martini Pornstar

Drink ten to już klasyk i jest słynny z powodu swojej nazwy,sposobu picia i jego składników.Powstał w równie słynnym Kapsztadzkim tzw. clubie dżentelmenów który ni mniej ni więcej jest strip-clubem z topowymi gwiazdkami porno pełnymi pasji do tańca erotycznego i upodobania do owocu passie który w dużych ilościach do tego drinka z pasją się zjada :)

Od samego początku do teraz drink bez zmian składa się z tych samych składników łącznie ze spienionym białkiem który w trakcie shakowania z wódką traci swoją surową konsystencję i nadaje drinkowi lekkiej pianki....i może okazać się być sekretnym składnikiem łagodzącym na gorąco skutki odczuwalne "the day after". Pozostawiam to do indywidualnej oceny.

Sposób picia tego drinka (jak przy piciu tequili) podzielony jest na 3 etapy:

♥ porcja (łyżeczka) miąższu owocu passie czyli marakuji pobudzająca swoim smakiem i aromatem

♥ łyk szampana lub wina musującego spłukujacy nieco kubki smakowe

♥ save the best for last! Przygotowane kubki smakowe gotowe są na łyk drinka "pornstar".Uwaga,łatwo przecholować :)

Wódkę waniliową łatwo można zrobić samemu.Trzeba jednak zrobić to odpowiednio dużo wcześniej wrzucając do butelki rozkrojoną laskę wanilii i odstawiając na kilka tygodni.Aromat wanilii przeniknie alkohol.

SKŁADNIKI NA 1 SHAKER:

  • 1 część (30 ml) wódki waniliowej
  • miąższ owoców marakuji (60 ml)
  • szampan lub wino musujące Prosecco
  • połowa surowego białka z 1 jajka
  • sok z 1/4 limonki
  • 1/2 owocu marakuji
  1. Na początek zadbaj wcześniej o bardzo dużą ilość lodu
  2. Napełnij dużą ilością lodu shaker i dopełnij miąższem marakuji i limonki.
  3. Dodaj wódkę i połowę surowego białka.
  4. Shaker zamknij i mocno shakuj przez 10 sekund
  5. Przelej drink do schłodzonej szklanki martini przez sitko shekera.
  6. Na koniec łyżeczką lub nożykiem obluzuj miąższ w połówce owocu marakuji a ten umieścić w szkalnce
  7. W osobnej długiej szklance podaj szampana lub wino musujące i połówki owoców z obluzowanym miążeszm.
  8. Teraz pozwól sobie odpłynąć najpierw biorąc do ust miąższ z marakuji,potem przepłukaj usta łykiem szampana a na koniec łyk drinka.Czy poczułeś (aś) jak pornstar?Ja nie ale w pewnym momencie poczułam,że jestem blisko stars :)

 

 

sobota, 13 czerwca 2015

koktajl

Ważnym składnikiem w tym koktajlu jest sok z limonki,który nadaje koktajlowi odświeżający smak.

Koktajl sernikowy doskonale nadaje się dla pań i panów i nawet dla starszych osób dla których małą porcja adwokata jest wręcz zalecana.Zamiast standardowego deseru w formie sernika zaskocz swoich gości koktajlem o smaku sernika.

SKŁADNIKI na 1 koktajl z shakera:

  • 60 ml adwokata
  • 30 ml śmietanki lub mleka
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru,miodu lub syropu
  • (opcjonalnie) 15 ml pomarańczowego likieru "Triple sec"

Wykonanie:

  1. Sok z limonki umieścić w shakerze (bez lodu)
  2. Do soku dolać adwokat i mleko.
  3. Zamknąć shaker i trzymając w obu dłoniach zacząć mocno mieszać.Będzie to sprawiało nieco trudu bo wyczuć będzie można,że zawartość ścięła się,stała się gęsta i lepi się do ścianek.Potrząsać energicznie dalej jeszcze chwilę tak długo aż znów stanie się wyczuwalnie luźniejsza i płynna.
  4. Plasterek limonki naciąć do połowy,umieścić na brzegu kieliszka do Martini i okrężnym ruchem natrzeć rant szkła.Przy pierwszym łyku poczujesz odświeżający smak limonki
  5. Przelać przez shakerowe sitko do lampek do Martini gotowy dobrze wstrząśnięty koktajl.Dokładne energiczne wstrząsanie rozbije wszystkie grudki na drobne.
  6. Opcjonalnie na koniec można dodać do shakera likier pomarańczowy co zmieni nieco smak koktajlu.


Uczta pod gołym niebem

czwartek, 28 maja 2015

czekoladowy zdrowy shake bez mleka-raw chocoshake

czekoladowy zdrowy shake bez mleka-raw chocoshake

Ten czekoladowy shake wykonany jest w 100% z naturalnych,nieprzetworzonych roślinnych produktów.Nadaje się dla wszystkich stosujących dietę raw food która polega na wykorzystywaniu nieprzetworzonych właśnie naturalnych produktów w postaci nasion,owoców,warzyw,miodu itp.

Jest zupełnie bez mleka nawet roślinnego więc nadaje się dla wegan i wegetarian.

Wykorzystane składniki dostarczają samego zdrowia i nie pojawiły się przez przypadek.Szczególnie warto poszukać na rynku "nasion" a dokładniej mówiąc owoców w formie malutkich orzeszków konopi siewnej.Należy do grupy super zdrowych produktów,które ostatnio coraz częściej można znaleźć w supermarkecie na dziale ze zdrową żywnością.I żeby nie było....nie są halucynogenne czy takie tam historie.Bez obawy.Widoczna na zdjęciu poniżej:jasne płaskie ziarenka po lewej stronie.

czekoladowy zdrowy shake bez mleka-raw chocoshake

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 i ½ łyżki nasion a w zasadzie owoców konopi siewnej lub namoczonych przez noc orzechów nerkowca czy choćby ziaren słonecznika (ewent dwa z wymienionych)
  • 3 łyżki cacao w proszku
  • 1 łyżka ziaren cacao w granulkach
  • 1 awokado
  • 1 duży banan zamrożony w kawałkach
  • 4-5 truskawek
  • 2 łyżki miodu,syropu z agawy lub klonowego
  • 1 szklanka wody
  • 4-5 kostek lodu
  • szczypta soli do zaakcentowania słodkości
  • kilka truskawek do przybrania

czekoladowy zdrowy shake bez mleka-raw chocoshake

Wykonanie:

  1. Zblendować wszystkie składniki razem w malakserze na gładki shake.W razie potrzeby (gdy zbyt gęste) dodać nieco więcej wody.
  2. Przybrać truskawkami i ewent. listkami mięty
  3. Pić od razu: chłodne,kremowe,zdrowe i smaczne.

Dodając mniej wody otrzymacie zamiast shake'a deserowy krem równie zdrowy i pyszny.

czekoladowy zdrowy shake bez mleka-raw chocoshake

Zobacz też inne przepisy z truskawkami które są sprzed okresu akcji więc nie mogłam ich dodać:

Truskawki w zredukowanym balsamico,Rocherbaron,pistacje na solonym karmelu

truskawki w zredukowanym balsamiko

Truskawki w balsamiko z serem Brie i tajską bazylią

truskawki balsamico z serem Brie i bazylią

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

 

 

 

 

niedziela, 26 kwietnia 2015

Jogurtowy chłodnik do picia z ogórkiem i koperkiem

jogurtowy chłodnik z ogórkiem i koperkiem

Znakomita lekka przystawka przed obiadem do ryby lub kurczaka.Prosta i szybka a najlepiej jeśli jest przygotowana wcześniej by smaki dokładnie się ze sobą połączyły.

Często serwuję ten "pitny" chłodnik do grilla wcześniej rozlany do butelek.Zakręcam je i wrzucam do kubła z lodem.Każdy może po niego sięgnąć pijąc przez słomkę.

W trakcie diety-znakomity pogromca głodu

SKŁADNIKI:

  • 1 ogórek wężowy
  • 200 ml gęstego jogurtu typu greckiego
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego koperku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,limonku ewent. zwykłego octu
  • sól i pieprz do smaku

jogurtowy chłodnik z ogórkiem i koperkiem

Wykonanie:

  1. Wodę,jogurt,ogórek pokrojony w kawałki i posiekany koperek umieścić w wysokim naczyniu by nie pryskało.
  2. Wszystko razem zblendować na gładki koktajl.
  3. Przed podaniem dobrze schłodzić
  4. Podawać w wysokich szklankach lub butelkach ze słomką

jogurtowy chłodnik z ogórkiem i koperkiem

 

wtorek, 13 stycznia 2015

sok selerowo-marchwiowy z jabłkami

sok selerowo-marchwiowy z jabłkami

Ten koktajl jest naturalną pigułką zdrowia i piękna i do tego po prostu bardzo smacznySkładniki na niego użyte zawierają bardzo dużo witamin i minerałów.I tak:

pomarańcze-bardzo dobre źródło beta-karotenu i witamin z grupy B,kwas foliowy cenny dla skóry i nerwów,cenny potas wpływający na dobre ciśnienie krwi i rytm serca.Dobry anty-oxydant wpływający na młoda skórę.Obfitują w błonnik który usprawnia przemianę materii.Warto jeść pomarańcze w cząstkach razem z białymi błonkami które zawierają flawonoidy wspomagające działanie zawartej w pomarańczach wit.C

seler naciowy-wit. K (prawie 40%) wspomagająca rozwój umysłowy,wit. A wit. B1 i B2 są witaminami wpływające na wysoki poziom enerii,kwas foliowy,wapń,mangan,magnez czyli wspomaga min. układ kostny.Super anty-oxydant oznacza,że wpływa na zachowanie młodego wyglądu skóry.Pomaga też w diecie odchudzającej przy przemianie materii i odwadniająco oraz działa przeciwzapalnie.Ma dobry wpływ na układ krwionośny i wątrobę.

imbir-

spirulina-suplement zdrowia i młodości →więcej informacji

trawa pszeniczna-podobnie jak spirulina jest suplementem zdrowia i młodości.Zawiera enzymy wspomagające trawienie,działa oczyszczająco z toksyn i nie alergizuje osób z alergią na pszenicę.Najbardziej jednak wartościowy jest świeży sok niż tabletki czy puder które w trakcie przetwarzania traci enzymy.

 

marchewka-

limonki

jabłka-

ogórek-

fasola Mung- jak wyhodować sobie kiełki fasoli Mung?

wyhoduj sobie kiełki fasoli mung

SKŁADNIKI na ok. 1 litr zdrowego piękna:

  • 2-3 pomarańcze z gatunku do wyciskania
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko ze skórką
  • 1/2 kg marchewki
  • 2 limonki
  • 1/2 ogórka wężowego ze skórką
  • ok.2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczki spiruliny
  • 1 łyżeczki pudru trawy pszenicznej
  • garstka korzonków fasoli mung (opcjonalnie)
  1. Wycisnąć sok z limonek i pomarańczy (skórkę otrzeć do dekoracji).
  2. Pozostałe składniki (z wyjątkiem pudru spiruliny i trawy pszenicznej) i wrzucić do sokowirówki i wycisnąć.Imbir oskrobać ze skórki oczywiście.
  3. Połączyć sok z cytrusów z sokiem warzywno-owocowym.
  4. Dodać po łyżeczce trawy pszenicznej i spiruliny.Wymieszać
  5. Po wymieszaniu z ostatnimi dwoma składnikami kolor koktajlu się zmieni od spiruliny która sama z siebie ma ciemno zielony kolor.Chodzi jednak o zdrowie.
  6. Dorzucić garstkę korzonków fasoli mung.

sok selerowo-marchwiowy z jabłkami

sok selerowo-marchwiowy z jabłkami

Poranny koktajl morning glory

Niskokaloryczny styczeńPomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczęNiskokaloryczny styczeń

czwartek, 13 listopada 2014

Napar na grypę-imbirowo-cytrynowy z tymiankiem i miodem

Napar na grypę-imbirowo-cytrynowy z tymiankiem i miodem

Super rozgrzewający napar przeciwko grypie i przeziębieniu. Każdy składnik posiada wysokie działanie lecznicze. Imbir jest rozgrzewający i przeciwbakteryjny, majeranek obniża temperaturę, tymianek łagodzi ból gardła i kaszel, miód wzmacnia, sok cytrynowy łagodzi ból gardła, wzmacnia i spowalnia rozwój choroby.

Jestem żywym przykładem na to, że ten napar pomaga, że imbir jest najzwyczajniej cudowny. W południe chora, kaszląca i zasmarkana, z cieknącym jak z kranu nosem powlokłam się do sklepu, po imbir. Czosnek nie pomagał. Teraz jest wieczór a mój nos już nie cieknie, ja nie kaszlę i nie prycham, gardło nie swędzi, nic mnie nie dusi. Czuję się o niebo, co tam o niebo...o dwa nieba lepiej!

W smaku napar jest ostry,jakby. To dzięki imbirowi i lekko słodko-kwaśny. Ostrość jest przyjemna jakby napar był z dodatkiem chili czy pieprzu. Gdzieś tam w głębi smaku można wyczuć goryczkę ziół. Fajny! Pić gorący w tmp. ok.60*C. małymi łyczkami.

Cukier jest pożywką dla bakterii i chińskie, stare metody zalecają ten i temu podobne napary przeciwbakteryjne i odkażające zawsze pić bez cukru (!!!) a nawet bez miodu. Po to by nie dostarczać oczywiście bakteriom pożywki. Te przecież chcemy zniszczyć a nie utrzymywać przy życiu. Z konieczności, można przymknąć oczy na łyżeczkę miodu na szklankę naparu, szczególnie gdy chcemy podać napar dziecku i nie przełknie nic co nie jest choć troszkę słodkie, ale dla optymalnego działania lepiej nie pieścić się z sobą przez chwilę. W końcu trzeba spojrzeć na to jako kuracje leczniczą, a nie miły relaks przy imbirowej herbatce. .Po wypiciu naparu nie wolno przez godzinę pić czegokolwiek innego nawet wody, czy nawet myć zębów, aby nie zneutralizować działania imbiru w jamie ustnej, gardle i przełyku.

Porządne wietrzenie mieszkania z wszelkich bakcyli, bakterii i wirusów przed wypiciem wieczornego naparu to nie głupi pomysł.

Taki napar w nieco mniej stężonej wersji dobrze jest pić od czasu do czasu profilaktycznie.

Napar na grypę-imbirowo-cytrynowy z tymiankiem i miodem

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki utartego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1 lub 2 łyżki miodu

Wykonanie:

  1. Wodę zagotować w rondelku.
  2. Imbiru nie obiera się jak ziemniaka.Bardzo łatwo zeskrobać z niego skórkę rantem małej łyżeczki.
  3. Nie zdejmując z ognia rondelka dodać do wody starty imbir,tymianek i majeranek.
  4. Rondelek przykryć uchyloną pokrywką i zaparzać na wolniutkim ogniu ale nie doprowadzać do wrzenia przez ok. 4-5 minut.
  5. Przecedzić przez sitko a do przecedzonego naparu dodać sok z cytryny i miód.Wymieszać.
  6. Podać w czajniczku i popijać z małych filiżanek lub od razu w dwóch dużych kubkach czy szklankach.
  7. Napar pić łyczkami gorący w tmp.ok.60*C.Celebrujcie chwilę :)

Napar na grypę-imbirowo-cytrynowy z tymiankiem i miodem

Kiedy tak ziółka i imbir zaparzam, widzę jak dwa skubańce z mojego ogródka na mnie filują przez okno. W głębi, to na pewno wróbelek, ale ten duży in black nie mam pojęcia co za jeden. Pewne jest, że do końca roku obskoczą z resztą ferajny, te fioletowe owoce Pięknotki....a one są takie piękne.

Napar na grypę-imbirowo-cytrynowy z tymiankiem i miodem

Napar na grypę-imbirowo-cytrynowy z tymiankiem i miodem

Rozgrzej się na jesieńSmaczna JesieńNapar na jesienną grypę znajdziesz wśród innych przepisów na jesień

niedziela, 31 sierpnia 2014

zupa koktajlowa ogórkowo-jogurtowa

Oczyszczania ciąg dalszy i tym razem w menu lekka zupa koktajlowa z podduszanych ogórków z cebulką i czosnkiem.Na końcu dopieszczona dobrym gęstym jogurtem i zastrzykiem zdrowia w postaci szczypty spiruliny.

zupa koktajlowa ogórkowo-jogurtowa

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 ogórki wężowe
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub oliwy o smaku cytrynowym,czosnkowym lub naturalny
  • 1 litr odtłuszczonego bulionu (drobiowy lub warzywny) lub z kostki
  • 150-200 ml gęstego jogurtu typu greckiego
  • (opcjonalnie) mała szczypta spiruliny

zupa koktajlowa ogórkowo-jogurtowa

Wykonanie:

  1. Ogórka pokroić w kostkę lub plasterki,zasypać solą i odstawić na 30-45 min.
  2. Po tym czasie odlać wodę z ogórków,opłukać je i odcedzić.
  3. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać łyżkę oliwy
  4. Cebulę i czosnek posiekać i razem z odcedzonymi ogórkami wrzucić na gorący tłuszcz.
  5. Mieszając podsmażać przez góra 2 minuty aby wszystko ciut zmiękło a cebula i czosnek straciła surową strukturę.
  6. Po 2 minutach dodać bulion i dusić jeszcze 2 minuty do zagotowania.Wyłączyć i wystudzić.
  7. Wystudzone zblendować na gładką emulsję pod koniec dodając łyżkę oliwy i szczyptę spiruliny oraz jogurt.
  8. Podawać w czarkach albo szklankach koktajlowych

zupa koktajlowa ogórkowo-jogurtowa

 

piątek, 25 lipca 2014

smoothie buraczkowo-jabłkowe z siemieniem

smoothie buraczkowo-jabłkowe z siemieniem

SKŁADNIKI:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 300 g ugotowanych i obranych czerwonych buraków
  • sok z 1/3 średniej cytryny lub 1 limonki
  • 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego (ew. więcej według upodobania)
  • 3 kostki pokruszonego lodu

smoothie buraczkowo-jabłkowe z siemieniem

smoothie buraczkowo-jabłkowe z siemieniem

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę,schłodzić.Gotowe :)

Do coctajlu można dorzucić inne zdrowe ale niskokaloryczne składniki np.garstkę zielonej rukoli lub szpinaku,kawałek selera lub marchewki.Celowo nie wymieniam owoców w tym i bananów ponieważ ten smoothie ma być wytrawny i bez cukru.

Uważać należy z zielonymi składnikami bo zmieni to czerwony kolor buraków.

smoothie buraczkowo-jabłkowe z siemieniem

smoothie buraczkowo-jabłkowe z siemieniem

poniedziałek, 30 grudnia 2013

szampan mrożony

Moja propozycja za sylwestrowy toast.Zamiast zwyczajnego szampan proponuję koktajl z szampana mrożonego.

Aby 2014 rok w niczym nie przypominał tego mijającego!...I aby to wszystko co zjadłam w święta w cycki mi poszło :P

Szampańskiej zabawy wszystkim życzę.Do siego roku :)

SKŁADNIKI na 4 koktajle:

  • 450-500 ml czystej wódki z zamrażalnika (jednak najlepiej wódki cytrynowej lub nawet Limoncello-likieru cytrynowego)
  • 450-500 ml szampana (w ostateczności wina musującego) z lodówki
  • 5-6 pełnych kulek sorbetu cytrynowego
  • 2 gałązki świeżej mięty (opłukane pod wodą)

Wykonanie:

  1. Sorbet umieścić w wysokim kubełku i miksując mikserem na najniższych obrotach dolewać do niego cienkim strumieniem wódkę wyjętą prosto z zamrażalnika.
  2. Następnie dolać zimnego szampana.
  3. Powstały gęsty sorbetowy koktajl wlać do zimnych kieliszków do martini...ale też można do wysokich kieliszków szampanówek.Wtedy dodać słomkę.
  4. Do kieliszków wetknąć po gałązce mięty.
  5. Na zdrowie!:)
środa, 16 listopada 2011

Czekoladowe Martini

Nazwa brzmi- Czekoladowe Martini choć nie ma w tym koktailu faktycznie ani kropelki tego alkoholu

Nazwa bierze sie stąd,że koktail ten podaje się w kieliszkach w jakich serwuje się samo Martini.

Najlepiej jeśli mamy dostęp do wódki o smaku wanilii,ale naturalna też jest ok.

Zamiast Baileys można oczywiście zastosować inny cacaowy czy czekoladowy śmietankowy krem,byle nie kawowy.

 

SKŁADNIKI na 2 litry koktailu

30-35 ml zimnej kawy espresso lub bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej

75 ml wódki -najlepiej Belvedere lub Premium 40%-są 4 razy destylowane

45 ml likieru kawowego-20%

45 ml kremu cacaowego -może być Baileys 17%-(krem czekoladowy na bazie śmietanki i whiskey)

extra: pokruszony lód

czekoladowe chrupki w kulce lub coś podobnego

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Zmieszać połowę składników w szeikerze,dopełnić go nieco pokruszonym lodem,zamknąć sheiker i energicznie potrząsać nim przez ok.10 sekund.Napełniać szklaneczki do Martini.

2-Czy bedziemy mieszac składniki na 2 czy więcej kolejek zależy oczywiście od wielkości naszego sheikera.

3-Dla wprawionych:suche kieliszki można przed napełnieniem ozdobić od wewnątrz smugami gęstej płynnej czekolady.Czekoladowe kulki nabić na wykałaczki w wstawić do kieliszków jak oliwki w orginalnym Martini.Można też przed napełnieniem zmoczyć rant kieliszka i udekorować w wiórkach czekoladowych lub ciemnym cukrze itp.Sam listek mięty tez jest ładną dekoracją.

 

Zawartość alkoholu (procentów) można zmniejszyć zmniejszając ilość skłądników z alkoholem zastępując je dobrej jakości mleczkiem czekoladowym....aaaaale to już nie będzie to samo :(

Czekoladowe Martini



 
1 , 2
O autorze
Tagi
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS